Europese top aast op 'Nederlandse recordbreker': 'Deed me denken aan Bale'
Donderdag, 18 januari 2018 om 21:54

Met pen en papier in de hand en tientallen scouts hijgend in de nek struint Voetbalzone wekelijks de internationale velden af. Wie zijn de sterren van de toekomst, welke talenten moeten absoluut in de gaten worden gehouden? Ons volgende doelwit: Willem Geubbels, de groeibriljant van Olympique Lyon die Nederlands bloed door zijn aderen heeft stromen.

"Willem begon als klein kind te lopen met een voetbal… Ik heb nog steeds foto's van hem thuis waarop hij leert lopen met een bal. Ik weet nog dat hij anderhalf jaar was en steeds probeerde de bal te pakken..." Oom Amos Youga, zelf speelachtig bij Le Havre, vertelde in gesprek met Foot Mercato dat Geubbels al op vroege leeftijd continu bezig was met de belangrijkste bijzaak van het leven. Hoewel de gehele familie als sportief bestempeld kan worden, is vooral het talent van de zestienjarige aanvaller van Lyon boven komen drijven. Vorig jaar brak Geubbels, zoon van een moeder uit de Centraal-Afrikaanse Republiek en een vader van Nederlandse origine, op zestienjarige leeftijd definitief door.

Het wonderkind brak in 2017 verschillende records in dienst van les Gones vanwege zijn leeftijd. Eind september besloot trainer Bruno Génésio de plek van Memphis Depay in de wedstrijdselectie van Lyon tegen Dijon (3-3) toe te wijzen aan Geubbels, die tien minuten voor tijd mocht invallen. Met zestien jaar, één maand en zeven dagen werd de jongeling de eerste speler in de Ligue 1 die na de eeuwwisseling was geboren door vlak voor tijd binnen de lijnen te verschijnen. Met de invalbeurt werd hij tevens de op vijf na jongste speler in de Franse competitie ooit. Even later, in december bij de uitwedstrijd tegen Atalanta (1-0) in de Europa League, mocht Geubbels na de rust invallen, met wederom een record tot gevolg: de jeugdinternational van Frankrijk werd de jongste EL-debutant ooit.

Met name zijn fysiek is imponerend te noemen, constateerde ook zijn oom: "Al in de jeugd viel hij op vanwege zijn lengte. Hij was erg lang voor zijn leeftijd, maar was nog altijd erg snel. Als je zowel groot als snel bent op acht- of negenjarige leeftijd, dan helpt dat enorm.""De opvallende mijlpalen van Geubbels zijn niet onopgemerkt gebleven bij Europese topclubs. Hij zou RB Leizpig en Red Bull Salzburg reeds hebben afgewezen, Chelsea, Liverpool, Tottenham Hotspur en Manchester City zouden Geubbels ook op de radar hebben staan en Bayern München heeft naar verluidt tevergeefs een bod van acht à negen miljoen euro neergelegd bij Lyon.

Geubbels, 1 meter en 85 centimeter, wordt veel kwaliteiten toegedicht, zoals een ongekende acceleratie, beeldschone dribbels en zijn fysieke voorkomen. In Frankrijk koestert men daarom de vleugelspeler, die met vijftien jaar zijn debuut maakte voor de Onder-18 van les Bleus, waarmee hij zich naast Hatem Ben Arfa en Yoann Gourcuff schaarde. Lyon, dat van oudsher veel waarde hecht aan 'mooi voetbal', heeft met Geubbels een nieuw toekomstig fenomeen in huis, zo verzekeren menigeen bij de Ligue 1-club. "Lyon houdt van jonge spelers die dribbelen, die er een show van maken. We houden van de schoonheid van het spelletje en dat is ook een van de redenen waarom we hem hebben gehaald", aldus Julien Sokol, jeugdscout van les Gones, tegenover Le Progress.

