'Hij doet mij soms een klein beetje aan Matthijs de Ligt denken'
Maandag, 4 februari 2019 om 09:14

Calvin Stengs was afgelopen zaterdag in het met 5-0 gewonnen thuisduel met FC Emmen goed voor zijn tweede competitiedoelpunt van het seizoen. De twintigjarige aanvaller kan op lof rekenen van Kees Kist, die als rapporteur voor De Telegraaf aanwezig was in Alkmaar. De oud-international is tevens enthousiast over het spel van Teun Koopmeiners.

"Calvin is een vrij complete voetballer en heeft de potentie om de absolute top te halen", zegt Kist in gesprek met De Telegraaf. "Stengs had natuurlijk al eerder indruk gemaakt, maar na zo'n lange periode van blessureleed hebben veel spelers last van aanpassingsproblemen. Dat lijkt bij deze jongen totaal niet het geval. Sinds hij in oktober terugkeerde in de selectie voetbalt hij veelal va-banque. Zaterdagavond speelde hij ook weer de sterren van de hemel. Het geeft aan dat hij qua gesteldheid sterk in elkaar zit en ook de begeleiding van AZ verdient een compliment."

Naast de treffer verzorgde Stengs tegen FC Emmen tevens een assists. "Hij vult eigenlijk de plek van de vertrokken Alireza Jahanbakhsh goed in, hangend vanaf de rechterkant. Als Stengs zo blijft presteren denk ik dat hij niet heel lang te houden is voor AZ. Maar de kracht van die club is wel dat er dan vaak weer een nieuw talent uit de eigen jeugdopleiding klaarstaat", stelt de oud-aanvaller. Hij is positief over het beleid van AZ. "Er worden geen onnozele aankopen gedaan en het vertrouwen in de jeugd is groot."

Een van de jeugdproducten is Koopmeiners, die tegen FC Emmen twee keer trefzeker was vanuit een strafschop. "Dat is een verdediger die zijn mannetje staat. Hij doet mij soms een klein beetje aan Matthijs de Ligt denken. Hij is krachtig gebouwd en schuwt de duels niet", analyseert Kist. "Er zit gewoon veel kwaliteit in de selectie. Dat is de laatste jaren steeds zo geweest. Dat blijkt ook wel uit de transfers van bijvoorbeeld Vincent Janssen, Wout Weghorst en Jahanbakhsh."

Meer nieuws
   
00:00
00:00
Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
1
   
23:55
23:55
Advocaat noemt opvallende naam voor opvolging Slot: 'Hij lijkt me zeer geschikt'
12
   
23:55
23:55
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
   
23:54
23:54
Jamie Vardy gidst Leicester City naar kampioenschap in Championship
7
   
23:45
23:45
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
20
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (33)

 
FCG95
 
39
4 februari 2019 om 09:26
Allebei geweldige talenten, hoop dat ze een mooie stap kunnen maken na Az. Maar kom op zeg, alleen de laatste zin gaat over Koopmeiners, het artikel gaat vooral over Stengs. Wordt dan serieus die ene zin als titel gebruikt om clicks te genereren?
 
AZAlkmaar2
 
11
4 februari 2019 om 09:30
Welke wedstrijden heeft Kist gekeken? Hij stelt dat Calvin sinds zijn terugkeer va-banque speelt, maar dan heb je de wedstrijden gewoon niet gezien. Stengs is weken heel matig geweest en pas de laatste wedstrijd weer in een aardige vorm. Wat hij over Koopmeiners zegt klopt ook niet. Het is Vlaar die veelal in de mandekking staat en de duels wint. Koopmeiners komt bijna niet in de duels.
 
Malapasqua86
 
9
4 februari 2019 om 09:31
Waarom het artikel beginnen over Calvin Stenge beginnen terwijl de titel over de vergelijking Koopmeiners/de Ligt gaat? Enfin, ik vind Koopmeiners ook wel een hee goede speler, wellicht in oranje een keer een kans geven?
 
FCG95
 
9
4 februari 2019 om 09:39
Ik zie het juist andersom, waarom gaat de titel over Koopmeiners als het artikel hoofdzakelijk over Stengs gaat. On: Ik denk dat het nog iets te vroeg is voor Koopmeiners. Het Nederlandse voetbal zit weer in de lift. Een Til wordt ook niet meer opgeroepen.
 
V-Watcher
 
3
4 februari 2019 om 09:53
Logisch ook, Til en ook een Klaassen zijn simpele lopers die het goed doen in Nederland en misschien ook de Bundesliga maar nergens echt in uitblinken. Ik zie ook niet waarom we Koopmeiners zouden moeten oproepen, de Ligt, van Dijk, de Vrij en Ake vind ik vele malen beter en daarnaast zijn dat echte verdedigers. Verder vind ik een Kongolo ook beter.
 
FCG95
 
6
4 februari 2019 om 10:00
Nu moeten we Koopmeiners ook niet oproepen als een verdediger. Het is eigenlijk een middenvelder.
 
AjaxxxLove
 
2
4 februari 2019 om 11:26
Simpele lopers heb je ook nodig. Alleen hebben we nu met Wijnaldum (in bloedvorm) een box-to-box-middenvelder die de rol van Klaassen en Til vele malen beter invult.
 
Lee112
 
11
4 februari 2019 om 09:42
Ikzelf ben echt fan van stengs. Ik hoop ook echt dat Ajax hem koopt aankomend zomer. Heeft alles wat een winger nodig heeft. Uiteraard begon hij stroef, maar ja na zo een lange blessure vind ik dat niet zo gek.
 
