Van Persie diep onder de indruk bij CL-duel Ajax: 'Het was o zo nuttig'
Dinsdag, 3 november 2020 om 15:14

Robin van Persie wordt als analist van BT Sport met enige regelmaat ingezet bij topduels in de Premier League én Champions League. In die hoedanigheid toog de oud-aanvaller vorige maand naar Amsterdam voor het groepsduel tussen Ajax en Liverpool (0-1). Van Persie raakte al voor de aftrap onder de indruk van het elftal van manager Jürgen Klopp.

"Ik zat in m'n eentje op de perstribune, waar ik al ver voor de wedstrijd de warming-up van beide teams bekeek", zo schrijft Van Persie dinsdag in zijn column voor De Telegraaf. "Normaal kom je daar niet aan toe, omdat je in Engeland langs de kant van het veld voor een camera staat of in een studio in het stadion zit." Met name Liverpool kon hem zeer bekoren. "Bij Liverpool ontdekte ik tijdens de warming-up in de Johan Cruijff ArenA een geweldig leuke afwerkoefening. Het was een combinatie van veel acties en schoten achter elkaar. Dat deden ze met acht man en o zo nuttig." Van Persie moest gelijk aan zijn rol van spitsentrainer denken. "Daar kan ik, dacht ik meteen, weer wat mee tijdens de trainingen met de aanvallers van Feyenoord."

Meer: Woerts meldt definitief akkoord Van Persie en Heerenveen; wachten op witte rook | V/d Vaart zou duo aanstellen voor opvolging Arne Slot; Afellay enthousiast

Robin van Persie: 'Nog mooier vind ik wat hij buiten het veld laat zien'

De oud-aanvaller is lovend over één van zijn opvolgers bij Manchester United.Lees artikel

Van Persie is een stuk minder enthousiast over de huidige stand van zaken in de voetballerij, veroorzaakt door de aanhoudende coronacrisis. "Waar je niet aan ontkomt, is de conclusie dat de kwaliteit van het voetbal echt minder is", zo concludeert de gewezen aanvaller van onder meer Arsenal en Manchester United. Een probleem dat in heel Europa is ontstaan. "Dat geldt voor de topclubs in Engeland net zozeer als voor de ploegen in de Eredivisie. Manchester United staat vijftiende en zo zijn er in heel Europa tal van clubs die echt onder hun niveau presteren."

Het spelen in lege stadions heeft volgens Van Persie weerslag op de meeste spelers. "De adrenaline is weg. Totaal verdwenen. Als de fans er niet bij kunnen zijn, mis je als voetballer verschrikkelijk veel. Zat het stadion tot de nok toe vol, dan stapte ik altijd het veld op met een hart dat ik voelde bonzen. Niks mooier dan volle tribunes. Ik raakte er altijd helemaal 'opgepompt' door. Ik ging mee in de emotie en dat maakt het voetbal mooier." Het is voorlopig dus behelpen tijdens wedstrijden. "Wat zie ik nu bij de spelers? Aan hun gezicht en uitstraling, als ze het veld betreden, zie ik al dat van enige adrenaline geen sprake is. Ze voelen geen druk van een vol stadion om tot het uiterste te gaan. Ik zie veel slordige ballen en veel basisdingen zijn niet goed."

Meer nieuws
   
23:55
23:55
Van Hooijdonk en Perez worden het niet eens over positie Frimpong in Oranje
15
   
23:39
23:39
Kees Kwakman voorziet 'zeer groot probleem' tijdens finale Conference League
6
   
23:04
23:04
Fiorentina schiet zich in minuut 90+1 langs dapper tiental van Club Brugge
7
   
23:00
23:00
Olympiacos zorgt voor grote stunt bij Villa en mag hopen op finale in eigen land
18
   
22:54
22:54
Bayer Leverkusen kan finale ruiken na dramatische fout van uitgefloten Karsdorp
58
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (17)

 
Pablonino
 
5
3 november 2020 om 15:38
Zeker de Nederlandse clubs hebben natuurlijk zowat 6 maanden geen serieuze wedstrijd gespeeld. En dan is het voor clubs die europees spelen ook nog een bomvol programma. Dan kan je ook niet het beste verwachten. Op deze manier kan je het EK beter af lasten, zeker als er dan geen publiek bij mag zijn. Ik ben bang dat we dan alleen maar uitgebluste elftallen te zien krijgen. Maar goed voor het geld zal het wel weer moeten doorgaan.
 
De Toekomst
 
4
3 november 2020 om 15:56
Ik vroeg me gisteren ineens af waarom landen niet 35 of 40 spelers zouden moeten/mogen selecteren voor komend EK? Selecties kunnen door overbelasting en Corona flink uitgedund raken. Je ziet nu ook al profclubs met jeugdelftallen als reserves in de problemen komen. Met een selectie van 23 of 25 man kan je zo door je spelers heen zijn en het lijkt mij niet de bedoeling dat een land op die manier wordt uitgeschakeld?
 
