Van Gaal van repliek gediend: 'Uitspraak getuigt van weinig collegialiteit'
Donderdag, 15 maart 2018 om 18:40

Thibaut Courtois vervulde woensdagavond een negatieve hoofdrol in het met 3-0 verloren Champions League-duel van Chelsea met Barcelona. De Belgische doelman leek bij twee van de drie tegendoelpunten niet vrijuit te gaan en werd na afloop bekritiseerd door Louis van Gaal. Met name één opmerking die de voormalig Oranje-bondscoach maakte is bij Guy Martens in het verkeerde keelgat geschoten.

Van Gaal constateerde dat Courtois bij beide treffers van Lionel Messi de bal door zijn benen liet gaan en stelde dat 'als hij Frans Hoek als keeperstrainer zou hebben gehad, hij zijn benen had gesloten'. Hoek maakte bij onder meer het Nederlands elftal deel uit van de technische staf van Van Gaal. "Zo'n uitspraak getuigt van weinig collegialiteit", reageert Martens tegenover Sporza. De Belg was tussen 2008 en 2011 keeperstrainer van Courtois bij Racing Genk.

"Het is al ver gekomen dat als een doelman een fout maakt, het meteen de schuld is van de keeperstrainer", vervolgt Martens. "Dan moeten er, telkens de veldspelers een slechte pass geven, ook ontslagen vallen bij de veldtrainers. Nee, Louis zou eens moeten nagaan hoeveel foute passen er in zijn tijd gegeven werden. Wat hij zegt is veel te kort door de bocht."

Martens erkent wel dat Courtois bij de 1-0 beter had kunnen handelen. "Hij weet zelf dat hij daar een fout heeft begaan door vanuit die hoek een bal tussen zijn benen door te laten. Het is gewoon een verkeerde inschatting. Ten eerste gaat het héél snel, dat is een beslissing die je in een fractie van een seconde moet maken. Ten tweede is Messi ook niet de eerste de beste. Die goals waren welgemikte schoten tussen de benen. Maar als Thibaut daar een goed blok uitvoert, is er geen vuiltje aan de lucht."

Meer nieuws
   
18:42
18:42
Verweij raadt Ajax en Feyenoord aan toe te slaan: 'Hij kan een sensatie worden'
0
   
17:58
17:58
Broers Van de Kerkhof hopen op vertrek PSV'er: 'Kunstgebit mee en wegwezen!'
6
   
17:52
17:52
Driessen noemt mogelijke opvolger Slot: 'Te Kloese was gecharmeerd van hem'
7
   
17:41
17:41
'De Telegraaf heeft keurig verzoek ingediend bij Ajax voor een gesprek, maar...'
11
   
17:08
17:08
Feyenoord moet straf uitzitten tijdens de afscheidswedstrijd van Slot in De Kuip
26
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (15)

 
maus123
 
7
15 maart 2018 om 19:08
Ja het was ook niet sterk verdedigd voor die bij ballen bij de keeper kwamen. En het is makkelijk praten voor van Gaal, maar dat is ook juist leuk, een analist die iets te melden heeft.
 
N-AFCA
 
8
15 maart 2018 om 19:18
Wat een onzin, als ik het goed lees beweert hij dat keeperstrainers er altijd van langs krijgen als een keeper iets fout doet? Letterlijk de eerste keer dat ik lees dat er naar een keeperstrainer wordt gewezen nu een keeper een fout maakt. Ik weet niet precies wat Van Gaal allemaal gezegd heeft, maar ik neem aan dat hij Frans Hoek erbij haalt omdat die op dichte beentjes bij keepers traint
 
SpeedyAFC
 
7
15 maart 2018 om 20:14
Precies, Frans Hoek hammert er altijd op de benen gesloten te houden. Nu ging het twee keer mis bij Courtous dus niet zo raar dat van Gaal als analist daar een opmerking over maakt.
 
Origami
 
29
15 maart 2018 om 19:21
Van Gaal deed gewoon een gooi naar het maken van een grap. Niks aan de hand. Tegenwoordig is er altijd wel iemand gekwetst als er een grap wordt gemaakt.
 
Reyhan
 
10
15 maart 2018 om 19:59
Dan kunnen we Mourinho's woorden over Frank de Boer ook als een grapje beschouwen...
 
