Scouting van Leicester City vindt nieuwe parel: 'Hij heeft alles in huis'
Woensdag, 28 oktober 2020 om 19:17

Spelers als Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski, Neymar en Mohamed Salah domineren al jaren de headlines, maar er komt onherroepelijk een moment waarop zij hun troon over moeten dragen aan de volgende generatie. In de rubriek Toppers van Morgen zet Voetbalzone iedere keer een potentiële opvolger van deze grootheden in het zonnetje. Wie spelen zich in de kijker bij de allergrootste clubs en mogen daarom niet ontbreken op jouw eigen volglijst? Ditmaal gaat de aandacht uit naar Wesley Fofana, die een sterke start doormaakt bij Leicester City en hard op weg lijkt om de volgende voltreffer van het scoutingsapparaat te worden.

Door Thijs Verhaar

Leicester-trainer Brendan Rodgers is er normaal gesproken de man niet naar om onnodig veel druk op zijn spelers te leggen, maar kon zijn euforie niet bedwingen toen zijn club op vrijdag 2 oktober de komst van Fofana wereldkundig maakte. "Hij is een briljante aanwinst voor ons. Als je hem ziet spelen, is het net of hij er al jaren staat. Hij verdedigt heel agressief, is supersnel en kopsterk. We zeiden aan het begin van de transferperiode dat we enkel spelers wilden die ons direct sterker maken en Wesley heeft dat in zich", prees de oefenmeester de negentienjarige nieuweling. De Franse jeugdinternational werd voor een som van naar verluidt 35 miljoen euro overgenomen van Saint-Étienne en zette zijn krabbel onder een verbintenis van vijf seizoenen.

"Ik volg deze club nauwgezet sinds ze kampioen werden en beschouw dit team simpelweg als een topclub in Engeland", vulde Fofana op zijn beurt aan. Leicester City schreef in seizoen 2015/16 het ultieme voetbalsprookje door met een team van onbekende spelers uit lagere divisies kampioen te worden in de Premier League. Spelers als Riyad Mahrez, N'golo Kanté en Harry Maguire groeiden in King Power Stadium sindsdien uit tot wereldsterren en laatstgenoemde mag zich met zijn transfer van 87 miljoen euro naar Manchester United in de zomer van 2019 zelfs de duurste verdediger aller tijden noemen. The Foxes hadden zijn opvolger met Caglar Söyüncü een jaar eerder al in huis gehaald en met de komst van Fofana speelt de club nu alvast in op het toekomstige vertrek van de Turkse mandekker.

Fofana maakte afgelopen seizoen naam voor zichzelf in de Franse Ligue 1, waar hij ondanks zijn piepjonge leeftijd uitgroeide tot sterkhouder van Saint-Étienne. De 1.90 meter lange rechtspoot heerst dankzij zijn enorme sprongkracht in de lucht en bezit daarnaast over voldoende fysieke kracht om het alle spitsen lastig te maken. Hij kan bovendien met veel ruimte in de rug spelen, omdat hij terug kan vallen op zijn ver bovengemiddelde snelheid. Die rappe benen benut hij ook geregeld om vanuit de defensie door te dekken richting het middenveld, hetgeen veelvuldig balbezit oplevert. Bij zijn Franse club liep hij vorig seizoen in zijn ijver om het middenveld te ondersteunen echter ook af en toe al te ver naar voren, waardoor hij een groot gat achter liet in de defensie.

Saint-Étienne loste dit zo goed mogelijk op door de verdedigende middenvelder tijdens runs van Fofana terug te laten zakken naar de achterste linie en eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de jonge Fransman later in het seizoen minder vaak op naïviteit te betrappen was. Hij liet in de laatste maanden van het seizoen zien steeds beter te begrijpen waar hij op het veld moest staan en groeide in de tactische discipline, waar hij op zijn beurt bij balverlies moest waarnemen voor de opgestoomde rechtsback. Op die positie kan Fofana in nood ook uit de voeten, al ligt zijn grootste kwaliteit in het centrum. Nu hij meer en meer groeit in het positiespel, heeft hij alles wat een moderne centrumverdediger moet hebben, hetgeen ook blijkt uit zijn veelbelovende start bij Leicester City, waar hij zondag tegen Arsenal weer negentig minuten lang uiterst solide oogde.

