Fraser pareert kritiek: 'Laat ik duidelijk zijn, Maduka heeft de informatie'
Maandag, 8 maart 2021 om 18:49

Sparta Rotterdam verspeelde vrijdag in de allerlaatste minuut een 0-1 voorsprong, toen de ploeg op bezoek bij FC Emmen een strafschop moest slikken en Michael de Leeuw in de 96e minuut vanaf elf meter de gelijkmaker op het bord zette. Het kwam doelman Maduka Okoye op forse kritiek te staan, nadat de doelman voor de verkeerde hoek koos. De statistieken wezen tenslotte uit dat De Leeuw een duidelijke voorkeur had voor de hoek waarin hij uiteindelijk trefzeker was.

Het was de tweede wedstrijd op rij dat de keuze van Okoye in twijfel werd getrokken, nadat hij een week eerder tegen Willem II ook kansloos was op een strafschop van Mike Trésor Ndayishimiye. "Mensen gaan het vaak napraten, als iemand iets roept", reageert Fraser in gesprek met RTV Rijnmond op de beschuldigingen aan het adres van zijn sluitpost. "Laat ik duidelijk zijn, Maduka (Okoye red.) heeft de informatie, maar hij maakt altijd zelf de keuze. Hij weet echt wel dat De Leeuw altijd links schiet. Ik doe niks met de kritiek, want niemand is erbij als Frank (Kooiman, keeperstrainer red.) dit soort zaken bespreekt met hem."

De laatste zeven strafschoppen van Michael de Leeuw.

De laatste zeven strafschoppen van De Leeuw gingen allemaal in de rechterhoek en allemaal waren ze raak, wijzen ook de statistieken van Opta uit. "Ik weet echt wel wat de favoriete hoeken zijn van mijn tegenstanders", vertelt Okoye. "Maar als een speler 20 keer links schiet, betekent dat niet dat dit ook de 21ste keer weer zo is. Dat bleek ook tijdens de strafschoppenserie tegen ADO Den Haag in de beker. Toen matchten de statistieken niet. Het is altijd één tegen één, niet video tegen video."

De laatste vijf strafschoppen van Mike Trésor Ndayishimiye.

Ook Trésor heeft met de rechterhoek een duidelijke voorkeurskant. De aanvaller van Willem II koos voorafgaand aan het duel met Sparta in twee van de vier gevallen voor de rechterhoek en schoot ook tegen de Rotterdammers raak in de rechterbenedenhoek. Sparta was tegen Emmen gebaat bij een driepunter. De ploeg van Fraser is na een goede fase flink afgezakt in de Eredivisie en wacht al acht wedstrijden op een overwinning. Dinsdagavond neemt Sparta het als nummer dertien op tegen VVV-Venlo, dat met twee punten minder op de vijftiende plek staat.

Meer nieuws
   
11:02
11:02
Premier League-clubs komen budgetplafond overeen: dit zijn de details
2
   
10:51
10:51
VZ Kort: Deadline verstreken, nog drie potentiële bondsvoorzitters KNVB over
77
   
10:26
10:26
V/d Vaart poogt transfertarget uit Oostings hoofd te praten: 'Niet verstandig'
14
   
09:50
09:50
Clubleiding van Inter niet blij met actie Dumfries en denkt na over sanctie
29
   
09:14
09:14
Davy Klaassen doet boekje open over vertrek bij Ajax: 'Toen zij vertrokken...'
22
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (10)

 
Cas1
 
1
8 maart 2021 om 19:09
Ik snap niet waarom Fraser zijn doelman wil verdedigen, Maar tegelijkertijd het nodig vindt te zeggen dat de staf hem duidelijk heeft verteld wat de voorkeur van de tegenstander is. Het enige dat ik kan bedenken is dat Fraser het straatje van de staf wil schoonvegen Los hiervan Sparta verdiende geen overwinning
 
La~Decima
 
9
8 maart 2021 om 19:27
Tja leuke statistiek maar dan ga je toch niet als keeper blind die hoek in duiken? Tadic schiet ze meestal ook op dezelfde plek in (lieten ze bij ESPN zien tegen Groningen). Wie weet denk je als keeper wel de speler te lezen. Penalties zijn 90% van te tijd een goal. Vind het relatief onzinning om hier zo druk om te maken. Heb liever een goede lijnkeeper dan een penaltykiller.
 
LlevyLlevy
 
6
8 maart 2021 om 19:34
In deze situatie had de keeper blind moeten gokken op de informatie die hij voorhanden had. Penalty in de laatste minuut tegen over een speler die duidelijk een favorite hoek heeft. De kans was heel groot dat Van Leeuwen. Zijn vertrouwde standaard trap zou gebruiken in deze situatie.
 
Dumbell
 
4
8 maart 2021 om 19:34
Wat een onzin!! De nemer kan een voorkeur hebben voor een hoek, maar dat zegt niks. Als Tresor 2 van de 4 rechts schiet, zegt dat weinig.
 
McMulenga
 
6
8 maart 2021 om 20:18
Als een speler een voorkeur heeft zegt dat dus wel wat. Het blijft gokken en geen garantie maar je hebt volgens mij echt wel meer kans als je in de favoriete hoek duikt...
 
NetjesMoetenWit
 
1
8 maart 2021 om 23:24
2 van de 4 is geen voorkeur
 
olesmit
 
3
8 maart 2021 om 19:40
Mijn inziens kun je nooit de keeper de schuld geven van een gemiste penalty. Er kan beter gekeken worden naar de situatie waaruit de penalty ontstaat of het feit dat het Sparta niet lukt aanvallend het verschil te maken.
 
Juggler
 
1
8 maart 2021 om 19:40
Fräser heeft wel wat belangrijkere zaken om zich op te concentreren dan een keeper die bij een penalty de verkeerde hoek pakt. Pietluttig als je hierom kritisch gaat zitten wezen.
 
voetbalfreak
 
3
8 maart 2021 om 19:56
Ook al ga je vol voor de hoek, als een bal goed wordt geraakt ben je toch kansloos als keeper zijnde.
 
Neutrale Blik
 
0
9 maart 2021 om 06:00
Tresor heeft een DUIDELIJKE voorkeurskant bij het nemen van penalty's! 2x rechts, 1x links, 1x midden. Hou toch op zeg..