Van Gaal wuift kritiek weg: 'Ik ben heel tevreden over hem: hij levert altijd'
Vrijdag, 18 november 2022 om 23:25

Louis van Gaal heeft Daley Blind opnieuw publiekelijk verdedigd. De bondscoach van het Nederlands elftal stelt tegenover NRC dat de linkspoot van Ajax 'altijd geleverd' heeft in Oranje en dat hij hoog in de hiërarchie bij het nationale team staat. De verdediger van de Amsterdammers kent niet het beste seizoen uit zijn carrière en verscheen de laatste wedstrijden bij Ajax niet meer aan de aftrap. Toch twijfelde Van Gaal geen moment over het wel of niet oproepen van de 94-voudig international.

"Blind heeft altijd geleverd in het Nederlands elftal", begint Van Gaal. "Over hem ben ik heel tevreden. Hij speelt bij Oranje ook op een heel andere positie dan bij Ajax. Ik ben er zelfs wel blij mee dat hij een beetje rust heeft gehad in aanloop naar het WK." Blind werd begin november voor de wedstrijd bij Rangers (0-3 overwinning) in de Champions League geslachtofferd. Sindsdien is de 32-jarige verdediger niet meer vanaf het startsignaal aan de aftrap verschenen. Van Gaal zegt zich overigens niet bemoeid te hebben met de bepaling van de hiërarchie bij Oranje. De trainer geeft aan dat de verhoudingen kloppen en dat hij daar niets aan wil veranderen.

Mede daardoor staat Blind onverminderd hoog in de Oranje-hiërarchie. Van Gaal gaf eerder al aan het 'ongelooflijk' te vinden dat de positie van Blind ter discussie staat. "Hij speelt bij mij niet linksback en niet als middenvelder, wat hij ook kan in mijn ogen. Hij speelt ook niet links in het centrum bij mij. Hij speelt als wingback. Hij is juist de tactische variant." De hiërarchie is bij Oranje een sociale rangorde die op meer is gebaseerd dan prestaties alleen. Zo heeft ook Atalanta-middenvelder Marten de Roon, die eveneens deel uitmaakt van de groep in Qatar, een belangrijke positie in de groep, ondanks dat hij lang niet altijd basisspeler is onder Van Gaal.

Dat de oefenmeester Blind wel heeft geselecteerd, is gezien het eerdere negeren van Georginio Wijnaldum opvallend te noemen. Van Gaal vindt echter dat de situatie met de middenvelder van AS Roma, die het WK mist vanwege een scheenbeenbreuk, niet te vergelijken is. "Wijnaldum was uit vorm en speelde niet bij zijn club, Paris Saint-Germain", legt de 71-jarige ex-trainer van onder meer Manchester United en Bayern München uit. "Aanvankelijk riep ik hem nog op, juist omdat ik zoveel vertrouwen in hem heb. Alleen hij leverde niet. Dan heeft het geen zin hem te selecteren."

Meer nieuws
   
17:08
17:08
Feyenoord moet straf uitzitten tijdens de afscheidswedstrijd van Slot in De Kuip
2
   
16:26
16:26
Romano weet het zeker: transfer van Arne Slot naar Liverpool is rond
13
   
16:26
16:26
'Dick Schreuder op poleposition voor nieuwe trainer van Feyenoord'
66
   
16:00
16:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
25
   
15:55
15:55
Boskamp noemt 'de enige buitenlandse naam' die circuleert als opvolger van Slot
15
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (48)

 
mhda
 
14
18 november 2022 om 23:47
Het zal toch niet waar zijn. Daley die zich het vuur uit sloffen gaat rennen voor Louis ?
 
enne_auch_enne
 
86
18 november 2022 om 23:48
Wat een kul. Blind is ook niet in vorm en speelt ook niet bij Ajax dus de Wijnaldum vergelijking gaat juist wel op. Van Gaal heeft gewoon zijn clubje ja-knikkers dat hij graag om zich heen heeft en dan lul je niet recht wat krom is.
 
mickey12
 
46
18 november 2022 om 23:54
Tja. We adoreren met zijn allen Van Gaal toch. Wat hij zegt zal altijd wel waar zijn. Nou dacht het niet. Spreekt zich ook vaak tegen en zodra iemand kritisch is op hem gaat hij meteen zich als een totale idioot gedragen.
 
