Van Gelder waarschuwt Feyenoord voor nieuw stadion: 'Heel erg beperkend'
Zondag, 6 oktober 2019 om 20:35

Deze week kwam een nieuw stadion voor Feyenoord weer een stap dichterbij. De leden van de Sportclub Feyenoord, de amateurtak van de club, besloten donderdag in overgrote meerderheid om afstand te doen van hun Kuip-aandelen, waarmee mede de basis wordt gelegd voor de bouw van een nieuw stadion. Volgens Jack van Gelder is er echter niet alleen maar goed nieuws voor Feyenoord.

Van Gelder stelt in Rondo dat er voor Feyenoord een ongunstige clausule is. "Ik heb begrepen, maar dat komt binnenkort weleens naar buiten, als dat nieuwe stadion er komt, dan krijgt Feyenoord een gelimiteerde som per jaar als bespeler van het stadion, ongeveer twintig miljoen euro. Daar zit voor Feyenoord niet zo'n grote groeimogelijkheid in, dus dat zou voor de club heel erg beperkend zijn", aldus de presentator.

Volgens Ruud Gullit, ook aanwezig bij de talkshow, is een nieuw stadion voor Feyenoord van groot belang. "Of het de redding is? Het is wel een begin van iets. Bijvoorbeeld bij Ajax: van De Meer naar de Johan Cruijff ArenA is een heel groot verschil, qua status, qua alles. Je ziet het aan al die ploegen, Juventus ook. Een mooi nieuw stadion, daar heb je gewoon veel meer status mee. De Kuip is niet meer van deze tijd, dat is het jammere."

Meer nieuws
   
18:42
18:42
Verweij raadt Ajax en Feyenoord aan toe te slaan: 'Hij kan een sensatie worden'
0
   
17:58
17:58
Broers Van de Kerkhof hopen op vertrek PSV'er: 'Kunstgebit mee en wegwezen!'
7
   
17:52
17:52
Driessen noemt mogelijke opvolger Slot: 'Te Kloese was gecharmeerd van hem'
8
   
17:41
17:41
'De Telegraaf heeft keurig verzoek ingediend bij Ajax voor een gesprek, maar...'
11
   
17:08
17:08
Feyenoord moet straf uitzitten tijdens de afscheidswedstrijd van Slot in De Kuip
26
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (45)

 
TrebleX
 
36
6 oktober 2019 om 20:40
Ondanks de andere moderne stadions in Nederland, heb je in De Kuip de beste sfeer vergeleken met de rest van Nederland. Dat er iets moet gebeuren in Rotterdam is wel duidelijk. Zo raakt steeds verderop tov PSV en Ajax en straks achter AZ.
 
melvinwsp
 
124
6 oktober 2019 om 20:49
Dat is al zo achterhaald. De Johan Cruijff ArenA is minstens zo sfeervol (vooral tijdens Europese duels). Het is natuurlijk wel het meest legendarische stadion van Nederland.
 
manodedios
 
44
6 oktober 2019 om 20:55
Maar zeg nou zelf Gullit verkoopt grote onzin. De status van Ajax was totaal naar de kloten na verhuizing uit de meer. Nu komt het weer op de rit, maar de Arena heeft daar geen doorslaggevende rol in gehad. Commercieel gezien is het noodzaak, ook voor Feyenoord. Maar status? Nee Ruud. Net zo min als Juve of wie ook.
 
Edic1
 
9
6 oktober 2019 om 20:59
Ik vind het nieuwe stadion van Atletico anders best sfeervol..
 
De Toekomst
 
21
6 oktober 2019 om 20:59
Sfeer moet ook opnieuw groeien/worden opgebouwd in een stadion. Soms gaat dat snel, soms kost het meer tijd. Successen helpen daar echter enorm bij, bij elke club. Ajax zit nu in een gunstige periode en de sfeer wordt daardoor beter en beter. Heerlijk om dat in het stadion te ervaren. Als Feyenoord een nieuw stadion krijgt, zal de sfeer waarschijnlijk ook minder zijn. Het ligt aan het succes van het eerste hoe snel het nieuwe stadion weer maximale sfeer krijgt.
 
melvinwsp
 
8
6 oktober 2019 om 21:53
Gullit roept maar wat natuurlijk. Maar bij Ajax hebben ze de fout gemaakt door de F-Side te gaan herverdelen door het hele stadion plus een te grote afstand naar het publiek. Ik neem aan dat ze in Rotterdam niet achterlijk zijn door Vak S te gaan herverdelen een te afstandelijk grote gracht gaan bouwen en zo de sfeer vermoorden.
 
