Hugo Borst en Van Basten verschillen drastisch van mening over Naci Ünüvar
Zaterdag, 14 september 2019 om 18:15

Naci Ünüvar vierde in juni pas zijn zestiende verjaardag, maar de aanvallende middenvelder van Ajax is nu al een van de meest besproken spelers van Nederland. Ünüvar geldt als een van de grootste talenten uit de jeugdopleiding van Ajax en trainde vrijdag voor het eerst mee met de hoofdmacht. Zaterdagmiddag volgde voor het toptalent de bekroning op een topweek, met een doelpunt en een assist in de wedstrijd van Ajax Onder-19 tegen de leeftijdsgenoten van Sparta Rotterdam (3-1 overwinning). Hugo Borst vindt dat de KNVB reeds alles in het werk moet stellen om Ünüvar te strikken voor het Nederlands elftal; Marco van Basten vindt van niet.

Ofschoon de jeugdexponent van Ajax werd geboren in Zaandam en zijn jeugdinterlands momenteel voor Nederland speelt, zou hij in principe ook nog kunnen opteren voor een interlandloopbaan bij Turkije. Borst adviseert de KNVB, en in het bijzonder bondscoach Ronald Koeman, om Ünüvar reeds 'te paaien'. "Ünüvar is een geweldige speler in de jeugd van Ajax", vertelt de analist zaterdagavond bij FOX Sports. "Hij is een voetballer die niet alleen kan scoren, hoor. Hij heeft een oogstrelende techniek. Hij heeft twee nationaliteiten: de Turkse en de Nederlandse. De discussie is inderdaad behoorlijk gaande: hoe vroeg moet je er nu bij zijn? Als ik Ronald Koeman was, zou ik maar even afreizen en hem proberen te paaien, want zo gaat dat: hard tegen hard."

Borst heeft veel goede verhalen gehoord over Ünüvar. "Je hoort de echo van Abdelhak Nouri galmen, als je mensen over hem hoort praten. Hem wordt echt grote kwaliteiten toegedicht. Dat hij Ajax 1 gaat halen, dat staat voor veel kenners al vast. Hij heeft deze week ook voor het eerst meegetraind." Tafelgenoot Van Basten laat zich niet uit over de kwaliteiten van Ünüvar, maar vindt niet dat de Ajacied gepaaid moet worden door de KNVB om voor Oranje te kiezen. "Het is de keuze van de speler. Ik denk als je in Nederland opgegroeid bent en je voelt je Nederlander, dan kom je graag voor Nederland uit. Als je een ander gevoel hebt, dan moet je vooral voor het andere land kiezen. Ik vind het niet nodig om op onze knieën te gaan liggen voor zo'n speler. Dat vind ik niet nodig", stelt Van Basten.

"Het moet een persoonlijke en verstandige keuze zijn. Het is iets wat zo'n jongen en zijn familie uiteindelijk zelf moeten aanvoelen. Je moet als jonge jongen kijken: waar heb ik persoonlijk de beste toekomst. En dan kijk je ook wel naar de mogelijkheden van ieder nationaal elftal", vervolgt de oud-spits. Borst stelt dat het wellicht 'goed' zou zijn als Koeman Ünüvar in een persoonlijk gesprek zou wijzen op de mogelijkheden die er voor hem zouden liggen bij Oranje. "Dat hoeven wij die spelers niet te vertellen. Dat zullen ze zelf ook wel weten", reageert Van Basten. "Het is ook wel lastig voor een jongetje van zestien, zeventien. Er is een enorme pressie vanuit de ouders en de gemeenschap. Dat is ook ontzettend lastig. En misschien kun je op die leeftijd ook helemaal niet overzien welke gevolgen zo'n keuze heeft", besluit Borst.

Meer nieuws
   
10:00
10:00
Clarence Seedorf: van wereldster tot onbegrepen fenomeen in Nederland
11
   
09:44
09:44
Manchester United is bereid om iedereen te verkopen, behalve deze drie spelers
22
   
09:38
09:38
PSV-speler wekt interesse van Europese clubs; vraagprijs bedraagt 20 miljoen
5
   
09:14
09:14
Oranje-opponent Frankrijk ziet basisspeler op tijd herstellen voor EK 2024
1
   
08:34
08:34
Spaans talent op proef bij Feyenoord; ook Ajax en Barcelona tonen interesse
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (41)