Wesley Fofana zakte in zowel de Ligue 1 als de Premier League al tijden niet meer door de ondergrens.

De Fransman arriveerde zoals gezegd op 2 oktober en moest de eerste competitiewedstrijd tegen West Ham United van twee dagen later nog aan zich voorbij laten gaan, maar miste sindsdien geen minuut in het elftal van Rodgers. De oefenmeester zag Söyüncü geblesseerd uitvallen en moet het naar schatting zo'n drie maanden stellen zonder de Turkse defensieleider. Zodoende wordt Fofana eerder dan verwacht in het diepe gegooid en nieuweling blijkt geen aanpassingstijd nodig te hebben. Hij rendeert voorlopig uitstekend in de vijfmansdefensie en is nog niet op een grote fout te betrappen geweest. FootballCritic beoordeelt zijn drie eerste optredens in Engelse dienst dan ook met een ruime voldoende en dat strookt met het beeld dat hij één van 's werelds meest veelbelovende jonge spelers is.

De website geeft alle spelers een rating tussen de nul en honderd en baseert zich op de laatste 1.800 speelminuten waarin iemand in actie kwam. Door over zo'n lange periode te meten, toont men kraakhelder aan hoe constant spelers presteren. Aangezien consistentie zeer moeilijk is voor jonge voetballers, is de score van Fofana (79) uitstekend te noemen. Hij wordt door FootballCritic momenteel op gelijke waarde geschat als bijvoorbeeld Toby Alderweireld, die zijn sporen in de Premier League al ruimschoots heeft verdiend bij Tottenham Hotspur. Hetzelfde gaat Fofana ook doen als hij zijn verbeterpunten onder handen blijft nemen. Zoals gezegd drijft hij het doordekken nog wel eens te ver door en hij heeft het geregeld lastig als hij zelf onder druk wordt gezet.

Het niveau van Wesley Fofana is volgens FootballCritic momenteel vergelijkbaar met Toby Alderweireld.

In die gevallen kiest hij al snel voor een gehaaste terugspeelbal naar de keeper of een riskante pass naar een veldspeler, die zich dan maar weer uit die situatie moet zien te redden. Bij Leicester kan hij nu echter in de leer bij de zeer ervaren verdedigers als Jonny Evans (32), Christian Fuchs (34) en Wes Morgan (36). Onder hun vleugels kan hij rustig verder rijpen en wennen aan de Premier League, waar hij zondag geregeld zijn grote idool Pierre-Emerick Aubameyang tegen kwam op het veld. "Zo ben ik begonnen en zo gaat het nu", postte de jongeling na afloop op Twitter onder een tweetal foto's van hem en de Arsenal-spits. Op de eerste stond Fofana als kleine pupil van een jaar of twaalf naast de wereldster, die tussen 2011 en 2013 voor Saint-Étienne speelde. Op de tweede afbeelding stonden ze samen op het veld als gelijken in de Premier League. "Ik ben heel trots op de weg die ik reeds heb afgelegd."

Fofana hield zich kranig en slaagde erin Aubameyang bij alle onderlinge duels te beteugelen. Leicester scoorde zelf dankzij Jamie Vardy wel uit een spaarzame mogelijkheid en won het duel met 0-1. Zodoende werd de defensie met de jonge Fransman voor de tweede maal op rij niet gepasseerd, nadat de midweekse Europa League-wedstrijd tegen Zorya Lugansk al met 3-0 was gewonnen. Arsenal en met name Aubameyang is echter van een heel ander kaliber dan de club uit Oekraïne. We kunnen de test tegen een Engelse topclub dus met recht als een vuurdoop voor Fofana beschouwen en wat dat betreft is hij volledig geslaagd. Niet voor niets dat de eerste analisten al verkondigen dat de Fransman zijn basisplaats moet behouden als de ongenaakbare Söyüncü na de jaarwisseling weer fit is. Zij kunnen in theorie een uitstekend trio vormen met Evans en ervoor kunnen zorgen dat Leicester niet net als vorig seizoen op het laatste moment wegzakt in de strijd om Champions League-tickets.

