Marten de Roon: 'Ik heb specifieke Italiaanse kwaliteiten ontwikkeld'
Donderdag, 5 september 2019 om 08:36

Het Nederlands elftal kan zich in Groep C van de EK-kwalificatie opmaken voor een inhaalrace, daar Noord-Ierland na vier wedstrijden aan kop gaat met twaalf punten. Oranje staat na twee duels pas op drie punten en neemt het vrijdagavond op tegen Duitsland, de nummer twee uit de poule. Bondscoach Ronald Koeman gaf reeds aan dat het duel met die Mannschaft geen sleutelduel is en ook Marten de Roon weigert extra druk te leggen op de confrontatie in Hamburg.

De middenvelder van Atalanta heeft er alle vertrouwen in dat het Nederlands elftal zich na twee gemiste eindtoernooien weer plaatst voor het EK van volgend jaar. "Die achterstand is geen groot thema binnen de groep, we maken ons er niet zo druk om", vertelt hij in gesprek met Voetbal International. "Het is misschien lastig omdat we twee keer achter elkaar tegen Duitsland spelen, maar we moeten gewoon onze plicht doen en in elk geval de andere wedstrijden winnen. Dat leeft enorm in het team, iedereen wil volgend jaar naar het EK toe en we weten wat we daar voor moeten doen."

Onder Koeman speelt De Roon als controlerende middenvelder. De teller van de 28-jarige ex-speler van sc Heerenveen staat inmiddels op tien interlands. "Ik heb in mijn carrière onlogische stappen gezet die ook nog eens apart zijn gegaan. Dat ik dit allemaal in me had, kon ik in mijn tijd bij Heerenveen niet vermoeden. Ik heb misschien iets te lang gedacht: Het is wel goed zo. Bij Atalanta is de knop omgegaan, had ik een nieuwe uitdaging en haakte ik aan aan een hoger niveau. Daardoor heb ik flinke stappen gemaakt."

In de Serie A mag De Roon zich vaste basisspeler noemen. Na een succesvol seizoen maakt hij zich nu op voor Champions League-voetbal. "Ik heb specifieke Italiaanse kwaliteiten ontwikkeld zoals het bewaken van de controle. Daardoor kan ik nu van waarde zijn op het hoogste niveau. Ik heb het er thuis met mijn vrouw ook wel over. De Serie A, het Nederlands elftal en nu dan Champions League voor de eerste keer. Ik kan het allemaal afvinken. Nu nog een eindronde met Oranje, dat is het volgende doel."

Meer nieuws
   
17:00
17:00
Alle genomineerden voor Bronzen Schild in de KKD bekend: FC Dordrecht domineert
5
   
16:42
16:42
Boschker stopt als keeperstrainer Twente en wil door in opvallende nieuwe rol
11
   
16:00
16:00
Trainer AEK Athene is helemaal de weg kwijt en grijpt official bij de strot
5
   
16:00
16:00
Clarence Seedorf: van wereldster tot onbegrepen fenomeen in Nederland
77
   
15:30
15:30
Professionele liplezer onthult wat Mohamed Salah tijdens clash tegen Klopp zei
31
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (26)

 
BenAFCA
 
4
5 september 2019 om 08:52
Nu Donny niet fit is is het natuurlijk gewoon logisch dat hij speelt
 
matsoe31
 
31
5 september 2019 om 09:02
Zijn toch twee heel verschillende spelers? Denk juist dat je een de Roon nodig hebt in de basiself met zijn verdedigende kwaliteiten.
 
teetje
 
3
5 september 2019 om 10:17
Zeker heb je De Roon nodig. Helemaal tegen landen als Duitsland, Frankrijk, Engeland en Spanje die creativiteit hebben rondlopen op het middenveld en vanuit de omschakeling gevaarlijk kunnen zijn.
 
Sirius
 
0
5 september 2019 om 15:59
Hoezo? Van De Beek was hiervoor ook geen basisspeler. Verder zijn beide spelers totaal niet te vergelijken. De ene is een aanvallende middenvelder en de ander is een verdedigende middenvelder.
 
