'Johan Cruijff was voor die keuze van Ajax gaan liggen, zo van: 'Dit kan niet''
Woensdag, 7 juni 2023 om 11:44

Jaap de Groot spreekt zijn twijfels uit over de huidige ontwikkelingen bij Ajax. De journalist, die in het verleden jarenlang voor De Telegraaf schreef, is opgevallen dat er op dit moment nul mensen met een Ajax-achtergrond binnen de club actief zijn. Volgens De Groot is Ajax veranderd van een 'profclub' naar een corporate bedrijf.

In de talkshow Marcel & Gijs krijgt De Groot de vraag wat het Ajax-dna precies inhoudt. Volgens de journalist heeft dat te maken met de mensen die de grote beslissingen maken. "Ik heb altijd gezegd: Ajax is geen voetbalclub, maar een club van voetballers. Zij bepalen de ziel en de keuzes die genomen moeten worden. Als je nu kijkt wie de beslissingen bij Ajax moeten nemen, dat zijn geen oud-voetballers."

De Groot haalt als voorbeeld de Fluwelen Revolutie uit 2011 aan. "Die werd door Johan Cruijff ingekleurd. Uiteindelijk zaten er in de ledenraad acht oud-voetballers met een Ajax-achtergrond. Je had destijds het technisch hart met Marc Overmars, Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Edwin van der Sar. Theo van Duivenbode en Leo van Wijk zaten in het bestuur, dat waren er in totaal veertien. Na het vertrek van Van der Sar zijn het er nul. Het evenwicht is helemaal zoek."

"Ajax heeft in de afgelopen tien jaar langzaam maar zeker een transitie doorgemaakt van een profclub naar een soort corporate bedrijf", stelt de Groot. "Dan zie je dus nu al bij de invulling van posities dat er allerlei beroepsbestuurders zijn aangesteld. Binnen de huidige ontwikkeling van de topsport moet je toch visionairs hebben die een beetje voelen waar het internationaal naartoe gaat. Deze mensen passen gewoon op de boel en hebben veel te lange cv's. Zij gaan nu via headhunters op zoek naar de juiste personen voor belangrijke openstaande functies binnen de club."

De Groot vindt het sowieso vreemd dat Edwin van der Sar in 2016 werd aangesteld als algemeen directeur van Ajax. "Ook daar is het fout gegaan. In principe hadden ze dat nooit kunnen doen. Sporters die als algemeen directeur bezig zijn met de inkoop van drankenmerken en gevulde koeken… Dat is geen taak voor een oud-voetballer. Johan Cruijff was er toen al niet meer, maar hij was er sowieso voor gaan liggen en had gezegd: 'Dit kan niet. Je doet die jongen daar geen plezier mee. Er gaat te veel energie zitten in dingen die hij niet beheerst.' Als je ziet wie op dit moment de cultuurbewakers bij Ajax zijn, dan denk je dat er de afgelopen drie of vier jaar zo enorm verschrikkelijk veel is misgegaan."

Meer nieuws
   
22:40
22:40
Beleggersclub VEB zeer kritisch op Ajax over terugkeer Alex Kroes
0
   
21:31
21:31
PSV aast op Eredivisiespeler en denkt aan transfersom van 1,5 à 2 miljoen euro
18
   
21:22
21:22
Micky van de Ven eist via arbitragecommissie flink bedrag van FC Volendam
13
   
20:35
20:35
Wesley Sneijder geeft live op tv subtiele hint aan Ajax: 'Hoe langer het duurt…'
26
   
20:10
20:10
Marcus Thuram heeft via Instagram uiterst opmerkelijk verzoek aan Inter-fans
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (40)

 
knivyevad
 
13
7 juni 2023 om 11:48
Huntelaar zit er nog. En Ajax dna binnen halen kan leuk zijn. Je moet wel kwaliteit leveren. Heitinga ondanks Ajax dna heeft dat niet gedaan.
 
laak
 
28
7 juni 2023 om 11:55
Je moet gewoon mensen hebben die goed zijn in hun werk en hart hebben voor de club. Iedereen die direct met het 1e elftal te maken heeft moet ook echt wel verstand hebben van voetbal. Dat iedereen van de materiaal man tot de algemeen directeur in de Arena/de Meer moet hebben gevoetbald vind ik overtrokken en sentimenteel gelul. Het staat alleen qua PR leuk. Precies door dit soort artikelen krijgen all niet ex-voetballers 0 credits.
 
lithium1976
 
9
7 juni 2023 om 12:32
Duurt allemaal wel weer lang he bij Ajax... pak nou eens door....
 
