Gravenberch: 'We hebben elke dag contact en hij geeft me tips wat beter kan'
Dinsdag, 21 januari 2020 om 09:33

Ryan Gravenberch had afgelopen zondag in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam andermaal een basisplaats bij Ajax. De zeventienjarige middenvelder debuteerde vorig seizoen al in de hoofdmacht van de Amsterdammers, maar bleef daarna een tijdje uit het zicht voor het grote publiek. Gravenberch zegt in gesprek met Ajax TV dat hij in de tussentijd het nodige aan zijn spel heeft kunnen verbeteren.

"Ik had dingen die ik moest verbeteren, zeg maar. Verdedigende dingen, ik denk dat het daardoor komt dat jullie lang niet van me hebben gehoord. Ik houd niet echt van koppen, maar je moet koppen. Duels winnen, je poot erin zetten. Ik liet vaak nog mijn mannetje lopen, nu gebeurt dat niet meer", geeft Gravenberch te kennen. De middenvelder speelde het afgelopen anderhalf jaar totaal 44 officiële wedstrijden namens Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie, waarin hij goed was voor 8 doelpunten en 13 assists.

"Daar speel je tegen mannen, die duels hebben me geholpen. Het is wat anders dan in de jeugd, dus ik denk dat die periode me heel erg heeft geholpen. De laatste tijd ging ik ook meer koppen en aan de bal ging het wat beter", verklaart de jonge middenvelder. Hij wordt veel geholpen door broer Danzell, die tevens in de jeugdopleiding van Ajax speelde en momenteel actief is bij FC Dordrecht. "Onze relatie is goed, we hebben elke dag contact en hij geeft me tips wat ik beter kan doen. Hij zegt: 'Blijf rustig en houd je koppie erbij'. Als ik een wedstrijd heb gespeeld en het is niet zo goed gegaan, geeft hij me tips hoe ik het beter kan doen."

Gravenberch hield een goed gevoel over aan het trainingskamp van Ajax in Qatar. De middenvelder had in de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen ADO Den Haag (6-1 zege) al een basisplaats en kreeg tegen Sparta opnieuw het vertrouwen van trainer Erik ten Hag. Gravenberch kwam in beide wedstrijden overigens tot scoren. "Ik kon me laten zien in Qatar, omdat Daley er nu even niet is. Er komt weer een plekje vrij op het middenveld, als Lisandro Martínez naar de verdediging gaat. Ik dacht: die kans moet ik pakken. Het is uiteindelijk aan de trainer of hij je laat spelen."

Meer nieuws
   
10:00
10:00
Clarence Seedorf: van wereldster tot onbegrepen fenomeen in Nederland
2
   
09:44
09:44
Manchester United is bereid om iedereen te verkopen, behalve deze drie spelers
15
   
09:38
09:38
PSV-speler wekt interesse van Europese clubs; vraagprijs bedraagt 20 miljoen
5
   
09:14
09:14
Oranje-opponent Frankrijk ziet basisspeler op tijd herstellen voor EK 2024
1
   
08:34
08:34
Spaans talent op proef bij Feyenoord; ook Ajax en Barcelona tonen interesse
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (38)

 
BaronVonBorsig
 
10
21 januari 2020 om 09:41
Zou toch niet héél erg naar hem luisteren, anders speel je straks ook in Roemenië of België
 
RealMadrid09
 
45
21 januari 2020 om 09:45
Juist daarom zou hij juist naar hem moeten luisteren, dan weet hij wat hij juist moet doen om niet daar terecht tekomen, maar aan je knipoog te zien neem ik aan dat het niet al te serieus van je was
 
BaronVonBorsig
 
18
21 januari 2020 om 09:54
Klopt, is ook een grapje en wat jij zegt klopt eigenlijk nog meer. Dit ventje heeft enorm wat talent, hopelijk over 2 jaar bij Ajax een middenveld met hem, Ünuvar en Taylor.
 
