Van Gaal: 'Namen noem ik niet, maar de KNVB weet mij vast te vinden'
Zaterdag, 28 oktober 2017 om 13:00

De KNVB is na het vertrek van Hans van Breukelen nog altijd naarstig op zoek naar een nieuwe technisch directeur. Louis van Gaal zegt geen interesse te hebben in de momenteel vacante positie, maar is van mening dat de voetbalbond het hoe dan ook dicht bij huis moet zoeken.

De oud-bondscoach laat zaterdag in gesprek met het NRC zijn licht schijnen over de zoektocht van de KNVB. "Ik zie nu allerlei namen voorbijkomen voor de nieuwe technisch directeur bij de KNVB, van mensen die succesvol zijn geweest als coach in het buitenland. Maar bij de KNVB koop je geen spelers aan. Je moet ze opleiden", vertelt hij. "Je moet dus weten hoe je kinderen van 6, 8 of 10 jaar prikkelt om het ultieme uit zichzelf te halen in een wereld die verandert."

"Dus ik zou me bij een zoektocht naar een nieuwe technisch directeur richten op de allerbeste opleider, iemand van een jaar of 30, 40 die tien jaar bij de KNVB wil blijven", vervolgt Van Gaal, die stelt dat de vijver waaruit de voetbalbond kan vissen groot genoeg is. "Een paar maanden geleden werd ik gevraagd de jeugdopleiding van AZ door te lichten. Dat leverde ook míj nieuwe inzichten op. Ik had maar een enkele op- en aanmerking. Want wat daar gebeurt, is fantastisch. Is het toeval dat juist bij AZ de afgelopen jaren steeds grote talenten doorbreken? Ik denk het niet."

De KNVB zal binnenkort tevens op zoek moeten naar een nieuwe bondscoach, daar het contract van Dick Advocaat volgende maand afloopt. "In tegenstelling tot de opleider is een bondscoach iemand voor de korte termijn. Dus ook de nieuwe die nu wordt gezocht. Dat moet iemand zijn die resultaat boekt. En ja, dat kan zeker ook een buitenlander zijn. Namen noem ik niet. Als de KNVB mijn advies wil, weten ze me vast te vinden", aldus Van Gaal.

Meer nieuws
   
17:08
17:08
Feyenoord moet straf uitzitten tijdens de afscheidswedstrijd van Slot in De Kuip
9
   
16:26
16:26
Romano weet het zeker: transfer van Arne Slot naar Liverpool is rond
13
   
16:26
16:26
'Dick Schreuder op poleposition voor nieuwe trainer van Feyenoord'
69
   
16:00
16:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
   
15:55
15:55
Boskamp noemt 'de enige buitenlandse naam' die circuleert als opvolger van Slot
15
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (18)

 
Cyberize7x
 
10
28 oktober 2017 om 13:24
Is het gek om een Robert Eenhoorn hiervoor te polsen, of mag een ex honkbalcoach niet aan de slag bij een voetbalbond?
 
Tibbe
 
7
28 oktober 2017 om 13:31
Zulke namen noemen is puur interessantdoenerij. Graag een voetbalman. Fredje Rutten.
 
Cyberize7x
 
6
28 oktober 2017 om 13:58
Onder zijn leiding als coach heeft Nederland wel een Europese titel behaald, en bovendien won Nederland met hem als technisch directeur van de honkbalbond zowel het WK als EK. Hij is echt wel iemand die verstand van zaken heeft en is betrouwbaar als technisch directeur. Heeft dus niets te maken met interessantdoenerij maar gewoon het benoemen van een potentieel goede kandidaat. Waarom zou het perse een voetbal man moeten zijn? Volgens mij heeft het verleden aangetoond dat die gasten ook lang niet allemaal voldoen. Waarom altijd zo conservatief blijven vasthouden aan oude principes en idealen?
 
PietFriet01
 
2
28 oktober 2017 om 14:06
Doet die het ook niet heel aardig binnen AZ?
 
