Robben maakt nog steeds tongen los in Mexico: 'Het was geen penalty'
Woensdag, 7 oktober 2020 om 09:52

Duels tussen Nederland en Mexico zijn sinds het WK van 2014 extra beladen. Op het eindtoernooi van zes jaar geleden wist Arjen Robben in blessuretijd een strafschop te versieren na een vermeende overtreding van Rafael Márquez. Klaas-Jan Huntelaar tekende vervolgens vanaf elf meter voor de 2-1 voor Oranje. De woede was met name bij de Mexicaanse supporter José Luis Mercado bijzonder groot. Beide landen treffen elkaar woensdagavond in vriendschappelijk verband in de Johan Cruijff ArenA.

"Ik was heel, heel boos. Mijn familie moest me kalmeren", verklaart Mercado jaren later in gesprek met RTL Nieuws. De Mexicaan besloot destijds gelijk om een Twitter-actie op poten te zetten. 'No era penal', oftewel 'het was geen penalty', verscheen dagelijks op zijn Twitter-pagina. De actie van Mercado was wereldwijd groot nieuws, want onder meer de BBC en CNN besteedden aandacht aan de protestactie van de verontwaardigde supporter uit Mexico.

Robben zelf reageerde pas jaren later op het veelbesproken moment uit het achtstefinaleduel van het Nederlands elftal met Mexico. "Het was een penalty", zo zei de aanvaller van FC Groningen tegen de Volkskrant. Anno 2020 wil de oud-international van Oranje het er liever niet meer over hebben. "Arjen is niet beschikbaar voor vragen hierover", verklaart de woordvoerder van Robben aan RTL Nieuws.

Voor Mercado is het duel met Oranje uit 2014 inmiddels ook een gesloten boek. Hij hield de actie met de bijbehorende hashtag #noerapenal uiteindelijk 4 jaar en 269 dagen vol. "Ik wilde het tot en met het WK in Rusland (in 2018, red.) doen, zodat we daar Nederland konden verslaan, maar Nederland kwalificeerde zich niet." De woede over de strafschop is inmiddels niet meer zo groot. "Nee, dat niet, maar de herinnering aan dat toernooi is zuur. Het gevoel blijft dat er meer in zat. Het einde met zo'n penalty was zuur. En ik blijf erbij: het was geen penalty."

Bij Édson Alvarez is de pijn van de uitschakeling op het WK in Brazilië ook nog niet helemaal verdwenen. "Het penaltymoment van Arjen Robben vergeet ik nooit, niemand in Mexico trouwens", benadrukt de verdediger annex middenvelder van Ajax in gesprek met De Telegraaf. "Iedereen voelde dat ons heel veel onrecht werd aangedaan en de teleurstelling en woede waren groot. Mexico stond tot het doelpunt van Wesley Sneijder in de 88e minuut met 1-0 voor en het verlangen om de kwartfinale te halen, was enorm. Dat we een paar maanden later vriendschappelijk wel van Oranje wonnen (met 2-3, red.), voelde niet als wraak en nam de pijn niet weg. Elk duel met Nederland heeft sinds dat WK nu extra lading."

Meer nieuws
   
00:00
00:00
Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
1
   
23:55
23:55
Advocaat noemt opvallende naam voor opvolging Slot: 'Hij lijkt me zeer geschikt'
13
   
23:55
23:55
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
   
23:54
23:54
Jamie Vardy gidst Leicester City naar kampioenschap in Championship
7
   
23:45
23:45
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
20
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (47)

 
Groninger020
 
117
7 oktober 2020 om 09:59
Heel bijzonder dat geen Mexicaan erbij zegt dat Nederland in de eerste helft wel een honderd procent penalty had moeten krijgen.
 
Pablonino
 
80
7 oktober 2020 om 10:05
Dat is hier toch hetzelfde. Hoor nog dat Nederland een corner had moeten krijgen in de wk finale. Dat de Jong allang rood had moeten hebben word hier dan ook vergeten.
 
voetbalfreak
 
47
7 oktober 2020 om 10:18
Jij bent de eerste die over een corner begint. Nooit geweten. Finale terecht verloren; Spanje was beter. Punt.
 
feye88
 
42
7 oktober 2020 om 10:40
We moesten toch ook een corner krijgen? En iedereen is het er mee eens dat het rood was. En dat Spanje verdiende te winnen.. Het enige wat echt nog pijn doet is die teen van casillas. Met de rest heb ik vrede.
 