MessiBazoer
 
1
21 januari 2020 om 09:58
Is Unuvar nou een 10 of een linksbuiten?
 
Quancios
 
2
21 januari 2020 om 10:01
Kan op beide posities uit de voeten. Persoonlijk vind ik hem op 10 het best.
 
wolterx
 
2
21 januari 2020 om 12:00
Is een 10 maar speelt hangend vanaf links. Beetje zoals Ziyech een 10 is die hangend vanaf rechts kan spelen. In geval van Ünüvar is dat gebeurd om hem verder door te kunnen schuiven omdat hij tegen leeftijdsgenoten veel te goed was al, tot de B kon dat als middenvelder en erna werd fysieke verschil zo groot dat hij op de flank gezet werd.
 
Maas12
 
2
21 januari 2020 om 09:46
Mourinho heeft niet eens gevoetbald, maar is/was wel een geweldige trainer.
 
siepie
 
14
21 januari 2020 om 09:47
Noa Lang luisterde dan wel heel erg goed naar Ten Hag, want nu speelt hij ook bij Twente.
 
snowy
 
2
21 januari 2020 om 10:51
Of komt dit dat hij geen broer heeft die hem met beide voetjes op de grond houdt.
 
KJHuntelaar09
 
0
21 januari 2020 om 11:02
Snowy, in eerdere artikelen hier op Voetbalzone heb ik voorbij zien komen dat Boukhari, eerst de stiefvader van Noa Lang, nog contact met die jongen heeft om hem tips te geven etc. Dus in dat geval geen broer, maar wel een andere profvoetballer die ook wel de kneepjes van het vak kent.
 
siepie
 
1
21 januari 2020 om 15:58
Ik doelde erop dat Ten Hag als speler niet veel verder kwam dan Twente.. dus dat Lang volgens zijn (grappig bedoelde) logica dus blijkbaar goed naar Ten Hag heeft geluisterd.
 
NinjaKong
 
2
21 januari 2020 om 12:05
Heiko Westerman was ook een dramatische voetballer maar een ene de Ligt schijnt super veel aan zijn tips & lifecoaching etc. gehad te hebben.
 
Peev
 
4
21 januari 2020 om 09:45
Beetje vreemd, je speelt bij een topteam, als voetballer. En hij geeft aan dat die niet van kopduels houdt?ik hoop dat ik het mis heb, maar ik heb het idee, dat hij zichzelf beter vindt, dan hij momenteel is. Hopelijk gaat hij geen capsones vertonen en gewoon hard werken!
 
siepie
 
40
21 januari 2020 om 09:49
Dan kan je er nog wel een hekel aan hebben. Ik denk bijvoorbeeld dat bijna geen een aanvaller echt van meeverdedigen houdt, maar dat betekent niet dat ze het niet doen.
 
Peev
 
2
21 januari 2020 om 09:51
Dat is het hem juist, hij is een middenvelder en geen aanvaller!ik denk op zijn positie dat je juist geen kopduels moet schuwen. En dat die nog menig een kopduel moet aangaan, worden nog lange jaren voor hem ;-)Kan het me gewoon niet voorstellen, dat je als voetballer zegt ik hou niet van kopduels. Net zoals je als automonteur zegt, ik lig niet graag onder een auto.
 
J.Pernambucano
 
38
21 januari 2020 om 10:13
@peev, wat een scheve vergelijking. Je moet wel de juiste dingen vergelijken. Gravenberch houdt van voetbal en een monteur houdt van auto’s en sleutelen. Gravenberch vindt een bepaald aspect minder leuk om te doen, in dit geval koppen, dat staat gelijk aan iets wat een monteur aan de auto doet. Bijvoorbeeld een saai filtertje wisselen is natuurlijk minder spannend als een hele revisie of ontdekken waar een mankement vandaan komt. Dat hebben we allemaal toch wel eens op werk? Bepaalde dingen zijn leuker dan andere. Goed dat Gravenberch zich daar van bewust is en daar in de afgelopen anderhalf jaar aan gewerkt heeft. Kon hem inderdaad wel eens betrappen op de nodige nonchalance in zijn spel en doen op het veld. Dat is juist het mooie aan de KKD voor dit soort spelers, daar wordt een voet niet teruggetrokken, daar gaat de beuk er gewoon in. Waardevollere jaren dan in de hoogste jeugddivisie of veredelde oefenpotjes tegen andere jong teams.
 
