'Guardiola zei: 'André, je zit in de ideale positie, je kan alleen nog winnen''
Donderdag, 30 december 2021 om 15:00

Een gesprek met Josep Guardiola in 2019 heeft volgens André Onana mede bijgedragen aan de stunt van Ajax in de Champions League tegen Real Madrid. De ploeg van trainer Erik ten Hag won de returnwedstrijd in het Santiago Bernabéu verrassend met 1-4. Guardiola gaf Onana voorafgaand aan dat duel een peptalk, die ook zijn ploeggenoten uiteindelijk te horen zouden krijgen.

Ajax verloor de heenwedstrijd tegen Madrid destijds met 1-2. Door een late winnende goal van Marco Asensio hadden de Amsterdammers een slechte uitgangspositie voor de return. Onana sprak zijn voormalig trainer Guardiola voorafgaand aan het duel. "Ik was naar de wedstrijd van Manchester City tegen Schalke in Duitsland geweest en daar sprak ik met Guardiola over de return", vertelt Onana in een interview met The Daily Mail. "Hij lachte en zei: 'André, je zit in de ideale positie. Als je de eerste wedstrijd had gewonnen, zou je niet weten of je in Madrid moet verdedigen of aanvallen. Omdat je al hebt verloren, kan je nu alleen nog maar winnen. Dus ga naar Madrid en geef alles.'"

Onana raakte geïnspireerd door de woorden van Guardiola en besloot de peptalk van de Spaanse manager met de spelersgroep van Ajax te delen. "Dat is precies wat ik het team vertelde. We konden winnen of verliezen, maar wat er ook gebeurde: we zouden toch wel gaan slapen als kampioenen. En toen waren de eerste twee schoten op doel ook daadwerkelijk doelpunten. Daar durf je niet eens over te dromen.' Ajax won op bezoek bij Real in het Santiago Bernabéu dankzij goals van Hakim Ziyech, David Neres, Dusan Tadic en Lasse Schöne uiteindelijk met 1-4.

In de kwartfinale rekende Ajax vervolgens af met Juventus, maar de halve finale bleek in het seizoen 2018/19 uiteindelijk het eindstation in de Champions League. Lucas Moura dompelde de Amsterdammers namens Tottenham Hotspur met een treffer in de laatste seconde van de return in rouw. "Die wedstrijd heb ik nog steeds niet opnieuw bekeken", zegt Onana. "Het is pijnlijk. Ik kan je niet eens vertellen wie er in de finale hebben gescoord. Ik zat op een vlucht naar de Verenigde Staten, omdat ik er niks van mee wilde krijgen."

De beslissende goal van Moura doet nog steeds veel pijn bij Onana. "Iedereen huilde", herinnert de doelman zich. "De ballenjongens, de staf. Wij (de spelers, red.) gingen naar de kleedkamer en konden niet eens praten. Toen we naar huis gingen, konden we niet slapen en de volgende dag hadden we op de training geen enkele moed of motivatie om ook maar iets te doen. Als je 3-0 verliest en de tegenstander was gewoon beter, dan is het prima. Maar om te verliezen in de laatste seconde..."

17:41
'De Telegraaf heeft keurig verzoek ingediend bij Ajax voor een gesprek, maar...'
10

17:08
17:08
Feyenoord moet straf uitzitten tijdens de afscheidswedstrijd van Slot in De Kuip

30 december 2021 om 13:09
Ik denk dat Onana hier bijna elke Ajax fan wel beschrijft mbt het verlies tegen Spurs. De wedstrijd (iig 2e helft) nooit meer teruggekeken. Zelf de finale ook niet gezien. Overigens begrijpelijke uitspraak van Guardiola. Ajax speelt 2e wedstrijd vaak veel minder als ze niet per se hoeven te winnen

mitchajax020

6
30 december 2021 om 15:05
Echt wel, zakte met mijn schoonzoon door de grond en wij konden beide wel janken.

hector

8
30 december 2021 om 15:09
Blij om te lezen dat Liverpool won, maar verder ook niets van de finale gezien. En achteraf ook niets gemist, gezien het een van de saaiste finales ooit was.

