'Hij vertelde opeens recht in mijn gezicht wat voor een klootzak ik was'
Maandag, 25 november 2019 om 08:49

Julian Draxler kan al terugkijken op een prachtige loopbaan. De 26-jarige buitenspeler van Paris Saint-Germain vertelt in gesprek met DAZN dat hij al van jongs af aan alles in het teken stelde van voetbal. De 51-voudig Duits international geeft aan dat zijn vader aardig wat druk op hem uitoefende om door te breken in het profvoetbal.

"Hij heeft nooit gezegd dat ik een prof moest worden, maar hij heeft me wel hard in die richting geduwd. Als we op zaterdag verloren of ik speelde slecht, was het weekend eigenlijk voorbij voor de hele familie, want mijn vader was altijd erg boos en kritisch. Soms vond ik dat ik helemaal niet zo slecht had gespeeld, maar dan maakte hij me duidelijk dat het niet goed genoeg was. Hij was veeleisend. Als ik erop terugkijk, ben ik hem ongelooflijk dankbaar, want ik heb een ambitie ontwikkeld die ik anders misschien niet had gehad."

Draxler geeft aan dat hij in zijn jeugd een ietwat abnormaal leven leidde. "Ik heb altijd gezegd dat ik nooit naar een feestje zou gaan voordat ik mijn eerste profwedstrijd achter de rug had. Dat is ook daadwerkelijk gebeurd. Ik heb mijn eerste slokje alcohol gehad na het winnen van een bekerfinale, daarna ging ik voor het eerst pas naar een feestje. Vroeger was het alleen school, trainen, school, trainen, school, trainen", vertelt Draxler, die nog altijd warme gevoelens koestert voor Schalke 04, waar hij in de jeugdopleiding heeft gezeten en doorbrak in het profvoetbal.

"Schalke 04 was een unieke werkgever voor mij, want er waren veel ogen op mij gericht. Als we hadden verloren, kreeg ik niet alleen shit over me heen van de fans, maar ook van de buren, mijn familie en de familie van mijn vrienden. Ik was bijvoorbeeld een keer op een verjaardag van mijn oom. Op het feestje was ook iemand die iedere wedstrijd van Schalke 04 bezocht en hij vertelde opeens recht in mijn gezicht wat voor een klootzak ik was. Dat is hoe mensen spreken in het Ruhrgebied."

Meer nieuws
   
17:16
17:16
In mei nog een buitenlandse wedstrijd bezoeken? Bekijk de ticketshop!
0
   
17:05
17:05
Pak 2,5x je inzet als Uitblinker Mbappé 2 keer op doel schiet tegen Dortmund!
0
   
17:00
17:00
Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
22
   
16:32
16:32
Ron Jans laat in het midden of Ajax of Feyenoord hem ooit benaderde
5
   
16:00
16:00
Clarence Seedorf: van wereldster tot onbegrepen fenomeen in Nederland
110
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (35)

 
McMulenga
 
158
25 november 2019 om 09:00
Klinkt als een verschrikkelijk vent.
 
ajax1812
 
8
25 november 2019 om 09:01
Waar baseer je dat op dan?
 
DtotheB
 
57
25 november 2019 om 10:12
Omdat het zoals het hier staat omschreven het vooral de ambitie van zijn vader was en daar de hele familie onder moest lijden. Ikzelf ben ook een voetbalvader en ook mijn zoon roept dat ie prof wil worden, maar dan nog ben ik er bewust mee bezig om hem positief te coachen. Of zelfs tijdens de wedstrijd niet te coachen. Het gaat er toch om dat als je zoon prof wil worden, hij dat niet wil omdat anders zijn vader teleurgesteld is in hem.
 
McMulenga
 
68
25 november 2019 om 10:23
Gezien je vraag neem ik aan dat je het artikel niet hebt gelezen, ik stel voor dat je daar mee begint.
 
