'Laporta overweegt Xavi te ontslaan bij Barça na uitspraken op persconferentie'
Vrijdag, 17 mei 2024 om 09:20

Joan Laporta overweegt serieus om Xavi te ontslaan als trainer van FC Barcelona, zo melden verschillende Spaanse media, waaronder Mundo Deportivo. Dat is opvallend, daar ruim een maand geleden bekend werd dat de oefenmeester van gedachten was veranderd en, ondanks zijn aangekondigde vertrek, tóch op zijn post zou blijven. Aanleiding voor het mogelijke ontslag van Xavi zouden zijn uitspraken over de financiële situatie van de club zijn op een persconferentie van deze week.

Laporta zou 'erg teleurgesteld' zijn in de manier waarop Xavi sprak over de financiële situatie van Barça. "De supporters moeten snappen dat onze economische situatie in niets lijkt op die van 25 jaar geleden. Toen zei de trainer: 'Ik wil die speler, die speler en hem ook.' Nu kan dat niet langer", zei de trainer onder meer.

"Wij zitten niet in de situatie waarin bijvoorbeeld Real Madrid of een ander Europees team dat wel zit. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we niet om de prijzen willen spelen. We hebben tijd nodig." Laporta was niet meegereisd naar het uitduel met UD Almería (0-2) van donderdagavond. Xavi werd na de wedstrijd gevraagd naar zijn relatie met de president.

"Ze hebben persoonlijk niets tegen me gezegd. De relatie is niet veranderd. De sportieve vicevoorzitter is mee naar de wedstrijd. Ik heb gezegd wat ik denk. De situatie is niet gemakkelijk en we werken eraan om de situatie te keren. Ik ben erg enthousiast en kijk uit naar het volgende seizoen", liet Xavi optekenen.

"We plannen het seizoen met Deco en ik zie het als een voorrecht om bij de beste club ter wereld te blijven. Ik heb de ambitie om prijzen te winnen. We hebben de mogelijkheid om ons volgend seizoen te versterken. In de voetbalwereld zal er altijd 'lawaai' zijn. Deco en de president zijn de belangrijkste mensen in dit project."

Volgens verschillende Spaanse media wordt het ontslag na het duel met Rayo Vallecano van aanstaande zondag officieel bekendgemaakt. Journalist Jordi Basté vertelde op RAC1 dat de vervanger van Xavi zeer waarschijnlijk Rafa Márquez zal zijn, de huidige trainer van Barça Atlètic.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
13:20
13:20
Indrukwekkend: speler spreekt vloeiend Nederlands na Frankrijk - Oostenrijk
19
   
12:56
12:56
Valentijn Driessen geniet van 'pure klasse' op training van Nederlands elftal
20
   
12:19
12:19
Johan Derksen: 'Wilfred, jij hebt één nare, hele onbeschofte eigenschap'
26
   
11:22
11:22
Rabiot onthult wat Mbappé in de kleedkamer zei over duel met Oranje
46
   
11:12
11:12
Wijnaldum onthult wanneer Feyenoord vorig jaar zomer wél een optie was geweest
44
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (64)

 
QAZ343
 
22
17 mei 2024 om 09:24
Als hij het echt zo gezegd heeft zoas het hier staat, lijkt het mij wat overdreven. Iedereen weet toch dat Barça in financieel zwaar weer verkeert?
 
BellaPartita
 
22
17 mei 2024 om 10:16
Nou als ik sommige Vz'ers mag geloven is Barcelona weer helemaal financieel gezond en is het totaal verantwoord om dure spelers te halen zonder restwaarde zoals vorig seizoen.
 
undiadepartit
 
3
17 mei 2024 om 11:12
Financieel gezond zijn en instaat zijn om wereldsterren te kunnen halen zijn 2 verschillende dingen he.
 
Mister Objecti
 
1
17 mei 2024 om 12:58
Ja dat en heeft Barca vorig seizoen dure spelers gehaald zonder restwaarde?
 
Lierse1997
 
8
17 mei 2024 om 13:06
Lewandowski en Gündogan zijn twee uitstekende voorbeelden daarvan.
 
ElRompelineas
 
7
17 mei 2024 om 14:32
Even tellen Lierse, hoelang speelt Lewandowski er nu? Oja en je noemt ook Gundogan, dat is toch die middenvelder die de 2e helft van dit seizoen veruit de beste is aan de kant van Barca, en die transfervrij overkwam? Barca maakt zichzelf tot memeclub, maar dat is niet echt een reden om zulke slechte voorbeelden te verzinnen.
 
HZ7-22
 
3
17 mei 2024 om 15:12
Gundo kwam transfervrij slimmerd. Lewandowski heeft Barcelona aan een titel geholpen. Restwaarde?
 
Kelsb01
 
0
18 mei 2024 om 17:13
Transfervrij betekent niet meteen goedkoop.. Tekenbonus en salaris zijn in dit geval dan belangrijk..
 
Klapstoel88
 
68
17 mei 2024 om 09:24
Ontslagen voor het spreken van de waarheid... welkom in de huidige samenleving
 
Sirius
 
29
17 mei 2024 om 09:31
Dit heeft niets met de huidige samenleving te maken, maar met de grootheidswaanzin van Laporta en z'n blinde ambitie (mocht dit waar zijn natuurlijk).
 
