Van der Gijp steunt bekritiseerde Ajacied: 'Ik vond hem met afstand de beste'
Woensdag, 11 december 2019 om 21:07

René van der Gijp neemt het daags na de Champions League-uitschakeling van Ajax door Valencia (0-1 nederlaag) op voor Hakim Ziyech. De Marokkaanse spelmaker kon het verschil dinsdagavond niet maken voor Ajax en werd na afloop bekritiseerd door onder anderen Wim Kieft en Johan Derksen, maar Van der Gijp kan zich daar niet in vinden.

Van der Gijp stipt woensdagavond bij Veronica aan dat Ziyech als een van de weinige Ajacieden nog voor dreiging zorgde. "Er was veel kritiek op Ziyech, maar hem vond ik met afstand de beste van het veld. Als het nou nog van één speler had moeten komen, dan was het van Ziyech. Niet van Van de Beek of Tadic, maar echt van Ziyech. Die jongen heeft volgens mij tachtig balcontacten gehad. Hij heeft er genoeg aan gedaan om het te proberen", oordeelt de oud-aanvaller.

Ook de rol die Joël Veltman vertolkte bij het doelpunt van Valencia komt woensdag nog ter sprake. Rodrigo Moreno kon scoren na een fraaie pass van Ferrán Torres, doordat het buitenspel werd opgeheven door Veltman. "Het gaat te ver om hem als schuldige aan te wijzen, maar het zag er niet goed uit. Daar kun je natuurlijk niet omheen", zegt Van der Gijps collega-analist Kieft. "Er was een beetje miscommunicatie met Blind. Blind stapt voor buitenspel, terwijl Veltman meeloopt. Veltman zei ook dat hij dacht dat hij (Torres, red.) van daar zou gaan schieten, las ik."

Kieft vindt dat Ajax dinsdag simpelweg kwaliteit tekort kwam om gelijke tred te houden met Valencia. "Tadic speelt ook niet heel goed, maar hij is wel een aanspeelpunt in de zestien", geeft de oud-spits als voorbeeld. "Hij kan van daar de oplossingen kiezen. Nu was de enige oplossing Ziyech of Van de Beek. Verder was er niet zoveel diepte. Veel andere mogelijkheden had Ajax ook niet, als je naar de selectie kijkt."

Meer nieuws
   
17:52
17:52
Driessen noemt mogelijke opvolger Slot: 'Te Kloese was gecharmeerd van hem'
0
   
17:41
17:41
'De Telegraaf heeft keurig verzoek ingediend bij Ajax voor een gesprek, maar...'
7
   
17:08
17:08
Feyenoord moet straf uitzitten tijdens de afscheidswedstrijd van Slot in De Kuip
12
   
16:26
16:26
Romano weet het zeker: transfer van Arne Slot naar Liverpool is rond
13
   
16:26
16:26
'Dick Schreuder op poleposition voor nieuwe trainer van Feyenoord'
71
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (51)

 
SocioFan1
 
59
11 december 2019 om 21:13
Dus dat. Hij was de beste in een matige Ajax. Had wel die ene kans moeten maken maar toch. Probleem zat em in dat Ajax diepgang miste. En Ziyech was constant bezig met zoeken.
 
JamesRodriquez
 
26
11 december 2019 om 22:10
Mazraoui speelde beter, die zat overal tussen in de 2de helft.
 
fc ramires
 
55
11 december 2019 om 21:14
Vond mazroui beste man op het veld. Daarna dest. Ziyech speelde niet goed en omhem dan de beste man van het veld noemen gaat me wat ver.
 