In 2010 ruilde Geubbels zijn jeugdclub ASVEL uit zijn geboortestad Villeurbanne in voor Lyon. "In eerste instantie had ik niet door hoe talentvol hij was", verklaarde oom Youga. "Omdat ik zelf ook bezig was in de voetballerij, had ik niet echt de tijd om hem goed te bestuderen. Op negenjarige leeftijd was hij ook gewoon naar Lyon gekomen om plezier te maken. Als hij prof zou worden, hartstikke prima. Zo niet, jammer. Dan had hij wel iets anders vol passie gedaan." Youga was pas echt overtuigd toen hij de jonge telg zag schitteren in een jeugdinterland in en tegen Schotland. "Op een gegeven moment stormde hij op met de bal; hij deed me denken aan Gareth Bale. Hij scoorde daarna koelbloedig. Ik was stomverbaasd. Ik dacht echt: wat is dat kind snel. Zo had ik hem nog nooit eerder gezien."

De ster van Geubbels was snel rijzende, met interesse van de Europese top tot gevolg. Het supertalent, dat in de toekomst niet per se voor Frankrijk, maar ook voor Nederland of de Centraal-Afrikaanse Republiek kan uitkomen, wordt 'goed beschermd' door zijn club, zei voorzitter Jean-Michel Aulas vorige week tegenover verschillende Franse media: "Ik praat vaak met zijn vader en moeder, omdat hij nog een kind is. We zien dat hij snel integreert in het eerste elftal, zowel op de training als in de wedstrijden. Ik ga de vader van Willem binnenkort zien om te praten over zijn contract. We willen voor het eind van januari duidelijkheid. Hij wil in ieder geval bij Lyon blijven."

Geubbels tegenover Matthijs de Ligt in een oefenduel tussen Olympique Lyon en Ajax afgelopen zomer

Ook de familie van Geubbels, die tot medio 2019 vastligt bij les Gones, wil zo min mogelijk rumoer rond de jongeling, legde Youga uit. De oom is trots dat zijn neef het naar alle waarschijnlijkheid wél gaat redden in de top: "Ik was bij zijn debuutwedstrijd met mijn vader en wat vrienden. Het deed me goed om hem alleen al aan de warming-up te zien werken. Dat was al machtig mooi! Ik heb ook de jeugdopleiding van Lyon doorlopen en mocht zelfs op de bank plaatsnemen, maar ik heb nooit gedebuteerd. Mijn broer, die ook trainde bij Lyon, kreeg de kans ook niet. Het is Willem, de laatste troefkaart van de familie, die onze droom heeft gerealiseerd."

"We waren enkele dagen na de wedstrijd met elkaar aan het praten en toen vroeg ik hem of hij druk voelde. Hij zei tegen mij van niet. Op zo'n jonge leeftijd is het al een echte vent." Youga gaf echter aan dat Geubbels nog altijd bouwt op zijn familie, die altijd voor hem klaarstaat. "Ik geef hem bijvoorbeeld advies over hoe met sociale media om te gaan. We weten vandaag de dag wel dat één klein foutje fataal kan zijn. Laatst gingen we met zijn allen bowlen. Iemand kwam naar mij toe en vroeg: 'Is hij niet die jonge gast die speelt voor Lyon?' Ik, om hem te beschermen, ontkende. Ik zei dat hij het niet was. Terwijl zijn naam wel was aangegeven op het scherm, haha."

"Wij, de familie, moeten hem koesteren", vervolgde Youga. "Hij is nog steeds een tiener, een puber. Aan ons de taak dat er niet teveel gedoe is. Aan het begin van het seizoen, toen hij op trainingskamp was, sprak ik met hem via Facetime. Hij zei dat Nabil (Fekir, red.) ook op zijn kamer was. Een paar minuten later belde Nabil mij persoonlijk op. Ik zei dat hij goed op hem moest letten. Maar dat hij Willem ook op zijn plek moet zetten als hij niet goed genoeg zijn best doet. Hij heeft heel veel potentie. Ik maak me geen zorgen om hem."

