Schreuder: 'Messi wilde in eerste instantie niet, maar we kregen hem mee'
Woensdag, 12 januari 2022 om 19:40

De trainingen die Alfred Schreuder voorbereidde als assistent-trainer van Barcelona, vielen in de smaak bij Lionel Messi. De nieuwe hoofdtrainer van Club Brugge blikt in een interview met Voetbal International terug op zijn dienstverband in het Camp Nou tussen augustus 2020 en oktober 2021. Ronald Koeman en Schreuder kenden aanvankelijk moeite om Messi te motiveren, maar slaagden daar gaandeweg hun eerste seizoen in.

"Lionel Messi wilde in eerste instantie niet", beaamt Schreuder, die met Koeman sprak over de motivatie van Messi. De hoofdtrainer maakte zich geen grote zorgen: Messi moest simpelweg 'het plezier' in het voetbal terugkrijgen en de rest zou vanzelf volgen, dacht Koeman. "Daar lag mijn rol", geeft Schreuder aan. "We trainden goed en op een manier die spelers gewoon leuk vinden. Ook Messi." De Argentijn zag met eigen ogen dat Koeman en Schreuder ook hun best deden om talenten als Pedri en Gavi bij de ploeg te betrekken. "Toen kregen we hem mee."

"Messi speelde weer met plezier en zag de potentie van die jonge gasten", legt de voormalig assistent van Koeman uit. "Hij gaf steeds het voorbeeld. Toen we de Copa del Rey wonnen en iedereen met hem op de foto wilde, al die spelers; zó was het toen ook, echt een team om Messi heen. En wat je dan krijgt: Busquets, Piqué, die zagen hoe Messi bezig was en wilden óók mee. Het blijft eeuwig zonde dat de tank leeg was op het moment dat we koploper konden worden. Ik ben ervan overtuigd dat we kampioen waren geworden als we van Granada hadden gewonnen."

Schreuder doelt op de 1-2 nederlaag tegen Granada op 29 april 2021. In die wedstrijd had Barcelona de koppositie kunnen overnemen in LaLiga, maar de nederlaag leidde een teleurstellend seizoensslot in, waarin Barcelona de titel uit handen gaf. Uiteindelijk werd Atlético Madrid kampioen en eindigde Barcelona op de derde plaats. "In de eerste helft staan we 1-0 voor, niks aan de hand. Daarna komen zij twee keer voor de keeper en we verliezen nog met 2-1. Sommige dingen in het voetbal zijn onverklaarbaar."

Onlangs in de VZ Social: de heerlijkste duo's uit de wereld van het profvoetbal, met Lionel Messi.

Meer nieuws
   
23:55
23:55
Van Hooijdonk en Perez worden het niet eens over positie Frimpong in Oranje
3
   
23:39
23:39
Kees Kwakman voorziet 'zeer groot probleem' tijdens finale Conference League
5
   
23:04
23:04
Fiorentina schiet zich in minuut 90+1 langs dapper tiental van Club Brugge
3
   
23:00
23:00
Olympiacos zorgt voor grote stunt bij Villa en mag hopen op finale in eigen land
15
   
22:54
22:54
Bayer Leverkusen kan finale ruiken na dramatische fout van uitgefloten Karsdorp
53
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (12)

 
De Toekomst
 
9
12 januari 2022 om 20:11
Barca heeft er in dat jaar dat het net geen kampioen werd onder Koeman echt alles uitgeperst dat erin zat.. Zo zonde dat dat niet op waarde werd geschat. Onder Koeman was er een duidelijke lijn; het plezier werd langzaam teruggevonden én talenten werden ingepast. Die combinatie zou uiteindelijk tot succes leiden als er ook geduld was. Zolang dat geduld er niet is, zal het niet snel beter worden bij Barcelona.
 
Japie_Krekel
 
3
12 januari 2022 om 20:15
Klopt idd. Je ziet nu dat die talenten steeds beter gaan spelen omdat ze steeds meer wedstrijdervaring in de benen krijgen waar het vorig jaar nog veen stuk wisselvalliger was bij die jonkies
 
Sirius
 
4
12 januari 2022 om 20:23
Ze hadden ook niet echt een keuze natuurlijk. Ze moesten die jonge jongens inpassen, want er was niets anders beschikbaar.
 
