Jeugdspeler Milan pleegt zelfmoord: 'Men wilde niet door mij bediend worden'
Zondag, 6 juni 2021 om 09:33

De Italiaanse voetbalwereld is opgeschrikt door het overlijden van Seid Visin. Het levenloze lichaam van de twintigjarige Veisin werd vrijdag aangetroffen in zijn eigen huis. Ook werd een zelfmoordbrief aangetroffen, waarin de voormalig jeugdspeler van AC Milan schrijft over zijn ervaringen met racisme. Visin merkte steeds meer haat en afgunst van anderen en daar ging hij aan onderdoor.

Visin werd in september 2000 geboren in Ethiopië en werd geadopteerd door een Italiaanse familie in Nocera Inferiore. Hij verhuisde naar Milaan om in de jeugdopleiding van AC Milan te kunnen spelen. In die tijd was hij goed bevriend met Gianluigi Donnarumma, met wie hij een kamer deelde. Visin speelde later ook voor Benevento, maar stopte in 2016 met voetbal en keerde terug in Nocera Inferiore. Hij ging aan de slag in de horeca, maar sommige klanten zaten er niet op te wachten om door Visin bediend te worden.

"Waar ik ook ga, waar ik ook ben, ik voel de zwaarte van de sceptische, vooringenomen, walgende en angstige blikken", schreef de voormalig jeugdspeler volgens de Corriere della Sera in zijn afscheidsbrief. "Ik ben geen immigrant; ik ben als kind geadopteerd en ik weet nog dat iedereen van me hield. Waar ik ook kwam, mensen vonden het leuk om met me te praten, toonden respect en waren nieuwsgierig. Nu lijkt alles anders. Ik vond een nieuwe baan, maar daar ben ik vertrokken omdat te veel mensen, zeker ouderen, niet door mij bediend wilden worden."

"Alsof dat nog niet genoeg was, zeiden ze dat ik verantwoordelijk was voor het feit dat veel jonge, witte Italianen geen baan kunnen vinden. Iets in mij veranderde. Ik schaamde me om zwart te zijn, net als dat ik bang was om gezien te worden als een immigrant. Het voelde alsof ik aan mensen die ik niet ken moest bewijzen dat ik net als zij was: Italiaan en wit", luidt de brief. "Ik maakte slechte grappen over zwarte mensen, om te laten zien dat ik zoals zij was. Maar dat was vooral angst. Angst voor de haat die ik in de ogen van mensen zag, als ze naar immigranten keken. Ik wil niet dat mensen medelijden met me hebben. De moeilijkheden die ik heb meegemaakt, zijn slechts een druppel zijn in de oceaan van alle mensen die liever stierven dan een lijdensweg te doorstaan in de hel."

Het overlijden van Visin en zijn afscheidsbrief hebben voor een schokgolf gezorgd in de Italiaanse voetbalwereld. Donnarumma vertelt aan ANSA dat hij meteen een klik had met Visin bij Milan. "We zaten samen op de kamer van de kostschool van Milan. Het is alweer een paar jaar geleden, maar de lach en het levensplezier van Seid zal ik nooit vergeten. Hij was een vriend van me." Ook een reactie van Claudio Marchisio op Instagram wekt veel indruk. De voormalig middenvelder van Juventus vindt dat het overlijden van Visin aantoont dat Italië als land heeft gefaald. "We zijn het land van integratie als je een jong talent bent of scoort in een belangrijke wedstrijd, maar ook het land waarin mensen weigeren door een zwart persoon bediend te worden in een restaurant."

"We zijn het land van integratie als je een medaille wint op de Olympische Spelen. We zijn het land van integratie als we op zoek gaan naar verre familiebanden met Italië als een actrice een Oscar wint, maar ook het land van de afkeurende blikken wanneer een zwart kind in de klas van je kind zit. Ik kan me niet voorstellen wat Seid Visin heeft gevoeld, maar ik weet één ding wel zeker: een land dat een jongen zo ver drijft, is een land dat heeft gefaald. Denk hieraan wanneer je je achterlijke grappen maakt of je domme en cynische uitspraken doet over vluchtelingen op opblaasbare bootjes of over huidskleur, zeker op sociale media. We hebben allemaal gefaald. Links, rechts en het midden", aldus Marchisio.

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl

Meer nieuws
   
17:58
17:58
Broers Van de Kerkhof hopen op vertrek PSV'er: 'Kunstgebit mee en wegwezen!'
0
   
17:52
17:52
Driessen noemt mogelijke opvolger Slot: 'Te Kloese was gecharmeerd van hem'
2
   
17:41
17:41
'De Telegraaf heeft keurig verzoek ingediend bij Ajax voor een gesprek, maar...'
10
   
17:08
17:08
Feyenoord moet straf uitzitten tijdens de afscheidswedstrijd van Slot in De Kuip
19
   
16:26
16:26
Romano weet het zeker: transfer van Arne Slot naar Liverpool is rond
13
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (80)

 
Frits de jong
 
293
5 juni 2021 om 16:31
Heftig zeg. Bizar dat dit nog steeds speelt in de huidige maatschappij. Kan me er zo kwaad om maken. Dat er mensen zijn met zo'n bekrompen geest dat ze zich niet meer in een ander in kunnen leven. Frustrerend een steeds maar meer verharde maatschappij. Rust zacht.
 
De Toekomst
 
76
5 juni 2021 om 16:52
Helemaal mee eens, maar door social media én ander type programma's/journalistiek krijgen we dagelijks een stortvloed aan meningen te verwerken waarbij we ons bij alles afvragen; aan welke kant sta ik, deel ik deze mening of ben ik hier tegen? Het gaat steeds meer over meningen én sentiment en steeds minder over inhoud/feiten. Voor veel mensen lijken meningen van personen hetzelfde als feiten, omdat er een hele brei aan drogredenen omheen zit die als soort feiten worden gepresenteerd. En als je dan eenmaal ergens van overtuigd bent, wordt het steeds makkelijker gemaakt om jouw o zo belangrijke mening (anoniem) de wereld in te slingeren. En ook in dit geval zijn het weer de onwetende idioten die hun eigen negatieve opvattingen het probleem maken van een jong en onschuldig ventje. Puur omdat ze hun bekrompen mening/gedachtegang moeten delen. Had zo'n jongen minimaal lekker met rust gelaten en lekker zijn leven laten leiden. Dit had nooit zo mogen gaan en nooit zo af mogen lopen.
 
