WK-droom van Curaçao spat uiteen na late inzet op de paal; Bicentini wél door
Woensdag, 16 juni 2021 om 06:37

Curaçao is er niet in geslaagd om de finaleronde van de kwalificatiefase voor het WK in Qatar te bereiken. Het team van interim-bondscoach Patrick Kluivert, de vervanger van Guus Hiddink, kwam dinsdagavond lokale tijd niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Panama: 0-0. De 2-1 zege van Panama in het heenduel, afgelopen zaterdag in Panama-Stad, geeft zodoende de doorslag.

Panama slaagde er in Willemstad niet in om het niveau van het heenduel te evenaren. Het balbezit was voor Curaçao, dat via Juninho Bacuna ook uitzicht op een doelpunt had. Keeper Luis Mejía voorkwam een achterstand. Na nog geen uur spelen kreeg Panama een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen: vanaf elf meter. Doelman Eloy Room hield Curaçao op de been door dezelfde hoek als Édgar Bárcenas te kiezen, waarna de rebound tijdig door de defensie van Curaçao werd weggewerkt.

Het zelfvertrouwen van Curaçao groeide, terwijl Panama nerveuzer ging spelen en voor weinig gevaar meer zorgde. Acht minuten voor tijd kwamen de bezoekers goed weg toen een inzet van Anthony van den Hurk, na ruim een uur spelen ingevallen voor Rangelo Janga, tegen de paal ging. Curaçao strandt zodoende in de derde kwalificatieronde van de CONCACAF-zone, voor landen van Midden- en Noord-Amerika.

Opstelling Curacao: Room; Gaari, Martina, Lachman, Maria; Anita, Leandro Bacuna, Juninho Bacuna; Kuwas, Janga en Hooi. Invallers: Van den Hurk, Benschop en Statie.

Canada - Haïti 3-0
Waar Curaçao strandde in de tweede ronde van de WK-kwalificatiecyclus, bereikte voormalig bondscoach Remko Bicentini wél de volgende ronde. Door een eigen doelpunt van de Haïtiaanse doelman Josué Duverger en treffers van Cyle Larin en Junior Hoilett won Canada, waar Bicentini als assistent van bondscoach John Herdman actief is, in het Amerikaanse Chicago met 3-0, ruim voldoende na de 0-1 zege op Haïti. "Een gelijkspel was voldoende, maar deze 3-0 overwinning smaakt goed", reageert Bicentini in gesprek met Voetbalzone. Canada rekende in de eerste kwalificatieronde af met de Kaaimaneilanden, Aruba, Bermuda en Suriname.

"We werden bij het eerste doelpunt geholpen door de keeper, die zich lelijk vergiste in een terugspeelbal", wijst Bicentini op de opvallende openingstreffer. "Daardoor kwamen we op voorsprong, maar door de vele kansen had de uitslag ook nog hoger kunnen zijn. Jammer genoeg waren we niet effectief genoeg met de kansen die we kregen. Ook in deze wedstrijd hebben we de de wedstrijd volledig gedomineerd, met en zonder bal."

"De tweede helft ging Haïti aanvallender spelen, maar dankzij de organisatie en het verzorgde spel bleven we geweldig overeind. Vanaf begin juli nemen we deel aan de Gold Cup en in september starten we de finale ronde op weg naar het WK Qatar", blikt Bicentini alvast vooruit. Canada neemt het in de groepsfase van de Gold Cup op tegen in ieder geval Martinique en de Verenigde Staten. El Salvador had weinig moeite met Saint Kitts en Nevis (0-4 en 2-0 winst). In een hele competitie strijden Mexico, Verenigde Staten, Costa Rica, Jamaica, Honduras, Panama, Canada en El Salvador om drie directe toegangsbewijzen voor het WK. De nummer vier speelt nog een intercontinentale play-off.

Meer nieuws
   
17:58
17:58
Broers Van de Kerkhof hopen op vertrek PSV'er: 'Kunstgebit mee en wegwezen!'
6
   
17:52
17:52
Driessen noemt mogelijke opvolger Slot: 'Te Kloese was gecharmeerd van hem'
4
   
17:41
17:41
'De Telegraaf heeft keurig verzoek ingediend bij Ajax voor een gesprek, maar...'
11
   
17:08
17:08
Feyenoord moet straf uitzitten tijdens de afscheidswedstrijd van Slot in De Kuip
25
   
16:26
16:26
Romano weet het zeker: transfer van Arne Slot naar Liverpool is rond
13
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (25)

 
MrGuide
 
93
16 juni 2021 om 06:53
Zonde voor ze, maar bij elk kwalificatietoernooi is het hetzelfde in de media: een soort van hype omdat ze (curacao/suriname) ruim winnen van landen waar ze amper 11 spelers op de been kunnen brengen, en wordt het gebracht alsof ze al bijna op het eindtoernooi staan. Uiteindelijk uitgeschakeld in een stadium waar ze nog steeds ver verwijderd waren van die kwalificatie.
 
jelle1990
 
61
16 juni 2021 om 06:57
Zeker waar, aan de andere kant, Trinidad & Tobago heeft zich ooit is een keer geplaats met don Leo, dus onmogelijk is het niet. Maar normaal halen landen als Suriname en curaçao de eind ronde van de kwalificatie niet
 
AsRoma8
 
19
16 juni 2021 om 09:20
Trinidad & Tobago is ook een land van 1,4 miljoen inwoners, Curacao heeft de grootte van Haarlem ofzo.
 