FcGrun050
 
3
12 december 2019 om 00:13
Maar wie was dan beter van degene die 90 minuten hebben gespeeld? Ik kom echt alleen uit op Blind, ondanks dat hij een keer werd uitgekapt. Tadic was niet opgewassen tegen de centrale mensen, Van der Beek kon niks forceren en gaf nog slechte ballen ook, Martinez gaf hopeloze ballen, Lang, tja, genoeg gezeken, Veltman was pover en maakte zichzelf onnodig moeilijk, Mazraoui werd continu uitgelopen in de 1ste helft, 2de helft ging wel beter, Onana had vrij weinig te doen, en Tagliafico was niet scherp zoals eerder. Speelde heel erg druistig. Je kunt zeggen wat je wilt over Ziyech, maar ik vond de corners best scherp afgemeten, maar als de Ajax spelers elke keer de kopduels verliezen van iemand van 1,92 m (Diakhaby) en 1,87 m (Paulista), tja, dan kun je ballen aansnijden wat je wilt, maar als niemand echt als een man die kopduels aangaat, dan ben je gewoon bij voorbaat kansloos tegen dit soort jongens. Ziyech was echt de enige die acties durfde te maken en risico's ging leggen in het spel. Tadic en Van der Beek gaven alle tikkies terug of hadden balverlies. Tadic zijn beste actie was dat schot tegen de paal achter het doel en Van der Beek zijn beste actie was dat zachte volley die Gaya uit vistte. Voor de rest deden ze echt niks en durfde ze niet de confrontatie met de Valencia spelers aan, wat Ziyech daarentegen wel deed.
 
HenkHuppel
 
3
12 december 2019 om 07:00
Onana omdat hij de 0-2 voorkomen heeft. Het was gewoon slecht en Van Der Gijp is verliefd op Zyech.
 
gila31
 
0
12 december 2019 om 11:54
Ik denk juist dat Mazraoui zeker in de eerste helft het grootste debet had aan het slechte aanvalsspel van Ajax aan de rechterkant van het veld. Iedereen weet dat Ziyech ruimte nodig heeft om met links naar binnen te gaan om te zoeken naar een voorzet of schot. Dit betekent dat de rechtsback elke aanval over Ziyech heen moet lopen om de linksback bezig tegen houden, Mazraoui deed dit totaal niet en liep eigenlijk steeds op de positie van Alvarez. Hierdoor had Ziyech in de eerste helft steeds last van dubbele dekking van de linkshalf en linksback.het beste spel van Ajax zat hem in de eerste 20 minuten na rust, dit kwam voornamelijk omdat Dest wel steeds over Ziyech heen kwam en diepte creëerde aan de rechterkant.mazraoui deed het als rechtshalf wel beter in aanvallend opzicht dan Alvarez dus dat liep ook beter.ziyech en Blind waren de mensen waarop het aanvallend aan kwam met scherpe passes!
 
Japie_Krekel
 
47
11 december 2019 om 21:15
probleem is alleen dat dit soort fouten bij Veltman al heel zijn carriere structureel gebeuren. is het dan nog pech of is het onkunde? verder liet de rest van Ajax helaas ook niet veel zien gisteren. dat is geen schande want je hebt er altijd zo een wedstrijd tussen zitten en Ajax had de pech dat de vorm er deze keer niet was in een cruciale match. wel jammer want ik vond ze wel weer heel goed spelen deze CL campagne. tegen Chelsea en gisteren hebben ze het helaas laten liggen door individuele verdedigende fouten maar 10 punten is nog steeds heel netjes. helaas was het deze keer alleen niet goed genoeg voor overwintering
 
ohwohwohw
 
8
11 december 2019 om 21:19
Hij maakt ze veel minder vaak dan voorheen maar ze zijn er nog steeds niet uit dat is gebleken. En vaak in cruciale wedstrijden. Verder vond ik Tadic en vd beek erg tegenvallen. Lang was ook erg slecht maar daar waren de verwachtingen ook niet zo hoog bij
 
ajax01-95
 
16
11 december 2019 om 21:20
Over Veltman ben ik met je eens dat dat niet kan op dit niveau maar als de andere 10 hun niveau hadden gehaald was je gisteren doorgegaan.
 
