Meesterscout Olsen: 'Hij wil graag terug naar Ajax als hij wat ouder is'
Zaterdag, 1 augustus 2020 om 07:09

John Steen Olsen zorgt er al sinds 1995 voor dat veel talenten uit Scandinavië hun eerste buitenlandse avontuur bij Ajax aangaan. De 77-jarige Deen hielp de Amsterdamse club aan onder meer Zlatan Ibrahimovic, Christian Eriksen en Kasper Dolberg, en ook had hij een groot aandeel in de komst van 'de zó interessante' Mohammed Kudus. De negentienjarige middenvelder annex aanvaller werd de voorbije twee jaar gescout in het tenue van FC Nordsjaelland, dat een bod van negen miljoen euro van Marc Overmars accepteerde.

"Eén van de grootste talenten van Denemarken. Het is een jongen met zoveel kwaliteit", spreekt Olsen vol lof zaterdag in gesprek met De Telegraaf. "Technisch heel goed, en enorm snel." De veelzijdigheid van Kudus is een plus: hij kan op alle posities op het middenveld spelen, maar ook in de spits of aan de rechterkant van de aanval. "Hij heeft wel iets weg van een jonge Clarence Seedorf, al hou ik er niet van om spelers te vergelijken met andere spelers. Kudus is uiteindelijk gewoon Kudus."

Olsen heeft in de loop der jaren met veel van zijn ontdekkingen contact gehouden. Ibrahimovic noemde de Deen ooit zelfs 'zijn tweede vader' en ook Dolberg onderhoudt een warme band met de meesterscout uit Kopenhagen. De 22-jarige aanvaller maakte een jaar geleden een transfer naar OGC Nice. "Ik vind het ook echt jammer dat hij weg is gegaan bij Ajax. Ik begrijp ook niet waarom een speler met zoveel kwaliteit het niet heeft gered en had hem graag nog jaren bij ons gezien. Ik heb Kasper twee jaar gevolgd bij Silkeborg en snapte maar niet waarom ik een van de weinige scouts was die enthousiast over hem was.

"Hij is namelijk echt fantastisch." Dolberg is volgens Olsen 'gelukkig' in Frankrijk en deed het tot de coronastop in de Ligue 1 ook goed in het tenue van de Zuid-Fransen. Mede dankzij zijn elf treffers werd hij door zijn eigen fans verkozen tot Speler van het Seizoen. Ook over Eriksen heeft Olsen niets meer dan lof. "Dat is niet alleen een geweldige voetballer, maar ook iemand die altijd met beide benen op de grond is blijven staan. Ik heb wel tegen hem gezegd dat hij terug moet komen naar Ajax. Hij antwoordde dat hij dat graag wil doen, maar wel als hij wat ouder is. Hij is pas 28 jaar hè. Maar we zullen zien of hij het doet."

Ook Viktor Fischer, Nicolai Boilesen, Markus Rosenberg, Petri Pasanen, Niklas Moisander en Lucas Andersen ontsnapten in het verleden in Denemarken, Finland en Zweden niet aan de aandacht van Olsen. "De mooiste baan ter wereld is profvoetballer. En tweede is scout bij Ajax", zei de Deen jaren terug. "Ik ben er trots op voor Ajax te werken, een van de beste clubs van Europa. Vooral voor jonge spelers."

Meer nieuws
   
13:45
13:45
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
0
   
13:24
13:24
Van Bommel niet naar Milan; onderhandelingen met andere trainer al vergevorderd
9
   
12:58
12:58
Donkerrode kaart in Ligue 1 na karatetrap in het gezicht van tegenstander
9
   
12:30
12:30
Live meepraten in de Premier League: West Ham United - Liverpool
11
   
12:23
12:23
Derksen weet wie topkandidaat is om Arne Slot bij Feyenoord op te volgen
33
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (13)

 
FCBogarde
 
52
1 augustus 2020 om 08:08
Een geweldige scout voor Ajax. Daar moeten ze zuinig op zijn. Hopelijk kan hij net zo lang door als opa Piet...
 
j0rnnn
 
1
1 augustus 2020 om 11:16
Ajax moet op zoek naar een nieuwe Scout voor Scandinaviƫ. Olsen komt het land niet meer uit. Logisch ook, op zijn leeftijd.
 
manodedios
 
10
1 augustus 2020 om 11:29
dat beseft Ajax zich als geen ander, ze hebben hem niet voor niks in 2014 al een contract voor het leven en alle vrijheid gegeven om te doen wat hij nodig vindt.
 