Musi26
 
2
7 oktober 2019 om 03:07
In eerste instantie niet. En in het buitenland helemaal niet. Er zijn heel veel stadions gebouwd op basis van de arena. In Nederland ging het echter minder, maar dit kwam ook door de prestaties van ajax.
 
wve
 
88
6 oktober 2019 om 20:52
Vind het altijd wel mee vallen met die geweldige sfeer. Tegen ajax en europees kan het wel eens echt sfeervol zijn. Voor de rest is het af toe een liedje en een keer in de 80e minuut ofzo massaal zingen en dan hou het wel op. Ik heb wel sfeervollere stadions gezien en de JC arena heeft het al ingehaald vind ik.
 
De Toekomst
 
41
6 oktober 2019 om 20:56
Echt niet meer zo. De Kuip is die magie al lang aan het verliezen. Steeds vaker zie je legere tribunes, diehard supporters worden pessimistischer, resultaten zijn minder, spel is vaak slecht. Alles draagt eraan bij dat De Kuip niet meer het meest sfeervolle stadion is. Voor mijn gevoel is de Arena de afgelopen jaren steeds gezelliger en sfeervoller geworden. Natuurlijk heeft dat te maken met succes. Supporters moeten gewend zijn om iets samen te kunnen vieren in een stadion. Gebeurt dat te weinig, dan wordt de sfeer minder. Gebeurt dat meer, dan wordt de sfeer beter.
 
Spandoek
 
25
6 oktober 2019 om 21:05
In potentie is het nog steeds het meest sfeervolle voetbalstadion van Nederland. Dat het vaak bij potentie blijft is inderdaad een gevolg van vooral tegenvallende resultaten, want zoals je zelf al zegt zijn de bezoekersaantallen ook niet meer wat het ooit geweest is. De ArenA heeft die inhaalslag eindelijk voor een heel groot deel goedgemaakt, maar de Kuip blijft in mijn ogen een sfeervoller voetbalstadion.
 
De Toekomst
 
17
6 oktober 2019 om 21:09
Oké, qua stadion zelf misschien sfeervoller dan de Arena. Qua sfeer die de supporters eraan geven doet Ajax het momenteel in mijn ogen beter.
 
MrBoity
 
4
6 oktober 2019 om 22:14
Niet een stadion maar de mensen in het stadion maken de sfeer, als ze dat eens doorkrijgen in rotterdam kan er misschien snel met de bouw begonnen worden. Ben het verder niet met je eens dat de kuip het meest sfeervolle stadion van Nederland is, weleens de magische atmosfeer in de arena opgemerkt tijdens europacupavonden?
 
TrebleX
 
14
6 oktober 2019 om 22:35
Europacup avonden is in alle stadions goed in Nederland. Zelfs afgelopen donderdag was het in Den Haag een goede sfeer toen AZ speelde tegen ManU. Was de sfeer ook zo goed toen Keizer nog trainer was bij Ajax?
 
pro2312
 
11
6 oktober 2019 om 22:41
Zijn laatste pot tegen PSV thuis? Jazeker.
 
rbn_
 
57
6 oktober 2019 om 20:46
Bij Rondo maar ook bij voetbal inside bekijken ze het positief: mooi nieuw stadion, meer supporters, meer zakelijke units, meer geld. etc. Jammer genoeg kijken zij het nooit negatief. Hoe krijgt Feyenoord in vredesnaam het stadion uberhaupt vol? Seizoenskaarten zijn laatste jaren met 3000 gedaald. Van 34.000 naar 31.000. Uiteindelijk moet er dan nog minstens 25.000 bij. Volgens het businessmodel moet Feyenoord een bepaald percentage bezettingsgraad halen om het rendabel te maken. Wat als dat niet gehaald wordt? Het stadion kan dan funest zijn voor de club. Daar wordt in de media nooit bij stil gestaan.
 
