Eredivisie-topscorer krijgt vanaf dit seizoen Willy van der Kuijlen-trofee
Vrijdag, 7 mei 2021 om 06:46

De topscorer van de Eredivisie ontvangt vanaf dit seizoen de Willy van der Kuijlen-trofee, zo heeft de Eredivisie CV vrijdag bekendgemaakt. Hiermee wordt een blijvend eerbetoon gebracht aan de topscorer aller tijden van de competitie, die onlangs op 74-jarige leeftijd overleed. Na het overlijden van Mister PSV gingen in de media al stemmen op om de topscorerstitel te vernoemen naar de voormalig topspits, die in totaal 311 keer scoorde op het hoogste niveau in Nederland.

Van der Kuijlen kwam in het shirt van PSV tot 528 wedstrijden. Hij was in totaal dertien keer topscorer van PSV en drie keer van de Eredivisie. Met zijn 311 doelpunten is hij nog altijd topscorer aller tijden van de Eredivisie. De topscorer van dit seizoen ontvangt de Willy van der Kuijlen-trofee. Met 24 doelpunten gaat VVV-Venlo-spits Giorgos Giakoumakis momenteel aan kop. De winnaar krijgt een replica van het officiële Skiete Willy-standbeeld, dat sinds 2004 aan de oostzijde van het Philips Stadion staat.

Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV, noemt de prijs een passend eerbetoon. "Mister PSV was naast een geweldige voetballer ook altijd een echte heer", reageert hij in een persbericht. "Een parel aan de kroon die Eredivisie heet. Brabants bescheiden. Onterecht op basis van zijn ongelooflijke kwaliteiten. Dit is postuum een passend eerbetoon. Zijn naam blijft voor eeuwig verbonden aan de topscorer van de Eredivisie. Al was het maar dat het heel lang gaat duren voordat iemand zijn record uit de boeken gaat schieten. Als dat al ooit gaat gebeuren."

"Een geweldig initiatief van de Eredivisie CV", aldus Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV. "Topsport gaat over presteren en de cijfers die Willy van der Kuijlen heeft behaald als speler, zijn uniek en onnavolgbaar. De voetbalsport is sterk in het eren van zijn helden. Dit is er weer een mooi voorbeeld van. Klasse!" Dochter Wendy van der Kuijlen laat namens de familie weten vereerd te zijn. "We zijn compleet overweldigd door alle mooie woorden en initiatieven die de afgelopen weken tot ons zijn gekomen. Ons pap leefde voor het voetbal, dat heeft 311 goals gebracht. Zijn favoriete quote was niet voor niets: 'De mooiste kleur is die van gras.' Deze trofee is een kroon op zijn werk. Daar zijn we als familie enorm trots op."

Meer nieuws
   
13:24
13:24
Van Bommel niet naar Milan; onderhandelingen met andere trainer al vergevorderd
1
   
12:58
12:58
Donkerrode kaart in Ligue 1 na karatetrap in het gezicht van tegenstander
8
   
12:30
12:30
Live meepraten in de Premier League: West Ham United - Liverpool
9
   
12:23
12:23
Derksen weet wie topkandidaat is om Arne Slot bij Feyenoord op te volgen
26
   
11:44
11:44
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
3
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (34)

 
Psvlld
 
23
7 mei 2021 om 07:02
Held, prachtig initiatief!
 
MrGuide
 
109
7 mei 2021 om 07:08
Prima eerbetoon, maar was mooier geweest als ze dit gedaan hadden toen hij nog leefde. Eerbetoon doe je niet alleen voor nabestaanden, maar ook voor de beste man zelf.
 
De Toekomst
 
22
7 mei 2021 om 07:27
Precies wat ik wilde zeggen. Mooi en terecht gebaar, maar had van mij wel wat eerder gemogen... Alhoewel ik deze gedachte eerlijk gezegd niet had bij de naamsverandering van de Arena, vreemd genoeg vond ik dat toen wel een goed moment voor zo'n eerbetoon... Eigenlijk best raar misschien, maar met zoiets had ik het ook leuk gevonden als hij zelf de prijs nog meerdere keren had mogen uitreiken.
 
PSVAR78
 
1
7 mei 2021 om 20:21
Het standbeeld stond al in Eindhoven...
 
skaradonna
 
29
7 mei 2021 om 07:17
Toch raar dat mensen eerst moeten sterven voor ze eerbetoon krijgen. Net als bij JC Arena.
 