De Toekomst
 
7
12 januari 2022 om 21:10
Haha dat is altijd zo simpel gezegd. Er zijn echt heel veel trainers die jeugd überhaupt weinig kansen geven en al helemaal vasthouden aan ervaren spelers als het minder gaat...
 
barcalover123
 
3
12 januari 2022 om 20:39
Eens hoor maar je zag wel dat het dit seizoen heel anders was. Het leek alsof Koeman er geen zin meer in had nadat Messi weg ging. Het publiekelijk aanvallen van de jeugd spelers, het klagen over de arbitrage en nog over 100 andere dingen. Je zag gewoon duidelijk dat het team niet meer voor Koeman wilde vechten, en dat is echt zonde wat Koeman is echt een Barca legend en die had ik (en de meeste barcafans) graag zien slagen
 
De Toekomst
 
3
12 januari 2022 om 21:18
Mee eens hoor, het was op in dit huwelijk. Uiteindelijk was uit elkaar gaan de enige optie, maar de manier waarop het is gegaan... Koeman heeft in de periode als Barca trainer zoveel meer meegemaakt dan welke trainer dan ook in zijn hele loopbaan.... Corona, presidentsverkiezingen, financiële crisis bij de club, ontevreden Messi, vertrek Messi, constant de president (die je eigenlijk meteen al weg wilde hebben) die loert op kansen om aan je stoelpoten te zagen voor eigen gewin... En dan vergeet ik nog een hoop minder grote dingen. Dit was echt een rollercoaster. Ik kan mij heel goed voorstellen dat dit uiteindelijk dusdanig doorwerkt op iemand dat ie er moedeloos van wordt.
 
Sirius
 
11
12 januari 2022 om 20:22
De man is ook wel schaamteloos. De nou niet bepaald van de charisma stralende assistent brengt het plezier bij Messi terug? Daar trapt natuurlijk niemand in. Die staat zichzelf op de borst te kloppen voor iets wat al jaren het geval was, namelijk een elftal dat draait om Messi. Alsof ze een andere keuze hadden. Datzelfde geldt voor het opstellen van spelers als Pedri (die overigens gewoon 20 miljoen euro heeft gekost) en Gavi.
 
olesmit
 
5
12 januari 2022 om 21:12
Ja Sirius weet natuurlijk beter hoe het er aan toe ging op het trainingsveld bij Barca. Waarom zo'n reactie geven op wat Schreuder zegt (namelijk dat Messi er eerst geen zin in had en op een gegeven moment het plezier terug vond)?
 
Almogaver
 
3
12 januari 2022 om 21:16
Pedri kwam voor 5 miljoen + bonussen. Dat de uiteindelijke prijs hoger is komen te liggen, heeft heel veel te maken met de manager die vertrouwen toont in een zeventienjarige en hoeveel de jongen is gegroeid. Nu beweren dat ie "gewoon 20 miljoen heeft gekost" is natuurlijk onzinnig. En volgens mij haalt het de twintig daarnaast helemaal niet.
 
Sirius
 
4
12 januari 2022 om 21:58
Op Transfermarkt staat 20 miljoen euro.
 
Bossie
 
0
13 januari 2022 om 06:21
Doordat Barca Messi toen niet liet gaan ,was hij de eerste weken / maanden van het seizoen niet vooruit te branden. Dit was echt een foute keuze van Barca , weg miljoenen weg kampioenschap. En om Messi daarna nog te pleasen heeft hun spelers gekost.
 
cicaldau
 
1
13 januari 2022 om 11:38
Wat een rare en arrogante kwal is die messi toch. Heeft bij mij alle sympathie verloren. Wilde zo graag weg, werd niet gegund weg te gaan en speelde als een natte krant voor een aantal maanden en ging vervolgens alsnog weg. en dat wordt gezien als een loyale speler die heel veel van barca houdt, nou als je weggaat wanneer het minder gaat, is dat clubliefde? is dat loyaliteit? zoals de inter fans tegen lukaku hebben gezegd. het gaat erom wie blijft in de storm, niet wie weggaat tijdens de regen. Totti, gerrard de rossi dat waren loyale spelers met echt liefde voor hun club.