De Toekomst
 
9
6 oktober 2019 om 21:08
Klopt, maar het is misschien ook meer dat iedereen wil dat Feyenoord een topclub blijft, men ziet dat daarvoor iets ingrijpends/grote stappen voor nodig zijn en men ook ziet dat er voor de rest geen andere ideeën zijn om het doel te realiseren. Iedereen ziet zeker Ajax uitlopen met PSV in de achtervolging, maar Feyenoord staat stil of gaat achteruit. Daar moet echt iets gaan veranderen. Volgens mij zien Feyenoord supporters dat ook steeds meer in.
 
rbn_
 
13
6 oktober 2019 om 21:12
Denk dat het allemaal wel mee valt zodra ze eens gaan focussen op het voetbal in plaats van het nieuwe stadion. Momenteel is er een interim algemeen directeur, interim technisch directeur. Trainer staat onder druk. Jeugdopleiding was een puinzooi. Vandaag stonden weer 4 spelers die totaal geen rendement gaan opleveren bij Feyenoord. Zet er dan andere jongens in, die uiteindelijk wel wat voor Feyenoord kunnen betekenen. Dit allemaal betekent dat er geen (helder) beleid is. Dat moet eerst op orde.
 
De Toekomst
 
3
6 oktober 2019 om 21:27
Tsja, goed beleid in De Kuip... Het is lullig, maar ik zie nog eerder een nieuw stadion komen.. Ben het wel met je eens hoor, goed of slecht beleid kan een club maken of breken, maar gezien de bestuurlijke puinhoop die er nu is zie ik op korte termijn geen lichtpuntje voor beter beleid..
 
Orgullo
 
2
6 oktober 2019 om 22:29
In de Kuip blijven zonder enig perspectief kan ook redelijk funest zijn voor de club. Dat begrijpen de mannen aan tafel dan wel weer aardig. Blijf je in zo'n oud stadion spelen waar je geen droog brood mee verdient weet je zeker dat je nooit meer wezenlijk mee gaat doen.
 
rbn_
 
1
6 oktober 2019 om 23:22
Klopt maar dat wordt meerdere malen vermeld. Bij een nieuw stadion alleen het positieve.
 
MrKrillin
 
1
7 oktober 2019 om 10:20
@rbn_ betere service en bedekking tegen regen en wind. zo krijg je weer de mensen terug en nieuwe fans. ik heb verder begrepen dat groot deel van Rdam zuid op schop gaat en veel nieuwbouw projecten. Dus daaruit komen ook weer nieuwe fans.
 
Edic1
 
9
6 oktober 2019 om 20:51
In de 1e jaren na een nieuw stadion gaat het sportief vaak wat minder met clubs, omdat er teveel kosten in het stadion zitten. Bij Arsenal en Tottenham moest een paar jaar de hand op de knip vanwege de kosten voor het nieuwe stadion.
 
foubi
 
8
6 oktober 2019 om 21:08
Tottenham heeft nog geeneens een jaar het nieuwe stadion. Dus hoe dan?
 
foubi
 
5
6 oktober 2019 om 21:10
Excuses ik las het niet goed
 
Raubaht
 
6
6 oktober 2019 om 20:57
Bijvoorbeeld bij Ajax: van De Meer naar de Johan Cruijff Arena is een heel groot verschil, qua status, qua alles...sorry maar deze situatie kan je toch totaal niet vergelijken met waar Feyenoord in zit. Sowieso geloof ik er niet in dat een nieuw stadion de ommekeer is. In het geval van Feyenoord kan het juist zomaar de tegengestelde werking hebben en wellicht de doodsteek zijn. Er is aangetoond dat de Kuip wel degelijk te renoveren is, dan zou ik toch voor die veilige optie kiezen.
 
foubi
 
1
6 oktober 2019 om 21:09
Wat kost renoveren en wat kost het nieuwe stadion?
 
Raubaht
 
9
6 oktober 2019 om 21:19
Een nieuw stadion meer dan 400 miljoen... Renovatie nog geen 200 miljoen voor dezelfde capaciteiten en dezelfde voorzieningen als met een nieuw stadion...men gooit dus meer dan 200 mijoen Euro weg met een nieuw stadion, wat rampzalige gevolgen kan hebben... Feyenoord heeft goud in handen met de Kuip maar dat vergeet men voor het gemak.
 
