'Problematische situatie' bij Ajax: 'Ik begrijp het niet, het is heel vreemd'
Zondag, 16 februari 2020 om 09:00

Bruno Varela stond afgelopen maandag onder de lat bij Jong Ajax om wedstrijdritme op te doen met oog op het eerste Europa League-duel met Getafe. De Amsterdamse beloften verloren echter met 7-2 van Jong FC Utrecht en bij vier tegengoals zag de Portugees, die de geschorste André Onana donderdag vervangt, er niet goed uit. Ook het Eredivisie-debuut van Varela bij FC Groningen (2-1 verlies) verliep niet vlekkeloos.

David Endt vindt het te vroeg voor een oordeel over Varela. "Ik zie geen slechte keeper, hij heeft de atletische kwaliteiten", vertelt de voormalig teammanager van Ajax in gesprek met de NOS. Hij wijst erop dat Onana in zijn tijd bij Jong Ajax ook fouten maakte, maar nu onaantastbaar is. "Varela heeft het alleen nog niet laten zien op het hoogste niveau. Een open boek is hij nog. Fouten als maandag kunnen gebeuren als keeper."

Khalid Sinouh noemt de keeperssituatie bij Ajax echter 'problematisch'. Varela maakte pas na negen maanden zijn eerste minuten voor Jong Ajax en vorige maand maakte hij in het bekerduel met Spakenburg zijn officiële debuut voor het eerste. "Ik begrijp het niet", zegt de oud-doelman. "Varela heeft nog niet onder druk gepresteerd. Er had een ervaren keeper achter Onana moeten zitten. Heel vreemd. De belangen zijn zo groot."

Endt ziet het aantrekken van Varela niet als fout van Ajax. "Een ervaren man erachter is ideaal, maar moeilijk. Het is veel meer dan ballen stoppen. Het is dienstbaar zijn. Genoegen nemen met je positie. Zo'n speler moet maar net beschikbaar zijn." Sinouh geeft aan dat er in Nederland in de breedte 'sowieso te weinig goede keepers zijn'. "In mijn tijd had je Oscar Moens, Henk Timmer, Sander Westerveld, noem maar op. Dat is het probleem. Justin Bijlow heeft dit seizoen drie wedstrijden gespeeld en moet al in Oranje..."

Ajax had jaren geleden met Diederik Boer en Tim Krul twee ervaren keepers achter de hand, maar daarna voldeden Kostas Lamprou en Benjamin van Leer niet aan de verwachtingen. Endt is er nog niet van overtuigd dat Kjell Scherpen en Dominik Kotarski het niveau van het eerste aankunnen. "De stap naar het eerste is nog een brug te ver voor Scherpen. Kotarski heb ik veel fouten zien maken bij Jong Ajax. Hij heeft kwaliteiten, maar heeft me nog niet volledig kunnen overtuigen."

Meer nieuws
   
22:53
22:53
Heeft Sparta goud in handen? 'Hij kan zo bij Ajax, Feyenoord of PSV mee'
0
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
12
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
1
   
21:09
21:09
Perez dubt over PSV'er: 'Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo'n dip wél erg'
16
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (32)

 
FCVoetbal23
 
7
16 februari 2020 om 09:14
Ik begrijp niet waarom een tweede keeper zo weinig wedstrijden speelt. Waarom doet hij niet vaker met Jong mee? Anders moet je gewoon de keeper van Jong opstellen die wel een bepaald wedstrijd ritme heeft.
 
ajaxf1
 
43
16 februari 2020 om 09:26
Hij is te oud voor jong. Hij had dispensatie omdat het 2 beloftenelftallen waren die speelden.
 
UltimateFreak83
 
3
16 februari 2020 om 09:29
Omdat Scherpen en Kotarski om en om keepen.
 
Quancios
 
13
16 februari 2020 om 09:53
Ja en dat is omdat Varela niet in de KKD mag spelen. Alleen wanneer Jong Ajax tegen een ander beloftenelftal speelt.
 
