Van Bommel schuift besluit over Bergwijn en Malen voor zich uit
Vrijdag, 25 oktober 2019 om 14:23

Bij PSV overheerst een gevoel van teleurstelling na het 0-0 gelijkspel tegen LASK Linz in de poulefase van de Europa League, al ligt voor trainer van Mark van Bommel de focus alweer op de wedstrijd tegen AZ van zondag. De PSV-trainer blijft hopen op de inzet van Donyell Malen, die donderdagavond ontbrak wegens een enkelblessure. Ook over Steven Bergwijn is Van Bommel optimistisch gestemd.

"Met Donyell en Steven gaat het goed. We bekijken na de laatste training (van zaterdag, red.) of ze klaar zijn voor AZ", zegt Van Bommel vrijdagmiddag op een persconferentie voorafgaand aan het treffen met AZ in het Philips Stadion. Bergwijn greep in de slotfase van het duel met LASK naar zijn hamstrings en strompelde enige tijd over het veld. Van Bommel haalde hem echter niet naar de kant. "Steven vond dat hij door kon spelen gisteren, omdat het wegtrok. Hem wel of niet wisselen is mijn verantwoordelijkheid."

Van Bommel maakt zich ook geen grote zorgen over het feit dat Bergwijn dit seizoen nog niet veel heeft gescoord namens PSV. "Steven scoort minder, maar geeft wel meer assists. Hij is onzichtbaar belangrijk. Hij is voor mij één van de eersten die op het bord staat", aldus de coach van PSV, die ook complimenteus is over Daniel Schwaab. De centrale verdediger had donderdagavond een basisplaats en kwam tot tweemaal toe bijna tot scoren. "Ik heb Daniel laten spelen omdat hij een aantal wedstrijden niet heeft gespeeld. Daarnaast ligt het niveau gewoon heel dicht bij elkaar."

PSV won eerder in de groepsfase van Sporting Portugal (3-2) en Rosenborg BK (1-4). Het thuisduel met de Oostenrijkers leverde echter geen zege op. Van Bommel houdt zich desondanks vast aan de positieve dingen van de wedstrijd van donderdagavond. "Ondanks het resultaat gisteren hebben we best aardig gespeeld. Als je met 1-0 of 6-0 wint heb je een fantastische wedstrijd gespeeld. Ik maak me pas druk als we twee keer weggespeeld worden en geen schijn van kans hebben. Dat is niet zo", verwijst Van Bommel naar de 3-0 nederlaag van PSV tegen FC Utrecht van vorige week zaterdag. Extra druk geeft het hem in ieder geval niet. "Bij PSV wordt verwacht dat je wint, zo simpel is het."

PSV verloor in de laatste fase van afgelopen seizoen van AZ, waardoor het kampioenschap uit het zicht verdween. Van Bommel wordt echter niet gedreven door revanchegevoelens voorafgaand aan de nieuwe ontmoeting met het elftal van trainer Arne Slot. "Ook de wedstrijden van afgelopen week (tegen FC Utrecht en LASK, red.) moeten geen rol spelen. AZ is een andere, nieuwe tegenstander. En wij moeten die wedstrijd winnen." Van Bommel kan in ieder geval niet beschikken over Nick Viergever en Jorrit Hendrix. Beide spelers zijn geschorst na hun rode kaart tegen FC Utrecht.

Meer nieuws
   
17:00
17:00
Live meepraten in de Serie A: AC Milan - Genoa
0
   
17:00
17:00
Pak 2,6x je inzet als Uitblinker Minteh scoort tijdens Feyenoord-PEC Zwolle!
0
   
17:00
17:00
Unai Emery wijst aanbieding van Bayern München om twee redenen af
0
   
16:56
16:56
Veteraan gaat Real Madrid na 469 wedstrijden verlaten voor avontuur in MLS
2
   
16:56
16:56
Chelsea laat aan de hand van magistrale Palmer geen spaan heel van West Ham
6
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (15)

 
LawPl
 
2
25 oktober 2019 om 14:41
Ook al zou Bergwijn kunnen spelen tegen AZ, met de wedstrijd van gister in het achterhoofd is het wel een risico om Bergwijn te laten spelen tegen AZ. Hij zou zijn hamstringblessure kunnen verergeren. Dus misschien kunnen ze hem beter nog even tijd geven om er goed van te herstellen. Want als zijn blessure verergert staat hij misschien wel 6 weken aan de kant. Maar al met al verwacht ik een zeer moeilijke wedstrijd voor Psv tegen AZ. AZ is in een bloedvorm en doet op dit moment zeker niet onder voor Psv.
 
