'Van Gaal heeft me uitgelegd waarom ik niet bij de Oranje-selectie zit'
Maandag, 8 november 2021 om 12:24

Bondscoach Louis van Gaal heeft in een persoonlijk gesprek aan AZ-aanvoerder Owen Wijndal uitgelegd waarom hij voor de komende interlandperiode niet tot selectie van het Nederlands elftal behoort. Wijndal was één van de zes afvallers van de voorlopige selectie en heeft van Van Gaal enkele tips meegekregen om zichzelf te verbeteren.

Wijndal kreeg afgelopen vrijdag te horen dat hij niet bij de definitieve selectie van Oranje voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Montenegro (13 november) en Noorwegen (16 november) zit. "Ik heb met de bondscoach gesproken", vertelt de verdediger tegenover NH Nieuws. "Hij heeft me uitgelegd waarom ik er niet bij zit en uitgelegd wat de punten zijn waar ik aan moet werken. Het is aan mij dan de taak om dat te doen in de komende periode. Dan is het hopen dat ik weer zo snel mogelijk erbij zit."

Wijndal, die net als Tim Krul (Norwich City), Devyne Rensch (Ajax), Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur), Cody Gakpo (PSV) en Luuk de Jong (Barcelona) tot de afvallers behoort, kan zich vinden in de verbeterpunten die Van Gaal heeft aangestipt. "Ja, zeker wel. Wat voor punten dat zijn? Dat is tussen mij en de bondscoach", geeft de verdediger aan. "Ik moet er gewoon voor zorgen dat ik eraan ga werken. Het was al mooi voor me dat ik bij de voorselectie zat." De laatste interland van de linksback dateert van 17 juni, toen hij tijdens het EK-duel met Oostenrijk (2-0 winst) in de tweede helft inviel voor Patrick van Aanholt.

Wijndal was onder voormalig bondscoach Frank de Boer enige tijd de vaste linksback van Oranje, maar uitgerekend tijdens de eerste groepswedstrijd op het EK tegen Oekraïne (3-2 winst) raakte hij zijn basisplaats kwijt aan Van Aanholt. Onder Van Gaal behoorde de aanvoerder van AZ nog geen enkele keer tot de definitieve selectie. Voor de beslissende WK-kwalificatiewedstrijden tegen Montenegro en Noorwegen geeft de bondscoach op de linksbackpositie de voorkeur aan Daley Blind, Tyrell Malacia en Nathan Aké.

Volledige Oranje-selectie:

Doel: Justin Bijlow (Feyenoord), Joël Drommel (PSV), Mark Flekken (SC Freiburg)

Verdediging: Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Matthijs de Ligt (Juventus), Tyrell Malacia (Feyenoord), Jurriën Timber (Ajax), Stefan de Vrij (Internazionale),

Middenveld: Ryan Gravenberch (Ajax), Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (Atalanta), Marten de Roon (Atalanta), Guus Til (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (Paris Saint-Germain)

Aanval: Steven Berghuis (Ajax), Arnaut Danjuma (Villarreal), Noa Lang (Club Brugge), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Memphis Depay (Barcelona), Wout Weghorst (VfL Wolfsburg).

Meer nieuws
   
00:00
00:00
Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
1
   
23:55
23:55
Advocaat noemt opvallende naam voor opvolging Slot: 'Hij lijkt me zeer geschikt'
12
   
23:55
23:55
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
   
23:54
23:54
Jamie Vardy gidst Leicester City naar kampioenschap in Championship
7
   
23:45
23:45
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
20
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (31)

 
Trotski
 
23
8 november 2021 om 12:43
En alweer een goeie reactie van Wijndal, daar heeft hij toch een handje van. Lijkt ook dat hij wel dicht tegen de selectie aan zit, ik vind hem niet minder dan Malacia of Blind op die plek. Verwacht dat hij z`n interlands nmog wel gaat spelen in z`n carrière
 
JK-Ajax
 
162
8 november 2021 om 12:54
Was je maar zo kritisch richting je eigen supporters.
 
miba04
 
49
8 november 2021 om 12:56
Topreactie ja, volwassen mannen die volle blikken naar spelers gooien en daarna een reactie van een speler beoordelen. Jij bent een voorbeeld voorwaar het juist misgaat! Klasse
 
mitchajax020
 
26
8 november 2021 om 13:20
@LuisSini ojee Wijndal gooit iets naar het feyenoord publiek, kijk eerst zelf eens in de spiegel.Is iedere keer raak met jullie en verpesten het voor de trouwe aanhang
 
vamos_sevilla
 
1
8 november 2021 om 15:45
Ik vind ze niet echt vergelijkbaar. Malacia is aanvallen sterker maar minder betrouwbaar, hij wisselt sterkte periodes met slechte af. Wijndal vind ik persoonlijk verdedigend sterker en zeer betrouwbaar, echter aanvallend brengt hij minder. Verder kansloze reactie wat betreft dat blikje. Tuurlijk is het niet professioneel, maar dat zijn die gekken op de 1e ring ook niet…
 
