'Een analist bij Ajax kwam met het idee om mij als linksback te proberen'
Dinsdag, 9 februari 2021 om 12:40

In zijn tweede seizoen als speler van Bayer Leverkusen lijkt Daley Sinkgraven zijn plek te hebben veroverd binnen het elftal van Peter Bosz. De vleugelverdediger kwam dit seizoen tot achttien optredens, waarvan zestien keer als basisspeler. Dat deed hij als middenvelder, linksback en centrumverdediger. Inmiddels lijkt hij op de linksbackpositie zijn draai te hebben gevonden, mede door Tonny Bruins Slot, die het idee opperde bij Ajax.

Mede door de komst van Nicolás Tagliafico besloot Sinkgraven in juni 2019 de overstap te maken naar de Bundesliga, waar hij werd herenigd met Bosz. In gesprek met de officiële website van de Bundesliga vertelt Sinkgraven dat het idee niet van Bosz kwam om hem als linksback te posteren. "Ik was eigen een beetje in shock", weet Sinkgraven nog van het moment dat hij het hoorde. "Een analist van Ajax kwam met het idee en de trainer probeerde het, dat werkte prima. Voor mij maakte het niet echt uit, want je krijgt vaak de bal als linksback." Eerder bevestigde Bosz al in een interview met Voetbal International dat de vorig jaar overleden Bruins Slot hem het idee influisterde.

Sinkgraven past zich aan aan de filosofie van Bosz, die graag aanvalt en hoog druk zet. "Zoals ik al eerder zei, als linksback heb je veel kansen om de bal te krijgen en vooruit te gaan. Dat vond ik vanaf het begin leuk. Ik denk dat we zo ook spelen. We spelen graag vooruit, aanvallend voetbal. Druk op de bal en dan krijgen we de bal zo vaak als we willen." Toch ziet de Nederlander ook nog genoeg verbeterpunten. "Ik denk dat ik meer initiatief moet tonen om vooruit te spelen en vaker moet opkomen."

Leverkusen begon voortvarend aan het seizoen en was zelfs enige tijd koploper van de Bundesliga, maar de ploeg van Bosz zakte in januari volledig in elkaar en wist slechts drie van de laatste negen officiële duels te winnen. "We hebben voor de winterstop een hele goede serie gehad", doelt Sinkgraven op een reeks van elf wedstrijden zonder nederlaag van de huidige nummer vijf van de Duitse competitie. "We moeten die vorm zien terug te krijgen en daar heb ik alle vertrouwen in." Sinkgraven neemt het komende zaterdag met Leverkusen in de Bundesliga om 15.30 uur op tegen FSV Mainz 05.

Meer nieuws
   
17:58
17:58
Broers Van de Kerkhof hopen op vertrek PSV'er: 'Kunstgebit mee en wegwezen!'
5
   
17:52
17:52
Driessen noemt mogelijke opvolger Slot: 'Te Kloese was gecharmeerd van hem'
3
   
17:41
17:41
'De Telegraaf heeft keurig verzoek ingediend bij Ajax voor een gesprek, maar...'
10
   
17:08
17:08
Feyenoord moet straf uitzitten tijdens de afscheidswedstrijd van Slot in De Kuip
21
   
16:26
16:26
Romano weet het zeker: transfer van Arne Slot naar Liverpool is rond
13
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (26)

 
 
9
9 februari 2021 om 12:55
Altijd al een technisch goed onderlegde speler gevonden, en ondanks zijn fysieke gestel toch tot op heden de nodige wedstrijden meegepakt bij Leverkusen. Jammer dat het er niet helemaal uit kwam bij Ajax maar heeft een goeie inschatting gemaakt over het vervolg van zijn carrière.
 
jeffreysch
 
29
9 februari 2021 om 13:15
Ik vond het Frenkie van Aliexpress (in goede zin). Goede techniek en overzicht, kon zich makkelijk langs spelers dribbelen. Had ook wat speciaals (niet voor de absolute top, maar wel voor de subtop). Jammer dat het mede door blessureleed en zijn verhuizing naar LB er niet helemaal is uitgekomen.
 
LW88
 
6
9 februari 2021 om 13:25
Jongen kon draaien op een dubbeltje. Prachtige techniek. Om verschillende redenen is het er niet uit te gekomen. Zonde, want talent had hij zeker. Nu extra mooi dat hij als LB zich nu begint te vestigen bij een goede BL ploeg.
 
