Van Hanegem bekritiseert Berghuis en is niet onder de indruk van interview
Zondag, 22 januari 2023 om 23:55

Willem van Hanegem is niet onder de indruk van het interview van Steven Berghuis. De middenvelder annex aanvaller van Ajax kreeg zondag na de Klassieker veel positieve feedback op het gesprek dat hij voor de camera voerde met Hans Kraay junior en waarin hij kritiek uitte op 'de media'. De Kromme lijkt zich niet helemaal te kunnen vinden in de woorden van de Ajacied, die in de ogen van de columnist moet accepteren dat de media over hem schrijven.

"Berghuis werd na afloop geroemd omdat hij een interview had gegeven waarin hij vertelde wat hem dwarszat", vertelt Van Hanegem in zijn wekelijkse column in het Algemeen Dagblad. "Vorige week schreef ik in deze column dat mensen niet met hem bezig moesten zijn, dat Feyenoord zonder hem inmiddels koploper was. Dat meende ik ook." De oud-middenvelder is van mening dat Berghuis zich te druk heeft gemaakt om wat er geschreven is in de media.

"Een speler die van Feyenoord naar Ajax gaat, terwijl hij in Rotterdam de aanvoerdersband droeg, moet er wel rekening mee houden dat het heel veel over hem gaat in de aanloop en op de wedstrijddag. Het zou gek zijn als er op radio, televisie en in de kranten werd gezwegen over hem. Ik zou mij daar niet zo druk om maken." Ook op het veld vond Van Hanegem Berghuis tegenvallen. "Je zag wel dat het iets met hem deed, want voor een international kwam hij wel erg weinig in het stuk voor. Al snap ik ook wel dat het geen makkelijke wedstrijd voor hem was", aldus Van Hanegem.

Berghuis werd ernstig bedreigd voorafgaand aan de uitwedstrijd bij Feyenoord. Na afloop van het duel (1-1) uitte de Ajacied forse kritiek op de werkwijze van diverse media en woorden van onder meer René van der Gijp voorafgaand aan de Klassieker. "De media hebben het lekker aangewakkerd. Ik heb hele verstandige mensen aan het woord gehoord: onze trainer en de trainer van Feyenoord. Maar ik heb ook hele domme mensen aan het woord gehoord. Dan bedoel ik bijvoorbeeld René van der Gijp, dat is de domste eigenlijk met de dingen die hij zegt", aldus Berghuis voor de camera van ESPN.

Meer nieuws
   
10:00
10:00
Clarence Seedorf: van wereldster tot onbegrepen fenomeen in Nederland
0
   
09:44
09:44
Manchester United is bereid om iedereen te verkopen, behalve deze drie spelers
7
   
09:38
09:38
PSV-speler wekt interesse van Europese clubs; vraagprijs bedraagt 20 miljoen
5
   
09:14
09:14
Oranje-opponent Frankrijk ziet basisspeler op tijd herstellen voor EK 2024
1
   
08:34
08:34
Spaans talent op proef bij Feyenoord; ook Ajax en Barcelona tonen interesse
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (114)

 
NJfromVOL
 
230
22 januari 2023 om 23:10
Willem ... een beetje inlevingsvermogen kan geen kwaad ... Dat dit wat deed met Berghuis (eerst een mens, dan een voetballer), was duidelijk... Even leek het erop dat hij zijn emoties niet de baas kon ... en daar zou ik dan ook nog volop begrip voor hebben. Berghuis had gelijk.
 
InkeMontana
 
144
22 januari 2023 om 23:20
Mja niet alleen inlevingsvermogen, hij laat ook blijken dat `ie er geen reet van begrepen heeft. Berghuis had het niet per se over dat hij belaagt werd of dat hij moeite daar mee heeft, sterker nog, hij zei dat hij de sfeer in het stadion prima vond. Hij had het er meer over dat de media het verder aan wakkert, het vuurtje verder op stookt, waardoor hij alleen maar meer belaagt werd dan wanneer de media het gewoon zou laten rusten. En daarin heeft hij gewoon gelijk, veel te veel media zijn hype en sensatie beluste platformen geworden die de boel alleen maar verder opruien.
 
 
41
22 januari 2023 om 23:54
Misschien dat ik het niet begrijp, maar volgens mij is dit wat de media sinds jaar en dag doet. Social media maakt het er niet veel beter op. Als de media ergens zijn tanden in kan zetten en daarmee ook nog goed kunnen scoren, doen ze dat. Een aanvoerder die naar de aartsrivaal gaat, is nieuws en dat verkoopt. Dat soort pikante acties, die het vermelden waard zijn, grijpen ze aan. Dat is wat de media doet, daarom snap ik de selectieve verontwaardiging niet. Dat Berghuis er emotioneel onder is, begrijp ik, maar om nu alleen naar de media te wijzen, vind ik kortzichtig. Er ligt meer aan ten grondslag vwb het hele media circus rond hem.
 
myvision
 
87
23 januari 2023 om 00:10
Nee, jij begrijpt het inderdaad niet. In de journalistiek heb je te maken met gedragscodes en ethiek. Een betrouwbare en pluriforme journalistiek is van het grootste belang voor de democratische samenleving, die niet goed kan functioneren zonder geïnformeerde burgers en een vrije uitwisseling van ideeën. In die open samenleving komt de journalist het recht op vrije nieuwsgaring toe, én de verantwoordelijkheid het nieuws waarheidsgetrouw, onafhankelijk, fair en met open vizier te brengen. Zoals De Telegraaf afgelopen weken bezig is omtrent alle soaps bij Ajax en zoals het AD ophitsend bezig was omtrent De Klassieker en met name rondom Berghuis, dat is alles behalve met een open vizier. Het is opruiend, riooljournalistiek.
 
Sirius
 
3
23 januari 2023 om 06:42
Mua, dat is echt niet van enkel deze tijd. Het valt alleen meer op vanwege het toenemende digitale aanbod en de vraag ernaar. Waar je vroeger wat kranten open moest slaan, hoef je nu maar een ''knopje'' op de telefoon in te drukken.
 
Spijkenisser
 
11
23 januari 2023 om 06:58
Wanneer de media schrijven over politica, links of rechts, die liegen is het smullen geblazen. Dan wordt er niks gezegd over familie daarvan. Simon doet het met de vrouw van Nick, oghh heerlijk om overal te horen. Berghuis maakt een pikante stap, liegt er zelfs een beetje over, en Nederland moet emotieloos worden? De media moeten stil zijn? Wat een gekte. Wat je ook schrijft of doet, de mening van een gek wijzig je niet. Massa hysterie om niks, vervolgens is er nog minder aandacht dat er miljarden verdwijnen in de zorg, als voorbeeld bij Renze (voor het eerst eens met van Rossum)
 
Formus
 
23
23 januari 2023 om 08:10
Spijkenisser: Je realiseert je dat dat van Berghuis anderhalf jaar geleden is?! Is dan toch geen nieuws meer? Maar uit het slappe excuus van de hoofdredacteur van het AD blijkt dat het heel bewust was:hij zegt dat ze juist wilden de-escalaleren door de foto van een schreeuwende Berghuis (`vergeet` ie erbij te zeggen in Ajaxshirt!) te willen gebruiken in combinatie met de tekst. Dat zegt mijns inziens al genoeg. Je weet als AD dat mensen die foto zien (wel of niet de tekst lezen!) en dat dat meer dan voldoende is om de haat weer op te laten bloeien. Heel slap excuus van de hoofdredacteur.Oh, en dat Willem het voor het AD opneemt is totaal eigen belang als AD medewerker.
 
jeroen 123
 
7
23 januari 2023 om 09:07
Inderdaad hij heeft zelf voor die overstap gekozen hij wist dat dit ging gebeuren en ik vindt dat het AD en Willem niks geks zeggen hier.
 