InkeMontana

8
30 december 2021 om 15:12
Doelpunt van Moura is af en toe nog voorbij gekomen dankzij terugblikken van dat seizoen of een onoplettend moment waarin het ineens in studio sport of iets dergelijks naar voren werd getoverd, maar verder zet ik ook alles zo snel mogelijk af wat met die wedstrijden tegen Tottenham te maken heeft. Plek en locatie waar ik toen die wedstrijd heb gekeken denk ik niet eens graag aan terug. Soms word ik nog badend in het zweet wakker van dat domme aftellen dat mensen toen in de kroeg om me heen deden. Wedstrijden tegen Juve en vooral Real heb ik daarentegen enorm veel van terug gekeken.

arsen(e)al

3
30 december 2021 om 15:24
Wedstrijden tegen Juve en Real kijk ik ook nog met enige regelmaat terug, soms die tegen Bayern zelfs. Gelukkig keek ik de wedstrijd op een locatie waar ik zelf nauwelijks tot kom verder, dus word er gelukkig ook niet echt aan herinnerd Nu ik eraan terugdenk weet ik niet eens of ik het restant van de blessuretijd heb meegemaakt (na de goal). Vgm direct naar buiten gegaan, fiets gepakt en naar bed.

InkeMontana

4
30 december 2021 om 15:34
Ik gelukkig ook niet. Is ook lastig want ik zat ten tijde van die wedstrijd in kroeg in New York In een kroeg die was gebombardeerd tot Ajax kroeg. Fantastische ervaring, tot aan minuut 95, daarna is er voor mij toch een hele grauwe gloed over die trip gegaan. Daar was de wedstrijd natuurlijk midden op de dag, maar ook wij zijn gelijk terug naar hotel kamer gegaan en ik weet nog dat ik rond een uur of 8 al ben gaan slapen. Helemaal kapot ervan.

arsen(e)al

1
30 december 2021 om 15:41
Dat is al helemaal jammer. Een trip die je anders voor je hele leven wellicht (positief) zal herinneren. Aan de andere kant misschien ook voldoende afleiding om de wedstrijd te doen vergeten. Aan de andere kant kan het ook de rest van de reis verpesten haha

JizZzy

3
30 december 2021 om 15:21
De twee momenten die Onana beschrijft zijn de meest memorabele Ajax-momenten die ik live heb mogen aanschouwen. Eerst het gigantische feest in Madrid in het uitvak, winnen bij de grootste club ter wereld. De euforie was niet te beschrijven. En dan Tottenham. Ik kan me weinig meer herinneren van die goal van Moura tot thuis, het was een complete waas. Echt ziek van geweest en net als jullie de finale niet kunnen kijken. Zelfs de vliegtickets die we al gekocht hadden naar Madrid gecanceld, we wilden niet daar zijn ten tijde van de CL-finale. Doet nog steeds pijn, bah.

arsen(e)al

2
30 december 2021 om 15:29
Het verlies zal waarschijnlijk altijd pijn blijven doen, al ben ik gelukkig over de meeste afkeer jegens Spurs en Poch heen. Daarbij helpt het dat ze de finale uiteindelijk verloren. Overigens deed het de dagen na de wedstrijd meer pijn dan die avond zelf. Zoals je zegt 1 grote waas

janter

2
30 december 2021 om 16:44
Weet nog goed dat ik op zuid stond en aan de andere kant die bal erin viel en dat je die bal echt die hoek in zag gaan van zo'n lange afstand... jezus zeg. En die Spurs-fans (tuurlijk snap ik) helemaal uit hun dak. Rest was doodstil. Bizarre wedstrijd en wat een moment was dat zeg. Heel raar was dat.

