'Jan heeft mij de titel met Ajax gekost, ik neem hem dat niet kwalijk'
Dinsdag, 10 oktober 2017 om 16:30

Jan Vertonghen staat voor een mijlpaal. De verdediger van Tottenham Hotspur kan dinsdagavond tegen Cyprus tekenen voor zijn 97e interland voor België. Voor het Laatste Nieuws aanleiding om oud-medespelers en oud-trainers van de ex-Ajacied aan het woord te laten, zoals Siem de Jong: "Wie had dat gedacht, Belgisch recordinternational, als halve Nederlander?"

De Jong speelde met Vertonghen samen bij Ajax en zegt een speciale band te hebben gehad met de Belg: "Voor mij is Jan eigenlijk degene met wie ik ben opgegroeid bij Ajax, we zijn in 2007 steeds meer gaan spelen en de mooiste herinnering is wel de kampioenswedstrijd tegen FC Twente in 2011. Ik zie nog vaak de beelden en zijn ontlading na het laatste fluitsignaal, dat zegt alles over die wedstrijd."

De middenvelder, die afgelopen transferperiode Newcastle United verruilde voor een terugkeer bij Ajax, spreekt van een bijzondere mijlpaal: "Recordinternational van België! Wie had dat gedacht als halve Nederlander." Wim Kwakman had Vertonghen onder zijn hoede bij de Onder-17 van de Amsterdammers en ook hij heeft lovende woorden over voor zijn voormalig pupil: "Hij deed altijd zijn best, stond zijn mannetje én hij had toen al een verwoestend schot."

"Weet je wat ik nooit zal vergeten? Op maandag hadden we altijd een vergadering met de jeugdcoaches en onder meer Louis van Gaal. Ik herinner me nog dat we wilden dat Jan meer zou durven als centrale verdediger. Meer 'indribbelen'. Op een maandag zei ik eens: 'Nou, Jan ging ook een aantal keer.' Plots hoorde ik een stem van helemaal achteraan: 'Dat heb ík toch onvoldoende gezien, hoor.' Van Gaal was het er niet mee eens", zegt Kwakman, die stelt dat Van Gaal vond dat Vertonghen nog meer initiatief moest nemen.

Trainer Henk ten Cate weet nog dat Vertonghen boos op hem was omdat hij vanwege 'kwaliteitsgebrek' werd verhuurd aan RKC Waalwijk. "Onterecht, want we hadden het beste met hem voor. Toen hij met RKC enkele speeldagen voor het einde scoorde tegen ons en wij daardoor twee punten verloren, was het mijn beurt om boos te zijn. Anders waren wij toen op kop gekomen en hadden we die nooit afgestaan. Jan heeft mij de titel met Ajax gekost. Ik neem hem dat niet kwalijk, hoor. Jan is een sportman en heeft gewoon zijn plicht vervuld."

Meer nieuws
   
00:00
00:00
Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
1
   
23:55
23:55
Advocaat noemt opvallende naam voor opvolging Slot: 'Hij lijkt me zeer geschikt'
13
   
23:55
23:55
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
   
23:54
23:54
Jamie Vardy gidst Leicester City naar kampioenschap in Championship
7
   
23:45
23:45
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
20
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (17)

 
Simpatico
 
4
10 oktober 2017 om 16:36
Jan Vertonghen wordt hier ook altijd mee achtervolgt. Logisch, want het is bijzonder. Gelukkig neemt de gros van de oud spelers, staf en fans het Vertonghen niet kwalijk. Zou toch ook wat zijn! Hoe dan ook: record-international met 'maar' 97 interlands. Best weinig, als je het mij vraagt.
 
afcavosje
 
4
10 oktober 2017 om 16:43
Dat komt voornamelijk omdat Belgie geen vaste deelnemer was aan Wk's en Ek's. Daarnaast werden er vroeger veel minder interlands gespeeld dan tegenwoordig. Het is dus niet gek dat tegenwoordig spelers sneller records afpakken.
 
Simpatico
 
4
10 oktober 2017 om 16:51
Daar ligt het deels aan, ja. Aan de andere kant zijn er ook spelers van landen binnen Europa die ook nooit naar een EK of WK zijn gegaan, maar wel meer internationals hebben. Malta, Estland, Letland, Ierland, Finland (litmanen!), Armenie, Lichtenstein en nog een paar. Waarom die landen dan wel en Belgie niet? Het antwoord geef ik zelf ook maar direct even: ik denk dat in Belgie nooit een absolute topspeler was die meerdere generaties mee bleef doen, waardoor er door geselecteerd werd. Geen absolute top, allemaal spelers die gelijkwaardig waren aan jongere spelers.
 