Tipptopp
 
8
23 januari 2023 om 09:24
@jeroen 123, dus jij vindt dat professionals (mensen die er voor betaald krijgen) maar mogen zeggen en schrijven wat ze willen en geen verantwoordelijkheid voor hun teksten en foto’s hoeven te nemen. Omdat de ander had dat mogen verwachten??? Werkelijk? Als je bewust de hersenloze tokkies stimuleert mag je wat mij betreft ook eens flink aangepakt worden. Straks gebeurt er weer eens iets en dan roept de media dat hun geen blaam treft terwijl zij olie op het vuur gooien. Berghuis doet het juist erg netjes door de media op hun bijdrage in het geheel te wijzen.
 
 
1
23 januari 2023 om 12:50
@Myvision: Dan heb jij blijkbaar je hele leven onder een steen gelegen. Formeel zou het zo moeten zijn, dat is het ideaal plaatje, maar de realiteit wijst wel anders uit. Wake up and smell the coffee, kerel! Je wilt mij toch niet wijs maken dat wat jij allemaal benoemd, de media zich hier ook altijd aan houd? Dat was misschien zo in het verleden, toen men nog meer waarde hechten aan de gedragsregels, maar in de huidige maatschappij is dat wel ver te zoeken.
 
FrankPotters
 
1
23 januari 2023 om 16:16
Maar het belangrijkste is dat zijn hele familie er last van heeft, bv. zijn oma. Daar had Willem wel idd. wat meer begrip voor mogen hebben. Die media zijn echt een crime.
 
myvision
 
63
22 januari 2023 om 23:21
Willem was een hele grote voetballer in een heel andere tijd. Die denken, ons Sjakie ook vaak, dat ze weten wat het is om dan topvoetballer te zijn in de huidige tijd maar ik denk dat hij en Sjoerd Mossou ook dat nogal onderschatten. Helemaal als je van Feyenoord naar Ajax gaat of vice versa.
 
NJfromVOL
 
29
22 januari 2023 om 23:25
In hun tijd had je Telegraaf (ajax) en AD (feyenoord) dat 1x per dag verscheen; VI 1x per week en nog wat dag- en weekbladen ... Er waren niet veel geluiden van supporters hoorbaar en publieke uitingen waren veel schaarser en meer gecontroleerd (een tirade in een ingezonden brief werd niet gepubliceerd).
 
Tinus88
 
35
22 januari 2023 om 23:31
Was ook gewoon een andere tijd. Hoorde laatst een podcast, ook AD, met Willem waarin ze een klassieker bespraken waar hij in meedeed. Ajax scoorde in de Kuip en je zag meerdere plukjes Ajacieden op de tribune gewoon juichen in een vak met Feyenoorders. Als je dat vandaag de dag zou doen mag je blij zijn als je met een blauw oog naar huis kan.
 
myvision
 
16
22 januari 2023 om 23:36
Precies NJ. Daarbij was men in die tijd denk ik nog iets minder haatdragend jegens de tegenstander en was er meer liefde voor de eigen club. Iets wat we sowieso terugzien in de huidige tijd he, we polariseren de pan uit hier. Ook op dit forum. Als je zegt dat je een Feyenoord vandaag ook niet zo goed vindt, moet je oprotten naar het gesticht hihi.
 
michiel2424
 
5
23 januari 2023 om 06:42
Dat bleek wel gisteren ja, dat de haat naar de andere club groot was bij sommigen. “Als ik geen ondergrens had was ik wel voor Feyenoord geworden”. Wie zei dat ook alweer gisteren?
 
fcknudde
 
6
23 januari 2023 om 07:37
Dat kun je ook omdraaien..Berghuis weet in wat voor tijd we leven en zou moeten weten hoe het zal zijn als aanvoerder die stap naar de rivaal te maken. Dan weet je ook dat de media alles eraan zal doen om extra aandacht/like/clicks/kijkcijfers te winnen. Dat het zijn familie ook treft vind ik ook heel naar en te ver gaan maar die Mongolen die dat doen hadden het sowieso gedaan daar hoef je echt geen schuld bij een René te zoeken.verder idd een prima interview en vind ik hem er wel dapper instaan.
 
myvision
 
7
23 januari 2023 om 08:18
@michiel, wat heeft dat met haat te maken? Ik verwacht gewoon andere dingen van Ajax dat Feyenoorders blijkbaar van Feyenoord. Heb zovaak genoten van Feyenoord de afgelopen jaren maar gisteren niet. Het was zo slecht van twee kanten met een gelijkspel als terecht resultaat.
 
michiel2424
 
12
23 januari 2023 om 08:32
Dus je suggereert dat al die mensen, waaronder ik, die voor Feyenoord zijn, " geen ondergrens" hebben, maar dat heeft dan weer niets met haat te maken?
 
djdano
 
31
22 januari 2023 om 23:37
Nee hoor, Willem heeft gelijk. Berghuis kon dit verwachten en de media doen verslag. Prima dat hij een excuus zoekt voor een slechte wedstrijd maar betrek het op jezelf.
 
Bongiorno
 
30
23 januari 2023 om 01:36
Willem begrijpt niet hoeveel doodsverwensingen Berghuis en zijn familie krijgen. Willem heeft dat nog nooit meegemaakt.
 
fcknudde
 
6
23 januari 2023 om 07:38
Nee en dat had Berghuis zelf niet kunnen bedenken? Nogmaals het is zijn keuze geweest sportief en die afweging met dit erbij heeft hij gemaakt en gekozen. Niemand maakt mij wijs dat je niet had geweten dat patiënten je op alle manieren het ergste wensen en je familie. Dan ben je echt fucking naief. (En nee daarmee keur ik het gedrag nooit goed! Voor de simpele die dat weer denken).
 
Tipptopp
 
7
23 januari 2023 om 09:18
@fcknudde, Berghuis is alles behalve fucking negatief want hij gaf al aan dat hij zich realiseert dat zijn overstap bij een groep hersenloze voor een verstandsverbijstering (?!?) zorgt. Berghuis reageert op de wijze waarop professionele (althans mensen die er voor betaald krijgen) omgaan met deze situatie. Hij is van mening dat zo’n simpele die met chocoladeletters en foto’s olie op het vuur gooien en daarna met kleine lettertjes of tussen haakjes het gedrag afkeuren, eens moet nadenken wat hij doet.
 
Gelijkmaker
 
99
22 januari 2023 om 23:11
Kromme begrijpt het niet helemaal
 
Socrates2021
 
11
22 januari 2023 om 23:13
Hij is ook al 78 natuurlijk hè, komt uit een heel andere voetbaltijd dus kwalijk kun je hem dat niet nemen
 
4fRedondo
 
20
22 januari 2023 om 23:24
Ik begrijp het dan ook niet, terwijl ik Abraham nog niet heb ontmoet. Als je tegenwoordig als bekende Nederlander of politiek functionaris per ongeluk een natte scheet laat krijg je doodsbedreigingen. Is het normaal, nee. Moet je het allemaal maar negeren, nee. Mogen kranten erover schrijven, ja.
 
