Twee clubs steken er bij start van de Eredivisie ver bovenuit op transfermarkt
Vrijdag, 13 augustus 2021 om 17:27

Clubs uit de Eredivisie hebben officieel tot en met dinsdag 31 augustus de tijd om hun selecties op orde te brengen, maar het eerste belangrijke meetmoment is nu al daar met de start van de competitie. Wie hebben zich verzekerd van serieuze aanwinsten en wie moeten nog aan de bak? Voetbalzone maakt per positie een analyse van welke nieuwe spelers je op voorhand het meest mag verwachten.

Het elftal meest veelbelovende aanwinsten in de Eredivisie per donderdag 12 augustus 23.59 uur.

Voor aanvang van dit seizoen wisselden opvallend veel keepers van club in de Eredivisie. Lars Unnerstall ging van PSV naar FC Twente en Joël Drommel bewandelde de omgekeerde weg, Ajax beroofde Go Ahead Eagles én Vitesse van hun eerste doelmannen, die op hun beurt ook weer een nieuwe nummer 1 hebben gehaald. RKC Waalwijk heeft met Joel Pereira misschien wel de meest verrassende keeper in huis gehaald. De Portugees speelde ooit met Manchester United in de Premier League en is nu transfervrij binnengehengeld door de Waalwijkers. Het is echter de vraag hoe zijn niveau nu is, want afgelopen jaar kwam hij nauwelijks tot speelminuten als huurling bij Huddersfield Town.

Meer verwachten we daarom van Danny Vukovic van NEC. De promovendus lijfde de 36-jarige Australiër transfervrij in nadat hij zijn contract liet ontbinden bij Racing Genk. Hij was jarenlang eerste doelman bij de Belgen, maar keerde tijdelijk terug naar zijn vaderland voor de geboorte van zijn tweede kind. In de voorbereiding oogt hij echter weer topfit en klaar om zich te bewijzen. Hetzelfde zal ook Drommel willen doen, want hij is naar PSV overgestapt om te tonen dat hij klaar is voor een rol bij het Nederlands elftal. Zijn start in de Europese campagne is ijzersterk, dus is hij de eerste doelman van ons fictieve elftal.

Op rechtsback gaat de voorkeur nipt uit naar Marcus Pedersen van Feyenoord. Hij kwam deze zomer over van Molde FK, zoals zijn landgenoot Aslak Fonn Witry de overstap maakte van Djurgardens naar AZ. Hij moet Jonas Svensson doen vergeten bij de Alkmaarders. Eenzelfde uitdaging is er voor Phillipp Mwene bij PSV. Hij geldt als de opvolger van naar Inter vertrekkende Denzel Dumfries, al moet hij nog wel de strijd aangaan met Jordan Teze. Die lijkt Mwene vooralsnog te kunnen winnen en daarmee heeft hij een plekje verdiend in ons reserveteam dat onderaan het artikel staat. Ook is er nog een eervolle vermelding voor Milan van Ewijk en voor Laurent Jans. Laatstgenoemde is een 77-voudig Luxemburgs international die aan de slag gaat bij Sparta Rotterdam en Van Ewijk verruilde ADO Den Haag deze zomer voor sc Heerenveen.

André Ramalho was aanvoerder van Red Bull Salzburg voor hij de overstap maakte naar PSV.

André Ramalho, Gernot Trauner en Sam Beukema vormen de driemansdefensie van ons elftal. De twee eerstgenoemden voegen veel ervaring en kwaliteit toe aan de defensies van respectievelijk PSV en Feyenoord, terwijl Beukema zichzelf mag bewijzen bij AZ. De jongeling werd afgelopen seizoen gekroond tot grootste talent van de Keuken Kampioen Divisie. Hij heeft een vijfjarig contract mogen ondertekenen en alle voorwaarden lijken aanwezig om zich snel te ontpoppen tot de nieuwe leider van de Alkmaarse defensie. Ramalho was op zijn beurt al bekend met het systeem van PSV-trainer Roger Schmidt en heeft zijn meerwaarde nu reeds bewezen in de dit seizoen veel hechtere defensie van de Eindhovenaren. Trauner speelde pas twee officiële duels bij Feyenoord en wist oud-trainer Mario Been direct te overtuigen in de Conference League: " IJzersterk in de duels, hij schuwt de duels niet en wint nagenoeg ieder kopduel. Ik denk dat hij echt een vooruitgang voor Feyenoord is."