Jacco89
 
35
7 mei 2021 om 07:21
Precies dit. Vooropgesteld vind ik het hartstikke mooi dat Skiete Willy geëerd wordt, maar inderdaad, waarom moeten mensen als Cruijff en VD Kuylen eerst sterven voor dat ze groots geëerd worden
 
Hazardinho77
 
19
7 mei 2021 om 10:10
Bij PSV staat er al jaren een standbeeld voor het stadion, dus dat ze eerst moeten sterven is niet helemaal waar. Verder is dit toch prima zo, waarom moeten mensen altijd overal over zeuren...
 
PaulR_1982
 
6
7 mei 2021 om 08:26
Er zijn regels aan het vernoemen van gebouwen naar personen. Aangezien Johan Cruijff niet van het koninklijk huis was en nog leefde betekende dat de Arena niet naar hem vernoemd mocht worden. Hoe dat met prijzen zit weet ik niet precies, de JC schaal was er immers al veel eerder.
 
Ducktaildo
 
14
7 mei 2021 om 08:45
Toch belachelijk dat talentloze mensen, die iets voorstellen omdat zij van een bepaalde familie zijn, van het koninklijkhuis dat recht wel hebben. Maar mensen die echt iets hebben betekend of iets hebben bereikt grotendeels op eigen kracht eerst dood moeten zijn om een gebouw naar hun benoemd te kunnen krijgen. Hopelijk moderniseert Nederland nog eens op dat vlak.
 
Nr.11
 
10
7 mei 2021 om 09:02
Cruijf wilde ook nooit in een 'computer spelletje' zitten, maar toen hij overleed verkocht de familie meteen zijn rechten
 
PHX34
 
7
7 mei 2021 om 09:07
Ik ben ook geen lid van de fanclub van het koninglijkhuis maar om nu te roepen dat deze mensen talentloos zijn en te insinueren dat ze niets betekend hebben is gaat natuurlijk beetje ver. I hoop dat naast een modernisering in Nederland mensen weer leren wat genuanceerder te zijn.
 
Knightscourt
 
4
7 mei 2021 om 09:33
Kan zijn opmerking wel enigzins volgen. Anders dan geboren zijn als een van Oranje presteren de meeste van deze mensen niet. Niks mis mee, ik presteer voor de rest ook niet iets waarvoor een gebouw naar mij vernoemd moet worden. Maar waarom bij hen wel? Anders dan dat je de juiste geboortenaam hebt?
 
Dikkebeer
 
3
7 mei 2021 om 11:54
De Johan Cruijffschaal heette al zo toen Johan nog leefde, dus dat had best gekund.
 
PaulR_1982
 
0
9 mei 2021 om 13:42
@dikkebeer: Dat was inderdaad wat ik zei ja. Het eerste gedeelte van mijn reactie ging over het vernoemen van gebouwen naar mensen. Dat mag alleen naar mensen die overleden zijn, mits het gaat om mensen van het koninklijk huis. Of dat eerlijk is, ik weet het niet, maar ik heb de regels ook niet bedacht.
 
Master D
 
24
7 mei 2021 om 07:18
Dikverdiend en terecht dat de topscorer van de Eredivisie een prijs krijgt die is vernoemd naar de all-time topscorer van de Eredivisie. Een no-brainer zou je zeggen. Jammer dat dit soort dingen dan pas gebeuren als iemand overleden is. Alsof hij het 10 jaar geleden niet verdiend zou hebben om die prijs naar zich vernoemd te krijgen. Toen was ie net zo groot en net zo onomstreden topscorer allertijden van de Eredivisie. Maar goed, fijn dat we zijn naam nu elk jaar ook Eredivisiebreed gaan horen in de strijd om de Willy van der Kuijlen-trofee. Zorgt er toch voor dat zo'n speler minder naar de achtergrond verdwijnt.
 
 
12
7 mei 2021 om 07:21
Werd tijd. Veel meer kun je er niet over zeggen.
 
GSRM23
 
6
7 mei 2021 om 07:33
Mooi eerbetoon van de KNVB. Terecht!
 
Djoa_N-Deef
 
4
7 mei 2021 om 07:45
Prachtig en zeer verdiend eerbetoon van de ECV en de Kn"j"b, zoals in Eindhoven graag geroepen wordt.. Van de andere kant jammer dat dit soort zaken postuum gebeuren. Net als bijvoorbeeld de JC Arena. Eigenlijk zou je hopen dat Feyenoord de komende jaren al iets bedenkt en implementeert om Van Hanegem de erkenning te geven.
 
Emilio Estevez
 
0
7 mei 2021 om 09:09
Tja, er wordt vanuit de KNVB ook weinig gedaan om die gedachtegang tegen te gaan. Mocht het andersom zijn, dan zouden de hoofdstedelingen hetzelfde roepen.
 
Trissy
 
6
7 mei 2021 om 09:29
Er is in de Kuip een Willem van Hanegem tribune.
 