Sirius
 
25
5 juni 2021 om 17:20
Ik edit de post even, want ik verwoordde het wat vreemd waardoor er verwarring kan ontstaan: Ik denk zelf dat het slechts aankomt op 3 aspecten. 1). Een compleet gebrek aan inlevingsvermogen 2). Een compleet gebrek aan logica, en 3). Uiterste bekrompenheid. Een bekrompenheid zo erg dat het een wonder is dat sommigen van hun heeft kunnen functioneren.
 
Lierse1997
 
27
5 juni 2021 om 17:26
Ik denk dat ook onvrede, woede en een gebrek aan historische kennis een rol speelt. Als het om god weet welke reden het slecht gaat met je in persoonlijk opzicht dan is het altijd aanlokkelijk een zondebok te vinden. En dan zijn mensen die je meteen op zicht kunt definiëren als anders natuurlijk een extreem makkelijke groep. En ook een gebrek aan kennis als het aankomt op de extreem complexe onstaansgeschiedenis van onze huidige maatschappij draagt er aan bij. Al zullen die drie door jou genoemde factoren ook zeker een grote rol spelen.
 
De Toekomst
 
37
5 juni 2021 om 17:39
@Sirius, helemaal mee eens ook hoor. Zeker dat misplaatste gevoel van superioriteit. Die snap ik echt niet. Persoonlijk moet ik er soms wel lachen. Jaren geleden was er kritiek op (arbeids)migranten die hier de banen van Nederlanders kwamen inpikken ("hoe durven ze", maar er was ook kritiek op buitenlanders "omdat ze hier alleen maar in de bijstand zaten/uitkering kregen op "onze" kosten". Dan lig ik dubbel. Wat is het nou? Werken ze nou of werken ze niet? Sommige mensen hebben, puur uit domheid en misplaatst gevoel van superioriteit, het idee dat immigranten altijd de schuld van alles zijn. Terwijl die migranten vaak juist een ijzersterke mentaliteit hebben en hier echt iets op willen bouwen/alles aanpakken om verder te komen, zie je bij wijze van spreken Nederlanders met uitkering klagen over die profiteurs die "hun" banen inpikken. Nou, ik kan je verzekeren, iedereen die wil werken kan werken. Je leven is maar net wat je er zelf van maakt. En waar migranten met hun mentaliteit vaak onderin de arbeidsmarkt instromen en dat met beide handen aanpakken, gun ik ze echt zoveel meer dan de mensen die thuis zitten te klagen. Nogmaals, voor mij is ieder individu in de basis gelijkt en gaat het om je persoonlijkheid/daden.
 
MSN10
 
63
5 juni 2021 om 17:11
Het is vreselijk. Het vreet me helemaal van binnen man. Hoe ziek ben je hoe slecht kan je zijn man. Ik wil ook zeggen, dat we allemaal roepen van rust zacht en dat hoop ik natuurlijk voor die jongen en zijn familie maar hoevaak moeten we dat nog roepen in plaats van voorkomen. Ik wordt hier echt doodziek van serieus. Heb hier geen worden voor en alleen woede voel je. 20 jaar !!! 20!!
 
PeerBerwers
 
74
5 juni 2021 om 16:33
Ongelofelijk jammer dat hij zich zo heeft gevoeld, niemand verdient dat. Het zou mensen sieren om eens wat meer rekening met elkaar te houden. Ik wens zijn ouders, familie en iedereen om hem heen enorm veel sterkte.
 
AsRoma8
 
12
6 juni 2021 om 10:16
Extreem triest natuurlijk. Maar de ouders van deze jongen hebben intussen al bekend gemaakt dat dit geen zelfmoordbrief was, maar een facebook post van jaren terug. Helaas worden dit soort tragische gebeurtenissen direct als politiek doel gebruikt door sommigen, waarbij bronnen amper worden gecheckt. VZ zou er goed aan doen dit artikel dan ook aan te passen.
 
Kyle66
 
4
6 juni 2021 om 12:59
Ik denk ook dat VZ het artikel iets aan zou moeten passen. De ouders hebben nadrukkelijk bekend gemaakt dat hij geen zelfmoord heeft gepleegd vanwege racisme. Dit was een post op Facebook van twee jaar geleden.
 
PeerBerwers
 
3
6 juni 2021 om 14:18
AsRoma8, ik had ook absoluut geen idee. Lijkt me inderdaad goed als VZ het artikel dan aanpast. Verder past mijn statement overigens nog steeds, want of het nou gaat om racisme, geaardheid of wat voor reden dan ook, als mensen meer empathie tonen en rekening houden met elkaar wordt de wereld alleen maar mooier. Persoonlijk heb ik zelf bijvoorbeeld die zwarte pieten discussie ook nooit begrepen. Ja het was traditie en ja het zal even wennen zijn, maar als mensen er echt last van hebben, hoe moeilijk is het dan om zwarte piet te veranderen in bijvoorbeeld kleuren piet? Je kan mij echt niet vertellen dat de kinderen dan Sinterklaas ineens niet meer leuk vinden. Volgens mij zouden die een Roze, Blauwe en Oranje piet gewoon fantastisch vinden.
 
Cas1
 
32
5 juni 2021 om 16:36
Wat verschrikkelijk Hopelijk vind je nu rust beste jongen Sterkte aan vrienden en familie
 
Dirk_borst
 
49
5 juni 2021 om 16:37
Heftig en zo jong. Deze jongen moet heel veel ellende meegemaakt hebben. Helaas jaren geleden zelfmoord van dichtbij meegemaakt in de eerste graad familie. Nabestaanden zullen alle krachten nodig hebben om dit te kunnen verwerken.
 
