'Ik dacht slim te zijn door terug te gaan naar Ajax'
Woensdag, 4 oktober 2017 om 18:44

Bijna zes jaar geleden is het dat Ryan Babel zich voor het laatst meldde bij het Nederlands elftal. De dertigjarige aanvaller van Besiktas zegt dat hij wellicht verkeerde carrièrekeuzes heeft gemaakt waardoor zijn terugkeer bij Oranje zo lang heeft geduurd. "In mijn hoofd had ik de deur dichtgedaan qua Nederlands elftal", erkent de ex-Ajacied.

In de zomer van 2012 besloot Babel na avonturen bij Liverpool en TSG 1899 Hoffenheim om zich weer bij Ajax aan te sluiten. "Er werd in die tijd bij het Nederlands elftal heel veel doorgeselecteerd vanuit de Eredivisie. Dus ik dacht slim te zijn door terug te komen naar Ajax. Uiteindelijk mocht het niet baten. Ik kreeg geen uitnodiging", vertelt de 42-voudig Oranje-international in gesprek met de NOS.

Babel zegt nadien bewuste keuzes te hebben gemaakt in zijn voetbalcarrière: "Daar kwam toen meer happiness bij kijken. En dan ben je ook wat relaxter in je hoofd. Als je jong bent, weet je nog niet hoe de voetbalwereld in elkaar steekt en heb je vaak het gevoel dat je de buitenwereld tevreden moet stellen. En daar ga je dan ook naar handelen. Maar vaak is dat niet zoals je het zelf eigenlijk zou willen doen."

De aanvaller geeft aan dat hij '95 procent' van de spelers en staf niet persoonlijk kent en heeft ook gezien dat Huis ter Duin een opknapbeurt heeft gehad: "Een beetje gek is het wel, ja. Ik moest weer even kijken hoe het ook alweer in elkaar zat", aldus Babel, die zegt vertrouwen te hebben in een goede afloop. "Ik zie het als een heel leuke uitdaging om het Nederlands elftal te helpen op dit moment. Ik hoop dat ik mijn positiviteit kan overbrengen op degenen die dat nodig hebben." Zaterdag neemt Oranje het op tegen Wit-Rusland; dinsdag volgt de confrontatie met Zweden.

Meer nieuws
   
17:58
17:58
Broers Van de Kerkhof hopen op vertrek PSV'er: 'Kunstgebit mee en wegwezen!'
0
   
17:52
17:52
Driessen noemt mogelijke opvolger Slot: 'Te Kloese was gecharmeerd van hem'
2
   
17:41
17:41
'De Telegraaf heeft keurig verzoek ingediend bij Ajax voor een gesprek, maar...'
10
   
17:08
17:08
Feyenoord moet straf uitzitten tijdens de afscheidswedstrijd van Slot in De Kuip
19
   
16:26
16:26
Romano weet het zeker: transfer van Arne Slot naar Liverpool is rond
13
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (26)

 
JoeCartoon
 
51
4 oktober 2017 om 18:38
Het is misschien vanwege mijn eigen voorkeur, maar op de linksbuiten en vanwege zijn goede spel bik besiktas had hij eigenlijk maanden terug al opgeroepen moeten worden.
 
 
23
4 oktober 2017 om 18:52
Ik had hem ook tegen Frankrijk opgeroepen misschien zelfs wel voor de spits positie. Hij heeft ervaring en kan met een actie beslissend zijn. Hij kan zelf meer creëren dan bijv Janssen.
 
AZAlkmaar2
 
5
4 oktober 2017 om 19:45
Dat zal tegenvallen. Kansen creëren vanuit de spitspositie is namelijk heel wat anders dan van de zijkant. Dan speel je in een drukker centrum tegen twee tegenstanders. Janssen is in het centrum beter denk ik. Dit omdat hij sterker is in t duel, balvaster en met zijn rug naar de goal kan spelen. Babel is vooral sterk met zijn gezicht naar de goal. Neemt niet weg dat het volledig terecht is opgeroepen. En misschien al wel had moeten worden opgeroepen voor Frankrijk.
 
FR4EVAH
 
15
4 oktober 2017 om 18:55
Ik blijf zeggen dat Babel een hele gemankeerde en vrij matige speler is. Dat zei ik al toen hij Ajax verliet voor Liverpool. Aan de andere kant heeft het NL elftal alleen maar de keuze uit beperkte en zeer incomplete spelers op die positie, dus waarom hem er niet gewoon bij nemen. Hij zal het misschien nog wel beter doen dan Promes ook.
 