Ampie
 
2
28 oktober 2017 om 14:03
Op basis van wat zou het een goede td zijn in het voetbal? Ben benieuwd waarom je hem oppert (niet cynisch of sarcastisch, wel uit nieuwsgierigheid)
 
Cyberize7x
 
2
28 oktober 2017 om 14:22
Omdat, zoals LVG dat ook al duidelijk aangeeft, hij geen spelers hoeft te kopen. Hij moet het beleid uitstippelen en alles in goede banen leiden. Dat vergt met name organisatorische kwaliteiten en die bezit hij overduidelijk. Bovendien heeft het Nederlandse honkbalelftal na jaren niets voorgesteld te hebben onder zijn leiding de weg naar boven ingezet en dat is precies de situatie waarin ons elftal zich nu bevind. Bovendien heeft hij nu ook al een jaar of 2 ervaring bij AZ als TD dus vandaar dat ik zijn naam opperde.
 
FC Mopedlads
 
2
28 oktober 2017 om 13:30
Tja, als van Gaal terugkeert bij Knvb, wat zou Koeman doen? Hij zou geen bondscoach willen worden. Dus niet doen.
 
Ryan030
 
9
28 oktober 2017 om 13:35
heb je het stuk wel gelezen?in de allereerste alinea geeft hij aan geen interesse te hebben in de baan dus waarom zon stomme vraag? ik hoop op een duitse coach die de mentaliteit wat kan bijslijpen en als technisch directeur iemand die gewoon besluiten durft te nemen en zich niks aantrekt van het publiek maar gewoon een duidelijk plan voor ogen heeft en zich daarop focust.
 
FC Mopedlads
 
0
28 oktober 2017 om 13:51
Hij zegt inderdaad geen interesse te hebben voor de baan van TD. Maar hij is ook de laatste jaren erg onduidelijk over met pensioen gaan. Dan weer wel, dan weer niet. In principe dit, maar dan toch nog een deur op een kier laten staan...
 
Ampie
 
3
28 oktober 2017 om 14:11
Heb t idee dat ze vooral geen bekende van de knvb moeten aanstellen. Die hele kliek is de oorzaak van deze voetbalsituatie. Supertalenten kweek je sws niet, echter merk je aan de lagen daaronder dat zij in de basis niet voldoende zijn ontwikkeld op zaken als techniek, inzicht en vooral lef tonen. Door de nadruk te leggen op winnaarsmentaliteit in de jeugd is de focus teveel verschoten naar korte termijn succes en controle in opleidingen. Opleiden in eenheidsworsten zonder voordelen van moeder natuur op fysiek gebied ipv individueel sterke punten ontwikkelen om unieke karakters te creeren is fataal gebleken.
 
Clay
 
1
28 oktober 2017 om 14:11
Goede jeugdopleiding AZ inderdaad,maar wel vooral voor het niveau subtop Nederland heb ik het idee.
 
Miccoli
 
1
28 oktober 2017 om 14:14
Van Gaal heeft hier natuurlijk gewoon gelijk. Een bondscoach is meestal gewoon een passant die resultaat moet behalen en niet een al te grote verandering te weeg zal brengen. Een technisch directeur heeft veel meer invloed en daar moet ook de juiste persoon zitten zodat de toekomstige bondscoach kunnen beschikken over goed materiaal. Maar ja, wie? Eigenlijk moet je ook een beetje out of the box gaan denken en mensen benaderen die wellicht in andere sporten of zelfs het bedrijfsleven ervaring hebben opgedaan. Het hoeft niet per se een oud voetballer te zijn, want daar hebben wij er op het moment weinig van die de rol van TD echt op zich kan nemen. Ik zie een Fred Rutten dit niet doen. Je hebt iemand nodig met een visie.
 