Naam: Willem Geubbels
Geboortedatum: 16 augustus 2001
Club: Olympique Lyon
Positie: vleugelaanvaller
Sterke punten: dribbelen, snelheid, techniek, fysiek

Meer nieuws
   
11:02
11:02
Premier League-clubs komen budgetplafond overeen: dit zijn de details
3
   
10:51
10:51
VZ Kort: Deadline verstreken, nog drie potentiële bondsvoorzitters KNVB over
77
   
10:26
10:26
V/d Vaart poogt transfertarget uit Oostings hoofd te praten: 'Niet verstandig'
14
   
09:50
09:50
Clubleiding van Inter niet blij met actie Dumfries en denkt na over sanctie
29
   
09:14
09:14
Davy Klaassen doet boekje open over vertrek bij Ajax: 'Toen zij vertrokken...'
22
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (37)

 
ddaave
 
0
18 januari 2018 om 09:00
Komt hij uit voor jong oranje oid? Of voor een ander land?
 
RMCF12
 
25
18 januari 2018 om 09:02
Voor Frankrijk.
 
wolterx
 
2
18 januari 2018 om 09:21
Contractueel bepaald dat hij voor Frankrijk uit gaat komen las ik laatst toevallig, dat zou Lyon hebben bedwongen bij contractbesprekingen, is blijkbaar heel normaal daar. Was jongste speler in Franse WK selectie u17 deze zomer.
 
IbraKast
 
60
18 januari 2018 om 09:39
Ik denk dat hij, ongeacht de eis van Lyon, voor Frankrijk uit zou komen. Deze jongen is in Villeurbanne geboren wat tegen Lyon aan ligt. Dat is nou niet echt tegen de grens van Belgie aan. Het enige Nederlands wat hij kent is waarschijnlijk 'neuken in de keuken'. Maar deze titel trouwens: 'nederlandse recordbreker'.. kom op voetbalzone...
 
wolterx
 
6
18 januari 2018 om 09:53
Niet helemaal waar over de hoeveelheid Nederlands die hij kan, tuurlijk is het niet zoals sommige Nederlanders in buitenland maar toen Depay naar Lyon ging begroette hij hem ook 'gewoon' in het Nederlands. Maar betwijfel of hij zichzelf als Nederlander ziet, dat wel. Maar hij heeft minder Frans dan Nederlands bloed - om het zo te stellen - in zich maar zal veel meer binding met Frankrijk hebben.
 
Edo
 
3
18 januari 2018 om 13:14
Dave, als je het artikel leest, dan vind je daar het antwoord.
 
avec
 
10
18 januari 2018 om 09:08
Hoe Nederlands is hij echt, ik bedoel dan vooral het gevoel wat hij heeft, als ik in de zelfde situatie zou zitten zou ik me gewoon Fransman voelen want daar is hij toch opgegroeid. Wat ik hiermee bedoel wat is de waarde van het feit dat hij ook voor oranje zou mogen uitkomen, deze is in mijn ogen puur qua afkomst een optie maar niet in de werkelijkheid anders had hij toch nu ook al in jeugd elftallen van de Knvb gespeeld? Is er wel een optie dan moet de Knvb gezien zijn potentie zeker het gesprek aangaan, jammer dat Gullit niet meer in dienst is die zou de aangewezen man zijn om dit te doen. Mooie snelle dribbelaar, vind het altijd mooi om naar te kijken een speler aan de buitenkant met een goede dribbel die ook nog lang is, heeft iets keizerlijkst. Maar is altijd maar afwachten of een talent het gaat waarmaken.
 
jorisdijk
 
12
18 januari 2018 om 09:27
Ach ja dit is toch een beetje hetzelfde als de Ziyech's en Affelays, het land waar je opgroeid vs. het land waar je roots liggen. Al liggen zijn roots maar voor de helft in Nederland. Komt hij niet in aanmerking voor het grote Frankrijk dan zal hij best een keertje gaan denken ik kies voor Nederland. Maar als je jaren lang in vertegenwoordigende elftallen met je vrienden hebt mogen spelen dan wil je uiteindelijk toch gewoon met die jongens naar het senioren elftal toe.
 