De Toekomst
 
125
5 juni 2021 om 16:40
Goed werkt Voetbalzone! Onder een ander artikel werd dit door ander lid aangekaart en Voetbalzone heeft dat goed en snel opgepakt, mijn complimenten! Nu over het artikel zelf. Dat dit (nog steeds) zo gaat, is echt te triest voor woorden. Voor zover bij mij bekend was dit een gewone jonge speler die iets moois van zijn leven probeerde te maken. Zo'n jonge, ambitieuze jongen zou juist uit alle hoeken steun en complimenten moeten krijgen. En dat geldt voor elk jong persoon die zich inzet om iets van zijn leven te maken, ongeacht huidskleur, afkomst, geloofsovertuiging of wat dan ook. Jonge, gemotiveerde mensen moeten altijd gesteund worden in het realiseren van hun dromen. Dat zo'n jongen zoveel negativiteit heeft moeten ervaren is echt te triest voor woorden. Mensen die hieraan hebben bijgedragen, zijn echt zielige figuren. Überhaupt hun denkwijze is al zeer bekrompen, maar als je dat ook nog botviert op een jong persoon... Dit had echt nooit mogen gebeuren. Zelfs als hij vluchteling was, verdiende hij een eerlijke kans en normale behandeling. Persoonlijk ben ik ook niet zo positief over het aantal vluchtelingen in Nederland en in eerste instantie huiverig over wat zij toe gaan voegen aan ons land, maar ik begrijp ze wel, geef iedereen een eerlijke kans en als ik zie dat mensen wat van hun leven proberen te maken probeer ik dat alleen maar te stimuleren. Als zo'n jonge gozer lekker bezig is om bij Milan iets van zijn leven te maken, is dat toch mooi? Mensen die zo'n jongen negatief behandelen, ik walg ervan.
 
DRL80
 
41
5 juni 2021 om 16:57
Dit is geen vluchteling maar snap je punt. Ik heb jaren met minderjarige vluchtelingen gewerkt en los van discriminatie hebben zij veel meer andere problemen. De digitalisering van onze maatschap bijvoorbeeld. Alle regels en wetten die wij niet eens altijd begrijpen. Veel beter zou opvang in de regio zijn zoals Denemarken nu aan het onderzoeken is. Dat is voor alle betrokkenen veel en veel beter. Behalve voor de mensenhandelaren die misbruik maken van de deze mensen hun ellende. En van de dorpen, families die jonge mensen naar het “rijke” Europa stuurt om 90% van hun inkomen (salaris of uitkering) naar hen over te maken. In: Verschrikkelijk, verder kan ik er niks van maken.
 
Z.92
 
32
5 juni 2021 om 17:06
Vluchtelingen in de regio opvangen zorgt helemaal niet voor minder mensenhandelaren. Als je kan kiezen om 10 jaar in een kamp in Libanon te zitten of om naar Europa te gaan, dan kiezen mensen nog steeds voor Europa. Dan maar met een smokkelaar. En ik zou die keuze zelf zeker ook maken.
 
De Toekomst
 
10
5 juni 2021 om 17:12
Ik weet dat het geen vluchteling is, maar zo werd hij gezien/behandeld... Het maakt mij niet uit of hij is geadopteerd, gevlucht of in Italië is geboren. Dat verandert in mijn ogen niks aan hoe iemand is of welke behandeling iemand verdient. Verder ben ik persoonlijk ook voor opvang in de regio. Voor zover ik weet zijn vluchtelingen toch vaak de rijkere/slimmere/jongere mensen én dat zouden juist de mensen moeten zijn die belangrijk zijn om hun land zo snel mogelijk weer op te bouwen... Dus voor die regio's is het ook beter als zij in de buurt blijven voor het moment dat de rust weer teruggekeerd is. Maar, wie hier is en iets van zijn leven probeert te maken op een legale manier verdient echt respect.
 
Scotsman
 
28
5 juni 2021 om 18:09
'Veel beter zou opvang in de regio zijn zoals Denemarken nu aan het onderzoeken is.' Mensen die dit zeggen onderschatten vaak verschrikkelijk hoeveel er al 'in de regio' opgevangen wordt. Neem nou de recente oorlog in Syrië als voorbeeld. Turkije heeft officieel zo'n 7 miljoen vluchtelingen opgevangen, maar volgens de officieuze schattingen ligt het aantal waarschijnlijk dik boven de tien miljoen. Jordanië heeft miljoenen vluchtelingen opgevangen. Zelfs Irak, dat zelf in puinhoop lag, heeft enorm veel vluchtelingen opgevangen. Ook in Afrika stikt het in veel landen van de vluchtelingenkampen. In Kenia woonden er tijdens de piek bijna een half miljoen mensen in een enkel vluchtelingenkamp. Daar woonden zoveel mensen zo lang, dat ze er zelfs bioscopen en supermarkten hebben. Ook 'in de regio' zitten ze steeds meer gewoon op de max van hoeveel vluchtelingen ze aan kunnen. Hier wordt echt veel te makkelijk over gedacht. Dan begin ik er overigens nog niet eens over dat het in veel landen in de regio voor vluchtelingen vaak niet heel veel minder veilig of prettig is dan in de landen van herkomst.
 
Lierse1997
 
22
5 juni 2021 om 18:18
Jordanië is echt niet normaal inderdaad. Daar zaten op een bepaald moment 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen op 10 miljoen mensen. En dan zitten er ook nog veel Irakezen en Palestijnen.
 
