Flinke kritiek Ten Hag op Ajax na hoogste aantal foute passes in 1015 dagen
Zondag, 6 december 2020 om 06:46

Erik ten Hag had geen goed woord over voor het spel van Ajax in het verloren thuisduel met FC Twente (1-2). "Zo onvoorstelbaar veel foute passes, niet herkennen waar de ruimte ligt", somde de oefenmeester van de Amsterdammers op. "Verdedigend hielden we ons niet aan de regels. Twente stond soms na een pass voor ons doel. Ongelooflijk."

Ajax leed volgens de statistieken van Opta liefst 172 keer balverlies tegen FC Twente. Dat was het hoogste aantal voor de ploeg in een thuisduel in de Eredivisie sinds 25 februari 2018 (toen 177 keer tegen ADO Den Haag); negen Ajacieden leden minstens tien keer balverlies. "Afgelopen dinsdag van Liverpool kan je verliezen, maar thuis tegen FC Twente niet", baalde Ten Hag. "Je kan een keer een slechte dag hebben, maar dit kan niet. Dit heeft met mentaliteit te maken."

"Als je op negentig procent begint, dan is het heel lastig om dat nog om te draaien." Ajax leek wel met het hoofd bij het belangrijke duel van woensdag met Atalanta in de Champions League. "Natuurlijk zie ik dat gevaar aan komen", zei Ten Hag. "Maar ik heb ook gefaald. Ik heb dit dus niet kunnen overbrengen."

Ten Hag hield ook rekening met de wedstrijd tegen Atalanta, die gewonnen moet worden om te mogen overwinteren in de Champions League. Hij bracht niet Antony maar Brian Brobbey toen Lassina Traoré uitviel. Nicolás Tagliafico en Perr Schuurs gingen ook al vroeg in de tweede helft aan de kant. "Dat was uit voorzorg en met het oog op Atalanta", erkende hij. "Je weet dat veel ploegen in december punten gaan verspelen. Maar nu doen we het zelf. Te veel spelers lieten het afweten."

"Dan loop je tegen een zeperd aan. Iedereen heeft wel eens een mindere dag. Maar dit was onacceptabel." Davy Klaassen was na de nederlaag klip en klaar in gesprek met FOX Sports. "We speelden echt heel erg slecht. We speelden zo slordig, leden veel balverlies. Iedereen eigenlijk", zei de middenvelder van Ajax. "Voorin konden we de bal niet vasthouden. Nee, we hadden onze dag niet."

Of woensdagavond al meespeelde in de hoofden van de spelers van Ajax? "Dat geloof ik niet", antwoordde Klaassen, die direct vooruitblikte op het beslissende treffen met Atalanta. "Het zal echt beter moeten. Nu is het afsluiten en weer doorgaan." Ajax leed puntenverlies in zes van de laatste twaalf competitieduels met FC Twente: vier remises, twee nederlagen. Sinds 2013/14 leden de Amsterdammers alleen tegen PSV ook in minstens de helft van de Eredivisie-duels puntenverlies: acht van de veertien (minimaal drie duels).

Meer nieuws
   
23:55
23:55
Van Hooijdonk en Perez worden het niet eens over positie Frimpong in Oranje
3
   
23:39
23:39
Kees Kwakman voorziet 'zeer groot probleem' tijdens finale Conference League
5
   
23:04
23:04
Fiorentina schiet zich in minuut 90+1 langs dapper tiental van Club Brugge
3
   
23:00
23:00
Olympiacos zorgt voor grote stunt bij Villa en mag hopen op finale in eigen land
15
   
22:54
22:54
Bayer Leverkusen kan finale ruiken na dramatische fout van uitgefloten Karsdorp
53
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (43)

 
Bossie
 
5
6 december 2020 om 07:11
Het team en de begeleiding hebben gefaald. Dat er een paar spelers er met hun koppie nier bij zijn ok , maar zo veel dat is ongelooflijk. Ik weet niet wat ze bij Ajax doen om de spelers mentaal voor te bereiden op een wedstrijd, maar die aanpak mag wel eens na gekeken worden. Brobbey krijgt nu een kans die valt dan in in zo'n team, dat is ook geen cadeautje voor die jongen
 
messibarca.
 
