'Extreem geïnteresseerd' PSV en Feyenoord zijn ogenschijnlijk kansloos
Zaterdag, 25 juli 2020 om 10:01

Gianluca Cristiano Busio wordt een grote toekomst voorspeld. De achttienjarige aanvallende middenvelder van Sporting Kansas City werd onlangs door ESPN gelinkt aan Feyenoord en diverse Italiaanse clubs, terwijl nu ook PSV in verband wordt gebracht met het Amerikaanse toptalent. Aanvaller Johnny Russell is heilig overtuigd van de kwaliteiten van zijn jonge teamgenoot. "Natuurlijk willen we hem zo lang mogelijk behouden. Maar hij heeft zeker een grote toekomst voor zich als hij zich zo sterk blijft ontwikkelen."

Door Tim Siekman

Busio staat nog tot eind december onder contract bij Sporting KC, dat wel de optie heeft om de verbintenis met één of twee jaar te verlengen. Bij de club uit de Major League Soccer zien ze de parel niet graag vertrekken, maar bij een fors bedrag valt er naar verluidt wel te praten. Onder meer de Italiaanse clubs Juventus, AC Milan en Fiorentina azen op Busio, wiens vader in Brescia is geboren. Daarnaast werd hij reeds gelinkt aan een overstap naar Premier League-clubs, terwijl ook Feyenoord de middenvelder voor langere tijd op de korrel zou hebben. Als zestienjarige werd hij al getipt voor een overstap naar de Rotterdammers, maar destijds kwam het niet tot een transfer.

Inmiddels is ook PSV aangeduid als gegadigde voor Busio. Callum Williams, commentator bij FOX Sports, voormalig stadionspeaker bij Sporting KC én ex-journalist van onder meer de BBC en talkSPORT, meldde op Twitter dat de Eindhovenaren 'extreem geïnteresseerd' zijn in de groeibriljant. Met Chris Gloster en Richard Ledezma zijn er al twee Amerikanen actief bij Jong PSV. Het lijkt er echter op dat de Nederlandse clubs achter het net vissen. Fiorentina is naar verluidt favoriet om Busio in te lijven, hoewel er in de winterse transferperiode nog een bod van 3,5 miljoen euro van la Viola werd geweigerd. Bovendien is het maar zeer de vraag of Feyenoord en PSV miljoenen kunnen uitgeven voor de Amerikaans jeugdinternational.

'Hij heeft een geweldig inzicht'
Busio begon op driejarige leeftijd te voetballen. Via Greensboro United en North Carolina Fusion kwam hij terecht bij Sporting KC. Reeds op vijftienjarige leeftijd sloot Busio een deal bij de Wizards, waardoor hij de op een na jongste contractspeler in de MLS ooit was. Alleen voormalig wonderkind Freddy Adu was met zijn contract bij DC United in 2004 op veertienjarige leeftijd iets sneller. "Als klein kind droomde ik er al van om ooit profvoetballer te worden. Ik voel me vanaf dag één in Kansas City onderdeel van de familie", legde Busio zijn contractondertekening uit.

Peter Vermes, manager van het eerste elftal van Sporting KC, was in zijn nopjes met het strikken van het toptalent. "Gianluca is een enorm getalenteerde speler die hier de kans krijgt om onder professionele begeleiding de stappen van de academie naar de hoofdmacht te kunnen zetten", verklaarde Vermes. "Hij past in onze speelstijl, heeft een geweldig inzicht en kan uit verschillende posities doelpunten maken. Als Gianluca zich zo blijft ontwikkelen, kan de club hem helpen zijn droom om in de toekomst op topniveau actief te zijn bij Sporting KC te realiseren."