Mister Objecti
 
3
17 mei 2024 om 13:02
Dit heeft helemaal niet direct te maken met de financiële situatie van Barca. Laporta vroeg laatst aan Xavi om door te gaan dat hij meer vertrouwen moest hebben in zijn selectie. Xavi gaf aan dat hij dat had maar zijn persmomentje eergisteren vertelt het tegenovergestelde. Hier is Laporta kwaad over en terecht. Barca zou met dit materiaal echt wel beter moeten presteren als dit seizoen. Als is het alleen qua spel want dat is niet om aan te zien zoals gisteren.
 
VreemdeVis
 
4
17 mei 2024 om 10:16
Als ik over mijn werkgever zou zeggen hoe het er financieel voorstaat wordt dat ook niet gewaardeerd, of dat nou positief of negatief is.
 
psvhoudoe
 
3
17 mei 2024 om 11:38
och och och meneer de slachtoffer. heeft nog nooit van contractuele verplichtingen gehoord. geen enkele werkgever waardeert het wanneer je ongevraagd over interne zaken begint tegenover de media.
 
YoeriCFC
 
23
17 mei 2024 om 09:25
Dit zou toch echt hi-la-risch zijn! Ik kan me echt oprecht niet voorstellen dat ze dit gaan doen! Dat Barcelona is toch in alles zo'n beetje de meest vermakelijke soap die in Europa te volgen is.
 
Bati-United
 
12
17 mei 2024 om 09:32
@Yoeri Je vergeet United (en Chelsea natuurlijk ook)
 
YoeriCFC
 
7
17 mei 2024 om 09:49
Met name naar die laatste soap kijk ik met een stuk minder plezier..
 
straatvoetbal
 
2
17 mei 2024 om 10:07
Chelsea komt er wel weer. Hebben een roster aan talenten. Volgend jaar zijn ze weer een stukje meer op elkaar ingespeeld. Barca is nooit meer hersteld van Neymar en ze hebben altijd geprobeerd geforceerd Ney te vervangen voor belachelijke bedragen. Nu zit barca er niet meer warmpjes bij en moeten ze hopen op een wonder zoals Ronaldinho of Cruijff de club een enorme boost gaven.
 
Lebuffon
 
1
17 mei 2024 om 11:31
Barca heeft een goede president nodig. Kijk hoe Real wordt gemanaged en kijk het resultaat. In de eerste termijn van Laporta behaalde Barca successen door Cruijff. Zonder Cruijff is het weer een circustent helaas.
 
Le_Prof
 
0
17 mei 2024 om 13:41
Chelsea is de laatste maanden aan het opkrabbelen, kunnen we over United nog niet zeggen.
 
Lierse1997
 
39
17 mei 2024 om 09:25
Je mag natuurlijk Laporta zijn luchtkastelen niet lekprikken, anders blijft er niks over. Zou deze belachelijke soap wel echt volledig afmaken. Eerst vertrekken, dan blijven en uiteindelijk voor een doodnormale uitspraak op een persconferentie ontslagen worden.
 
Mearte
 
7
17 mei 2024 om 09:25
Wauw, waar gaat dit over. Dit zou wel ontzettend kleinzerig zijn zeg, hij zegt totaal niets raars zoals het hier wordt beschreven. Het enige wat ik me echt kan voorstellen is dat het gewoon een excuus om de daadwerkelijke reden te verbloemen. Ervan uitgaande dat dit überhaupt klopt natuurlijk.
 
Jonathan.vda
 
2
17 mei 2024 om 09:25
Logische keuze, xavi maakt hier even de beerput open hoor! Even serieus, waar zou dit op slaan ? ??
 
Sirius
 
0
17 mei 2024 om 09:30
Als dit waar is, is het een kwestie van tijd dat Barcelona wordt overgenomen door stinkrijke miljardairs. Die luchtkastelen zijn namelijk niet houdbaar als er niet snel wat verandert. Bovendien zijn de cijfers van Barcelona openbaar en algemeen bekend. Xavi stelt dus niets wat iedereen al niet weet. Het is juist goed dat de coach er even over begint, want als je die Laporta moet geloven, is Barcelona kerngezond...
 
Lebuffon
 
5
17 mei 2024 om 09:33
Inderdaad diezelfde Laporta zegt doodleuk dat Barca de favoriet is voor de CL om vervolgens een paar dagen later afgedroogd te worden door Real Madrid. We hebben al ruim 10 jaar lang clowns in het bestuur rondlopen.
 