Janta
 
2
21 januari 2020 om 10:39
Wil je bij Ajax slagen is dat wel de 1e vereisten. Het verdedigen begint al bij de aanvallers.
 
LucasAndersen
 
12
21 januari 2020 om 09:54
Achja, Maldini was verdediger bij het beste team ter wereld en gaf aan niet van tackles te houden. Ik vind dat Gravenberch het goed doet, doet zn ding, geen onnodige trucjes of overdreven dingen.
 
Aubury
 
5
21 januari 2020 om 13:32
Ik denk dat je het een beetje door elkaar haalt. Maldini heeft toendertijd gezegd dat hij niet van tackles houdt omdat je dan naar zijn zeggen het duel al verloren heb. Hij wou alles staand oplossen zodat na dat hij de bal had afgepakt gelijk het spel kon voortzetten. Als jij een slidende tackle maakt kan je wel de man van de bal zetten maar de kans dat je daarna de bal daadwerkelijk verovert als team is vrij klein voor een verdedigende ingreep.
 
AcePluto
 
5
21 januari 2020 om 09:57
Hahah veel voetballers houden niet van koppen hoor, het is behoorlijk irritant zo’n bal tegen je kop aan. Ligt aan de huidige generatie
 
IlMaestro21
 
24
21 januari 2020 om 11:01
Altijd dat gezeur weer van dat dat de huidige generatie is, dat was decennia geleden ook al zo. Sommige leden hier zijn er nog toe in staat de bosbranden in Australië toe te schrijven aan "de huidige generatie".
 
AcePluto
 
0
21 januari 2020 om 11:28
Ja hè, ik ben er ook een beetje klaar mee. Tenminste iemand die mij begrijpt. Wij millennials zijn telkens de klos
 
Primetime
 
1
21 januari 2020 om 11:49
@acepluto, je bent Gen Z! Als je leeftijd in je profiel klopt tenminste. Maar ik herken het wel. Huidige generatie is wat cleaner en ijdeler. Ouderen lopen altijd zo te zeuren over kunstgras ed. Die pupillen hier voetballen liever op kunstgras
 
AcePluto
 
0
21 januari 2020 om 12:30
General Zod? Ik pas, sorry. Zonder dollen, ik dacht altijd dat Gen Y stopte bij 1997, heb ik wat nieuws geleerd, thanks. Ik was sarcastisch maar ergens meende ik het wel. Het voetbal is wel degelijk veranderd. Vroeger werden jeugdspelers wel eens goed geschopt als zij met de senioren trainde en teveel aan het kloten waren met de bal. Zelf geen fan van kunstgras, reden dat ik een zware blessure heb opgelopen maar de jeugd voetbalt wel echt veel op kunstgras, zoals Stengs had aangegeven
 
Primetime
 
0
21 januari 2020 om 13:55
Mijn zoontje balt liever op kunstgras en hij is niet de enige. Kan me ook een prachtig interview met Kluivert herinneren dat hin kunstgras wel fijn vond. Rolde het balletje lekker van. Net een maand ervoor had Overmars nog gezegd dat ajax geen spelers zou verhuren aan kunstgrasclubs. Ik denk ook dat bv jongens als Babel, van Persie er ook gewoon geen goeie herinneringen aan hebben gehad. Die prekende old skool senioren met hun ouderwetse voetbalhumor en dat ze het op hun beurt graag anders doen
 
marieke90
 
1
21 januari 2020 om 14:46
Werkelijk waar een van de domste comments die ik op voetbalzone heb gelezen,omdat iemand aangeeft dat hij niet van koppen houdt,denk jij dat zich beter voelt dat de rest,ik had ook een hekel aan koppen toen ik nog voetbalde,maar dat betekende niet dat ik me meer voelde dan de rest,niet iedereen is Luuk de jong...Ik heb ziyech in 7 jaar 1x een bal zien koppen naar een medespeler....
 
