Tweede Kamer uit flinke zorgen over 'idiote' plannen van Ziggo Sport
Zaterdag, 12 november 2022 om 08:23

In de Tweede Kamer is bezorgd gereageerd op het nieuws dat Ziggo Sport met ingang van het seizoen 2024/25 de rechten heeft van alle Europese clubtoernooien. De tv-aanbieder heeft straks de uitzendrechten van de Champions League, Europa League en Conference League. Het afgesloten contract met de UEFA loopt tot en het het einde van het seizoen 2026/27. Kamerlid Liane den Haan, die met haar partij Goud opkomt voor de belangen van ouderen, noemt de plannen 'idioot'.

De bedoeling is dat de wedstrijden van de Nederlandse clubs voor iedereen in Nederland gratis te zien zijn via de Ziggo GO-app. Klanten van Ziggo hebben als bijkomend voordeel dat zij alle belangrijke wedstrijden ook op kanaal 14 op hun tv-toestel kunnen bekijken. Volgens het Algemeen Dagblad zoekt staatssecretaris Gunay Uslu van Media uit of het plan van Ziggo in strijd is met de zogeheten Mediawet. In die wet staat namelijk dat sportevenementen of -wedstrijden van 'aanmerkelijk belang' te zien moeten zijn op een 'open televisiekanaal'.

"Dat werpt gewoon een drempel op'', citeert het Algemeen Dagblad uit de mond van PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis. "Vanuit toegankelijkheid geredeneerd kun je daar een groot vraagteken bij zetten." Ook SP-Kamerlid Peter Kwint noemt het een beletsel voor een grote groep mensen. "Om drie à vier miljoen mensen uit te sluiten van voetbal, dat lijkt me niet de bedoeling van de Mediawet.'' Den Haan noemt het zelfs 'idioot'. "Niet alleen ouderen maak je het zo moeilijk, ook mensen die niet digitaal vaardig of laaggeletterd zijn.''

Ziggo wil niet bekendmaken hoeveel het voor de exclusieve rechten voor de drie Europese toernooien heeft neergeteld. Tot aan de zomer van 2024 is het Champions League-voetbal op het open net te zien bij RTL 7, terwijl Ziggo momenteel houder is van het zogeheten B-pakket van dat toernooi. De Europa League en Conference League blijven nog tot medio 2024 te zien bij Veronica, onderdeel van Talpa. ESPN beschikt bij de twee kleinere toernooien over het B-pakket.

Meer nieuws
   
13:08
13:08
Heftig nieuws: Maleisisch international op intensive care na aanval met zuur
2
   
12:31
12:31
VZ Kort: Na Barkas en Toornstra behoudt FC Utrecht nóg een vaste waarde
77
   
12:28
12:28
Virgil van Dijk strijdt met 7 andere Premier League-sterren om felbegeerde titel
22
   
11:48
11:48
Duitse media zijn eensgezind over spel van Matthijs de Ligt tegen Real Madrid
19
   
11:07
11:07
Serieuze aantijging van Bayern richting grensrechter: 'Dit is moedwillig'
96
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (65)

 
Ruiz_FCT
 
75
12 november 2022 om 08:29
Helemaal eens. Elke Europese wedstrijd straks via een brakke stream van de Ziggo app kijken? Verschrikkelijk.
 
Shahubsie
 
35
12 november 2022 om 08:50
Ik kijk al jaren alleen tv via een app, werkt meer dan prima. Maar daar gaat het nu niet om, het gaat om een groep mensen die worden buitengesloten van voetbal. De vraag is of zo’n groepswedstrijden of voorrondes CL onder de noemer “aanmerkelijk belang” vallen. Dan zou zo’n kampioensrit van Max Verstappen volgend vele Nederlanders ook onder vallen. Ik denk dat die mediawet eens onder de loep genomen moet worden, want de huidige tendens dat alles via aparte streamingdiensten gaat, wordt alleen maar groter.
 
