Labyad noemt twee clubs die hij afwees: 'Waren financieel veel interessanter'
Donderdag, 13 april 2023 om 10:58

Zakaria Labyad heeft afgelopen transferperiode een aantal aanbiedingen van buitenlandse clubs afgeslagen om een contract te tekenen bij zijn 'oude liefde' FC Utrecht, zo heeft hij laten optekenen in een interview met Voetbal International. De middenvelder annex aanvaller heeft naar eigen zeggen wel de ambitie om ooit nog in het buitenland te spelen, maar wil eerst Utrecht omhoog helpen. Ook vertelt Labyad in het interview over de samenwerking met Erik ten Hag.

Afgelopen winter tekende Labyad een contract dat hem tot 2024 aan de Domstedelingen verbindt. Labyad, die in 2017 en 2018 ook al in De Galgenwaard speelde, kon tevens rekenen op buitenlandse interesse. Italiaanse clubs Cremonese en Hellas Verona wilden de geboren Utrechter graag inlijven. "Financieel gezien waren die clubs veel interessanter, maar het is mij nooit om het geld gegaan. Het gaat mij om de mensen, de club en de ambities. Ik ben pas dertig, in het buitenland is dat niet oud. Ik ben ambitieus en wil ooit nog een mooie stap maken."

De geboren Utrechter scheurde in april van 2022 zijn voorste kruisband af. Zijn contract bij Ajax liep dat jaar af, waardoor hij afgelopen zomer zonder club kwam te zitten. Toen hij in november klaar was om de groepstraining te hervatten, vroeg hij Jordy Zuidam, technisch directeur bij Utrecht, of hij mocht meetrainen. "Hij twijfelde geen seconde. De afspraak was dat ik vrijblijvend zou komen trainen. Toch werden er al snel grapjes gemaakt. Zo zei Zuidam dat ik aan het einde van het seizoen de winnende voor Utrecht ging maken in de play-offs."

Erik ten Hag
In 2018 werd Labyad door Ten Hag meegenomen naar Ajax. Hij kwam in de hoofdstad echter tot slechts 54 optredens in vier seizoenen. Toch heeft de aanvallende middenvelder er wel enorm van genoten. "Ajax hoorde in dat eerste seizoen tot de beste vier clubs van Europa. We wonnen praktisch alles. Elke training was een feestje. Voor ik naar Ajax ging, was ik al tactisch goed onderlegd, maar nu nog veel meer." Vooral het samenwerken met Ten Hag maakte veel indruk op Labyad.

"Hij is een fenomeen. Zijn wedstrijdbesprekingen duurden soms wel wel een uur. Vooral in de grote wedstrijden zit hij zo diep in de details. Alles wat hij zei klopte gewoon. Hij kon voorspellen wat een tegenstander zou gaan doen. Hij denkt drie stappen vooruit." Labyad geeft zelfs een voorbeeld om zijn betoog nog meer kracht bij te zetten. "Voor de uitwedstrijd tegen Juventus (1-2 winst) zei hij tegen de cornernemers dat ze de bal precies op een bepaalde plek moesten neerleggen, en dat Matthijs de Ligt er dan zo tegenaan zou lopen." Het voorspelde scenario kwam uit en Ajax bereikte dat jaar de halve finale van de Champions League.

Meer nieuws
   
23:55
23:55
Theo Janssen over linksbackpositie Nederlands elftal: 'Dat is geen optie'
16
   
23:54
23:54
SC Heerenveen slaat toe en plukt groot talent weg uit de Keuken Kampioen Divisie
2
   
23:38
23:38
Duitse media zijn eensgezind over spel van Matthijs de Ligt tegen Real Madrid
29
   
22:59
22:59
Bayer Leverkusen schrijft historie dankzij goal in minuut 97 en bereikt finale
45
   
22:55
22:55
Olympiacos verslaat Aston Villa opnieuw en wacht verhitte finale in Athene
11
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (23)