Siceramo
 
4
4 oktober 2017 om 19:18
Ik kan mij alleen de Babel van jaren terug herinneren, omdat ik hem nu bij Besiktas - buiten de hoogtepunten en doelpunten om - niet zie spelen. Toen was hij inderdaad een hele matige speler, maar wie weet dat hij nu beter is geworden. Zijn statistieken sinds hij vorig jaar bij Deportivo begon zijn in ieder geval hoopgevend. En ik weet denk ik wel zeker dat hij het beter zal doen dan Promes, Promes heeft er tot op heden echt helemaal niets van gebakken bij Oranje, behalve 2/3 interlands. Maar dat vind ik op zich ook niet zo gek, omdat hij steeds op rechts- of linksbuiten wordt gezet, terwijl hij bij Spartak rendeert in een tweespitsensysteem. Promes heeft bij Oranje ook nog wel eens op 10 gespeeld, daar vond ik hem wel top. Dat kwam door zijn centrale rol. Ik begrijp dan ook niet dat de bondscoaches hem steeds aan de zijkant opstellen. Ik vind het sneu dat hij geblesseerd is, maar voor Oranje vind ik het niet erg dat hij er niet bij is.
 
AZAlkmaar2
 
3
4 oktober 2017 om 19:47
Het is ook geen geweldenaar, hij is alleen in vorm. Elia, Promes, Lens en Depay zijn echt niet minder. Elia, Promes en Depay zijn in principe veel betere voetballers.
 
Wazebey
 
1
4 oktober 2017 om 20:23
Ben het met je eens dat Babel een matige speler is. De keuze is beperkt maar spelers zoals Depay, Promes, Bergwijn, Elia, Boetius, Lens en Locadia schat ik allen hoger in dan Babel. In mijn ogen is hij dus overbodig. Daarnaast blijft de Turkse competitie overschat. Ze hebben meer geld te besteden maar het niveau blijft triest. Ik geef het ook de naam ‘rotzooivoetbal’.
 
Siceramo
 
19
4 oktober 2017 om 20:37
@wazebey Kom op, hoe kun je stelllen dat je Bergwijn nu hoger inschat dan Babel? Bergwijn die er met moeite één inschiet in de Eredivisie, terwijl Babel nu regelmatig scoort in de Turkse competitie en de Champions League. Bovendien speelt Bergwijn momenteel als rechtsbuiten. Boetius is redelijk in vorm, maar ook hij heeft nog niet het niveau van Babel. En ik weet niet of je het gemist hebt, maar Lens zit bij Besiktas op de bank, terwijl Babel speelt.
 
Wazebey
 
3
4 oktober 2017 om 20:46
Bergwijn is een diamantje met veel meer potentie. We zijn alleen goed in het snel afbranden van spelers. Die solo tegen Utrecht waarin hij 5(!) man passeert dat zal Babel (nog steeds) nooit kunnen. Probeer je niet blind te staren op statistieken maar op het maximale uit een speler te halen.
 
Diego_Forlan
 
8
4 oktober 2017 om 21:09
Als we Bergwijn al een diamantje vinden... het kan best nog komen maar in inmiddels ruim 2 seizoenen Eredivisie heeft hij nog maar bar weinig laten zien.
 
Siceramo
 
5
4 oktober 2017 om 21:09
We zijn in Nederland juist heel goed in het ophemelen van spelers. Kijk naar Riedewald, kijk naar Bazoer, kijk naar Aisatti, kijk naar Bakkali, en kijk nu naar Kik Pierie. Laat jonge spelers lekker hun gang gaan zonder er meteen zo ontzettend veel druk op te leggen. Bergwijn is een goede speler met veel potentie, maar het gaat om het nu. En nu is Babel een betere speler. Statistieken zijn niet alleszeggend, maar voor een aanvaller wel belangrijk.
 
Wazebey
 
3
4 oktober 2017 om 21:17
Je hebt helemaal gelijk Siceramo. Ik reageerde weer vanuit mijn emotie. Als je goed kijkt is Babel inderdaad de beter speler op het moment en een grotere kans op goals. Die kunnen we hard gebruiken.
 