Steef71
 
26
12 november 2022 om 09:07
Bij streamingdiensten kun je betalen voor wat je wil kijken. Ziggo is een Amerikaans bedrijf dat op deze manier het monopolie koopt als provider en dat is een kwalijke zaak.
 
Shahubsie
 
27
12 november 2022 om 09:13
Dankjewel dat je mijn punt onderbouwt. F1 is door Viaplay opgekocht, is een Zweeds bedrijf dat op deze manier het monopoly koopt als provider en dat is een kwalijke zaak.
 
Terzetter
 
14
12 november 2022 om 09:23
Viaplay is geen provider, zoals Ziggo dat is.
 
Shahubsie
 
13
12 november 2022 om 09:38
Viaplay is voor mij wel een provider van o.a. Engels voetbal en F1 voor mij. Ziggo provite bij mij het internet. Disney en Neflix provite daarnaast wat series en films. Dat je ervoor kiest een alles-in-1 pakket bij een van de “providers” is een keuze die je zelf kan maken. Dat daar dan niet voetbal bij zit bij de een, en de ander wel is gewoon een feit. In het verleden kon ik er ook voor kiezen om bij mijn alles in 1 van KPN ziggo sport te nemen om alsnog buitenlands voetbal te zien. Beetje volwassen worden met de samenleving en niet alsmaar te leunen op de overheid om zulke zaken
 
TakeMeHome
 
21
12 november 2022 om 10:39
Ziggo Go App werkt helemaal niet prima! Die loopt om de haverklap vast of werkt na een bepaalde tijd niet meer. Keer op keer gezeik met die app. Je kan niet fatsoenlijk TV kijken via de app.. Dus dat Ziggo het aanbiedt via de Go app vergt wel lef! Ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken want de problemen bij de Ziggo Go app zijn al jaren lang het zelfde & er is tot mijn weten nog niks aan gedaan!!
 
DolorAsinum
 
7
12 november 2022 om 11:16
"ik kijk al jaren alleen tv via een app, werkt meer dan prima. Maar daar gaat het nu niet om, het gaat om een groep mensen die worden buitengesloten van voetbal" Waarschijnlijk via een andere app dan de Ziggo Go app, de meest recente versie daarvan is nl. een regelrecht gedrocht. Dat mensen buitengesloten zouden worden is natuurlijk de grootst mogelijke onzin als Ziggo de wedstrijden van de Nederlandse clubs gratis gaat aanbieden. In de mediawet is destijds gecommuniceerd dat de wedstrijden op het open net moesten worden uitgezonden om zo iedereen in de gelegenheid te stellen om de wedstrijden te bekijken. Als Ziggo dat laatste kan garanderen, heeft de overheid in mijn optiek juridisch geen poot om op te staan, ook niet als de wedstrijden gaan worden uitgezonden via een streamingskanaal. Waar het om gaat, is dat iedereen ze moet kunnen bekijken. Streamen raakt steeds meer ingeburgerd en is tegenwoordig een volledig geaccepteerd fenomeen in de mediawereld. Het zal heel moeilijk zijn om bedrijven die dergelijke diensten aanbieden rechten te ontzeggen die traditionele aanbieders wel hebben. Dan is er al heel snel sprake van schending van het Europese mededingingsrecht.
 
Ruiz_FCT
 
8
12 november 2022 om 11:35
Zoals mensen boven mij ook aangeven, die app werkt alles behalve prima. Het in de app afspelen is 1 ding, het vervolgens op je tv kunnen zien is een tweede. Je kunt er een chromecast tussen hangen, weer een extra apparaat en weer een extra kans dat het niet goed werkt. Het levert sowieso kwaliteit in en je hebt vertraagd beeld. En ja, uiteraard is dit allemaal voor de ouderen nog een heel stuk lastiger om uit te vogelen. Het is gewoon een vreselijke ontwikkeling.
 