Martijn R
 
21
23 januari 2023 om 04:47
@4fredondo Het gaat er natuurlijk niet alleen om waarover je schrijft, maar ook hoe je dat doet. Neem de laatste twee wedstrijden van Real Madrid hier voor de grap: "karim Benzema evenaart cijfers oud-spits Raúl met heerlijke goal uit de draai" "real Madrid toont indrukwekkende veerkracht na twee wonderschone goals" En die van Barcelona: "zuinig Barcelona heeft Frenkie de Jong niet nodig voor zwaarbevochten zege" Dan denk je: gaat best lekker met dat Real (positief), en Barcelona (negatief) loopt maar een beetje te mazzelen. Terwijl de grap is dat Barcelona het in die ene wedstrijd makkelijker had dan Real in die twee, die veel gelijker opgingen. Maar afijn, daar zal niemand persoonlijk last van hebben. Maar je ziet het ook gebeuren met Schreuder. Na iedere persco wordt het citaat eruit geplukt waarvan men denkt "dit zorgt voor de meeste controverse (en dus clicks)." Waarmee uit een hele persconferentie die misschien best prima is net die ene zin uit context wordt gehaald waarbij bij iedere Ajacied het stoom uit de oren komt. Dit beïnvloed het denkbeeld weldegelijk. Neem nou ook zo'n voorpagina van het AD. Een foto van Berghuis, de teksten "spreekkoren," "schuimbekken," "bus bekogelen" en "beetje opgefokt" er dik opgedrukt. Er staat niet net niet "landsverrader" met zijn adres op. Zo beïnvloed je mensen natuurlijk enorm. Die Berghuis situatie zit ze al hoog. En dan net voor zo'n ontmoeting gooit dit nog een emmer olie op het vuur. Of neem nou de artikelen mbt het bestuur van Barcelona als: "barcelona ‘chanteert’ Memphis bij transfer en troggelt hem 450.000 euro af" Het gaat ook om de retoriek hoe je wat brengt. Als je keer op keer iets op zo'n manier brengt, veranderd dat vanzelf hoe mensen ergens naar kijken. Natuurlijk is niet alles goed gegaan bij Barcelona de laatste jaren. Maar het nieuws wordt ook op zo'n manier gebracht, dat je tegenwoordig bij het lezen van een titel al denkt "stelletje klootzakken" terwijl dat vaak wel meevalt.
 
marocberkane
 
45
22 januari 2023 om 23:13
Ik ben het gek genoeg wel met van Hanegem eens. Als je bij Ajax of Feyenoord speelt, wordt er over je geschreven. Voor de media is dat nou eenmaal het verdienmodel. Een speler van Dordrecht zal daar minder mee te maken krijgen. Dat Berghuis daar moeite mee heeft, is vervelend voor hem, maar ik begrijp best dat de media daar geen boodschap aan heeft.
 
Tinus88
 
73
22 januari 2023 om 23:16
Tot het moment dat het daadwerkelijk tot dingen leidt waar je je nu geen voorstelling bij kunt maken, en dan spreekt diezelfde media daar schande van want van spelers blijf je af en die zoek je niet thuis op, etc, etc. De media is hier zeker niet onschuldig.
 
marocberkane
 
35
22 januari 2023 om 23:27
Ik zie het oorzaak-gevolg verband daar niet helemaal. Berghuis zal ongetwijfeld bedreigingen hebben ontvangen, maar ik denk niet dat ook maar in een enkel geval de oorzaak daarvan is geweest, dat iemand een foto van Berghuis in de krant heeft zien staan.
 
Tinus88
 
15
22 januari 2023 om 23:35
Dat denk ik ook niet. Maar als AD is die specifieke foto plaatsen een keuze en we kunnen moeilijk beweren dat die foto een deescalerend karakter had. Is ook niet de functie van de media maar ze hadden dit ook gewoon anders kunnen doen. Media hebben, helaas, nou eenmaal invloed.
 
djdano
 
10
22 januari 2023 om 23:38
Ze hebben invloed maar ze hoeven niet te deëscaleren. Het is gewoon een commercieel medium.
 
Tinus88
 
25
22 januari 2023 om 23:43
Ik merk dat ik wat moeite heb met die gedachtegang. Niet alles hoeft een financieel gewin op te leveren. Commercie ter faveure van een indivu. Zo werkt de wereld helaas, maar echt fraai is het niet.
 
4fRedondo
 
15
23 januari 2023 om 00:10
Spelers zelf gebruiken de media ook om een wit voetje bij hun fans te halen. En hoeveel opruiende teksten hebben we niet gehoord op kampioenfeestjes. Van Gaal die roept we zijn niet alleen de kampioen van A'dam, maar ook van R'dam, van heel NL van heel Europa. Waarom specifiek Rotterdam benoemen? Puur om te sneren naar de "aartsrivaal' en te scoren bij eigen fans. Berghuis die roept nooit en te nimmer voor Ajax te zullen spelen. Is het normaal dat Ajacieden dan Berghuis met de dood bedreigen: Nee. Is het normaal dat Feyenoorders Berghuis 'na zijn verraad' met de dood bedreigen: Nee.
 
myvision
 
24
23 januari 2023 om 00:24
Van Gaal riep dat in een andere tijd, 27 jaar (!!) geleden. En daarbij, misschien voelde je geprovoceerd, maar hij had gewoon gelijk. Ik zou het een eer vinden als je nog specifiek door de wereldkampioen genoemd wordt. Daarbij is het appels met peren vergelijken: Van Gaal praat voor z'n team en voor zichzelf, Berghuis praat voor z'n team en voor zichzelf. Hij geeft aan dat hij het publiek echt prima vond vandaag en dat hij de koren en het fluiten begreep. Een AD of een RTL heeft een hele andere functie in de maatschappij en dat is niet opruien. Dergelijke dagbladen neigen meer naar niveau Roddelpraat dan de ethische journalistieke regels waar ze ooit voor stonden.
 
KeeperToob
 
3
23 januari 2023 om 09:11
Berghuis die het logo elke x kust provoceert zelf ook. Hij wil meer salaris verdienen en hoger voetballen dan moet hij nu ook niet zeiken dat hij dit gezeik krijgt. Dat wist hij van te voren. Berghuis denkt omdat het over hem gaat dat de rest van Media nederland met hem rekening moet houden? Maar toen hij die overstap maakte hield hij met wie rekening? Precies met niemand want het is zijn eigen keuze. Maar nu wel verwachten dat mensen daar niet niks over vermelden in de Media?? Heel erg naïef van Berghuis, beetje verwend gedrag van hem.
 
Suarez 7
 
11
22 januari 2023 om 23:19
Ik kan beide kampen begrijpen. De media bericht nou eenmaal over een interessant verhaal en voert haar lezers wat ze willen: drama en sensatie. Dat gaat dan uiteindelijk tenkoste van de gemoedstoestand van Berghuis, en met hoe verhit alles is, kan ik begrijpen dat Berghuis daarmee zit. Ik vind niet dat een partij hier echt mis zit
 
InkeMontana
 
11
22 januari 2023 om 23:22
Maar, dat was toch ook helemaal niet de essentie van Berghuis zijn verhaal dat er over hem geschreven wordt?
 
marocberkane
 
22
22 januari 2023 om 23:53
Hij had het over een foto in het AD. Daarnaast was hij boos om een uitspraak van Van der Gijp die aangaf dat Berghuis beter thuis kan blijven. Verder gaf hij nog een voorbeeld van Jinek die het een wedstrijd op leven en dood noemde (zonder Berghuis te benoemen), wat een soort synoniem is voor een wedstrijd met grote belangen. Ik vind het allemaal niet zo wereldschokkend. Het is nou eenmaal de grootste wedstrijd die er is in Nederland en de media maken daar dankbaar gebruik van.
 
myvision
 
27
23 januari 2023 om 00:18
Jij vindt het niet wereldschokkend want jij krijgt ook niet dagelijks de doodsbedreigingen van Berghuis. Gijp kan ook niet bepalen en praten voor Berghuis want die krijgt die doodsbedreigingen van Berghuis ook niet. Mossou kan niet bepalen voor Berghuis wat de impact is van die cover, want die krijgt de doodsbedreigingen niet. Sterker nog, die geeft z'n fout niet toe maar mute iedereen die hem wijst op z'n waardeloze krant en het feit dat hij een bord voor z'n kop heeft. Over de rug van Berghuis is deze pot opgehitst en als je dat niet begrijpt, begrijp je echt niets van de impact van (sociale) media op de huidige wereld.
 
marocberkane
 
18
23 januari 2023 om 00:31
Ik zie dan ook geen oorzakelijk verband tussen iets wat Jinek zegt, en een bedreiging die Berghuis ontvangt. Daarom vind ik het ook zo opvallend dat Berghuis zo inzoomt op de media. Natuurlijk wordt er in de week voorafgaand aan de Klassieker volop over geschreven en gesproken. Dat gaat in dit geval zelfs meer ten koste van (het imago van) Feyenoordsupporters dan van Berghuis.
 