Fregat
 
5
7 juni 2023 om 12:42
Jan van Halst zit er ook, maar ik kan begrijpen dat hij dit geen voetballer vindt
 
siepie
 
11
7 juni 2023 om 13:14
Als Ajax DNA inhoudt dat je er een voetbalstijl van 30 jaar terug op nahoudt, je continu lekt naar de Telegraaf en vooral vriendjes in het zadel houdt, dan lijkt het me sowieso goed om dat Ajax DNA even een tijdje opzij te schuiven.
 
ninjakai
 
5
7 juni 2023 om 15:25
In mijn optiek heeft Mislintat heel veel Ajax dna. Branie, innovatief en lef. Iedereen valt erover, maar Mislintat zegt ijskoud, heb geen coach nodig voor het aantrekken van spelers. Ajax heeft dit soort spelers nodig, de coach moet er een team van maken dat verzorgd aanvallend voetbal speelt. Nodigt ook gewoon journalisten uit en geeft tekst en uitleg bij moeilijke beslissingen die hij durft te nemen. Een Ajax verleden is niet perse Ajax dna. Lopen zat mensen rond die zijn doordrengt met de filosofie van Cruijff en bijbehorende eigenschappen, maar geen seconde iets voor Ajax hebben gedaan. Toch zijn ze doordrengt met Ajax ideologie, visie en dna. Die flauwekul dat Ajax dna ajax historie betekend dat moet stoppen. Of heeft Labyad ook Ajax dna?
 
Drisje Mertens
 
3
7 juni 2023 om 16:15
Huntelaar Ajax DNA...? ??Hij komt uit Gelderland, ging als 10-jarig jochie naar De Graafschap en nadien, in 2000, naar PSV! ??
 
BobbyHaarms
 
120
7 juni 2023 om 11:52
Het is jammer dat Johans naam te pas en te onpas misbruikt wordt door mensen die helemaal niet zijn visie volgen.Johan was voor voetballers die voetbalbelissingen maken, de overige taken in een “bedrijf” moesten volgens hem door experts gedaan worden - ondersteunend aan het voetbalgedeelte. Ik denk daarom ook niet dat Johan voorstander van Vd Sar als CEO zou zijn geweest, maar het is ook niet zo dat Johan alleen maar “Ajacieden” wilde. Johan wilde vooral kwaliteit, en dat kan ook zonder Ajax-verleden. Er zijn zelfs mensen die nu doen alsof Johan tegen data was, dikke onzin. Johans mensen in de jeugdopleiding gebruikten al jaren (als een van de eerste) volop data, als ondersteuning aan het voetbal.Johan was altijd voor vernieuwing, maar bleef terecht erbij dat de basis van het spelletje altijd hetzelfde blijft. Daarom geloofde Johan ook dat Ajax met goed beleid altijd nog een keer de CL kan winnen. Je ziet ook dat de basisregels van Johan en oorspronkelijke Nederlands voetbal, hoog drukzetten, man meer op middenveld zoeken, derde man, diepgang voor breedte, positiewisselingen etc., nog altijd toegepast worden in wereldtop en nog altijd succesvol zijn. Guardiola, De Zerbi, Arteta, Xavi, Ten Hag spelen heel Cruijffiaans, zelfs het drukzetten van Klopp/Nagelsmann/Tuchel/Leipzig school komt oorspronkelijk bij ideeen Cruijff vandaan.PS: ik weet zeker dat Johan een heel groot voorstander van Arne Slot als Ajax-trainer was geweest. Geen enkel Ajax-verleden, maar wel de visie die hij graag zag.
 
babelagtig
 
34
7 juni 2023 om 12:26
Als iemand johan kende, dan was t jaap de groot, verder zie ik je nu doen waar je anderen van beticht...te pas en te pas de naam van johan gebruiken...verder heb je volgens mij wel gelijk??
 
Makallelele
 
5
7 juni 2023 om 12:41
Inderdaad. Jaap de Groot was de ghostwriter van Johans wekelijkse column. En Jaaps column stond vol met input van Johan.
 