Feelgood0
 
21
12 november 2022 om 08:32
Politiek en voetbal…
 
MrKrillin
 
28
12 november 2022 om 08:56
Vooral dat populisme erbij. Waarom gelijk woorden als idioot Kunnen deze gasten niet meer normaal praten? Het is gewoon een commerciele transactie. Er wordt mogelijkheid gemaakt dat wedstrijden voor de NL beschikbaar zijn. Snap het gezeur ook niet.
 
Lierse1997
 
43
12 november 2022 om 09:57
Ik weet niet of je veel mensen van in de 80 kent, maar zie jij hen al op een gsm-schermpje naar het voetbal kijken? En dan ga je er al van uit dat ze de beschikking hebben over een smartphone.
 
R_S79
 
2
12 november 2022 om 10:14
Je kan gewoon casten naar je tv. Dat is echt geen hogere wiskunde en iemand kan echt wel helpen/ uitleggen hoe zoiets werkt
 
MrKrillin
 
11
12 november 2022 om 10:18
Voor hoeveel mensen van 80 draait het alleen om voetbal? En wat is het probleem? Dit is marktwerking. Waarom zou voor voetbal een uitzondering moeten komen? Welk algemeen belang wordt gediend?
 
Lierse1997
 
32
12 november 2022 om 10:26
Dus dan moeten die mensen eerst nog een Apple TV of andere castingdevice kopen? Daarnaast ook nog eens een tv waarop gecast kan worden? Dat zijn dus die extra drempels waar men het over heeft. Niet iedereen heeft die apparaten en zeker niet iedereen heeft het geld ze aan te schaffen. @MrKrillin, het gaat niet alleen om voetbal. Als de NOS dat wil doen met de Tour de France of de Olympische spelen dan komt er gewoon dezelfde reactie.
 
Grasnaaier
 
16
12 november 2022 om 10:33
Nou Krillin, kennelijk omdat we dat met zn allen afgesproken hebben in de mediawet. en als iets niet rijmt met de wet, is precies dat het probleem...
 
Tinus88
 
12
12 november 2022 om 08:34
Politiek zal hier wel een stokje voor steken. Die mediawet is er niet voor niets.
 
CFCSFC
 
25
12 november 2022 om 09:09
Waar waren ze met Viaplay dan?
 
Tinus88
 
22
12 november 2022 om 09:14
Volgens mij is het zo dat er is vastgelegd dat de Nederlandse clubteams op een open net moeten worden uitgezonden. Dat geldt niet voor F1, Engels voetbal of Darts. Of ik moet er naast zitten, natuurlijk.
 
Arnout108
 
33
12 november 2022 om 08:35
In een tijd waar politici zelfs bij de opening van een pak vla zijn om een beetje aandacht te krijgen vind ik dit ook wel weer typisch. Denk zomaar dat ze hun tijd nuttiger kunnen besteden. Voetbal op een open net uitzenden is natuurlijk leuk maar misschien zou dat niet helemaal de prioriteit moeten zijn in de tijd waarin we leven. Het is natuurlijk wel makkelijk scoren, zo'n mening over voetbal.
 
4fRedondo
 
28
12 november 2022 om 08:40
In de tijd waarin we leven zijn heel veel ouderen die digitaal niet onderlegt zijn. Dan praat ik over ouderen die Nederland weer hebben opgebouwd waardoor jij en ik het zo goed hebben hier. Dat wij naar school konden om onszelf te ontwikkelen, terwijl zij geen geld of scholen hadden maar moesten werken onder zware omstandigheden. Een Arbo-wet bestond toen nog niet.
 