In de jeugd scoorde Busio als aanvaller regelmatig voor zowel de jeugdteams van Sporting KC als diverse vertegenwoordigende elftallen van de Verenigde Staten. In de loop der jaren heeft Busio verschillende posities bekleed, maar momenteel valt hij toch te bestempelen als (offensieve) middenvelder. Op 4 april 2018 maakte hij zijn profdebuut bij het tweede van Sporting KC, Swope Park Rangers, tijdens de 1-0 zege tegen Colorado Swing Switchbacks. Op 29 juli volgde zijn vuurdoop in de MLS met een invalbeurt tegen FC Dallas (2-3 verlies). Een week later kreeg hij tegen Houston Dynamo (0-1 zege) een basisplek, waardoor na Adu (14 jaar, 334 dagen) en Alphonso Davies (15 jaar, 327 dagen) Busio met 16 jaar en 88 dagen de jongste basisdebutant in de MLS ooit werd.

'Natuurlijk heeft hij een gigantische toekomst voor zich'
Vooralsnog kwam Busio tot 4 goals en 3 assists in 39 wedstrijden voor Sporting KC, waardoor hij al aardig wat ervaring heeft opgedaan. De tiener heeft nu als doel gesteld om een vaste basisspeler te worden, aangezien hij dit seizoen vaak als invaller wordt gebruikt. Afgelopen woensdag mocht het talent vanaf de aftrap starten in de 0-2 overwinning op Real Salt Lake City in het MLS is Back Tournament. Mede door de inspanningen van Busio eindigde Sporting KC als eerste in Groep D en is de volgende ronde een feit. Coach Vermes is blij met Busio, maar benadrukte dat zijn pupil nog altijd stappen kan maken.

"Ik stelde hem niet op omdat iemand anders vermoeid was. Ik stelde hem op omdat hij dat had verdiend. Ik zei hem eerder al: je krijgt speeltijd omdat je dat verdient, niet omdat je een jonge gast bent die ik ervaring gun. Hij blijft minuten krijgen, kan ik je verzekeren. Hij is een speler die elke dag stappen maakt", aldus Vermes. Ploeggenoot Russell, voorheen actief bij Dundee United en Derby County, sloot zich aan bij de woorden van zijn trainer. "Bus is al een tijdje bij ons, al toen hij vijftien jaar was. Zijn ontwikkeling in de laatste jaren is stormachtig. Natuurlijk heeft hij een gigantische toekomst voor zich."

Meer nieuws
   
00:00
00:00
Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
1
   
23:55
23:55
Advocaat noemt opvallende naam voor opvolging Slot: 'Hij lijkt me zeer geschikt'
13
   
23:55
23:55
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
   
23:54
23:54
Jamie Vardy gidst Leicester City naar kampioenschap in Championship
7
   
23:45
23:45
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
20
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (21)

 
T. Alavez
 
6
23 juli 2020 om 18:24
Aan de titel te lezen dacht ik mooi eindelijk transfer nieuws uit Eindhoven. Blijkt het slechts interesse te zijn. Wakker worden PSV we willen versterkingen zien en dat er door geselecteerd word. Werk aan de winkel!
 
Boca2005
 
11
23 juli 2020 om 18:28
Nieuwe spelers kosten tegenwoordig miljoenen. Het is een onzekere tijd. Mogelijk moet er een jaar lang zonder publiek worden gespeeld.
 
TVL11
 
16
23 juli 2020 om 18:31
PSV wordt nu veel gelinkt met Paraguayaanse linksback Santiago Arzamendia. Brugge en Leverkusen zijn ook geïnteresseerd.
 
T. Alavez
 
6
23 juli 2020 om 18:43
Boca2005, dat geld voor elke club. PSV mist een aantal sleutelposities die zullen hoe dan ook moeten komen. Afgelopen transfermarkt bleven de nodige versterkingen ook uit. Vandaar dat ik er een hard hoofd in heb zolang we niks horen. Tvl11, dat nieuws heb ik nog niet gehoord. Weet jij meer van die speler? Hoop wel dat ze een directe versterking kopen voor de LB positie. Is het een talent of een routinier?
 
