Kwakman verklaart sukkelend Ajax: 'Ze hadden hém dan nog achter de hand'
Zondag, 24 april 2022 om 21:58

Kees Kwakman vindt dat Ajax snelheid mist in de ploeg. De Amsterdammers maken al wekenlang een matige indruk, waardoor de twijfels over het behalen van het landskampioenschap steeds meer beginnen op te laaien. Kwakman denkt dat het grotendeels ligt aan de blessure van Antony en het niet paraat hebben van een geschikte vervanger, zoals David Neres dat was.

Ajax wist zaterdag met de hakken over de sloot de drie punten binnen te slepen tegen NEC (0-1) door een laat doelpunt van Brian Brobbey. Ook de duels daarvoor tegen PSV (TOTO KNVB Beker), Sparta Rotterdam en FC Groningen (Eredivisie) kon de lijstaanvoerder geen indruk maken; het moest de bekerwinst zelfs aan de Eindhovenaren laten. Kwakman denkt dat de absentie van Antony, die half maart geblesseerd uitviel tegen Feyenoord, Ajax parten speelt.

"Ze hebben totaal geen snelheid meer", zegt de analist bij Dit Was Het Weekend op ESPN. "Davy Klaassen heeft natuurlijk nog wel zijn loopacties zonder bal, maar niet echt de pure snelheid. Steven Berghuis heeft het niet, Sébastien Haller niet en Dusan Tadic niet. Antony heeft dat eigenlijk als enige." Kwakman denkt dat David Neres, die afgelopen winter naar Shakhtar Donetsk vertrok, juist hetgeen is wat Ajax nodig zou hebben. "Ze hadden hem dan nog altijd achter de hand, de verrassing daarin is nu wel echt een stuk minder."

Neres was anderhalf jaar lang vervanger van Antony, maar besloot afgelopen winter voor zichzelf verkiezen. De Braziliaan vertrok voor een bedrag van twaalf miljoen euro naar Shakhtar Donetsk, dat middels variabelen nog op kan lopen naar zestien miljoen euro. Momenteel verblijft Neres vanwege de oorlog in Oekraïne in zijn geboorteland. Volgens Sky Italia zou de zevenvoudig international in de belangstelling staan van Juventus, dat in het speciaal heeft vanwege zijn ontsnappingsclausule. Buitenlandse spelers actief in Oekraïne zijn door de FIFA automatisch transfervrij verklaard tot aan 30 juni. Zij kunnen dus een tijdelijke nieuwe club kiezen.

Meer nieuws
   
11:31
11:31
Vertrekt Gimenez bij Feyenoord? Spits brengt bezoek aan Premier League-duel
10
   
11:02
11:02
Premier League-clubs komen budgetplafond overeen: dit zijn de details
11
   
10:51
10:51
VZ Kort: Deadline verstreken, nog drie potentiële bondsvoorzitters KNVB over
77
   
10:26
10:26
V/d Vaart poogt transfertarget uit Oostings hoofd te praten: 'Niet verstandig'
20
   
09:50
09:50
Clubleiding van Inter niet blij met actie Dumfries en denkt na over sanctie
39
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (44)

 
Jonathanvan den Akker
 
10
24 april 2022 om 22:06
Ik ben het hier wel aardig mee eens , Je mist Antony heel erg. Vooral ook zijn snelheid kan toch zat brengen.Ondanks dat een daramy niet traag is , creert die simpelweg te weinig.Een type Neres of een snelle jongen uit de opleiding zou niet gek zijn.
 
siepie
 
30
24 april 2022 om 22:15
Nou is het ook lastig om iets te creëren als je niet van de bank af mag komen.
 
mitchajax020
 
2
24 april 2022 om 22:21
Daramy maakt weinig tot geen minuten in het eerste, laat hem ritme opdoen in jong Ajax
 
Joey91
 
18
24 april 2022 om 23:10
Daramy maakt weinig minuten omdat Ten Hag hem geen kansen meer geeft. 1/2 slechte wedstrijden en de rest van het seizoen nooit meer opstellen slaat nergens op. Er zijn genoeg spelers die (regelmatig) door de ondergrens zakken en die blijven kansen krijgen. Ten Hag zijn grootste zwakte is echt zijn wisselbeleid, hoop voor hem dat hij hiervan leert bij United
 
AmerRansing
 
7
24 april 2022 om 22:48
Je mist die snelheid weliswaar, maar ook met antony was het spel al een tijd lang dramatisch
 
olesmit
 
6
24 april 2022 om 23:41
Als Daramy naast snelheid ook een redelijke aanname of pass in de benen had, zou hij best in de 60e minuut mogen invallen. Helaas is dat niet het geval.
 