Japie_Krekel
 
5
11 december 2019 om 21:54
@ajax01-95 dat is zeker zo. het was gisteren niet alleen de schuld van Veltman maar het lijkt me wel dat zijn fouten tegen Chelsea en Valencia niet veel positiefs hebben bijgedragen aan deze CL campagne van Ajax
 
Sulejmanii
 
15
11 december 2019 om 21:30
Het is eeuwig zonde, na zijn blessure was Veltman ijzersterk terug gekomen. Maar helaas is dat de afgelopen weken weer helemaal afgebrokkeld, ik vind ook niet dat we door hem niet geslaagd zijn. Maar hij heeft wel veel beslissingen genomen, die voor ons nadelig uitpakten met al zijn ervaring. Mazraoui, Schuurs en Dest worden regelmatig hard aangepakt, maar hebben minder beslissende fouten gemaakt dat is wel iets om over na te denken. Voor de rest helemaal eens met Gijp zoals vaak.
 
Sirius
 
3
11 december 2019 om 21:40
Ik denk niet eens dat het zozeer is afgebrokkeld. De verdediging stond gewoon niet veel onder druk tot de laatste paar weken en dan vallen de zwakheden gewoon niet zo op.
 
Sulejmanii
 
4
11 december 2019 om 21:54
Sirius zo heb ik het niet bekeken, je zou zomaar een punt kunnen hebben.
 
Sirius
 
10
11 december 2019 om 22:05
Dat is naar mijn mening ook een beetje het probleem met Ajax. Ze hebben zoveel individuele kwaliteiten in de aanval dat de zwakheden van een jong talent als Lang of relatief beperkte spelers als Veltman, Mazraoui en Dest pas opvallen als het al te laat is. Ajax heeft namelijk wel degelijk een aantal matige spelers die regelmatig spelen. Echter is het collectief wel sterk en de individuele kwaliteiten van jongens als Tadic, Ziyech, Neres, Promes en in mindere mate Van De Beek kunnen veel verbloemen als het loopt.
 
memphisdepay
 
3
11 december 2019 om 22:36
Tegen Chelsea maakt hij gewoon een fout. Maar hier zijn we wel weer tot detail aan toe iemand de schuld aan het geven. Ik heb gelezen dat Lang de bal verspeelde nou ja dat klopt natuurlijk maar een beetje flauw als je bij hem dr schuld van de goal neerlegt. Hetzelfde geldt voor Veltman, hij heft natuurlijk buitenspel op maar deze pass van die speler was natuurlijk erg mooi en hij liep daar natuurlijk niet voor niets heen want een kans op een schot was groot en bij hem stonden zelf ook nog spelers. Een verkeerde beslissing in een split second maar dit moet niet groter gemaakt worden dan het is want de andere verdedigers stonden ook niet bepaald dicht op hun man.
 
Nico50
 
5
11 december 2019 om 23:01
Misschien heb je gemist dat hij tot twee keer toe voor de buitenspelsituatie die hij ophief de bal inleverde bij de tegenstander. De man is een bron van onrust, dekt constant aan de verkeerde kant en komt gewoon niveau tekort voor Ajax.
 
memphisdepay
 
1
11 december 2019 om 23:34
Voor dit niveau komt hij inderdaad tekort. Maar dat weet je als Ajax zijnde ook van te voren. Je wisselt eigenlijk een van de beste verdedigers wereldwijd (de ligt) met een speler die een leuke eredivisie voetballer is. Ik vind dat Ajax toch wel wat heeft laten liggen afgelopen zomer. Een echte opvolger mis ik eigenlijk voor de Ligt.
 
Nico50
 
5
11 december 2019 om 23:03
Kijk eens hoeveel kansen je in 6 wedstrijden hebt weggegeven. Dat ze niet benut worden is een ander verhaal maar alleen al tegen Lille tel ik 5-6 open kansen.
 