In de vorige jaargang schortte het in de laatste weken na enkele blessures vooral in defensief opzicht, dus werden deze zomer kosten noch moeite bespaard om een extra centrumverdediger van topklasse in te lijven. "Het is fors om 35 miljoen euro neer te leggen voor een tiener, maar hij heeft alles in huis om een succes te worden", concludeerde voormalig Liverpool-spits Peter Crouch afgelopen weekend echter bij BT Sport. "Fofana ziet er veelbelovend uit met zijn snelheid, kopkracht en doortastende manier van verdedigen. Ik snap wel waarom veel clubs hem deze zomer volgden", besloot de analist, die weet dat de Fransman ook genoemd werd bij teams als AC Milan, West Ham United en Sevilla. Leicester trok echter aan het langste eind en gaat daar in de toekomst ongetwijfeld op verdienen, want het King Power Stadium is beslist niet het eindstation voor de negentienjarige centrumverdediger.

Meer nieuws
   
00:00
00:00
Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
1
   
23:55
23:55
Advocaat noemt opvallende naam voor opvolging Slot: 'Hij lijkt me zeer geschikt'
12
   
23:55
23:55
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
   
23:54
23:54
Jamie Vardy gidst Leicester City naar kampioenschap in Championship
7
   
23:45
23:45
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
20
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (26)

 
FManager
 
17
27 oktober 2020 om 00:08
Leicester is echt goed bezig zeg. Weten keer op keer pareltjes te scouten en door te verkopen voor mooie bedragen. Als ze deze lijn door trekken komt er vanzelf een moment dat ze een team wat langer bij elkaar kunnen houden. Wie weet kan hun bijzondere succes nog eens herhaald worden!
 
Sirius
 
16
27 oktober 2020 om 09:41
Dat gaat ook wat ver. Dat was eerder zo toen niemand nog rekenschap hield met Leicester City. Deze jongen heeft gewoon heel veel geld gekost voor zo`n jonge speler en was nou niet bepaald heel lastig te scouten. Leicester heeft inmiddels ook het uitgavenpatroon van de gemiddelde Premier League club.
 
Jackieboy10
 
22
27 oktober 2020 om 10:07
Klopt Sirius. Maar ze geven het geld over het algemeen wel ''goed'' uit. Niet aan overbetaalde vedettes over het algemeen. En ze proberen wat eigen jeugd in te passen. Qua aankopen kosten bepaalde spelers veel, maar ze doen het ook wel goed. Zo'n Tielemans bijvoorbeeld, die had ik heel graag bij Arsenal gezien. Ndidi eerder ook. Nu Fofana ook, voordat we Gabriel kochten.
 
RvPstrikerNL
 
3
27 oktober 2020 om 13:20
Het is voor een team als Leicester natuurlijk ook veel makkelijker om dit soort jongens te halen en ze de tijd te geven om in te passen. Een Tielemans en Fofana zouden zich niet zo ontwikkelen als zij direct naar de absolute top (of Arsenal) waren gegaan. Daar is het verwachtingspatroon toch anders. Naarmate het verwachtingspatroon toeneemt, zal het dus ook lastiger worden om dit soort spelers te halen en ze de tijd te geven om zich door te ontwikkelen tot top niveau. Neemt niet weg dat het natuurlijk klasse is wat ze doen en ik hoop zeker dat ze het nog eens herhalen.
 
Jackieboy10
 
6
27 oktober 2020 om 13:48
@rvpstrikernl. Dat was misschien eerder zo, maar ondertussen is Leicester de laatste jaren stabieler en presteren zij beter dan wij. Dat verhoogt bij hen dus ook de druk. En wij als Arsenal zijnde hebben zeker wel de tijd om spelers als dit in te passen. Kijk naar Saka. Kijk naar Martinelli. Kijk naar Bellerin in een verder verleden. Dat kan bij ons dus toch ook? En ik zeg ook niet dat zij onbetwiste basisspeler moeten zijn, dus ook niet met Saliba. Ik zeg alleen dat je zo'n speler kansen moet geven, precies zoals Leicester het doet. Blessure van Soyuncu? Oké, Fofana mag zich laten zien. Daarvoor haal je toch ook een talent? Dat je ook nog ervaren back-ups hebt is helemaal prima. Maar geef zo'n jongen de kans. Als je dat niet doet, zal hij überhaupt nooit het niveau halen dat je wil. Plus ik betwijfel ten zeerste of Saliba nou echt minder is dan Mustafi, Mari, Holding en Chambers...
 