B__hol
 
12
25 november 2019 om 10:42
Is gewoon een terechte vraag, maar jij hebt blijkbaar al je oordeel klaar. Kan je wel kinderachtig reageren dat hij het opnieuw moet lezen, maar geef jij nu maar eens antwoord hoe jij vanaf hier kan zien dat het een verschrikkelijk vent is. Draxler geeft zelfs nog aan dat hij hem ongelooflijk dankbaar is. Die vader heeft gewoon torenhoge ambities, probeert hem op het rechte pad te houden en brengt hem een winnaarsmentaliteit bij waar hij zijn hele leven op kan teren. Ik zeg: top vader!
 
ajax1812
 
0
25 november 2019 om 10:54
DtotheB, ik snap wat je zegt, maar je kunt niet uit een artikel halen dat iemand een verschrikkelijke vent is.
 
Vernon
 
31
25 november 2019 om 11:49
Ja hoor, het hele weekend voor je hele gezin vernaggelen omdat je zoon een slechte voetbalwedstrijd heeft gespeeld. Topvader. Draxler is een succesverhaal, dus dan kan je uitsluitend achteraf nog zeggen dat het gelukkig goed is uitgepakt. Maar voor elke Draxler zijn er 1000 kinderen bij wie het niet gelukt is. Ik ken er zo een uit mijn eigen omgeving. Die wilde stoppen toen hij in de jeugdopleiding van Sparta zat. Vaderlief heeft nooit meer met hem gesproken. Die druk is voor het over, overgrote deel gewoon heel erg slecht. Draxler heeft gewoon vette mazzel dat hij er goed uit gekomen is.
 
McMulenga
 
4
25 november 2019 om 14:06
Dat je na het lezen van dit artikel nog afvraagt waarom ik (en anderen) het als een verschrikkelijke vent vinden over komen joh, wow. Hier heb je je serieuze antwoord: allereerst zegt ik Klinkt ALS een verschrikkelijke vent. Of hij het daadwerkelijk is weet ik niet aangezien ik hem niet ken. Maar wanneer je de titel en het artikel leest dan is het toch duidelijk waarom? Zoals te lezen valt scheld hij zijn zoon uit voor klootzak. Hij was altijd boos en kritisch (draxler zegt het zelf) en het weekend was door die vader gelijk voorbij na een verlies. Dan ben je in mijn ogen niets anders dan een verschrikkelijke vent.
 
Buakaw
 
6
25 november 2019 om 14:12
Uhh wie schold Draxler uit voor klootzak? Nog maar een keer lezen lijkt mij..
 
Primetime
 
4
25 november 2019 om 14:14
@mcmulenga, je hebt alleen zelf niet eens goed gelezen. Dat van die klootzak was 'iemand' op een feestje van zijn oom. Dat kan net zo goed een dronken buurman van zijn oom zijn geweest.
 
buitenspelval
 
9
25 november 2019 om 09:10
Wie bedoel je: Draxler, zijn pa of de man op het feestje?
 
Deenb
 
30
25 november 2019 om 09:02
26 jaar pas, ik hoop dat Draxler in de zomer ook vertrekt naar een club als Tottenham.
 
Django10
 
9
25 november 2019 om 09:11
Eriksen opvolgen bij Tottenham zou wel ideaal zijn voor hem.
 
Formus
 
68
25 november 2019 om 09:11
Nou, als ik dit zo lees, blijft ie graag zijn hele leven bij PSG, want volgens mij heeft ie aan verliezen niet heel erg leuke ervaringen. En bij PSG wint ie natuurlijk meestal.
 
J.Vertongen
 
0
25 november 2019 om 12:17
@Formus? Je weet dat José Mourinho daar nu aan de touwtjes trekt?
 
Formus
 
1
25 november 2019 om 13:49
Grapje natuurlijk he. Maar even om er op in te gaan: ik snap dat mensen veel vertouwen hebben in Mou, maar het is geen wonderdokter die van de spelers van de Spurs ineens een winnend elftal gaat maken. Het zou mij iig heel erg verbazen.
 
falcao1984
 
4
25 november 2019 om 10:15
In Duitsland wordt getwijfeld aan zijn karakter heb ik diverse keren gelezen in Duitse media. Dat was bij Wolfsburg zo en is volgens mij nog steeds zo.
 