Pablonino
 
4
7 oktober 2020 om 10:45
Ik had het ook niet geweten als ik het niet vaker gehoord had al. Dus de eerste ben ik zeker niet. Als het over Iniesta of de WK finale gaat staat er altijd wel ergens een berichtje dat die goal nooit had mogen tellen.
 
martijnr12
 
10
7 oktober 2020 om 10:46
De meest frustrerende wedstrijd in de carriere van Robben. Staat bekend om te vallen. Valt twee keer niet als doorgebroken speler om Puyol rood aan te naaien. Staat bekend als geweldige aanvaller. Mist op een centimeter na een relatief makkelijke 1 op 1. En die corner op het laatst was echt belachelijk haha. Schot, bal veranderd ontzettend van richting. Doeltrap. Overigens net zo kansloos was de aftrap van Sneijder na de 1-0. Nog een paar minuutjes te spelen en die knakworst ramt de bal vanaf de middenlijn richting doel. Heel veel meer kan ik me trouwens niet herinneren van die pot.
 
Pablonino
 
3
7 oktober 2020 om 10:56
@feye88 Ging mij er niet om of het terecht is of niet. Maar meer dat supporters van elk land/club altijd goed weet te herinneren wanneer ze tekort gedaan zijn maar wat eerder vergeten wanneer ze gematst zijn. Dat het niet alleen in Mexico voorkomt.
 
Thamike
 
0
7 oktober 2020 om 12:13
@pablonino, dat klopt alleen een jaren lange trauma houden wij er niet aan hover en de Mexicanen schijnbaar wel. Je verwacht na een jaar wel wat meer relativeringsvermogen maar 4 jaar een hash volhouden is een behoorlijke trauma hoor. Ik heb ook een trauma overgehouden aan de Spurs maar dat is nu wel klaar.
 
KakaRonaldo
 
20
7 oktober 2020 om 10:00
Hahahah is ie nog steeds bezig joh. Ik begrijp het wel dit was gwn een kwestie van Robben ging wel makkelijk liggen. Met de VAR was het al helemaal in pingel geweest. Jammer voor Mexico maar Robben was ze gewoon te slim af op dat moment
 
feye88
 
16
7 oktober 2020 om 10:39
In de eerste helft brak die PSVer nog een been toen Nederland een 200 procent penal niet mee kreeg. Lekker selectief
 
phoenixx
 
52
7 oktober 2020 om 10:01
Era penal. Robben wordt gewoon aangetikt, al dan lichtjes. Hij gaat vallen en de scheids geeft hem. get over it
 
Japie_Krekel
 
18
7 oktober 2020 om 10:07
ik kan me zelfs herinneren dat ze op een gegeven moment zelfs een pinata van Robben hadden gemaakt die Mexicanen
 
Formus
 
34
7 oktober 2020 om 10:44
Haha, serieus? Daar is natuurlijk verder niks aan, eentje van Robben zou dan wel makkelijk breken ??
 
repuiztav
 
5
7 oktober 2020 om 11:52
Een piñata van glas is overigens wel levensgevaarlijk voor die kinderen!
 
barryballs
 
22
7 oktober 2020 om 10:08
Waarschijnlijk zal je geen één Mexicaan horen over de beslissingen tijdens de Gold Cup 2015 halve finale: Mexico - Panama. Dat hele toernooi werd Mexico al geholpen, maar die wedstrijd was echt te...maarja hey zowat elke land en team kan wel met momenten blijven komen. En als die penal voor Nederland er niet was geweest, weten we alsnog niet wat er was gebeurd.
 
-Riciotto-
 
0
7 oktober 2020 om 14:32
Gold cup vs. Wk... wereld van verschil kwa belang maar ik snap je punt
 
bvbrunschot
 
16
7 oktober 2020 om 10:08
Wat een moment was dat. Ik was die wedstrijd aan het kijken in Warsaw in een flat vol Mexicanen en Polen en ik de enige Nederlander. Ze waren gelukkig allemaal zeer vriendelijk, want na die penalty kon ik me echt niet inhouden! Man, die wedstrijd en dat moment zal ik ook echt nooit meer vergeten.
 
Formus
 
7
7 oktober 2020 om 10:55
Haha, das toevallig. Ik zat ook in Warzawa, in een of ander cafe/restaurant bekleed met aardbeien motiefjes, vreselijk. Echt overal aarbeien. En als dat al niet genoeg was om niet te vergeten, dan hielp die wedstrijd er wel aan mee. Man man. Die Polen waren neutraal, voor Mexico, voor Nederland. Het ging alle kanten op naarmate de drankjes meer vloeiden. Alleen op het laatst hadden ze erg te doen met Mexico door de bijna-schwalbe en zijn wij zonder te eten weer weggegaan naar een andere plek. Vond ik niet heel erg ????
 
bvbrunschot
 
3
7 oktober 2020 om 12:29
Schitterend man! Het is wel een hele beleving om dat dan in zo'n ander land mee te maken. Ik was daar een meisje aan het bezoeken en die kende toevallig een heleboel uitwisselingsstudenten uit Mexico die de wedstrijd gingen kijken, of ik mee wilde. Dat was wel een mooie boel, en inderdaad hoe meer drank hoe gezelliger het werd. Even na dat penalty moment was het wat minder, maar dat was snel weer voorbij en we hebben er gelukkig met z'n allen nog een mooie avond van kunnen maken.
 
