'Ontdekker' van Sergiño Dest: 'Hij appt me nog steeds terug, haha'
Woensdag, 25 november 2020 om 16:44

Sergiño Dest maakte dinsdagavond tegen Dynamo Kiev (0-4 zege) zijn eerste doelpunt in de Champions League. Dat de twintigjarige rechtsback het goed doet bij Barcelona verbaast zijn voormalig jeugdtrainer Brian Tevreden niets. "Hij heeft bij Ajax al laten zien welke potentie hij heeft", zegt Tevreden tegenover het Algemeen Dagblad.

Tevreden was er acht jaar geleden voor verantwoordelijk dat Dest (samen met Jurgen Ekkelenkamp) door Ajax werd opgepikt bij Almere City FC en kan dus worden gezien als een van zijn 'ontdekkers'. Toen stond Dest nog te boek als aanvaller. Het was Tevreden die de Amerikaans international voor het eerst als rechtsback uitprobeerde. "Dat was tijdens een jeugdtoernooi in Spanje", herinnert de oud-prof zich. "Er was geen andere optie. 'Ik doe het voor het team', zei hij nog. Nou, hij speelde geweldig. Aanvallend was hij natuurlijk al goed. En verdedigend loste hij heel veel op met zijn snelheid. Dat is nog steeds een groot wapen nu hij bij Barcelona speelt."

Dest is bij Barcelona goed terechtgekomen, ziet Tevreden. "Alfred Schreuder (assistent-trainer van Barcelona, red.) kent hem nog van Ajax natuurlijk en trainer Ronald Koeman was ook geen vreemde voor Ser. Dat is goed voor hem, lijkt me. Hij heeft bij Ajax al laten zien welke potentie hij heeft. Dat het nu al zo hard gaat bij Barcelona verrast me wel positief. Hij schoot die bal er goed in tegen Kiev, nadat hij die bal mooi meekreeg. Sergiño kómt daar wel als rechtsback in het strafschopgebied. Daar is hij ook goed in. Op zo'n jonge leeftijd al zo goed zijn is mooi maar tegelijkertijd is er ook nog een lange weg te gaan."

Dat Dest weleens 'eigenzinnig' kan zijn, ziet Tevreden juist als een kracht. "Dat heeft hem veel gebracht", stelt de voormalig technisch directeur van Reading. "Trainers hebben weleens moeite met jonge jongens met een eigen mening, maar met Sergiño kon je juist goed de discussie aangaan. Dan stond hij ook open voor argumenten. Zolang het gedrag maar niet overgaat in totale dwaasheid. "Hij is een loyale jongen. Amerika had hem eerder in de peiling dan Nederland en de mooie verhalen van zijn vader hebben ook geholpen."

Tevreden gelooft dat Dest goed kan omgaan met het samenspelen met sterren als Lionel Messi en Antoine Griezmann. "Ik heb het idee dat hij daar heel relaxed onder is. Ik weet natuurlijk niet hoe het er aan toegaat in de kleedkamer van Barcelona, maar hij appt me in elk geval nog steeds terug, haha. Hij heeft zelf verteld dat hij bij Barcelona graag wil spelen zoals Dani Alves dat daar deed. Dat lijkt me een mooi voorbeeld voor hem."

Meer nieuws
   
13:45
13:45
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
1
   
13:24
13:24
Van Bommel niet naar Milan; onderhandelingen met andere trainer al vergevorderd
9
   
12:58
12:58
Donkerrode kaart in Ligue 1 na karatetrap in het gezicht van tegenstander
9
   
12:30
12:30
Live meepraten in de Premier League: West Ham United - Liverpool
15
   
12:23
12:23
Derksen weet wie topkandidaat is om Arne Slot bij Feyenoord op te volgen
35
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (26)

 
ro33ie
 
26
25 november 2020 om 16:54
Jammer dat hij geen Nederlander is anders hadden we eindelijk weer een fatsoenlijke rechtsback
 
TikiTakaGoal
 
26
25 november 2020 om 17:11
Het is jammer dat hij geen Nederlander is maar daarna kraam je onzin uit! We hebben Dumfries en die is aanvallend ook sterk maar verdedigend wat minder, maar dat kunnen we ook over Dest zeggen. On: Dest is een sterk wapen tegen teams die verdedigend spelen, met zijn techniek en snelheid zorgt ie voor veel gevaar. Blij met deze aankoop
 
manutd(jeah)
 
0
25 november 2020 om 21:43
Hoezo onzin? Ga nu niet lopen bashen want hij doey het gewoom prima en zit nog veel rek in.
 
ajax1812
 
51
25 november 2020 om 17:13
Hij is wel een nederlander.
 
Rukbunker
 
6
25 november 2020 om 17:13
Dumbfries is best aardig vind ik, op linksback hebben we een groter probleem.
 