DRL80
 
6
5 juni 2021 om 20:00
@De Toekomst: Dat jij weet dat het geen vluchteling is weet ik, het ging me er om dat ik met (minderjarige) vluchtelingen gewerkt heb en hij geen vluchteling is. Er zijn er zeker die in bijvoorbeeld Nederland een goed leven voor elkaar weten te boksen. Heel knap, niks dan respect. Maar voor het gros is het praktisch onmogelijk en leven ze in de marge, in een wereld die ze totaal niet kennen en amper kunnen begrijpen. En er wordt nogal wat van ze verwacht, en eerlijk is eerlijk, dat is ook terecht. @Scotsman: Ik onderschat helemaal niks en weet echt wel waar ik over spreek. Zoals ik al schreef heb ik jarenlang met (minderjarige) vluchtelingen van overal ter wereld gewerkt. Zij geven dit zelf ook aan. Bovendien kom ik met steekhoudende argumenten. (Daar kan je het niet mee eens zijn en dat is prima maar ik zeg niet zomaar wat) Opvang in de regio is absoluut het beste. Mits dit goed geregeld is. En de EU-lidstaten en andere Westerse landen kunnen het budget dat ze nu uitgeven aan de opvang van vluchtelingen binnen hun landsgrenzen veel effectiever en kostenefficiënter op die manier inzetten. Ook de ontwikkelingshulp moet een upgrade krijgen. Bepaalde landen zijn veel te afhankelijk van het Westen en China (maar dat laatste is een andere discussie). Eindstand zijn die landen nog slechter af dan dat ze waren. Ik kan de problematiek niet oplossen. Maar ik weet wel dat een land/regio/continent uithollen van getalenteerde en kansrijke mensen niet de manier is om vooruitgang te boeken. Daarnaast worden nu jonge mensen op een levensgevaarlijke reis naar het Westen gestuurd. Ik heb de meest verschrikkelijke verhalen gehoord. Als die reis een heel stuk korter kan binnen de regio dan is dat absoluut wenselijk. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die wel met mensenhandelaren in zee gaan. Vaak inderdaad rijke mensen die daar een goede baan hadden en hier in de bijstand of een laag betaalde baan terechtkomen. Met alle mentale en fysieke gevolgen van dien. In de regio kunnen ze zeer waarschijnlijk hun eigenlijke beroep uitoefenen en indien mogelijk makkelijker terugkeren naar het land van herkomst. Voor hun kinderen ook een stuk eenvoudiger. Die hebben dan niet geproefd van de vrijheid en andere geneugten die we in Europa hebben. Anyway, ieder z’n visie. Maar beweren dat ik niet weet waar ik het over heb is echt veel en veel te kort door de bocht. Prima als we van mening verschillen. On: In alle gevallen is het verschrikkelijk wanneer iemand geen andere weg meer ziet dan zelfdoding.
 
Oelie Wapper
 
45
5 juni 2021 om 16:45
Och, wat een droevig bericht. Iemand met zijn hele leven nog voor zich, die zich hiertoe gedwongen voelt. Afschuwelijk. Mensen die andere mensen buiten sluiten is vreselijk, zeker als dat enkel gebeurt op basis van huidskleur.
 
 
11
5 juni 2021 om 18:34
Mensen in het algemeenheid buitensluiten is verschrikkelijk en werkelijk iedereen, ook alle leden hier op VZ doen hier aan mee, denk maar eens na of jij afgelopen 5 jaar niet iemand een stempel gegeven hebt om zijn mening, geslacht, afkomst, religie, passie, geaardheid of huidskleur. Ik heb het hier ook meegemaakt, ben hier voor van alles uitgemaakt. Men doet wel altijd of ze onschuldig zijn, maar iedereen is schuldig. Ik ook. Ik hoop dat dit een wijze les is en men eindelijk eens wakker wordt dat we meer liefde aan elkaar geven. Het boeit niet of je rechts of links bent, zwart of wit, gelovig of ongelovig, homoseksueel of hetero of wat dan ook, iedereen is een mens en een samenleving doen we met zn allen.
 
Sulejmanii
 
21
5 juni 2021 om 16:45
Sprakeloos gewoon, rust in vrede.. ??
 
Rossoneri27
 
82
5 juni 2021 om 16:54
Bedankt dat jullie dit artikel geschreven hebben, en ook dat jullie het instagram bericht van Marchisio hebben toegevoegd. Erg krachtige en ook waarheidsgetrouwe woorden.
 
THenry_228
 
36
5 juni 2021 om 16:56
Claudio slaat de nagel op de kop. Punt.
 
DialSquare
 
57
5 juni 2021 om 16:58
Racisme, een ziekte op deze aardbol.
 
Sirius
 
26
5 juni 2021 om 17:08
En tevens de aanduiding van absolute domheid. Het is zo vreselijk onlogisch ook. We zijn allemaal hetzelfde en de rest is resultaat van UV-straling en evolutie. Het slaat echt helemaal nergens op en dat kost een onschuldige jongen het leven. Hoe verloren moet 'ie zich wel niet hebben gevoeld?!
 
zanetti44
 
40
5 juni 2021 om 17:01
Ik schrok enorm toen ik dit bericht al eerder las op een andere website. Ik ben er ook gewoon doodziek van dat dit soort racisme anno 2021 nog steeds veel voorkomt in Italië. Voor deze arme ziel is het helaas teveel geworden. Op scholen in Italië moet ook echt meer aandacht worden besteed aan het onderwerp racisme, want blijkbaar krijgen ze thuis niet de goede opvoeding mee.
 
arsenal1250
 
4
5 juni 2021 om 21:14
Is het niet vooral de oudere generatie uit Italiã« wat moeite heeft met migranten (zoals je ook terugleest in het verhaal) of speelt het in meerdere groepen, dus ook onder jongeren? Ontzettend triest inderdaad dat er nog zoveel racisme is.
 
zanetti44
 
9
5 juni 2021 om 23:59
Jongeren accepteren ze over het algemeen makkelijker, omdat de kans groter is dat zij al op jonge leeftijd in contact komen met buitenlandse kinderen in het onderwijs. Voor de oudere generatie is de vestiging van migranten lange tijd een grote stap geweest en blijkbaar vinden ze het nog steeds heel lastig om met migranten om te gaan en ze ook gewoon te accepteren in de samenleving.
 