D@nny
 
5
27 oktober 2020 om 14:22
Leicester zal vast ook zijn miskopen hebben maar ik ben het eens met Jackieboy dat ze het over het algemeen goed uitgeven. De twee grootste missers die ik heb kunnen vinden zijn Slimani (die gaat niets meer oplevernen en koste £27.45m) en Silva (koste £22.5 en liep gratis de deur uit) Staat natuurlijk wel een berg aan inkomsten tegenover en niet vergeten de TV gelden die superhoog zijn.
 
Sirius
 
3
27 oktober 2020 om 14:44
Maar het is voor zo`n ploeg ook wel een stuk makkelijker. Talenten krijgen daar de kansen en mogen fouten maken. Bij Arsenal is dat gewoon een stuk moeilijker. De coach ligt onder een vergrootglas en dat geldt tevens voor de selectie. De achterban heeft bepaalde verwachtingen en de sponsoren dus ook. Bij Arsenal weten ze ook echt wel hoe je talent moet scouten, maar neem bijvoorbeeld Gnabry. Het kost tijd voordat spelers op een dergelijk niveau zijn om belangrijk te kunnen zijn en die tijd krijg je simpelweg niet bij clubs als Arsenal. Als Leicester drie belangrijke krachten kwijtraakt aan andere clubs en ze eindigen op plaats 10, zal niemand er iets over zeggen. Dan word er naar die 3 verkochte spelers gewezen. Als dat bij Arsenal gebeurt, verwacht men dat Arsenal 3 soortgelijke spelers terughaalt en alles buiten de top 5 is onacceptabel. Een 5de plaats is zelfs niet goed genoeg. Ik denk dat je niet moet onderschatten hoe ontzettend groot dergelijke verschillen zijn binnen de topsport-cultuur. Het verschil tussen mogen en moeten is enorm en zeker voor jonge talenten (uitzonderingen als Mbappe e.d. uiteraard daargelaten).
 
ArsenalFanehv
 
11
27 oktober 2020 om 00:33
Ziet eruit als een uitstekend aankoop maar om te zeggen dat hij Aubameyang in de broekzak had is wel raar aangezien Aubameyang 70 minuten aan de andere kant van het veld speelde..
 
THenry_228
 
1
27 oktober 2020 om 06:14
Saliba zou dat ook kunnen zijn hoor maar dan moet je hem wel gebruiken. Geen idee waarom Arteta blijft vasthouden aan Mustafi en Luiz ipv Saliba eens een kans te geven.
 
TheEmirates
 
3
27 oktober 2020 om 06:35
Saliba kan schijnbaar het niveau nog niet bijbenen. Ook op de trainingen heeft hij het zwaar. Slechter dan Mustafi zal hij nooit zijn dus hopelijk komt zijn kans gauw.
 
Jackieboy10
 
6
27 oktober 2020 om 08:58
@theemirates. Ik geloof er vrij weinig van om eerlijk te zijn. Arsenal wou graag dat ''tussenjaar'' voor hem. Dat is vanwege zijn blessure en corona een beetje in het water gevallen. Jammer maar helaas. Zijn moeder was overleden en hij wou graag terug verhuurd worden aan een Franse ploeg vanwege privé dus. Dat is niet doorgegaan, wat ik niet snap overigens. Maar wat is het plan van Arsenal nu? Er wordt gezegd dat hij nog niet voldoet aan het niveau, wat ik sterk betwijfel. Maar stel dat het zo is, hoe wil Arsenal hem daar dan krijgen? Schijnbaar door hem niet in te schrijven voor de EL, in de bekers niet te laten spelen en in de PL op de tribune te laten zitten.. En dan wordt er gesproken over om hem in februari te verhuren. Dus het plan van onze club is om hem 5-6 maanden te laten verrotten op de tribune, om hem dan te verhuren (waarbij ook nog wordt gesproken over een Championship club, waar je weinig aan hebt dus..). Top geregeld!
 