rubentje13
 
9
25 oktober 2019 om 15:03
AZ in bloedvorm? Ik heb ze afgelopen weekend zien verliezen SC Heerenveen en in het algemeen vind ik ze nog niet heel consistent. Het is nog wat wisselvallig. Haalt AZ hun niveau van afgelopen donderdag, dan wordt het een erg lastige pot voor Psv. Ik maak me overigens (nog) niet al te veel zorgen over Psv. Vorige week werd ongelukkig verloren (het was van beide kanten niet goed vorige week, je komt ongelukkig op 1-0 achterstand, creëert daarna voldoende druk en paar kansen maar door domme rode kaarten verlies je de wedstrijd) en gister werden er genoeg kansen gecreëerd maar stond t vizier van met name Bergwijn niet op scherp.
 
kevin1994
 
1
25 oktober 2019 om 14:44
ook niet heel slim dat hij gister bleef spelen ze konden nog beter met 10 man uitvoetballen ipv wat ze nu deden..... het had voorkomen kunnen worden
 
-Riciotto-
 
0
25 oktober 2019 om 15:19
Makkelijk praten achteraf, hij gaf zelf aan door te kunnen. Te makkelijk om een oordeel erover te kunnen vellen
 
gomes1psv
 
2
25 oktober 2019 om 14:47
Zou wel mooi zijn om in ieder geval een van de twee op het veld te zien zondag. Viergever en Hendrix vind ik bepaald geen gemis, maar deze jongens zijn minder goed vervangbaar. Bruma vind ik een onberekenbare draver met een complexe techniek, Doan is technisch sterker maar mist snelheid en is en wordt waarschijnlijk geen beslissende speler en Dimitroglou lijkt me ook niet de man aan wie je 90 minuten lang je succeskans aan op wilt hangen. Van Gakpo heb ik wel een hoge pet op, maar hij is nog wel dermate grillig dat je Bergwijn en Malen wel naast hem wilt zien.
 
PSVGillingham
 
3
25 oktober 2019 om 15:09
Ik heb wel echt vertrouwen in Doan, kan een belangrijke schakel zijn in het beoogde combinatiespel voorin. Daarnaast werkt hij ontzettend hard en wint vaak de bal terug waardoor je in potentie sneller en vaker kan domineren. Bruma is idd erg complex, het helpt ook niet dat hij flink wat geld heeft gekost, anders zou je misschien wat sneller geneigd zijn om Gakpo meer kansen te geven. Vooral Malen is belangrijk gezien zijn doelgerichtheid. Bergwijn heeft die drang om te scoren wat minder en lijkt vooral te genieten van momenten waar hij zijn klasse kan etaleren, of er nou een goal uitkomt of niet lijkt wat minder belangrijk te zijn vergeleken met Malen. Bij hem zie je gelijk dat hij al heeft nagedacht over de snelste weg naar het doel en zo iemand is ontzettend belangrijk om te hebben als de rest niet per se veel goals maakt maar vooral veel kan creëren (Mo, Doan, Bergwijn, Gakpo - al heeft hij wat een soortgelikke doelgerichtheid maar meer middels assists). Maar goed, Doan zie ik wel een erg belangrijke rol spelen wanneer het, hopelijk, beter begint te draaien en ook Doan met meer zelfvertrouwen op het veld staat.
 
gomes1psv
 
3
25 oktober 2019 om 15:48
Malen is veel meer een afmaker dan Bergwijn, die inderdaad minder nadrukkelijk op zoek is naar zijn goals dan vorig jaar. Een goede ontwikkeling, want met zijn spel is hij misschien nog wel belangrijker dan vorig jaar. Bovendien moet je in het achterhoofd houden dat hij een deel van zijn wedstrijden ook op een voor hem niet favoriete positie doorbracht én hij zonder kapstokspits als Luuk de Jong ook moet wennen aan de nieuwe speelwijze van Psv. Je argument over Doan klopt verder, maar helemaal noodzakelijk is de komst van de Japanner naar mijn smaak nooit geweest. Was PSV van eigen kracht uitgegaan dan had het met Malen, Bergwijn, Gakpo en Ihattaren een uitstekende aanval op kunnen zetten die geheel uit eigen jeugd kwam en waren Lammers, Romero, Mauro Junior en Aboukhlal prima stand-ins. John de Jong heeft voor de komst van Bruma, Doan, Baumgartl en Boscagli maar liefst 37 miljoen getrokken en huurde daarbovenop nog Lato en Dimitroglou. Achteraf is het mooi wonen natuurlijk, maar ook ten tijde van het transferwindow kun je al voorspellen dat dat geld ruimschoots beter besteed had kunnen worden. Een goed gescoute linksback (ajax lukt het wel Martinez te vinden), een talentvolle beer als Lyanco en een middenvelder met longinhoud die wel weet wat box-to-box spelen inhoudt, hadden PSV een stuk kansrijker gemaakt voor succes.
 