Ruiz_FCT
 
9
23 januari 2023 om 00:32
Is het AD een waardeloze krant? Staan toch aardig goed bekend volgensmij. Vind hun podcast ook best leuk. Sjoerd heeft trouwens wel toegegeven dat die foto best wat neutraler had gekund. Verder hebben ze volgensmij gewoon verslag gedaan van de feiten die er lagen. Het AD heeft bijvoorbeeld niet die feyenoord fans opgehitst om schuimbekkend een shirt van Berghuis in de fik te steken en dit te filmen. Lijkt mij.
 
myvision
 
8
23 januari 2023 om 00:37
Precies. Het AD staat aardig goed bekend. En als aardig goed bekende kranten gaan ophitsen, dan heeft dat veel meer impact dan wanneer een Roddelpraat of welke riooljournalist dat ook maar gaat doen. Mensen hebben de journalistieke codes niet meer geleerd lijkt wel. Mossou is van z'n voetstuk gevallen.
 
Ruiz_FCT
 
7
23 januari 2023 om 00:47
Want wat hebben ze precies voor wereldschokkends gedaan dan?
 
myvision
 
18
22 januari 2023 om 23:23
Weet je wanneer de media er wel een boodschap aan heeft? Als er daadwerkelijk iets met een speler gebeurt na dit ophitsen. En dan is het te laat. Juist heel goed dat Berghuis de grens aangeeft. En het is niet alleen van deze tijd, Diana kan helaas meepraten over een slechte afloop na jagende media.
 
Tinus88
 
3
22 januari 2023 om 23:27
Nouja, dit dus. Als Berghuis thuis wordt opgezocht en het ziekenhuis in wordt geslagen dan spreekt iedereen daar terecht schande van. Dezelfde media roept nu in andere bewoordingen dat hij gewoon niet zo moet klagen. Haha. Ja. Precies. Het is wachten tot het moment dat er echt iets met een speler gebeurd en het niet meer bij spreekkoren blijft.
 
memphisdepay
 
17
22 januari 2023 om 23:59
Dezelfde media roept helemaal niet dat hij niet moet klagen, ze roepen dat hij niet moet klagen dat hij in de spotlight staat. Als er iets zou gebeuren dan zou dat een absoluut dieptepunt zijn maar om de media daar voor verantwoordelijk te houden vind ik nogal ver gaan. Mag er morgen ook geen kritiek meer komen op Rutte? Want stel je voor dat het voor iemand opruiend werkt en hij hem neerschiet.
 
myvision
 
14
23 januari 2023 om 00:14
Er mag zeker kritiek op Berghuis of Rutte zijn, op de inhoud. Als beide heren hun werk niet goed doen mag daar prima over geschreven worden. Berghuis werd nu als gladiator gebruikt in een kooigevecht met 50.000 vijanden als toeschouwer waar er maar eentje van zo gek had hoeven zijn om alleen het opstellen van Berghuis al voldoende provocerend te vinden en daar iets mee te doen. Je moet de nadruk niet leggen op de overstap van partijen, dat is al 1,5 jaar geleden. Je moet de nadruk leggen op de wedstrijd zelf.
 
memphisdepay
 
7
23 januari 2023 om 00:27
Dat het 1,5 jaar geleden was klopt maar dit was wel de eerste keer dat Berghuis terug was in de kuip met publiek, toch wel het meest fanatieke publiek van Nederland. Het is gewoon een gevoelige overstap en een verhaal voor de media naar mijn mening logisch. Berghuis had beter een punt kunnen maken over wanneer Nederland is iets gaat doen aan internetbedreigingen of het grote hooligan probleem. Dan had hij naar mijn mening de groep aangepakt die het zo lastig voor hem maakt.
 
myvision
 
16
23 januari 2023 om 00:34
Berghuis maakte juist iets concreets, noemde naam en toenaam van mensen die hem onnodig een moeilijker bestaan opleveren. Die punten die jij noemt zijn vaag en onrealistisch om ineens op te lossen. Het AD koos voor opruiende covers, Jinek spreekt over leven en dood, Gijp bepaalt voor Berghuis thuis te moeten blijven. Heel concreet. Heel duidelijk. Berghuis had het niet beter kunnen doen. Het is aan de media nu.
 
Ruiz_FCT
 
8
23 januari 2023 om 00:49
Hier maak je een goed punt myvison. Concrete voorbeelden. Ik vond zelf het interview met berghuis ook echt dik prima. Vind alleen je enorme verontwaardiging naar de media wat ver gaan. Die blijven slechts de boodschapper. Don`t shoot them. Het echte probleem is nog steeds het tuig, de hooligans.
 
memphisdepay
 
3
23 januari 2023 om 00:50
Misschien heeft het een aantal bedreigingen opgeleverd maar kom op je bent zelf toch wel realistisch genoeg om in te zien dat er sowieso bedreigingen komen na zo'n overstap. Zo'n krantenkop vind ik niet bijzonder provocerend of opruiend en hetzelfde geldt voor die andere acties. Een tweetje met een wedstrijd over leven en dood kom op zeg dat wordt toch niet letterlijk bedoelt. Als ik zeg dat voetbal oorlog is bedoel ik ook niet dat de linksback de spits dood moet schieten op het veld. Berghuis had het naar mijn mening wel beter kunnen doen. Er moet meer bewustwording komen dat dit soort gedrag van supporters niet geaccepteerd kan worden en dat voetballers ook maar mensen zijn. Natuurlijk kan hij dat probleem niet oplossen dat begrijp ik ook nog wel.
 
myvision
 
9
23 januari 2023 om 00:52
Ik heb een minor journalistiek en snap er niets van dat de huidige journalisten van gerenommeerde media weglopen van hun journalistieke verantwoordelijkheid.
 
KeeperToob
 
5
23 januari 2023 om 09:17
Berghuis had ook kunnen zeggen ik deel de mening van anderen niet. Maar hij wil meteen benoemen dat het een domme uitspraak van Gijp was. Terwijl het helemaal niet dom was. Ik vind Berghuis echt als een klein verwend kind overkomen met zijn interview. Wel veel meer salaris op willen strijken door naar ajax te gaan. Prima, maar dan niet zeiken dat je bij dit soort westrijden de hoofdpersoon bent. Is toch logisch? Iedereen heeft hem hier van te voren voor gewaarschuwd, maar hij wou toch die overstap maken en dat mag ook gewoon dat is zijn goed recht. Maar niet gaan zeiken dat je dan meer aandacht krijgt bij dit soort wedstrijden dat hoort erbij en daar word je voor betaald. Tuurlijk bedreigen gaan veel te ver en zou niet moeten, maar in deze tijden zitten we nou eenmaal. Een bedreiging via social media is zo gemaakt en nee ik keur dat niet goed. Maar ik wist wel dat dit ging gebeuren en dat kon Berghuis zelf ook wel bedenken.
 
Adzevedo
 
10
22 januari 2023 om 23:35
Je mist het punt wat Berghuis hier maakt. Hoe je erover schrijft maakt uit, dit gaat over vorm, woordkeuze en sentiment. Ik denk dat hier niet door iedere medium goed over na is gedacht.Geen kwade opzet, maar niet goed over nagedacht. En daar mag je journalisten, die zelf ook steeds vaker worden bedreigd, best op aanspreken. Die directe reflex van de AD kliek om volledig in de ontkenning te gaan vind ik getuigen van weinig zelfreflectie.
 
Lunny
 
5
22 januari 2023 om 23:36
Het is logisch dat er over hem geschreven wordt. Dat hij uitgefloten wordt, spreekkoren moet aanhoren is nog uit te leggen en dat snapt en accepteert Berghuis. Echter dat het verder gaat en hij (en familie) wordt bedreigd is gewoon niet oké. De media heeft daar zeker invloed op en daar doelt Berghuis op. Zo'n tweet als wat Jinek voorlas, mag nooit een podium krijgen.
 
lfc11
 
54
22 januari 2023 om 23:14
Toch knap dat Moussou en Van Hanegem allebei het punt wat Berghuis maakte, missen. Hij vindt het geen probleem dat er geschreven of gepraat wordt over hem, maar wel de manier waarop en dat de media onnodig het vuurtje probeerden op te stoken zonder daarbij rekening te houden dat dat niet alleen Berghuis zelf raakt, maar ook zijn naasten.
 