RedBaron
 
1
25 april 2022 om 12:28
Blijkbaar maakt Daramy op de training een dusdanig slechte indruk dat Te Hag vindt dat hij geen kans verdiend. Dat zien wij niet elke dag dus het zal heus wel zo zijn dat Daramy niet de sterren van de hemel speelt op de training. Aan de andere kant kan Ajax een type speler Daramy goed gebruiken. Je hebt gewoon minstens een buitenspeler met snelheid en diepgang nodig. Promes was ook geen geweldenaar maar was met zijn snelheid wel complementair aan destijds Tadic en Ziyech waardoor hij in die fase wel rendement had. Als ik dan Berghuis en Tadic zie worstelen op de flanken dan had Daramy minstens een keer een helft een kans verdient. Door middel van scorebordjournalistiek kreeg Ten Hag in extremis wel gelijk maar ik vond de wissel Brobbey voor Berghuis wat dat betreft ook een niet voor de hand liggende keuze met Brobbey en Haller afwisselend als een soort halve rechtsbuiten. Ik had dan Tadic gewisseld voor Daramy of voor Berghuis (en Tadic naar rechts).
 
hansje1969
 
75
24 april 2022 om 22:06
Nou dit is iets dat al zo lang onder belicht is bij Ajax. Als Ajax een counter begint, kan de tegenstander eerst een eitje koken, een boterham smeren en er een kopje koffie bij zetten. Vervolgens na het nuttigen van al dit lekkers kunnen ze zich reorganiseren en is Ajax met twee man over de middenlijn. Weg verassing. Daarom was ik wel positief over het halen van Bergwijn in de winter. De counter heeft Ajax gewoon totaal niet in huis
 
Oelie Wapper
 
12
24 april 2022 om 22:15
Wel mooi omschreven, zie het ook helemaal voor me . Overigens is het wel zo dat het spel van Ajax er op gericht is dat er niet te veel wordt gecounterd, omdat ze willen domineren. Maar een buitenspeler met een snelle passeerbeweging helpt daar ook bij natuurlijk.
 
jbdeiman
 
3
25 april 2022 om 09:12
I.m.o. de grootste zwakte van het spel van Ajax is juist dat het spel alleen erop gericht om te domineren. Dit werkt goed tegen té kleine tegenstanders, of tegenstanders die zelf ook willen voetballen, omdat er dan ruimte komt. Letterlijk de grootste zwakte is dat er geen alternatief is, ze kunnen niet op een andere manier proberen iets te forceren, omdat dat niet het spel is waarop ze trainen. Loopt het niet in de wedstrijd, wissel je spelers om op exact dezelfde manier dezelfde fouten weer te maken. Een onvoorspelbare Anthony is daarbij wel handig, maar die snelheid heeft hij (bijna) niets aan tegen een ingegraven tegenstander, er is immers dan geen ruimte die snelheid te gebruiken. Daarbij helpt het ook niet dat dan ook vaak de spelers die inschuiven dit het meest vanuit het midden doen, en zo lekker alles nog dichter bij elkaar komt te staan, en afstanden die de tegenstander verdedigend moet overbruggen ook maar klein zijn.
 
Blackthought
 
2
25 april 2022 om 13:55
Het is heel simpel, ajax is ook gewoon beperkt in de mogelijkheden door de speelstijl van tegenstanders. Over het algemeen graven die zich in als ze tegen ajax spelen. Dan moet je ze dus of kapot spelen of je moet met voorzetten komen. Ajax heeft dat geprobeerd met voorzetten en heeft nu met haller een kopsterke speler. Alleen zie je nu gewoon het bewijs voor de bewering (die door statistieken wordt onderbouwd) dat voorzetten in het moderne voetbal niet efficiënt zijn. Dan houdt je dus optie a over en dat is kapot spelen. Hier heb je JUIST snelle spelers voor nodig die diep gaan zodat je een steekkballetje kunt geven. Spelers die over 5 meter afstand een gaatje kunnen slaan met hun tegenstander. Het probleem is juist dat ajax allemaal spelers heeft die de bal in hun voeten willen waardoor niemand achter de verdediging opduikt.
 