Fionn
 
4
10 oktober 2017 om 17:43
De landen die je opnoemt zijn nu ook niet meteen landen met een gigantische pool aan spelers. Daarbij zijn er, na het uiteenvallen van het Oostblok een hele boel landen bijgekomen dus ook meer kwalificatiewedstrijden. Sinds die tijd heeft Belgiã«, tot de komst van de huidige generatie, geen echte topspelers gehad. Ik verwacht dat spelers als Witsel (84), Fellaini (79), Hazard (79), Lukaku (61), De Bruyne (54) en Courtois (51) ook allemaal vlot de 100 zullen halen. Een Jan Ceulemans, tot vandaag mede-recordhouder, heeft 3 WKs en twee EKs gespeeld met een halve finale in 1986 en een finale in 1980
 
Simpatico
 
1
10 oktober 2017 om 18:04
Ben ik met je eens hoor Belgie valt er een beetje tussenin. Overigens vraag ik mij af of Witsel na dit WK nog opgeroepen blijft worden. Speelt toch in China... Verder denk ik dat Hazard of Lukaku recordhouder gaat worden na Vertonghen!
 
real8madrid
 
1
10 oktober 2017 om 16:46
er zijn ook weinig periodes geweest waarin Belgie consequent deelnam aan tornooien, dan is het moeilijk om veel officiele interlands te verzamelen. Kijk naar andere kleine voetballanden, dan zie je dat het best vaak voorkomt.
 
Simpatico
 
3
10 oktober 2017 om 16:53
Daar ligt het deels aan, maar niet alleen maar. Zie mijn verhaal hier boven. Heeft er mee te maken dat veel spelers ook gewoon niet goed genoeg waren om +- 13 jaar te voetballen voor het nationale team.
 
GenGhibli
 
0
10 oktober 2017 om 18:41
Heeft daar weinig met te maken. Kijk naar Nilis, Gerets. Bij jullie de beste van allemaal, de grote Johan Cruijff. Blessuregevoelige spelers als Vermaelen, Kompany. Bij jullie zijn het ook niet de allerbesten die over de 100 interlands zitten. En ook wel vooral uit de periode na 2000. Omdat er meer wedstrijden worden gespeeld. De splitsing van Joegoslavie, uiteeenvallen van de Ussr. Pech, een bondscoach die je niet mag. Vele redenen.
 
fcoldambt
 
0
10 oktober 2017 om 16:38
Dat was niet best Henk ten Cate als het Jan zijn schuld was1 wedstrijd.volgens mij gebeurde dat in 1 van die andere 33 wedstrijden.
 
joekaa
 
3
10 oktober 2017 om 16:38
"jan heeft mij de titel met Ajax gekost. Ik neem hem dat niet kwalijk, hoor." Hoe kan je dat nou zeggen... en vervolgens doen net of je hem niet beschuldigd?! Het is echt triest om te zeiken dat door Vertonghen je een kampioenschap bent misgelopen, want seizoen bestond alleen uit die ene wedstrijd blijkbaar.
 
Simpatico
 
11
10 oktober 2017 om 16:42
Jij zeikt een beetje. Hoe je het ook wendt of keert, Jan Vertonghen zijn doelpunt heeft Ajax de titel gekost. Net zoals de andere wedstrijden dat Ajax niet wist te winnen, het de titel heeft gekost. Maar dus ook de wedstrijd tegen Rkc, waar Jan scoorde. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Siem de Jong, net zoals menig ander Ajacied, neemt het hem niet kwalijk. En als je aan Siem de Jong, net zoals menig ander Ajacied, vraagt of het alleen hier aan lag, zal niemand ja daar op beantwoorden. Niemand zegt dat het alleen aan de ene wedstrijd lag. Maar toch lag het er ook wel aan. Snap je?
 
samiko
 
3
10 oktober 2017 om 16:44
Mooi verhaal .. hij kwam terug, hij zag, hij overwon ...als aanvoerder notabene en bracht de schaal naar amsterdam . Voorbeeldige prof
 
CocoAfc
 
0
10 oktober 2017 om 17:29
Henk zei toch dat hij hem niet meer wilde zien het jaar erop? Hahahhaa, prachtige emotie hoor, in het achterhoofd hebbende dat het een uitspraak was uit emotie en hij er toch op zou terugkomen.
 
Ben_Ajax
 
0
10 oktober 2017 om 17:34
Daarom altijd in verhuurcontract opnemen dat de speler niet tegen zijn "eigen" club mag spelen.
 
VoetbalVreugd
 
0
10 oktober 2017 om 17:44
Moet destijds een heerlijk gevoel geweest zijn voor Vertonghen: scoren tegen je werkgever die jou, tegen je zin in, verhuurde. Sportieve revanche op Ajax en vervolgens sportieve revanche op jezelf, door twee keer op rij landskampioen te worden.
 
_Onpartijdig_
 
0
10 oktober 2017 om 19:17
Zo een reactie is tekenend voor de sneue periode die Ajax toen doormaakte.
 
pasa11
 
1
10 oktober 2017 om 19:22
Hoort sowieso bij een van de de meest geliefde Ajacieden van deze eeuw. Ik zie hem ook nog wel eens bij zijn nadagen terug komen, Nog steeds zie je bij hem dat hij nog echt van Ajax houd. Ook wel verrassend dat hij bij een van de beste cv van de PL is. Had dat echt niet verwacht.