34
6 december 2020 om 08:22
Ajax had gewoon een zware week,en Twente niet. Tja,dan kan je wel eens verliezen. Doen andere topclubs ook vaak,verliezen in een zware week.zoiets hoort erbij.gelukkig maar,het zijn geen robots.
 
Bossie
 
2
6 december 2020 om 09:19
En ook als andere topclubs verliezen krijgen ze kritiek en zeker als ze zo als Ajax spelen . Het zijn inderdaad geen robots , maar het is wel vreemd dat er zo veel spelers niet thuis geven en dat Ajax veel met blessures te maken krijgt. Grote of kleine blessures, ook dit speelt een beetje in de koppies. Als je mentaal sterk bent dan ga je heel anders om met kleine blessures
 
hansje1969
 
4
6 december 2020 om 09:37
Je kan best eens wat minder spelen, maar zo schandalig slecht als gisteren, kan gewoon niet. Dan snap ik ook niet dat ETH niet al een statement afgeeft. Traoré bijvoorbeeld. Die kan je ook gewoon van het veld halen zonder dat iemand het zou merken. Vreselijk. Maar ook hoe Blind en Klaassen grossieren in fouten. Dit gedrag kan je de titel kosten. Dus wat mij betreft geen excuus. Ik zie dat velen het hier maar een beetje goed praten
 
RolandHendriks
 
2
6 december 2020 om 12:55
Maar Hans je kan het die jonge ventjes toch niet kwalijk nemen dat ze zoveel wedstrijden spelen achter elkaar en door vermoeidheid een keer door de ondergrens duiken? Programma is moordend en is gewoon moeilijk voor clubs als Ajax en PSV om zoveel gelijkwaardige spelers te hebben.
 
Walvis_theo
 
40
6 december 2020 om 07:11
Ik hoor iedereen over hoe matig Promes, Labyad en Klaiber waren maar weet iemand wat er met Blind aan de hand is? Heeft sinds zijn hartproblematiek nooit meer zijn hoge niveau aangeraakt met gisteren weer een matige pot.
 
superstick
 
18
6 december 2020 om 09:35
Blind speelde gisteren, zo ongeveer als enige, ruim voldoende. Dus ik begrijp jouw kritiek niet.
 
HalaAjax
 
28
6 december 2020 om 09:58
Blind speelde hem 5 keer in voeten van de tegenstander waar geen medespeler in de buurt stond, waaruit weer een counter ontstond. Opbouwen was zijn sterke punt, maar inderdaad sinds zijn hartproblemen is het drama.
 
Bossie
 
7
6 december 2020 om 09:39
Ik vond juist dat Schuurs weer ens kinderlijk werd voorbij gelopen bij dat eerste doelpunt
 
ikbenjouniet
 
9
6 december 2020 om 10:01
Ik vond juist dat kaliber verkeerd gepositioneerd stond bij dat eerste doelpunt. En ook eens met dat Blind een van ze slechte wedstrijden ooit speelde. Maar nu staat er geen van Persie om een mislukte bal voor je in te koppen.
 
BJP79
 
5
6 december 2020 om 10:12
Onana staat aan de basis voor de eerste tegentreffer met die zaadbal op Klaiber richting de cornervlag. Klaiber kan niet anders dan slecht wegwerken daarna staan er meerdere uit positie waar dan die goal uit komt maar begint bij Onana die ook zeer matig was gister net als iedereen. Alleen Tadic met zijn werklust verdient net aan een voldoende voor gistet imo.
 
fifavoet
 
4
6 december 2020 om 11:00
Ik moet eerlijk zeggen als ik als Ajax fan zag hoe klaiber bij beide doelpunten verdedigd zou ik helemaal gek worden. Zeker die eerst als je ziet hoe hij terug loopt en daarna lijkt andere de schuld te geven.
 
Sir Paul
 
12
6 december 2020 om 07:36
Ajax oogde imo zeer vermoeid. Uiteraard eisen 2 wedstrijden per week z`n tol. Pijntjes, sommige wedstrijden worden al dan niet noodgedwongen op 70 procent ingegaan waardoor je sneller tegen puntenverlies aanloopt. Heeft Roger Schmidt niet een klein beetje z`n gelijk gehaald ? Behoorlijk verguist vorige week. Uiteraard is er vandaag nog niet gewonnen maar het belang van rust wordt nog al onderschat links en rechts. Vooral in deze a typische coronaperiode.
 