Sirius
 
2
17 mei 2024 om 09:47
Eeuwig zonde. Nog altijd een fantastische club met ook nu een aantal geweldige spelers, maar van binnen nog altijd behoorlijk verrot. Ik vraag me ook af hoelang dat hele systeem nog houdbaar is. Bij Real Madrid werkt het omdat Perez zich weinig aantrekt van die socio's en omdat de man op alle gebieden resultaten boekt. Die zullen zich niet gaan roeren zolang dat zo blijft gaan. Bij Barcelona echter komt de ene na de andere praatjesmaker voorbij. Kom met het meest positieve scenario en je wordt kennelijk voorzitter. Je moet de achterban niet zoveel macht geven. Een club moet je niet runnen op basis van emotie. Je ziet het bij bijna alle clubs die in de problemen komen.
 
real8madrid
 
4
17 mei 2024 om 13:35
Dat perez zich niets aantrekt van de socio’s klopt niet hoor. Alle veranderingen die hij voorlegt moet voor gestemd worden. Het verbouwen van het stadion bijvoorbeeld, het veranderen van de vereisten om je kandidaat te stellen voor het voorzitterschap etc. Perez heeft het gewoon zo goed gedaan tot nu dat de meeste socio’s blind stemmen voor alles wat hij voorstelt. Dat is natuurlijk ook een beetje eigen aan het systeem. Als een voorzitter verkozen wordt wil dat zeggen dat de meerderheid van de socio’s hem verkozen heeft dus diezelfde stemmers stemmen ook voor hun plannen want die willen dat hun mannetje slaagt. De reden dat het goed gaat bij Madrid is omdat perez een geweldenaar is. De gemiddelde socio bij Madrid is niet slimmer dan die bij Barca dus we zullen zien hoe het gaat eens de don het voor bekeken houdt. Hoe dan ook imo een beter systeem dan de meeste clubs. Je kan een droeftoeter er tenminste uit stemmen of in het slechtste geval wacht je 4 jaar tot het einde van de termijn. Een eigenaar krijg je er niet zo simpel uit. Vraag een united supporter maar eens hoe graag ze de Glazers uit de club hadden gestemd als ze die mogelijkheid hadden.
 
Hangover96
 
3
17 mei 2024 om 09:43
Daar geloof ik niet zo in, een overname door miljardairs - bij Barcelona wordt de voorzitter door de supporters gekozen, en de situatie is al decennia dat je daardoor niet zozeer externe bedrijven krijgt die de boel overnemen, je krijgt ietwat shady lokale politici als voorzitter die gouden bergen beloven, en via de achterdeur de financieringsdeals met externe bedrijven doen. Als het klapt dan zit je een periode met de blaren, en moet je de buikriem aantrekken totdat de kas weer een beetje gevuld is. En laten we wel zijn, het is niet altijd kommer en kwel, Barcelona heeft ook hele goede periodes gehad met dit beleid. Ik geloof best dat na een paar jaar de boel weer lekker gaat draaien - Barcelona heeft gewoon een enorme inkomstenstroom en marketing aantrekkingskracht, dat trekt je over tijd altijd wel uit het moeras.
 
Sirius
 
0
17 mei 2024 om 09:52
@hangover96 - Als Barcelona die schulden niet aflost, hebben ze geen keuze. En ja, Barcelona heeft hele goede periodes gekend, maar ze hebben nog nooit zo'n gigantische schuldenlast gehad. Het lijkt er niet op dat Barcelona op korte termijn de buikriem aantrekt. Op korte termijn zal er overigens nog niet veel aan de hand zijn, maar zoals het nu gaat; dat kan niet goed blijven gaan. Het is namelijk niet zo dat Barcelona die schuld bij een eigenaar heeft die dat weer uit de club haalt met rente. Bij Barcelona zijn het ook daadwerkelijk "echte" schulden in de vorm van herstructureringsleningen en een vooralsnog een lening bij Goldman Sachs voor meer dan 900 miljoen pond.
 
Hangover96
 
2
17 mei 2024 om 11:03
Het zijn idd echte schulden, en dat kost inderdaad echt serieus geld, maar stel ze moeten de komende 20 jaar 100 miljoen per jaar structureel aan rente betalen (zonder iets af te lossen), dat betekent feitelijk dat Barca`s salaris en transferbudget met dat bedrag omlaag moet. Barcelona heeft hoge inkomsten, maar als je de rentelasten eraf trekt betekent dat een spelersbudget dat eerder richting die clubs gaan die ik noemde (tottenham, Inter, Atletico, Dortmund). En laten we wel zijn, het kaliber spelers dat Barcelona de afgelopen 2 jaar heeft aangetrokken (christensen, Alonso, Garcia, Torres, Raphinha, Romeu, Felix, Roque, een bijna-gepensioneerde Gundogan en Lewandowski) zit ongeveer ook in de categorie die deze clubs aantrekken. Dus dat lijkt de nieuwe realiteit te zijn. En natuurlijk kan je met zo`n budget prima uitschieters hebben - ik bedoel, met een beetje mazzel wint Dortmund dit jaar de Champions League, en Inter deed datzelfde bijna op een haartje na vorig jaar.
 
FCBCruijffista
 
0
17 mei 2024 om 14:02
@Hangover96: eindelijk iemand met verstand en vooral een gezonde dosis nuance. De grens tussen "goed presteren/beleid" en "slecht" is soms zo dun, maar tegenwoordig zie je echt veel simplistische analyses die voorbijgaan aan deze nuances. De financiële bij Barca is gekend, maar tegelijk blijft Barca ook Barca. Er zijn toptalenten en er is perspectief. En goed beleid betekent niet dat er geen fouten kunnen gemaakt worden. De nuance ontbreekt tegenwoordig volledig wanneer het over Barca en Laporta gaat.
 