WouterSL
 
1
25 oktober 2019 om 15:58
Perfecte analyse. De Jong heeft zijn werk niet goed gedaan. Dat koste eerst de CL en straks het kampioenschap. Maar goed de weg is nog lang. En misschien komt er nog een lb in de winter, want Sadilek lb is toch niet het niveau waar PSV naar streeft. Ondanks dat zijn inzet prima is en het natuurlijk ook niet zijn positie is.
 
PSVGillingham
 
2
25 oktober 2019 om 17:08
@gomes1psv Wat betreft Bergwijn is het idd niet per se een probleem, vooral als Malen speelt. Alleen gisteravond merkte je wel dat het lastig kan zijn zonder Malen en met een Bergwijn die dus minder gericht is op goals maken. Maar goed, dat is maar 1 wedstrijd en die kansen van bijvoorbeeld Schwaab hadden er net zo goed in kunnen vliegen. Wat betreft Doan had ik hem zelf ook niet gehaald, miss wel als Bruma niet gehaald was en miss zelfs wel liever dan Bruma, ook gezien het feit dat Doan de helft kost. Alleen aangezien hij er nu eenmaal is geloof ik wel dat hij ook belangrijk kan gaan zijn voor PSV, belangrijker dan Bruma. Het klopt dat wij (lees: de meeste supporters) allang roepen om sterke verdedigers, sterke middenvelder en dán pas eventueel een aanvaller. Wat dat betreft heeft de Jong idd gefaald en is het vooralsnog vooral bewijzen aan ons dat dat niet het geval is. Het helpt niet dat van Bommel weigert, of iig ontzettend traag is, om logische beslissingen door te voeren in de opstelling. Schwaab en Baumgartl samen met Boscagli op linksback lijkt me echt meer dan prima, Unnerstal ipv Zoet, Guti altijd laten spelen en Bergwijn lekker op linksbuiten zetten (of rechtsbuiten als Bruma speelt).
 
Woenselaar
 
0
25 oktober 2019 om 14:52
Van Bommel geeft hier aan dat het zijn verantwoordelijkheid is om een speler al dan niet te wisselen. Dan vind ik dat hij hier een fout begaat. Je moet die jongen op dat moment tegen zichzelf in bescherming nemen en hem gewoon wisselen. Ik weet dat het achteraf makkelijk scoren is, maar je speelt de wedstrijd eigenlijk met 10 man uit omdat je de mening van een speler boven die van jou als trainer c.q. manager plaatst.
 
PSVGillingham
 
2
25 oktober 2019 om 15:15
En toch vind ik het uiteindelijk vooral de schuld van Bergwijn. Bommel kan ook moeilijk gaan bepalen hoe ernstig zo'n pijntje op dat moment is. Verder ook gewoon menselijk van Bergwijn en ik vind niet dat hij er te zwaar op moet worden afgerekend, maar het is wel gewoon zijn schuld. Wat van Bommel wel te verwijten valt is dat hij niet meteen heeft gevraagd aan de scheids of de medische staf even snel kon informeren, die zouden in staat moeten zijn om een betere inschatting te maken na een kort gesprek.
 
WouterSL
 
0
25 oktober 2019 om 15:59
Als speler voel je prima of het wel of niet gaat. Die kan gewoon spelen zondag. Overbelasting en vermoeidheid. Niks aan de hand.
 
Arnino
 
0
25 oktober 2019 om 18:33
Volgens mij gaf hij dat zelf al toe dat hij een fout gemaakt had
 
WouterSL
 
0
25 oktober 2019 om 15:50
PSV gaat gelijkspelen. Na dit weekend is de voorsprong van Ajax opgelopen tot 5 punten. PSV heeft een goede ploeg, maar het middenveld en de linksback positie zijn zorgenkindjes. Het centrum is matig tot redelijk. De voorhoede echter is uitzonderlijk goed. Maar ik zie geen balans in het team. Dat gaat zo nu en dan toch punten kosten. Een van de twee zal spelen. Denk niet dat MVB het risico gaat nemen om al twee wissels te moeten doen bij blessures. Gapko kan dan mooi spelen.
 
TrebleX
 
0
25 oktober 2019 om 16:21
Hoop dat Malen erbij is. Voor Bergwijn zou Perreiro wel kunnen spelen of Doan en dan Gakpo op de flanken. Voor Hendrix speelt Guti mag ik van uit gaan. Schwaab zal ipv Viergever spelen.