Sirius
 
2
25 november 2019 om 13:31
Ik mag toch hopen dat Bayern hoger mikt dan Draxler. Begrijp me niet verkeerd; hij is een goede speler, maar voor de echte top niet indrukwekkend genoeg. In een topploeg gewoon een aardige speler, maar dan houd het wel op. Hij zit natuurlijk niet voor niets op de bank bij Psg.
 
Peerk
 
69
25 november 2019 om 09:28
Dit klinkt in mijn ogen als een vader die zijn zoon veel te veel druk op legt. Nu heeft hij het gered in het profvoetbal en wordt het als iets positiefs neergezet. Had hij het niet gered in de voetbalwereld, had je nooit van hem gehoord, maar had je wel een zoon rondlopen die van zijn pa heel zijn jeugd in het teken heeft moeten zetten van iets dat hij nooit heeft gered.het is niet voor niets dat bijv. Sire campagnes voert om ouders langs het sportveld rustig te houden en hun kind gewoon te laten genieten i.p.v. de druk op te leggen te moeten winnen. Erg ongezonde houding van de pa die nu het geluk heeft dat zijn zoon het wel gered heeft waardoor hij een succesvolle vader lijkt.
 
Vernon
 
6
25 november 2019 om 11:40
Volstrekt mee eens. Lees maar eens het boek van Andre Agassi (open). Die heeft een paar broers en zussen die aan de druk van vaderlief onderdoor zijn gegaan. Andre is de enige die het heeft gered, maar hij heeft wel een hekel aan tennis. Van alle kinderen die dit moeten ondergaan, bereiken er maar een paar de top. De rest heeft gewoon een klotejeugd.
 
Sirius
 
1
25 november 2019 om 13:36
Sire heeft overal campagnes over. Dat lijkt me nou niet bepaald een graadmeter. Bovendien moeten we het ook niet overdrijven. Z'n opvoeding klinkt niet helemaal gezond, maar tegenwoordig word iets al snel niet goed geacht. Als het aan de overheid ligt, zijn de volgende generaties een stel zombies zonder een eigen mening en met weinig ruggengraat.
 
APPELSAP12
 
8
25 november 2019 om 10:41
In dit geval heeft het nog goed uitgepakt, maar als Draxler nu een kantoorbaan had o.i.d. was zijn relatie met z'n pa veel slechter geweest. Ik snap de vader wel, tuurlijk is het een leuke gedachte dat je zoon een professionele voetballer is, maar in mijn ogen is zo'n strenge aanpak waarbij de familierelatie verslechtert na een verliespartij niet de juiste. Het is en blijft een spelletje, voetbal.
 
Onlogisch
 
0
25 november 2019 om 11:22
Toch schort het hier in Nederland aan de juiste mentaliteit. Hoeveel net niet talenten hebben we gehad waarbij het ontbrak aan de juiste instelling.als talenten zoals Maher, Bazoer, Gustafson er met de pet naar gooien, kraken we ze af. Maar als een vader zijn kind op scherp zet, dan is het een spelletje en moet hij normaal doen.
 
Vernon
 
10
25 november 2019 om 11:43
@onlogisch, nee, dit is niet waar het aan schort in de NL mentaliteit. Het is echt een heilloze weg om kinderen thuis zo onder druk te zetten in de hoop dat ze een goedbetaalde prof worden. We moeten echt geen 999 kinderen vernaggelen, om dat 1000ste kind lekker bikkelhard op een voetbalveld af te leveren. Je moet dit soort dingen juist overlaten aan de trainers, en dan niet als die kinderen 6 of 8 zijn. Thuis, in je rol als ouder, moet je ze juist een warm, veilig nest bieden. Dat ze dan op de sportclub een harde trainer hebben, als ze op hun 12e bij Ajax of Bayern in de jeugdopleiding zitten: prima. En dan kan je ze thuis weer opvangen als ze een moeilijke dag hebben gehad. Dat betekent niet dat ze gepamperd moeten worden thuis. Maar wel dat er thuis ruimte is voor mislukking, rust, twijfel, dat soort dingen.
 