JohannesG
 
7
6 oktober 2019 om 21:35
Het is gewoon nodig voor Rotterdam dat er een nieuw stadion gaat komen. Het zal ook een enorme boost aan zuid geven. Daarbij staan de kosten van een renovatie helemaal niet vast. Het is dus een beetje onzin wat je hier verkoopt. Dat stadion moet gebouwd worden.
 
Orgullo
 
8
6 oktober 2019 om 22:31
Wat levert een nieuw stadion op en wat levert een renovatie op, zijn net zulke, zo niet relevantere vragen dan hoeveel het kost. Je hebt in de Kuip te maken met een stokoude staalconstructie die blijft staan, hoe je hem ook renoveert. Dit zorgt voor een zeer beperkte upscale potential.
 
Orgullo
 
7
6 oktober 2019 om 22:32
@raubaht. Sorry maar Wat een onzin. Dezelfde voorzieningen? Waarom wil er dan geen hond in investeren en kreeg BAM zijn business case niet rond met renovatie? De Kuip wederom renoveren na 1994 zou een gotspe zijn en het levert de club niets op.
 
MrKrillin
 
0
7 oktober 2019 om 10:22
@raubaht speelden ook niet andere zaken mee, zoals afstand traingsvelden? dus bij nieuwe stadion is straks alles op 1 locatie
 
RonnyHuisman
 
5
6 oktober 2019 om 21:29
Alles is altijd duurder dan begroot er is nog nooit een project voor het geld dat was begroot afgemaakt
 
Futures
 
2
6 oktober 2019 om 21:45
Een stadion geeft pas status als er geschiedenis is geschreven. Een nieuw stadion heeft dat gewoon niet.
 
ajexit
 
1
6 oktober 2019 om 22:01
Een ex-wethouder uit Den Helder zit nu al ongeduldig op het definitieve financieringsmodel van het nieuwe Feyenoord stadion te wachten. Zodra hij kans ziet vraagt hij de EC om een onderzoek naar staatssteun.
 
Downwards
 
2
6 oktober 2019 om 22:20
Dat nieuwe stadion is zo ongelofelijk duur. Dat Feyenoord uberhaupt al zoveel beter moet gaan presteren en ook zoveel constanter om het allemaal rendabel te laten zijn. Zo makkelijk om maar van alles te roepen, terwijl er toch al meerdere `onderzoeken` dat al die cijfers veel te rooskleurig zijn voorgesteld. heb iig altijd als ik wat over dat nieuwe stadion lees eerder het idee dat het de doodsteek voor Feyenoord gaat zijn ipv de redding. Staat ook een mooi filmpje op YT. Raad iedereen aan het filmpje: Feyenoord City: doodvonnis of voltreffer? op te zoeken. van Open Rotterdam
 
foubi
 
6
6 oktober 2019 om 22:39
400 miljoen voor een subtop club als feyenoord met een kleine begroting is misschien gewoon veels te veel of denk ik er alleen zo over. Vind dat erg veel geld.
 
Ape X
 
11
6 oktober 2019 om 22:39
Eigenaardig, 50% van de reacties gaan over sfeer en de Arena, die zogenaamd De Kuip voorbij is gestreefd. Resultaten maken een betere sfeer, ja. Klinisch bekeken is De Kuip een veel mooiere voetbaltempel dan de Arena. Zelfs oud-Ajax spelers durven dat te benoemen. Buiten het beste veld, simpel de mooiste tribunes. Bescheiden overkapping op de 2e ring. Over smaak valt te twisten, maar die spuuglelijke Arena met zijn verschrikkelijk lelijke dak en gaten in de hoeken komt niet eens in de buurt van de schoonheid van De Kuip. Sentiment daar gelaten, er moet gewoon een nieuw stadion komen. Heeft nu lang genoeg geduurd.
 