 
Pogboom
 
12
13 april 2023 om 11:03
Hij wilt de club omhoog helpen , maar je laat niet echt iets denderends op het veld zien..
 
maradungatje
 
17
13 april 2023 om 11:06
Dat hij dit juist zo specifiek benoemt zegt natuurlijk genoeg...
 
nforl
 
6
13 april 2023 om 12:26
Echt hè, ken je nagaan hoe diep de groep volledig in eth zijn visie geloofde. Dat ze zelfs een uur lang tot in detail konden blijven luisteren. Kijk ik durf niet te zeggen dat John het niet doet of in zich heeft, het klinkt zo specifiek dat ik het betwijfel maar dat zou voor mij als td 2 hoofdingrediënten zijn... people manager en detailbeest
 
MrKrillin
 
3
13 april 2023 om 14:13
"dat hij dit juist zo specifiek benoemt zegt natuurlijk genoeg..." Geen idee over welk stuk jij het hebt. Over Eth, over de 2 clubs of dat geld niet leidend is. Over laatste, dit is echt zo bij die jongen. Hij kon ipv naar Ajax ook naar het MO. Lag echt een goed voorstel van rond de 6 miljoen netto. Heeft deze jongen gewoon geweigerd om naar Ajax te kunnen gaan. Verder kwam hij natuurlijk te kort, maar hij was geen stoorzender. Kreeg weinig kansen, maar als je dit nu leest, hij is heel positief over zijn tijd bij Ajax. Vaak gaan mensen toch klagen en roepen geen kans gehad etc. Verder voor Utrecht prima versterking. Leuk dat hij hier blijft ipv naar een club in Italie die bijna niemand hier volgt.
 
CityOfLight
 
25
13 april 2023 om 11:10
Ik blijf erbij dat hij met de juiste instelling en andere keuzes veel meer uit zijn carriere had kunnen halen.
 
gutihaz.
 
10
13 april 2023 om 11:23
Oke, hij heeft een aantal keer keuzes voor het geld gemaakt in zijn jongere jaren. Maar qua instelling had Labyad toch niet zo'n probleem? Ik denk eerder dat hij gewoon de intensiteit van het allerhoogste niveau net niet aan kan, terwijl hij voor alles er onder wel een hele goede speler is. Ik vond het destijds niet gek dat Ajax hem pakte na die periode Utrecht. Maar toen bleek ook al snel dat het hogere tempo hem toch een beetje onder liet sneeuwen. Maar ook hier heeft hij zelf nooit geklaagd dat hij bijvoorbeeld meer kansen had moeten krijgen (ik kan het me in ieder geval niet herinneren).
 
4fRedondo
 
25
13 april 2023 om 11:53
Heeft het bij Ajax als 13e / 14e man gewoon goed gedaan. Dit zijn wel spelers die je als Nederlandse topclubs op de bank moet hebben zitten. Te goed voor de subtop maar net niet goed genoeg voor de basis 11.
 
memphisdepay
 
2
13 april 2023 om 12:13
Dat zegt juist iets over je instelling als 13/14e man. De meeste jongens in de top zouden wel de instelling hebben daar iets aan te doen of te vertrekken. Hij bleef gewoon zitten. Dat hij het niveau niet aan kon is onzin, kan jou vertellen dat hij destijds een betere speler was dan Wijnaldum bij PSV. Speelde toen zelfs als centrale middenvelder. Hij is zeker niet de enige hoor. Want ook spelers als Bazoer, Maher, Riedewald en vele andere spelers waren voor hun 20ste op hun best. Dat hoort natuurlijk niet en als er geen ernstige blessures zijn dan speelt er toch iets mentaal, waardoor dit gebeurd.
 
gutihaz.
 