Leroy2694
 
2
18 januari 2018 om 09:35
Slecht voorbeeld aangezien Ziyech voor Marokko heeft gekozen en Afellay voor Nederland. Daarnaast heeft Ziyech de kwaliteiten om voor het Nederlands elftal uit te komen, alleen kon hij het geduld niet opbrengen.
 
jorisdijk
 
14
18 januari 2018 om 09:47
Het zijn juist hele goede voorbeelden. Omdat ze voor beide in aanmerking kwamen. En een teken dat het beide kanten op kan vallen. Het is soms ook niet een keuze voor het land. Maar voor je vrienden, dat is wat ik ermee wil zeggen.
 
Autogtoon
 
4
18 januari 2018 om 11:05
Zijn roots liggen totaal niet in Nederland, als je in Frankrijk bent geboren & opgegroeit.
 
Edo
 
2
18 januari 2018 om 13:16
Voorbeelden zijn zinloos. Het gaat maar om 1 ding: en dat is wat de jonge Willem straks wil. Elke persoon maakt deze afweging anders, en alleen zijn eigen gevoelens en gedachten gaan de doorslag geven.
 
Harecles
 
5
18 januari 2018 om 13:26
Kennelijk genoeg Nederlands om achter zijn Franse tweet (zie helemaal boven) een Nederlandse vlag te plaatsen..... (niet hiermee zeggende dat ie voor oranje uit gaat komen uiteraard)
 
DeSteek77
 
1
18 januari 2018 om 09:18
In Frankrijk koestert men daarom de vleugelspeler, die met vijftien jaar zijn debuut maakte voor de Onder-18 van les Bleus Voor de heren boven mij is dit het citaat uit de tekst. Het is dus waarschijnlijk dat hij voor Frankrijk kiest.
 
wolterx
 
2
18 januari 2018 om 09:22
Laat waarschijnlijk maar weg, daar drong Lyon namelijk op aan bij gesprekken, zoals ze altijd bij meerdere nationaliteiten doen.
 
Edo
 
4
18 januari 2018 om 13:19
Gaan ze dan contractueel bepalen voor welk land hij moet kiezen? Dat lijkt me lastig houdbaar.
 
Saaff
 
1
18 januari 2018 om 13:24
Hij trek het meest op met zijn ooms die ook in Frankrijk speelden, gaat voor adviezen en alles ook naar 1 van die ooms die totaal naar eigenzeggen Frans is. Ik zou graag willen weten in hoeverre hij Nederlands is en voelt, dat ‘t door Lyon komt dat hij voor Le Blues speelt. Ik denk zelf dat het zeer weinig verschil maakt als het waar is in zijn geval.
 
arvelajax
 
2
18 januari 2018 om 09:55
Waarom zou hij in vredesnaam voor Nederland uit willen komen?
 
Primetime
 
22
18 januari 2018 om 11:53
Omdat Frankrijk zo belachelijk veel talent heeft dat ze iemand als Martial gewoon thuislaten, bij nederland staat Berghuis in de basis.
 
Edo
 
6
18 januari 2018 om 13:18
Omdat het mogelijk is dat hij een sterke band met Nederland voelt. Als hij als jong ventje van 10 met zijn vader op de bank naar de finale van het WK heeft gekeken, kan dat zomaar indruk hebben gemaakt. Of misschien komt ie wel elk jaar vakantie vieren bij oma, weten wij veel. De kans lijkt me niet groot dat hij voor Nederland kiest, maar wij kunnen niet in zijn hart kijken.
 
Giodinho7
 
1
18 januari 2018 om 10:22
Ik hoop voor hem hij niet zo een over gehypt talent wordt op basis van wat jeugd wedstrijden. Toen hij inviel tegen Atalanta in de Europa League was het gewoon drie keer niks. Op basis van zijn leeftijd geef je hem het voordeel van de twijfel, maar wat hij liet zien zag er niet uit als een groeibriljant.
 
OL1950
 
1
18 januari 2018 om 10:47
De verwachtingen voor deze jongens zijn zo verschrikkelijk hoog, ik moet eerlijk toegoeven dat heb ik nog nergens gezien. Ik hoop dat hij nog lang bij Lyon blijft, het feit dat Lyon zoveel vertrouwen in hem heeft moet hem goed doen.
 