Musi26
 
2
7 oktober 2019 om 03:16
Wat is er mis met het dak? De kuip is alleen mooi als je de charme van het verleden meeneemt. Voor de rest is het gewoon een zeer oud stadion.
 
alkatorian
 
11
6 oktober 2019 om 23:22
Ik, als ajacied zijnde, ben niet te trots om toe te geven dat de Kuip inderdaad een mooier (voetbal)stadion is dan de Arena. Daarbij moet ik wel vermelden dat de Arena er in de loop der tijd steeds beter uit begint te zien. Rode stoeltjes i.p.v. alle kleuren van de regenboog, mooie dug-outs in de tribune gebouwd, catacomben en entree, tribunes aan de lange zijden doorgetrokken naar het veld, naamswijziging, staantribunes, banners. Binnenkort wordt de omloop van de tweede ring meen ik aangepakt. Kortom, het begint er steeds meer op te lijken.
 
Musi26
 
2
7 oktober 2019 om 03:15
Omloop is aan mijn kant (vak120) al een tijdje klaar en dat is echt geweldig geworden. Zoveel ruimte en genoeg wc's, zodat je rustig in de rust een biertje kunt halen en even naar de wc kunt.
 
EJens
 
0
7 oktober 2019 om 16:12
De tribunes aanvullen op de lange zijde maakt een heel groot verschil, zeker op de tv beelden. Blijft wel jammer dat er op de korte zijde nog zoveel ruimte is. Deze zijn helaas niet volledig op te vullen. Daarnaast zullen de gaten in de hoeken ook niet op te vullen zijn. Hoewel het gedeeltelijk opvullen wel mogelijk zou moeten zijn. Dus de Arena kan nog wel verbeterd worden. De hoeken zoveel mogelijk opvullen en de tribunes op de korte zijden tot onderaan opvullen. Hoewel ik me afvraag hoe de zichtlijnen dan zouden zijn vanaf die plekken. Nadeel van het nieuwe stadion van Feyenoord is, Vrijwel hetzelfde lelijke dak. Het voordeel is dat de tribunes rondom tot aan het veld lopen en er geen open gaten zijn in de hoeken. On Topic, Zover bij mij bekend staat het bedrag van 25 miljoen vast en word deze jaarlijks met 1,5% verhoogd. Daarnaast heeft Feyenoord geen kosten meer aan het stadion wat betreft onderhoud en renovaties. Dit zal dus ook de nodige miljoenen gaan schelen. Ook heeft Feyenoord de mogelijkheid om in de toekomst zelf ook aandelen over te nemen en alsnog de inkomsten van de revenuen te ontvangen. Echter als Feyenoord dat gaat doen gaat Feyenoord natuurlijk ook meebetalen aan de kosten van het stadion. Hiermee heeft Feyenoord alle groeimogelijkheden die de club zou willen. Voordeel is juist dat wanneer de revenuen tegenvallen Feyenoord daar geen nadeel van zal ondervinden zoalng ze zelf geen aandelen hebben van het stadion.
 
Scepticus38
 
0
7 oktober 2019 om 10:48
Jack is volgens mij niet goed geinformeerd. Het bedrag dat Feyenoord ontvangt is een gegarandeerd bedrag en geen vast bedrag. Het kan dus nog verder oplopen. Bovendien hoeft de club geen huur te betalen en bij een dergelijk stadion heb je het dan al snel over een bedrag van 10 miljoen. Verhuizing naar het nieuwe stadion gaat Feyenoord 35 miljoen aan extra middelen opleveren en dat is bijna 50 procent van de begroting. Waar Jack wel gelijk in heeft is, dat de revenuen van het stadion grotendeels naar de investeerders gaan, die investeren natuurlijk niet voor niets in het stadion. Dat is het grote voordeel van een club die een stadion in eigendom heeft, die kan de exploitatie van het stadion in de eigen begroting opnemen en daarmee die begroting fors verhogen. Dat voordeel heeft Feyenoord niet, maar dan weer wel het voordeel dat met het stadion ook niet hoeft te onderhouden. En als je naar de Arena kijkt, zijn ook daar hoge kosten mee gemoeid. Dus Feyenoord verdient minder, maar loopt ook weinig tot geen risicos aangezien men geen Euro eigen geld in het project steekt en het voor 100 procent wordt gefinancieerd door externe investeerders.