1
13 april 2023 om 12:42
@memphisdepay Tja, op die manier kan je het inderdaad uitleggen. Maar dat kan je dan op die manier voor elke goede bankspeler uitleggen, dat de instelling twijfelachtig is. Ajax had destijds gewoon een wereldelftal en zoals je hoort vond hij het prachtig om daar deel van uit te maken en vond hij zelfs de training een feestje. Ik geloof best dat hij in die tijd 'beter' was dan Wijnaldum hoor, hij zal ongetwijfeld onvoorspelbaarder en creatiever zijn geweest. Maar dat zijn helaas enkel eigenschappen van een voetballer en dat is niet allesbepalend voor hoe ver je gaat komen. Ikzelf ben ook fan van creatieve spelers, maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken. Wijnaldum is een op en top prof en heeft zich op het hoogste niveau staande weten te houden. Die was op jonge leeftijd ook al erg betrouwbaar, daarom speelde hij ook al zo veel vanaf uit mijn hoofd zijn 17e. En inderdaad in dat rijtje dat je noemt, dat zijn allemaal namen waarvan ook ikzelf dacht dat het een kwestie van tijd zou worden dat ze de top gingen bestormen. Maar ook dan zie ik bijvoorbeeld bij Riedewald op het eerste oog geen mentaliteitsprobleem terug.
 
memphisdepay
 
1
13 april 2023 om 13:25
Hij was niet alleen creatiever, maar op alle onderdelen destijds gewoon sterker speelde destijds als Box to Box middenvelder op het laatste en deed dat erg goed. Labyad speelde ook al vanaf zijn 17e en heeft op net 19e jarige leeftijd zijn overstap naar Sporting gemaakt. Wijnaldum speelde bij een Feyenoord dat destijds een subtopper was en ging op zijn 20ste naar PSV. Precies de instelling die hij had heeft hem zo ver gebracht als hij nu is, als Labyad dezelfde instelling had gehad had hij minstens net zo ver kunnen komen. Het is net wat je onder mentaliteit schaart. Mentaliteit is niet alleen alles geven op de training en in de wedstrijden, maar ook de juiste keuzes maken voor je carrière, goed met geld omgaan, een prof zijn buiten het voetbal en niet meteen opgeven of in paniek raken bij de eerste beste tegenslag. Ik snap natuurlijk ook dat voetballers ook gewoon normale mensen zijn maar toch jammer om te zien, omdat er zoveel spelers met veel potentie verloren gaan. Ihatarren is ook een mooi voorbeeld, alleen maar verliezers.
 
memphisdepay
 
11
13 april 2023 om 11:12
Ging het vroeger maar nooit om geld bij hem. Had namelijk echt een fantastische voetballer kunnen worden, met zijn talent toch wel een erg matige carrières gehad. Toch zonde om te zien dat hij waarschijnlijk op zijn 18e bij PSV een niveau heeft gehaald dat hij daarna eigenlijk niet meer heeft laten zien, al had hij 1 goed seizoen bij Utrecht.
 
AjaxNL!
 
4
13 april 2023 om 11:28
Hij wil later nog eens een mooie stap maken maar ik denk niet dat de buitenlandse clubs in de rij zullen staan voor een 32 of 33 jarige Labyad over een paar jaar, zeker niet gezien zijn prestaties momenteel. Ja je zou naar de zandbak kunnen, maar hij doet het niet voor het geld zegt hij.
 
cabinessence
 
14
13 april 2023 om 11:30
"maar het is mij nooit om het geld gegaan" Dat hij elf jaar geleden een breuk met PSV forceerde was natuurlijk een puur sportieve keuze en had niets te maken met de twee miljoen per jaar die hij bij Sporting ging verdienen.
 
tinus45
 
2
13 april 2023 om 12:33
Mooie hè, pas als mensen, en dat hoeven niet perse voetballers te zijn, genoeg geld hebben is geld niet belangerijk en verlegen ze de focus naar andere plekken. Ik schaar Labyad in het rijtje Maher, Bakkali,die jongen van Nec( ben ff de aam kwijt), stuk voor stuk kunnen ze aardig ballen, maar mentaal zijn ze ontzettend zwak.
 
