Puyol countert Xavi: 'Als Barcelona hem niet had gehaald, was dat een fout'
Zondag, 16 juli 2017 om 13:00

Carles Puyol is het oneens met zijn voormalig ploeggenoot Xavi. De middenvelder van Al-Sadd stelde donderdag dat Barcelona geen spelers moet binnenhalen die de club ooit hebben verlaten, waarmee hij doelde op een mogelijke rentree van Héctor Bellerín. Puyol denkt dat Barcelona zich in de eigen voet zou schieten als de club dat beleid zou voeren.

"Het is zijn mening, maar dat betekent ook dat hij Cesc Fàbregas of Gerard Piqué niet teruggehaald zou hebben. Piqué is van enorm groot belang geweest voor Barcelona. Ik vind dat je iedere speler individueel moet beoordelen", countert de gestopte Puyol in gesprek met diverse Spaanse media. Het is volgens de oud-verdediger ook van belang om de redenen te achterhalen waarom een speler ooit is weggegaan bij Barcelona.

"Als je de kans krijgt om je te versterken met Piqué, de beste centrumverdediger ter wereld, en je doet het niet omdat hij jouw club ooit heeft verlaten, dan bega je een fout. Maar zoals ik zei: het is zijn mening en die moet gerespecteerd worden", concludeert Puyol. Xavi zei eerder het tegenovergestelde: "Je was hier al, toen wilde je vertrekken, dan hoef je ook niet terug te komen. Barcelona moet zijn zelf opgeleide spelers juist koesteren."

Meer nieuws
   
22:53
22:53
Heeft Sparta goud in handen? 'Hij kan zo bij Ajax, Feyenoord of PSV mee'
1
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
13
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
1
   
21:09
21:09
Perez dubt over PSV'er: 'Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo'n dip wél erg'
16
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (14)

 
Guaporta
 
21
16 juli 2017 om 13:08
Deze hele discussie draait om het signaal dat de club af moet geven aan hun eigen talenten. Xavi geeft terecht aan dat je een (tussentijds) vertrek stimuleert op het moment dat je spelers die voor een vertrek kozen (en vervolgens doorbraken) terughaalt. Je zag het al aan de uitspraken van Seung-Woo Lee. Die gaf aan dat hij altijd nog terug kon keren op het moment dat hij nu zou kiezen voor een vertrek. Dat moet je dus zien te stoppen, dat is namelijk niet de manier waarop je kan profiteren van een sterke jeugdopleiding. Vertrek is een vertrek, dan moet je wel uitzonderlijk goed zijn wil je dan nog terugkeren. De basis van de uitspraken van Xavi kloppen dus wel, maar Puyol geef terecht aan dat je dit op een 'case by case' basis moet bekijken. Gerard Piqué, Jordi Alba en in mindere mate Cesc Fábregas zijn uitzonderingen, maar in principe moet je de loyaliteit van jeugdspelers forceren door hen aan te geven dat een terugkeer in principe niet mogelijk is bij een vertrek. Dan denken die talenten wel twee keer na voor ze naar Engeland gaan. Verder is deze discussie trouwens overbodig als je die talenten geen sportief plan kan bieden bij het eerste elftal (op lange termijn) en dat is precies de oorzaak van deze problemen. Niet het signaal dat je afgeeft met het al dan niet terugkeren, maar het gebrek aan sportief perspectief onder Luis Enrique. Hopelijk is dat anders nu Pep Segura uit La Masia vertrokken en Ernesto Valverde eindverantwoordelijke van het eerste elftal is. Heb het gevoel dat er nu meer oog is voor het talent dat rondloopt in de jeugd. Hopelijk wordt dat voorgevoel in de komende seizoenen waargemaakt!
 
laviola89
 
2
16 juli 2017 om 13:13
Goed stuk, helemaal met je eens. Eentje puntje vind ik te makkelijk, namelijk Fabregas. De man was de absolute sterspeler van Arsenal op dat moment en droeg die hele ploeg. Destijds was t, als zaak op zich, onmogelijk om hem niet terug te halen naar Barcelona. Je kon er niet omheen.
 
Guaporta
 
5
16 juli 2017 om 13:27
Klopt. Maar dat kwam vooral door de druk die de club zichzelf op heeft gelegd, zowel vanuit de fans als vanuit de media. Fábregas was geen noodzaak. Sterker nog, met Seydou Keita en het aanstormende talent Thiago had je al twee uitstekende spelers in huis. Het aantrekken van Fábregas heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat die twee vertrokken en een gat op het middenveld achterlieten. Had graag gezien dat die transfer niet was gebeurd (achteraf gezien), maar je hebt gelijk dat Barcelona er op een gegeven moment niet meer omheen kon.
 
stravven
 
7
16 juli 2017 om 13:16
Maar dan is er nog de vraag: In hoeverre was het de keuze van de speler zelf? Het gebeurt vaak genoeg dat de club denkt dat een speler niet goed genoeg is, en hem laat gaan.
 