Gio69
 
10
19 november 2022 om 08:13
Van Gaal is een voetbal einstein. Die denkt over elk detail na. Speeltstijlen, tegenstanders, vorm, maar ook of ze het "totale mens principe" omarmen en dat soort vage dingen. Hij noemt spelers dan "van Gaal spelers". Ik begrijp alleen niet hoe blind daarin past. Hij heeft zoveel zwakke plekken (snelheid, kracht en lengte). Ik ben wel benieuwd hoe Van Gaal dat kan verantwoorden. Hij komt vaak niet verder dan "hij levert altijd". Jammer.
 
JK-Ajax
 
26
19 november 2022 om 00:02
Je laat het stukje over niet leveren weg, Blind doet dat volgens Louis wel.
 
enne_auch_enne
 
12
19 november 2022 om 00:35
Dat kan Van Gaal aandragen als reden, maar het is ook niet te vergelijken waarvoor hij ze oproept. Wijnaldum werd er voor oefenpotjes buitengelaten, en Blind mag mee naar het WK. Lijken me andere risico's die je dan dient te managen.
 
JK-Ajax
 
15
19 november 2022 om 07:01
Ongeacht of zijn keuze de juiste is kies jij ervoor om de helft van zijn redenen te benoemen om vervolgens te zeggen dat het niet klopt. Hij volgt zijn redenatie hierin eigenlijk precies. Wijnaldum speelde niet, kreeg wel de kans maar leverde niet. Blind speelt momenteel niet meer maar leverde in Oranje wel en mag mee. Die vergelijking van hem gaat dus wél op.
 
Soccerfan_1
 
2
19 november 2022 om 09:11
Wijnaldum zat er niet bij omdat zijn gedrag Louis niet aanstond toen hij op de bank zat. Dat heeft hij ook in persconferenties laten merken. Hij wilde geen spelers die het proces verstoorden. Geen ego’s die zich niet konden schikken om bankzitter te zijn
 
Boompie85
 
15
19 november 2022 om 00:14
Kom op, Wijnaldum speelde niets en op zijn plek genoeg anderen. Linksback is gewoon dun bezet en ik wil niet zeggen dat Blind de beste optie is, maar de alternatieven zijn ook drama. Blind bij Ajax geeft me meerdere hartverzakkingen per wedstrijd namelijk, maar zo'n van Aanholt is 2 klassen minder en Malacia is ook niet in beste vorm, verdedigend feller maar aanvallend minder
 
Suc6Magnet
 
51
19 november 2022 om 00:19
Malacia aanvallend minder dan Blind… oke… dan doel je natuurlijk op die driedubbele shuffle die Daley er altijd uitgooit om die mannetjes op de flank te passeren en eruit te lopen. Waarna hij met dezelfde snelheid weer terug is in zijn verdedigende positie…
 
enne_auch_enne
 
28
19 november 2022 om 00:29
Blind dendert er inderdaad altijd keihard overheen aan de flank om messcherpe voorzetten af te leveren... had dan Ake op linksback gezet want daar speelt hij geregeld bij Manchester City en ook aanvallend naar behoren. Zelfs als je Ake daarvoor uit het centrum laat heb je daar 2 goede vervangers...
 
Japie_Krekel
 
49
19 november 2022 om 00:27
Blind levert wel altijd gewoon hoor. Die verzorgt aardig wat assists voor de tegenstander
 
Musi26
 
5
19 november 2022 om 01:54
Blind speelt gewoon bij ajax, heeft even geen basis gestaan. Dus misschien beginnen met wedstrijden kijken.
 
bobson1982
 
9
18 november 2022 om 23:56
Als wingback is Blind natuurlijk wel minder kwetsbaar dan bij Ajax, blijf erbij dat ie enorm over zn top is maar wie moet je daar anders neerzetten? Malacia? Dat vind ik dan een betere verdediger maar echt nog veel slechter aan de bal. Veel mensen vinden dat Blind onterecht erbij zit maar het is bij gebrek aan beter pure noodzaak. Misschien stijgt Blind voor de laatste keer boven zichzelf uit?
 