Onlogisch
 
1
25 november 2019 om 13:36
Dan verschillen we van mening. Ik vind dat we best wat harder mogen zijn voor kinderen (of zoals ouderen het zeggen, de patat generatie, ben zelf 25 jaar). Ik denk dat een bepaalde groep jongens, te slap worden opgevoed, waardoor ze in de samenleving geen verantwoordelijkheid nemen en alles en iedereen de schuld geven van hun onkunnen.
 
Sirius
 
0
25 november 2019 om 13:39
Wij waren er niet bij, dus we kunnen ook moeilijk oordelen hoe erg het nou echt was. Uiteindelijk is die jongen z'n vader dankbaar, dus zo erg zou het nou ook weer niet zijn geweest.
 
Miccoli
 
0
25 november 2019 om 14:51
@onlogisch, je beschrijft nu een bepaald soort mens en niet een bepaald soort generatie. Ik kan met mensen praten van 40 tot 60+ en er zullen veel personen tussen zitten die hun falen toeschrijven aan externe factoren. Ik durf wel te zeggen dat de meeste mensen niet eerlijk kunnen zijn als het gaat over verantwoordelijk en schuld toegeven. Ik zie geen verschil tussen mensen van onder de 30 en er boven. Als we het hebben over jongeren onder de 20, dan ja, maar dit kan je vooral wijden aan jeugdigheid.
 
patrick9107
 
2
25 november 2019 om 11:36
Is natuurlijk niks mis mee om af en toe kritisch te zijn, en hard te werken. Maar ook als kind heb je de momenten nodig om even de vrijheid te hebben om leuke dingen te doen. Natuurlijk moet je consequent zijn als ouder om een kind in het gareel te houden, maar soms moet een kind ook even lekker kind kunnen zijn. Daar ontbreekt het aan in mijn beleving.
 
theo uphus
 
1
25 november 2019 om 12:30
Ik weet niet of Julian Draxler een beetje chargeert als hij zegt dat het hele weekend voor de familie naar de knoppen was als hij slecht speelde, maar als dat werkelijk waar is dan vind ik dat hij een verschrikkelijke vader heeft/had.ik heb zelf jarenlang als scheidsrechter tussen ambitieuze jonge voetballers gelopen en geloof mij maar, zulke vaders als Draxler omschrijft bestaan echt. Niet alleen tot ergernis van mij als scheids maar ook als leider/coach, club.of onafhankelijk aanwezige bij zo'n wedstrijd. Zo'n vader die doodleuk roept: "schop die gozer dan eens voor zijn poten !!!". Maar daarnaast, je zult de zus, broer of moeder van die speler zijn !
 
joekaa
 
1
25 november 2019 om 12:39
Snap dat de meeste zijn vader een kwal vinden, en ook ik vind deze manier van opvoeden een tikkeltje te extreem... Maar dacht wel, wat nou als die vader hem niet zo extreem had gepusht met de bijkomende emotionele druk en dergelijke, dan had hij het misschien niet gered tot prof? Genoeg jongens in mijn omgeving gezien met genoeg talent maar geen familie/vader die er was om je te laten focussen op het slagen in een sport of maatschappelijke carrière... klinkt raar maar dan zou ik toch liever kiezen voor die obsessieve vader/familie ipv geen persoon die naar je omkijkt.
 
theo uphus
 
0
25 november 2019 om 13:40
@joekaa Zou hij naar jou idee alleen maar geslaagd zijn dankzij die overdreven vader ? Als die vader nou gewoon een positieve bijdrage had geleverd zonder dat extreme dan was het wellicht ook gelukt. Daarnaast merk ik graag op dat er heel erg veel meer talenten bestaan die ook gepusht worden maar die het toch niet redden. Gewoon omdat 99 % van de talenten toch niet verder komen dan amateurniveau. Daar is niks mis mee, maar het is wel triest voor al die families die met zo'n vader te maken krijgen.
 
binny
 
2
25 november 2019 om 14:25
Gelukkig heeft Draxler veel talent want aan zo'n pa heb je niks, 99 van de 100 anderen hebben een minderwaardigheids complex dankzij zo'n pa.