Van Hooijdonk ziet 'geen eerlijke vergelijking': 'Nu past het plaatje perfect'
Vrijdag, 27 december 2019 om 23:56

Sydney van Hooijdonk beleeft dit seizoen zijn doorbraak in het betaald voetbal. De negentienjarige spits was in de eerste seizoenshelft namens NAC Breda goed voor zeven doelpunten en twee assists. Van Hooijdonk geldt als laatbloeier en vader Pierre zegt in gesprek met De Telegraaf wel te begrijpen waarom het een tijdje heeft geduurd voordat zijn zoon opviel bij de scouts.

"Als je mensen naar een jeugdwedstrijd stuurt om te kijken wie de drie besten zijn dan pakken ze altijd dezelfde spelers eruit: de jongens met een goede techniek en trucjes in hun spel. Alleen lopen daaromheen ook spelertjes bij wie het moeilijker te doorgronden is hoeveel rek erin zit. Sydney is zo'n speler. Voor zowel Sydney als mij geldt dat we geen mooie, sierlijke spelers zijn en daar moeten wij altijd tegen vechten", legt Van Hooijdonk senior uit. De jonge spits speelde tot 2016 bij Beek Vooruit, tot NAC Breda hem toevoegde aan de jeugdopleiding.

Van Hooijdonk wordt veelvuldig met zijn vader vergeleken en dat heeft volgens senior te maken met het feit dat ze als voetballers zoveel op elkaar lijken. "Als Sydney linksback zou zijn, dan was het anders. Nu past het plaatje perfect voor de mensen. Ik snap dat ergens wel, want het lijkt wel verdacht veel op elkaar. Maar wat je wel hebt is dat mensen vaak de vergelijking maken tussen de Pierre van Hooijdonk die ze kennen van Feyenoord, toen ik 31 was, en de 19-jarige Sydney nu. Dat is geen eerlijke vergelijking. Als ik kijk waar ik stond als 19-jarige dan is Sydney veel verder dan ik toen."

"Sydney is bijvoorbeeld veel sterker dan ik op die leeftijd, want in onze tijd zaten alleen bodybuilders in het krachthonk en zag je daar geen voetballers. Maar ook qua traptechniek ligt hij voor op mij. Als ik zie wat hij met zijn trap kan, dan beheerst hij op deze leeftijd al hartstikke veel", vervolgt Van Hooijdonk senior. Hij begon zijn loopbaan bij RBC Roosendaal en dat is volgens hem een significant verschil met NAC Breda, waar zijn zoon nu doorbreekt. "NAC is niet de gemakkelijkste club voor een jonge speler. NAC moet promoveren en als je wat minder speelt staat er weer een ander."

Meer nieuws
   
00:00
00:00
Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
1
   
23:55
23:55
Advocaat noemt opvallende naam voor opvolging Slot: 'Hij lijkt me zeer geschikt'
13
   
23:55
23:55
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
   
23:54
23:54
Jamie Vardy gidst Leicester City naar kampioenschap in Championship
7
   
23:45
23:45
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
20
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (16)

 
Holland8
 
14
28 december 2019 om 00:07
Nee laten we in de jeugd vooral niet aanvallers als de Messi's, Neymar's, Mbappes of Ziyech's, Promes, Neres, Sontje Hansens scouten want die kunnen hun mannetje passeren, hebben een goede techniek, zijn snel en kunnen goed bewegen. Laten we vooral de houten Klaasen die geen mannetje kunnen passeren en amper scoren of iets creeren want misschien gebeurt er wel een wonder en worden ze net zo goed als Pierre van Hooijdonk ooit is geworden. Beste Pierre, dit lijkt me een steengoed scoutingsadvies voor het scoutingsapparaat van Nac. Gelukkig doet Ajax dat anders.
 
droadnagel
 
41
28 december 2019 om 00:18
Heeft gewoon gelijk. Kijk hoeveel het niet redden terwijl ze in de D,C jeugd er wekelijks boven uit staken. Niet alle voetballers met techniek komen er. Soms duurt het gewoon wat langer voor je ontdekt word en over andere kwaliteiten beschikt dan dribbelen,passeren en een goede pass hebt.
 
Holland8
 
4
28 december 2019 om 00:28
En hoeveel redden het wel? Denk je dat Memphis middelmaat was in de jeugd of er bovenuit stak? Wat denk je van Bergwijn, Malen, Ziyech, Sontje, Brobbey, Unuvar? Ga je je knaken inzetten op de kans dat zij het gaan redden of zet je in op een jongen die er in de jeugd al niet bovenuit steekt. Nou ik weet het wel. Laten we bijvoorbeeld het Ajax van 95 nemen. Alle spelers, dus niet alleen Marc Overmars, Jari Litmanen, Patrick Kluivert of Clarence Seedorf, maar ook Frank en Ronald de Boer vielen in de jeugd heel erg op en staken er bovenuit. Logisch dat je daarin gaat investeren.
 
droadnagel
 
7
28 december 2019 om 00:40
En al die top talenten die het niet hebben gered dan ? Jaap Stam stond niet bekend om zijn techniek net als Van Bommel en zo velen meer
 
Holland8
 
6
28 december 2019 om 00:49
De Ligt viel in de jeugd ook niet op door zn fabelachtige techniek maar hij viel op zn positie centraal achterin wel op. Datzelfde gold voor Jaap Stam en Van Bommel. Dat waren atleten en vielen wel op op hun positie. Maar we hebben het hierboven over het scouten van aanvallers (met Sidney van Hooijdonk als voorbeeld). Bij aanvallers durf ik wel te beweren dat een bijzondere techniek, goed kunnen bewegen en snelheid een absolute noodzaak is wil je een topaanvaller worden.
 