Ruiz_FCT
 
7
22 januari 2023 om 23:30
Uiteindelijk is het niet de media geweest die heeft bedacht om ajax incognito naar het stadion te rijden of om netten te spannen voor alle tribunes. Of dat zowel ajax als Feyenoord aangaf zich zorgen te maken om de veiligheid van Berghuis. De media stookt vaak de boel op, vz zelf is er ook heel goed in, maar om nu alles op de media te schuiven gaat me te ver. Berghuis deed dit trouwens niet hoor, dat interview was prachtig, maar dat lijkt nu wel een beetje de tendens die nu heerst.
 
RUTGERRR
 
4
22 januari 2023 om 23:35
Niet alle schuld wordt op de media geschoven, maar wat Berghuis zegt klopt wel. De media, en dan vooral mensen als Vd Gijp, hebben wel het bereik om een boodschap over te brengen én ze hebben de verkeerde boodschap overgebracht. Vergeet niet dat dit er al sinds de overstap aan zat te komen he, het kwam er vandaag (en deze week) pas uit. En ik snap ergens best dat de media zich erop focust, maar het is de manier waarop dat gebeurde die niet correct is. En idd, VZ kan prima meedoen.
 
lfc11
 
6
22 januari 2023 om 23:39
Maar Berghuis stelt toch ook nergens dat de media alle schuld heeft, hij wijst enkel op de kwalijke rol die de media speelt. En daar werd het misschien ook wel eens hoog tijd voor dat iemand de media daarop zou wijzen. Goed dat Berghuis dat vandaag deed, een speler die sowieso zeer sterk overkomt in interviews naar mijn mening.
 
Ruiz_FCT
 
2
22 januari 2023 om 23:40
Mensen als van der gijp en derksen lullen al jarenlang totale onzin over alles wat je kan bedenken. Zodra ze het over een onderwerp hebben waar je toevallig zelf een beetje inzit merk je meteen hoe feitelijk onjuist ze vaak zijn. En ze komen er al die jaren al mee weg, dat vind ik bijzonder.
 
Ruiz_FCT
 
2
22 januari 2023 om 23:42
@lfc klopt dat Berghuis dat niet deed, zijn reactie was veel genuanceerder. De meeste reacties zijn nu echter: alles is de schuld van de media. Dat is de boodschap die wordt opgepikt en dat irriteert me een beetje.
 
lfc11
 
3
22 januari 2023 om 23:48
Nuance is sowieso schaars in discussies tegenwoordig, zo lijkt het. Je bent voor of tegen, meer smaken zijn er niet.
 
Redisthecolour
 
1
23 januari 2023 om 08:20
Ze hebben helemaal niet de verkeerde boodschap over gebracht. Ze hebben hun mening gegeven, dat is opzich nooit verkeerd in mijn ogen. Het is echt klinkklare onzin dat je niet mag zeggen dat je het verstandig lijkt dat Berghuis thuis blijft.
 
KeeperToob
 
3
23 januari 2023 om 09:28
Wat was er nou zo verkeerd aan de opmerking van Gijp? Hij vond het gewoon gedoe en zou het makkelijker vinden als hij niet ging spelen. Waarom mag dat niet zijn mening zijn? Om daar over te klagen vind ik echt zielig. Prima dat je die mening niet deelt, maar om die mening nu kwalijk te vinden dat slaat echt nergens op. Dus omdat gijp zegt, ik zou hem thuis laten scheelt gedoe. Daarmee stook je de boel op? Ik deel de mening niet van Gijp maar vind zijn mening ook totaal niet gevaarlijk of iets.
 
HijNiet!
 
32
22 januari 2023 om 23:14
Columnisten van het AD die in de bres springen voor... het AD. Kortom, niet al teveel waarde aan hechten.
 
Meneer Daniel
 
25
22 januari 2023 om 23:15
Allemaal die Ad gastjes die het er niet mee eens zijn. Jammer, ik had van Willem wel meer verwacht.
 
Willem1609
 
5
22 januari 2023 om 23:16
Ik vond het ook niet meer dan logisch dat Berghuis onderwerp van gesprek was tijdens deze Klassieker. Dus daarin geef ik Van Hanegem wel gelijk. Het had echter ook over de gebroeders Timber kunnen gaan of over Danilo. Wellicht gaat het daar over als het Ajax-Feyenoord is. Berghuis heeft in ieder geval uit het hart gesproken dat het hem wat deed en heeft daarbij de rol van de media benoemd. Dat is zijn goed recht.
 
JiskeFet382
 
8
22 januari 2023 om 23:55
Zeker zn goed recht maar Berghuis trekt het hier minstens zo uit zn verband als waar ie de media van beticht. Alsof een paar van die capouchonnetjes het AD lezen en denken: oh ja die Berghuis, helemaal vergreten maar die ga ik eens lekker bedreigen. Dat sentiment is er al een paar jaar bij die gasten, daar veranderen een kantineprogramma of een krant niks meer aan.
 
Adzevedo
 
20
22 januari 2023 om 23:17
Dat is wel lekker makkelijk praten als het niet je eigen gezin is wat mikpunt van bedreiging is. Natuurlijk mag er best over Berghuis zijn stap geschreven worden, maar de concrete voorbeelden die Berghuis gaf waren duidelijk. Olie op het vuur en sensatie zucht van de media die het sentiment opkloppen. Met alle gevolgen van dien voor iemand zijn persoonlijke leven. Berghuis toonde zelfs zijn begrip voor mensen die spreekkoren zongen of hem uitfloten. Maar wees enkele media terecht, waaronder het AD waarin Willem zijn columns mag plaatsen, op hun verantwoordelijkheid bij het creëren van een bepaald sentiment. Dan kan Willem zijn krantje wel proberen te verdedigen, maar dat is weinig overtuigend.
 
De Toekomst
 
6
22 januari 2023 om 23:31
Ajoh, heb jij nog de illusie dat mensen die schrijven voor De Telegraaf, het AD of vergelijkbare media oprecht inzitten met het welzijn van de mensen waarover ze schrijven? Het gaat ze om sensatie, aandacht en verkopen. Gevolgen voor anderen zijn irrelevant voor hen.
 
Adzevedo
 
7
22 januari 2023 om 23:45
Tja, het zijn niet mijn kranten. Maar het zijn ook kranten waar journalisten werken die worden bedreigd. Als het niet vanuit de criminele hoek komt dan wel van demonstranten die je het werk onmogelijk proberen te maken. Misschien dat dit voor de sportredacties niet zo is, maar ga dan even praten met je collega’s op andere reacties.
 
Bobiku29
 
17
22 januari 2023 om 23:17
`Een speler die van Feyenoord naar Ajax gaat, terwijl hij in Rotterdam de aanvoerdersband droeg, moet er wel rekening mee houden dat het heel veel over hem gaat in de aanloop en op de wedstrijddag.` Ben het hier wel volledig mee eens hoor. Ik vind iedereen die Berghuis bedreigt volkomen idioot, maar als je als sterspeler van Feyenoord de overstap maakt... tja, dan krijg je dit er helaas bij. Als je niet wil dat je gezin hieronder lijdt, is het misschien beter om die stap niet te maken. Daar moet je dan niet de media de schuld van geven
 
Tinus88
 
9
22 januari 2023 om 23:24
Maar dat laatste doet hij toch ook niet? Hij stelt alleen dat de media ervoor zorgt dat er olie op het vuur komt en daar geef ik hem ook volledig gelijk in. Hij zei letterlijk dat die spreekkoren erbij horen. Die vond hij ook gewoon prima.
 
