Van der Vaart: 'Dat is ook reden dat ze niet bovenaan staan in Eredivisie'
Donderdag, 14 februari 2019 om 16:02

Rafael van der Vaart genoot woensdagavond van het treffen tussen zijn voormalige werkgevers Ajax en Real Madrid. In gesprek met de NOS blikt de voormalig middenvelder terug op een spectaculaire avond in de Champions League. Van der Vaart ziet ook het grote verschil ten opzichte van het duel met Heracles Almelo. "Ajax was onherkenbaar, als je het vergelijkt met afgelopen zaterdag. Je vraagt je af hoe dat kan", aldus de 36-jarige analist.

Dat verschil baart Van der Vaart zorgen. "Er is geen middenweg bij Ajax. Dat is ook de reden dat ze niet eerste staan in de competitie. Kijk naar Sergio Ramos. Het maakt niet uit tegen wie je speelt, je moet altijd met dezelfde instelling spelen." De Amsterdammers maakten woensdag wel indruk op Van der Vaart: "Het was een fantastische avond, met een vervelende uitslag. Ze zaten er bovenop, niemand van Real kreeg tijd om een bal aan te nemen."

Ook de oud-speler van Ajax en Real zet zijn vraagtekens bij het optreden van de VAR. "Het is natuurlijk extra zuur, omdat dit de eerste keer is dat de VAR erbij is. En dan wordt er zo'n beslissing genomen. Maar ik kijk nu natuurlijk ook met een gekleurde bril. Het is millimeterwerk. Ik blijf vinden dat je als team een challenge moet kunnen aanvragen als je twijfelt over een situatie. Dan heb je het zelf meer in de hand en is het nog eerlijker, denk ik. Want in dit geval had niemand bij Real een challenge aangevraagd."

De return in Madrid wordt volgens de 109-voudig Oranje-international een lastig karwei. Er wacht Ajax dan ook een belangrijke tweede seizoenshelft. "Er zijn momenten in het seizoen dat het smullen geblazen is bij Ajax. Ze krijgen applaus, maar daarmee win je uiteindelijk niks. Nu lig je waarschijnlijk uit de Champions League, heb je de beker nog, maar je moet eigenlijk kampioen worden. Het publiek wil een kampioenschap. Dat is al vijf jaar geleden. Dat is te lang", vindt Van der Vaart, die met Ajax twee keer landskampioen werd.

Meer nieuws
   
13:24
13:24
Van Bommel niet naar Milan; onderhandelingen met andere trainer al vergevorderd
1
   
12:58
12:58
Donkerrode kaart in Ligue 1 na karatetrap in het gezicht van tegenstander
5
   
12:30
12:30
Live meepraten in de Premier League: West Ham United - Liverpool
7
   
12:23
12:23
Derksen weet wie topkandidaat is om Arne Slot bij Feyenoord op te volgen
21
   
11:44
11:44
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
3
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (28)

 
R31N13R
 
34
14 februari 2019 om 16:09
Nu zullen mensen mij een Hockey-piemel vinden, en dat is ook zo , maar ja ik zou ook challenges willen zien. Indien gebruikt mag je ze gewoon niet meer inzetten: pech. En ja; liefst ook vaste reguliere speeltijd die alleen loopt als de bal rolt. 35min per helft, altijd en voor iedereen. On topic: Ajax was heerlijk gister en een gelijkspel was meer dan verdiend geweest!
 
Gooner4
 
3
14 februari 2019 om 16:32
Challenges lijken me niks eigenlijk. Maar goed, die gaan ook niet komen. Die speeltijd is wel iets goeds idd, hopen dat dit nog gaat veranderen. Wordt wel ff wennen
 
