Ruud Gullit twijfelt over voordeel van Ajax: 'Dat kan ze ook overkomen'
Dinsdag, 30 april 2019 om 06:35

Ruud Gullit zet zijn geld op Ajax in de dubbele confrontatie tussen Tottenham Hotspur en het team van Erik ten Hag in de halve finale van de Champions League. Ofschoon de Londense club belangrijke spelers als Harry Kane en Heung-min Son moet missen, waarschuwt de oud-voetballer ervoor dat Tottenham voor Ajax een ander verhaal wordt dan Real Madrid en Juventus. "De Engelsen zullen de kracht van Ajax niet onderschatten."

"Het is zoals José Mourinho eerder zei: Real Madrid en Juventus wisten niet hoe ze Ajax moesten bespelen, omdat ze geen rekening hielden met Ajax", vertelt Gullit dinsdag in zijn column in De Telegraaf. Hij wijst erop dat Tottenham tweemaal tegen Manchester City heeft bewezen hoe je moet spelen tegen een team dat 4-3-3 speelt. "Mauricio Pochettino weet wat hij kan verwachten van Ajax."

"Door het ontbreken van enkele topspelers als Kane, Son, Erik Lamela, Serge Aurier, Harry Winks en misschien Moussa Sissoko lijkt Ajax op papier favoriet", erkent Gullit. "Voetballend is Ajax geweldig, maar hoe gaat de ploeg om met een tegenstander die zich tactisch instelt op Ajax." Gullit verwacht dat Tottenham soms hoog druk zul zal zetten en niet ervoor terug zal deinzen om de lange bal te hanteren en het middenveld over te slaan.

"Daartegen zullen Erik ten Hag en zijn spelers zich moeten wapenen." Gullit vraagt zich tot slot af of het een voordeel is dat Ajax afgelopen weekeinde niet hoefde te spelen, zeker als je als team goed presteert en in een flow verkeert. "Kijk wat sommige bondscoaches overkomt. Ze plaatsen zich snel voor de tweede ronde op een groot toernooi, geven het halve elftal of soms een heel elftal rust en blijken daarna in de volgende ronde het momentum kwijt te zijn. Zoiets kan Ajax ook overkomen."

Meer nieuws
   
13:45
13:45
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
2
   
13:24
13:24
Van Bommel niet naar Milan; onderhandelingen met andere trainer al vergevorderd
10
   
12:58
12:58
Donkerrode kaart in Ligue 1 na karatetrap in het gezicht van tegenstander
10
   
12:30
12:30
Live meepraten in de Premier League: West Ham United - Liverpool
16
   
12:23
12:23
Derksen weet wie topkandidaat is om Arne Slot bij Feyenoord op te volgen
35
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (16)

 
goodold11
 
8
30 april 2019 om 06:48
“kijk wat sommige bondscoaches overkomt. Ze plaatsen zich snel voor de tweede ronde op een groot toernooi, geven het halve elftal of soms een heel elftal rust en blijken daarna in de volgende ronde het momentum kwijt te zijn. Zoiets kan Ajax ook overkomen.” Kromme vergelijking, De Ligt heeft dit seizoen ruim 50 duels gespeeld, Het team verliest niet zomaar de automatismen met een paar dagen rust. Ajax moet vanavond gebruik maken van de situatie en gaan huishouden in London.
 
falcao
 
16
30 april 2019 om 07:08
Toch vind ik het goed dat hij dit aspect op een EK of WK benoemt. Het is mij namelijk ook al vaak opgevallen. Duitsland heeft bijvoorbeeld vaak het tweede duel verloren. Dan moesten ze de derde weer een resultaat boeken en ontstond een vechtmachine richting KO-fase.
 
goodold11
 
3
30 april 2019 om 07:18
Falcao, Oh er zit heus wel wat in, toch verschilt clubvoetbal en landentoernooi enorm. Het momentum was Ajax na de winter helemaal kwijt, maar ik geloof niet dat een paar dagen rust je er niks meer van kan. Ten Hag zei dat de jongens scherp zijn,
 
falcao
 
1
30 april 2019 om 09:15
Zeker. Ik geloof ook niet zo zeer dat dit weekje nadelig is voor Ajax aangezien ze behoorlijk ingespeeld zijn. Op zo’n toernooi is het anders. Stel de tweede garnituur doet het heel goed in dat derde duel. Wat doe je daarna dan? Verder zegt men in Duitsland dat Bayern in de eindfase van de CL vaak de scherpte mist omdat men al een maand (of twee) kampioen is. Dat is in het geval van Ajax niet aan de orde in elk geval.
 
cabinessence
 
3
30 april 2019 om 10:06
"de Ligt heeft dit seizoen ruim 50 duels gespeeld" 58 Als je interlands meetelt.
 
