'Hij gaf vanuit zijn auto geld aan kinderen en daklozen, dat was onveilig'
Woensdag, 10 maart 2021 om 20:43

Marcus Rashford kwam tijdens de coronacrisis bekend te staan als weldoener door op te komen voor de minderbedeelden in Engeland. Dat doet de 23-jarige aanvaller van Manchester United echter al veel langer, zo maakt zijn broer Dane bekend in WSJ Magazine. Dane moest zijn vier jaar jongere broer leren hoe hij op een verstandige manier de armeren kan helpen.

Op 30 mei 2016 tekende Rashford als achttienjarige zijn eerste serieuze contract als speler van Manchester United. De Engelsman ging daarmee iets meer dan een miljoen euro per jaar verdienen. Vanaf dat moment begon Rashy na te denken over hoe hij de mensen om zich heen kon helpen. Zo loste hij in een keer de hypotheek van zijn moeder af en deed hij stiekem geldbiljetten in de kassa bij Sam's, een eettentje waar hij vroeger vaak kwam.

Meer: Marcus Rashford bijt op X van zich af: ‘Het gaat al maanden op deze manier’

Dane Rashford vertelt over een nog opvallendere manier waarop zijn broer geld weggaf. "Hij had een tijdje de gewoonte om vanuit zijn auto geld te overhandigen aan kinderen en daklozen in Manchester", vertelt Dane in het Amerikaanse magazine. Zijn oudere broers Dwaine en Dane brachten hem daarna op andere gedachten. "Het is niet veilig om met je auto te stoppen en dat te doen", legt Dane uit.

In 2019 was Rashford al betrokken bij een campagne om dozen met basisbenodigdheden uit te delen aan de dakloze gemeenschap van Manchester. Een jaar later, toen de coronacrisis uitbrak, kwam Rashford opnieuw op die manier in het nieuws. In maart 2020 werd er vanwege de coronacrisis een systeem geïntroduceerd in Engeland, waardoor kinderen uit families met lage inkomens etensbonnen ontvingen, zodat zij gratis gezonde maaltijden zouden krijgen. Toen Rashford hoorde dat de Engelse regering de steun in de zomer wilde stopzetten, stak hij daar een stokje voor.

In december wilden de Britten het systeem voor etensbonnen opnieuw staken, en opnieuw zorgde Rashford ervoor dat het verlengd werd. "Er zijn bepaalde dingen die kloppen, en bepaalde dingen die niet kloppen", zegt Rashford er zelf over. "En veel aan het systeem dat er nu is voor deze kinderen, klopt niet. Daar kunnen en mogen mensen hun ogen niet voor sluiten." Rashford groeide zelf ook op in relatieve armoede, zo maakte hij eerder bekend op social media. "Tien jaar geleden zou ik één van die kinderen zijn geweest. En dan had niemand mijn stem gehoord, of gezien met hoe veel toewijding ik een onderdeel wil zijn van de oplossing van alle problemen."

Meer nieuws
   
17:00
17:00
Alle genomineerden voor Bronzen Schild in de KKD bekend: FC Dordrecht domineert
5
   
16:42
16:42
Boschker stopt als keeperstrainer Twente en wil door in opvallende nieuwe rol
9
   
16:00
16:00
Trainer AEK Athene is helemaal de weg kwijt en grijpt official bij de strot
4
   
16:00
16:00
Clarence Seedorf: van wereldster tot onbegrepen fenomeen in Nederland
77
   
15:30
15:30
Professionele liplezer onthult wat Mohamed Salah tijdens clash tegen Klopp zei
31
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (8)

 
NIMBUS
 
80
10 maart 2021 om 20:50
Mooi om te lezen. Empathie voor de medemens zit er dus echt ingebakken bij Rashford, fantastisch. Mooie anekdote over het eettentje waar hij stiekem geld in de kassa stopte. Je moet het woord niet te vaak gebruiken, maar hij is voor mij echt een held!
 
De_Optimist
 
35
10 maart 2021 om 20:53
Mooie jongen is dit. Geeft nu minder blind zijn geld weg zoals hij in zijn jonge jaren wel deed maar heeft nu de balans tussen investeren in zijn toekomst (zodat hij hopelijk nog velen jaren geld kan blijven weggeven, haha) en goede daden verrichten. Ook goed bezig met politieke issues zonder dat hij het echt politiek maakt, al klinkt dat misschien vreemd. Voetballend vind ik hem net niet top, maar je kunt niet alles hebben he. En misschien wordt hij dat nog.
 
lubaldo
 
0
11 maart 2021 om 17:07
Als hij nog een groeispurt à la Sterling of Salah doormaakt kan hij nog altijd absolute top worden. Verder een goeie jongen met het hart op de juiste plaats.
 
JJUnited
 
37
10 maart 2021 om 20:55
Wat een baas deze Rashford! Toch gek dat dit soort dingen moeten komen van een jongetje van 23 en dat genoeg vermogende volwassenen hun ogen sluiten. Valt me sowieso op hoeveel mensen je in Engeland hebt met een bekrompen gedachtengang.
 
Mitchel_G
 
34
10 maart 2021 om 20:59
Fantastisch om te lezen. Ik wist dit helemaal niet. Gelukkig zijn er tussen alle gierige en hebberige geldwolven in de voetballerij ook dit soort fatsoenlijke jongens die zich niet verliezen in hebzucht. Zeer veel respect voor Rashford!
 
Titaantje
 
15
10 maart 2021 om 21:29
Juist hierom gun ik hem echt een geweldige en lange carriere. Hoop dat Manchester hem nog minstens 5 jaar bij de club houdt. Het is mss net niet de wereldtop, maar wel een jongen van de club en echt een gouden hart.
 
Theo4ever!
 
36
10 maart 2021 om 21:30
Mooiste vind ik dat hij dat dan niet op een social media kanaal gooit zo van "kijk mij eens even goed bezig zijn"
 
Liefhebber16
 
2
11 maart 2021 om 01:10
Ik denk dat, dat ook veel zegt over Rashford. Persoonlijk vind ik het ook erg fijn om als afwisseling dit soort verhalen te horen over Rashford, Ronaldo of Messi terwijl ze er zelf niet mee pronken. Zelfs in het ijskoude en geldbeluste wereldje van het voetbal zie je soms mooie dingen