R31N13R
 
10
14 februari 2019 om 18:01
Ik denk dat je mis zit hoor. Challenges komen het spel (en de Var) juist ten goede. Ieder team krijgt gewoon 1 (of max 2) pogingen die zijn in te zetten door alleen de aanvoerder. Zolang een team juist zit bij het aanvechten van een beslissing mogen ze gewoon net zo lang door challengen totdat ze er 1 (of 2) keer naast zitten. Daarna telt alleen nog de waarneming van de ref of var. Zo krijg je een veel betere samenwerking tussen alle ogen van een situatie: die van de ref, die van de var, maar ook die van de speler(s) die kort op de situatie zaten. Al het overige gemekker over ref/var beslissingen, of erom vragen, is direct geel. Iets anders wat ik overigens ook zeer nep vind is dat iedereen maar gewoon een andere veldafmeting erop nahoudt. Ik noem het competitievervalsing. Net zoals andere speeltijden in elke wedstrijd competitievervalsing is. Net zoals andere grasmatten (lees kunstgras) competitievervalsing is.
 
Ariiee
 
5
14 februari 2019 om 16:55
Ben het met je eens. Net als bij tennis en hockey. Wat ik wel een goed iets vind is het checken van buitenspel
 
MasterJesse
 
0
15 februari 2019 om 09:42
Vind ik ook idd. Gelijkspel was overigens niet eens verdiend. Ajax had recht op een overwinning
 
snapik
 
1
14 februari 2019 om 17:15
Hier hetzelfde, ben alleen benieuwd hoe voetballers met de verantwoordelijkheid die een challenge met zich meebrengt om zouden gaan.
 
bijcrack
 
0
14 februari 2019 om 20:19
Dan hadden ze hun challenge verloren gisteren, ik bedoel de var heeft gekeken en een oordeel gegeven. Anderzijds als je bedoel dat de var niet ingrijpt tenzij er word gechallenged dan had ajax weer geluk gehad want niemand van real protesteerde alleen courtois een beetje toen die zag dat die wel eens geluk zou kunnen hebben na zijn blunder
 
gomes1psv
 
0
14 februari 2019 om 21:27
Hockey-piemel! Nee, ik snap je punt en het is een prikkelend idee. Maar toch schiet het zijn doel voorbij. In die situatie wordt de challenge een wapen. Stel je voor dat je als voorstaat, die voorsprong wilt verdedigen en nog recht hebt op een of enkele challenges. Pak je elke klapscheet aan om ze nog te gebruiken en het ritme van de tegenstander te breken. Volgens mij is de videoscheidsrechter vooral bedoeld om de sport rechtvaardiger te kunnen arbitreren. Ik ben er redelijk van overtuigd dat dat iets beter gaat dan zonder deze technologie, maar betwijfel of het meer voldoening geeft. Zou het bij balletje voor of over de lijn worden toegepast, heb je geen twijfel. Maar nu je het ook inzet voor zaken die door interpretatie verschillend kunnen worden beoordeeld, hou je onvrede. Zondag moest Van Boekels hoofd op een spies door de straten worden gedragen en werd er drie dagen over doorgehaald, terwijl zijn beslissingen zonder de VAR prima te billijken zouden zijn geweest. Fans, voetballers en analytici willen ook wat te zeiken houden; nu die technologie hem op een smallere bandbreedte brengt is de scheidsrechter nog makkelijker aangeschoten wild dan voorheen. En dan zo'n schijnheilige Arno Vermeulen elke week de vraag horen stellen: 'waarom hebben we het weer over de Var?'
 
Dokus
 
0
15 februari 2019 om 08:52
Verschil met Hockey is wel dat de regels veel meer zwart / wit zijn. Bal op de voet is strafcorner. Contact mag niet. Regels bij voetbal zijn te veel voor interpretatie vatbaar
 
Ijsmuts
 
10
14 februari 2019 om 16:10
Als leek snap ik ook wel dat Ajax tegen Heracles minder goed voor de dag komt dan tegen Real. Kwestie van instelling. Daar hoeft vdV me niet op te wijzen. Ik zou het juist interessant vinden om van hem te horen waar dat vandaan komt, hoe je dat om kunt draaien, of hij dergelijke situaties heeft meegemaakt in het verleden, wie daar wel of niet goed mee om kon gaan. Als vdV daar nou eens op in zou gaan heeft hij toegevoegde waarde.
 