Maxi_Lopez
 
5
3 november 2020 om 16:43
Bedoel je dat er dan 10 a 15 spelers op een reservelijst staan en als er iemand geblesseerd raakt, je dan iemand van die lijst mag halen? Als bondscoach moet je denk ik niet eens willen om een team van 35 a 40 man te willen selecteren en meenemen naar een toernooi. Dat is nauwelijks te managen. Er komt dan veel meer bij kijken en het overzicht raak je sneller kwijt. De overbelasting verschilt denk ik ook per competitie en per voetballer envolgens mij gaan voetballers daar goed mee om. Geen enkel land heeft bijvoorbeeld 30 spelers in de Premier League lopen of speelt in de finale van een CL of EL, waardoor je zoveel wedstrijden moet spelen en overbelast raakt.
 
PSVeruit030
 
1
3 november 2020 om 16:52
Super idee! Mooie kans ook om jonge jongens mee te nemen en hun kunnen als de situatie het toelaat ook zelfs wat minuten maken op het EK. Stel je voor straks, Ihatarren, Gakpo, Stengs, Boadu, Schuurs, Unuvar en Gravenberch die al wat minuten in een EK hebben gemaakt. Anders zal het naar alle waarschijnlijkheid bij enkele van deze namen blijven. Ontwikkeling van al deze talenten kan zomaar de basis zijn voor het winnen van een EK of zelfs een WK. Zijn natuurlijk nog veel meer potentiële toppers dan alleen deze namen
 
29er
 
1
3 november 2020 om 17:01
Volgens mij moet je het probleem gewoon oplossen in plaats van het gevolg (met uitzondering van coronagevallen), en dat is de overvolle kalender. Voetballers moeten minder westrijden spelen. Schrap een nutteloze competitie als de nations league en eindeloze kwalificatiereeksen voor europese toernooien. De nationale bonden moeten zichzelf maar eens afvragen wat de toegevoegde waarde is van 20 teams in een competitie in plaats van 18 of 16 en van playoff constructies voor europese plekken of het kampioenschap (belgie). De kalender moet leger (en ja, dat resulteert in minder geld). Betreft corona is een grotere selectie een prima eenmalig iets. Aan de teammanager de schone taak om te voorkomen dat ze fulltime bij elkaar in de bubbel zitten
 
DeRede
 
20
3 november 2020 om 15:52
Wat gaan we nog een hoop plezier aan van Persie beleven. Hoe hij het spel bekijkt maar ook hoe hij onder woorden weet te brengen wat hij ziet. Nog steeds buitengewone klasse.
 
falcao1984
 
4
3 november 2020 om 16:06
Dat dachten we van veel voormalige Nederlandse topspelers. Maar één miskleun bij een club en de publieke opinie kan prompt totaal omslaan. Daar kunnen er inmiddels een flink aantal over meepraten.
 
Furrr
 
4
3 november 2020 om 15:54
Kunnen we die afwerkoefening ergens zien?
 
AjaxxxLove
 
4
3 november 2020 om 15:57
Hij heeft natuurlijk wel gelijk wat betreft beleving en niveau van het voetbal in tijden van corona. Je merkt het als toeschouwer ook. De afgelopen jaren was ik op CL-dagen de hele dag bezig met het zoeken van de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen voor de wedstrijd, was ik zenuwachtig en 'hyped'. Dat gevoel is flink minder nu het iedere week is en er helemaal geen spanning in het stadion voelbaar is. Ieder potje is een veredeld trainingsduel en dat doet toch wel pijn. Nu merk ik pas hoe cruciaal fans zijn voor de beleving van de sport.
 
Futures
 
8
3 november 2020 om 17:04
Van persie benoemt heel Ajax niet, maar toch moet het in de titel benoemt worden. Echt wat een droevig staaltje journalistiek. Hij had best een compliment mogen geven, want Ajax had al sinds maart geen topwedstrijd meer gespeeld itt Liverpool. Maar nee men geeft nóóit complimenten over de rivaal. Stel je eens voor zeg.Is trouwens een filmpje van de oefeningen?
 
HijNiet!
 
10
3 november 2020 om 17:27
Van Persie mag toch zelf zeker wel bepalen waar hij zijn column over schrijft? Schijnbaar was dit hem opgevallen, waarom zou hij dan ineens een compliment aan Ajax geven? Hij is echt niet zo kinderachtig om dat omwille van rivaliteit niet te doen hoor.
 
Futures
 
0
3 november 2020 om 21:48
Omdat dat veel meer zou zeggen dan open deuren in trappen over Liverpool.
 
PaulR_1982
 
2
3 november 2020 om 19:43
Ik vind VZ veel meer te verwijten dan Van Persie in deze. Je weet niet wat de vraagstelling exact is geweest. Als de interviewer alleen maar Liverpool gerelateerde vragen stelt, is het raar als Van Persie heel de tijd over Ajax gaat praten. Het is VZ die hier de kop boven zet, en dus Ajax benoemt terwijl het niet over Ajax gaat. Er had ook kunnen staan dat Van Persie onder de indruk was van het slachtoffer van Aston Villa, terwijl die club ook niet genoemd word. VZ weet gewoon dat Ajax hier veel clicks oplevert, dus zij zijn de kwade genius.
 
Futures
 
0
3 november 2020 om 21:49
Ja daar heb je een punt. De vraagstelling van de interviewer komt hier niet naar voren.
 
repuiztav
 
7
3 november 2020 om 20:18
Hij schrijft over het Engelse voetbal en haar clubs. Waarom zou hij in hemelsnaam een compliment moeten geven aan Ajax? Voor de bühne? Voor jouw ego? Zeg het maar...