Shahubsie
 
65
12 november 2022 om 09:01
Een tijd waarin ouderen in het verleden konden stoppen met werken met 55, arbeidsongeschikt werden verklaard als een scheet dwars zat. Waarin gesmeten is met geld en waar nu, de aanstaande ouderen (55-65) straks op een houtje kunnen bijten omdat bij hen op alles wordt gekort. Een baantje ernaast nemen om nog wat leuks te kunnen doen naast een AOW’tje of pensioen. Dan heb ik het nog niet over de jongeren die tot hun dood kunnen blijven werken, zoveel geld moeten afstaan om die misstanden in het verleden te moeten financieren. Pensioen over 30-40 jaar? Vergeet het maar. Dus bespaar me die onzin van “na de oorlog opgebouwd”. Elke generatie heeft wel (n)iets
 
erwinson
 
10
12 november 2022 om 09:26
Je kunt wel zo'n heel zever verhaal typen hier, dat misschien nog waar is ook. Maar dat neemt nog steeds niet weg dat zij nederland mede hebben opgebouwd. En er zijn veel mensen zijn dit via een app kijken niet zullen kunnen, vanwege hun leeftijd of vanwege laaggeschooldheid.
 
Arnout108
 
11
12 november 2022 om 10:13
Vind het argument dat we oudere in alles moeten helpen omdat we alles aan ze te danken hebben niet bijster sterk. Je kunt het argument ook omdraaien en zeggen dat ze niks hebben gedaan aan klimaatverandering, aan de woningcrisis, aan de stikstofcrisis en noem het maar op. Iedere generatie heeft wel zijn goede en minder goede kanten. Ik vind het prima dat we meedenken met de kijkervaring van oudere maar meer omdat dat is wat je doet in een sociaal land.
 
FootballVIP
 
10
12 november 2022 om 09:11
Want de politiek kan het alleen maar over inflatie, stikstof en oorlog hebben? De rest van de thema's mogen niet meer aan bod komen?
 
Arnout108
 
3
12 november 2022 om 09:57
Ben de eerste om toe te geven dat m'n reactie een beetje zuur is. Natuurlijk moeten dat soort onderwerpen ook aan bod kunnen komen. Bedoelde meer dat ik me de laatste tijd enorm erger aan de politiek in het algemeen. Ieder onderwerp wordt gebruikt om makkelijke puntjes mee te scoren (tot een intern onderzoek naar de ex kamervoorzitter aan toe). Misschien is dit niet helemaal het juiste forum hiervoor trouwens.
 
IlMaestro21
 
1
12 november 2022 om 11:54
Een intern onderzoek om puntjes te scoren??? Die Arib heeft er persoonlijk voor gezorgd dat er meerdere personeelsleden arbeidsongeschikt zijn geworden!! Ot: goed dat hier werk van wordt gemaakt door de betreffende portefeuillehouders. Niet iedere politicus heeft namelijk stikstof, inflatie, integratie of de andere grote thema's in hun portefeuille. Het is goed dat er een verdeling van onderwerpen is, zodat ook de kleinere onderwerpen zoals deze aan bod kunnen komen.
 
Arnout108
 
0
12 november 2022 om 15:05
Mijn punt was juist dat er politici voor het onderzoek willen gaan liggen omdat Arib zo populair is bij het publiek. Ambtenaren worden aan hun lot over gelaten omdat politici punten willen scoren. Dat het onderzoek er is is prima, als er klachten zijn moet dat gewoon onderzocht kunnen worden zonder dat er andere politici al conclusies gaan trekken.
 
IlMaestro21
 
0
12 november 2022 om 16:21
Gelukkig, fijn dat je er zo over denkt! Ik vind het namelijk echt bizar hoe de publieke opinie zich volledig achter een tiran - onder voorbehoud - lijkt te scharen.
 
Fan123
 
12
12 november 2022 om 09:15
Als ik zie hoeveel (gratis) geld de overheid in de afgelopen 2 jaar heeft weggegeven aan o.a. coronasteun en tegemoetkoming energiekosten, dan hadden ze de rechten voor Europees voetbal ook wel ff kunnen kopen.
 
 
3
12 november 2022 om 12:08
De politiek kan zich heel goed met meerdere zaken tegelijk bezighouden. Daarom heb je verschillende ministeries, departmenten etc. Het is heus niet óf dit met Ziggo óf het tekort op de woningmarkt behandelen. Het is prima dat ze zich hiermee bezighouden.
 