MPMfc
 
11
6 december 2020 om 07:38
Ajax speelt al weken slecht. Dit is geen incident. Tegen een B team van Liverpool was het ook matig en in de competitie alleen tegen nog tegen zwakke teams gespeeld en al 2x verloren. Er lopen 4 a 5 spelers in die het niveau niet hebben. Ik voorspel een heel moeizaam seizoen
 
feye88
 
55
6 december 2020 om 07:56
Echt?? Ze winnen wekelijks met 5-0 en jij komt met de mededeling dat ze al weken slecht spelen?
 
oigatinha
 
19
6 december 2020 om 08:23
Inderdaad. 27 uit 11. Extrapoleer dat en je haalt 82 punten. En de toppers moeten ook nog komen. Als je daar een paar niet van wint zit je op een Frank-de-Boer aantal waar je het niet mee gaat redden. Ook beginnen nu de traditioneel zwakke 3 maanden. Als die ondergrens en mentaliteit niet snel verbetert zie ik het somber in. Nog een feitje; het oppermachtige Ajax heeft nu 1 verliespunt minder dan het "los-zanderige" PSV...
 
Sir Paul
 
9
6 december 2020 om 08:33
En bij PSV lijkt er een stijgende lijn zichtbaar te zijn, al lukt nog steeds geen 90 minuten. Vandaag Heerenveen uit, winnen ze die, wat ik met dit elftal mogelijk acht,kan het maar zo zijn dat PSV in de winterstop boven aan staat.
 
ajaxrkc33
 
1
6 december 2020 om 09:33
Geloof niet dat PSV met de winterstop bovenaan staat met Zwolle, ADO en Willem II op het programma
 
Sir Paul
 
3
6 december 2020 om 10:27
ajaxrkc, PSV moet eerst vandaag maar 's zien te winnen. Is al weer een poosje geleden, mits fit en gezien een andere speelstijl kan het vandaag zo maar gebeuren waardoor je toch kan spreken van een flow die de door jou genoemde clubs niet gestopt zie worden. Utrecht kan nog wel 's lastig worden denk ik.
 
Taxidriver213
 
18
6 december 2020 om 08:30
Ik vind het vreemd dat je een team met Fabinho, robertsen, henderson, wijnaldum, salah, jotta en mane een B team vind. En wat Feye88 ook zegt, Ajax scoort weken lang minimaal 5 goals.
 
Inti
 
1
6 december 2020 om 09:45
Juist die andere 5 waren de B en C spelers ; Maar als Liverpool was te kloppen, dan was het wel afgelopen week. Nu gewoon Atalanta verslaan.
 
Rickettzz
 
7
6 december 2020 om 08:03
Wat mij betreft heeft voornamelijk Ten Hag gefaald. Mentale voorbereiding wederom onder de maat en ook opstelling was weer veel mis mee. Tegen Twente is het iedere keer weer raak en je kent die statistieken. Dan moet je in staat zijn om je spelers met het mes tussen de tanden het veld op te laten komen om af te rekenen met dat soort statistieken.. Je speelt ze met je opstelling in de kaart onder meer door Labyad steeds maar weer ergens anders op te stellen om je gelijk proberen te halen en Promes ook maar in de rondte te zetten, terwijl je die vastigheid moet bieden om z'n vorm te hervinden. Verras je tegenstander eens en zet Traore met Huntelaar voorin; of probeer in elk geval niet je zwakheden zo bloot te leggen tegen een team dat daar zijn sterktes heeft. Laat een Gravenberch niet 2.5 wedstrijd in een week tijd spelen en zo valt er nog wel meer aan te merken. Als je dan toch deze opstelling kiest en je start zo slordig, dan breng je, zeker als je moet wisselen vanwege blessure, de ervaring met Huntelaar en geen additionele druistigheid met Brobbey. Beginnersfouten die je als Ten Hag zijnde niet meer mag maken.
 