Ajaxaddict
 
20
5 september 2019 om 09:08
Het zit qua programma en wat Noord-Ierland doet natuurlijk voor het mentale vlak enorm tegen. 2 wedstrijden minder gespeeld, waarbij de Noord-Ieren ineens alles winnen en nog niet tegen Duitsland hebben hoeven spelen. Wij daarentegen dadelijk al 2 keer, wat een enorm vertekend beeld kan gaan geven in de stand. Normaal gesproken wint Oranje buiten Duitsland om gewoon alles, maar door het programma ligt de druk compleet bij het Nederlands elftal waardoor je geen misstap meer mag begaan.
 
Sirius
 
0
5 september 2019 om 15:57
Op dat gebied is er inderdaad nog wel wat risico. Het beste is dat je alvast punten tegen Duitsland pakt zodat de druk beperkt blijft. Van de Noord-Ieren moet je op papier twee keer winnen, maar in de praktijk is dat niet altijd even makkelijk, zo'n stugge fysieke ploeg. Als je dan een misstap begaat, moet je in ieder geval zorgen dat dat niet tegen Noord-Ierland gebeurt.
 
 
5
5 september 2019 om 09:12
Juist nu kan het misgaan. Onderschatting ligt keihard op we loer. Ik ben er totaal niet gerust op. Als het tegenzit met de arbitrage of blessures heb je echt een probleem. Ieren win je niet zomaar.
 
Geniale
 
4
5 september 2019 om 09:57
Onderschatting is lastig op deze manier, want je hoeft maar naar de stand te kijken en je weet dat je aan de bak moet. Gaat in dit geval gewoon niet op die vlieger. Vind de Roon trouwens een prima speler, niet opvallend, maar wel vaak lastig voor de tegenstander. Valt eigenlijk nooit door de mand en haalt altijd wel een 6 als ondergrens en een 7 als bovengrens.
 
Sirius
 
0
5 september 2019 om 16:01
Onderschatting naar de wedstrijd toe zie ik niet gebeuren, maar in een wedstrijd kan dat zomaar toeslaan. De Noord-Ieren gaan zich tegen Nederland gewoon indekken op de hoop dat ze kunnen counteren. Nederland krijgt in die wedstrijd dus veel de bal en dan kan er zomaar te veel rust in de ploeg komen waardoor spelers even niet geconcentreerd zijn. Daarom zouden drie punten tegen Duitsland ontzettend welkom zijn.
 
HakimSkijack
 
4
5 september 2019 om 09:13
De docu die FOX in zijn eerste periode bij Atalanta maakte is echt een aanrader. Mooi om te zien hoe die supporters na een paar maanden al helemaal weglopen met De Roon. Vond het toen zonde om hem naar Middlesbrough te zien gaan, mooi dat hij al weer een tijdje terug is
 
M_SSC
 
5
5 september 2019 om 10:03
Ik snap nog steeds niet wie bedacht heeft dat wij 2x tegen Duitsland moeten in de eerste 3 wedstrijden.. dat is mentaal toch gewoon belachelijk?
 
NeutraleFanNL
 
2
5 september 2019 om 10:19
Ja is dat wel zo? Ik heb altijd zo iets van je kan het zware maar gehad hebben. Stel we pakken morgen ook nog een puntje tegen de Duitsers, dan ben je van de echte lastige duels af. Vervolgens kun je dan echt meters gaan maken middels driepunters tegen de zwakkere broeders. Ik vind het juist wel wat hebben haha. En misschien dat de Duitsers hem ook wel een beetje knijpen voor ons morgenavond.. wie weet.
 
Sirius
 
0
5 september 2019 om 16:02
Dat komt omdat we nog in de Nations League zaten. Daardoor ontstond er een ander schema en ben je nu in de achtervolging.
 
baradona
 
1
5 september 2019 om 10:06
Ik denk dat de Roon op termijn word vervangen door Koopmeiners , die op alle onderdelen net even meer potentie heeft. Soort gelijke spelers alleen Koopmeiners heeft meer duelkracht , meer snelheid , meer loopvermogen en een betere traptechniek.
 
dendenchofu
 
2
5 september 2019 om 12:43
Verdedigend vind ik De Roon nog even een stuk sterker, plus dat hij het op hoog niveau al heeft laten zien en Koopmeiners niet. Duelkracht valt over te twisten, vind ik ze allebei sterk in
 
Sirius
 
0
5 september 2019 om 15:50
Koopmeiners moet eerst maar laten zien dat hij het op een hoger niveau ook kan bij een ploeg waar er veel druk is. Als ik namelijk eerlijk ben, zie ik ook in Koopmeiners geen speler die jaren voor Oranje gaat spelen op dit moment.
 