Guaporta
 
2
16 juli 2017 om 13:29
In welk geval? Het vertrek van Eric Garcia was de aanleiding voor deze discussie, een verdediger die erg hoog werd ingeschat in La Masia en door sommigen zelfs als het grootste defensieve talent van de jeugdopleiding benoemd. De club schatte hem dus wel op waarde, maar de speler zelf had de beslissing (samen met zaakwaarnemer Puyol) gemaakt om te vertrekken.
 
ReRo
 
10
16 juli 2017 om 13:16
Daar ga je al. Loyaliteit forceren. Gooit al je valide punten door het raam. Als er 1 ding ter wereld is wat niet te forceren is, is dat wel loyaliteit
 
Guaporta
 
0
16 juli 2017 om 13:35
Hoezo? Loyaliteit kan je wel degelijk 'forceren' op het moment dat je een passend sportief plan hebt, spelers hun toekomst bij de club kan ontzeggen wanneer ze dreigen te kiezen voor een vertrek en hogere salarissen uitkeert. Let maar eens op, dan zullen er veel minder talenten kiezen voor een vertrek naar de rijke Engelse clubs. Alle spelers in de jeugd van Barcelona dromen van een doorbraak in het eerste elftal, maar vertrekken op het moment dat verleidingen van Engelse clubs om de hoek komen kijken of ze minder aan spelen toekomen op het moment dat het zwaarder wordt. Neem jongens als Xavi en Puyol zelf, die stonden op het punt om naar AC Milan te vertrekken op een gegeven moment. Die zijn uiteindelijk gebleven omdat ze toch wilden vechten voor hun plek, maar konden in Milaan vier keer zoveel verdienen. Die loyaliteit kan je niet forceren, maar je kan de argumenten en omstandigheden voor een langer verblijf wel degelijk aanpassen zodat de beslissing makkelijker wordt. Dan zijn er meer talenten die durven te investeren in hun carriere zoals Sergi Roberto dat heeft gedaan.
 
Richdinho
 
7
16 juli 2017 om 13:22
Ik denk dat het eerder van belang is dat dd club stopt met middelmaat in te kopen en ze ervoor zorgt dat de jeugd geen kans krijgt. Wat is dat voor signaal dan? We kopen liever spelers als Mathieu, Vermaelen en Alcacer dan dat we de jeugd een kans geven. Daar begint het bij. De jeugd moet zien dat talenten de kans krijgen. Waarom zou je bij barca blijven als je ziet dat andere talenten geen kans krijgen?
 
Kowalski
 
3
16 juli 2017 om 13:29
Ik snap de aankoop van Andre Gomes en Alcacer sowieso niet zo goed, had dan gewoon Munir of Sandro doorgeschoven en op het middenveld Sergi Samper en Alena (eerder) doorgeschoven. Vind sowieso al een tijdje dat Barca onzorgvuldig met La Masia omgaat, sinds het vertrek van Thiago eigenlijk.
 
Guaporta
 
1
16 juli 2017 om 13:37
Oh, helemaal mee eens. Dat is ook één van de signalen die je juist niet moet geven aan jeugdspelers. Daarom pleit ik ook voor La Masia of wereldtop. Ga voor wereldtoppers op de transfermarkt op posities die je moet versterken. Is dat niet mogelijk? Dan biedt La Masia antwoord. Geen middelmaat, geen breedteaankopen. Dat heeft totaal geen zin. Dan kan je net zo goed eigen talent gebruiken.
 
Strikersun
 
9
16 juli 2017 om 13:09
Helemaal eens met Puyol, ieder geval staat opzich. Al zou ik Pique zelf niet de beste centrumverdediger in de wereld noemen om eerlijk te zijn.
 
desailly
 
3
16 juli 2017 om 13:21
Altijd weer xavi dit xavi dat... Je zit in de woestijn..geef lekker je mening over het komende WK in 2022.. Iets anders:Piqué idem..Altijd commotie veroorzaken met zijn gedrag buiten het veld..
 
JeffreyMassing
 
0
17 juli 2017 om 09:30
Dan hoeft xavi dus ook nooit terug te komen