Japie_Krekel
 
0
11 december 2019 om 23:12
@hangover96 maar toch kom je de poule niet door. je kan ook heel makkelijk alleen de arbitrage als zondebok aanwijzen maar dat is natuurlijk ook niet helemaal terecht. Ajax heeft in verdedigend opzicht ook een paar cruciale fouten gemaakt en Veltman was daar een paar keer direct bij betrokken. het is niet alleen zijn fout maar hij maakt wel precies het type fouten die worden afgestraft op dit niveau
 
WouterSL
 
4
12 december 2019 om 02:44
Drie jaar geleden haalde geen Nederlandse club 10 punten. En nu zijn we teleurgesteld. Zoveel is er al veranderd. Goede campagne beetje pech ook maar dat is voetbal. Veel geld verdiend veel geleerd. Nu in de EL laten zien dat je Ajax bent en kampioen worden. Directe plaatsing en Marc moet maar eens een keer fors investeren. Door directe plaatsing heb je namelijk ook eens een normale voorbereiding. Hopelijk is Promes fit voor AZ uit.
 
marieke90
 
18
11 december 2019 om 21:44
Je ziet Tadic of donny nooit de bal opeisen en zeggen laat mij wat proberen,ze wachten totdat hakim de bal panklaar neerlegt voor hun...
 
Lucaij
 
8
11 december 2019 om 21:55
Tadic voetbalt juist erg veel mee voor een spits. Ziyech had ze wel eens planklaar mogen leggen, want Tadic krijgt bijna geen bal aangezien Ziyech beetje op doel gaat schieten van kansloze posities.
 
marieke90
 
4
11 december 2019 om 22:04
Dat is echt een dooddoener over die afstandschoten van hakim,een schot op goal vanaf de middenlijn vind ik kansloos,maar als hij op goal probeerde te schieten was dat altijd randje 16 meter....
 
albert333
 
4
11 december 2019 om 23:07
Tadic probeert het weleens maar dat kan je niet verwachten de hele wedstrijd(als spits). Over vd Beek heb je gelijk in. Je ziet hem nooit iets proberen of echt een kans creëren voor andere. Dat vind ik echt matig voor een aanvallende middenvelder. Drm vind ik hem tekort komen voor Real.
 
Sirius
 
1
11 december 2019 om 21:39
Misschien wel de minst slechte aan de kant van Ajax, maar goed was hij niet. De tegenstander had zich duidelijk al ingesteld op die ballen richting de tweede paal. De doelman van Valencia liet gelijk al merken die ballen te verwachten. Buiten dat speelde hij gewoon slecht en mislukte het meeste. Z'n argument laat wel zien dat hij moeite heeft om kritisch te zijn op Ziyech: "die jongen heeft volgens mij tachtig balcontacten gehad. Hij heeft er genoeg aan gedaan om het te proberen". Als alles daarvan mislukt, kun je gerust van een zwakke pot spreken. Dat kan ook gewoon gebeuren. De wedstrijden daarvoor was hij namelijk wel geweldig goed.
 
Lucaij
 
4
11 december 2019 om 21:53
Ziyech liet gisteren juist zien waarom de top hem niet wilt. Hij vertraagde counters, schoot slecht op doel, voorspelbaar allemaal etc. Van de aanvallers was alleen Lang slechter.
 
Sirius
 
7
11 december 2019 om 22:01
Dat is wel wat kort door de bocht, maar Ziyech heeft de eigenschap om altijd bepalend te willen zijn. Als het niet automatisch gaat, forceert hij desnoods (zoals gisteren) en dat blijft hij doen tot het fluitsignaal klinkt. In de Europese top zie je dat simpelweg niet. Dan doe je gewoon een stapje terug en ga je in dienst van de ploeg spelen. Bij Ziyech zit dat er niet in.
 