GLENNN
 
1
5 september 2019 om 11:43
Ik denk dat de Roon een goede speler is voor het NL Elftal. Specifieke kwaliteiten voor tegen specifieke tegenstanders. Sterke teams als een Duitsland, Frankrijk etc kun je hem goed gebruiken voor die controle. Zeker nu vd Beek geblesseerd is en Gini niet naast Frenkie gaat spelen (gok ik), dan gaat hij wel spelen. Speelt simpel en voegt aanvallend niet heel veel toe. Maar defensief/controlerend enorm sterk en daarnaast passt hij ook gewoon de bal naar de goede kleur. Ik denk dat men zo gaat spelen als in mijn opstelling. Of er gaat een verdediger minder spelen, waardoor Promes gaat starten. Edit: ik zie dat Blind er niet in staat. Kan er van uit gaan dat Blind gaat spelen ipv Akã© of van Aanholt. Ik hoop persoonlijk ipv Akã© dan. Aangezien je dan snelheid op de flank houd met een van Aanholt.
 
FCB_Catalunya
 
2
5 september 2019 om 11:44
Als je puur op de kop afgaat, zou je denken dat de Roon nu een uitstekende pasta carbonara voor je klaar maakt.. Afijn, deze jongen heeft het op inzet heel ver geschopt en een hele mooie carriere beleefd, het is in mijn ogen een simpele maar nuttige voetballers. Nu vd Beek geblesseerd is, kan hij prima invallen.
 
GLENNN
 
2
5 september 2019 om 12:06
Ik gok dat hij tegen een Duitsland gewoon gaat spelen. Controlerend en defensief gewoon goed. Speelt hem bijna altijd naar de goede kleur en ontzorgd de overige aanvallende spelers. Tegen Duitsland speelt hij denk ik wel. Tegen kleine landen wellicht niet. Misschien met ene Propper dan.
 
FCB_Catalunya
 
0
6 september 2019 om 10:36
Inderdaad, het is ook een goede om te onzorgen en defensief brengt hij een hoop mee ja. Zeker tegen landen als Duitsland is dat cruciaal. Moet je een verdediging uiteen spelen, zou ik ook voor een creatievere speler als Propper gaan.
 
Sirius
 
0
5 september 2019 om 15:52
Van De Beek is een hele andere speler. De Roon is een pure verdedigende middenvelder die alleen daar nuttig is, terwijl Van De Beek eigenlijk alleen wat toevoegt als hij op 10 kan spelen. Als centrale middenvelder is hij vrijwel onzichtbaar. Bovendien was Van De Beek geen basisspeler in Oranje tot nog toe.
 
FCB_Catalunya
 
0
6 september 2019 om 10:35
Dat snap ik ook, ik vind ze ook niet vergelijkbaar. Als je het middenveld anders inricht, kan de Roon prima spelen (en gok dat hij dit ook gaat doen). Je kan als bondscoach denk ik langzaam aan niet meer om vd Beek heen overigens.
 
Sirius
 
0
6 september 2019 om 15:43
Waarom niet? Van De Beek heeft nog nauwelijks indruk gemaakt in Oranje en ik zie ook niet specifiek iets waarom Koeman niet om hem heen zou kunnen. Verdedigend voegt hij niets toe en hij is nou niet bepaald een killer voor het doel.
 
GLENNN
 
0
5 september 2019 om 11:48
Of het gaat zoiets als deze opstelling worden. Dit lijkt mij logischer, al is het opstellen van Promes niet heel logisch (gezien de vorm en blessures). Maar daar had natuurlijk Bergwijn moeten staan, maar die is afgehaakt... Lijkt mij niet dat Kluivert dan gaat spelen en Berghuis past in mijn ogen niet zo op de flank van Oranje (maar ik laat mij graag verrassen)