BobbyHaarms
 
13
7 juni 2023 om 12:50
Nee tuurlijk kende Jaap Johan goed, maar wat Jaaps oude werkgever Telegraaf nu allemaal roept over Ajax DNA in de naam van Johan is misbruik van Johans naam.Johan was niet voor mensen puur neerzetten omdat ze een Ajax-verleden hebben, Johan was voor de kennis van (sommige!) oud-voetballers gebruiken in de organisatie ipv alleen maar carrièretijgers. Hij wist dat je zowel voetbalkennis als “corporate” kennis nodig hebt in een moderne voetbalorganistie.Johan was nooit voor Heitinga geweest puur omdat hij oud-Ajacied is. Johan betrok ook mensen met kennis zonder enige voetbalverleden bij Ajax, zelfs als het meer Feyenoorders of PSV’ers waren, het ging Johan om (voetbal)kennis.
 
Deem.
 
3
7 juni 2023 om 13:46
Pak eens een boek van Johan erbij en dan kom je er vrij snel achter dat hij groot fan was van zich omringen met mensen die verstand hadden van de dingen waar hij geen verstand van had, in plaats van het zelf te gaan doen. En dat hij ook keek naar hoe het er in andere sporten aan toe ging. Dan ga je niet vierkantjes in rondjes proberen te rammen puur omdat die vierkantjes eens tegen een bal hebben getrapt bij Ajax, want dat feit is gewoonweg niet erg behulpzaam bij bepaalde functies. Zoals die van van der Sar, bijvoorbeeld.
 
MrKrillin
 
2
7 juni 2023 om 13:17
Bobby "het is jammer dat Johans naam te pas en te onpas misbruikt wordt door mensen die helemaal niet zijn visie volgen." Doe jij niet hetzelfde? "ik denk daarom ook niet dat Johan voorstander van Vd Sar als CEO zou zijn geweest, maar het is ook niet zo dat Johan alleen maar “ajacieden” wilde. Johan wilde vooral kwaliteit, en dat kan ook zonder Ajax-verleden." Maar ik heb echt helemaaaaal niets met de televaag, maar Jaap was echt dikke maatjes met JC. Schreef wekelijks met hem, heel veel gesprekken gevoerd over visie, voetbal etc. Kwam veel bij hem over de vloer in NL en Spanje. Eens dat mensen als Rob Janssen schandalig zijn naam gebruiken om hun client(en) te beschermen. Dat is gewoon laag. Maar Jaap - ik neem aan dat hij losstaat van valentijn en mike - heeft verder m.i. geen belang.
 
London Calling
 
2
7 juni 2023 om 13:50
@bobbyhaarms vd Sar werd als directeur naar voren geschoven na de Cruijff revolutie. Of hij uit de koker van Cruijff kwam of alleen de goedkeuring had van Cruijff weet ik niet meer. Maar Cruijff was dus in ieder geval wel voorstander van vd Sar als CEO en als Cruijff destijds tegen was geweest was hij er niet gekomen. Het probleem is dat je wel kwaliteit kan willen, maar op CEO gebied is de combinatie kwaliteit en Ajax verleden helemaal niet zo logisch, zeker niet als dat Ajax verleden bij voorkeur iemand is die ook nog eens international is geweest. Het is niet alsof er een waslijst is met oud voetbalers die ergens een management functie hebben, laat staan dat ze directeur zijn van een onderneming waar 5 of 600 mensen werken.
 
Bundy_sr
 
2
7 juni 2023 om 11:57
Huntelaar en Van Halst heb je nog wat Ajax DNA. AD zal ook iemand worden met Ajax-DNA dan nog hopelijk een assistent in de staf van Knutsen (kreek of Bogarde) met Ajax DNA dan is het opzich prima
 
Fossen
 
16
7 juni 2023 om 12:05
Wat is precies 'Ajax-DNA' en waarom heeft Jan van Halst dat? Buiten een paar jaar speler in een ver verleden heeft hij toch helemaal geen bijzondere binding met Ajax? Ik vind Ajax DNA zo'n lege term als het gaat om mensen aanstellen. Volgens mij gaat het er om dat je de beste mensen probeert te selecteren, en daar is 1 onderdeel van dat ze enigszins de club of het voetbal kennen. Maar als je 20 jaar bij Ajax komt wil dat nog niet zeggen dat je dus geschikt bent voor een hoge positie. Lijkt me.
 
lwd12
 
2
7 juni 2023 om 12:30
Wil ik idd ook wel eens weten. Want v Halst was niet de speler waarvan je zij dat is nou een speler met kwaliteiten die Ajax waardig is. Hij vond zich zelf nogal belangrijk en zorgde ervoor in beeld te komen, terwijl je dacht doe nou gewoon je ding want dat is voor jou al moeilijk genoeg. Dus media geil is dat dan het Ajax DNA?
 