-Riciotto-
 
1
7 oktober 2020 om 14:34
Nog leuke vriendschappen aan overgehouden? Of is het inmiddels verwaterd? Altijd leuk om zoiets mee te maken ??. Had het zelfde alleen zat dan in USA.
 
Formus
 
0
7 oktober 2020 om 17:13
Heerlijk he dat soort herinneringen. Voor in de eeuwigheid. Voor mij was het een eerste zakelijke afspraak in Polen. Geweldig. Was al een aantal keer als student in Warzawa geweest maar dit was heel anders. Ik leerde de stad kennen op een manier die ik niet voor mogelijk had gehouden. Ze deden echt alles om zich voor je te winnen. En grappig dat je praat over Mexicaanse uitwisselingsstudenten; een oudcollega van mij heeft nog een aantal jaren met een Mexicaanse een relatie gehad die hij daar ontmoet had. Als uitwisselingsstudent idd ??.
 
Formus
 
0
7 oktober 2020 om 17:15
Riciotto, waar heb je gezeten? Zelf een aantal maanden High School gedaan in een dorp bij Denver. Geen echte fan van de mensen daar, maar het skiën was fenomenaal in de Rocky's
 
davidss
 
9
7 oktober 2020 om 10:15
Zuur voor de tegenstander maar door dit soort handelingen heeft oranje vaak genoeg naast de pot gepist. Ik kan me nog goed dat meisje herinneren die daarna op youtube viral ging, met dat liedje wat ze had gemaakt, dit was echt een mokerslag coor die Mexicanen.
 
Twenteov
 
5
7 oktober 2020 om 10:30
Toevallig was ik een jaar later in Playa del Carmen, het zat ze diep inderdaad. Gelukkig hadden ze nog meer schijt aan Argentijnen.
 
Formus
 
3
7 oktober 2020 om 10:56
Moet je voorstellen dat je aartsvijand zoiets zou doen #wijhebbennogwelwatherinneringenaanduitseschwalbes ??
 
Hassiebassie
 
8
7 oktober 2020 om 10:34
Elk land heeft wel eens de scheids mee. Zelfs in Euro 2000 hadden we tegen Italie de scheids mee. Al vroeg rood voor Zambrotta. Strafschop voor Kluivert voor vasthouden van Nesta (kan je over discussieren) en de penal voor Davids waar je je kunt afvragen of hij echt in het strafschopgebied was (geloof van wel). Helaas kon Nederland in die wedstrijd slechts 1 op de 6 strafschoppen benutten.
 
OtterReelick
 
10
7 oktober 2020 om 10:36
Die Mexicanen vergeten dat eerder in de wedstrijd Robben 2 keer in 1 actie in de 16 een doodschop kreeg,wat een schijnheilig volkje is dat zeg.
 
Formus
 
5
7 oktober 2020 om 11:00
Nou kom op, dat was al gebeurd en dit was in blessuretijd de winnende. Wij hebben ook wel wat voetbaltrauma`s hier in dit land hoor. Het niet fluiten voor het trekken aan het shirt van Van Hooijdonk in 98 was er voor mij eentje. Toen konden we echt wereldkampioen worden imo. En ik ben verder ook vergeten wat die wedstrijd aan bijna penalty's etc gebeurde, maar dat komt vooral omdat het ook een beslissend moment was (laat in wedstrijd, geen penalty, gelijke stand etc).
 