 
FR_Ronnie
 
15
14 september 2019 om 18:36
Van Basten heeft gelijk, je kiest zelf voor welk land je wilt spelen. De KNVB moet gewoon deze jongen selecteren voor de onder1X elftallen. Wanneer hij rijp voor Oranje is komt de uitnodiging vanzelf, van welke bondscoach dan ook
 
Jesaja
 
28
14 september 2019 om 18:47
Van Basten is een van de redenen waarom Ziyech niet bij Oranje speelt. Natuurlijk moet je het wel doen. Ünuvat is ook maar een mens en mensen zijn daar nou eenmaal gevoelig voor. We kunnen hier met z'n allen arrogant en stoicijns blijven doen, maar dan moeten we niet zeuren als andere landen het wel met succes doen. Soms moet je nou eenmaal mee in het geweld & ja natuurlijk zou een speler met trots moeten kiezen voor een land, maar wat als het je om het even is? Het zijn tenslotte beiden landen waar je binding mee hebt
 
kleinegeneraa7
 
31
14 september 2019 om 18:52
Noem het dan misschien arrogant, maar ik vind dat een land als Nederland nooit op zijn knieën moet gaan voor een speler. De sportieve- en facilitaire mogelijkheden moet al voldoende zijn om als speler de keuze te maken voor Nederland. Dat proberen te paaien van spelers is, naar mijn mening, echt voor B-landen. Het is graag of niet in dit soort gevallen.
 
Jesaja
 
5
14 september 2019 om 19:11
Dat kan, maar dan moeten we niet zeuren als mensen, mensen zijn. Er zijn zoveel zaken die komen kijken bij zo'n keuze, dat je af en toe een persoon moet helpen kiezen. Soms is het net dat beetje waardering en vertrouwen wat iemand over de streep kan trekken. Het hoeft niet, maar dan moeten we ook niet zeiken als de keuze steeds op een ander land valt.
 
NJfromVOL
 
16
14 september 2019 om 19:26
El General ... Op je knieã«n is het andere uiterste, maar als je Ziyech op een fatsoenlijk manier met respect e/o warmte te woord had gestaan, had hij waarschjinlijk gewoon voor Nederland gekozen. Wij Nederlanders staan niet voor niets als een bot volkje bekend in de wereld, Ik voel me daar prima bij, maar heb geleerd dat andere culturen (en daar zijn ook volop westerse culturen bij) andere normen hanteren.
 
BurdyM
 
6
14 september 2019 om 20:23
Als Zijech gewoon een beetje geduld had gehad dan had hij gewoon bij Oranje kunnen voetballen. Hij was al eens geselecteerd en raakte geblesseerd. Daarna zou hij gewoon weer geselecteerd worden en zijn debuut maken.nu voetbalt hij voor een B-voetbal land, speelt hij kwalificatiewedstrijden in de woestijn en wordt hij uitgefloten door zijn supporters. Anders had hij kunnen excelleren bij een A-voetbal land en wel de stap naar zijn gedroomde topclub maken.
 
Jesaja
 
14
14 september 2019 om 21:17
Dit is precies de arrogantie die ik bedoel. Wie zijn wij om dat te zeggen. We hebben de laatste twee eindrondes niet eens eens gehaald. Hij heeft nu wel mooi een WK gespeeld. Had ie bij ons voorlopig niet kunnen doen. Kwalificatiewedstrijden in de woenstijn.... Man man man.
 
Harecles
 
1
15 september 2019 om 03:04
Toch mooi hoe snel zoiets om kan draaien. Van geen ek/wk, naar misschien wel een outsider. En ja, in Afrika liggen bakken met zand, niks aan gelogen. On; snap idd wel waarom v basten dezelfde teksten oprakelt als indertijd met Ziyech. Ziyech mocht Van Basten überhaupt al niet in de tijd van Heerenveen. Vind Van Basten leuk om te horen met zijn analyses maar slaat hier wat mij betreft de plank mis.
 
Japie_Krekel
 
3
15 september 2019 om 12:00
@burdym als je al 2 of 3 jaar bijna wekelijks de grote uitblinker bent in de Eredivisie en je word letterlijk 1 keer geselecteerd door Hiddink en vervolgens weer gepasseerd door de nieuwe bondscoach Blind dan snap ik dat je geduld ook een keer opraakt. wat moet je dan nog meer doen om geselecteerd te worden? Ziyech zag ook heus wel dat er wel allerlei andere middelmaat voor zijn positie gekozen werd en dat hij er ondanks geweldig spel nooit bij zat
 
MamiDemirci
 
21
14 september 2019 om 18:47
Ik vind dit een lastige. De speler in kwestie blinkt zo erg uit dat het een toekomstige topspeler kan worden, mits hij de juiste ontwikkeling doorgaat. Een speler van dat kaliber kan voor elke natie belangrijk zijn (in eindtoernooien of kwalificatieduels). Het is dus niet gek als zowel Nederland als Turkije er vroeg bij is om zo’n jongen en zijn achterban te overtuigen. Uiteindelijk beslist hij natuurlijk zelf, maar het kan geen kwaad om een dergelijke speler voor je nationale team te proberen te winnen.
 