AmerRansing
 
2
24 april 2022 om 22:51
Het helpt natuurlijk ook niet dat je spelers hebt lopen die geen bal vasthouden of fatsoenlijk terugkaatsen om de snelheid erin te houden. Ipv daarvan zie je al wekenlang dat juist op potentiële omschakelmomenten balletjes breed of terug worden gegeven of dat precies de verkeerde mensen met de bal gaan lopen (timber, schuurs, alvarez, blind, klaassen)
 
JogaBurrito
 
8
24 april 2022 om 23:31
Daarom is het jammer dat Kudus niet zijn minuten nu mag maken want hij kan dat wel, het spel van Ajax is ook te voorspelbaar geworden.
 
jbdeiman
 
0
25 april 2022 om 09:13
Precies wat ik hierboven ook bedoel te zeggen, maar dan (in jou geval) mooi kort samengevat Als de tegenstander vooraf eigenlijk al weet wat er gaat komen, stellen ze zich daarop in, het moet minder voorspelbaar worden, en daar heb je een bepaald type spelers voor nodig.
 
gozert R
 
22
24 april 2022 om 22:10
Maar er is ook ene Daramy gehaald uit Denemarken voor 10 miljoen?
 
itsTom
 
19
24 april 2022 om 22:12
Precies ja. Die is wel bloedsnel. Dus er is zeker wat achter de hand, alleen geeft Ten Hag ze geen kansen.
 
Zytto34
 
55
24 april 2022 om 22:54
Nu betaal je de tol voor Tadic 4 seizoenen niet wisselen. Daramy begon prima, maar na een slechte wedstrijd tegen Besiktas 0 kansen nog gekregen. Als je die steeds 20-30 minuten gaf in die 5-0 potten had je misschien een goede stand-in gehad + was Tadic fitter. Daarmee ga ik Ten Hag totaal niet missen. Hij wil nooit wisselen. Of dan wisselt hij Tagliafico en Danilo er in in de 87ste minuut bij 4-0 tegen rkc of cambuur ofzo. Dan kun je het beter niet doen. Wissels doen amper ritme op en als je 1 keer slecht speelt dan kom je ook niet meer zo snel terug (Daramy en Kudus nu. Martinez en Alvarez in 2020). Dat terwijl een aantal spelers altijd in mogen vallen zoals Labyad, Ekkelenkamp, Klaiber en de wit terwijl die nog nooit wat gebracht hebben. Younes ook weggepest met die wissel in de 93ste minuut toen het 4-0 stond terwijl het altijd een nette prof was, maar Onana altijd blijven verdedigen terwijl hij de club aan alle kanten genaaid had.
 
Nummertje 9
 
3
24 april 2022 om 23:04
Momentje, deze lijst ik even in. Voltreffer!
 
dylan8071
 
2
24 april 2022 om 23:40
Perfect verwoord zytto. Hij heeft totaal geen plan B, al jaren niet overigens, en zijn wisselbeleid slaat als een tang op een varken. Iedereen kan zien dat een wedstrijd iets nieuws nodig heeft maar tot de 85e minuut doet hij nooit iets en als hij wat doet dan zijn het altijd de standaard wissels. Een jongen als Unuvar had echt veel meer minuten moeten krijgen, maakt niet uit wat je er van vindt overigens maar dan kan je op zijn minst kunnen kijken of die volgend jaar kan aansluiten. Nu weten we nog niks. Behalve Taylor van wie kunnen we nou echt zeggen dat ze meekunnen naar Ajax 1 volgend jaar? Als je bijna geen Jong Ajax volgt dan kan je er helemaal niks mee. We gaan ontzettend veel spelers verliezen deze zomer en amper jongens uit de eigen jeugd die er klaar voor zijn om het stokje over te nemen, door gebrek aan kansen weten we het simpelweg niet.
 
A123
 
4
25 april 2022 om 07:00
Ik vind dat Ten Hag inderdaad beter moet wisselen, maar Younes moest niet zo janken, je krijgt tonnen per jaar overgemaakt en dan een beetje spatjes krijgen en zielig doen dat je maar 2 minuutjes mag spelen? Volgens mij krijg je zelfs een kleine bonus voor zo'n invalbeurt dus het was allesbehalve respectloos. Maar goed, hij was toen opgeroepen voor Duitsland en dacht dat hij een goede voetballer was, uiteindelijk op zijn 28e in de zandbak aan het spelen.
 