Constant kante
 
3
9 februari 2021 om 13:57
Als ik zo de superlatieven hoor, is hij soms niet de ideale opvolger van Tagliafico?? Ik bedoel, ik zie iedereen zeggen dat het een gave techniscus is, met veel talent, inzicht, overzicht en, staat hieronder ook, hij kan intussen 'prima verdedigen'. Nou, volgens mij heb je dan de vereisten voor de linksback die geschikt is voor Ajax wel genoemd. Wellicht kan Overmars proberen hem terug te kopen. Leverkusen zal met 20 miljoen toch wel genoegen nemen?
 
ajaxf1
 
6
9 februari 2021 om 14:11
De kwaliteiten om Nico te vervangen heeft hij denk ik wel, het probleem is zijn fitheid altijd geweest (naar mijn mening). Je kon nooit een heel seizoen bouwen op hem zoals we dat eigenlijk wel graag zouden willen met gewoon 1 vaste verdediging. Zit nu goed in Leverkusen dus waarom zou hij naar Ajax gaan. Jullie praten ook echt iedereen naar Ajax toe he?
 
JohnQ
 
0
9 februari 2021 om 14:42
Alsjeblieft niet in ieder geval niet voor de backpositie. Sinkgraven heeft te weinig loopvermogen voor een back, is gewoon geen goede verdediger en komt met zijn korte draai en passing veel beter tot zijn in het midden van het veld. Dit is gewoon een belachelijk experiment geweest van Bosz. De enige reden dat hij het nog aardig doet op die positie is omdat het gewoon een prima voetballer is. Ziyech zou ook wel overleven als linksback maar dat maat het niet minder debiel. Ajax moet juist stoppen met spelers op belachelijke posities te zetten. Promes op 10, Labyad in de spits... en dan straks weer een middenvelder op linksback zeker. Waanzin.
 
Soccerfan_1
 
32
9 februari 2021 om 13:17
Echt leuk voor hem dat hij het zo goed doet daar in Duitsland. Ik gun het deze jongen ook zo. Zijn invalbeurt bij Juventus uit paar jaar geleden was ook echt fantastisch. Hij heeft zich als linksback echt goed ontwikkeld.
 
Lunny
 
7
9 februari 2021 om 14:39
Tel daar bij op dat hij terug kwam van een blessure en dus wedstrijdritme miste. Ik weet nog wat er veelal gezegd werd in live mee praat topic...
 
Soccerfan_1
 
2
9 februari 2021 om 14:52
Ook dat nog ja. Dubbel zo knap. Eerlijk is eerlijk, mijn eerste gedachte was toen ook oh nee niet sinkgraven... nu gaat het helemaal mis achterin. Maar wat speelde hij goed.
 
HenkDeTank
 
8
9 februari 2021 om 13:17
Leuk om te zien dat hij zijn draai eindelijk heeft gevonden. Bij Ajax heeft hij mijn inziens ook nooit echt voor langere de kans gehad, hij is ook geblesseerd geweest maar toch. Belangrijkste is dat hij de juiste keuze gemaakt lijkt te hebben. PS. ik zou hem mee nemen naar het EK haha
 
Liefhebber16
 
5
9 februari 2021 om 13:32
Als hij zo blijft spelen, dan is Sinkgraven denk een goede optie. Want even serieus, hoeveel linksbacks hebben we nou op Europees (sub)top niveau?
 
DROS
 
2
9 februari 2021 om 14:04
Hoop dat De Boer de keuze in ieder geval maakt om 1 aanvallende back als Wijndal, Van Aanholt, Sinkgraven, Bakker, Haps of Malacia mee te nemen. De laatste jaren werden vaak Blind en Aké vanwege hun multifunctionaliteit opgeroepen als backs voor Oranje, maar beide spelen daar niet bij hun club, en vooral Aké was daar dan ook echt heel zwak. Het mag dan wel niet onze sterkst bezette positie zijn, maar daarmee vond ik ons vaak nog zwakker dan noodzakelijk.
 
Jackieboy10
 
1
9 februari 2021 om 14:33
Ligt er vooral aan hoe je gaat spelen. Maar het lijkt mij dat je gewoon 2 echte linksbacks kunt oproepen. Wijndal is daar dan sowieso één van gok ik. En dan kun je de ander nog kiezen uit de overige spelers. Blind en Veltman zullen als utility players mee gaan denk ik, vanwege hun multi inzetbaarheid.
 
Koriander
 
3
9 februari 2021 om 13:24
Op basis van welke kenmerken, data en wat al niet meer denken jullie dat Tonny Bruins Slot in Sinkgraven ook wel een links back zag?
 
martijnr12
 
10
9 februari 2021 om 13:30
Hij is een nummer 10 die de fysiek mist om veel in de duels te komen. Dan kun je zo iemand op de backpositie plaatsen of op de flank. En aangezien Sinkgraven verrassend goed kon verdedigen voor een 10 (waardoor hij ook vaak als een soort 8 heeft gespeeld) is de verhuizing naar de back niet onlogisch. Zeker ook omdat er daar heel weinig goede van rondlopen, dus dan maak je als speler meer kans de top te halen. Wat Sinkgraven ook zegt: je krijgt op de back tegenwoordig heel vaak de bal. Daarmee zat het altijd al wel goed met hem. Zolang je niet vol onder druk staat als back is Sinkgraven een uitstekende optie. Zelfde geval met Blind eigenlijk. Laatst tegen AZ alle ruimte en geweldig. Zet er een Lozano direct op en Blind is de slechtste linksback in jaren.
 