unis
 
0
21 januari 2020 om 18:05
Houdt er niet van wil nog niet zeggen dat hij het dan maar niet doet! Ik had er ook een hekel aan en heb best op een aardig niveau gespeeld, maar niemand nam mij het kwalijk! Zolang je maar weet wanneer je echt moet koppen om een situatie onschadelijk te maken is het prima!
 
Perry Anders
 
18
21 januari 2020 om 10:11
Peev . Een ding weet ik zeker jij hebt nooit zelf gevoetbald . Iemand geeft aan dat ie niet van kopduels houdt en jij brengt dat ivm capsones en dat ie misschien zichzelf beter vindt dan dat ie is . Dit zijn zulke trieste opmerkingen . Jammer .
 
Peev
 
2
21 januari 2020 om 10:28
Heb ik Jaap Stam, of Big Virg. Of Mathijs de Ligt nooit horen zeggen.kopduels is een heel belangrijk aspect in het voetbal, prima als je het niet leuk vindt, maar ik vind dat je voorop moet gaan in de strijd en geen enkel kopduel moet mijden.ik zie die nonchalance wel terug bij Gravenberch
 
Janta
 
4
21 januari 2020 om 10:42
Als Wesley Sneijder had ook alles tegen. Hij is klein en had ook een pesthekel aan koppen en toch werd hij 1 van de beste Nederlandse spelers.
 
Nijogeth
 
6
21 januari 2020 om 12:36
En hij maakte een belangrijke goal met zijn hoofd.
 
Janta
 
0
21 januari 2020 om 15:26
Daar is hij zelf nog steeds verbaast over.
 
AcePluto
 
3
21 januari 2020 om 11:07
Maldini gaf aan niet van tackles te houden, zoals hierboven wordt aangegeven. Gelukkig ben jij geen scout want je begrijpt er niet echt veel van. Dat hij niet van koppen houdt zegt niet meteen dat hij niet kopt. Won afgelopen zondag zelfs een paar kopduels. Dus wat je nu zegt klopt al HELEMAAL niet. Was actief, won duels, schakelde om, kopte ballen naar voor. Het nonchalante manier van bewegen zit in zijn spel, wat mooi om te zien is. Hij gaat namelijk wel de duels in
 
Peev
 
0
21 januari 2020 om 11:16
Wat zeg ik dan? Gelukkig ben jij wel een scout ;-)Ik zeg ik hoop niet dat hij de kopduels gaat schuwen en geen nonchalance in zijn spel gaat vertonen. Ik vind momenteel dat hij het erg goed doet, beter als Marin en Alvarez.
 
AcePluto
 
3
21 januari 2020 om 11:39
Hoe weet jij dat ik een scout ben??!!!!! Ryan zijn familie is heel erg betrokken, wat ook belangrijk is op die leeftijd. Zijn vader brengt en haalt hem ook op. Geld gaat nooit de reden zijn dat hij weggaat, bij Ajax is het ook te verdienen wordt er gezegd. Slagen bij ajax is een prioriteit, dus dat komt goed. Zelfde geldt voor Sontje en Unuvar
 
WouterSL
 
0
21 januari 2020 om 14:37
Nu straks zonder gezeik je contract verlengen. Iets dat bijna een utopie lijkt met Mino als zaakwaarnemer. Hopelijk geen gezeur dit keer. Groot talent zie hem zich graag bij Ajax ontwikkelen in plaats van bij Milan op de bank en tribune verpieteren om daarna uitgeleend te worden aan een Italiaanse laagvlieger. Mino is niet te vertrouwen.