FR_JC
 
15
14 september 2019 om 18:48
Paaien en egostrelen... Daar moet je niet aan beginnen , eerder al geschreven dat ze dat bij Nederlanders met 1 paspoort ook niet doen. Oproepen wanneer de tijd daar is en klaar, eens met vab Basten. Ünuvar, heb die jonge nu meerdere keren in actie gezien, zeker een Toptalent wat echt alles in huis heeft, techniek, dribbels en scorend vermogen, zn steekpasses mogen er ook zijn. Grote toekomst gaat hij tegemoet.
 
Alex17
 
6
14 september 2019 om 18:51
Het is gewoon een hele ingewikkelde kwestie en er wordt soms iets te makkelijk over gedaan dan het is. Ik ben zelf van Turkse afkomst en ik begrijp best dat het voor deze jongens gewoon een moeilijke keuze is. Er spelen zoveel factoren mee en dat vind ik zelfs lastig, laat staan zo een jochie van 16. Het blijft een beetje als kiezen tussen je vader en moeder.
 
alexdevidal
 
2
14 september 2019 om 18:54
Als die keuze wordt gepresenteerd als kiezen tussen je vader en moeder, dan mogen die ouders zich nog wel even achter de oren krabben. Mag hopen dat deze personen alle vrijheid krijgen binnen de familie en dat elke keuze wordt gerespecteerd.
 
Strandbal
 
5
14 september 2019 om 18:52
Natuurlijk moeten ze zelf kiezen. Maar je mag toch wel laten weten dat iemand gewild is? Een beetje warmte is nooit iemand slechter van geworden. Ik vind het raar dat Van Basten het beschouwd als een knieval. Laat weten wat je plannen zijn en dat zo’n jongen daarin wordt gezien. Het is ook prima om te spreken over kansen die het daarna biedt. Van Basten vindt dat deze jongens zelf wel kunnen/moeten bedenken dat Oranje je wellicht betere carrièrekansen biedt. Waarom niet benoemen? Schets een mooi totaalplaatje en laat daarna de keuze aan de speler.
 
FR_JC
 
8
14 september 2019 om 18:55
Doen ze dat bij de andere jongens ook, logische vraag waar het antwoord nee op is. Waarom wel bij spelers met dubbele nationaliteit?
 
Strandbal
 
11
14 september 2019 om 19:00
Omdat dit een issue is bij spelers met een dubbele nationaliteit en niet bij spelers met alleen een NL paspoort.
 
FR_JC
 
11
14 september 2019 om 19:12
Daar is waar het fout gaat... het moet namelijk ook geen issue worden met hun. Er word een issue van `gemaakt`. Het is namelijk heel simpel. Wil jij voor Oranje spelen als de tijd daar is en opgeroepen / geselecteerd word ja of nee. Op deze manier blijf je tweedeling houden omtrent andere cq voorkeursbehandeling. (Iets aangepast mn reactie)
 
okan61
 
4
14 september 2019 om 20:05
@FR_JC. Omdat er bij andere jongens niets te kiezen valt want ze hebben maar 1 nationaliteit. Dat snap jij ook wel he? Verder kan jij er alles over zeggen maar kan jij niet serieus worden genomen hierin. Simpelweg omdat jij niet weet hoe het is om 2 nationaliteiten te hebben.
 
FR_JC
 
1
14 september 2019 om 20:11
@orkan61 En waarom zou ik er niet over kunnen zeggen omdat ik maar 1 paspoort heb. Als je wilt discusseren vind ik prima maar kom dan met argumenten en niet omdat ik een Nederlander ben dat ik het niet weet hoe het is. Ik wacht ze rustig af jouw argumenten.
 
okan61
 
3
14 september 2019 om 20:12
@ FR_JC. Het wordt tot een issue gemaakt door mensen met 1 nationaliteit! Ik hoor die spelers met 2 nationaliteiten nooit klagen hierover! Dus spreek die gasten met 1 nationaliteit maar erop aan. Dat zijn dezelfde gasten/media die overal een issue van maken m.b.t 'allochtone' spelers. Ze moeten die spelers gewoon met rust laten en met hun eigen zaken bemoeien.
 