ACmilan73
 
3
14 februari 2019 om 16:37
Denk dat ze met hun koppie al bij Real zaten en in Almelo is Ajax natuurlijk een topwedstrijd. Puur met de instelling te maken
 
FTBLLR
 
3
14 februari 2019 om 19:26
Tja meer kunnen we niet verwachten van Rafaƫl -Captain Obvious- van der Vaart. Past ook echt naadloos binnen dat saaie Studio Voetbal clubje op zondagavond. Heerlijke voetballer geweest in zijn hoogtijdagen, maar als analist komt hij echt hopeloos te kort
 
Dr. Duck
 
2
14 februari 2019 om 16:33
Tsja, die VAR beslissing was toch wel dubieus. Ik heb net de beelden voor het eerst gezien en hoe dit als hinderlijk buitenspel beoordeeld wordt is mij een raadsel. Tadic staat stil, courtoix loopt tegen hem aan.. En als tadic er niet had gestaan, had courtoix er ook nooit bijgekund. Maar goed, dit soort meevallers in beslissingen hebben psv. Ajax en feyenoord natuurlijk ook op nationaal niveau. Bewust of onbewust worden de grote clubs toch bevoordeeld
 
kleinegeneraa7
 
9
14 februari 2019 om 16:36
Stond die maar stil. Hij maakt duidelijk een onnatuurlijke beweging met zijn schouder richting Courtois. Als die dat niet had gedaan was er niks aan de hand geweest
 
Sanderr
 
21
14 februari 2019 om 17:07
Hahah hoe kom je hier bij, hij maakt helemaal geen beweging richting Courtois. En gekker nog, de Belg deed ook geen enkele poging om te springen/bewegen naar de bal. Hij kon dus nieteens gehinderd worden want hij stond aan de grond genageld opzij te kijken..
 
JoeCartoon
 
2
14 februari 2019 om 16:50
ja het was wel een dubieuze beslissing maar ook gewoon een raar moment. Begrijp de discussie er wel omheen maar dit soort moment komen zo vaak voor in het voetbal.. de ene helft kent wel een goal toe en de ander niet. maar zoals zo vaak wel ten nadele van een nederlandse ploeg dat maakt mensen zo kwaad. zelfde als met die vermeende handsbal van Handanovic tegen PSV. De wedstrijd zou er zoveel anders uit hebben gezien.
 
vialuna
 
3
14 februari 2019 om 17:16
Aan de andere kant de afgekeurde goal van Tottenham tegen PSV was ook zogenaamd hinderlijk buitenspel en dat was nog onzinniger dan dit. Verder werd de goal van PSV tegen vvv ook afgekeurd door hinderlijk buitenspel dat was gelijkwaardig aan dit geval. Keeper had er geen last van etc. Maar het is gewoon een lastige issue. Als ik heel eerlijk ben staat tadic wel voor de keeper en in buitenspel situatie en daardoor belemmert hij de keeper wel deels.
 
JoeCartoon
 
2
14 februari 2019 om 17:25
je hebt gelijk. deze momenten zullen ook met de VAR niet verdwijnen. Juist omdat iedereen de regels net even iets anders interpreteerd. ik vond het persoonlijk niet echt hinderlijk buitenspel, maargoed. daar zijn de meningen aardig over verdeeld als je zo de artikelen en reacties doorleest. Dat zal ook bij scheidsrechters wel het geval zijn.
 
Jonkmans
 
6
14 februari 2019 om 16:40
Vd.Vaart heeft ook het verstand van een oorworm. Het is simpel te verklaren waarom de spelers gisteren wel gemotiveerd waren. Tegen Real kunnen ze door een indrukwekkend optreden een spectaculaire transfer verdienen waar ze salarissen kunnen verdienen zoals bijvoorbeeld die van Frenkie De Jong waarmee ze zich in 1 jaar financieel onafhankelijk kunnen spelen.Uit in Almelo konden ze alleen 3 punten maximaal verdienen voor Ajax en kregen ze nog steeds hetzelfde salaris. En ook als ze verloren kregen ze nog hetzelfde salaris. Er stond niks op het spel voor ze waardoor ze extra hun best zouden doen.Misschien moet Ajax gaan denken aan iets absurds als een flinke wedstrijdpremie per gewonnen competitiewedstrijd voor de spelers om ze gemotiveerd te houden. Iets van 10.000 a 20.000 extra wedstrijdpremie bovenop het salaris voor iedere speler die gespeeld heeft. Zo kan een speler nog een paar extra ton verdienen in een seizoen.
 