TheEmirates
 
0
27 oktober 2020 om 10:25
@jackieboy10 Ik ben het helemaal met je eens. Gooi hem gewoon voor de leeuwen tijdens een Caraboao game of Europa league. Het is zo een ontzettend groot talent, laat hem dan maar een fout maken. Mustafi doet dat ook nog steeds en hem hebben we gewoon een nieuw contract aangeboden afgelopen zomer. Gelukkig heeft hij deze aanbieding afgewezen. Ik heb echt alle vertrouwen in Arteta maar sommige keuzes zijn gewoon echt niet te verantwoorden..
 
THenry_228
 
2
27 oktober 2020 om 12:44
Op dit moment is Saliba, hoe erg het ook klinkt, 30 miljoen verspild. Geen enkele reden waarom deze jongen geen seconde mag spelen maar als we hem effectief weer gaan uitlenen, kan je al bijna spreken van de zoveelste miskoop (en miscast) van Arsenal. Het is tenenkrommend hoe vaak transfers bij Arsenal niet brengen wat je van ze mag van verwachten: Lacazette, Kola, Mustafi, Pépé, Saliba, Xhaka,... ongeveer 200-230 miljoen euro waarvan Arsenal sportief weinig tot niets terugkrijgt.
 
TheEmirates
 
2
27 oktober 2020 om 13:03
Het mismanagement is jaren echt enorm geweest. Toch zijn alle voorbeelden die je nu noemt vóór het tijdperk van Edu en Arteta. Afgezien van Saliba niet laten spelen en inschrijven van toernooien. Dit vind ik echt een slechte beslissing van Arteta, geef hem de minuten om aan te haken. Maar om Saliba nu al bijna een miskoop te noemen vind ik wel ver gaan. Die gozer is pas 19, hij zal echt wel zijn kans krijgen. Probleem is dat het gewoon echt nog geen goeie start is geweest, met het overlijden van zijn moeder, geen Engels kunnen spreken en problemen met het aanhaken van niveau.
 
THenry_228
 
2
27 oktober 2020 om 16:09
Als hij echt niet bij het niveau kan aanhaken, dan is dan weer een bevestiging van de lamentabele scouting van Arsenal hoor. Waarom 30 miljoen betalen voor een jongen die blijkbaar het niveau niet aankan???? Onbegrijpelijk maar ondertussen typisch Arsenal. Op 10 transfer zijn er 2 die slagen en de rest zakt door de ondergrens.
 
Damsterdam
 
8
27 oktober 2020 om 00:58
Wat zal Saliba denken als hij Fofana zag spelen tegen Arsenal
 
Warabe
 
13
27 oktober 2020 om 01:11
Terwijl Saliba voorheen hoger in de pikorde zat. Arsenal verpest carrières sinds vertrek Wenger. Denk dat Partey nu al spijt heeft.
 
THenry_228
 
8
27 oktober 2020 om 06:13
Kroonprins Arteta speelt liever met bewezen miskoop Mustafi dan een kans te geven aan een talent zoals Saliba. Maar goed, Saliba koste maar 30 miljoen en we weten allemaal dat Arsenal geld teveel heeft??
 
TheRoscoe
 
4
27 oktober 2020 om 08:53
Wat zal Saliba denken toen hij Mustafi zag spelen tegen Leicester?
 
THenry_228
 
4
27 oktober 2020 om 12:46
Why the f*ck did I sign for Arsenal waarschijnlijk.
 