Patroo
 
7
16 februari 2020 om 09:28
Als Ajax wilt doorgroeien moeten ze ook op de keeperspositie twee goeie hebben staan. Onana gaat straks echt een gat achterlaten, maar er is genoeg geld om een goede vervanger en een backup te vinden. Cillessen wellicht terughalen mocht zijn situatie bij Valencia niet veranderen, of anders peilen bij Bizot? Qua keepers heb ik het idee dat er na Onana en Varela louter alleen in het binnenland gescout.
 
puntnaarachter
 
10
16 februari 2020 om 09:36
Ajax en 2e keepers. Je merkt dat bij Ajax er totaal geen focus is wat betreft een 2e keeper. Zij halen talentvolle keepers die er (nog) niet klaar voor zijn en dat is dan de 3e keeper. Dan hebben zij nog een 2e keeper nodig en dat is dan slechts een formaliteit, of die goed genoeg kan keepen? Dat is niet interessant, zolang die maar gezellig is in de kleedkamer en niet teveel zeurt. Als je kijkt naar andere Nederlandse clubs, dan is het bij Ajax wel echt slecht geregeld op dat gebied, wat natuurlijk niet nodig is. Deze gast, lamprou en verhoeven, dat zijn toch gewoon hele matige 2e keepers geweest?
 
De Toekomst
 
35
16 februari 2020 om 09:49
Complete onzin. Ajax heeft echt jarenlang 2 goede keepers gehad. Lobont, Stekelenburg, Vermeer, Cillessen, Onana. Constante overlap. Ook waren er tussendoor nog prima ervaren keepers als Gentenaar en Boer. Ook Van Leer werd gezien als prima optie. Nu lijkt Varela geen goede (tweede) keeper, maar dat dachten we ook van Onana. Het is afwachten.
 
BurdyM
 
11
16 februari 2020 om 09:56
Hoe lang wil je nog wachten met Varela? Niet goed genoeg voor Benfica 1 is niet goed genoeg voor Ajax. Daarnaast straalt hij niets uit. En zo slecht als hij afgelopen week was. Zo slecht heeft Onana nog nooit gekeept.
 
puntnaarachter
 
3
16 februari 2020 om 10:05
Onanna was die talentvolle keeper waar ik op doel met keepers die er (nog) niet klaar voor was. Volgend mij werd daarom ook een heel matige krul gehaald om als 2e keeper te fungeren? De overige Stekelenburg en Vermeer kwamen op de bank terecht, dus waren niet gehaald. Daarnaast heb ik het over het tijdperk van Overmars. Waarom er steeds wordt gegokt met talentvolle keeper en niet op zeker wordt gespeeld met een ervaren keeper? Nu is Scherpen de Oanana/cillessen van deze tijd en is het de hoop dat die het opgaat pakken.
 
Soccerfan_1
 
4
16 februari 2020 om 10:15
@BurdyM......jij schrijft hem af op 1 wedstrijd met jong Ajax en vindt hem niet goed genoeg voor Ajax. Laten we die gast eens beoordelen als hij een aantal wedstrijden in het eerste heeft gespeeld voordat we roepen dat ie niet goed genoeg is. Als je Onana in jong Ajax zag dan had ik ook gezegd stuur die jongen lekker terug naar Barcelona. Oordeel niet zo snel, punt.
 
hansje1969
 
4
16 februari 2020 om 09:44
Tja het beleid bij Ajax is niet altijd even begrijpelijk. Kijk Lamprou vorig jaar. Je weet op voorhand dat het fout gaat. Dan als mosterd na de maaltijd komen ze met Valera aan die er blijkbaar geen reet van kan hebben we kunnen zien. Waarom zoek je niet een keeper die je kent zoals Pasveer of Room wat ze bij PSV deden die je de beker ook laat keepen . Maar dan weet je dat je iets betrouwbaars hebt achter de hand. Je tweede keeper is van groot belang. Iets dat Overmars totaal verwaarloost in mijn ogen
 
De Toekomst
 
3
16 februari 2020 om 09:51
Laten we Varela ook niet te vroeg veroordelen. Dat wij hem niet kennen, zegt niet dat het een slechte keeper is. Bij Benfica heeft hij toch ook redelijk wat wedstrijden mogen spelen.
 
