Open Alfred Schreuder is zelfkritisch: 'Ik had dingen anders moeten doen'
Zaterdag, 3 december 2022 om 14:20

Alfred Schreuder erkent dat hij als hoofdtrainer van Ajax tijdens de eerste seizoenshelft bepaalde fouten heeft gemaakt. Vooral na de nederlaag tegen PSV (1-2) en remises tegen Vitesse (2-2) en FC Emmen (3-3) werd er in de media flink aan de stoelpoten van de oefenmeester gezaagd. Schreuder beleefde onrustige maanden. "Misschien waren sommige jongens wel met andere dingen bezig, zoals een WK of andere zaken, maar daar moet je als trainer wel goed mee omgaan."

Schreuder steekt de hand in eigen boezem en geeft toe dat hij niet foutloos is geweest in zijn gemaakte keuzes als hoofdtrainer van Ajax. "Natuurlijk zijn er in de afgelopen maanden ook dingen niet goed gegaan, en ja, ik kijk kritisch in de spiegel", zegt hij tegenover Voetbal International. "Ik had vanaf het begin dingen anders kunnen en misschien wel moeten doen, maar dan had je mogelijk op dat moment ook nieuwe conflicten kunnen krijgen."

"Dan had ik bijvoorbeeld voor een transfer moeten gaan liggen, maar ik weet ook dat een trainer dat niet kan", geeft Schreuder aan. De vijftigjarige oefenmeester moest met lede ogen toezien dat de clubleiding tijdens de zomerse transferwindow sterkhouders Lisandro Martínez en Antony aan Manchester United verkocht. "Ik heb ervoor gekozen om met de spelers die er wel waren aan de slag te gaan. In het begin ging dat gewoon goed, met prima uitslagen en wedstrijden in de competitie en het openingsduel in de Champions League. Daarna heb ik keuzes gemaakt, die gewoon niet altijd even goed uitpakten. Je maakt allemaal fouten, ook een trainer."

Ajax begon wel voortvarend aan het huidige seizoen, zo zag ook Schreuder. "Ik vond bijvoorbeeld dat er in het begin van het seizoen een hele goede, frisse energie in de groep zat. En dat zat er op het einde niet meer. Hoe je het wendt of keert, dat is zo gelopen, en daar is een trainer verantwoordelijk voor. Daar had ik op bepaalde momenten eerder in moeten grijpen." Voor Schreuder was dit het belangrijkste punt dat uit de evaluatie na de eerste seizoenshelft is gekomen. "Misschien waren sommige jongens wel met andere dingen bezig, zoals een WK of andere zaken, maar daar moet je als trainer wel goed mee omgaan."

Meer nieuws
   
11:02
11:02
Premier League-clubs komen budgetplafond overeen: dit zijn de details
6
   
10:51
10:51
VZ Kort: Deadline verstreken, nog drie potentiële bondsvoorzitters KNVB over
77
   
10:26
10:26
V/d Vaart poogt transfertarget uit Oostings hoofd te praten: 'Niet verstandig'
16
   
09:50
09:50
Clubleiding van Inter niet blij met actie Dumfries en denkt na over sanctie
31
   
09:14
09:14
Davy Klaassen doet boekje open over vertrek bij Ajax: 'Toen zij vertrokken...'
22
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (20)

 
Nick_148
 
18
3 december 2022 om 14:33
Doe dan nu het juiste en stap op. En neem Bassey met je mee. Wat een verschrikking is dat zeg, vandaag ook weer.
 
Andres13
 
7
3 december 2022 om 14:46
Toch zie ik nog best veel Ajax fans hier die Bassey een goede aankoop vinden. Onbegrijpelijk naar mijn mening. Voetballend past hij totaal niet bij Ajax. Het is meer speler die in de Championship hoort met zijn fysiek
 
D-Bergkamp
 
4
3 december 2022 om 16:37
@Andres, Laten we eerlijk zijn, als Bassey net zo goed kon voetballen als Timber dan werd hij binnen een jaar voor 80 miljoen verkocht. Hetzelfde dat als Timber het fysiek van Bassey had. Bassey is fysiek sterk, kop sterk, snel, jong, redelijke ervaring (con cup winnaar), Engels. Om te verwachten dat die jongen ook nog enorm goed an de bal zou zijn… tja zijn zulke spelers haalbaar voor Ajax? Vergelijk het met Haller, die miste ook voetballend vermogen. Had hij dit wel gehad was hij een potentiële ballon dor winnaar geweest omdat hij dan een tweede Benzema zou zijn.
 
hansje1969
 
1
3 december 2022 om 22:03
Ja dat je daar 23M voor betaald. Gevalletje Tropen Kolder. Ik was er al bang voor toen ik het niveau van Rangers zag tegen PSV. Ik kreeg redelijk de wind van voren toen ik het een kroeg elftal noemde (rangers) en vreesde voor het niveau van Bassey. Ook zorgwekkend dat je dit niveau niet zelf kan opleiden
 
QuincyAFCA
 
27
3 december 2022 om 14:35
Schreuder moet gewoon opstappen hij krijg het niet voor elkaar. Zelfs oefenpotjes verliest die.
 