Bossie
 
0
30 april 2019 om 11:11
Dat is overduidelijk een sneer richting Marco van Basten toen die bondscoach was. Plaatsen zich al voor de laatste poule wedstrijd voor de volgende ronde, gunde wat spelers rust de laatste poule wedstrijde. En werd toen de volgende ronde uitgeschakeld door het Rusland van Hindick
 
Jiren
 
8
30 april 2019 om 06:59
In het geval van Ajax zullen zij hun slag vooral in London moeten slaan. In Amsterdam is Son weer terug en zal Tottenham weer dodelijk effectief counteren, zoals men deed tegen City. Ik zie kansen voor beide ploegen. Het wordt voor Ajax nu ietsje anders nu ze vormsgewijs de favoriet zijn. Benieuwd hoe ze daarmee om zullen gaan.
 
nederland79
 
15
30 april 2019 om 09:12
er wordt nu aan 2 kanten overdreven. Ajax is zeker niet opeens favoriet omdat ze goed gespeeld hebben tegen Real en Juve, Tottenham is nog steeds een hele grote goede club die niet voor niets steevast bovenin de premier league meedraait. Son is geen Messi. Ronaldo, Lewandowski, Benzema, allemaal hele gevaarlijke spitsen waar we ook van gewonnen hebben/gelijk gespeeld. De 2 goals van Son tegen man city, waren echt grote fouten van Laporte en de thuisgoal van Son was ook echt slecht verdedigd door 3 man. Als je zulke fouten tegen Emmen maakt, verlies je ook gewoon.
 
XaviFCB
 
4
30 april 2019 om 08:20
Tottenham heeft tegen City laten zien hoe je moet spelen tegen een 433 ploeg. Volgens mij gaf Tottenham enorm veel weg tegen City en werden ze aan alle kanten overlopen, maar mazzelden ze met een aantal treffers door persoonlijke fouten bij City. Ik kijk niet heel veel wedstrijden van Tottenham, maar het was gewoon opvallend hoe veel ruimte ze weggaven, ook zaterdag tegen West Ham overigens. Ajax is een ploeg die dat zal afstraffen.
 
Ampie
 
3
30 april 2019 om 08:29
Vind een bepaalde onderschatting vanuit de media wel echt vreemd tov de spurs, zit me ook totaal niet lekker dat team. Slaat echter nergens op dat gullit en/of mourinho dan ineens zeggen dat juve en real geen rekening hielden met ajax in de aanloop naar die wedstrijden
 
Jarno11
 
8
30 april 2019 om 08:31
Juventus wist wel degelijk hoe Ajax bespeeld moest worden dat zag je de eerste helft tot de 1-1. Ajax speelde Juventus daarna weg mede doordat Juventus totaal niet meer mee kon. Tottenham heeft nu precies hetzelfde probleem ze hebben nu de spelers niet om het 90 minuten vol te houden Ajax bij de strot te pakken. Het spel van Ajax kost Ajax veel minder Energie dan Juventus probeerde en wat Tottenham zal willen proberen. Het is ook niet vreemd dat Ajax het hele seizoen al zo fit is, ze dirigeren het spel in plaats als vechtmachines er op te knallen.
 
norderligt
 
0
30 april 2019 om 08:37
Helemaal mee eens.
 
norderligt
 
2
30 april 2019 om 08:36
De Spurs hebben naar mijn idee helemaal niet aangetoond hoe ze tegen 4-3-3 moeten spelen. City had beide wedstrijden ruim moeten winnen gezien het spelbeeld en kansen. Dat Spurs daaraan zijn ontsnapt betekent niet dat ze het onder de knie hebben. Meer geluk dan wijsheid.
 
Japie_Krekel
 
0
30 april 2019 om 09:23
@norderligt geluk vind ik weer iets te ver gaan. City had misschien meer balbezit maar als je zag hoe dodelijk effectief de Spurs waren elke keer dat ze voor de goal kwamen en hoe City dat een heel stuk minder was, vind ik dat de Spurs volledig verdiend door zijn. effectiviteit is namelijk ook een kwaliteit. de achterhoede van City geeft het bovendien zelf weg in de 2e wedstrijd en verdedigen is ook een kwaliteit, waarin City in die wedstrijd duidelijk tekort schoot. leg deze dingen neer naast het feit dat de Spurs veel minder geld en dus ook minder kwaliteit hebben als een club als City en dan vind ik dat ze gewoon verdiend door zijn over twee wedstrijden
 
norderligt
 
0
30 april 2019 om 09:33
@Japie_Krekel Dat Spurs dodelijk effectief waren heeft ze gered. Spreek je jezelf immers niet tegen door te stellen dat ze effectief waren maar dat dat kwam doordat City hen daartoe de kansen gaf? Dat lijkt mij juist een goed voorbeeld van meer geluk dan wijsheid. Hadden de Spurs bijvoorbeeld in de omschakeling toegeslagen nadat ze het City bijna onmogelijk maakte om er doorheen te komen, dan had ik je gelijk gegeven dat ze terecht door zijn. Maar City verzuimt zelf om de legio kansen af te maken, geeft zelf twee 100% kansen weg die Spurs afmaken en heeft de pech dat Aguero net buitenspel staat. Ik wil absoluut niet zeggen dat Ajax makkelijk gaat winnen maar om nu te stellen dat Spurs na de wedstrijden tegen City hebben aangetoond dat ze weten te spelen tegen 4-3-3 is naar mijn idee incorrect.
 
Japie_Krekel
 
0
30 april 2019 om 09:38
@norderligt dat is misschien weer een ander verhaal dat ze een antwoord hebben op het 4-3-3, maar dat de Spurs zwaar onverdiend door zijn dat vind ik niet want ze hebben City een lesje gegeven in effectiviteit. verder denk ik toch eerder dat het met de kwaliteit van de spelers van City te maken had dat de Spurs moeite met ze hadden, dan dat het lag aan het 4-3-3 systeem. er zit nogal een gigantisch verschil van budget tussen beide clubs