XIII
 
2
7 juni 2023 om 12:40
Dit dus. Het is gewoon een onzin term. We kunnen net zo goed supporters die al meer dan 20 jaar naar Ajax gaan een functie geven, aangezien die dan ook het Ajax-DNA hebben. Ik wil ook gewoon de beste personen op de juiste positie hebben, is het een oud-voetballer en heeft die nog bij Ajax gespeeld, dan is dat gewoon een behoorlijke pré. Maar moet niet de hoofdgedachte zijn dat iemand wordt aangenomen.
 
London Calling
 
1
7 juni 2023 om 14:01
Of iemand Ajax DNA heeft lijkt vooral van de supporters af te hangen en hoe populair een speler was. Ik denk dat als je het de fans vraagt Huntelaar wel Ajax DNA heeft, maar van Halst niet terwijl Huntelaar in zijn eerste periode minder prijzen had gepakt met de club. Van der Sar en Overmars hadden ook Ajax DNA, maar net als van Halst en Huntelaar kwamen die niet uit de eigen jeugd, en Overmars heeft zelfs "maar" 5 jaar voor de club gespeeld, mocht Alvarez blijven komt hij ook 5 maar ik geloof niet dat hij Ajax DNA heeft. Daley Blind is misschien wel de speler van de afgelopen 40 jaar met het meeste Ajax DNA, zoon van een Ajacied en ruim 20 jaar bij de club gelopen, alleen die is, door Schreuder, maar ook door een flink deel van de aanhang de Arena uit gejaagd. Ook op dit forum genoeg berichten gezien van mensen die de beiden Blinds in welke vorm dan ook niet meer bij Ajax willen zien.
 
herlev
 
5
7 juni 2023 om 12:07
Richard Witschge is toch ook nog actief binnen de club?
 
NJfromVOL
 
16
7 juni 2023 om 12:07
"sporters die als algemeen directeur bezig zijn met de inkoop van drankenmerken en gevulde koeken…" Tjonge jonge zeg... als je het over framing hebt. Ik hoop dat er daarvoor wel andere mensen in de Ajax organisatie (300-400 man/vrouw dacht ik) rondlopen.
 
Gb_k
 
4
7 juni 2023 om 12:31
Jaap de Groot duidt dit meer als een metafoor, dus dat Edwin van der Sar niet wordt/werd benut op zijn kwaliteiten maar dus ook taken moest gaan uitvoeren wat andere mensen ook heel goed kunnen zonder een Ajax verleden of Ajax feeling te hebben. Het inkopen van gevulde koeken is meer bedoelt als een soort algemene beeldvorming al dan te stellen dat dat direct onder VD Sar's takenpakket valt......
 
OREELY
 
14
7 juni 2023 om 12:10
ik word een beetje moedeloos van dat geleuter over ajax dna. niet elke pipo die ooit een functie of een bal getrapt heeft bij ajax is toch geschikt voor bepaalde posities binnen ajax? soms haal je kwaliteit van buiten.
 
drilda
 
6
7 juni 2023 om 12:14
Och jee, nu halen ze Jaap de Groot ook nog van stal om iets over Ajax-DNA te roepen. Misschien vindt Aron Winter hier ook nog wat van.
 
Ryjuu
 
2
7 juni 2023 om 12:15
Dat eindeloos gelul over dat mensen Ajax DNA moeten hebben om bij Ajax aan de slag te mogen is echt complete waanzin en komt zelfs in de buurt van discriminatie, of sterker nog, het is gewoon discriminatie.
 