Naast de drie nieuwe aanwinsten voor de topclubs zijn er nog meer centrale verdedigers bijgekomen in de Eredivisie die de nodige verwachtingen met zich meebrengen. NEC huurt Braziliaans jeugdinternational Rodrigo Guth van Atalanta en Willem II heeft met Ulrik Jenssen een 25-jarige mandekker binnengehaald die meer dan vijftig jeugdinterlands speelde voor Noorwegen. Eenmaal zat hij ook bij de nationale A-selectie, maar tot een debuut kwam het nog niet. Voor hem is de transfer van Nordsjaelland naar de Eredivisie echter een mooie stap omhoog, dus wie weet dat hij nu alsnog aan kan haken in Tilburgse dienst. Hetzelfde mag Marin Sverko hopen bij FC Groningen. De 23-jarige Kroaat speelde ooit jeugdinterlands voor Duitsland Onder-15 en is tegenwoordig een vaste waarde bij de nationale jeugdselecties van Kroatië, waar hij wordt getipt als toekomstig A-international.

AS Monaco stalt aankoop van tien miljoen voor twee jaar in Utrecht

FC Utrecht heeft ook een optie tot koop bedongen op de Franse jeugdinternational.Lees artikel

Op de linksbackpositie was het FC Utrecht dat een zeer onverwacht konijn uit de hoge hoed toverde. De Domstedelingen hebben zich versterkt met niemand minder dan Arthur Zagre. De negentienjarige verdediger komt voor twee seizoenen op huurbasis over van AS Monaco. In de deal met de club uit de Ligue 1 heeft Utrecht bovendien een optie tot koop bedongen. De linksback werd opgeleid door Paris Saint-Germain, waar hij als zeventienjarige debuteerde in de hoofdmacht. Monaco nam hem na het seizoen als achttienjarige voor liefst tien miljoen euro over, maar die stap pakte slecht uit. Een verhuurbeurt aan Dijon bood ook geen soelaas, maar Utrecht heeft eerder aangetoond goed overweg te kunnen met parels uit het Franse voetbal. Hij krijgt daarom in ons elftal de voorkeur boven Ruben Roosken, die afgelopen seizoen bij TOP Oss uitgroeide tot een van de revelaties in de Keuken Kampioen Divisie en het nu een niveau hoger mag gaan proberen bij Heracles Almelo.

Op het middenveld zijn het wederom PSV en Feyenoord die hard hebben toegeslagen. De Eindhovenaren wisten Marco van Ginkel na vier huurbeurten van Chelsea nu definitief in te lijven en als captain is de eindelijk pijnvrije spelverdeler de ideale leider van dit PSV, dat met Davy Pröpper overigens nog een stevige kwaliteitsinjectie verwelkomde. Feyenoord deed dat op zijn beurt met huurling Guus Til, die in Europees verband nu al aan de lopende band scoort en als lopende 'nummer 10' perfect in het spelsysteem van Arne Slot past. De van Molde FK overgekomen Fredrik Aursnes zorgt bovendien voor de nodige balans op het Rotterdamse middenveld. Vitesse deed ook goede zaken met de transfervrije komst van de Zwitserse jeugdinternational Toni Domgjoni, terwijl RKC Waalwijk en FC Twente met het aantrekken van Illias Bel Hassani en Michel Vlap (huur) wat oude bekenden terug hebben gehaald naar de Eredivisie. Fortuna Sittard lijfde Deroy Duarte in na zijn transfervrij vertrek bij Sparta en de Rotterdammers bieden op hun beurt een podium aan de talentvolle AZ-huurling Kenzo Goudmijn.

Guus Til scoorde al vijf keer in drie wedstrijden in de voorrondes van de Conference League.

Op rechtsbuiten is in ons elftal natuurlijk een plekje ingeruimd voor de man van de meest controversiële transfer in de Eredivisie-zomer. Steven Berghuis verliet Feyenoord voor Ajax en maakt daar een zeer gedreven indruk. Als voormalig captain van de Rotterdammers wilde hij graag een nieuwe uitdaging en om meer prijzen voetballen. Die kans krijgt hij nu in Amsterdam, waar zijn voornaamste concurrent Antony voorlopig ontbreekt door zijn deelname aan de met Brazilië gewonnen Olympische Spelen. Het vertrek van Berghuis leidde logischerwijs tot grote teleurstelling bij het Feyenoord-publiek, maar zij krijgen er met Alireza Jahanbakhsh wel een uitstekende speler voor terug. Technisch directeur Frank Arnesen pleegde een fraaie coupe door de aanvaller voor slechts één miljoen euro over te nemen van Brighton Hove & Albion. Met zijn 28 jaar heeft de Iraniër de ervaring om er direct te staan bij de Rotterdammers en in dienst van AZ heeft hij eerder natuurlijk al bewezen dat hij tot de beste spelers van de Eredivisie behoort.