xstream
 
1
9 februari 2021 om 13:56
Ik vond `m verdedigend niet zo geweldig. En fysiek uiteraard ook niet. Mist duelkracht. Maar als opkomende back en als extra middenvelder in balbezit met z`n diepgang was `t geen onaardig idee. Had wel redelijk gevoel voor verdedigend positioneren, maar dat was `t ook wel qua defensieve kwaliteiten. Heeft bij Ajax aardig wat kansen gehad, maar ik heb `t nooit gezien behalve z`n natuurlijke aanleg van snel en technisch. Bosz dan denk op de trainingen wel dat ie `m naar BL heeft gehaald. Volg `m nu niet meer, dus geen idee of die `t ook echt goed doet of `t alleen aardig invult. In een team wat veel naar voren speelt, met z`n snelheid, is het idd een goede optie omdat die voetballend ook nog wat brengt. Als je onder druk komt te staan is het een ander verhaal, heb je niks aan 'm.
 
765
 
2
9 februari 2021 om 13:34
Tonnie Bruins Slot had er wel heel veel kijk op. Was ook jarenlang de vaste rechterhand van Johan Cruijff. Onder Cruijff en Bruins Slot werd Dennis Bergkamp, in zijn eerste jaren ook rechtsbuiten gezet, vooral om fysiek sterker te worden. Nu worden spelers verkeerd opgesteld omdat ze opgesteld moeten worden, destijds werden spelers om functionele redenen op andere posities gezet.
 
Vegitosan
 
4
9 februari 2021 om 13:35
Belangrijkste factor is het technisch inzicht. Dus hij herkent de looplijnen eerder/goed etc. Een Neymar kan bijvoorbeeld ook op 10. Henderson kan overal op het middenveld en sinds dit seizoen blijkbaar ook in de verdediging. Milner kan bijna overal uit de voeten. Son die overal in de aanval uit de voeten kan. Je moet uiteraard ook het fysiek hebben voor bepaalde posities. Milner zou misschien positioneel uitstekend staan als cv maar qua fysiek past dat totaal niet (in de PL iig).
 
hafcahaas
 
2
9 februari 2021 om 13:37
Zie het als een extra meevoetballende middenvelder in balbezit. Kan zo inschuiven als linkspoot en kan een goeie pass versturen. Tevens ook wat bovenstaande heren aangeven
 
Ome_Kobus
 
1
9 februari 2021 om 14:45
Ik denk dat hij misschien ook wel de vergelijking met Daley Blind maakte. Lijken qua vermogen, inzicht en fysieke gesteldheid wel redelijk op elkaar.
 
London Calling
 
1
9 februari 2021 om 17:08
Hij droeg zelf het voorbeeld aan van Sergi bij Barca in de tijd van Cruijf die ze om turnden van vleugel aanvaller tot linksback. Veel aanvallende backs zijn ooit begonnen als aanvaller - middenvelder alleen gaan ze vaak als iets jonger een linie naar achteren. Ten Hag heeft eigenlijk het zelfde gedaan met Mazraoui, dat was oorspronkelijk ook een aanvallende middenvelder. En iets verder terug waren Bogarde (was bij sparta nog aanvaller), van Bronckhorst (werd ook bij Barca pas linksback), ook spelers die pas later linksback werden. Heel ver gezocht was het dus ook niet.
 
Bobiku29
 
1
9 februari 2021 om 13:42
Het werkte niet meteen prima toch? Ik herinner me dat hij in de klassieker aan alle kanten voorbij werd gelopen door Basacikoglu. In de CL (Juventus denk ik?) vond ik hem destijds wel goed invallen. Ben benieuwd hoe ver hij kan komen
 
DerKaiser123
 
0
9 februari 2021 om 13:55
Allemaal leuk een aardig, maar Bosz graaft toch een beetje zijn eigen graf in. Door spelers als Fosuh Mensah, Sinkgraven en Frimpong te halen kan je niet verwachten dat je in de top-4 gaat halen.
 
London Calling
 
0
9 februari 2021 om 17:18
Ik denk dat ze by Leverkussen Sinkgraven maar zeker Fosuh Mensah vooral als goedkope gok zien en niet noodzakelijk als directe versterking voor de basis. Lukt het, prima, dan heb je goedkoop een leuke speler, lukt het niet jammer maar dan raak je hem voor het zelfde bedrag wel weer kwijt aan een andere club. Ik kan Frimpong niet goed inschatten, lijkt mij een hoog bedrag voor een speler uit de schotse competitie maar de Engelse (sub) top trekt daar ook regelmatig leuke spelers weg.
 
Sieb nr. 15
 
2
9 februari 2021 om 14:40
Ik moet eerlijk zeggen dat hij me enorm verrast. Hij doet het gewoon erg goed. Ik had het niet verwacht, maar vind het leuk om te zien dat hij gewoon basis speelt in de subtop van Duitsland.