FR_JC
 
3
14 september 2019 om 20:20
@orkan61 Maar dat is toch precies wat ik schrijf. Er word een issue van gemaakt. Een issue die totaal niet nodig hoeft te zijn. We moeten ze paaien, bellen, bij ze op bezoek, hoe belangrijk ze kunnen zijn (ego strelen) en weet ik wat allemaal. Totaal niet nodig die jongens spelen in Nederland, trainen in Nederland (voor welke club dan ook) en doorlopen de jeugdelftallen van Oranje. Wanneer de tijd daar is dan moeten ze opgeroepen worden cq geselecteerd en dan bepalen ze zelf of dit voor Oranje word of dat ze hun keuze voor hun andere land maken. Hebben ze voor die tijd hun keuze al gemaakt word dit ook kenbaar gemaakt en daarmee klaar. Dit hele media circus omtrent Turkse of Marokkaanse spelers is overbodig en nutteloos.
 
okan61
 
4
14 september 2019 om 20:24
@ FR_JC Je mag altijd zeggen wat je wil, dat vind ik prima. Tenzij jij geen 2 nationaliteiten hebt, ben jij niet in staat om je te verplaatsen in zo'n speler. Dat blijkt ook wel uit jouw teksten. Argument: jij kunt niet VOELEN wat zo'n speler in zo'n situatie voelt. Ook al is ie opgegroeid in NL. Want als het team wint zijn het NL'ers en als ze verliezen is het een Marokkaan, Turk of Surinamer. Zie het gevalletje Ziyech, Ozil, Seedorf etc. Dat is het grootste knelpunt. Ik zeg dit ( wat me wel weer op een verwijdering zal komen te staan; over vrijheid van meningsuiting gesproken) omdat op dit platform geen enkele NL'er dit zal toegeven terwijl dit regelmatig gebeurt. In dit tijdperk kunnen veel NL'ers niet langs afkomst heen kijken. DAARDOOR kiezen die spelers voor het andere land en niet voor NL. Wat mij betreft zonde want ik hou van Oranje!
 
okan61
 
1
14 september 2019 om 20:31
@ FR_JC. Wat je hier zegt ben ik volledig mee eens. Zo zou het moeten zijn. Maar helaas zijn er veel mensen ook op dit podium, opgestookt door de media, die spelers aanduiden met hun allochtone afkomst. Hierdoor voelen die spelers zich automatisch buitengesloten en krijgt het andere land de voorkeur. Pas als het aanduiden van allochtone afkomst ophoudt, zullen die spelers voor Oranje kiezen. Dan is de situatie zoals jij hebt geschetst. Persoonlijk juich ik die situatie toe en wil ik je complimenteren dat jij het zo kan zien.
 
FR_JC
 
4
14 september 2019 om 20:46
@orkan61 Nee, ik kan het niet voelen, maar ik kan het wel (enigzins) begrijpen daar ik veel met Turken, Marokkanen en andere nationaliteiten nauw bevriend ben. Die leggen het wel eens aan me uit hoe ze dit soort dingen beleven. En je kunt ze geen ongelijk geven want de realiteit is precies zoals jij het verwoord. Gaat het goed.... Gaat het slecht.... Misschien moet er eens één zijn die dit dan doorbreekt. Ja er waren voorgangers maar dat moeten we dan achter ons laten. De toekomst is toch dat Nederland een allegaartje is van afkomst en geloven. Rotterdam, mijn stad, 89 nationaliteiten die kunnen doen en laten wat ze willen. Als dat kan dan kan ook de deur open worden gezet voor het Oranje van de toekomst. We zijn allemaal Nederlanders. Maar dat neemt niet weg dat ik je reactie heel.goed begrijp en waardeer want zo is het momenteel precies en dat zal moeten veranderen bij 'de mensen in Nederland.
 
FR_JC
 
2
14 september 2019 om 20:51
@orkan61 Mensen zouden elkaar eens meer moeten aanspreken op hun gedrag. Dat gebeurt te weinig en zodoende blijft men in de vizueze cirkel. De mens is het begonnen en dan moet de mens het ook kunnen beëindigen. Hopelijk maak ik ooit nog mee dat dit zover zal komen.
 