sloep01
 
7
14 februari 2019 om 17:06
Volgens mij zegt hij het zelf al waarom Ajax niet bovenaan staat door iedere wedstrijd alles te geven , dus wie heeft hier het verstand van een oorworm .
 
Stua
 
0
14 februari 2019 om 21:27
Verstand van een oorwurm zeggen over van der Vaart en dan verklaren dat het een geldkwestie is, waarom spelers zich kunnen motiveren. Het is natuurlijk heel erg simpel te verklaren waarom Ajax tegen Real beter uit de verf komt dan tegen Heracles. Het is wel jammer voor de Ajax fans dat ze Heracles niet oprollen, maar als Ajax tegen elke tegenstander kan brengen wat ze tegen Real kunnen brengen, dan worden ze met twee vingers in de neus kampioen en worden ze een top kandidaat voor de Champions League overwinning. De spelersgroep op niveau houden en uitbouwen zit er niet in voor een Nederlandse club. Dus wees niet zo hard tegen onze clubs.
 
Limpy
 
0
15 februari 2019 om 09:30
Volgens mij is er nog genoeg om voor te spelen deze competitie, met een goede inzet tegen Heracles was het verschil met PSV 3 punten geweest ipv dat PSV er een uitloopt. En met PSV thuis nog voor de boeg had je alles in eigen hand gehad. Bovendien is er al 5 jaar geen prijs meer gewonnen, dat lijkt me op zich ook wel iets waar je voor kunt strijden, vooral voor je achterban die snakt naar eremetaal. Helemaal nu het kapitaal goed vertegenwoordigd wordt binnen de lijnen. Leuk dat ze het Real lang moeilijk hebben kunnen maken, maar realistisch gezien moet het kampioenschap doelstelling nummer 1 zijn en dan kun je altijd wel kijken waar het schip strand in Europees verband. Tot slot als je op de radar staat van een andere ploeg moet je als speler een constant niveau kunnen brengen. Leuk als je de pannen van het dak speelt tegen Real maar als je vervolgens niet thuis geeft tegen een bescheiden clubs in de eigen competitie, dan haken clubs ook snel af. Uiteindelijk moeten spelers het niet alleen voor zichzelf doen maar ook voor het team (samen kun je een hoger niveau bereiken dan alleen) ende fans, die betalen immers genoeg om hun helden (die gezegend zijn met een geweldig salaris waar jan-met-de-pet alleen maar van kan dromen) te kunnen zien schitteren.
 
Barcca
 
2
14 februari 2019 om 17:40
In Ajax zag ik gisteren het Feyenoord van twee weken terug. Tegen een goede tegenstander weten ze zichzelf te motiveren en geven meteen alles. Bij Feyenoord tegen Ajax ging het op dezelfde manier. Het is ook verdomd lastig om elke week op deze manier te spelen, dan ben je op de helft van het seizoen gesloopt. Iedereen had Ajax al afgeschreven voor de titel, maar ze zijn echt nog niet kansloos. Ajax leek verdwenen, maar dit was gisteren het Ajax van voor de winterstop.
 
peterdm
 
2
14 februari 2019 om 17:44
Sorry van de Vaart, de reden dat Ajax niet bovenaan staat is omdat PSV een betere team heeft dan Ajax. PSV verloor thuis van Barca en Ajax van Real dat is geen schande.
 
El Chicharito
 
0
14 februari 2019 om 19:21
Nee hoor kwalitatief gezien scheelt het allemaal niet zo heel veel. PSV is alleen mentaal sterker.