Sirius
 
15
5 juni 2021 om 17:02
Heel naar verhaal. Ik kan niet begrijpen waarom mensen waarde hechten aan de kleur van hun huid of de kleur van de huid van een ander afkeuren. Het is zo zielig, primitief en laag. Het is echt heel erg dat zo`n jongen dit als de uitweg zag. Helaas lopen er nou eenmaal rotte appels tussen, maar dan vraag ik me af: Is dit nou waar die mensen op hopen? Een jonge onschuldige jongen die zelfmoord pleegt omdat hij het gevoel krijgt dat hij niets waard is vanwege de kleur van z`n huid? Het ergste is nog: Adoptie hoort zo prachtig te zijn voor zowel de ouders met de kinderwens als het kind dat vaak uit nare omstandigheden word weggehaald. In dit geval om dan in een persoonlijke hel terecht te komen. Overigens een zeer treffende reactie van Marchisio. Edit: Goed dat Voetbalzone omtrent deze artikelen continu weer correct weergeeft hoe de situatie is met de benodigde informatie om anderen te helpen. Dat verdient een compliment!
 
007
 
13
5 juni 2021 om 17:13
Het is helaas zo. Het in ons DNA. Wanneer we als groep groter zijn dan een andere krijg je dit. Ga maar naar elk land, je zal overal dicrminatie en racisme zien. Maakt niet uit waar je woont, dit gedrag is hoe erg dan ook menselijk.
 
Lierse1997
 
2
5 juni 2021 om 17:21
Laten we hopen dat het zeker in onze contreien (totaal andere culturen onze cultuur die ook een extreem complexe onstaansgeschiedenis heeft opleggen, werkt gewoon niet) dit op termijn toch afneemt. Weg gaan zal het zoals je aangeeft helaas nooit gaan (zondebokken moeten en zullen altijd gevonden worden) maar het tot een minimum beperken zou toch haalbaar moeten zijn.
 
Sirius
 
21
5 juni 2021 om 17:25
Het is niet het Dna. Het is de vorming van mensen en hun volledige gebrek aan inlevingsgevoel, logisch denkvermogen en objectiviteit. Het simpel ontleden van dit artikel maakt het eigenlijk nog erger: Een jongen word tot zelfmoord gedreven omdat zijn voorouders continu hebben blootgestaan aan UV-straling. Meer is het eigenlijk niet. Wat voor een nietsnut moet iemand dan zijn om die vertaling niet even te kunnen/willen maken?!
 
Kyle66
 
2
6 juni 2021 om 10:35
@007, dat klopt inderdaad. In elk land wordt gediscrimineerd. Ik ben zelf in Suriname geboren en ook daar wordt volop en openlijk gediscrimineerd. Dus ja, helaas is het zo dat het overal gebeurt.
 
007
 
12
5 juni 2021 om 17:05
Gewoon vreselijk, maar dit is gewoon hoe we altijd waren en altijd zullen blijven. Er zijn gewoon bij elke groep mensen die zo bekrompen zijn. Discriminatie komt in elk land en werelddeel voor. Iedereen heeft vooroordelen en iedereen heeft een zwakte daarvoor. Het is alleen de kunst om die voor jezelf te houden en mensen te vinden die ook daar zo min mogelijk van last hebben. Seidi Visin kon er niet meer tegen en heeft nu hopelijk rust. Echt, laten we allemaal eens in de spiegel kijken. Vooroordelen tot betrekking van huidskleur, geloof, seksualiteit of wie weet wat nog meer hebben we echt allemaal!
 
Z.92
 
3
5 juni 2021 om 17:11
Tuurlijk, de neiging tot discriminatie en racisme zit in iedereen, maar dat betekend niet dat het minder kan worden. Het idee van wie de ander is kan heel erg snel veranderen. Honderd jaar geleden werden mensen uit andere Europese landen ook als een ras gezien. Kijk maar naar hoe de Britten over de Ieren dachten bijvoorbeeld. Wat deze jongen is overkomen is verschrikkelijk. Het enige wat ik kan hopen is dat dit mensen wakker schudt en inderdaad in de spiegel laat kijken naar wat ze zelf doen. Zelfkritiek is essentieel om deze problemen op te lossen.
 
007
 
0
5 juni 2021 om 17:22
De vraag is wat is minder? Hoe wil je dat meten? Het is nooit te accepteren, waar het ook gebeurt, maar mensen worden niet wakker. Misschien even. Lang zal het niet duren. Dat is onze zwakte als mens. Het enigste wat we kunnen doen is zelf zo min mogelijk dit gedrag tonen. Dagelijks echt in onze spiegel kijken en eventueel ook toegeven dat we zelf wel eens een discriminerende of rascistische opmerking maken. Niemand is perfect, ik ook niet, maar de wereld verbeteren lukt echt niet...Alleen bij jezelf kan je dingen veranderen.
 
LeidseHood
 
31
5 juni 2021 om 17:10
Mede door dit verhaal maar ook bijvoorbeeld door verhalen van Balotelli krijg ik het idee dat racisme in Italië echt nog een groot probleem is. Heel treurig. Marchisio verwoordt dat mooi.
 
ViscaCatalunya
 
5
5 juni 2021 om 17:21
Het is ontzettend triest. Landen als Italie en andere landen in Zuid-Europa waren redelijk homogeen tot voor kort. Dat is de laatste jaren heel snel veranderd. Sommige mensen lijken daar moeite mee te hebben. In Nederland waren we door onze kolonien altijd al diverser. Dat neemt niet weg dat er vroeger nog meer dan nu racisme was. Italianen waren zelf ooit immigranten. Met name naar Argentinie en de VS maar ook naar Nederland en Belgie. In de VS werden Italianen in het begin zelf ook gestigmatiseerd. Dat is nu gekukkig geschiedenis. Helaas zit discriminatie bij de mens ingebakken. Maar met de tijd verbetert het.
 
Bossie
 
17
5 juni 2021 om 17:33
Zo homogeen was Italië nooit hoor. Alles onder Rome was voor vele uit het Noorden al Afrika.
 
ViscaCatalunya
 
0
5 juni 2021 om 17:45
Italianen zijn als inwoners van veel andere landen een mix van vele culturen. In het Zuiden logischerwijs meer door de geografie. Maar al sinds de Romeinse tijd zijn Italianen een mix. Op straat had je toch vaak wel een homogeen beeld in Italiã« als het om uiterlijk gaat tot voor kort. Zo was dat in Spanje ook vroeger. De laatste decennia is dat erg snel veranderd.
 