078
 
0
25 april 2022 om 11:24
Las hier de reacties en wou al reageren op het onnozel gebrabbel over Daramy; een aantal heeft het hier over 1 a 2 wedstrijden, maar denk je dat ten Hag de rest van de week thuis zit of zou hij ook samen met de spelers een training doen of zo. Uiteraard laat Daramy het dus niet zien op de training en ook niet bij Jong Ajax. Maar als je zegt dat er geen plan B is, terwijl er net gewonnen is van Nec met Brobbey als rechtsbuiten dan snap je er echt niks van. Je mag het niet eens zijn met dit plan, maar dat was toch duidelijk plan B.
 
Blackthought
 
1
25 april 2022 om 14:03
Daar hebben we de dooddoeners over trainingen weer hoor. Nee spelers mogen slecht trainen, altijd op de bank gezet worden maar nooit spelen. Aan de andere kant mogen spelers wel goed trainer, altijd basis spelen, maar nooit goed spelen en die mogen altijd blijven staan. Met alle respect, maar als jij niet presteert tijdens de wedstrijd moet je vervangen worden. Als dan de enige optie een speler is die op de training niet presteert dan is dat maar zo. Jij hebt hem als trainer zelf bij de selectie gehouden. Dan is het je eigen fout dat je geen andere speler hebt meegenomen.
 
olesmit
 
4
24 april 2022 om 23:40
Daramy lukt het zelfs niet om bij Jong uit te blinken helaas. Die lijkt trampolines op zn schoenen te hebben.
 
gozert R
 
2
25 april 2022 om 09:22
Bij hoge ballen is dat wel weer handig
 
 
0
25 april 2022 om 16:02
Dan zij vooral trampolines onder ipv op zijn schoenen handig Ik neem aan dat hij nu juist heel hard kan schieten.
 
vtotheb
 
2
25 april 2022 om 09:00
Scherp. Die is inderdaad snel. Kan alleen niet voetballen...
 
ajaxrkc33
 
3
24 april 2022 om 22:45
Ligt ook grotendeels aan Ten Hag die het verrekt om buitenspelers op te stellen. Ajax heeft er genoeg
 
Voetballer 2
 
5
24 april 2022 om 22:46
Ach het is allemaal maar matig. Feyenoord in de laatste minuutdiep in blessuretijd met de hakken over de sloot. PSV pas langs Cambuur nadat die ploeg een rode kaart gekregen heeft.
 
Pantelic16
 
4
24 april 2022 om 23:25
Klasse geanalyseerd door Kees! Zo'n Neres was nu echt geen overbodige luxe. Keek gisteren nog eens de samenvatting terug van de goals van vorig seizoen. Neres was toch ontzettend vaak betrokken in het combinatiespel, voorassist, assist of doelpunt. Houdt net als Antony altijd twee man bezig, waardoor de rest meer ruimte heeft voor de voetballende oplossing.
 
ModricMagic
 
7
24 april 2022 om 23:43
Absurd dat Daramy gewoon geen kans krijgt. Tadic mag maar blijven aanmodderen net als Berghuis. Dat hij een keer slecht speelt tegen Besiktas betekent niet dat je hem nooit meer mag gebruiken ofzo. Tadic op de flanken is gewoon niet meer wat het is. Bij Servië speelt hij ook gewoon achter de spitsen.
 
 
0
25 april 2022 om 16:04
Daramy krijgt wel kansen in Jong Ajax en in de training. Bij Jong Ajax maakt hij ook niet echt een hele geweldige indruk. Je kunt je afvragen of hij wel echt goed gescout is. Als je de berichten mag geloven heeft hij van een korte periode aan het begin van dit seizoen bij zijn vorige club ook niet veel laten zien. Daarnaast was hij natuurlijk ook geen eerste keuze.
 
ModricMagic
 
1
25 april 2022 om 18:05
Toch als je geen buitenspelers hebt met snelheid en hij de enige is dat je hem wel is een keer kan proberen. Onana was ook nooit overtuigend bij Jong Ajax. Maar als je eenmaal in het 1e bent kan er veel veranderen. Denk dat Daramy ook gewoon weinig zelfvertrouwen heeft als je weet dat je geen kans mag krijgen omdat het een keer tegen Besiktas niet goed was.
 
Arie Werner
 
0
25 april 2022 om 11:41
Als Neres tot juni transfervrij is waarom hem niet tijdelijk terug gevraagd voor een vergoeding.
 
DeSteek77
 
0
25 april 2022 om 12:26
Het gekke is: in de eerste competitiehelft speelden ze de pannen van het dak en verloren ze 12 punten. Nu spelen we gewoon matig en hebben we pas 3 punten verspeeld. Het kan verkeren!!