Jackieboy10
 
8
27 oktober 2020 om 09:06
Fofana is inderdaad een groot talent. Had hem ook graag bij Arsenal gezien als duo deal met Saliba eigenlijk. Saliba is namelijk voetballend wat sterker, terwijl Fofana verdedigend sterker is. Goede aankoop van Leicester! Voor mij als Arsenal fan is het wel weer verbijsterend hoe het gaat overigens. Fofana speelt al 2 PL en 1 EL wedstrijd voor Leicester, terwijl Saliba op de tribune zit en niet eens ingeschreven wordt voor de El... Bij mijn favoriete club wordt er gepraat over aanpassingsjaren, nog niet op niveau zitten en verhuur, terwijl Leicester zo'n jongen de kans geeft bij een blessure van een basisspeler. En dat terwijl Leicester op dit moment gewoon van hoger niveau is dan Arsenal. Waar gaat het dan mis? En dan heeft Saliba ook nog eens meer Ligue 1 ervaring en meer wedstrijden gespeeld voor Saint-Etienne totaal dan Fofana... Fofana: 20 Ligue 1 wedstrijden, 30 wedstrijden totaal Saliba: 28 Ligue 1 wedstrijden, 36 wedstrijden totaal. Echt verbijsterend...
 
Sirius
 
2
27 oktober 2020 om 09:46
De druk bij Arsenal is vele malen hoger dan bij Leicester. Als de laatstgenoemde op plaats 12 eindigt, kraait er werkelijk niemand naar. Dat is bij Arsenal absoluut niet het geval. Een talent gaat het bij Arsenal op mentaal vlak beduidend lastiger krijgen. Anderzijds kun je het haast niet slechter doen dan de defensie wat er nu staat.
 
Jackieboy10
 
6
27 oktober 2020 om 10:03
Tja, deels mee eens hoor Sirius, maar is dat op dit moment nog echt zo? Volgens mij zijn ze bij Leicester echt wel teleurgesteld als ze niet in de top 6 eindigen op dit moment, dus er kraait wel degelijk iemand naar. En laten we wel wezen, de laatste jaren doen wij het als Arsenal zijnde echt wel een pak slechter dan Leicester. Dat laatste vind ik toch wel een erg belangrijk argument. Wij weten namelijk al jaren wat Mustafi kan en belangrijker wat hij niet kan. Idem voor Holding, Chambers etc etc. Het gros van die spelers groeien niet meer. Saliba kan zich nog ontwikkelen. Bovendien zeg ik niet dat Saliba gelijk onbetwiste basisspeler moet zijn he. Het gaat mij erom dat we hem compleet uit de selectie laten en letterlijk 0 minuten geven. Zo'n Fofana speelt ook puur omdat Soyuncu nu geblesseerd is. En dat is in mijn optiek ook hoe je met Saliba om zou moeten gaan. Speeltijd in de EL (net als Fofana bij Leicester) en in de bekers, plus voor roulatie en bij blessures in de PL. Zo leert hij toch ook het beste? Nu leert hij namelijk niets, behalve trainen..
 
wazza
 
4
27 oktober 2020 om 12:24
Ben het echt op alle punten met je eens Jackieboy. Het is normaal dat je de back-up van de huidige twee verdedigers wordt ipv direct basisspeler op die leeftijd. Van mij part wordt ie de vierde keuze bij Arsenal. Maar nu speelt hij helemaal geen rol. En wanneer krijgt ie wel de kans? Volgend jaar (als ie niet verhuurd wordt) en als ie doorbreekt dan loopt zijn contract af. Typisch Arsenal zou je zeggen. Weer iemand transfervrij weg terwijl Leicester straks 60 miljoen vraagt voor een speler als Fofana. Allemaal verschil in management.
 
Jackieboy10
 
2
27 oktober 2020 om 13:43
Precies Wazza! Het is gewoon pijnlijk om te zijn voor mij. Ik snap het gewoon echt niet hoe je met zo'n speler dan omgaat. Zeker omdat je hem niet voor pak em beet 5 miljoen haalt, maar met bonussen voor 30 miljoen! Dat zijn beste bedragen. Nu ik erover nadenk, kijk eens naar Martinelli. Kwam notabene uit de 4e divisie van Brazilië. Werd er bij hem gesproken over tussenjaar etc? Nee.. Die speelde in de voorbereiding, maakte best indruk en kreeg toen gewoon meerdere keren in het seizoen de kans. Bleef indruk maken. Waarom kan dat dan niet met iemand die reeds Ligue 1 ervaring en EL ervaring heeft? Echt om een punthoofd van te krijgen!