Daneman
 
13
28 oktober 2017 om 14:17
Wim Jonk is de enige logische en goede optie om die opleider bij De Knvb te worden. Zijn Twin Games, het spelen op kleinere veldjes door de jongste jeugd, waardoor minder nutteloos geren en veel meer balcontacten, 1-op1`s, acties en meer spel in de kleine ruimte, is door de Knvb al overgenomen, en breed geã£â¯mplementeerd. De volgende stap is jeugdtrainers opleiden naar visie Cruijff, de visie die Nederland heeft laten varen na het vertrek van Cruijff naar Barcelona, en de opkomst van Van Gaal. Een uitstekend tacticus, alleen geen visionair, en een belabberde opleider. Door zijn hervormingen in de opleiding van Ajax begin jaren `90, en bij de Knvb in 2001 met zijn `masterplan`, zit Nederland nu met nietszeggende, middelmatige systeemvoetballers, die in de jeugd alles voorgekauwd hebben gekregen, verkeerde gescout zijn, en niet technisch, creatief en individueel uitgedaagd zijn een betere en completere voetballer te worden, karakterloos, geen eigenheid en zelfinitiatief. Nee, het moesten brave spelers worden die goed luisteren en hun paar vaste taken moesten uitvoeren. Robots werden opgeleid. Totaal geen oog voor de veranderende voetbalwereld, waarin spel in de kleine ruimte steeds belangrijker zou worden, in tegenstelling tot visionair Cruijff, die daar bij Barcelona alles op ging gooien, wetende dat dat vooral noodzakelijk was als je in de toekomst nog dwingend en dominant wilde voetballen. Het Barca van Guardiola was daar de vrucht van. Met het vertrek van Cruijff naar Spanje, vertrok ook de ware Hollandse School, die eigenlijk beter visie Cruijff genoemd kan worden. Het blijkt dat naast Cruijff, vrijwel geen enkele Nederlandse voetbalman er wat van snapt. Nee, ook Van Gaal niet, die met Bayern en Manchester United niet eens meer redelijk tot goed aanvallend combinatiespel en dwingend en dominant en aantrekkelijk kon spelen, omdat hij met zijn filosofie is blijven steken in `95. Hierdoor zal men huiverig zijn geweest voor Cruijff, die men altijd geweerd en genegeerd heeft. Men wil niet toegeven dat ze er eigenlijk niet zoveel van snappen, en denken het wel even net zo goed te weten als Cruijff. Iedereen moet mee kunnen praten. De arrogantie en kleinzieligheid. Het boven het maaiveld wegkappen. Ik kan er niet meer tegen, tegen die incompetentie, het visieloze, het nagepraat, de middelmatigen die elkaar de hand boven het hoofd houden en kwaliteit weren uit angst voor hun eigen positie en status. Mensen die werkelijk massaal nog om Van Gaal roepen, die de oorzaak is van het verval, om maar wat te noemen. Nee, het verval komt zogenaamd door een gebrek aan fysiek en mentaliteit... Juist technisch en tactisch loopt Nederland zwaar achter. Maar dan wil men niet toegeven of inzien, wederom vanwege het feit dat dat betekent dat ze moeten toegeven dat ze gefaald hebben, en er niet zoveel van snappen. Ze zoeken het maar uit.
 
Ampie
 
1
28 oktober 2017 om 14:30
Eensch. Dat zogenaamde masterplan van v gaal in zijn eerste knvb-periode is mede oorzaak van het technische verval in het nederlandse vbal. Dat mensen dan wijzen naar doorbraak van de generatie van sneijder, robben, etc. Is echt zo dom. Dat zijn natuurtalenten en waren al grotendeels opgeleid voordat v gaal zijn plannen introduceerde. Het wijzen naar de trainersuccessen van v gaal is nog dommer. Hij kan zijn teams absoluut goed leiden naar resultaten, en verdiend daar zijn credits voor. Echter heeft dat niks met opleiden te maken.
 
Steppie03
 
1
28 oktober 2017 om 18:34
Kom anders eens kijken bij handbal, ook een leuke sport, waar we we met de top meedraaien in visie van opleiden??
 
boss93
 
0
28 oktober 2017 om 14:22
Wellicht pepijn lijnders proberen heeft veel ervaring in het opleiden, ook in het buitenland en is vernieuwend. Heeft onder andere jeugdteams van psv porto en liverpool getraind. Anders is wim jonk altijd nog een goed alternatief.
 
WILKYFEYENOORD
 
0
28 oktober 2017 om 15:18
Stanley Brard? Zou een optie zijn. Ik weet niet wat hij nu doet, maar hij heeft jaren met de jeugd gewerkt. Jean Paul van Gastel, zou ook een optie kunnen zijn, maar dan verliest Feyenoord een pilaar. Wim Jonk, zou zoals genoemd ook een optie kunnen zijn, ik weet ook niet, wat hij nu doet. Jaap Stam is ook een mogelijkheid, een man met een eigen visie, maar of hij meerdere jaren zich wil vastleggen?