Sabelhout
 
4
7 mei 2021 om 07:56
Prachtig eerbetoon!! Ten eerste mooi dát er een naam gekoppeld wordt aan de prijs van de topscorer van de Eredivisie en ten tweede zeer verdient de naam van Willy van der Kuijlen. Hij wordt nooit meer overtroffen.
 
cuco10
 
6
7 mei 2021 om 08:12
Prachtig eerbetoon aan skiete Willy, cijfers die nooit meer geëvenaard gaan worden. Held!
 
mitchajax020
 
1
7 mei 2021 om 08:38
Mooie eerbetoon.Prachtige voetballer en mooie goals.Had het alleen eerder gedaan ipv nu dat hij er niet meer is.Terechte titel .
 
Fazter10
 
0
7 mei 2021 om 09:00
Prachtig eerbetoon en volledig terecht ook. Wellicht niet helemaal het juiste moment, maar wordt het dan ook niet tijd om de topscorerstitel in de eerste divisie naar Joop Schuman te vernoemen Knvb?
 
cabinessence
 
8
7 mei 2021 om 09:11
"wordt het dan ook niet tijd om de topscorerstitel in de eerste divisie naar Joop Schuman te vernoemen Knvb?" Dan zou je het de Sjoerd Ars-trofee moeten noemen, hij is topscorer aller tijden van de eerste divisie. Joop Schuman heeft het hoogste aantal goals in een eerste divisie-seizoen gemaakt, maar als je dat als criterium neemt, dan had de Willy van der Kuijlen-trofee dus eigenlijk de Coen Dillen-trofee moeten heten.
 
T-Star
 
2
7 mei 2021 om 09:31
Helemaal terecht natuurlijk. Beetje wrang dat heel veel mensen zeggen; dit had al veel eerder gemoeten. In de afgelopen 20 jaar heb ik werkelijk waar nog nooit iemand horen roepen dat de topscorerstitel de Willy v/d Kuijlen trofee zou moeten heten. Er is geen grootschalige beweging opgestaan om dit voor elkaar te boksen. Dit doet een beetje af aan de intentie van de Knvb. Gewoon goed dat ze het doen. Andere mensen hebben hier ook niet eerder aan gedacht schijnbaar.
 
Master D
 
3
7 mei 2021 om 11:10
De Knvb zelf doet afbreuk aan haar eigen intenties en ook nu zijn het de clubs via de Eredivisie CV die het gedaan hebben en niet de Knvb. De Knvb vond het in het begin niet nodig om een minuut stilte voorafgaand aan elke wedstrijd in het betaaldvoetbal af te kondigen. Zelfs daar waren ze te laat mee. Ze hadden in Zeist namelijk geen enkel benul wie Willy van der Kuijlen was. Zo ver staat de Knvb af van het voetbal en de historische spelers die er ook buiten de randstad geweest zijn.
 
Bartvan der Veen
 
6
7 mei 2021 om 09:42
Echt een mooi gebaar maar wat een domme poll VZ. Natuurlijk is het een goede zaak
 
Gerben1978
 
5
7 mei 2021 om 09:47
Toch is nog 14% het er niet mee eens volgens de poll ....Uiteraard zwaar terecht dit besluit en mooi dat dit icoon eindelijk krijgt wat hij verdiend al is het wel heel erg cru dat hij hier zelf niks van meekrijgt.
 
FeanDen
 
3
7 mei 2021 om 10:05
Het enige juiste wat ze konden doen. Mooi gebaar!
 
ittot
 
0
7 mei 2021 om 10:23
Mooi gebaar, vaak gebeurt dit na het overlijden dus dat het nu pas gebeurd is niet zo vreemd. Wat wel vreemd is is dat dit waarschijnlijk op verzoek vd clubs is en niet vanuit de Knvb komt. Ze doen enorm hun best om de schijn dat ze een voorliefde voor Amsterdam hebben hoog te houden, ze vergeten dat Nederland groter is dan dat.
 
Neutraal1980
 
0
7 mei 2021 om 10:41
Mooi en terecht gebaar. Jammer dat hij in de jaren 70 is weggepest bij Oranje met van Beveren. Denk met Van der Kuijlen en Cruijf samen dat NL wel WK was geworden in 1974.
 
Hysteria
 
0
7 mei 2021 om 11:23
Grote klasse!
 
Yelle
 
4
7 mei 2021 om 14:03
Ik mag toch hopen dat de mensen die 'nee' hebben geklikt in de poll per ongeluk uitschoten met hun muis. Ach, niet alle pogingen kunnen raak zijn, tenzij je Willy van der Kuijlen heet natuurlijk.