Soccerfan_1
 
3
16 februari 2020 om 10:12
Dat is toch typisch Nederlands. Zien iemand een slechte pot spelen en die kan er dan meteen helemaal niks van. Er wordt niet gekeken naar dingen die eromheen spelen. Nee meteen een oordeel vellen. Mensen zien alleen de blunders maar zien niet naar het feit dat hij nooit minuten mag maken en ineens weer in het diepe wordt gegooid. Met aankopen ook. Speel je je eerste wedstrijd slecht dan ben je meteen een miskoop. Valera is een goede keeper. Eerste keeper bij Benfica word je ook niet zomaar. Hij had gewoon meer wedstrijden moeten krijgen. Ik hoop dat ie tegen Getafe een dijk van een wedstrijd speelt. Dat verdiend die jongen. Blunders van Onana ziet nooit iemand maar deze jongen wordt meteen afgemaakt na 1 wedstrijd bij jong Ajax. Echt niet te filmen
 
edwinus10
 
2
16 februari 2020 om 10:16
Hij was 3e keeper bij Benfica! Heeft daar ook veel geblunderd! Ik volg de Portugese competitie vrij goed en wij moesten hard lachen toen we dit vorig jaar hoorden! Kijk ook maar wat filmpjes op YouTube van hem over zijn tijd bij Benfica!
 
Xyzz
 
2
16 februari 2020 om 10:23
Zegt ook wel wat dat ze hem daarna derde keeper maakten en verhuurden met optie tot koop. Oftewel na al die wedstrijden hadden ze er daar totaal geen vertrouwen meer in.
 
NJfromVOL
 
1
16 februari 2020 om 10:30
De excuses die jij noemt, zijn zaken die je vooraf weet. Dat hij niet mag meedoen met de Jong elftallen, zijn zaken die je weet als je hem aantrekt. Als je het hem niet mag aanrekenen, wie wel dan?
 
genieterr
 
1
16 februari 2020 om 09:52
Gewoon volgend jaar cilissen halen als backup achter Onana.
 
De Toekomst
 
17
16 februari 2020 om 09:56
Haha ja, want Onana blijft en Cillessen ziet het zitten om tweede keeper te worden bij Ajax.. Zelfs bij Barcelona met een beter salaris kon hij zich niet neerleggen bij die rol.
 
Patroo
 
7
16 februari 2020 om 09:56
Onana is zo goed als weg. En Cillessen gaat anders echt niet komen als tweede keeper.
 
Soccerfan_1
 
2
16 februari 2020 om 10:08
Varela had afgelopen woensdag ook gewoon moeten spelen. Ten hag laat hem gewoon verpieteren en als het dan ineens moet dan moet ie er meteen staan zonder speelminuten. Dat kan toch niet? Waar is de tijd gebleven dat de reserve keeper de bekerwedstrijden keepte. Die had Varela nu wel nodig. Maar waarom moest Onana daar dan weer zonodig staan. Ten hag snapt er soms helemaal niks van. Varela wordt nu helemaal afgemaakt op 1 slechte wedstrijd terwijl die jongen totaal geen wedstrijdritme heeft. Onana stond ook vaak te blunderen maar kijk wat minuten maken met hem deed. Varela is een prima keeper maar als je nooit minuten krijgt hoe kan je dan in hemelsnaam presteren. Had hem die bekerwedstrijden gegeven. Hoe moeilijk is dat nou.
 
Xyzz
 
2
16 februari 2020 om 10:27
Hij heeft er vorige week 7 om de oren gekregen tegen een jeugdteam, dan verdien je niet een kans in het eerste. Hoe minder wedstrijden hij dan speelt voor Ajax 1, hoe beter. En afgelopen woensdag was gewoon een belangrijke wedstrijd. Met een incapabele keeper had je er zomaar uit kunnen vliegen. Ten Hag had volkomen gelijk; jij bent degene die er niets van snapt.
 
memphisdepay
 
1
16 februari 2020 om 10:29
Ach wat een onzin! Die gast moet er inderdaad gewoon staan! Wedstrijdritme geldt niet voor een keeper. Denk jij nou trouwens echt dat als Varela 2 wedstrijden (beker) meer had gespeeld, hij het dan zo veel beter zou doen. Daarnaast heeft hij dit zelf gecreëerd door als een amateur te staan keepen bij jong Ajax, de keeper van het plaatselijke voetbalelftal had het nog beter kunnen doen. Dus logisch dat er nu wat druk op die Europa league wedstrijd staat! Ik zeg niet dat het een hele slechte keeper is maar hij is wel duidelijk een paar klassen minder dan Onana. Daarnaast is de vergelijking met Onana totaal anders, dat was een jeugdkeeper terwijl Varela 25 jaar oud is en eerste keeper van Benfica is geweest.
 