Lierse1997
 
2
28 december 2019 om 09:14
Je noemt hier natuurlijk wel een aantal uitzonderlijke talenten op, maar die kiezen gemiddeld niet voor een ploeg als NAC. Op een lager niveau zal je makkelijker voorbeelden vinden.
 
Bobiku29
 
9
28 december 2019 om 00:45
Neemt toch niet weg dat clubs hun ogen open moeten houden voor spelers die op karakter ver kunnen gaan komen?
 
Holland8
 
8
28 december 2019 om 00:56
@bobiku29 Elke speler moet karakter hebben. Er bestaat een soort sprookje dat spelers met techniek en creativiteit geen karakter zouden hebben. Dat is echt onzin. Die hebben vaak net zoveel karakters als hardwerkende middenvelders maar voetballen anders. Promes heeft net zoveel karakter of meer nog dan een Veltman. Wil je het maken in het huidige profvoetbal dan moet je altijd karakter hebben. Maar karakter alleen is lang niet meer voldoende. Net zo goed als dat je het met techniek alleen ook niet redt.
 
Bobiku29
 
3
28 december 2019 om 02:18
Dat spreek ik toch ook niet tegen? Ik zeg nergens dat technische voetballers per definitie geen karakter hebben. Maar het gaat om de balans tussen karakter en techniek. Tuurlijk is alleen karakter niet genoeg.
 
MT87
 
14
28 december 2019 om 00:55
Mwah. Ik lees het anders. Van Hooijdonk heeft het specifiek over de technisch getructe spelers. Maar je hebt ook functionele techniek, positionering, overzicht, leiderscapaciteiten, werklust, spelintelligentie, traptechniek, en natuurlijk het alombelangrijke mentaliteit wat meetelt. Met 11 Sikoras red je het ook niet. Natuurlijk zijn er bepaalde randvoorwaarden waaronder je niet scout, maar ik denk dat Pierre hier vooral wil zeggen dat er meer is dan alleen techniek en trucjes. Vooral die mentaliteit zou jou, zoals ik je ken van je reacties, wel moeten aanspreken. En da's toch wel lastig scouten. Memphis heeft bv in de jeugd wel die mentaliteitsswitch gemaakt, Bazoer niet; die is nu zelfs te matig voor Vitesse. Maar ik snap wel wat je bedoelt want een Weghorst zonder mentaliteit redt het nog niet eens bij Fortuna.
 
sebuz
 
30
28 december 2019 om 00:57
Ten eerste, Pierre heeft het helemaal niet over NIET meer de technische jongens scouten. Hij zegt dat hij en zijn zoon dat niet zijn, maar in zijn ogen wel goed genoeg voor een bvo. Jij leest nu dingen tussen de regels en interpreteert dit interview compleet verkeerd imo.
 
Ijsmuts
 
1
28 december 2019 om 11:27
@holland8; heb je een vervelende Kerst achter de rug met je zure comment? vanHooijdonk zegt helemaal niets vreemds. Hij geeft aan dat sommige spelers opvallen met hun techniek en anderen niet. Hij beweert nergens dat er volledig anders gescout moet worden. Daarnaast rammelt je argumentatie nogal. Je kunt wel spelers opsommen met een mooie rechniek die doorbraken, maar noem dan ook een lijst vol spelers met een goede techniek die niet doorgroeiden en die we nooit op profniveau zagen.
 
big-poppa
 
7
28 december 2019 om 00:46
Voetbal is tegenwoordig veel meer dan met een trucje iemand kunnen passeren. Er wordt tegenwoordig verwacht dat je bereid bent om vuile meters te maken, om 90 minuten lang te werken, tactisch je taken uit kunnen voeren. Vroeger kon je op techniek er bovenuit steken zonder je verdedigende werk te hoeven doen. Ik snap dus wel wat pierre bedoelt te zeggen. Voetbal verandert met de jaren. En dat heeft niks te maken dat technische spelers niet goed kunnen zijn. Sterker nog die zie ik heel graag. Maar een man kunnen passeren is leuk voor de samenvatting. Er zijn nog zoveel dingen belangrijk zoals boven genoemd en samen maakt dat je een goede voetballer. Ik heb zoveel liever een iets mindere speler die iedere wedstrijd 200% geeft dan een speler die misschien meer talent heeft maar het maar sporadisch laat zien
 
MrKrillin
 
1
28 december 2019 om 09:24
Piere noemt allemaal zaken op waar zijn zoontje schijnbaar beter in is dan hijzelf op die leeftijd, maar vergeet de belangrijkste punten zoals de wil om het te redden en de honger. Bij Piere waren dat echt kenmerken waardoor hij ook steeds bij NL selectie zat, vooral als je kijkt welke aanvallers Oranje tot beschikking had.