JustDutch101
 
2
18 januari 2018 om 13:23
Mwah ze beginnen telkens jonger. Ik heb al tig keer ''de nieuwe ronaldo'' of ''de Amerikaanse toekomstige Messi'' voorbij horen komen voor jongens van nog geen 16 jaar oud. Neemt niet weg dat deze jongen zeer zeker talent heeft. Het hypen op zo vroege leeftijd mag van mij alleen wat minder.
 
JustDutch101
 
6
18 januari 2018 om 13:22
Dit soort spelers kiezen nooit voor Nederland helaas. Wij zijn dan ook een van de minst patriottische landen ter wereld. Asensio had ook voor Nederland kunnen kiezen. Dan kunnen we zeggen ''logisch want hij is daar opgegroeid'' maar Amrabat en Ziyech kiezen ook gewoon voor Marokko zonder er te zijn opgegroeid. Het heeft dan te maken met hoe trots zijn familie op Nederland is.
 
Saaff
 
3
18 januari 2018 om 13:34
Huh? Welke taal spreken Amravat en Ziyech voornamelijk thuis denk je? Of wat is de afkomst van beiden hun ouders? Dat js toch compleet anders dan bij deze jongen of Asensio? Deze Geubbels en Asensio komen echt niet thuis en spreken Nederlands of gaan naast hun ouders zitten die Nederlandse tv series lopen te kijken. Ziyech en Amrabat als je naar ze toe loopt en vraagt wat hun afkomst is zeggen ze Marrokaans, als je Asensio en deze Geubbels misschien zou vragen zeggen ze als eerst Spaans/Frans en dan Nederlands. Asensio heeft aangegeven zich Spaans te voelen en geen band te hebben met het land Nederland behalve zijn moeder. Of Geubbels zich echt Nederlands voelt hangt af van hoe zijn vader hem heeft opgevoed of ze vaak naar NL zijn gekomen en hij hem Nederlands heeft geleerd etc etc. Om deze jongens met Ziyech en Amrabat te vergelijken vind ik niet kunnen.
 
JustDutch101
 
10
18 januari 2018 om 13:43
Je moet even wat dieper kijken. De moeder van Asensio had hem ook gewoon Nederlands kunnen leren, sinterklaas samen kunnen vieren. Alleen zijn wij Nederlands een van de meest min patriottische mensen ter wereld. Zoals Marokkanen, Spanjaarden en Fransen trots op hun land overdragen aan hun kinderen gebeurt hier niet. Je kan niet verwachten dat ze voor Nederland kiezen als dat niet gebeurt. Ik gebruikte Amrabat en Ziyech als voorbeeld dat waar je opgroeit helemaal niks uitmaakt, dan zien wij met veel van dit soort spelers. Desondanks dat zien wij dit soort jongens niet voor Nederland kiezen. En dat vind ik jammer, maar het is Nederlands eigen om in dit soort situaties de kinderen geen band met Nederland te geven. Iets dat ouders van andere landen in dit soort situaties wel vaak doen.
 
Sirius
 
1
18 januari 2018 om 13:56
@justdutch101 Maar Nederlanders emigreren niet vanwege politieke rellen, armoede, oorlog enzovoort. Nederlanders leven over het algemeen ook gewoon in Nederland en af en toe kom je eens een buitenlandse speler tegen met Nederlands bloed. Bovendien hebben Marokkaanse spelers ook vaak twee Marokkaanse ouders. Daardoor stroomt er geen "nederlands bloed" door de aderen en worden ze gewoon opgevoed als Marokkaan.
 
protheus
 
1
18 januari 2018 om 13:59
vergeet dan ook niet de vriendengroepen, een ziyech en amrabat hebben ook veel Marokkaanse vrienden in hun directe omgeving. Een Asensio of Geubbels hebben dat nauwelijks, die gaan om met spanjaarden en fransen. Als je ziet dat meerdere van zijn familie in de jeugd van Lyon hebben gezeten dan lijkt het me raar om dan later niet op tv te willen komen wanneer ze de franse vlag verdedigen. Je kan er gerust van uitgaan dat deze man niet heel erg veel heeft met nederland
 