SpeedyAFC
 
5
15 maart 2018 om 20:20
Dat doen we toch ook? Iedereen begrijpt toch dat je met het spelers materiaal van Crystal Palace niet kan spelen op de Frank de Boer manier? Waarom denk je dat alle clubs in degradatie nood in Engeland een typisch Engelse manager aanstellen? Hun spelers materiaal is niet simpelweg geschikt om modern te spelen want als je hetzelfde speelt als je tegenstander, dan geeft de kwalitiet van de spelers de doorslag. Speel je typisch Engels dan kan je met kracht en direct spel puntjes afsnoepen van beter teams. Ga je voor een passing game gebaseerd op positie spel spelen, dan verlies je geheid van de betere tegenstanders. Mourhino weet dat donders goed, de keuze van de directie van Crystal om modern te willen spelenen darom Frank de Boer aan te trekken was de oorzaak van de slechte start. Het enige wat je de Boer kan verwijten is dat hij beter had moeten weten en nimmer met zijn spelopvatting Crystal palace had moeten willen trainen. Crystal kan alleen overleven door typisch Engels te spelen.
 
Reyhan
 
0
15 maart 2018 om 19:59
Dan kunnen we Mourinho's woorden over Frank de Boer ook als een grapje beschouwen...
 
RomanoRossin
 
1
16 maart 2018 om 05:55
Ik denk dat Mourinho sinds hij bij Real Madrid begon elk seizoen een stapje terug moet nemen met zijn uitspraken, want 'the special one' begint nu meer op one of many te lijken. Weinig resultaat meer te bezien; Europa League (dat de laatste jaren steeds minder aanzien heeft), weinig aantrekkelijk voetbal en miljoenen onnodig over de balk gesmeten
 
John Terry
 
3
15 maart 2018 om 19:37
Ik las dus dat er in Afrika een Chelsea fan is overleden door een inzakking na het slechte optreden van Courtois. Ik twijfel nog aan de geloofwaardigheid van dit bericht maar er stonden wel meerdere namen van journalisten als bronnen bij. Het zou maar raar zijn om die verantwoordelijkheid bij Courtois te leggen. Dus die keeperstrainer hier lekker buiten laten, dat klopt. Al zei Lowietje het wel weer op z'n Lowietjes met een vleugje sarcasme, hij weet ook wel dat Frans Hoek geen god is.
 
SpeedyAFC
 
0
15 maart 2018 om 20:24
Natuurlijk weet Louis dat enkel Frans Hoek hamert er altijd op bij keepers om hun benen gesloten te houden. Is een beetje een handelsmerk van Frans Hoek. Vandaar Louis daarna verwees als analist toen hij zag dat Courtois ze door de benen liet gaan. Is toch niets mis mee? Een analist moet toch gewoon de fouten duiden die hij ziet? Anders heeft een analist weinig zin na afloop van een wedstrijd. Courtois moet er gewoon aan gaan werken om zijn benen eerder te sluiten. Hij geeft de gelegenheid aan de tegenstanders en spelers van het niveau Messi maken er graag gebruik van. Dus wil Belgie wereldkampioen worden, dan zal Courtois eraan gaan moeten werken. En zo moeilijk is het niet, altijd beentjes dicht. Precies zoals Frans Hoek dat altijd roept.
 
achmedn
 
2
15 maart 2018 om 20:48
Courtois heeft eigenlijk uitstekend record tegen messi. E.g in jaar dat atm kampioen werd en cl finale haalde kwamen ze 6 keer tegen elkaar uit en wist messi geen enkel keer te scoren (muv ten onrecht afgekeurde goal in kampioenswedstrijd) en ook in wk lukte messi niet te scoren. In deze wedstrijden kwam messi aantal keren alleen voor de keeper maar courtois maakte steeds geweldige redingen. Op vraag waarin hij zo goed doet gaf courtois aan dat hij wat langer bleef staan. Had messi maar door de benen gepeobeerd....
 
Bon Jovi
 
1
15 maart 2018 om 20:53
Voor deze confrontatie had Courtois inderdaad al 8 matchen lang zijn netten schoon gehouden tegen Messi. Zo'n slechte doelman is hij niet.
 
PietWijdenes
 
0
16 maart 2018 om 08:24
Frans Hoek....kon zelf geen bal stoppen en is een glijer pur sang.