AjaxCunian
 
3
4 februari 2019 om 09:51
Denk dat AZ niet meer dan 15 miljoen (afhankelijk van zijn contract) zou vragen wat ook betaalbaar is voor Ajax. Betwijfel echter of hij naar Ajax zou willen.
 
ajaxrkc33
 
1
4 februari 2019 om 10:03
Denk dat hij komend seizoen nog lekker bij AZ blijft. Maar denk ook dat het een.prima speler voor Ajax is.
 
AZAlkmaar2
 
4
4 februari 2019 om 10:10
Hij zal meer dan 15 miljoen moeten kosten. Hij vertegenwoordigt meer marktwaarde dan Weghorst en je zal richting Jahanbakhsh achtige bedragen moeten denken.
 
vlieger
 
7
4 februari 2019 om 10:19
15 miljoen? We zijn geen kruidenier. Minimaal t dubbele. Hij is beter dan Jahanbakhsh en heeft nog meer potentie. Maak er gelijk maar het drievoudige van, want AZ wilnhem zeker nog niet kwijt. Doei doei!
 
AjaxCunian
 
8
4 februari 2019 om 10:50
Zou kunnen, zie nog niemand dat betalen. Lijkt me dat die bij AZ blijft komende tijd.
 
Patroo
 
3
4 februari 2019 om 09:57
Ik zie Stengs als de opvolger van Ziyech. Die jongen brengt op zijn leeftijd al zoveel creativiteit met zich mee, dus ik hoop dat Ajax een poging gaat wagen om hem binnen te halen, al zal dat niet goedkoop zijn. AZ heeft trouwens wel een prima beleid, hoop dat ze dit voort kunnen zetten.
 
Baardgrasmus
 
3
4 februari 2019 om 10:38
10 wedstrijden in de eredivisie heeft hij tot nu toe gespeeld, deze zomer zullen het er op zijn hoogst 24 zijn, mits hij alles speelt. Dan heeft hij 10 jaar in de jeugdopleiding van AZ gezeten, en dan koopt Ajax hem weg. Misschien is dit hoe het tegenwoordig werkt, maar ik vind het wel heel erg treurig. Wat is er op tegen op zo'n speler eens een of meerdere volledig seizoenen bij AZ te laten spelen? Ja hij wordt misschien iets duurder, maar je hebt als Ajax ook meer zekerheid en de supporters van AZ hebben ook van deze speler kunnen genieten. Waarom had Schuurs nu niet met Fortuna eredivisie kunnen spelen? Denkt Ajax echt dat hij na dit seizoen onbetaalbaar was geworden voor ze? We kunnen wel een grote mond hebben over de Engelse clubs, maar blijkbaar zijn de topclubs hier geen haar beter. Laat zo'n jongen een volledig seizoen bij AZ draaien, daar de uitblinker worden en haal hem dan. Kost je misschien iets meer, maar als je zelf met droge ogen ruim tachtig miljoen voor De Jong krijgt (ook een speler die na 1 wedstrijd al werd weggehaald) dan kan je echt wel even een jaartje langer wachten. Is ook leuker voor de clubs die deze speler opleiden.
 
Lee112
 
4
4 februari 2019 om 11:08
Wie zegt dat Ajax hem wilt? Ik hoop dat ze hem halen, maar ja ik hoop ook op pavon en dat gebeurd toch ook niet? Mijn mening heeft 0 invloed. Frenkie speelde niet eens bij Willem II (zat op de bank). Niemand die toen had gedacht dat hij 86 miljoen zal opleveren. Ajax verdiend sowieso de credits daarvoor en dat weet jezelf ook wel. Schuurs wilde zelf ook graag pleite he. Ajax kocht hem zodat ze hem beter konden maken. Helaas stagneerd hij in zijn ontwikkeling. Had zelf graag gezien dat hij aan Fortuna was verhuurd.
 
baradona
 
9
4 februari 2019 om 10:23
Stengs is nog erg wisselvallig , maar barst van de potentie. Koopmeiners is een zekerheidje , elke club kan risicoloos deze jongen halen. Kwaliteit, mentaliteit , stabiliteit en een fantastisch linkerbeen, en ook pas 20 jaar. Ik zie hem uiteindelijk wel als een middenvelder, afgelopen seizoen by far the best passende speler o21 jaar van heel Europa.
 
Filip
 
7
4 februari 2019 om 10:56
Deze club is een voorbeeld voor andere clubs. Investeert in de eigen jeugdopleiding. Vooral bezig met het opleiden en beter maken van spelers. Groot vertrouwen in de eigen jeugd. En dat begint zich uit te betalen. Eigen jeugd kan je zelf kneden en je weet wat je hebt. Aankopen is altijd maar weer even afwachten. Az laat zien hoe het Nederlands voetbal kan groeien. Innoveren in jeugdopleiding en daar op vertrouwen. Prachtig. Kan ik oprecht van genieten.
 
ManOnTheMoon
 
0
4 februari 2019 om 11:38
Man man man, Ajax verliest is gelijk bagger, Feyenoord geweldig nu weer bagger.. Az wint drie potjes en gelijk weer dat ophemelen.. Stengs is een mooie speler, groot talent zou mooi zijn als hij naar Ajax of Psv gaat. Koopmeiners uberhaupt in 1 adem noemen met de Ligt is gewoon apart lijkt geenszins op de Ligt en is eigenlijk middenvelder..
 
PhallyNL
 
0
5 februari 2019 om 03:39
Prima vervanger voor Lozano of Bergwijn als een van de twee/beiden gaan vertrekken. AZ kennende wordt de hoofdprijs gevraagd wat hun goed recht is