De Toekomst
 
5
5 juni 2021 om 17:46
Hier zijn we inderdaad gemengder/gegroeid. Ik kan me nog herinneren dat mijn oma vertelde dat ze met haar vader over straat liep en daar een donkere man tegenkwamen (toen nog redelijk bijzonder blijkbaar) en hij tegen zijn dochter zei; kijk, daar heb je een aap. Gewoon, waar die man bij was. Zoiets was toen puur uit onwetendheid, men wist niet beter denk. Ik heb hem ook nog meegemaakt en mijn overgrootopa was echt geen racist, maar het was gewoon nog onwennig denk. Nu mengt dat steeds beter en zijn we gelukkig al een stuk verder, maar we hebben ook nog een lange weg te gaan. Er zijn nog teveel mensen die racistisch gedachtegoed aanhangen.
 
ViscaCatalunya
 
9
5 juni 2021 om 17:50
Wat ook niet helpt is dat we ondanks dat we een multicultureel land zijn toch redelijk langs elkaar leven. Mensen met een bepaalde achtergrond wonen in de steden veelal bij elkaar. Gelukkig hebben we door de sociale woningbouw wel een betere mix dan veel landen waar de segregatie nog veel extremer is.
 
De Toekomst
 
13
5 juni 2021 om 18:07
@ViscaCatalunya, wat dat betreft ben ik wel voorstander voor het afschaffen van scholen die zich meer richten op Christelijke of Islamitische scholen. Ik denk dat het belangrijk is om kinderen, die veel neutraler in het leven staan, zo snel mogelijk leren wennen aan diversiteit. Ik denk dat zoiets al zou zorgen voor veel meer begrip later in hun leven, terwijl je met Christelijke en Islamitische scholen juist al jong eenzijdige bubbels en afstand tot elkaar creëert. Vervolgens ook gelijke kansen qua scholing aanbieden, zodat iemand uit een armer milieu net zover kan komen als iemand uit een rijker milieu. En vervolgens is het maar net wat de individuen zelf van hun leven gaan maken. Het moet in ieder geval niet schreef gaan lopen, omdat er andere bubbels en kansen zijn... En ik denk dat als dat gebeurt, het door elkaar heen wonen ook steeds normaler wordt. Want dat speelt inderdaad ook een belangrijke rol.
 
hansje1969
 
6
5 juni 2021 om 18:39
@de toekomst Ja totaal met je eens. Weg mede geloofsscholen. Daar begint het wel mee. Zelf heb ik ook op een Christelijke school gezeten, waar ik niet slechter van ben geworden, maar wellicht helpt het iets tegen de bubbels. Al denk ik dat de bubbels wel zullen blijven. Je ziet het nu bij het vaccineren bijvoorbeeld.
 
Lierse1997
 
1
5 juni 2021 om 18:54
@de toekomst, dat gaat de tegenstelling alleen maar vergroten denk ik. Dan maak je het gewoon makkelijk voor sommige populisten. “Kijk eens hoe onze christelijke cultuur afgepakt wordt!” en dergelijke zullen ons dan om de oren vliegen.
 
hansje1969
 
4
5 juni 2021 om 19:06
@lierse Je kan moeilijk zeggen dat Christelijke scholen wel mogen en islamitische scholen niet. Maar het lijkt mij ook een eerste stap. Dat die bubbels oiit verdwijnen, ga ik niet meer meemaken. Maar denk dat het een eerste goede stap is. Ook voor populisten denk ik
 
De Toekomst
 
5
5 juni 2021 om 19:28
@Lierse1997, ik zat ook op een Christelijke school en dat was prima, maar ik leerde nooit over andere culturen/mensen uit andere culturen/met andere afkomsten kennen. Geen probleem, maar niet bevorderlijk denk. Daarbij heb je altijd mensen die kritiek hebben, dus je moet gewoon doen wat het beste is. Als je het zo in stand houdt, gaat het in mijn ogen niet beter worden. En desnoods doe je op die gezamenlijke scholen 95% van de lesstof samen en doe je in die overige 5% van de tijd iets voor een geloof naar keuze. Dus dat de Christelijke leerlingen iets met de bijbel doen, de Islamitische leerlingen iets met de Koran etc. Dat geloofsgedeelte hoeft er niet perse uit. Verschillende geloven is in mijn ogen het probleem namelijk niet. Het gaat erom dat men moet leren om met elkaar op een respectvolle manier om te gaan en samen te werken.
 
hansje1969
 
4
5 juni 2021 om 20:13
@de toekomst Klopt hoe jij het beschrijft. Maar de school waar ik zat (zelf geen geloof) doet dat nu heel anders. Die behandelen alle godsdiensten nu als ik mijn neefjes en nichtjes mag geloven. Maar ik zie dit op islamitische scholen niet gebeuren. Maar misschien zit ik er wel naast. Hoe dan ook stoppen met geloofscholen. Geloven doe je maar thuis??
 
ArsenalFanehv
 
4
5 juni 2021 om 21:20
Ik vind het zo raar dat er wordt gezegd dat religie een bubbel veroorzaakt terwijl het najuist mensen samen brengt? Kijk eens een keer een video over een pilgrimstocht naar Mekka bijvoorbeeld, je ziet mensen van ALLE afkomsten, naast elkaar bidden. Niemand die zich beter voelt dan de anders. Allemaal broeders en zusters. Ik vind dat er veel dingen in de huidige maatschappij zorgen voor een tweedeling maar vind daar religie niet bij horen. In ieder geval niet het Christendom en Islam. Jodendom valt over te discussiëren maar dit is natuurlijk weer een heel ander verhaal.
 
ViscaCatalunya
 
0
5 juni 2021 om 22:08
Als kinderen allemaal naar de school van de religie van hun ouders gaan dan creëer je een bubbel. Ik ben zelf een voorstander van openbare scholen. Buiten school is nog genoeg plek voor religie.
 
hansje1969
 
2
5 juni 2021 om 22:34
@arsenalfanethy Wat bedoel je met "jodendom valt over te discussiëren maar dit is natuurlijk weer een heel ander verhaal"?
 