Lucaij
 
0
11 december 2019 om 22:41
Klopt en dat is jammer. De club moet altijd op 1 staan. Als die meer in dienst van het elftal speelt dan is dat beter voor de club, want zo krijgt Bv Tadic etc meer kansen.
 
powned_nl
 
5
12 december 2019 om 04:48
Hele hele goede observatie Sirius. Ik ben geen Ajacied en kijk dus niet alle wedstrijden van Ajax, maar meer dan ik zou durven toegeven .. Ik vind Ziyech by far de beste speler van Ajax, en dat is vooral omdat de Ligt en Frenkie weg zijn en omdat Tadic toch niet het grrrrandioze seizoen, waar hij echt echt grandioos was, niet kan herhalen. Het is verdomde lastig voetballen als voetballende, af en toe geniale, aanvallende middenvelder Ziyech zonder ECHTE steun. Ik vond Ziyech gisteren de beste speler van Ajax, vooral omdat hij wel voor openingen ging. Beslissende passes, waar een onbetaalbaar doelpunt uit zou kunnen komen. Maar het werkte niet. Echt niet. En dat is knap gezien. Ik vond/vind het altijd moeilijk als biased feyenoorder te verklaren WAAROM ziyech niet opgehaald was. Frenkie en de Ligt zijn echt iets speciaals. Maar Ziyech ook. Die was net zo belangrijk voor Ajax afgelopen jaar vergeleken met bovenstaande. Zoveel assists, zoveel openingen. Zoveel kansen die hij creeert. Maar ik zie het nu wel. Hij werkt altijd hard, iets wat ook ik nooit zo zag door zijn nonchalante uitstraling. Het is het onbeperkte optimisme. Het toch weinig flexibele in zijn spel; niet zijn invloed binnen de lijnen maar zijn... alles of niets manier van spelen in aanvallend opzicht. De beste man heeft en had afgelopen wedstrijd meerdere geniale ideeen. Die je vanaf achter de TV kan zien en hij ook ziet. Maar dat is het ook. `Dat blijft hij doen tot het fluitsignaal klinkt`. Het is gek om te zeggen dat een overdaad aan inzicht en daadkracht (en een hele goede trap) je op kan breken. Maar ik ben het met Sirius eens. Ziyech is (nog) erg eenzijdig. En dat gaat niet om werklust etc, dat heeft hij absoluut. Het gaat meer om het temporiseren, aanvoelen dat de `beste` bal niet altijd dat is; de beste. Voetbal is simpel etc. Als laatste; ik denk wel dat het er in zit. Ik zie Ziyech als een budget Ozil. Dat klinkt kut maar komop. Ziyech heeft iets minder overzicht en dezelfde visie en werkt harder. Maar het ja geen Ozil. Ik zie Hakim best slagen bij bijvoorbeeld een Arsenal. Hij zou wel... geduld moeten kunnen opbrengen, in het veld. Ik denk dat hij dat wel kan. Dat was mijn spreekbeurt over Hakim Ziyech, danku.
 
Millonario
 
15
11 december 2019 om 22:17
Stop maar al voor je je eigen leugens gaat geloven Ziyech heeft er alles aan gedaan, maar iedereen verwacht enorm veel van dit Ajax. Helaas zijn ze niet door en ze hebben collectief gefaald. Jammer dat er altijd een zondebok aangewezen moeten worden. Nergens voor nodig.
 
Lucaij
 
2
11 december 2019 om 22:43
Ik zeg niet dat er een zondebok is. Lang en Ziyech vind ik niet goed. Dat is wat anders dan een zondebok. Ziyech is alleen niet zo goed als sommige geloven en dat werd gisteren tentoongesteld. Prima speler voor Ajax hoor.
 
Sulejmanii
 
11
11 december 2019 om 22:51
Ach weet je wat het is, Ziyech heeft deze cl campagne en de vorige zo beslissend geweest voor ons. Dat valt volgens mij niet te ontkennen, en dan is hij ineens niet goed en een prima speler voor Ajax. Erg lachwekkende, niemand behalve Mazraoui en Dest haalde een aardig niveau.
 