Bobiku29
 
12
22 januari 2023 om 23:34
Helaas is het gewoon de realiteit dat je bedreigd wordt als je de stap maakt. Als de media Berghuis minder actief hadden benadrukt, had dat er absoluut niet voor gezorgd dat Berghuis niet werd bedreigd. De echte idioten waren al weken, maanden met deze wedstrijd bezig. Een kop van het AD of een tweet van Jinek is voor mensen oorzaak noch aanleiding om hem te bedreigen of iets anders raars te doen
 
Tinus88
 
5
22 januari 2023 om 23:48
O, zeker. Die mening deel ik. Een halve gare die kwaad wilt wordt echt niet kwaaier omdat Jinek er wat over post. Alleen heeft hij wat mij betreft wel een punt dat het allemaal zo breed wordt uitgemeten. Ik had er tot het donderdag in het medialandschap losging bijvoorbeeld niet eens bij stilgestaan dat het de terugkeer van Berghuis was. Maar de media heeft me daar feilloos aan herinnerd.
 
Bobiku29
 
12
22 januari 2023 om 23:58
Het wordt breed uitgemeten en ik begrijp dat hij dat vervelend vindt, maar ik denk dat hij de invloed van de media op (inderdaad) die halve gare nogal overschat. Voor de voetbalfan in het algemeen heeft de media heel erg ingezoomd op Berghuis. Ik denk echter dat bij menig Feyenoorder dit affiche rood omcirkeld was, al maanden. En dat is juist het publiek dat 'opgehitst' zou zijn. Dat betwijfel ik dus
 
myvision
 
6
23 januari 2023 om 00:27
Hoe kan hij die halvegare nou overschatten terwijl hij en z'n familie dagelijks doodsbedreiging van halvegaren krijgt? Er hoeft maar één halvegare daad bij woord te voegen en hij is dood he? Geen woorden maar daden zeggen ze dan.
 
Bobiku29
 
6
23 januari 2023 om 00:51
Myvision, ik zeg dat 'de invloed van de media op die halve gare' nogal wordt overschat. Die halve gare zelf vind ik niet overschat.
 
myvision
 
3
23 januari 2023 om 00:58
Klopt. Dat las ik niet goed. Ik denk alleen wel dat m'n punt blijft staan dat er maar één halvegare soms net dat zetje nodig heeft om daad bij woord te voegen dus lijkt me het aan de media om de boel niet heter te maken dan het al was.
 
Bobiku29
 
5
23 januari 2023 om 01:46
Kan gebeuren ??. Ben het niet met je eens, want in dat geval mogen de media niets meer melden met een scherp randje. Moet overigens wel zeggen... los van een moreel oogpunt vind ik het vergrootglas op Berghuis vanuit de media vooral ook gewoon goedkoop. Niveau Story, eigenlijk. Het is de makkelijkste manier om in aanloop naar de klassieker je blaadje vol te krijgen
 
De Toekomst
 
8
22 januari 2023 om 23:35
Dus het is de schuld van Berghuis dat hij en zijn gezin worden bedreigd? Je doet alsof hij ze meeverhuist naar een oorlogsgebied... Dit is een overstap van de ene naar de andere voetbalclub. Dat deze overstap gevoelig ligt is duidelijk, maar dat er zo op wordt gereageerd dat zijn kinderen eronder lijden mag nooit worden geaccepteerd of (deels) worden goed gepraat...
 
Bobiku29
 
13
22 januari 2023 om 23:41
Ik praat het niet goed, ook niet `deels`. Ik zeg dat het helaas de realiteit is. Dat is iets heel anders. Tuurlijk is het niet zijn schuld. Het is de schuld van een stel mafkezen. Maar om eerlijk te zijn: als ik een gezin had, zou ik alleen al uit angst niet deze overstap hebben gemaakt. En in die zin vind ik het ook weer niet helemaal fair om de media dan van alles te verwijten. Er is controverse en dat behandelen ze. Niet buitensporig, vind ik. Vervolgens verhaalt Berghuis haat vanuit fans naar hem óp de media. Maar geloof mij, die hebben niets aangewakkerd wat er in Rotterdam nog niet was. Sinds Berghuis is vertrokken gaat er geen thuiswedstrijd voorbij zonder dat ik spreekkoren over hem of zijn kinderen hoor. Ik hoop dat het ergste nu voorbij is, nu hij de terugkeer in een volle Kuip heeft gehad. Ben er wel een beetje klaar mee namelijk
 
Ruiz_FCT
 
8
23 januari 2023 om 00:05
Bobiku heeft het toch niet over schuld? Aparte conclusie die je maakt Toekomst. Het is gewoon een feit dat Berghuis al anderhalf jaar wordt bedreigd, dat er fans uit hun bed zijn gelicht en vastgezet, dat Ajax incognito naar Rotterdam moet rijden en dat Feyenoord denkt netten rondom het hele veld nodig te hebben. Daar heeft die boze media echt heel weinig invloed op gehad hoor.
 
4fRedondo
 
5
23 januari 2023 om 00:22
Ja, het is idd zijn eigen schuld. Hij weet hoeveel eencellige er rondlopen tussen de HK bij beide clubs. Berghuis is echt niet achterlijk. Dat hij desondanks de overstap heeft gemaakt, heb ik dan wel weer heel veel respect voor. Je leven niet laten beïnvloeden door deze idioten.
 
myvision
 
7
23 januari 2023 om 00:31
Hoe doe je dat precies? Je leven niet laten beïnvloeden door die idioten? Gewoon in Rotterdam gaan shoppen? Je familie kalmeren met het zijn maar eencelligen na weer een doodsbedreiging? Vraag Wilders maar hoe het is om al 20 jaar als gevangene in je eigen huis te leven. Slaat echt nergens op hoe deze verrotte maatschappij goed wordt gepraat als Berghuis terecht kritiek heeft op de opruiende media die juist als gerespecteerde naam een andere functie in de maatschappij zouden moeten hebben.
 
Bobiku29
 
11
23 januari 2023 om 00:59
Myvision, mijn punt is dat juist die idioten echt niet door de media zijn getriggerd. Die zijn hier al anderhalf jaar mee bezig. Het AD, Jinek... het zal ze een worst zijn. Mensen die Berghuis bedreigd hebben, hadden dat ook zonder de recente media-aandacht gedaan. Die spuwen namelijk al vuur sinds juli 2021.
 
myvision
 
2
23 januari 2023 om 01:05
Ik begrijp wat je zegt maar eigenlijk kan je het alleen zeggen als je dat onderzocht hebt. Feit is dat de media over de rug van Berghuis en zijn familie nog even het potje extra opwarmen en daar lijden Berghuis en z'n familie onder. Nog meer dan het al het geval was.
 
Bobiku29
 
6
23 januari 2023 om 01:59
Ik denk inderdaad dat Berghuis lijdt onder de media-aandacht én onder de bedreigingen, wat ook volkomen logisch is. Een verband zie ik echter niet. Maar... ik kan dat alleen zeggen als ik het onderzocht heb, maar jij kunt het wel baseren op het gevoel van Berghuis? Die heeft ook geen onderzoek gedaan ??. Ik heb een vrij goed beeld van de aanhang van Feyenoord. Ik hoef geen onderzoek te doen om vast te stellen dat Berghuis al anderhalf jaar een nogal hot item is. Daarmee bagatelliseer ik de situatie overigens niet, want het is vreselijk dat hij wordt bedreigd
 
Peperbus038
 
9
22 januari 2023 om 23:22
Het is jammer dat het zo moet. Maar berghuis heeft een groot risico gelopen door over te stappen als aanvoerder van Feyenoord. Dat mensen zo idioot zijn om die jongen te bedreigen is heel sneu, maar was ook te verwachten. Het is naïef om te denken dat het anders zou gaan.
 