 
1
16 februari 2020 om 10:12
Vroeger had Ajax het met Didulica, Lobont, Timmer, Boschker, Gentenaar, Vonk, Vermeer en Cilissen goed voor elkaar. In Varela heb ik weinig vertrouwen. Hij scheen in Portugal ook al fout op fout te stapelen.
 
edwinus10
 
2
16 februari 2020 om 10:18
Dat klopt iedereen in Portugal kan ook niet geloven dat Ajax hem wilde hebben! Hij is alleen groot verder niets! Net als Scherpen ook niet echt het niveau voor Ajax
 
FaridvanGinkel
 
1
16 februari 2020 om 10:23
Tenenkrommend wat Endt zegt over Scherpen. Het eerste is een brug te ver? Volgens mij speelt Ajax in de Eredivisie, net zoals Scherpen bij Emmen deed. Ik begrijp wel dat hij niet een volwaardig Ajax keeper is die onbetwist is, maar hij kan zeker af en toe of zoals in dit geval wanneer de noodzaak hoog is op doel staan. Vervelend dat het op een cruciaal moment is (Getafe), maar vooral in de eredivisie zou dat prima moeten kunnen. Ik ben van mening dat Ajax uitstekend werk levert op veel fronten. Op het gebied van tweede keepers helaas niet. Waarom niet Onana als eerste keeper en dan Scherpen en die andere keeper om en om laten banken? Die Varela heb je helemaal niets aan, kan je net zo goed een ervaren keeper halen die zijn basisplek bij een subtopper of middenmoter wilt inleveren voor een reserve plek en meer salaris naast het mooie Ajax shirt.
 
shenkie
 
2
16 februari 2020 om 10:40
Emmen naar Ajax spelen allebei in Nederland dus zo groot is de stap niet?? Kom op zeg, van Emmen naar de champions league is een megastap! Laat staan de druk die erbij komt kijken... en dan te bedenken dat Emmen per ongeluk is gepromoveerd, die waren al blij dat ze nacompetitie mochten spelen dat jaar, dus ook geen druk... ik hoop dat Ajax Stekelenburg of Pasveer zover krijgt om nog een jaartje te komen banken.
 
Master D
 
1
16 februari 2020 om 10:30
Ach ja het is allemaal zo typisch. Bij Ajax liep een Diederik Boer of Dennis Gentenaar rond als reserve keeper. Alsof dat zulke geweldige keepers waren. Die wilde je ook geen minuut tussen de lijnen hebben. Boer heeft ook geen punt voor Ajax gepakt. Dat vond men schijnbaar prima. Nu bij Varela is het plotseling een probleem, terwijl Varela echt geen mindere keeper dan Boer is. Men begint pas met zeuren over de 2e doelman als ie erin moet, terwijl wij de afgelopen 12 maanden geen onvertogen woord over Varela gehoord hebben.
 
JvG001
 
2
16 februari 2020 om 11:00
De sleutel voor succes met Varela ligt in de rust die hij als doelman krijgt. Daarom moet er een stevig blok voor hem staan met voetballende kwaliteiten en dat weinig fouten maakt. Martinez laat wekelijks zien het prima te doen in de verdediging, daarnaast kan Schuurs staan maar Alvarez is misschien ook wel een goede optie. Als daarvoor maar Blind en Eiting samen staan.
 
mayarood
 
3
16 februari 2020 om 11:18
Het probleem dat Varela ook had was dat de achterhoede van Jong Ajax grotendeels miste door blessures en schorsingen. Dat was werkelijk los zand. De enige goede verdediger viel ook nog eens uit met een blessure binnen een half uur...
 
MitchM
 
1
16 februari 2020 om 12:05
Ben het er volledig mee eens dat er achter Onana een meer ervaren, stabiele keeper moet staan, maar ik hoor niemand over het feit dat Onana drie onnodige gele kaarten heeft gepakt waardoor hij geschorst is. Dat is ook niet bepaald handig. Om nu Onana de schuld te geven gaat te ver, zo bedoel ik het ook helemaal niet, maar het is wel een puntje.