Voor de spitspositie moeten we zijn bij FC Twente, Go Ahead Eagles, Vitesse en AZ. De Alkmaarders namen Vangelis Pavlidis over van Willem II, waar hij is uitgegroeid tot een absolute smaakmaker. Aan de Griek de zware taak om Myron Boadu te doen vergeten. Dat wordt een flinke dobber voor hem, maar met zijn spel past hij wel perfect in het spelletje wat trainer Pascal Jansen voor ogen heeft. Daarom krijgt hij in ons elftal nipt de voorkeur boven Manfred Ugalde van FC Twente. De pas negentienjarige Costa Ricaan staat onder contract bij Manchester City-filiaal Lommel FC en mag zich komend seizoen laten zien in de Grolsch Veste. In België liep hij vorig seizoen al 1 op 2 en de verwachtingen zijn daarom hooggespannen, zoals ze bij de Eagles ook veel verwachten van Marc Cardona. De Spanjaard speelde ooit met Barcelona in de Champions League en wordt nu door Osasuna verhuurd aan de Deventenaren. Let tot slot ook op Nikolai Baden Frederiksen van Vitesse, al is zijn start nog niet zoals werd gehoopt. Hij is afkomstig uit de jeugd van Juventus en schoot vorig seizoen de Oostenrijkse Bundesliga aan flarden als huurling van WSG Tirol.

Linksvoor in ons elftal is ten slotte een plekje ingeruimd voor groeibriljant Filip Stevanovic. De pas achttienjarige Serviër werd begin dit jaar voor liefst 8,5 miljoen euro gekocht door Manchester City, dat hem nog een half jaar aan zijn oude club Partizan Belgrado verhuurde. Nu mag hij twee jaar lang ervaring opdoen in Friesland. Stevanovic krijgt in ons elftal vanwege zijn enorme potentie nipt de voorkeur boven Yann Gboho van Vitesse, die eveneens geldt als een absolute aanwinst voor de Eredivisie. De veelvoudig Frans jeugdinternational deed bij Stade Rennes al ervaring op in de Champions League en kiest nu op huurbasis voor een jaar speeltijd in Nederland. En omdat een transferoverzicht van de Eredivisie niet compleet is zonder minimaal één verrassing van Ted van Leeuwen, wijzen we tot slot ook op Magnus Mattsson van NEC. Hij scoorde afgelopen seizoen als 22-jarige aanvoerder van Silkeborg liefst 22 keer op het tweede niveau van Denemarken en staat te trappelen om dat kunstje nu op het hoogste niveau van Nederland te herhalen.

NEC, FC Twente en Vitesse hebben ook al enkele veelbelovende aanwinsten binnen weten te halen.

Meer nieuws
   
22:40
22:40
Beleggersclub VEB zeer kritisch op Ajax over terugkeer Alex Kroes
1
   
21:31
21:31
PSV aast op Eredivisiespeler en denkt aan transfersom van 1,5 à 2 miljoen euro
18
   
21:22
21:22
Micky van de Ven eist via arbitragecommissie flink bedrag van FC Volendam
14
   
20:35
20:35
Wesley Sneijder geeft live op tv subtiele hint aan Ajax: 'Hoe langer het duurt…'
27
   
20:10
20:10
Marcus Thuram heeft via Instagram uiterst opmerkelijk verzoek aan Inter-fans
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (27)

 
FCTukkers
 
16
12 augustus 2021 om 00:24
Het is te hopen dat wij een mooi seizoen tegemoet gaan, na jaren van ellende en wederopbouw, is de steun in de regio altijd gebleven. Het is ons van harte gegund om weer eens te mogen genieten van onze FC en dat er maar het hele seizoen publiek bij aanwezig mag zijn!! Olé Olé!
 
itsaukeee
 
12
12 augustus 2021 om 01:01
Prachtige club Twente. In het verleden zijn er fouten gemaakt maar ze verdienen zeker een 2e kans vind ik. Goede aankopen hebben ze ook gedaan. Alleen wel al veel blessures en de meeste aankopen zijn ook wel blessuregevoelig. Toch voorspel ik een 7e plek voor Twente komend seizoen. Gum het Twente wel
 
JK-Ajax
 
3
12 augustus 2021 om 07:28
Twente heeft goed ingekocht. Zal vlap direct starten dit weekend of later pas ?
 