Formus
 
4
7 oktober 2020 om 11:05
oh, en voor mijn vader was dat het WK 78. De finale tegen het thuisland Argentinië die Nederland niet mocht winnen. Nog meer dan 74
 
DeSteek77
 
1
7 oktober 2020 om 13:07
Yep die pingel had Pi-air mee moeten hebben. Dat kan ik me ook nog goed herinneren, net als twee jaar daarvoor tegen Frankrijk op het EK. De handsbal van Desailly die de zeer irritante Lopez Nieto niet zag of wilde zien. Dus werden het penalty's en gingen we naar huis met wellicht de sterkste selectie van dat EK.
 
nick140
 
7
7 oktober 2020 om 10:38
Was twee jaar geleden voor langere tijd in Mexico. Een paar dozijn taxi`s en ubers gehad. Ik kan een grafiek tekenen van hoe letterlijk Elk gesprek ging met de chauffeurs. Waar kom je vandaan -> oe Nederland lekker een jointje roken -> oe en Voetbal ! La Naranja Mecánica (a Clockwork Orange, betekent dat, de Nederlandse voetbalmachine staat er eigenlijk hoog aangeschreven) -> en dan bleef het 10 seconden stil terwijl ze aan het Nederlands elftal dachten en het kwartje viel -> No Fue Penal ! Ze zijn het nog steeds niet vergeten.. Maar altijd in goede sfeer met gespeelde boosheid, haha heerlijk, lekker een beetje over voetbal babbelen met die gasten..
 
aardbei
 
2
7 oktober 2020 om 11:40
Gewoon een huilvolk hoor, die Mexicanen. Kunnen we hier wel benoemen dat wij Nederlanders daar ook last van hebben, maar dat zijn dan toch echt maar enkele mensen. Maar bij Mexico is het verdomme een nationaal trauma, wat ontzettend treurig en nota bene zoveel jaar na dato nog steeds. Daarbij ook nog eens vergeten dat het gewoon een 100 penelaty was! Natuurlijk, Robben gaat wat theatraal naar de grond, maar dat doet niets af aan de overtreding. Vreselijk lijkt me dat, als je zo in treurnis kan blijven hangen.
 
Stijlvol
 
3
7 oktober 2020 om 11:55
Ach ja, wij blijven hier in Nederland struggelen met de teen van Iker. Dus ik kijk hier ook niet echt van op.
 
Ajacxied
 
1
7 oktober 2020 om 12:58
Ik heb meer moeite met de worstelactie van Puyol in die wedstrijd eerlijk gezegd. Zoek maar eens ‘Robben Puyol final’, gaat dan om de tweede keer dat Robben vrij door was geweest als Puyol hem niet half naar de grond had getrokken. Je ziet Robben ook half struikelen erdoor, maar net een keer dat hij eigenlijk niet door had moeten gaan blijft ie staan, anders was dat gewoon rood geweest voor Puyol want hij was doorgebroken
 
Yelle
 
2
7 oktober 2020 om 14:26
Ja dat moment bezorgt me nog steeds koude rillingen. Juist het enige moment in zijn carrière dat hij wel had moeten vallen haha
 
Streepan
 
3
7 oktober 2020 om 12:26
We hoeven geen medelijden met hun te hebben, want de Latijns Amerikaanse landen doen er zelf ook altijd alles aan om te winnen, tot op het onsportieve af (handsbal Maradona, handsbal suarez, ontelbaar veel schwalbes, zeuren bij scheidsrechters). Ditmaal waren de rollen een keer omgedraaid!
 
S-070
 
0
8 oktober 2020 om 04:34
Alle Latijn Amerikanen vergelijken op dezelfde manier.
 
PieterPrins773
 
0
7 oktober 2020 om 12:29
Het wAs gewoon een pingel. En in de eerste helft pingel + rood.
 
BaksteenFCT
 
3
7 oktober 2020 om 13:07
Iedereen die z'n oranje bril niet zo goed op had kon zien dat dit de beste schwalbe uit Robben's carrière was. Tuurlijk was het geen penalty en iedereen die zegt dat het wel zo was zegt dat alleen maar om het Nederlands elftal - en dan met name Robben - te beschermen.
 
aardbei
 
0
7 oktober 2020 om 14:15
Hilarisch ben je. Was er toen een VAR geweest, dan had deze gewoon bevestigd dat het een zuivere strafschop was. Hij wordt toch gewoon ghaakt, alleen door zijn theater ziet het er gek genoeg minder zwaar uit. Maar het was natuurlijk wel gewoon een zuivere pingel, geen twijfel mogelijk, ook niet als ik een oranje bril af zet.
 
Rob81
 
2
7 oktober 2020 om 13:51
Was ook geen penalty maar ieder land of club is wel een keer genaaid. Wij ook wel. Ik vond Junior Baiano? op Pierre veel duidelijker een penalty en dat gaf hij ook toe.
 
Yelle
 
0
7 oktober 2020 om 14:18
Mooi verhaal, heerlijk toch dat hij dat zo lang heeft volgehouden haha. Voetbal, de belangrijkste bijzaak ter wereld.
 
Bolso
 
1
7 oktober 2020 om 14:27
Fijn zo Mechikoooooo, klopt helemaal! En nu??? You win some, you lose some!