Siceramo
 
1
4 oktober 2017 om 21:52
@ Wazebey Geen probleem. Hopen dat Babel het gaat waarmaken en hopen op een mooie toekomst voor Bergwijn!
 
El Donostiarra
 
0
4 oktober 2017 om 22:10
Depay, Bergwijn, Boetius, Locadia? Die kun je op gelijke waarde schatten als Babel zelf denk ik dat Babel nog iets beter is dan die 4. Babel laat het in ieder geval zien in het buitenland. Er zijn 2 spelers van die 4 die er niks van gebakt hebben in het buitenland. En 2 waarvan ik overtuigd ben dat die nooit bij een topclub in het buitenland komen. Al zou het mooi zijn voor Bergwijn dat hij wel zou halen maar ik moet het eerst maar zien met deze jongen hij presteert mij nu echt te wisselvallig. Dus hij is zeker niet overbodig hij laat zich in ieder geval zien dat hij van waarde kan zijn.
 
watta
 
0
5 oktober 2017 om 01:00
Bergwijn heeft zeker niet het niveau op het moment als een Babel,Promes ,Berghuis,Depay een Elia en een Lens. Zeer aprte keuze voor het nederlands elftal
 
watta
 
0
5 oktober 2017 om 00:58
Babel is wel in vorm en heeft zich knap terug geknokt verdien op ten minste kans vind ik tevens gelden voor een Lens of een Elia
 
gustafacci
 
23
4 oktober 2017 om 19:00
Babel is momenteel on fire, zeer terecht dat hij is uitgenodigd.
 
Mokhtar
 
7
4 oktober 2017 om 19:25
Ja is Babel echt een uitblinker bij jullie?
 
Bozkurt20
 
8
4 oktober 2017 om 20:46
Was tegen Leipzig en Porto misschien wel de beste man aan de kant van Besiktas. In beide wedstrijden heeft Besiktas gewonnen en heeft Babel gescoord. Ook tegen Trabzon dit weekend weer een klasse assist. Dat zijn geen verkeerde tegenstanders.
 
Rochester
 
8
4 oktober 2017 om 19:01
Mooi voor Babel dat hij eindelijk weer eens bij het Nederlands elftal zit en terecht dat hij er bij zit, presteert al een lange periode uitstekend bij Besiktas. Toen Babel Deportivo la Coruna in de winterstop transfervrij verliet (hij had maar een contract tot de winterstop bij Deportivo), dacht ik dat Babel weer een verkeerde keuze had gemaakt, want hij zat prima op zijn plek bij Deportivo, speelde en scoorde veel en deed het daar gewoon prima, maar de goede lijn die hij bij Deportivo had, heeft hij doorgetrokken bij Besiktas en het afgelopen seizoen deed hij het al prima bij Bestikas met meerdere (belangrijke) goals in de Turkse competitie en de Europa League, maar dit seizoen is hij ook weer wederom sterk begonnen. Hij heeft er volgens mij al 'n paar inliggen in de Turkse competitie, dit seizoen en volgens mij had hij in de eerste 2 wedstrijden van Besiktas in de Champions ook in beide duels 'n doelpunt meegepikt.
 
Shorty1991
 
11
4 oktober 2017 om 19:50
Dat je dacht dat het weer een verkeerde beslissing was, is precies wat Babel bedoelde met meer voor geluk gaan dan kiezen wat je denkt dat de buitenwacht wil mijns inziens. Aangezien hij in deze fase het besef heeft de absolute top niet meer te halen, gaat ie voor keuzes die hem happy maken. Dan zijn Istanbul en het bijbehorende salaris ineens heel sterke argumenten om zijn keuze als de juiste te zien.
 
Siceramo
 
0
4 oktober 2017 om 20:38
Dacht toen precies hetzelfde! Maar gelukkig heeft zijn keuze goed uigepakt, speelt hij wekelijks en heeft dat nu uiteindelijk geresulteerd in een oproep van Oranje. Hij is in vorm, dus wie weet wat hij voor ons kan betekenen.
 
arvelajax
 
0
4 oktober 2017 om 21:35
In vergelijking met de laatste twee jaar kan het Nederlands Elftal gelukkig niet dieper zinken. Dus alles is beter dan wat we hadden want daar heeft nooit enige overtuiging in gezeten. Dus dat nu Babel het is geworden, ik vind het prima.