4sigare
 
0
3 december 2022 om 18:05
Dat is niet reëel met zoveel WK gangers. De leiding moet eens kritisch naar de transfer zomer kijker. Wat hebben we wel/niet gehaald. ajax wat ook een warme club wil zijn, kan nu nooit een trainer ontslaan wat nog op alle fronten mee doet. We hebben ook jaren boven onze stand gepresteerd, ja incidenteel kunnen we dit. Maar als je realistisch bent weet je dat we niet zoveel beter/groter zijn dan de rest. Al vinden veeeel mede ajacieden van wel, maar dat is vooral arrogantie.
 
Oortap
 
13
3 december 2022 om 14:39
Het is wel klaar met Schreuder, of dat straks in januari is of aan het einde van het seizoen. Onlogische keuzes en het is overduidelijk dat hij een groot deel van de spelersgroep niet mee heeft. Toch een poging wagen bij de bondscoach van Denemarken? Misschien wat makkelijker te overtuigen gezien het slechte WK van de Denen.
 
Ibi123
 
11
3 december 2022 om 14:42
Nou Denemarken zat ook niet echt een plan achter, zou niet weten waarom Ajax hem zou moeten nemen. Doe mij maar Bosz, Bielsa of anders misschien zelfs Van Gaal proberen te porren. Maarja alles beter dan big brain Schreuder. Hij is nog slechter dan Keizer
 
Corner53
 
0
3 december 2022 om 18:35
Misschien ligt dat slechte WK van de,Denen ook wel aan de coach, dan schiet je er niets mee op als die voor Schreuder in de plaats komt.
 
Jack Jackson
 
0
4 december 2022 om 10:58
Welke spelers heeft ie niet mee dan? Heb je ze gesproken? En heb je dat uit hun mond gehoord?
 
RUTGERRR
 
8
3 december 2022 om 14:47
Ja, je had de afslag straal voorbij moeten rijden en ergens op Texel uit moeten komen.
 
mhda
 
10
3 december 2022 om 14:48
Kort samengevat ...ajax startte scherp, zoals ze onder ten Hag waren geeindigd. Niks meer van over. Coach, stiekem overspannen. Kan geen lach meer af. Spelers die smachten naar het WK, weg van de stress. Ongeacht welke spelers hij ook kiest, hij kan het niet .Hij durfde in het begin geen keuze te maken, was bang voor nieuwe conflicten. Sterk Alfred, die speler bepaald dus jouw keuze. 2 x raden over wie het gaat.
 
oigatinha
 
2
3 december 2022 om 15:13
Cody Gakpo danwel Luco Modric.
 
arsenal890
 
4
3 december 2022 om 14:48
Je doet het erg goed hoor. Na mijn mening moet je zelfs een contract voor het leven krijgen
 
Gryudo
 
3
3 december 2022 om 14:59
Schreuder ziet het echt niet. Als je het nu zoekt in spelersmateriaal, dan snap je niet dat de restverdediging geen idee heeft wat het moet doen in de omschakeling. De verdedigende linie schuift wel eens te ver door. Opkomende cv wordt niet door een cvm opgevangen. Directe passlijnen blijven open en rugdekking is ook pover. Schreuder weet niet hoe hij dominant aanvallend voetbal moet spelen zonder zich verdedigend enorm kwetsbaar te maken.
 
HakimZiyach22
 
12
3 december 2022 om 15:01
Absolute schande dat deze man er nog zit. De mensen die hem hebben aangesteld zijn echter nog een grotere schande. Dit had niemand mogen overleven. Sar, Hamstra en Megamind wegwezen.
 
Jack Jackson
 
0
4 december 2022 om 11:01
Wel een erg populistische reactie om de mensen die Schreuder aangesteld hebben een schande te noemen. Dat zijn namelijk dezelfde mensen die Erik ten Hag en Marc Overmars hebben aangesteld, en Ajax op die manier veel geld hebben opgeleverd. Maar ja, van overdreven emotionele fans kan je niet anders verwachten.
 
andyking
 
3
3 december 2022 om 15:26
Goede zelfreflectie van Schreuder. En dapper dat hij dat durft te zeggen. Ten Hag zijn start bij Ajax was ook niet zo geweldig... En als je ziet wat er deze zomer is vertrokken...
 
Jack Jackson
 
0
4 december 2022 om 11:02
Eindelijk iemand met een genuanceerde mening. Helaas is daar bij het merendeel van de voetbalfans weinig plaats voor...
 
ajgangstar
 
1
3 december 2022 om 23:17
Ow nu snap ik het. We verloren o.a. ( dik) tegen Napoli omdat die wk jongens al met hun gedachtes in Qatar zaten. Tuurlijk Alfred! En je had natuurlijk die record transfers tegen moeten houden, want het draait niet om Ajax maar om jou. Met Martinez en Anthony hadden mensen de ware Alfred gezien, een genie, een geweldenaar, een people manager en nu zien ze een waardeloze elftal, een selectie die nog slechter is dan die van Vitesse, maar godzijdank hebben wij Alfred en staan we dankzij hem DERDE ….