PaulR_1982
 
9
22 januari 2023 om 23:39
Je kon het verwachten, maar dat is nog geen reden om het maar te accepteren. Berghuis is geen kind van de club, en al was hij het wel, hij heeft het recht om zijn eigen keuzes te maken, welke dat ook zijn. Hij heeft niets gedaan wat volgens de wet niet mag. En Berghuis richtte zijn aandacht in het interview juist op de media en welke rol die hebben gespeeld. In zijn ogen hebben ze de boel opgehitst. Dat is zijn mening, hij heeft het zo ervaren. Niemand anders dan hij en zijn familie kan daar over oordelen, hoe ernstig het was of dat het juist wel mee viel. Dus ook nu pakt dezelfde media, het AD (sjoerd Mossou en Willem van Hanegem) weer een rol, door het allemaal maar te bagatelliseren. Hieruit zal een aantal van de eencellige denken dat het allemaal niet zo erg is wat ze hebben gedaan. Want Sjoerd en Willem zeggen dat het allemaal mee valt. Dan kunnen ze de volgende keer nog een tandje verder gaan. Mensen, en zeker die met een platform, zouden eens meer moeten ga nadenken wat de gevolgen kunnen zijn van de stukjes die ze schrijven. Sjoerd Mossou had het nog over uitdelen en incasseren. Maar nu hij zelf zou moeten incasseren zijn ze bij het AD allemaal op hun pikkie getrapt.
 
PaulR_1982
 
6
22 januari 2023 om 23:31
Willem van Hanegem komt uit een andere tijd. Toen hij speelde was er geen social media. En waren de fatsoensnormen en de hiërarchie net ff iets anders dan nu. Ik denk ook niet dat Willem van Hanegem ooit bedreigd is, ik zou ook niet weten waarom dat zou moeten. Dus denk dat hij ook niet heel goed een inschatting kan maken hoe Berghuis en zijn familie zich de afgelopen week, of eigenlijk sinds zijn overstap naar Ajax gevoeld heeft. Daarnaast heeft Van Hanegem nu net een column bij het AD, de krant die Berghuis bekritiseerde. Lijkt me net iets te toevallig dat Van Hanegem het niet eens is met Berghuis. Het is Berghuis zijn goedrecht om het interview te geven zoals hij dat gedaan heeft. En het lijkt me dan ook niet heel verstandig van andere journalisten, analisten of ieder ander die een podium heeft met vele volgers om het verhaal van Berghuis te bagatelliseren of af te doen als onzin. Hij heeft het zo ervaren. En in plaats van direct in de verdediging te schieten zouden die mensen ook eens in de spiegel kunnen kijken en tot de conclusie komen dat ze wellicht ook net een iets andere toon hadden kunnen aanslaan.
 
Dajoowie
 
9
22 januari 2023 om 23:33
De ironie hierbij lijkt mij voornamelijk dat Van Hanegem verondersteld dat hij zich 'hier niet zo druk over zou maken' terwijl dat juist is wat Willem zelf na afloop van zijn voetballende carriere heeft gedaan. Constant zich druk maken over wat er over hem werd geschreven of gezegd in de media, waardoor hij ook bij bepaalde media niet meer wou aanschuiven (bijvoorbeeld over dat hij als ik mij niet vergis door een gat in het hek bij Utrecht was gevlucht). Nu heeft Willem het geluk gehad dat hij ten eerste altijd bijzonder gewaardeerd is geweest door het gros van de mensen in het land en de media, dus sowieso beperkt de nadelige gevolgen heeft ervaren, maar ten tweede in zijn tijd het ook nog absoluut niet zover ging als tegenwoordig. Nu is het in de essentie prima dat er in aanloop van zo'n wedstrijd wordt geschreven en gesproken over Berghuis, maar de wijze waarop is op zijn minst niet handig te noemen. Nu is het overigens ook een probleem wat breder in de media leeft, want ik kan mij ook nog herinneren (vorig jaar of het jaar ervoor) dat de Gelderlander bijvoorbeeld maar de derby tussen Vitesse & NEC bleef ophitsen, constant nieuwe artikelen en interviews met de meest zwakzinnigen binnen beide supportersgaren zodat er telkens weer een overtreffende trap was, alvorens zelf te klagen over dat ze het onveilig vonden worden en in het vervolg geen verslag meer gingen doen op de wedstrijddag zelf. Ook hierbij wist men dondersgoed wat ze moesten doen als media zijnde, want werd er bijvoorbeeld veelvuldig gebruik gemaakt van oorlogsrethoriek die vooral in Arnhem nogal gevoelig ligt. Al met al een bijzonder vervelende situatie, waarbij je beter ook Willem hier niet over kan interviewen, gezien hij al een mening heeft zonder dat hij de situatie begrijpt.
 
4fRedondo
 
2
23 januari 2023 om 00:31
Maar je hebt zelf ook hersenen gekregen toen je geboren werd. Je kan zelf nadenken, bagatelliseren, relativeren, onderzoek doen, je eigen mening vormen, andermans mening respecteren, etc.
 
myvision
 
6
23 januari 2023 om 00:41
En dat alles zou je juist verwachten van een journalist die gestudeerd heeft in plaats van ophitsen.
 
4fRedondo
 
1
23 januari 2023 om 01:01
Het is de eerste klassieker van Berghuis in De Kuip met publiek. In Rotterdam wordt de overgang gezien als verraad. En niet zozeer omdat hij aanvoerder was en 1 van onze beste spelers, maar omdat hij telkens riep nooit voor de Hoofdstedelijke te zullen voetballen. In NL zou hij alleen nog maar voor Feyenoord voetballen. Kranten interviewen de ene na de andere Rotterdammer en krijgen vrijwel allemaal verhitte reacties als het om Berghuis gaat. Toch logisch dat ze hierover schrijven. Dit leeft toch onder het voetbalminnend volk. Bij Feyenoord zijn ze ook niet achterlijk, die plaatsen netten. Ajax komt incognito naar De Kuip, ook daar zijn ze niet achterlijk. Deze beslissingen nemen ze o.a. obv wat ze in de media vernemen. En heel veel aandacht kan ook deactiverend werken.
 
Martijn R
 
7
22 januari 2023 om 23:37
De enige reactie die ik hierop kan bedenken is "ok boomer." Het loopt natuurlijk de spuigaten uit tegenwoordig. Je kan iedereen online vinden, bedreigen en weet ik veel wat. Je hebt het de hele dag het gezeik, wat de media maar op blijft zwepen. Kijk hoe gaat hier is gegaan met Barcelona sinds die Nederlandse enclave weg is. Werkelijk ieder nieuws wordt negatief gebracht. Laatst met Depay was er bijvoorbeeld een zakelijk geschil. Dat zou je dan objectief kunnen brengen. Mar dat wordt dan gebracht als "barcelona troggelt Memphis 450k af." Ja, als je dat soort dingen lang volhoudt dan beïnvloed dat mensen, kijk maar hoeveel negatiever er in toenemende mate wordt gereageerd over de club. En zo gaat dat vaker. Neem bijvoorbeeld Schreuder. Ieder interview wordt het citaat uitgeplukt welke men denkt dat ze meeste consternatie veroorzaakt en die wordt op de voorpagina geplaatst. Willem in zijn tijd had een krant, en als je iemand wilde bereiken moest je een brief sturen. Je kreeg nog geen 1% van de sh#t over je heen als vandaag de dag.
 
Ruiz_FCT
 
1
23 januari 2023 om 00:09
Haha ik zie vaak 'bijzondere" meningen van je Martijn, maar met dit verhaal kan ik het alleen maar mee eens zijn! Ben zelf misschien ook wel wat beïnvloed wat betreft Barcelona bijvoorbeeld.
 
 
1
22 januari 2023 om 23:44
Geweldig interview van Berghuis.
 
Rudeboy65
 
4
22 januari 2023 om 23:46
Verwarde Willem mist hier weer eens het punt. Het gaat er niet over dát erover geschreven en gepraat werd, het ging om wát de domme mensen waar Berghuis zich over uitliet zeiden.
 
blaugrana11
 
8
23 januari 2023 om 00:05
Hahahah de man en zijn familie worden met de dood bedreigd maar volgens mister Feyenoord moet Berghuis niet zo zeiken. Wat een club is dit zeg.
 