Ryjuu
 
19
1 augustus 2020 om 08:12
Meesterscout? Is dat niet een beetje te veel eer voor iemand die maar 2 topspelers in 20 jaar tijd voor heeft gedragen?
 
Voetbalvolger9
 
40
1 augustus 2020 om 08:43
Dolberg viel na zijn blessure wat tegen, maar hij bewijst nu maar weer gewoon een prima spits te zijn. Fischer en Boilessen idem dito, voor die tijd waren dat prima spelers. Volgens mij heeft deze man ook Laudrup gescout, al met al toch goed werk verricht.
 
UitNistelrooy
 
5
1 augustus 2020 om 12:20
Zowel Michael als Brian Laudrup waren voormalig topspelers. Daar viel weinig aan te scouten. Beetje vreemde opmerking.
 
Crema
 
26
1 augustus 2020 om 08:58
@ryjuu Is je opmerking niet een beetje kort door de bocht? Hoe weet je dat hij maar 2 topspelers heeft voorgedragen in 20 jaar. Niet iedere voordracht eindigt met een contract bij Ajax. Spelers kiezen voor andere clubs of talenten zijn vanuit financieel oogpunt niet haalbaar. Maar jij weet kennelijk meer.
 
 
16
1 augustus 2020 om 10:14
Dat zijn dan Eriksen en Zlatan? veel jongens worden al heel jong naar Ajax gehaald. Een Victor Fisher was absolute wereldtop in zijn leeftijdscategorie, dat zo een ontwikkeling dan mede door blessures een beetje stokt kun je de scout niet kwalijk nemen.
 
MrKrillin
 
16
1 augustus 2020 om 09:06
Voor hoeveel jaar heeft Erikssen getekend bij Inter? 4 jaar? Zou mooi zijn als hij rond zijn 31e terugkomt om bij Ajax in Pirlo rol de capitain te zijn. Tadic dan gestopt. Dan zorgt Erikssen voor de ervaring die wegvalt. Ook Klaassen, Veltman, Tete, Denswill, Fischer en Frank de Boer halen en we kunnen weer genieten van 4 kampioenschappen op rij ??????.. Nee zonder dollen, zou gaaf zijn om Erikssen weer terug te zien.
 
MrKrillin
 
5
1 augustus 2020 om 09:59
@Groningen Hopp Kan ik daarvoor ergens tekenen? Haha nee, dat gaat niet gebeuren. Ik hoop wel dat er meer concurrentie komt. Geweldig dat jouw club iemand als Robben heeft kunnen strikken. Zou gaaf zijn als een Virgil van Dijk ook nog paar jaar komt afbouwen bij jullie. Depay over paar jaar bij PSV, Erikssen dus bij ons. Dan gaat niveau ook wat hoger met zulke ervaring bij clubs. Kans is aanwezig dat een Elia "gewoon" nog jaartje of 2 komt ballen bij Ado of Twente. Ik kan daar wel van genieten.
 
Sverige4u
 
11
1 augustus 2020 om 09:07
Laat ik eerst melden dat ik geen Ajax fan ben anders ben je schijnbaar niet objectief. Na het zien van wedstrijden en wedstrijdmomenten, lijken Antony en Kudus mij echt goede aankopen. Beide spelers moeten nog stappen maken natuurlijk maar het talent is er! Antony een brutale technicus, blijft onophoudelijk acties maken met zijn linkerbeen aan de rechterkant. Hopelijk leert hij het duikelen af... Kudus is echt een beest! Balcontrole moet beter, bal sprint soms te ver van de viet tijdens aannames en dribbels maar fysiek sterk en goed in de combinatie. Kan simpel spelen maar ook moeilijke oplossingen zien.
 
AssyriskA
 
0
1 augustus 2020 om 13:46
Veel spelers waren ook niks... men moet ook niet overdrijven en dan 12 Denen halen als er eentje goed blijkt. Types als Anderson en Boilesen lopen ook rond in NL..