Boca2005
 
0
23 juli 2020 om 18:51
Die versterkingen bleven toen waarschijnlijk ook al uit omdat de club het niet verantwoord vond het voor de versterkingen benodigde geld uit te geven. Natuurlijk behoeft de selectie versterkingen maar je moet daar wel het geld voor hebben. Bovendien, hoe zou jij het vinden als jouw werkgever je zou vragen een vrij groot deel van je salaris in te leveren om vervolgens voor veel geld nieuwe collega's van je binnen te halen die mogelijk jouw plaats in gaan nemen?
 
T. Alavez
 
2
23 juli 2020 om 19:17
Leuk is het niet, maar er zijn andere potjes beschikbaar voor transfers. PSV heeft afgelopen seizoenen best een paar klappers gemaakt. Lozano, de Jong, Angelino, Bergwijn hebben allemaal het nodige opgeleverd. Ik verwacht zeker dat er nog versterkingen zullen komen. Maar goed je hebt zeker een punt dat er kritischer naar de inkomende transfers gekeken word. Normaal gesproken willen spelers zelf ook een zo goed mogelijk team, want hoe hoger je eindigt hoe meer je in de spotlight staat. Dus het is een beetje dubbel. Persoonlijk verwacht ik dat ze eerst willen door selecteren om het zo te verantwoorden. Spelers als Hendrix en Zoet zullen verkocht gaan worden en dan zullen de versterkingen hopelijk zo snel mogelijk komen. Vorige transfermarkt duurde het veel te lang in ieder geval, dat is het punt dat ik wil maken
 
SneekPSV
 
0
23 juli 2020 om 21:19
@t.alavez Jij gaat er zomaar even vanuit dat Hendrix en Zoet verkocht zullen worden. Dat moet ik eerst nog maar eens zien. Ze zullen de clubs niet voor het uitzoeken hebben. Veel zul je er ook niet voor krijgen hoor.
 
T. Alavez
 
0
25 juli 2020 om 12:36
Neenee, zomaar ga ik daar niet van uit. Alleen is er wel interesse en zie ik spelers van dat kaliber wel vertrekken. Gezien de contractduur of situatie. Mocht je daar nog enkele miljoenen voor ontvangen kan je weer door selecteren.
 
Andres13
 
6
23 juli 2020 om 18:51
Schmidt heeft aangegeven eerst iedereen aan het werk te willen zien voordat hij gaat doorselecteren. Daarnaast is de transfermarkt tot oktober open dus geen reden tot paniek. Liever langer wachten voor kwaliteit dan nu voor kwantiteit gaan
 
SneekPSV
 
1
23 juli 2020 om 19:25
Natuurlijk, dat hopen we allemaal, maar eerlijk gezegd verwacht ik niet zoveel. We zullen eerst moeten verkopen voor we kunnen aankopen. We hebben een bank vol met peperdure aankopen die geen van allen goed genoeg zijn. Daar zullen we eerst vanaf moeten. Maar ja, wie wil hen nou hebben.... Ik denk niet dat de clubs in de rij staan om Bruma, Baumgartl, Hendrix, Rosario, Doan, Luckassen, Boscagli, Sadilek, Guti, Thomas (mijn god wie hebben we nog meer) over te nemen. We plukken nu de vruchten van het wanbeleid van de Jong. Maar ook Brands heeft nogal wat ongelukkige aankopen gedaan.
 
Primetime
 
0
24 juli 2020 om 13:51
Denk dat je een Rosario best makkelijk kwijtraakt hoor. Raiola vind vast wel ergens een leuke club.
 