RGB7
 
6
13 april 2023 om 12:53
Hoezo in het geval van Maher/Labyad ben je mentaal zwak? Ze voetballen jaren en hebben vrijwel een prima carrière gehad die menig voetballer niet heeft, dat hij zich nooit volledig heeft kunnen ontwikkelen of niet alles heeft er kunnen uithalen door omstandigheden maakt ze toch niet minder zwak dan een ander perse? Ik vind het juist van Maher, het knapper dat je kan herpakken. Desondanks had de jongen echt veel talent en had er meer in kunnen zitten voor hem
 
tinus45
 
2
13 april 2023 om 13:26
Je laatste zin zegt eigenlijk genoeg, ze hadden er allemaal meer uit kunnen halen.....
 
RGB7
 
1
13 april 2023 om 14:10
Ja hij had er meer kunnen uithalen 'als' alles verlopen was zoals iedereen graag zou willen voor hem, maar als dit voor hem het maximale uit hem halen is. Wat maakt hem dan minder zwak? Dat hij het niveau niet haalt wat jij of anderen haalbaar dachten voor hem, maakt hem niet perse zwakker als persoon of een mindere mentaliteit hebben.
 
cabinessence
 
1
13 april 2023 om 15:08
"hoezo in het geval van Maher/labyad ben je mentaal zwak?" Mentaal zwak is in het geval van Maher misschien wat te sterk uitgedrukt, maar de echte mentaliteit om het te redden op topniveau had hij niet. Ik heb me heel vaak aan hem geirriteerd in zijn PSV-tijd. Als hij weer eens z'n been introk bij een duel. Als hij een sprintje weer eens veel te snel afbrak. Toen hij na een 2-0 nederlaag tegen RKC vrolijk voor de camera's verkondigde dat hij zelf eigenlijk best lekker gespeeld had. Ik heb vaak gedacht dat Maher echt een topper had kunnen worden, mits hij de mentaliteit van spelers als Hendrix en Hiljemark zou hebben gehad. "ze voetballen jaren en hebben vrijwel een prima carrière gehad die menig voetballer niet heeft" Maher werd op zijn 19e uitgeroepen tot talent van het jaar in de eredivisie en werd in datzelfde jaar international. Nu is hij 29 en speelt hij bij de nummer 7 van Saudi-Arabie. Dan is er toch ergens iets niet goed gegaan.
 
Jason.215
 
1
13 april 2023 om 15:58
Wel geinig dat je hem met Marokkaanse Nederlandse voetballers vergelijkt en niet met andere voetballers..
 
RGB7
 
0
14 april 2023 om 00:26
Het is zeker jammer van zo'n jongen maar hij voetbalt tenminste nog. Er zijn gevallen waarbij het nog meer bergafwaarts is gegaan dus als dit het maximale momenteel voor hem is Je kan dan er toch alleen maar respect voor opbrengen dat die nog even safe wil spelen voor de komende jaren. Ben het verder wel met je eens dat er misschien veel meer in had kunnen zitten als hij een tomeloze inzet inderdaad had kunnen hebben. Echter is dat niet voor iedereen weggelegd en ik zou dan liever als hem een carrière willen hebben als het door bepaalde dingen het niet helemaal loopt zoals het moet. Uiteindelijk vult zijn bankrekening wel en zal de jongen zich niet te veel hoeven te bekommeren om wat jij/ik of iemand zal vinden van zijn mentaliteit.
 
ajaxfan158
 
0
13 april 2023 om 13:06
Inderdaad! En onlangs nog een rechtszaak tegen Ajax aanspande mbt zijn blessure en aflopende contract omdat hij daardoor geld mis zou lopen. Overduidelijk een speler waarbij het nooit om het geld gaat.
 
wopsurvivor
 
2
13 april 2023 om 12:34
Komt weer weinig zinnigs uit deze jongen. Was ooit een groot talent bij PSV, daarna eigenlijk praktisch stil gestaan in zijn carrière. Hij heeft altijd een gebrek aan zelfreflectie gehad. Niet voor niets bij PSV uitgemaakt voor 'Labyrat'.