Marco van Basten deelt anekdote uit Ajax-tijd: 'Ik lag onder het bureau'
Woensdag, 27 november 2019 om 21:15

Marco van Basten kende na zijn actieve loopbaan geen hele succesvolle carrière als trainer. De oud-spits werkte voor achtereenvolgens Jong Ajax, Oranje, Ajax, sc Heerenveen en AZ, maar besloot in 2014 te stoppen als hoofdtrainer. In gesprek met De Wereld Draait Door deelt Van Basten hoe hij in het trainersvak terechtkwam en waarom hij tot de conclusie kwam dat het niks voor hem was.

Doordat Van Basten bij trainingen van John van 't Schip bij FC Twente ging kijken, raakte hij enthousiast voor het trainersvak. "We hadden samen zoiets van: jij bent wat meer ervaren als trainer en ik ging de cursus bij de KNVB doen. Zo zijn we samen Jong Ajax gaan doen. Dat ging een jaar goed en toen had je het EK 2004, met Dick Advocaat. Dat ging minder goed en toen had je Johan (Cruijff, red.) en De Telegraaf op de achtergrond."

Van Basten werd na het EK van 2004 aangesteld als bondscoach van Oranje. "Het was voor mij allemaal nieuw. Ik moest gegeven moment allemaal dingen doen, waarvan ik dacht: fuck, ik kom net kijken. Ik wilde het zo goed mogelijk doen, maar ja, ik had geen basis. Daar stond ik dan als trainer van het Nederlands elftal", legt Van Basten uit. "Verliezen vond ik vreselijk, dan voelde ik mezelf aangesproken en dan was het mijn schuld. Ik sliep dan heel slecht. Uiteindelijk gaat het weg, maar dat duurt te lang als je bij een club moet waar je wekelijks moet presteren."

Presentator Matthijs van Nieuwkerk deelt een anekdote uit de nieuwe biografie van Van Basten over diens ontslag als trainer van Ajax in 2009. Toen de perschef het persbericht opstelde waarmee het ontslag wereldkundig moest worden gemaakt, lag de oud-spits in zijn bureau op de grond om rustig te worden in aanloop naar de persconferentie. "Niet uren, dat leek misschien zo. Dat overkwam me, ik was afgeleid. Ik kwam het kantoor binnen en toen dacht ik: tja, ik heb het helemaal gehad. Ik ging liggen en op gegeven moment lag ik onder het bureau. Niemand zag me, alleen die perschef. Maar die had zoiets: ik ben wel wat gewend met hem."

Er wordt tevens aangehaald dat Van Basten na zijn eerste wedstrijd als trainer van sc Heerenveen, die verloren ging, eigenlijk ontslag wilde nemen. Dat hij uiteindelijk twee jaar als trainer in Friesland werkte, kwam door het feit dat hij de voorzitter bij terugkomst op de club die dag niet kon vinden. "Ik denk: na de training zie ik die voorzitter wel. Dat was toeval. Zo heftig was het om te verliezen, dat was verschrikkelijk. Na de eerste wedstrijd wilde ik ermee kappen, maar ik kon hem niet vinden. Ik zie hem vanmiddag wel, dacht ik. Ik heb nog een training meegepakt en dat voelde alweer wat beter. 's Middags had ik hem nog steeds niet gezien en toen ben ik weer weggegaan, het ergste gevoel was toen ook al weer verdwenen."

Meer nieuws
   
14:30
14:30
Live meepraten in de Bundesliga: Bayern München - Eintracht Frankfurt
0
   
14:30
14:30
Live meepraten in de Bundesliga: RB Leipzig - Borussia Dortmund
0
   
14:28
14:28
Verweij en Driessen breken lans: 'Vreemd dat je zijn naam niet hoort bij Ajax'
0
   
13:45
13:45
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
2
   
13:24
13:24
Van Bommel niet naar Milan; onderhandelingen met andere trainer al vergevorderd
10
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (12)

 
Joy4ever
 
1
27 november 2019 om 21:27
Haha, dit is dan wel weer mooi om te lezen.
 
fcu_030
 
16
27 november 2019 om 21:29
Achteraf gezien is het jammer dat het zo gelopen is van Basten had een betere trainer kunnen zijn dan hij geweest is alleen waren het verkeerde keuzes zoals oranje en Ajax. Niemand zal Nederland en Ajax weigeren dus snap het wel maar hij miste gewoon de ervaring en had geen tijd om rustig op te bouwen want zo werkt het nou eenmaal in de top. Marco is echt een voorbeeld dat een wereldvoetballer je nog geen wereldcoach maakt. Als Analist doet hij zijn werk prima en heeft hij zelf ook meer plezier in. Dus denk dat hij uiteindelijk nu goed op zijn plek zit
 
Patroo
 
9
27 november 2019 om 21:53
Het getuigt dan ook van pure bestuurlijke onkunde om iemand puur aan te stellen vanwege zijn naam. Nu is dat in het voetbal gebruikelijk, maar ondanks dat de prestaties met Oranje niet verschrikkelijk waren is het absurd dat iemand met een blanco CV gewoon bondscoach kan worden.
 