Shepherd
 
4
7 juni 2023 om 12:16
Na het lijntje met Pim, volgt nu het lijntje met Johan. Je hebt er niets aan, dit heiligengezever, omdat het echt denken in de weg staat. Je kunt best kritisch zijn op de huidige koers. Bijvoorbeeld: als het probleem van vorig jaar de samenstelling van de selectie was, waarom wordt degene die met die selectie moest werken dan afgeserveerd, terwijl de samensteller van de selectie contractverlenging krijgt? Maar "johan zou het zo gewild hebben" is alleen maar sentiment. Je verkoopt er misschien een paar kranten mee, maar een club leid je er alleen mee naar de afgrond.
 
drilda
 
5
7 juni 2023 om 12:19
Quincy Promes heeft toch ook nog wel wat Ajax-DNA. Misschien hem dan maar hoofd inkoop maken. Die beheerst dit namelijk wel als oud voetballer van Ajax. Hoeft de AD zich daar in ieder geval niet meer mee te bemoeien.
 
Janta
 
10
7 juni 2023 om 12:21
Er word wat uit naam van Johan geouwehoerd en alleen om dat feit draait Johan zich al om in zijn graf. Laat die man met rust!
 
Makallelele
 
2
7 juni 2023 om 12:46
"Johan draait zich om in zijn graf..." Nu spreek jij ook namens hem ;-)
 
Mikeyduff
 
1
7 juni 2023 om 12:30
Beste Jaap, Mag ik je even informeren dat het voetbal al tijden lang geen spelletje is en inderdaad gewoon onderdeel van het bedrijfsleven. Ajax is al jaren een corporate business, net als ieder ander betaald voetbalclub
 
AndersKijken
 
3
7 juni 2023 om 12:39
Gelul weer over dna. Te Kloese en en Slot hebben geen Feijenoord dna en zijn toch succesvol. Heeft Guardiola Manchester dna? Heeft Eenhoorn AZ dna? Allemaal import. En zo kunnen we wel een boek vullen met tegen bewijs dat je ook zonder club dna de zaak goed op de rit kan zetten
 
OranjeWit
 
1
7 juni 2023 om 13:23
Bij Ajax is alles anders. Het eigen Ajax-spelletje en ook een eigen kijk op het leiden van de club. O wee als iets of iemand niet des Ajax is.
 
FC Mopedlads
 
0
7 juni 2023 om 12:57
Jaap lult uit zijn nek. Johan vond dat de clubs moesten gerund worden door oud-voetballers. Zoals bij Bayen Munchen. Dus de keuze voor Overmars en Van der Sar is geheel volgens Cruif-norm.
 
WAC79
 
1
7 juni 2023 om 12:58
Ben dan geleuter wel een beetje zat van al die mensen die er ver van afstaan, hopelijk komt onze TD gauw met voetbalnieuws
 
OranjeWit
 
1
7 juni 2023 om 13:15
Johan als God van de godenzonen.
 
 
1
7 juni 2023 om 14:05
Hendriks heeft het gepresteerd om zich binnen een aantal weken volkomen onmogelijk te maken op De Toekomst.
 
Yoda
 
0
7 juni 2023 om 14:17
Afgezien van het afgelopen seizoen is het toch gewoon goed gegaan met Ajax, of dat nou wel of niet via het gedachtengoed van Johan is gegaan maakt toch niet uit. En wie weet pakken ze het gewoon weer op in het nieuwe seizoen. Knap staaltje van je punt willen maken mbt beleid op basis van een enkel slecht seizoen in de afgelopen jaren.
 
cheese_afca
 
0
7 juni 2023 om 14:36
Heeft de Telegraaf inmiddels iedereen een stukje laten schrijven of komen er nog meer? Ben wel een beetje klaar met iedere keer hetzelfde verhaal.
 
wk020
 
0
7 juni 2023 om 15:25
Ik word heel erg moe van die papegaaien die nu opeens allemaal “ wat is dat Ajax spel of Ajax dna nu? “ roepen. Wees eens origineel en roep niet VD Gijp of Gullit na. Echt ook gewoon letterlijk dezelfde zinnen overnemen. Totaal geen eigen mening of kijk erop. Of het nu klopt of niet. Irritante papegaaien
 
RickvdV
 
0
7 juni 2023 om 19:15
Diezelfde mensen met het zogenaamde 'Ajax-DNA' hebben Jonk en Bergkamp weggejaagd. 2 oud-Ajacieden die juist datzelfde Ajax-dna bezitten.. Nee, hij slaat hier compleet de plank mis. Het probleem bij Ajax is dat er op hoog niveau altijd vieze spelletjes worden gespeeld.