 
1
8 november 2021 om 16:33
@JK-Ajax: Het 1 staat los van het ander en dat een paar hersenloze supporters blikjes naar spelers gooien valt niet goed te praten, maar je kunt toch niet ontkennen dat wat Wijndal doet oerdom is en nog gevaarlijk ook, hij raakte namelijk een kind. Voor hetzelfde geld had dit kind het tegen zijn hoofd gekregen en was het zwaar gewond geweest, praten we dan over gerechtigheid? Als er vanuit een menigte een voorwerp gegooid word, waarvan je niet weet wie daar verantwoordelijk voor is, ga je het voorwerp toch niet lukraak terug gooien? Daarmee los je het probleem niet op en maak je het alleen maar erger. Weet niet of je die wedstrijd tussen Marseille en Nice hebt gezien, maar daar gebeurde hetzelfde, maar dan met een plastic flesje. Dimitri Payet gooide het flesje terug. De wedstrijd werd vervolgens gestaakt omdat de supporters het veld op kwamen en de spelers van Marseille bijna werden gelyncht. Wijndal had beter moeten weten. Je kan kwaad niet altijd met kwaad vergelden.
 
rkallan
 
4
8 november 2021 om 17:01
@LuisSini Wat werd het prachtig gevonden door ons toen ene Steven B. Een bal keihard terug tribune inschoot
 
sequence
 
0
9 november 2021 om 09:29
Zullen we spelers in het vervolg selecteren omdat ze goed kunnen schaken of kunnen stijldansen. Dat heeft namelijk net zoals wat jij hierboven schrijft ook niets met voetballen te maken.
 
Themes
 
0
9 november 2021 om 17:07
Inderdaad, exact dit dus. Als iedereen alles zelf zou gaan oplossen, dan leven we in no-time weer in de middeleeuwen..
 
Critic0
 
5
8 november 2021 om 12:49
Lol gaan we nu beoordelen op zijn reacties? Is een leuke speler naar geen oranje materiaal vind ik zelf. Zie hem ook eigenlijk niet beter worden.
 
FcGrun050
 
36
8 november 2021 om 13:11
@critic0 - Yo gast, wat is het toch met mensen zoals jij om spelers van plus/minus 21 jaar al af te schrijven dat ze niet beter worden? Waar is dat op gebaseerd? Of werk je bij Astro tv? Dan kan ik het enigszins nog begrijpen.
 
Nick Danninga
 
13
8 november 2021 om 14:18
Fcgrun050: Je zal toch raar opkijken als hij inderdaad bij Astro TV werkt.
 
olesmit
 
8
8 november 2021 om 13:04
Hij is veel minder dan Malacia en Blind, ook Rensch is beter op die positie. Denk dat Wijndal het niet gaat redden, vind hem al tijden zeer tegenvallen.
 
Rikkkiee
 
48
8 november 2021 om 13:23
Rensch? Die heeft 10x meegedaan.. doodmoe wordt ik van die hype rondom spelers die nog niks hebben laten zien.
 
EA_Snorts
 
7
8 november 2021 om 14:40
Mag nog niet de veters strikken van Blind
 
Amaprofboy
 
23
8 november 2021 om 12:46
Goed gedaan van Wijndal, professioneel gehouden. Ik vind dat voetballers vaker op deze manier mogen omgaan met een "afwijzing". Ook Van Gaal mag hiervoor geprezen worden, aangezien sommige bondscoaches ervan houden om makkelijk een appje te versturen met een afwijzing.
 
olesmit
 
4
8 november 2021 om 13:06
Het mooie aan van Gaal is dat hij tegelijkertijd recht voor zijn raap is, kritisch durft te zijn en ook een obsessieve behoefte heeft om bewierookt te worden in de autobiografieen van zijn voormalige spelers. Deze combi maakt hem een goeie coach en daarnaast lopen de spelers met hem weg.
 
chelseabarca
 
7
8 november 2021 om 13:06
Of zeggen dat je een speler gesproken , maar niet heeft gedaan
 
Sir Paul
 
7
8 november 2021 om 12:47
Malacia vertrouwen geven lijkt me met oog op de toekomst het beste. Wijndal zou een goede back up zijn. Blind heeft niet het eeuwige leven. Vooruit kijken en bouwen nu.
 