FCBogarde
 
1
6 december 2020 om 08:30
Een matige coach, die zijn team niets bijbrengt. Tactisch zo slecht en de spelers vulden het allemaal ook slecht in. Woensdag komt de volgende klap en worden de messen geslepen.
 
Siemjo
 
4
6 december 2020 om 08:47
Als dit met mentaliteit te maken heeft is er iets goed mis bij Ajax. Dit is al de zoveelste keer dat ten Hag zijn stokpaardje te voorschijn haalt "de rest verdediging stond niet goed" maar daar is op te trainen en hij is de trainer. Spelers die op zijn verzoek zijn gekomen Labyad, Klaiber, Promes en in het verleden Marin zijn alle niet goed genoeg voor Ajax. Een achterhoede met een Blind die op zijn retour is en veel te langzaam een Klaiber die niet weet wat hij moet doen en een jonge Schuurs die nog gecoachts moet worden door ervaren spelers win je de wedstrijd niet. Tegen de zwakke broeders in Nederland gaat het nog wel maar wordt men onder druk gezet wordt het een probleem. Dat gaat wat worden na de Kerst als men de top 4 krijgt.
 
Nelson01
 
2
6 december 2020 om 09:28
Toen ik de opstelling zag vreesde ik al een moeizame pot, omdat je een gisteren een voorhoede had zonder diepgang (veel te statisch). Traore en Tadic hebben dit sowieso al niet en Promes ging op een goede dag nog wel eens diep, maar die raakt dit seizoen geen pepernoot. Hopelijk zijn Anthony en Neres er woensdag beiden bij, ondanks een matige pot op Anfield, anders kan het zomaar weer eens een hele lange avond gaan worden.
 
 
2
6 december 2020 om 09:44
In de winterstop moet er vers bloed bijkomen, zeker met alle topduels die er aan komen. Een nieuwe sterke centrale verdedoger om te rouleren met Schuurs en een spits. Geen idee waarom Huntelaar zo weinig speeltijd krijgt, maar wellicht is het beter hem de rest van het seizoen te verhuren en daarvoor een klasse spits op te halen.
 
Frenkie53
 
1
6 december 2020 om 10:31
Ajax geeft in elke wedstrijd, zeker in de CL, zo ongeloofelijk veel ruimte en kansen weg.. Dat gaat aanstaande woensdag echt fout.. Atalanta gaat daarvan profiteren. Labiyad is ok voor de Eredivisie, maar internationaal???? Wordt nooit wat.. Promes?? Wat doet ie eigenlijk??
 
Joy4ever
 
5
6 december 2020 om 10:40
Gelukkig is dit het laatste seizoen van Ten Hag. Wat een pannenkoek. Steeds weer de opstelling omgooien, spelers vertrouwen geven die er niks van kunnen. Ongelofelijk.
 
0059
 
1
6 december 2020 om 11:02
De ploeg was niet voorbereid om de strijd aan te gaan...Tja Eric... dan ligt de fout toch bij jou...het is jou taak om de speler voor te bereiden en te motiveren samen met je staf...!!
 
wichal__b
 
0
6 december 2020 om 17:19
Volgens mij geeft hij dat na de wedstrijd zelf ook aan dus ik weet niet wat jij met deze reactie wil. Of moet hij jou persoonlijk opbellen om het jou te vertellen?
 
OtterReelick
 
1
6 december 2020 om 14:53
Ten Hag heeft te veel gerouleerd dit seizoen met kansloze experimenten. Promes als aanvallende middenvelder, Labyad in de spits,tadic als linkerspits,geschuif met Martinez en Blind. Zo maak je spelers onzeker en het gaat ten koste van het automatisme in de ploeg. Er is te weinig duidelijkheid en een aantal spelers mist het nivo. Klaiber,labyad,timber en Traore komen gewoon te kort. Twijfels over Promes en Alvarez. Pluspunten zijn er ook..mazra,schuurs en Gravenberch.klaassen ook goed. Antony nog niet maar dat komt nog wel en Kudus straks ook.ekkellenkamp en Huntelaar achter de hand. En Blind Tadic en Tagliafico kunnen het voetballen niet verleerd zijn. Neres gaat steeds beter spelen. In de winterstop een spits en mandekker erbij en dan kan het een mooi seizoen worden.