Becksss
 
2
11 december 2019 om 22:02
niemand speelde best .. als iedereen 75 had gepresteerd tegen dit Valencia .. waren we gewoon door.heeft geen zin om een paar spelers aan te wijzen of te kunnen bepalen dat hun spel invloed heeft gehad op de nederlaag van gisteren.vorige jaar toen ze halve finale speelden deden ze dit ook met zâ´n alle want hoe goed je ook bent.. een paar goed spelers zullen je geen succes brengen... maar zullen het natuurlijk wel makkelijker voor je maken als team.
 
Bossie
 
1
11 december 2019 om 22:14
Het leek wel of er bij Valencia meer overtuiging was dat ze het gingen halen. Nu is verdedigen makkelijker dan aanvallen , maar dat deden ze met meer overtuiging dat dan Ajax aanviel.
 
SocioFan1
 
3
11 december 2019 om 22:19
Klopt dat dacht ik dus ook. Het gevoel van falen was groter dan het gevoel om te slagen. Zo van ohjeej gaan we het weer laten liggen zoals tegen Spurs. En dat is een kwestie van mentaal het team oppeppen, waar bijv. een Mourinho het beter zou doen. Ten Hag heeft daarin toch niet de nodige kwaliteiten voor. Tactisch sterk maar geen echte mentale trainer in zulke belangrijke matches.
 
XIII
 
5
11 december 2019 om 22:22
Ach kom op. Veltman maakt continue van zulke fouten. Dit wordt al jaren gezegd en ook de reden waarom vele hem niet in de basis zien, in ieder geval niet als Centrale verdediger. Het zijn ook vrijwel allemaal domme fouten, het is gewoon duidelijk dat zijn voetbalintelligentie is gewoon van een laag niveau is. Bij die goal stapt hij als enige niet, zijn excuus slaat ook nergens op. Hij had gewoon moeten stappen want dan staat rodrigo sowieso buitenspel, ongeacht of die andere speler nou schoot of niet. Nu is hij 2x fout, kan die andere speler of rodrigo aanspelen, wat hij nu ook deed. Of als hij schoot was er een kans dat er een rebound voor Rodrigo in zit waarbij hij ook niet buitenspel staat. Stapt Veltman dan staat Rodrigo in alle gevallen buitenspel. Het is weer zo ondoordacht van Veltman en zo brengt hij Ajax al jaren in de problemen. Hij moet echt per direct weggehaald worden als cv.
 
PeterVermeuIen
 
4
11 december 2019 om 22:48
Lang is lang niet klaar voor het grote werk en vd Beek ook niet. Vd Beek heeft niet de conditie om optimaal te voetballen en te verdedigen. Dus alles moet van Ziyech komen is ook niet makkelijk. Vd Beek is een prima voetballer maar om voetballer te zijn moet je meer doen dan alleen voetballen. Ik mis bij hem 90 minuten presteren zoeel6 goede en slechte momenten. Vd Beek oogt soms traag en is zeer dromerig na elke kans van hem.
 
mcgregor
 
5
11 december 2019 om 23:53
Beste man vond ik mazraoui.. vooral om zijn strijdlust. Slechtste vond ik lang en tadic
 
Doordebenen
 
0
12 december 2019 om 07:50
Beetje kansloos dat elke keer na een slechte wedstrijd Ajax afgemaakt wordt door Derksen en de andere tafelgast om vervolgens de volgende dag VdGijp hettegenovergestelde zit te beweren. Wiepraat er nou poep dan? Tijdenswedstrijden luister ik liever naar VdGijpof Boskamp die Johan Derksen kanbeter thuis gaan zitten met een sigaar i zn smoel. Voeg echt zeer weinig toe die analyses. Echt slecht!
 
ReneSchuit
 
1
12 december 2019 om 11:15
Ziyech begint met een 8 aanwedstrijd, maar waarom die ene bal schieten die hij nooit kon raken. Door laten gaan en Noa had zeker de 1-1 ingetikt. Dan eindig je met een 5! Dat inzicht had ik van hem zeker verwacht, ze hebben voor zeker oog contact