FCTukkers
 
2
12 augustus 2021 om 09:41
Ik verwacht eerst nog Ilic in de basis. Ook omdat die een goede voorbereiding heeft gedraaid, maar vooral omdat hij er vanaf het begin van de voorbereiding bij is. Vlap zal het daarna snel overnemen. Ilic zou nog op de vleugel kunnen mochten daar nog grote problemen ontstaan.
 
Teesboer
 
5
12 augustus 2021 om 07:29
Linkerrijtje zou toch wel de doelstelling moeten zijn met deze selectie. Ik hoop ook echt dat er eindelijk weer een heel seizoen publiek bij aanwezig mag zijn, kijk nu al uit naar volgende week zaterdag!
 
Twenteov
 
14
12 augustus 2021 om 09:07
Als Twentesupporter is het makkelijk om te zeggen dat het ons gegund is hahaha :D Daar is niet iedereen het over eens, maar dat geeft ook niet. Hoe dan ook veel zin in dit seizoen, het belooft een mooi seizoen te worden met een paar goeie en gerichte aanwinsten op het oog, maar toch ben ik pas gerust als we lang wegblijven van degradatienood. Veel mensen denken dat dat sowieso niet gaat gebeuren, maar ik moet het allemaal nog maar zien omdat ik niet weet hoe andere clubs ervoor staan.
 
FCTukkers
 
1
12 augustus 2021 om 09:44
Ja het blijft altijd afwachten zolang wij nog niet echt met een grote vaste kern werken. Die tijd komt hopelijk wel weer dat de vele wisselingen steeds wat minder worden. Dat is ook juist waarom ik het zelf zeg... van een ander verwacht ik het niet.. haha.
 
Assenaar
 
6
12 augustus 2021 om 01:01
Ben bang dat fc groningen het echt lastig gaat krijgen. Sterkhouders weg en, naar mijn idee, te weinig voor terug. Hoop het niet maar ben nog niet positief.
 
itsaukeee
 
10
12 augustus 2021 om 01:04
Valt toch nog wel mee, Itakura idd weg maar Matusiwa el messaoudi zijn er bijvoorbeeld nog. Daarnaast veel talent voorin met Abraham en Larsen en natuurlijk achterin met Gudmundsson. Centraal achterin zie ik nog wel een probleempje maar wie weet komt daar nog wel iemand voor.
 
FCG95
 
4
12 augustus 2021 om 07:46
Dat ligt er heel erg aan hoe Leeuwenburgh (als hij eerste keeper wordt) en Sverko er staan in vergelijking met Itakura en Padt. Daarnaast De Leeuw terug die een enorme invloed kan hebben op de ontwikkeling van Larsen en Abraham.
 
 
1
12 augustus 2021 om 10:07
Denk je niet dat Hoekstra beter is als eerste keeper? Vond hem toch erg goed keepen bij Roda JC.
 
mrkos
 
0
12 augustus 2021 om 10:39
Volgens KVM podcast begint Neraysho Kasanwirjo en dus niet Sverko. Ze waren enthousiast over Kasanwirjo dus dat is mooi om te horen. Wel jammer dat we op dit moment zoveel blessuregevoelige spelers hebben.
 
nuanceman
 
1
12 augustus 2021 om 09:52
Leuk dat Zagre van Fc Utrecht wordt genoemd maar die gaat voorlopig zijn minuten maken in Jong Fc Utrecht denk ik. Het middenveld van Utrecht is overvol met Ramselaar, Maher, Bousaid, Vd Streek, Gustafsson, v Overeem, Emanuelson, Vd Berg, Dus daar verwacht ik nog wel een uitgaande transfer.
 
toss
 
4
12 augustus 2021 om 10:52
Ik mis proper wel, iig bij aanwinsten ED
 
magnetics
 
0
12 augustus 2021 om 11:13
8e alinea, even boven de foto van Guus Til.
 
toss
 
0
12 augustus 2021 om 15:36
Ja klopt ik bedoel in die gemaakte basisopstelling ipv de speler van vitesse bijv.
 