030FCU
 
18
27 november 2019 om 21:53
Voor alle voetbal en v. Basten liefhebbers, zeker het interview in Dwdd even terug kijken, normaal gesproken komt v. Basten op mij, voor de camera, niet zo sympathiek over. (buiten zijn prima analyses bij Fox) Vanavond heeft hij voor mij z'n foute grap recht gezet en mijn sympathie herwonnen.
 
Craig Tucker
 
9
27 november 2019 om 22:04
Ik heb het gezien, maar ik vond het weinig sprankelend allemaal. Zijn uitleg over de uitspraak was wel meer dan prima, maar verder vond ik hem er cooltjes bij zitten. En Mathijs van Nieuwkerk en die dichter klonken al 16 jarige fans. Ik bewonder de voetballer en de analist Van Basten enorm, maar vond dit niet zo'n sterk tv-optreden.
 
AFCfokke
 
14
27 november 2019 om 22:17
Cooltjes? Iemand die niet kan voorlezen hoe hij zijn eigen begrafenis als voetballer heeft ondergaan? Ik vind hem als mens nog groter dan als voetballer. En tussendoor nog even relativeren ivm het verhaal van Rode Kruis/F.Dessing/Jemen... dat is een oprecht trotse en wijze man. Iemand die weet wat winnen is. En iemand die heeft moeten leren wat verliezen is. En nul komma nul stijl heeft verloren. Omdat hij daar niet mee bezig is. Wat een grootheid. Als mens. Als voetballer was hij God of op zijn minst God’s beste vriendEdit: lees onderstaande reactie op cabinessense, dit is zoeken naar woorden
 
cabinessence
 
12
27 november 2019 om 22:21
Ik ben in de veertig en heb dus de hoogtijdagen van Marco van Basten nog bewust meegemaakt. En ergens is het wel een beetje jammer. Als voetballer was Van Basten een levende legende, misschien zelfs wel een beetje de nieuwe Cruijff. Toen stopte hij, om daarna een jaar of tien niets meer te doen in het voetbal en ook nauwelijks nog in het openbaar te verschijnen. Door de jaren heen werd hij daardoor bijna een mythisch figuur... En toen werd hij trainer en donderde hij toch best hard van z'n voetstuk af. Die bijna onaantaste voetbal-superman bleek ineens een matige trainer die bovendien als mens iets te vaak als een vervelende, zure, onsympathieke druiloor uit de hoek kwam. Ik zal altijd wel een beetje een zwak blijven houden voor de spelers die in 1988 het EK wonnen, daarom vind ik het met terugwerkende kracht wel een beetje jammer dat hij uberhaupt ooit trainer is geworden.
 
AFCfokke
 
12
27 november 2019 om 22:25
Ow ik vind het zo mooi. Zo enorm de inherent falende mens. Filosofische volmaakt. En als mens zo hard werkend om een fijn mens te blijven..
 
romarky
 
5
28 november 2019 om 00:42
Fokke... helemaal eens! Ik ben een echte die hard van Basten fan. Wat hij op de velden presteerde was magisch, zijn strijd met Cruijf heroïsch en als trainer/bondscoach heeft hij twee fantastische wedstrijden (Frankrijk en Italië) op het EK laten zien dat je niet kan geloven dat hij als trainer is gefaald... allemaal omdat hij zichzelf in de weg zit.
 
WouterSL
 
1
28 november 2019 om 05:49
Met het EK was je 9 jaar pas cabinessence. Bij mij is van Basten altijd een held gebleven. Zoveel mooie momenten heeft hij mij gegeven. Een coach staat in mijn rangorde toch lager als een speler. Daarbij voor mij de beste analist. Wat een verschil met de troep die er nu zit. Gelukkig maar een weekje geschorst door het Sieg Heil verhaal. Maar sorry Kees Kwakman en Hansie Hansie, vreselijk.
 
cabinessence
 
5
28 november 2019 om 09:37
Ik was inderdaad pas 9, maar dat EK staat nog glashelder in mijn geheugen. Ik kan alles nog herinneren: waar ik elke wedstrijd zag, hoe ik die beleefde, wat ik daarvoor en daarna deed... Ik lepel ook nog moeiteloos alle opstellingen, uitslagen en doelpuntenmakers op.