NJfromVOL
 
32
19 november 2022 om 00:25
Of misschien betekent Blind het Waterloo van Van Gaal ... een kans die ik minstens net zo groot inschat...
 
enne_auch_enne
 
11
19 november 2022 om 00:37
Ja ik ben er ook bang voor dat Blind keihard door het ijs zakt, en dan krijgen we weer een snotterende Van Gaal die je niet mag fotograferen "als hij aan zijn neus zit".
 
DJKylian
 
3
19 november 2022 om 02:21
Martinez bij Ajax vorig seizoen en bij NL Ake en van Dijk naast hem die het verdedigend dicht houden. Dat is totaal wat anders als nu met Bassey of toen hij lcv stond met Tagliafico als bsck. Hoewel Tagliafico ook veel oploste voor Blind.
 
Feye_88
 
5
19 november 2022 om 09:05
Malacia is helemaal niet veel slechter aan de bal. Waar halen mensen dat vandaan? Echt zo'n papegaai verhaaltje. Blind in wedstrijden waarin je aanvallend meer kunt en Malacia in wedstrijden waarin er een topspeler de rechterkant bestrijkt.
 
lfc11
 
20
19 november 2022 om 00:11
Het is maar net wat Van Gaal uitkomt om een speler wel of niet te selecteren, zo blijkt.
 
MT87
 
18
19 november 2022 om 00:16
De combi Blind / Frenkie, Blind / Gakpo, Blind / Memphis, en alles door elkaar; het werkt gewoon ontzettend goed. Op rechts hebben we er eentje die stiert, maar op links zijn we voetballend ijzersterk. Aké was de missing link hierin, verdedigend. De wedstrijden dat zij allemaal speelden, vond ik Blind vooral positief opvallen. Het is al lang niet meer zo dat hij debet is aan haast elke tegengoal. Dat heeft Van Gaal goed voor elkaar gekregen. Heb heel lang geroepen dat Blind er zsm uit moest, en dat moest toen ook, maar nu is hij een belangrijke schakel in het teamspel. Dan ben ik niet te beroerd om dat te erkennen. Alleen als we echt teruggedrukt of weggetikt worden zou ik voor Malacia kiezen.
 
Gabstra
 
11
19 november 2022 om 00:56
Passing van Blind is van een niveau dat weinig hebben, dat maakt zijn minpunten redelijk goed. Worden we teruggedrongen dan heb je minder aan hem. Lees hierboven dat hij wellicht door het ijs zakt. Dat gebeurt alleen als het hele team faalt. Anders gaat Blind gewoon een voldoende scoren.
 
Ducktaildo
 
18
19 november 2022 om 07:03
Gabstra. Blind is geen magiër aan de bal. 'Passing van Blind is van een niveau dat weinig hebben'. Blind zijn passing is niet buitenaards of iets. De enige reden dat zijn passing zo wordt verheerlijkt is omdat er anders geen enkel argument is om hem op te stellen.
 
Gio69
 
0
19 november 2022 om 08:29
@ducktaildo: Dit denk ik dus ook, maar waarom wil Van Gaal hem dan zo graag opstellen?
 
Arends
 
2
19 november 2022 om 09:10
Blind is gewoon goed aan de bal en vooral rustig.Bli d ziet de verbinding en denkt vooruit, kan een beslissende pass geven en heeft een prima crosspass in zijn voeten. Het inzicht en overzicht van Blind hebben niet veel. Juist dat heeft Blind bij de top gebracht. Ik zou geen verdediger nu weten van NL die dit ook heeft.
 
PietFriet01
 
23
19 november 2022 om 00:21
Misschien dat Blind aanvallend een paar leuke balletjes geeft, maar eigenlijk sinds de Nations League finale tegen Portugal is Blind altijd wel (mede)oorzaak aan een of twee tegendoelpunten. Hij stopt op een bepaald moment met lopen als de tegenstander hem voorbij is, en dat kost ons verdedigend te veel. Als Blind een aanvallende middenvelder was geweest was dat niet zo`n ramp. Hij is echter verdediger. Het maakt dan niet uit of het een normale back, een centrale verdediger of een wingback is. Als hij verzaakt zijn steentje bij te dragen is dat problematisch. Ik heb dan liever Malacia of Aké op linksachter.
 