Shani Osdorp

1
30 december 2021 om 16:00
Haha, heb zelf ook nooit de wedstrijd van Spurs terug gekeken. Het was een brok in onze kelen die onverteerbaar bleek. Maar wereldwijd respect afgedwongen en sinsdien wordt Ajax door elke tegenstander serieus genomen!!

barcalover123

2
30 december 2021 om 16:18
Pep is altijd wel heel goed hier in. Ik zag laatst een filmpje voorbij komen dat hij de het team van City toesprak vanwege David Silva en zijn zoontje. Als je als team dan niet het graag wil opeten na zo'n speech dan weet ik het ook niet meer.

barcaspectator

1
30 december 2021 om 16:22
Ik zie mensen altijd beschrijven dat Onana schuldig was aan die nederlaag door tijdrekken maar als je de wedstrijd nog goed kan herinneren was dit in mijn ogen niet zijn grootste fout die wedstrijd. Je krijgt een doeltrap in de slotseconden, ipv dat je de bal zo ver mogelijk wegtrapt ergens in de hoek bij de tegenstander, ging hij doodleuk de bal proberen bij de voorste 3 ergens op het hoofd te leggen (dat terwijl er allemaal reuzen bij Tottenham instonden). Ik snap tot de dag van vandaag die beslissing nog steeds niet. Zo kwam die bal binnen 10 seconden terug in je eigen 16meter en jahoor lag die in het netje…

janter

0
30 december 2021 om 16:47
Naja en als het centrum niet naar voren ging bij wat was het ook alweer... volgens mij stonden we toen al 2-0 voor... dat vind ik meer een fout dan gooien op Onana. Dat is echt ondoordacht en super dom, terwijl je dan juist bij je verstand dient en moet zijn. Was geen donder aan de hand op dat moment.

borrelhond

0
30 december 2021 om 16:57
Kan mij nog een Blind en De Ligt herinneren die tot over de middenlijn stonden door te dekken in de tweedehelft, zelfs toen het al 2-2 stond. Dat was bij 2 van de 3 goals de oorzaak geloof ik. Verder heb ik die wedstrijd uit mijn geheugen verdrongen. Zou niet eens meer weten welke Ajacieden de 2 doelpunten maakten. Alles wat met Tottenham, en dan voornamelijk Lucas Moura, heb ik ruim 2 jaar lang niet uit kunnen staan. Stiekem best mooi om te zien waar Ajax nu staat, mog steeds op hetzelfde podium, terwijl Tottenham is uitgeschakeld in de conference league.

ajaxciedforlife

2
30 december 2021 om 16:59
Mag ik er op wijzen dat als onana in die wedstrijd in blessuretijd geen tijd had gerekt er geen extra extra tijd bij geteld was geworden en ajax gewoon in de finale had gestaan in plaats van een goal tegen te hebben gekregen na 94 minuten en 5 seconden

schijntrap

0
30 december 2021 om 18:09
Dan was er dus meer speeltijd geweest en had Moura er misschien 5 minuten eerder 1 in geprikt.

1
30 december 2021 om 21:34
Dat was tot minuut 94 niet het geval Er zouden 4 minuten blessuretijd worden toegevoegd onana verricht een redding in minuut 92 en blijft langer liggen daardoor wordt de blessuretijd verlengt met een extra minuut en binnen die extra minuut die niet bij was getrokken als onana niet was blijven liggen was er na 94 minuten met een 2-2 stand en een finaleplaats voor ajax afgefloten

Douwe Dabbert

0
30 december 2021 om 23:24
Tijdens het scrollen zat ik te denken lees ik een reactie waar ik het mee eens ben en zowaar hier is tie.Wat jij zegt + dat het doelpunt in min 95.06 valt tijdens een aanval van Tottenham waardoor de scheidsrechter de wedstrijd niet af fluit (terecht!) want een aanval dient afgemaakt te worden.Ik "wijt" die uitslag ook aan het tijdrekken door Onana...Verder een geweldige keeper voor Ajax geweest met mooie onvoorspelbare reddingen..??

RollerCoaster

0
30 december 2021 om 22:46
Zoals Onana het beschrijft. Zo hebben wij alle Ajacieden ons wel gevoeld. Wat vond ik het vreselijk jammer. Voornamelijk omdat je beide wedstrijden beter was