4fRedondo
 
4
12 november 2022 om 08:36
Nu moet je op 1 kanaal voetbal kunnen kijken ongeacht de aanbieder. Daardoor ging het abonnementsgeld bij KPN met 5,- of 7,50 per maand omhoog, om vervolgens naar wedstrijden van Willem II, RKC, e.d. te kijken en maar sporadisch Psv, Ajax en/of Feyenoord. Van de week werd dan wel de draak van een wedstrijd van Feyenoord uitgezonden, maar de wedstrijd van Ajax de dag ervoor werk op het 2e of 3e kanaal uitgezonden. Daar ga je toch niet extra voor betalen.
 
killastylo
 
3
12 november 2022 om 08:58
Inderdaad. De clubs moeten maar gaan beleggen ofzo om geld binnen te harken, wij moeten gratis voetbal zien!!!
 
JackSparrow
 
13
12 november 2022 om 08:38
Dat is toch compleet van deze tijd? Is weer achteraf geblaat! Ze stellen een regel in dat de Nederlandse clubs gratis te zien moeten zijn. Prima regel, daar voldoet Ziggo aan. Als zij dan een weg vinden om dat niet via een TV zender te doen dan had daar eerder al een voorwaarde aan gesteld moeten worden. Of een regel toevoegen dat niet één partij alle toernooien mag opkopen. Ik zeg chapeau Ziggo, goed gedaan.
 
Hakkie2
 
10
12 november 2022 om 09:42
De regel is dat het op TV moet, niet alleen dat het gratis te zien moet zijn. Lees de mediawet maar. De NOS mag een WK schaatsen of de Tour de France ook niet volledig via een stream op nos.nl uitzenden, dan voldoen ze niet aan de wet. Ik denk echt dat Ziggo de plicht heeft om een open zender te hebben om de Nederlandse clubs uit te zenden, anders gaatbde hele deal niet door.
 
 
3
12 november 2022 om 08:46
Ja maar wtf gaan we hiervoor ook lopen zeuren man. Kan mij het schelen op welke zender het komt doen alsof het iedere jaar is dat Nederlandse teams in ver komen in de cl kom op zeg. En dan lam lullen dat je een groep mensen buitensluit. Fuck man zwake zielen man.
 
ALRoy
 
35
12 november 2022 om 08:57
Jij bent ook niet het volste flesje uit het kratje he.
 
Douwe Dabbert
 
10
12 november 2022 om 09:03
"......of laaggeletterd zijn.'' Fuck man, zwake ?? ziel...
 
JackSparrow
 
1
12 november 2022 om 16:00
Reacties hierboven worden niet verwijderd???
 
 
4
12 november 2022 om 08:51
Wat versta je onder sportwedstrijden van aanmerkelijk belang ? Valt daar F1 niet onder ? Of de Eredivisie ? Ik kijk zelf misschien wel meer ED dan Europese wedstrijden. Waarom moet ik daar dan wel voor betalen ?
 
MrKrillin
 
5
12 november 2022 om 08:58
en waarom allern voetbal en niet kickboxen waar NL sporters al jaren domineren!
 
Hakkie2
 
6
12 november 2022 om 09:46
Welke sportwedstrijden het zijn, staat in de mediawet. WKs en eKs voetbal en Eredivisie samenvattingen staan daar bijvoorbeeld in, het WK schaatsen, de Tour de France, de TT Assen en de Olympische Spelen.
 
 
4
12 november 2022 om 10:13
Maar dus geen europees voetbal ?
 
Hakkie2
 
1
12 november 2022 om 12:59
Jawel, ik bedoelde `ook in`. CL en EL staan er in, de Coference League officieel niet omdat de wet ouder is dan die competitie.
 
nuanceman
 
6
12 november 2022 om 09:11
In Den Haag leven ze nog in het stenen tijdperk. Hele generaties kijken niet meer naar televisiekanalen, alleen nog maar online. Moet altijd een beetje gniffelen om dit soort - alles moet blijven zoals het was - retoriek.
 