Musi26
 
6
19 november 2022 om 01:59
Zelf met de uitleg van van gaal begrijp je het nog niet. We spelen 532. Hij speelt dus niet als LINKSBACK. Malacia kan verdedigen maar niet voetballen. En aangezien dit GEEN positie LINKSBACK is, zal het onlogisch zijn om een speler op te stellen die alleen kan verdedigen.
 
Yoda
 
3
19 november 2022 om 00:31
Louis had Daley ook dat berichtje in april moeten sturen, dat ie d’r bij zou zitten. Volgens Sneijder ga je daarna de pannen van het dak spelen, a la Berghuis
 
jayFRare
 
14
19 november 2022 om 00:49
Als Daley Blind nou eens publiekelijk zou leveren...
 
sunmaster
 
3
19 november 2022 om 04:24
Blind heeft een andere rol bij Oranje, Ake loopt de ruimte op links dicht. Blind zijn leveren bestaat uit opbouw verzorgen met Frenkie en de voorzet te geven zonder de achterlijn te hoeven halen.
 
RamonElPrinso
 
5
19 november 2022 om 07:24
We gaan het zien tegen een serieuze tegenstander. In de poule zal hij weinig tot niet getest worden. Mij lijkt de beste optie ook Aké, in het centrum nl genoeg alternatieven. Snelheid is voor een moderne voetballer altijd vereist imo, ook als wingback, juist als wingback. Gewoon gelul in de ruimte dat dit voor Blind geen issue is, net als dat het bij Blind niet uitmaakt dat hij nu geen basisspeler is. Van Gaal is zo inconsequent als wat, maar we vinden het allemaal prima en zijn gouden lul rest m nog regelmatig. Ste je voor als we het zonder de passing van de linker wingback zouden moeten doen, dan zijn we op voorhand natuurlijk kansloos ??
 
ScheinHeilig
 
3
19 november 2022 om 07:43
Mooi man, je haalt de volgende ronde fluitend. Misschien 3 goals tegen per wedstrijd door blind, maar wel 4 goals voor. En daarna lig je eruit tegen een mindere ploeg. Zoals destijds tegen een Tsjechië. Toen was blind nog in "vorm".. Prachtig om alle reacties hier te lezen en geen enkele reactie dat ook maar probeert blind te verdedigen of het snapt waarom hij überhaupt mee is. Beetje het verhaal dat we hier in Nederland altijd hebben..17 miljoen mensen zien het juist in en zijn het met elkaar eens, maar één figuur dat alles bepaalt denkt er anders over..alleen in dit geval is het van gaal die de onbegrijpelijke beslissingen maakt en niet de minister president.
 
Hziyech15a
 
2
19 november 2022 om 08:32
Tegen Tsjechië was Blind helemaal niet in vorm. Hij kwam toen net terug van een blessure, waardoor hij er maanden uit had gelegen.
 
ElCadejo
 
1
19 november 2022 om 08:52
De andere landen hebben het wel tot het WK geschopt. Laten we niet nu al beginnen met de onderschatting. Qatar is natuurlijk een ander verhaal, maar die hebben hun bewijsdrang. Van Gaal is eindverantwoordelijke en zal dus een laatste klap op de keuzes geven. Maar je ziet toch ook een heel team om hem heen? Assistenten, scouts etc. en met die hele groep is er uit gekomen dat Blind mee mag. Hij heeft zijn tekortkomingen en het worden er steeds meer, maar is ook degene met WK ervaring en een speler die op grote momenten zijn rust kan bewaren. Je weet wat je aan hem hebt en dan kan je de minpunten ondervangen en hem in zijn kracht laten komen.
 
Mikeyduff
 
5
19 november 2022 om 07:57
Wisselspeler bij Ajax, maar basisspeler bij het NL elftal. Je zou bijna denken dat zijn vader hier een flinke vinger in de pap heeft. Tuurlijk heeft Blind een geweldige pass in de voeten. Helaas is die zo traag als stront en is het gewoon gedaan methem.
 