Thanos
 
10
25 november 2020 om 17:19
Dumfries is een leuke kerel en werkt hard en beter hebben we niet echt maar het is natuurlijk geen hoog niveau. Zie hem ook niet ooit schitteren bij Liverpool ofzo.
 
Rukbunker
 
3
25 november 2020 om 17:23
Niet iedereen hoeft niveau Liverpool te zijn, dat is absolute top. Zou wel gewenst zijn natuurlijk ??
 
InkeMontana
 
0
25 november 2020 om 17:47
Ik zie in Wijndal eerlijk gezegd meer potentie, dus dat grotere probleem op linksback zie ik niet helemaal.
 
Vegitosan
 
1
25 november 2020 om 18:02
Laat Liverpool nou net de beste rb op aarde hebben....
 
Thanos
 
2
25 november 2020 om 18:09
Rukbunker, ik doel puur op het Nederlands elftal, het zou fijn zijn om daar wereldtop te hebben. Dumfries is gewoon de beste van een matige tot aardige linie rb’s.
 
Japie_Krekel
 
0
25 november 2020 om 18:36
maar of Dest wereldtop gaat worden moet je natuurlijk ook nog afwachten. hij speelde gisteren een puike partij maar het was wel met alle respect tegen Dynamo Kiev
 
Thanos
 
1
25 november 2020 om 20:09
Japie, nee maar ik doel puur op Dumfries. Zou ik maybe nog boven Dest verkiezen maar zie niet veel verschil.
 
SocioFan1
 
13
25 november 2020 om 17:27
Hij is wel een Nederlander, die voor Amerika speelt. Je kan en van je vader en van je moeder houden, dat lijkt me iets logisch mag ik toch hopen. Dest houdt van beide landen maar moest een keuze maken voor zijn voetbalcarrière, simpel! Je hebt ook spelers waarvan de ouders van een andere komaf zijn, dan heeft die speler beide nationaliteiten maar je kan simpelweg niet voor beide landen ook uitkomen. Maar hij blijft wel beide afkomsten hebben, daar is niks mis mee. Laten we niet doordrijven in de bepaalde sentiment die door sommige worden geuit wat gewoonweg nergens op slaat.
 
ikbenjouniet
 
0
25 november 2020 om 18:54
SocioFan1 het is met Dest gewoon gegaan zo als het omgekeerde van Ziyech, heeft alle jeugd interlands voor Amerika gespeeld en toen die bij Ajax doorkwam gingen ze ligt interesse tonen in hem, toen koos die voor Amerika en eigenlijk niet meer dan logisch. Dat het voor ons jammer is dat het zo is gegaan is naar mijn inziens ook wel een feitje. Persoonlijk vind ik Dumfries het eigenlijk net niet maar is die beter dan de alternatieven. Alleen erger ik me dood aan zijn voorzetten.
 
ErwinStraatsma
 
4
25 november 2020 om 18:27
Dumfries is beter en ook qua mentaliteit een stuk betrouwbaarder. Dest is zwaar overschat en komt denk ik over een paar jaar via Sevilla ergens terecht bij Stoke City ofzo
 
Jsmooth
 
11
25 november 2020 om 18:31
@erwinstraatsma Negatieve reactie die nergens op slaat. Hoezo overschat? Hij was goed bezig bij ajax en is net pas 2 a 3 maanden bezig bij barca. En dat op zeer jonge leeftijd. Dus wat is er dan overschat? Geef die jongen eens de tijd. En pak geen onzin glazen bol om hem alvast naar stoke city te schrijven.
 
ViscaCatalunya
 
7
25 november 2020 om 18:58
Het enige waar Dumfries beter in is dan Dest is boos kijken. Dest is zoveel klassen beter.
 
Teesboer
 
4
25 november 2020 om 20:10
Hoezo slaat het nergens op? Zijn mening mag hij toch geven? Zolang Dest het nog niet heeft gemaakt bij Barça is zijn mening dichter bij de waarheid dan die van jou. Scoren tegen Kiev zegt niet zoveel, eerst maar eens kijken of hij een vaste basisplaats kan afdwingen daar
 
guesss
 
7
25 november 2020 om 16:55
Leuk verhaal, van jochie die "eenmalig voor het team" rechtsbuiten speelde, naar prof die speelt voor Barca. Ik denk dat hij nu anders kijkt naar de positie rechtsachter, ook al is dat achter bij ajax en barca natuurlijk vaak relatief..
 
Rukbunker
 
17
25 november 2020 om 17:11
“Nadat hij de bal mooi meekreeg” Hij kreeg de bal helemaal niet mooi mee, het was gestuntel van Braithwaith en Dest pakte hem in de loop van hem af.
 
nederland79
 
2
25 november 2020 om 19:19
Haha ja mooi he. De verslaggever gisteren ook al: hij krijgt de bal perfect op maat. Soms vraag je je echt af waar die lui naar kijken, waarschijnlijk dezelfde beelden als de var