FeyCoev
 
6
8 november 2021 om 13:05
Wat bedoel je met oog op de toekomst? Wijndal is jonger dan Malacia. Beide zijn denk ik goede opties de komende jaren, al vond ik Wijndal wel heel zwak spelen in een aantal interlands. Met name aanvallend, kapte hij steeds naar zijn verkeerde rechterbeen om vervolgens zijn eigen opties te blokkeren.
 
rubentje13
 
12
8 november 2021 om 13:06
Ik vind Malacia niet overduidelijk beter dan Wijndal. Ik denk echt dat t van de vorm van t moment afhangt wie daar geselecteerd wordt naast Blind, al ben ik t met je eens dat we wel wat meer met t oog op de toekomst mogen selecteren en Blind als linksback kan gewoon echt niet, die mist snelheid en dynamiek. Wat mij betreft vechten Malacia en Wijndal t samen uit voor de linksbackpositie. Interessante ontwikkelingen wel bij Oranje op enkele posities, Malacia en Wijndal op linksback, op linksbuiten Gakpo, Lang, Danjuma en Bergwijn, achterin De Vrij en De Ligt die t samen mogen uitvechten (voor mij staat De Vrij wel hoger in de pikorde). Overigens niet erg om dergelijke luxeproblemen te hebben. De staat van Oranje is wel eens minder geweest. Alleen op het middenveld hebben we relatief grote problemen, Wijnaldum en Frenkie zijn onomstreden, maar alles wat daarachter komt is meteen een stuk minder goed.
 
FeyCoev
 
5
8 november 2021 om 13:19
Koopmeiners doet het momenteel behoorlijk goed bij Atalanta. Hopelijk kan hij zich doorontwikkelen, dan is hij een goede optie op het middenveld. Gravenberch gaat er uiteindelijk ook wel komen denk ik, heeft nu mindere vorm. Klaassen is ook prima tegen mindere tegenstanders omdat hij een goal kan maken en ook Berghuis kan natuurlijk op 10 net als nu bij Ajax. Donny moet van club verkassen, dan 50:50 wat het wordt.
 
miki1959
 
16
8 november 2021 om 12:53
Ik vind het ook wel logisch dat Malacia de voorkeur krijgt. Ik heb hem dit seizoen eigenlijk nog geen slechte wedstrijd zien spelen. Hij blinkt niet wekelijks uit maar geen enkele onvoldoende. En wat is hij fit. Volgens mij elke wedstrijd 90 minuten dit seizoen
 
vialuna
 
5
8 november 2021 om 13:52
De wedstrijden naar zijn oproep van Oranje was hij toch vrij matig. Veel concentratie verlies momenten. Dat is totaal niet erg voor iemand van zijn leeftijd maar elke wedstrijd een Voldoende ben ik het niet helemaal eens.
 
FCBInsider1899
 
11
8 november 2021 om 13:09
Toch een groot verschil met FDB, die El Ghazi doodleuk een appje stuurt dat hij niet in de selectie zit voor het EK, nadat de media hem ervoor al had geïnformeerd... Van Gaal is dan ook een topcoach voor Nederland.
 
oWeN
 
1
8 november 2021 om 14:40
Ja eens, maar toch is het vrij bizar wat FDB deed. Je hoeft echt maar een aantal mensen even te bellen, dat kost je misschien even een paar uur. Maar dat scheelt wel heel erg veel. Vind het overigens vrij normaal dat je in zo'n situatie even belt en toelichting geeft.
 
PieterPrins773
 
1
8 november 2021 om 15:27
Dat is inderdaad heel normaal. Toch deden coaches als FdB en Blind het niet. Lijkt me wel het minste wat je kunt doen voor een vorstelijk salaris, 5 telefoontjes plegen om mensen je beslissing uit te leggen. Dat houdt die mensen gemotiveerd voor als je ze ooit wel nodig hebt.
 
29er
 
2
8 november 2021 om 14:20
Benieuwd welke punten dit zijn. Van Gaal kennende gaat het een stuk breder dan alleen voetbal maar denkt hij voor de 'totale mens'. Mogelijk dat Wijndal het advies heeft gekregen om een ander merk kaas te kopen of te stoppen met een bepaalde Netflix serie...
 
oWeN
 
2
8 november 2021 om 14:38
Het is maar net welke beter in vorm is Malacia of Wijndal, het maakt niet veel uit. Wel benieuwd wie de volgengde stap kan gaan maken. Heb toch idee dat veel mensen denken dat Malacia stuk jonger is dan Wijndal, terwijl Wijndal jonger is.
 
Hassiebassie
 
0
8 november 2021 om 17:57
Dat is ook wel een compliment voor van Gaal. Hij geeft spelers tips mee die tegen de selectie aanzitten maar net buiten de boot vallen. Zo houdt hij Wijndal scherp en hongerig en het is nu aan Wijndal om aan zichzelf te werken. Zitten alleen maar positieve punten aan.