FRPorto
 
3
19 november 2022 om 07:58
Ik hoop uiteraard dat we gewoon wereldkampioen worden en van Gaal dat de rest van zijn pensioen van de daken kan tetteren, maar ik ben wel blij als deze man geen bondscoach meer is. "Wijnaldum was uit vorm en speelde niet bij PSG". Exact de situatie van Blind. Alleen speelt die niet bij een Europese grootmacht.
 
RdeBoer
 
1
19 november 2022 om 08:37
Blind heeft in de eredivisie gemiddeld 67 minuten per wedstrijd gespeeld dus dat is toch heel wat en onvergelijkbaar met Wijnaldum. Daarnaast geeft hij aan dat de keuze om Wijnaldum niet te selecteren een combinatie was van niet spelen en niet leveren. Ik was hier wel blij mee want Wijnaldum was ook echt heel slecht de laatste potjes. Blind speelde juist sterk. Daarnaast zal het ook meespelen dat hij niet voor het wk de boel ineens wil omgooien tov de laatste interland. Ook dat vind ik dan wel weer gebruikelijk. Dat is ook wel echt een minpunt van dit wk. Dat er geen oefenperiode vooraf is.
 
ajaxrkc33
 
1
19 november 2022 om 08:36
Alles is anders bij Oranje. Pasveer zou het daar ook beter doen. Laten we gewoon hopen met zijn alle dat Oranje een goed WK speelt
 
Jozua86
 
0
19 november 2022 om 09:05
Gezien het spelersmateriaal is het beoogde systeem wel logisch. Ik vind hem ook de beste optie voor deze rol. Als je tegen een echt sterke tegenstander speelt kun je nog voor Malacia kiezen voor defensieve zekerheid. Met Dumfries op rechts heb je al een back die maar blijft gaan en als je Blind meer controlerend laat spelen kun je ook Frenkie meer vrij laten spelen.
 
Soccerfan_1
 
6
19 november 2022 om 09:13
Hij levert idd…..veel ballen in bij de tegenstander de laatste tijd.
 
MarekHamsik17
 
0
19 november 2022 om 10:52
Zitten wel een aantal namen bij die niet in vorm zijn. Had graag een paar andere namen gezien.Pasveer, Blind, De Ligt, Gakpo, Luuk de Jong, Janssen, Weghorst. Zitten erbij, maar Nederland had ook zonder deze spelers kunnen opdraven en zeven andere namen, die er volgend WK ook bij zijn. Deze zullen er niet bij zijn m.u.v. De Ligt en Gakpo.
 
basbroek
 
1
19 november 2022 om 13:36
Weghorst had ik thuis gelaten.
 
BenDe Koning
 
2
19 november 2022 om 11:19
Het hedendaagse voetbal draait vooral om snelheid. Dan kun je geen spelers opstellen die erbij lopen alsof ze een tractorband achter zich aan slepen. Blind is passé. Dat zou voor van Gaal toch ook moeten opvallen? Als ieder ander met ogen in zijn hoofd? Je speelt gewoon met een man minder als Blind erin staat.
 
basbroek
 
1
19 november 2022 om 13:35
Onzin. Op de positie waar hij speelt in het Nederlands elftal is hij gewoon een extra middenvelder.
 
FreddyRidderhof
 
1
19 november 2022 om 11:19
Daley zal echt over zich zelf heen moeten stijgen , anders gaat een prachtige carrière uit als een nachtkaars .
 
basbroek
 
1
19 november 2022 om 13:34
Van Gaal camoufleert de zwakte van Blind door een Ake achter hem te zetten en doordekt. En een Frenkie die de gaten voor hem dicht lopen. Als Blind aanvallend speelt. Daarom speelt hij vanaf links. En niet meer centraal. Dat kan omdat ze met 5 verdedigers spelen. Blind gaat het gewoon goed doen op het WK. Alles valt en staat met vertrouwen. Die gaat met zijn pass heel belangrijk zijn voor de aanvallers. Als het Nederlands elftal overschakelt op 4-3-3 dan speelt Blind niet en schuift hij Ake door naar linksback. Blind in een 4 mans verdediging kan niet meer. Volgens mij is het heel simpel.