Kyle66
 
0
6 juni 2021 om 10:38
@Arsenal, ik wil ook wel graag weten waarom het bij het Jodendom een ander verhaal zou zijn. Bovendien, de Islam zorgt wel degelijk voor een tweedeling door de "ongelovigen" te veroordelen.
 
hansje1969
 
1
6 juni 2021 om 11:08
@kyle66 Ja daar wil ik ook wel meer over weten, dat van die “ongelovigen”. Hoop dat Arsenal nog uitleg geeft, want volgens mij raakt zijn bericht kant nog wal??
 
Millonario
 
0
6 juni 2021 om 12:17
Dat van het jodendom wil je zo graag horen, maar over islam ben je het helemaal eens over tweedeling. Hypocriete mentaliteit van de bovenste plank.
 
Kyle66
 
0
6 juni 2021 om 13:02
Ik, als iemand die christelijk is opgevoed, heb die woorden gehoord met mijn eigen oren, dus dat is voldoende voor mij. Ik heb daarnaast meerdere Joodse vrienden en van hen heb ik het nooit gehoord. Dus ja, ik ben heel geïnteresseerd waarom hij dat stelt.
 
Millonario
 
0
6 juni 2021 om 15:22
Lol, voldoende voor jou. Je hoort wat dus dat neem je als de absolute waarheid. Beste voorbeeld van laksheid en iemand die zelf geen research heeft gedaan en zijn mening baseert op wat hij hoort. Je doet jezelf enorm tekort als mens als dit is hoe jij redeneert over bepaalde zaken. Een heel groot deel van de joden zien zichzelf als het uitverkozen volk en denken recht te hebben op een stuk grond omdat dat toevallig ergens in een boek staat. Als dat niet voor tweedeling zorgt, dan weet ik het ook niet meer. Maar prima, ga vooral door met wat past in jouw verhaal.
 
Millonario
 
0
6 juni 2021 om 16:27
En op die manier creëer je weer een bubbel want je sluit religie uit. Hoe je het ook draait of keert, wij doen allemaal aan uitsluiten op de wijze waarop het voor ons goed uitkomt.
 
hansje1969
 
0
6 juni 2021 om 19:20
Nou het vraagstuk over het jodendom hierboven, zullen we wel niet meer horen. De pallestijnse kwestie die er nu bij komt, maakt het er niet makkelijker op. Om een lange discussie (waar ik nooit op tegen ben) te voorkomen, komt hier toch weer duidelijk naar voren waar verschillende religies toe leiden. Het er er niet vrolijker op in de wereld. Dus vandaar....stop met geloofscholen is gewoon het beste lijkt me
 
Kyle66
 
0
6 juni 2021 om 20:37
We hebben het hier niet over een kwestie tussen Israël en de Palestijnen. We hebben het hier over een geloof dat onderscheid maakt. En ja, iets horen is veel beter dan alleen iets lezen. Jammer dat jij het verschil niet ziet.
 
Millonario
 
0
7 juni 2021 om 02:04
@hansje1969, de Palestijnse 'kwestie' heeft niks met religie te maken eigenlijk, Toont nogmaals aan hoe slecht geinformeerd jullie zijn he. Niet normaal meer.
 
Millonario
 
0
7 juni 2021 om 02:06
@kyle, nu ja ik vind het eerder jammer hoe laks jij bent in je research over cruciale zaken. Zaken waarmee we opgegroeid zijn en elke dag op het nieuws zien. Kom jij af met het welbekende 'ik heb een paar vrienden die me dit en dit vertellen'. Zwakste argument ooit.
 
hansje1969
 
0
7 juni 2021 om 14:37
@millonario Weet ik millonario, maar jij haalt zelf de bijbel er bij en klopt volledig wat je zegt. Maar geldt niet hetzelfde voor de Islam en de Koran? Een boek dat geschreven werd toen men nog dacht dat de aarde plat was en alles dat er in staat voor het ware aanneemt? Maar nogmaals, geloven doe je gewoon thuis is mijn idee. Laat een ieder geloven en niet geloven wat hij wil. Maar waarom zou je dat op school doen.
 
Acapulco
 
19
5 juni 2021 om 17:31
Dat racisme in Italië een groot probleem is, is een understatement. Niet alleen in Italië overigens, ook in ons eigen land is er racisme. En dan heb ik het niet per se over de bekende roeptoeterende media persoonlijkheden als Akwasi en Simons, volgens mij hebben zij namelijk alle kansen gekregen in hun leven. Als je je druk maakt over of je een gekleurd persoon zwart of donker moet noemen en of Zwarte Piet nou wel of niet racistisch is, heb je het zo slecht nog niet. Ik heb het dan over mensen onder aan de maatschappij, blank, zwart, Pools, Marokkaans of Nederlanders die opgevoed zijn in een bepaald milieu. Zij worden bij voorbaat afgewezen en aangekeken/neergezet als 'minder'. Dat zijn de mensen die echt te maken hebben met racisme en daardoor geen eerlijke kansen krijgen. Zoals ook deze jongen helaas heeft meegemaakt. Het is diep triest dat we, ondanks dat we met zijn allen weten dat het gebeurd en wat de gevolgen kunnen zijn, het nog steeds niet uit de wereld hebben weten te krijgen.
 