Toine3450
 
2
23 januari 2023 om 00:23
Willem zou zelf die bedreigingen eens moeten krijgen dan piept hij wel anders.
 
DRL80
 
2
23 januari 2023 om 00:36
Ach ja.., Van Hanegem.. Kon naar verluidt goed voetballen vroeger maar is niet zo’n slimme man. Een beetje simpel zelfs in mijn optiek. Altijd was vroeger alles beter en ook nu loopt ie weer te raaskallen. Vanwege z’n status krijgt ie daar een podium voor maar de gemiddelde reageerder op VZ heeft vaak betere en logischere teksten. Zag Arno Vermeulen, waar ik ook niets mee heb, zo ongeveer het tegenovergestelde zeggen. Maar Willempie is onderdeel van het legioen en dus zwetst hij er naast. Dat mag. Beetje triest is het wel. Maar dat is Willen eigenlijk zelf ook.
 
JK-Ajax
 
0
23 januari 2023 om 01:30
Ik vind Willem wel vaak goed maar dit is natuurlijk veel te kortzichtig, ja natuurlijk is het iets waar je over schrijft maar je ook in gedachten moet houden dat je totaal debielen niet moet voeren. Zeker in gevallen met bedreiging en alles, jezus gast waar is je inlevingsvermogen
 
binny
 
1
23 januari 2023 om 05:22
Domme reactie Wim. Heb je niet geluisterd dan? Berghuis heeft het niet per se over de aandacht, maar vooral de aandacht voor het aggressieve en alles wat er ernaast bij komt kijken. En dat het zijn hele familie bezig houdt. Berghuis eerste comeback in een volle Kuip is prima, maar alles word neer gezet op een manier waar vooral olie op het vuur word gegooid en domme geknakte mensen daar op door reageren of zien en dat soort gedrag rechtvaardigen en groot maken.
 
kenno
 
3
23 januari 2023 om 06:09
Toen je vroeger deze stap maakte, opa Willem, toen kreeg je een boze brief. Nu wordt je hele familie bedreigt, staan ze voor je deur, etc. Tijden veranderen, dus deze opmerking was misschien valide in de jaren '70, maar helaas niet meer in deze tijd. Wederom een zeer zwakke column van van Hanegem.
 
RSM1
 
0
23 januari 2023 om 07:16
Maar hij gaat wel janken omdat een citroen met een paar centen duurder is geworden, terwijl Ronaldo miljoenen aan het verdienen is...die gast moet even onder de MRI scan voor zijn hoofd hoor.
 
AFCDennis
 
1
23 januari 2023 om 08:43
Willem, Dat je een kolom mag schrijven betekent nog niet dat je dan ook een goede journalist bent. Dat bewijs je met deze woorden maar weer eens. Een goede journalist past ook wederhoor toe en dat heb jij blijkbaar niet gedaan. Pak je pen eens op en vraag aan Berghuis of je bij hem op de koffie mag en vraag hem eens of hij je een kijkje wil geven in alle haatmail en doodsbedreigen die hij ontvangt en als je dat gedaan heb, geef dan pas je mening als journalist. Hoor en wederhoor! Verder kan ik je over het algemeen nuchtere toon wel waarderen maar hier sla je de plank even goed mis. Groet, Dennis
 
willempiedebok
 
0
23 januari 2023 om 08:43
Je moet je ook inleven in Berghuis. Ik denk dat deze jongen en zijn familie een hoop voor de kiezen hebben gehad. Als je dan zo een kop ziet als in het AD dan kan je ook denken: wat wil zo een krant? Van der Gijp zijn opmerkingen raken ook kant noch wal. Wijken voor geweld en intimidatie. Woorden doen ertoe, als Derksen dag in dag uit haatzaait tegen mevrouw Kaag of Halsema dan heeft dat effect. De waarheiid is tenlslotte wat we geloven.
 
gomes1psv
 
0
23 januari 2023 om 09:18
Begrijp Berghuis wel dat hij zich extreem gezicht voelt en de cover van het AD was idd weinig chique en inhoudelijk waardeloos. Aan de andere kant is het AD geen parochieblaadje je moet de krant wel verkocht worden; in dat licht mag Berghuis blij zijn dat zijn verblijf in Watford op niets uitdraaide en hij daar geen wereldster is geworden. In plaats daarvan ging ie bij Feyenoord aan de slag en groeide er uit tot sterspeler en aanvoerder. Een logo kussende aanvoerder zelfs. Bij een club waarvan bekend is dat het de meest grote, fanatieke en asociale harde kern van Nederland heeft. Als je er dan voor kiest om tegen die achtergrond voor een hoger salaris en een handvol Champions League wedstrijden naar dé aartsrivaal gaat en de meest gevoelige transfer van deze eeuw in gang zet, kan ik weinig met het eerdere verhaal ‘ik kom uit Apeldoorn en voel daar minder bij’ en vind ik de verontwaardiging over de media ook te makkelijk. Het is enkel en alleen dat tuig op de tribune, niet René van de Gijp of wie dan ook. Neemt niet weg overigens dat ik het walgelijk vind wat die jongen over zich heen heeft gekregen en het belachelijk is dat reacties als rouwadvertenties etc leuk of acceptabel worden gevonden. Misschien dat dat soort types voor het grotere goed eens sterilisatie zouden kunnen overwegen…
 
HvdH7
 
0
23 januari 2023 om 09:40
Berghuis is een profvoetballer, die als captain naar de aartsrivaal gaat. Dat dat niet met gejuich wordt ontvangen, snapt hij zelf het best. Waar ik het niet met hem eens ben, is dat hij namen en een krant noemt die het ‘erger’ maken. Als je als captain van de grootste volksclub naar de rivaal gaat, dan ben je daar zelf verantwoordelijk voor, dat er een aantal mensen zijn die rouwkaarten, dartpijlen en knikkers voorstellen als ontvangst, staat niet voor wat veruit het grootste deel van de supporters vind. Die hopen dat hij verliest, en geen kampioen wordt. Hand in eigen boezem, en niet wijzen naar media, je kunt nu al invullen wat er gezegd en geschreven gaat worden..
 
Betweter2023
 
1
23 januari 2023 om 09:50
ik heb al jaren het idee dat van hanegem een soort spreekbuis is van iemand anders. als ik hem op tv hoor praten zie ik een niveautje sjaak swart maar in z`n columns krijg ik het idee dat deze niet van hem komen. niet dat wat er in die column staat hout snijdt maar het is gewoon niet door willem geschreven, maar door e.o.a. rotterdamse journalist ofzo.
 
dreetje888
 
0
23 januari 2023 om 10:14
willem kan zich niet verplaatsen in berghuis omdat hij uit het stenen tijdperk komt en toen de feyenoord en ajax supports bij wijze van spreken nog in één vak konden zitten zonder elkaar de hersens in te slaan omdat de ander een voorkeur heeft voor een ander shirtje . Als ik gisteren zo rondkeek wat er daar op de tribunes zitten dan is het minderwaardigehiedscomplex wel heel groot , Ik zag zlefs een man van rond de 70 jaar briezend zijn middelvinger opsteken toen een ajax speler de bal wilde pakken, FF serieus mensen wat is dat voor achterlijk gedrag ! Rivaliteit oke maar je leven hangt er niet vanaf als je club verliest hoor , even relativeren want wat ik hier zag is echt abnormaal en vind willem het dan heel gek dat hij en zijn familie zich zorgen maken om zijn leven, er hoeft maar één gek tussen te zitten die doorslaat en gekke dingen in zijn hoofd haalt en hem iets aandoet en zeg niet dat het niet kan want er zijn voorbeelden genoeg dus willem mag wel enige sypathie hebben voor zijn interview en beleving rondom deze wedstrijd en zich verplaatsen in de tands des tijd want nu komt ie over als iemand uit de oertijd .
 
suddervleesch
 
0
23 januari 2023 om 11:24
Valt mij van hem tegen dat hij zo reageert. Dit zegt dat de beste man zijn tijd heeft gehad.