magnetics
 
0
12 augustus 2021 om 16:42
Haha ok. Je hebt wel gelijk dat hij best een plekje verdient als er dan toch een elftal van aanwinsten gemaakt wordt... Pröpper is wel een aanwinst die in het oog springt en waar je ook wel wat van verwacht.
 
magnetics
 
0
12 augustus 2021 om 11:16
Het fijne van dit soort lijstjes: je gaat er weer helemaal voor zitten om te kijken welke clubs nu weer leuke/interessante spelers uit de hoge hoed getoverd hebben. Ik krijg er wel zin van in het nieuwe seizoen. Het nadeel: je weet dat het echt niet realistisch is veel van al deze spelers te verwachten. Zo'n 80% zal echt niet veel blijken toe te voegen en er zullen ook regelrechte miskopen tussen zitten, maar dat hoort ook een beetje bij het spelletje.
 
utregwatcher
 
0
12 augustus 2021 om 18:49
Zagre van FC Utrecht? heeft vorig jaar maar 1 wedstrijd gespeeld en 2 invalbeurten en is voor de bank van FC Utrecht gehuurd achter Warmerdam Utrecht heeft verder een Griekse spits gehaald die in zijn beste seizoen ooit vorig jaar 7 veldgoals heeft gemaakt in de matige Griekse competitie, en in de voorbereiding was hij de 1e spits maar scoorde Dalmau die geen vertrouwen van Hake heeft meer goals, verder matige keeper op goals, en St Jago lang geblesseerd terwijl backups Hoogma en Bergstrom vertrokken zijn en Janssen nu 35 jaar steeds ouder en trager wordt.
 
utregwatcher
 
1
12 augustus 2021 om 18:51
De meeste transfers moeten nog komen, en dan zien de 11 tallen en selecties er weer heel anders uit
 
Eendenkweker
 
1
13 augustus 2021 om 00:47
Als Ajax supporter maak ik me behoorlijk zorgen voor komend seizoen en zeker Europees. Denk dat PSV en Feyenoord hun selectie echt versterkt hebben tov vorig seizoen en veel daadkrachtiger hebben opgetreden laatste weken. De selectie van PSV is echt om van te smullen. Dan Ajax met Pasveer en Stekelenburg als eerste keepers.. En PSG dat gevoelsmatig minder moeite heeft moeten doen voor Messi, dan Ajax voor Berghuis. Hoop dat ik me vergis, maar verwacht een ouderwets ‘tussenjaartje’ in Ams.
 
Hakkie2
 
1
13 augustus 2021 om 07:44
Waar ik me bij Ajax eerder zorgen om maak, is dat ze niet meer naar de lange termijn lijken te kijken. PSV trouwens wel een beetje hetzelfde. Allemaal oudere spelers die je niet voor miljoenen gaat kunnen verkopen. Tadic, Haller, Berghuis, Klaassen, Blind, Tagliafico, Stekelenburg/pasveer, dat zijn 7 basisspelers die geen cent op zullen leveren. Er loopt dan met Gravenberch, Timber en Rensch nog wel wat kapitaal rond, maar we weten allemaal dat het zo kan gebeuren dat een aantal van zulke talenten helemaal niet zo veel opleveren. Dat gaat goed zo lang je steeds CL haalt, maar loop je dat twee jaar mis dan kom je in de problemen. En dan moet je ook al die oudere spelersnog vervangen. Bij PSV zie je met Zahavi, Gã¶tze, Prã¶pper, Van Ginkel, Ramalho, Max, Mvene hetzelfde. Er lijkt behoorlijk te worden ingezet op de korte termijn.
 
dewaterdrager
 
0
13 augustus 2021 om 18:02
Ik ben ook niet helemaal kapot van Ajax. Vind dat ze verdedigend en aanvallend flink wat impulsen missen. Denk aan diepgang, snelheid. Haller vind ik persoonlijk niks, ook Tagliafico en Mazzeroui vind ik niet fantastisch. De keepers vind ik ook niet van niveau Ajax.
 
Dirk_borst
 
0
13 augustus 2021 om 17:40
Het gaat weer beginnen, een nieuw seizoen en met publiek. Ik heb erg veel zin en ben vooral nieuwsgierigheid hoe de posities bovenin worden ingevuld. Met PSV heeft Ajax er ten opzichte van vorige seizoen een geduchte concurrent erbij. AZ en Feyenoord blijven als vanouds de outsiders. Ben verder benieuwd hoe promovendus NEC het gaat doen in Eredivisie. Altijd een kleine zwak voor deze club gehad.