Texeira
 
0
19 januari 2018 om 00:28
@justdutch101 Asensio heeft gewoon Nederlands geleerd van zijn moeder, kwam volgens mij ook elk jaar nog bij zijn familie in Rotterdam, daaraan ligt het niet. Maar hij is gewoon opgegroeid op Mallorca, had Spaanse vrienden en heeft altijd voor Spaanse jeugdelftallen gespeeld. Zo'n jongen voelt zich waarschijnlijk meer Spaans dan Nederlands, en dan is de keuze logisch.
 
Sirius
 
0
18 januari 2018 om 13:52
Asensio spreekt geen woord Nederlands en is eigenlijk gewoon een Spanjaard. Daar heeft de Knvb wel gewoon op tijd geinformeerd, maar die jongen voelde zich Spanjaard. Ziyech en Amrabat spreken thuis allereerst Marokkaans en sowieso hebben Marokkanen een sterk gevoel voor hun land. Je kunt er uiteindelijk weer een hele discussie op loslaten en die zijn de afgelopen 2-3 jaar al zo vaak gevoerd. Het gaat erom dat de door jouw genoemde spelers zich niet genoeg Nederlander voelen om voor het land uit te komen. Zo simpel is het gewoon.
 
mikebiker
 
3
18 januari 2018 om 22:13
Douglas wilde niemand hebben omdat hij niet Nederlands genoeg zou zijn. En dat terwijl hij in NL gewoond heeft en Nederlands spreekt maar Ansensio die geen woord Nederlands spreekt en zich totaal niet Nederlands voelt was wel welkom. Hypocriet.
 
DanielRevezi
 
2
18 januari 2018 om 14:23
Dit is het verschil tussen Nederlanders in het buitenland en de allochtonen hier. Jammer genoeg is hij blijkbaar niet opgevoed als Nederlander aangezien hij voor Frankrijk speelt. Ik als kind van allochtonen, die geboren is in Nederland zou altijd voor mijn vaderland kiezen omdat wij zo worden opgevoed met liefde voor ons land van herkomst. Natuurlijk voel ik me Nederlander en zou ik ook voor Nederland spelen maar ik ben toch trotser op mijn vaderland. Als deze jongen ook opgevoed was met trots voor zijn vaderland dan zou Nederland nu 1 van de grootste talenten op de wereld hebben rondlopen. Ik vind het jammer dat Nederlanders niet met die trots worden opgevoed dat ze Nederlands zijn
 
mikebiker
 
1
18 januari 2018 om 22:23
Maar zijn beide ouders zijn niet Nederlands. Je ziet toch dat hij donker is.
 
mollemarijden
 
0
18 januari 2018 om 17:19
Altijd moet Marokko erbij betrokken worden. Bij letterlijk elke artikel over een mogelijke keuze van een speler met Nederlands bloed. Als er mogen in Frankrijk een politieke partij opspringt die het de donkere gemeenschap aan het vuur legt en alleen hun benadrukt zal er nog nauwelijks een afrikaan voor Frankrijk gaan spelen. Dat is dan ook de reden dat die jongens de afgelopen tijd voor Marokko kiezen. En natuurlijk er is een band dus dan kan bij een onaangenaam iets in NL de keuze zo voor Marokko gemaakt worden. Daarnaast zien de spelers ook dat NL gwn slecht draait en dan is de keuze nog eenvoudiger. Kiezen ze voor Oranje is het goed kiezen ze voor Marokko is t goed.
 
Texeira
 
0
19 januari 2018 om 00:30
Heel veel 'allochtone' jongens uit Frankrijk kiezen ook gewoon voor het land van hun ouders. Mahrez, opgegroeid in Frankrijk, speelt voor Algerije. Aubameyang speelt voor voor Gabon. Als je kijkt naar veel selecties van Afrikaanse nationale teams, dan zie je gewoon dat de helft in Frankrijk is geboren.