Hangover96
 
0
17 mei 2024 om 17:00
Ik denk nog steeds dat Laporta beter die peperdure (qua salaris) spelers als Lewandowski, Gundogan, Kessie, Aguero, Aubameyang, Raphinha, Torres etc niet had moeten halen, grootverdieners Ter Stegen en Frenkie rap had moeten verpatsen, en gewoon de 300-plus miljoen aan salaris van die spelers over de afgelopen 2-3 jaar had moeten besparen. Dat is min of meer hoe Inter en AC Milan hebben bezuinigd en uit hun crisis zijn gekomen: een paar jaar drastisch inkrimpen en daarna weer groeien. Natuurlijk, met goedkopere spelers van het kaliber Luuk de Jong, Inigo Martinez en Romeu (aangevuld met jonge spelers Pedri/gavi/fati/araujo) had je die landstitel vorig jaar niet gewonnen, maar had je ook al die rare extra leningen niet nodig gehad, en dan had je nu voor de langere termijn meer ruimte in je budget. Maar ja goed, Laporta wilde op korte termijn toch wat winnen om succes te laten zien aan de supporters, en die prijs betaal je nu de komende jaren met een kleiner salaris/transferbudget. Het is nou eenmaal zo. Maar tis niet het einde van de wereld.
 
Lierse1997
 
0
17 mei 2024 om 09:45
Dat kan Laporta wel niet zelf kiezen.
 
Westend
 
0
17 mei 2024 om 09:31
Ik snap wel dat Xavi er enige nuance in wil brengen. The sky is nu eenmaal niet meer the limit en dat zie je ook op het veld terug. Zeker met het aankomende spelersgeweld van Real is het ook de komende seizoenen nog moeilijk om echt serieus aan te haken. Ze kunnen daar namelijk niks tegenin brengen. Xavi wil de verwachtingen vast temperen. Dan heb je aan de andere kant een voorzitter die zo nu en dan zijn Big Flex wil laten zien door een torenhoog bedrag te spenderen aan enkele spelers. Die wil vooral laten zien dat er niks aan de hand is. Dont look behind the curtain
 
Sirius
 
1
17 mei 2024 om 09:39
Het grootste probleem is dat Laporta er alles aan lijkt te doen om vooral geen cent af te lossen. De "eerdere" schuld is nog net zo hoog als twee jaar geleden, terwijl ze ook nog eens een lening van 1,5 miljard hebben afgesloten voor de renovatie van Camp Nou en alles eromheen. Feit is dat de hefbomen al gebruikt zijn om de gaten in de begroting te dichten en om spelers te halen tegen een totale omzetverlies van zo`n 100 miljoen per jaar (waarde van de verkochte bezittingen en zeker jaarlijks inkomen) en Barcelona vanaf 2026 moet beginnen met aflossen van die lening van zo'n 900 miljoen pond. Bovendien zet men ernstige vraagtekens bij de haalbaarheid van de cijfers die Laporta verwacht na die renovatie. Op korte termijn en misschien zelfs in de komende 5 jaar zal er misschien niets aan de hand zijn als alles niet flink misgaat, maar dit is niet houdbaar over een langere termijn. Er is een reden waarom clubs niet enigszins zulke schulden hebben. Dat kan niet goed blijven gaan, zelfs niet voor een bolwerk als Barcelona. Failliet gaan ze natuurlijk niet, maar het zou me niets verbazen als ze ergens in de toekomst een overname leuk proberen te verpakken.
 
Hangover96
 
1
17 mei 2024 om 09:49
Ik denk wat je krijgt is dat de club structureel een fors deel van de inkomsten aan die financieringsdeals kwijt is, en daardoor een stuk lager transfer en salarisbudget zal hebben dan de Real/psg/bayern/city van deze wereld. Dat is niet het einde van de wereld - stel dat ze de komende tien jaar terugvallen naar het besteedbaar budget van een Inter, Atletico, Dortmund of Tottenham, daarmee heb je in La Liga nog altijd moeiteloos elk jaar een Champions League ticket en kan je nog steeds prima zo nu en dan successen boeken (zie bv hoe zulke clubs de Champions League finale haalden). Het is dan misschien niet het wonder-Barca van tien jaar geleden meer, maar je bent nog steeds structureel een Europese top-20 club, niks mis mee.
 
Sirius
 
1
17 mei 2024 om 09:55
Ik weet het niet. Iedere zomer maakt Barcelona de cijfers bekend en ik denk dat we er in de komende twee zomers wel wijzer op worden. Dan gaan we namelijk zien hoeveel effect die hefbomen hadden op de begroting, want dat er veel gebruikt is om de gaten te dichten (zodat de uitgaven hoog konden blijven), is nagenoeg een feit.
 
Hangover96
 
0
17 mei 2024 om 10:40
Ik kijk die cijfers elk jaar door, maar er zit zoveel gegoochel met uitgaven en afschrijvingen van jaar 1 naar jaar 2 schuiven etc dat het echt ontzettend moeilijk is om een goed structureel beeld te krijgen. Om een voorbeeld te nemen: ondanks alle bezuinigingen en vertrek van Messi, Suarez, Coutinho, Griezmann, Umtiti, Lenglet, Pique etc in het seizoen ervoor waren de spelerssalarissen (volgens het officiele UEFA club rapport) in 22/23 maar liefst 150 miljoen hoger (!) dan in 21/22.
 