Archie Karas
 
2
12 november 2022 om 09:14
Storm in een glas water. Espn, Viaplay e.d. deden precies hetzelfde.
 
Hakkie2
 
6
12 november 2022 om 09:47
Nee, die kochten geen sportwedstrijden die volgens de mediawet op een open net op de televisie moeten worden uitgezonden. Als je zo'n sportwedstrijd wel koopt, moet je wel gelijk nadenken over hoe je aan die wet wil voldoen. En een stream voldoet niet aan de wet.
 
Pelletje
 
2
12 november 2022 om 09:16
Partij Goud? Konden ze echt niet iets beters verzinnen.. Hoe dan ook denk ik dat het vooral voor ouderen idd fijner is als het gewoon op het open wordt uitgezonden. Daar valt iets voor te zeggen.
 
mc significant
 
0
12 november 2022 om 09:31
Goud.. als je het nou over one-issue partijen hebt.. heb je ook niks aan
 
T-Star
 
2
12 november 2022 om 09:34
Wat ik wel vervelend vind, is dat ik best een groot deel doorbreng in het buitenland en dat nlziet voor mij heel goed werkt om CL te kijken en dat dit voordeel dan vervalt.
 
Texeira
 
4
12 november 2022 om 09:40
Toch bizar dat een kamer nu ineens wel reageert. Terwijl heel veel sporten, zeker van nationaal belang, waar een Nederlander wereldkampioen is geworden van de TV gehaald zijn en alleen via een matige streamingservice is te bekijken.
 
SjempjesLiek
 
4
12 november 2022 om 09:50
Ben zelf onlangs weg bij Ziggo en overgestapt naar KPN. Misschien dat er wel ergens wat streams van CL wedstrijden te vinden zijn.
 
Marcel Arts
 
1
12 november 2022 om 10:10
en f1 dan is ook een sportwedstrijd ...
 
Ryjuu
 
1
12 november 2022 om 11:16
Voetbal is commercieel. Clubs verdienen geld door partijen als Ziggo die zulke bedragen er tegen aangooien. Dus wat ze er mee doen is dan hun keuze. Dat er voor een groep wellicht moeilijker wordt om het te zien is geen reden om het te verbieden. Maar technisch gezien wordt het gewoon mogelijk om het te blijven zien voor iedereen. Ja een app en streamen klinkt allemaal nieuw en eng voor de oude meute, maar het blijft een commercieel product, dus je gaat mee met de tijd of blijft achter. Je kan niet gaan verwachten dat alles maar voor je voorgeschoteld wordt.
 
DiegoLugano
 
6
12 november 2022 om 11:20
Als ze maar alles van viaplay weghalen ben ik blij. Verschikkelijk gewoon.
 
1900DusanTadic
 
1
12 november 2022 om 14:20
Ik snap echt niet waarom iedereen het hier heeft hoe bijvoorbeeld ouderen worden buitengesloten omdat ze niet gebruiken kunnen maken van de ziggo app. De wedstrijden worden toch alsnog gewoon op TV uitgezonden? Ja je moet er een klein bedrag voor betalen maar dat geldt ook voor films en alle andere vormen van entertainment. Waarom zouden we het recht hebben op gratis entertainment? Als je er niet voor betalen dan kijk je er maar niet naar
 
PaulR_1982
 
2
12 november 2022 om 15:05
Hebben ze in Den Haag niet belangrijkere zaken op te lossen? En dan bedoel ik niet al die persoonlijke oorlogjes die gevoerd worden in de tweede kamer.
 
Adamse010er
 
0
12 november 2022 om 15:31
Nationaliseer Ziggo.
 
Dennisvan der Poel
 
0
12 november 2022 om 16:06
Dit is nu toch het gevolg van marktwerking. De hoogste bieder krijgt de rechten.
 
HansKeppel
 
0
13 november 2022 om 16:32
Men dient gewoon te betalen voor voetbalwedstrijden. Waarom zou het gratis moeten zijn?