PorQue
 
1
14 september 2019 om 18:56
Al dit gezeik zonder eigenlijk te weten hoe zo'n jongen er zelf in staat. Misschien was hij wel bereid om voor Oranje uit te komen, gaat nu een stortvloed aan stront over zich heen krijgen omdat er een discussie aangewakkerd wordt en wordt vervolgens op andere gedachten gebracht.
 
mrkoel
 
2
14 september 2019 om 18:59
Van Basten liet Yildirim spelen voor het NL 11tal. 1 wedstrijd, daarna nooit meer opgeroepen. Hij had voor Turkije misschien meer gespeeld. Blijft een moeilijke keuze die elke speler voor zichzelf moet maken.
 
Leicester
 
7
14 september 2019 om 19:01
Ja Marco en daarom speelt Ziyech dus voor Marokko omdat jij en Danny Blind niet ff praatje zijn gaan maken. Bedankt!
 
Boris19
 
6
14 september 2019 om 19:17
Spelers met 1 paspoort worden vaak zat bij een selectie genomen, om vervolgens als ze minder presteren er weer niet bij te zitten. Zonder gesprekje, zonder uitleg. Waarom moet er met de jongens met een dubbel paspoort een heel traject worden uitgestippeld? Elke speler die in Nederland voetbalt weet toch hoe het werkt. Als je goed genoeg bent word je geselecteerd en anders niet.
 
FCVoetbal23
 
4
14 september 2019 om 19:03
Ik vind dat van Basten gelijk heeft. Mensen wijzen gelijk naar Ziyech. Ik vind dat een speler deze keuze in alle rust moet kunnen nemen. Leuk al die gesprekken maar zodra hij geen bal meer raakt, is het gauw voorbij. Snap ook niet dat dit allemaal zo openbaar moet helemaal wanneer het over jongens van 16/18 jaar gaat. Laat die jongens lekker met rust zeg, is volgens mij gewoon een privé kwestie. Zijn genoeg voorbeelden zoals een Yildrim, El Ghazi enz blijft een lastig besluit.
 
andre-royo
 
1
14 september 2019 om 19:40
Deze discussie heeft een rare bijsmaak in mijn ogen, waar gaat dit nou eigenlijk over? Nationalisme, chauvinisme of individuele keuzes van jongens die zelf bepalen voor welk land ze willen strijden. Ik zou zeggen dat laatste, niets aan de hand dus
 
Downwards
 
0
14 september 2019 om 19:51
Laten we even normaal doen met Unuvar. Echt een extreem talent maar die jongen is nog lang niet toe hieraan. Laat hem eerst dit jaar maar bij 019 gaan uitblinken en hier ook eens een flink aantal keer 90 minuten gaan maken, wat wel goed gaat komen.
 
Kevinvan Aarle
 
1
14 september 2019 om 20:13
Afgelopen seizoen al de uitblinker bij de o19 en dat met zijn toen 15 jaar! Ik wil hem wel minuten zien maken bij jong Ajax
 
Millonario
 
1
14 september 2019 om 19:55
Zolang een speler de keus kan krijgen, zal je dit soort situaties altijd hebben. Ieder zijn keus, het is uiteindelijk maar voetbal.
 
Draffix
 
0
14 september 2019 om 20:41
Stel nou als Unuvar, Ihattaren, Gravenberch en misschien zelfs Xavi Simons allemaal hun belofte waarmaken en voor Oranje kiezen. Hoe vorm je dan over pakaeg 5 jaar in godsnaam een middenveld als je ook nog De Jong, Van de Beek die dan rond hun piek zouden moeten zitten en Wijnalduk vast ook nog wel meedraait?
 
TheBrightOne
 
0
14 september 2019 om 21:33
Los van alles is het misschien gewoon überhaupt belachelijk dat je een kind, met alle respect, onder "druk" gaat zetten om ergens voor te kiezen. Ik vind het persoonlijk jammer dat een aantal getalenteerde spelers niet voor Nederland heeft gekozen maar het is hun goed recht. Als je een goede voetballer bent is het misschien een last, maar misschien ook wel een zegen dat je een dubbele nationaliteit hebt en een keuze kunt maken.
 
theEDGE
 
3
14 september 2019 om 22:15
Dezelfde Marco van Basten die de interlandcarrière van Ugur Yildirim de nek om heeft gedraaid.en ervoor gezorgd heeft dat Ziyech voor Marokko koos.iets in mij twijfelt of van Basten over de motieven voor hem om dit nu te zeggen.