FCBCruijffista
 
0
17 mei 2024 om 14:10
De cijfers van nu zijn niet de cijfers van over enkele jaren, wanneer de inkomsten van het nieuwe stadion binnenkomen, de sponsordeal met Spotify omhoog gaat (o.a. stadionnaam en events), de bonus van Nike, nog een nieuwe mouwsponsor,... En ondertussen is er al heel wat gesnoeid in het salarishuis en zijn ze daar nog mee bezig. Deze nuances zie ik nooit terugkomen in de meeste analyses. En zoals Hangover terecht aangeeft, wat ik eveneens al meermaals: Barca is een ledenclub en beoogt sowieso niet om de hoogste omzet of winst te draaien. Als er 10 andere clubs zijn die daarin beter doen, dan is dat prima. Zolang de club haar speelfilosofie en jeugdbeleid voortzet, daarmee zowel sportieve ambities en kapitaal op het veld genereert, dan is dat het belangrijkste. De socio's willen mooi voetbal zien van een competitief elftal. Dat Manu en Chelsea dan meer omzet/winst genereren doet er voor de socio's niet toe.
 
real8madrid
 
1
17 mei 2024 om 14:11
Omdat veel van de spelers die je daar noemt nog hetzelfde salaris als het jaar ervoor kregen doorbetaald vanwege de Corona seizoenen. Messi wordt nu nog steeds doorbetaald.
 
Lebuffon
 
1
17 mei 2024 om 09:31
Laporta denkt: wat Bartomeu heeft gepresteerd kan ik ook! Bizar wat hier allemaal gebeurt. Ik heb tot 2026 echt helemaal geen vertrouwen in de management bij Barca. Hadden we maar zo een president zoals Perez.
 
Chi7
 
7
17 mei 2024 om 09:50
Gaat allemaal in fases. 1 of 2 goede transfers en Barcelona hoort weer bij de Europese top. Kan erg snel gaan. Ze hebben nog steeds een enorme aantrekkingskracht. Kijkend naar de laatste 10 of 20 jaar, hebben jullie nog steeds meer Liga's gewonnen dan Real.
 
CMG-
 
3
17 mei 2024 om 10:17
1 of 2 goede transfers? Dan moet die echt heel goed zijn.. en dan bedoel ik echt van het kaliber Messi of Ronaldo. Ik denk dat Barcelona simpelweg lekker eindelijk moet accepteren met waar ze staan en genoegen nemen met wat ze hebben. Geen domme te dure oude spelers halen en op korte termijn denken. Imo hebben zij nog steeds de beste jeugdopleiding ter wereld. Reken op je eigen jeugd, die hebben vaker aangetoond beter te doen dan hun eigen aankopen.
 
Lebuffon
 
1
17 mei 2024 om 11:38
Als ik nu terugkijk vind is het een gemiste kans dat Victor Font niet won bij de vorige presidentsverkiezing. I.t.t. Laporta had hij wel een lange termijn visie. Ik had vertrouwen in Laporta door zijn eerste presidentschap, maar die succes waren blijkbaar allemaal door Cruijff en Guardiola. Kijkend naar de huidige selectie denk ik dat we echt een prima selectie hebben met veel jonge talenten. Helaas is het nog niet uitgebalanceerd en komen we op een paar posities zwaar tekort. Deco is niet de man om de juiste beslissingen te maken, dat hebben we ondertussen wel gezien.
 
JK-Ajax
 
1
17 mei 2024 om 09:32
Laporta weet toch niet pas sinds vandaag dat Xavi een chronische huilebalk is?
 
Sirius
 
1
17 mei 2024 om 09:43
Tja, beter een chronische huilebalk dan een man die luchtkastelen belooft en eigenhandig de club nog dieper in de megaschulden drukt. Laporta doet min of meer wat Bartomeu ook doet, maar doet het met mooiere praatjes. Bovendien is Laporta zo slim om in de (legale) grijze gebieden te opereren.
 
JK-Ajax
 
0
17 mei 2024 om 10:39
Blijf het vanaf het begin ook al bijzonder vinden hoe Laporta zogenaamd de verlosser was en eigenlijk niets fout kon doen onder een aantal leden hier op dit forum.
 
janter
 
4
17 mei 2024 om 09:33
Nou Pedri16, hier is het artikel dan eindelijk haha. Tja ik kan Xavi geen ongelijk geven. Een club zoals Real heeft gewoon veel meer financiële middelen ter beschikking waardoor wij er niet tegen op kunnen boksen. Het is wat het is. Om hem dan te ontslaan gaat te ver.
 
Pedri16
 
2
17 mei 2024 om 10:11
Ongelofelijk haha.. wat een club is Barcelona zeg. Zoals men hier de hele tijd zegt: het is één groot circus.
 
janter
 
0
17 mei 2024 om 11:31
In hoeverre is Mundo Deportivo eigenlijk betrouwbaar?
 
Lebuffon
 
0
17 mei 2024 om 11:40
Het is ondertussen door meerdere betrouwbare journalisten benoemd. Bizar wat er allemaal gebeurt, het kan nooit normaal gaan bij Barcelona. Nog twee jaar afwachten en wellicht komt Victor Font aan het roer.
 