Lierse1997
 
35
5 juni 2021 om 17:33
Racisme is een gezwel. En ook in onze contreien is dat nog zo. De voorzitter van Vlaams belang zei laatst nog dat Europa dominant blank moet zijn en gebruikt begrippen als “omvolking”. En dat is dan de voorzitter van de partij die volgens recente peilingen de grootste van Vlaanderen is. En van die stemmers zal lang niet iedereen een echte racist zijn maar ze hebben allemaal wel geen probleem met racisme en dat is misschien wel het grootste probleem van onze huidige maatschappij.
 
arsenal1250
 
2
5 juni 2021 om 21:35
In Vlaanderen kan ik het opzicht nog begrijpen. Wallonië heeft nogal probleemwijken met over het algemeen veel migranten en in België willen ze dit niet samen oplossen. Mensen stemmen dan liever op een partij als VB of Wilders, dan een politieke partij die er iets minder populistisch in staat. Ik vind dit soort discussies altijd moeilijk, veel dingen worden tegenwoordig meteen als racistisch uitgelegd of er worden meteen extreme voorbeelden bijgehaald. In dit geval is het gewoon racisme dat er mogelijk heeft gespeeld, en dat is zeker in Italië nog altijd een probleem.
 
Millonario
 
9
6 juni 2021 om 03:40
Wat je zegt, Lierse. Vlaams Belang was er weer als de pinken bij om steunmarsen bij te wonen voor onze eigen Rambo Conings. Laten zien dat ze zulke onzin steunen. Maar bij een 36-jarige vrouw van Marokkaanse afkomst die werd neergestoken is het opvallend stil, nee dan zijn zij niet te bespeuren. Maar een losgeslagen gek met extreemrechtse overtuigingen wel volop steunen. Zijn die mensen die Conings steunen racistisch? Neen, dat zeg ik niet. Maar je bent dan ook niet echt meer gezond bezig. Als je zegt dat Europa dominant blank moet zijn, heb je gewoon dringend hulp nodig en moet je eigenlijk opgesloten worden. Maar er zal nooit wat aan racisme gedaan worden, het zit te diep ingeworteld in onze maatschappij. En niemand, maar dan ook niemand is beschikbaar voor een open debat. Links en rechts gooit met modder naar elkaar en wie in het midden staat krijgt het op zijn gezicht. Maar goed, wat betreft deze Seid Visin: het is diep en diep triest dat hij deze weg gekozen heeft, zoveel pijn en frustraties meegemaakt dat hij dit als enige uitweg nog zag. Ik zal het nooit begrijpen dat we mensen zo ver kunnen krijgen...arme jongen.
 
Lierse1997
 
3
6 juni 2021 om 09:36
Ja het had eens een Marokkaan moeten zijn die raketwerpers gestolen had en een boobytrap in zijn wagen had achtergelaten. Dan had het Vlaams belang wel wat anders gereageerd.
 
Millonario
 
0
6 juni 2021 om 15:32
Het is voor een Marokkaan al ruim genoeg om te vlammen met zijn bmw door te straten, en de Vlaams Belangers springen al recht. Ik zie Seat Ibiza's dat nooit doen hoor, die rijden keurig en respecteren de snelheidslimiet overal te allen tijden maar goed, wat Visin heeft meegemaakt is weer een voorbeeld van een periode waarin we heel even stilstaan bij een tragisch moment en dan is het weer naar de order van de dag. Er wordt namelijk niet echt iets gedaan want niemand weet hoe. En dat toont aan hoe gebroken onze maatschappij wel niet is.
 
Japie_Krekel
 
1
6 juni 2021 om 08:55
Racisme vind ik ook gewoon voor domme mensen. Omdat iemand toevallig ergens anders geboren haat je zo iemand. Ik heb dat nooit kunnen begrijpen
 
Edforce2
 
3
5 juni 2021 om 17:50
Triest dit, een jongen die aan het begin staat van misschien een droomcarrière,en deze beslissing kan en durft te nemen. Hij had al een volle zak aan levensbagage op z'n rug hangen,zo lees ik. Op zo'n moment voel ik me machteloos en gefrustreerd dat dit gebeurt. Wat ik me dan ook afvraag , of hij signalen hierover afgaf aan z'n omgeving , vrienden familie en zo.
 
arsenal1250
 
4
5 juni 2021 om 21:47
Veelal is de omgeving verrast en lijkt er niet veel aan de hand te zijn. Het is ook niet iets dat je graag deelt met mensen om je heen, het gevaar is namelijk ook dat deze mensen je daardoor extra in de gaten gaan houden of je schuldig/beschaamd voelt richting je familie of vrienden. Zelf heb ik ook last gehad van deze gedachten, komen ze weleens op slechte momenten terug en dan is het fijn als je daar hulpverleners voor hebt i.p.v. je familie, tenminste dat is mijn persoonlijke ervaring. Deze jongen liep waarschijnlijk inderdaad al langer met problemen rond, maar dat is altijd moeilijk te zeggen. Tevens zijn wij mensen best goed om onze echte gevoelens te verbergen voor andere.
 
Edforce2
 
1
6 juni 2021 om 09:41
Ik heb hier geen ervaring mee. Met respect voor jouw , privè , situatie. Dapper dat je dit durft te vertellen!
 
Arnavut1
 
7
5 juni 2021 om 18:07
Dit komt aan zeg. Pfff.... heftig hoe hij zich gevoeld moet hebben. Wat discriminatie met mensen kan doen. Sterkte voor de familie...
 
 
7
5 juni 2021 om 18:18
Moet je hier nou op zeggen. Afschuwelijk. Wat een primitieve haatdragende wezens zijn we toch ook voor een deel.
 
maurootje
 
3
5 juni 2021 om 18:25
Vreselijk dat je dit moest aanhoren en ondervinden. Dat hij de schuld kreeg waar hij niets mee te maken heeft... “ ik ben een Italiaan” dat was je ook! en die hoeven niet wit of zwart te zijn, iedereen die zich Italiaan voelt, is van mij part een Italiaan! Rust in vrede
 
hansje1969
 
5
5 juni 2021 om 18:41
Tja, diep triest, daar word je erg stil van
 
Arnout108
 
0
6 juni 2021 om 11:43
Wat een ongekend heftig verhaal. Hij word naar Italië gehaald om een beter leven te krijgen en eindigt in een situatie waarin hij helemaal niet meer wil leven. Het meest nare is nog wel dat hij waarschijnlijk door meer mensen was geaccepteerd als hij wel was doorgebroken bij AC Milan. En dat terwijl hij dan precies dezelfde persoon zou zijn. Wat is racisme toch een ongelofelijk ziek iets....