F-18/TACP
 
1
25 juli 2020 om 13:12
@ Sneekpsvals buitenstander is het naar mijn idee de Jong geweest die er een puinhoop van gemaakt heeft, eerlijk gezegd snapte ik nooit waarom PSV zo`n onervaren man op die positie neerzette terwijl het duidelijk was dat PSV zich vorig seizoen had moeten kwalificeren voor de Champions League (wat ook door de club werd uitgesproken). Door het onverwachte succes van Ajax het seizoen daarvoor kwam er ook meer druk op de ketel te staan, want PSV gaf voor eigen begrippen vorige zomer een ongewoon aardig bedrag uit, wat ze niet nog keer kunnen doen zonder enige risico. Het is ook een fout geweest naar mijn mening om die Duitser weer terug te nemen (die volgens mij al geen wonder was) nadat hij zijn contract vroegtijdig ontbond omdat hij zonnodig hij zijn familie in Duitsland wilde zijn. Vervolgens is kan hij geen club vinden in Duitsland en neemt PSV hem gewoon weer terug. Als klap op de vuurpijl spendeer je veel tijd aan een speler (ben zijn naam kwijt maar volgens mij is het Zuid Europaan) die eigenlijk helemaal niet naar PSV wilde en PSV bij wijze van tot de laatste seconde in onzekerheid liet. Nu zijn Brands zijn aankopen ook niet allemaal geslaagd wat realistisch gezien ook niet kan. Alleen Brands slaagde er wel met enige regelmaat in om creatieve deals sluiten (met als nadeel dat PSV minder overhield aan transfers) om de selectie een kwaliteit injectie te geven.
 
lucas1234
 
18
23 juli 2020 om 18:34
Als ik die goals op de video zie dan vraag ik me gelijk af wat het niveau van die competitie is.. mijn hemel, wat wordt daar verdedigd zeg haha! Natuurlijk mooi voor zo'n jonge jongen dat die zijn goaltjes kan maken, maar laten we niet te hard van stapel lopen, want als er zo wordt verdedigend had ik in die situatie ook wel gescoord...
 
binny
 
3
23 juli 2020 om 21:09
Is ook zo, ik heb gister de eerste helft van NY Red bulls tegen Jaap Stam's Cincinnati FC gezien... man man man wat was dat verschrikkelijk slecht zeg.
 
Gryudo
 
4
23 juli 2020 om 20:04
Deze jongen heeft nu al een vraagprijs van 10 miljoen aan z'n broek hangen en op basis van enkele compilaties zeg ik dat hij dat nu niet waard is. Zijn video's zitten vol met blunders van de verdediging van de tegenstander, intikkers en de assists zijn simpele passes in de breedte, waarna de medespeler hem er met een goed afstandsschot inwerkt. Ik zou er niet meer dan 3 miljoen voor bieden.
 
Skede
 
5
23 juli 2020 om 20:10
Jij gaat echt iemands marktwaarde bepalen op basis van 'enkele compilaties'? Soms denk je dat je alles gezien hebt op VZ.... ??
 
Gryudo
 
0
24 juli 2020 om 20:19
En jij denkt dat je 10 miljoen neerlegt voor een aanvallende middenvelder die geen goede goal heeft gemaakt. Compilaties zijn de hoogtepunten en zijn compilaties zijn erg onder de maat. Dat kan toch nooit 10 miljoen waard zijn. Je hebt vaak dat t n vertekend beeld geeft, maar als je geen goede goals of assists hebt om in n video te stoppen kun je imo nooit 10 miljoen waard zijn.
 
Aguerooo
 
1
24 juli 2020 om 17:31
Ik zie nog weinig beweging in Eindhoven, hopelijk gaat het niet zoals vorig jaar en moeten we het met een a la Behich doen in de voorbereiding. Word nu echt tijd om een fatsoenlijke centrale verdediger aan te trekken, dat zou toch echt de eerste prioriteit moeten zijn. Met Viergever, Baumgartl en Obispo gaan we ons echt niet plaatsen voor de CL. Een ervaren verdedigende middenvelder is 2e prioriteit. Wakker worden John de Jong.