Pedri16
 
0
17 mei 2024 om 14:47
Mundo deportivo is niet heel betrouwbaar. Echter wordt het inmiddels door een bron of 10 gemeld, we kunnen dus wel aannemen dat dit klopt.
 
ModricMagic
 
5
17 mei 2024 om 09:52
Groot circus daar haha. Laporta is toch een bizar slechte president zeg. Alleen maar liegen is wat die doet. En nu iemand zijn luchtbubbel kapot prikt raakt die geïrriteerd. Absolute grap dat die man de leiding heeft over Barcelona.
 
Kevin Schoone
 
0
17 mei 2024 om 09:58
Waarheid is af en toe hard…. Belachelijk dat iemand die altijd zijn ziel en zaligheid in de club heeft gestopt….
 
CMG-
 
2
17 mei 2024 om 10:13
Ik denk dan, als Xavi realistisch genoeg is en weet dat hij niet op kan tegen Real Madrid en co, waarom koos je om dan toch te blijven? Nu dekt hij zich in voor komend seizoen.
 
RM1335
 
1
17 mei 2024 om 10:43
Hij is misschien realistisch genoeg om te beseffen dat geen trainer in die beerput zal stappen als hij vertrekt (dan krijg je een soort Bayern scenario) en hij neemt dan de verantwoordelijkheid op zich om de club niet in nog meer problemen te brengen? Of misschien weet hij dat de achterneef van de tuinman van de zoon van de 6e vrouw van de Koning van Saudi Arabie klaar staat met een zak met 20 miljard euro om de club over te nemen en hij denkt: kassa! Of hij is juist niet realistisch genoeg en te veel emotioneel betrokken, wat ook zijn gehele gedrag kan verklaren langs de lijn, in de pers, in die obsessie met Real Madrid en met die ene grasspriet bij de cornervlag die 3 millimeter te lang is. Of hij is gewoon helemaal doorgedraaid, wat natuurlijk uiterst plausibel is als je Laporta als baas hebt en Deco de slang als vingerwijzend directeurtje in je nek voelt blazen. Xavi is in 2 jaar tijd wel 15 jaar ouder geworden, triest maar waar. Hij wordt niet beschermd door juist die mensen die hem uit de wind moeten houden.
 
janter
 
0
17 mei 2024 om 11:33
Waarom zou je dit indekken noemen? We weten toch dondersgoed dat Real komend seizoen alleen maar sterker gaat worden en La Liga dik gaat winnen. Ja er is hoop voor Barca, maar de vraag is of dat realistisch is. Ik denk het niet.
 
Japser
 
1
17 mei 2024 om 10:14
Xavi is gewoon eerlijk en is glashelder als het gaat om wat de fans van Barcelona kunnen verwachten de aankomende jaren. De club staat er financieel slecht voor. Mede te danken aan de voorzitters van de afgelopen jaren. Ja, dus Laporte zelf! De selectie is vrij dun en een paar goede spelers zijn al aardig op leeftijd, zoals Gundogan en Lewandowski. Er is onvoldoende breedte in de selectie en blessures moeten opgevangen worden door 16 en 17 jarige jeugdspelers. Eigenlijk verdient Xavi een compliment dat hij met deze selectie toch nog de tweede plaats weet te halen. De de voorzitter mooi weer wilt spelen, prima. Maar hij houdt niemand voor de gek. Real Madrid is dadelijk een van de sterkste elftallen in Europa en wereld en kan qua leeftijd van de spelers nog jaren hier op bouwen. Barcelona heeft geen geld, kan geen spelers meer inschrijven, geen transfers doen. Spelers van waarde zoals Yamal, Pedri, de Jong en Araujo kan je verkopen, maar dat is een aderlating qua kwaliteit. Toch doen ze er verstandig aan om zo snel mogelijk van de schuldenberg af te komen en langzaam weer te gaan bouwen aan een nieuwe generatie en volwaardig Barca team. Voor nu zal het de aankomende jaren vooral overleven zijn.
 
SergioRamosHM
 
0
17 mei 2024 om 11:15
Je kan natuurlijk ook overdrijven met dat Xavi een compliment verdient. Je hebt nog steeds een selectie waar menig topclub jaloers op is. Je huurt voor het gemak even Cancelo en Felix en haalt, Roque, Gundogan en Martinez. Dat zijn toch spelers waar menig elftal blij van zou worden. Als je dan kijkt naar de selectie van Girona en Atletico dan is plek 2 toch wel het minste wat je mag halen. Dat Real er ver boven staat is niet gek, die zijn in alles beter. Realistische uitspraken zijn het dan weer wel omtrent wat supporters van Barcelona kan en mag verwachten. Laporte wilt dat schijnbaar niet inzien en wilt iemand dat roept dat Barcelona nog steeds bij de absolute top hoort terwijl je de laatste 2 seizoenen al ziet dat het minder is en dat de komende jaren ook zo zal blijven. Of Laporte moet weer iets uit de hoge hoed moeten toveren waardoor er weer geld vrijkomt. Wat je roept omtrent transfers lijkt mij ook moeilijk omtrent de Jong. De Jong heeft een inmens salaris wat hij bij een ander niet gaat krijgen. Pedri is behoorlijk blessuregevoelig en daar gaat een club ook niet zomaar een dik bedrag voor neerleggen. Blijft Yamal en Araujo over. Dat zijn wel de pareltjes waar een club blij van kan worden.
 
Joga_Bonito10
 
0
17 mei 2024 om 12:20
Ben echt benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Als Marquez trainer wordt zou ik dat wel lachwekkend vinden. Ik zie het liefst Amorim dan komen of zelfs Flick. Maar goed: Laporta nam ik al niet serieus en dat wordt met de dag erger.
 
Lebuffon
 
0
17 mei 2024 om 12:26
Amorim is waarschijnlijk te duur, evenals Flick. Het wordt waarschijnlijk Marquez of die trainer van Porto.
 
Joga_Bonito10
 
0
17 mei 2024 om 14:03
Wauw dan wordt het huilen met de welbekende pet op. Liever Xavi aanhouden. Laporta is een clown. Xavi benoemt slechts feiten en de waarheid. Dat hij roept dat Barca favoriet is voor de CL winst is al een grap teveel. Hij verwacht dus mede clowns die Barca nog naar buiten toe presenteren als de creme de la creme (gebaseerd op niks). De socios zijn getrapt in zijn praatjes en vorige periode. Font was de beste kandidaat. Die wist dat de financien goed aangepakt moesten worden. Laporta is een populistische praatjesmaker met een heel groot ego. Los daarvan wil ik het niet teveel daarop gooien. Er is veel meer mis bij de club op bestuurlijk niveau. Eerst was het Rosell, toen Bartomeu en nu Laporta. We kunnen steeds (terecht) naar het niet functioneren van hen wijzen, maar het zit veel dieper.
 
FCBCruijffista
 
2
17 mei 2024 om 15:04
Het is afwachten of dit waar is, maar als het klopt dan zou dit wel de grootste blunder zijn in Laporta's huidige ambstermijn. Hij blijft sowieso de beste clubvoorzitter aller tijden en degenen die continu op hem bashen hebben er toch minder kennis over wat de beste man heeft gepresteerd en opgeofferd voor de club. Natuurlijk was JC dé sterke man in zijn eerste ambt, wat nu ontbreekt, maar net dat getuigde altijd van sterk leiderschap dat Laporta juist een beroep deed op JC. Bijna alle andere elitaire voorzitterskandidaten waren om de één of andere reden onvoorwaardelijk loyaal aan Nunez en moesten niets hebben van JC. Laporta zag het terecht anders. En nu zonder zijn adviseur aan zijn zijde probeert hij wel zijn beleid voort te zetten. En dat beleid, ondanks ook fouten (d.i. menselijk) en soms ook ongelukkige uitspraken was best goed. Er zijn inderdaad aandelen verkocht, men doet alsof dat het einde van de wereld is, maar dit gebeurde op transparante wijze en met goedkeuring van de leden. Het was niet de meest ideale scenario, maar zeker niet zo dramatisch zoals velen (zonder dieptekennis) doen overkomen. Het idee is namelijk om die tijdelijke inkomstenminderingen elders te compenseren met verhogingen (o.a. via het Espai Project en extra's i.s.m. Spotify). Dat zijn nu eenmaal keuzes, je kan voor of tegen zijn, maar het is wel degelijk een uitgewerkt plan en geen vorm van wanbeleid. Sowieso is het voor Barca als ledenclub niet zo belangrijk om bij de top 5 of top 10 clubs te horen met de hoogste omzet. Het belangrijkste is dat de club haar spelfilosofie en identiteit voortzet, i.e. jeugdbeleid, aantrekkelijk voetbal en een competitieve ploeg. Met deze nuances als achtergrondschets: Xavi's uitspraken waren niet bepaald nodig, maar zeker ook niet ver over. Het was niet zoals Bernd Schuster die in 2008 publiekelijk verklaarde dat Real geen schijn van kans maakte tegen het Barca van Pep. Xavi gaf slechts aan dat het moeilijker wordt om bepaalde spelers aan te trekken, maar dat hij wel met volle overtuiging er voor zal gaan om zo competitief mogelijk te zijn. Het spreekt misschien niet het maximale vertrouwen uit aan de huidige jonge ploeg, waarvan het zijn taak is om ze beter te maken. Maar het zijn zeker ook geen schadelijke of kwalijke uitspraken. Nu goed, als Laporta met Xavi intern is overeengekomen dat Xavi toch wat meer optimistischer moet voorkomen in zijn publiek discours (wat sommige insiders beweren), zonder daarin te overdrijven met beloftes of i.d., maar gewoon een gezonde portie vertrouwen en optimisme, dan is het zeker begrijpelijk dat Laporta wat geïrriteerd is hierdoor. Als er afspraken zijn gemaakt hierover, dan dien je die na te komen. Maar is dit alsnog een gegronde reden voor een drastisch besluit tot ontslag? Dat vind ik stellig van niet. In een andere context was dat misschien te rechtvaardigen, maar in de huidige context absoluut niet. Er was immers reeds een wending over Xavi's aanblijven, de spelersgroep was zelf vragende partij, men begon met de voorbereiding naar volgend seizoen toe, etc...in belang van rust is het dan meer aangewezen om als Laporta even Xavi te wijzen op de gemaakte afspraak en vervolgens de samenwerking voort te zetten. Puur vanwege de context en timing is een ontslag dus een blunder imo. Puur beleidsinhoudelijk waren zowel het aanblijven van Xavi, als hem laten gaan een verdedigbaar standpunt. Ik ben van de nuances en vind dat er goede argumenten waren zowel om hem te overtuigen om aan te blijven, als om hem te laten gaan. Hij verrichtte namelijk goed werk met bv. de jeugdspelers, maar er waren zeker ook verbeterpunten en een andere dynamiek had misschien ook goed gedaan. Maar dat was dus een kleine maand geleden. Eenmaal die keuze gemaakt, namelijk dat de samenwerking voortgaat en met overtuiging van beide partijen, dan moet je die keuze ook standvastiger bekrachtigen. Misschien was dit onhandig van Xavi, maar het was ook geen drama dus dan hoor je het niet te dramatiseren. Zelfs al is er schijnbaar druk vanuit de directiekamer, moet Laporta als eindverantwoordelijke hierboven staan. Even een gesprek met Xavi en klaar. Ik hoop alsnog dat dit gebeurt na 1 of 2 nachtjes slapen, maar vooralsnog ziet het er naar uit dat de samenwerking met Xavi stopt. Dit betekent overigens nog altijd niet dat Laporta aan wanbeleid doet imo, dit zou een grote blunder zijn, maar zijn beleid is altijd gestoeld op een plan A, B en C. Marquez (met tacticus Belletti als assistent wellicht) was altijd al de meest geprefereerde opvolger van Xavi voor zowel Laporta als Deco (op Pep, Lucho en Arteta na uiteraard die nu sowieso niet haalbaar zijn). Dus het beleid van Laporta en zijn visie houdt stand. Je kan het eens of oneens zijn, maar hij blijft wel dezelfde koers varen. Het is dan ook te oppervlakkig en simplistisch om de beste man te betichten van wanbeleid en incapabel bestuur. Hij doet wat hij het beste acht voor de club en ondanks dat ik een ontslag van Xavi in de huidige genoemde context zelf een blunder vind, kent Laporta Xavi beter als geen ander. Dit is een meer genuanceerde kijk denk ik dan de meeste zwart-wit analyses die ik hier ben tegengekomen.
 
Joga_Bonito10
 
0
17 mei 2024 om 15:17
Marquez en Belletti vind jij een goede keuze? (oprechte vraag). Volgens mij kan Barca liever iemand aantrekken met meer ervaring op het hoogste niveau. Of is het puur de centjes dan dat er voor de goedkoopste oplossing gekozen word? Ik weet dat Pep die ervaring ook niet had maar de situatie destijds was toch wel wat anders dan nu. Ik liever een Amorim komen. Jonge trainer met een goede visie die goed aansluit bij Barca. Het drukzetten en positiespel van Sporting kan ik van genieten.
 
FCBCruijffista
 
0
18 mei 2024 om 01:37
Ik ben niet uitgesproken voor Marquez als hoofdcoach, maar zeker ook niet tegen. Hij verdient het om op de shortlist te staan en is imo zeker wel een interessante optie. Het is iig niet gemakkelijk om Barca-coach te zijn en het lijstje van kandidaten bij Barca is altijd beperkter dan bij andere topclubs, die veel minder strikte eisen hebben qua spelfilosofie en identiteit.Bij Marquez heb je alvast het voordeel dat hij het huis en de clubcultuur kent, alsook de jeugdspelers en de jonge talenten. Dat is een grote troef en je kan er wel gerust op zijn dat hij de ingeslagen weg met veel jeugd zou voortzetten. Wel met voorwaarde dat Belletti als zijn assistent zou fungeren, die is tactisch sterker en heeft ook met enkele grote trainers in Brazilië samengewerkt als assistent-coach. Hij heeft dus al wat ruimere ervaring opgedaan en kennis opgestoken vooraleer hij aan de slag ging bij de jeugd van Barca. Het zou een interesant duo kunnen zijn imo en Marquez lijkt ook wel op één lijn te zitten met Deco, dat is ook belangrijk. Een samenwerking tussen hen zou volgens mij heel vlot verlopen.Amorim zou zeker ook een hele goede optie zijn. Ik sluit me aan bij jouw woorden en ben er zeker van dat Deco er hetzelfde over denkt. In een interview een aantal maanden geleden hield hij zich weliswaar een beetje op de vlakte, maar hij is een fan van hem en volgt zijn verrichtingen nauwlettend op. Mijn persoonlijke voorkeur (indien er effectief overgegaan wordt tot de aanstelling van een nieuwe coach) zou uitgaan naar Motta. Die lijkt nu in pole position te zitten bij Juventus, maar hij is imo meer geschikt voor Barca. Hij heeft voor een deel de achtergrond en troeven waarover Marquez beschikt, maar bezit tevens een bewezen track record zoals Amorim qua de opbouw van een ploeg en het naar de hand zetten van een speelwijze die aanleunt bij de Barca filosofie. Zolang het maar geen Tuchel, Mourinho of Conte zouden worden. Weliswaar meer bewezen topcoaches, maar passen totaal niet bij de club.