AZGAESpurs
 
5
16 juni 2021 om 10:14
Nouja Tent had zich geplaatst voor het WK en toen kwam Don Leo pas maar het klopt dat Tent er bij waren _____________________________________ Edit: ik lees nu dat Tent inderdaad onder Leo zich plaatsten. Leo kwam in april 2005 en in november 2005 plaatsten zij zich. My bad!
 
blink182
 
6
16 juni 2021 om 11:03
Ze kunnen het wel halen als meer spelers voor Suri en Cura zouden kiezen, zoals Anita, Fer en ga zo maar door.
 
powned_nl
 
4
16 juni 2021 om 11:09
Zo groot al Haarlem, sure. Maar net als Suriname is de bevolking van het land/eiland zelf niet zo belangrijk als je team voor de over de heeft uit Nederlanders bestaat.
 
tyuin
 
2
16 juni 2021 om 11:11
anita stond in de basis Blink..
 
achmedn
 
2
16 juni 2021 om 11:50
Het is niet zo dat ze uit alle voetballers van eredivisie mochten rekruteren. En dan nog hebben ze Guatamala en Cuba uitgeschakeld met vergelijkbaar aantal inwoners als Nederland.
 
toss
 
10
16 juni 2021 om 09:02
En toch blijft het leuk. Bal had er ook in kunnen vliegen en dan ben je een ronde verder en op zich best dicht bij het wk.
 
Psvlld
 
4
16 juni 2021 om 09:24
Ben het met je eens hoor wat betreft de hype, alleen is het hier natuurlijk functioneel. Die landen komen steeds verder en door de groeiende belangstelling (hype), zijn steeds meer voetballers bereidt om voor deze landen uit te komen. Hoe meer het leeft, hoe groter de kans zal zijn dat je een leuke talent kan binnen halen (hoe relatief klein die kans ook is). Statisch gezien is de kans ook klein dat Oranje een eindronde wint, neemt niet weg dat we er allemaal toch stiekem van dromen.
 
jajoh89
 
11
16 juni 2021 om 09:33
Die hype valt wel mee toch? Of is voetbal gerelateerde content op een voetbalforum een hype. Ze presteren gewoon goed en dan is er meer berichtgeving over. Uiteraard sla je ook een beetje door in het amper 11 spelers op de been kunnen brengen. Ze hebben prima gepresteerd en zoals het artikel zegt waren ze gewoon dicht bij de volgende ronde wat gewoon een mooie prestatie is. Ze komen verder dan in het verleden en ze maken nog wel een keer hun debuut.
 
Gerben1978
 
0
16 juni 2021 om 10:54
2-1 en 0-0 tegen een land dat actief was op vorig WK is natuurlijk niet slecht. Het is Panama ook gelukt, dus waarom zou Curaçao niet kunnen stunten op een dag. Ik acht dat zeker niet onmogelijk en vooral omdat de aanwas niet zozeer vanuit het land komt, maar vanuit spelers die woonachtig en spelend zijn of waren in Nederland. Dit geeft hopelijk weer de nodige aandacht waardoor mogelijk meer spelers nu of in toekomst zich geroepen voelen om zich beschikbaar te stellen. Wel jammer dat het nu net niet gelukt is om de volgende ronde te bereiken.
 
achmedn
 
2
16 juni 2021 om 11:29
Curacao doet gewoon al jaren prima. Kampioen van caraibisch gebied. Geplaatst voor Gold cup, en daar kwartfinale gehaald. Wk kwalificatie poule gewonnen met veel grotere landen als Guatamala en cuba. En nu 1 goal verwijderd van laatste 8. Denk dat niemand serieus dacht dat ze zouden plaatsen voor WK ten koste van Usa, Mexico, Costa Rica of Canada ( er zijn maar 3 rechtstreekse pleä·ken). Maar ze waren 1 doelpunt verwijderd van laatste 8. Suriname was er voor het eerst een hype omdat ze nu voor het eerst net als Curacao spelers met dubbele nationaliteit konden inzetten. Maar ook hier was duidelijk dat je niet zomaar van Canada wint. Waar Suriname en Curacao naar moeten kijken is Wk 2026 waar canada, usa en mexico al zijn geplaatst en het dus een stuk makkelijker wordt
 
32candela
 
22
16 juni 2021 om 06:54
Tja, ik had ze wel gegund maar het is te weinig..over 3jaat begint er weer een nieuwe campagne, misschien met Bazoer en Loccadia, weliswaar geen wereldtop.. maar ja, ik denk dat Remco Bittencini aan het feesten is.. wat krijgen ze hier toch de deksel op hun neus
 
Cas1
 
13
16 juni 2021 om 08:03
Eigen schuld dikke Je had een hele goede coach Je moest en zou hem ontslaan Zijn brutus hiddink had haast. Gooide de heren akkoord overboord Nu uitgeschakeld. Het bestuur en trainers hebben gefaald. Ontslag is op zijn plaats
 
achmedn
 
0
16 juni 2021 om 11:47
Los dat ontslag van de bondscoach en aantrekken van Hiddink (die later aan Kluivert gaf) geen schoonheidsprijs verdiende is dat niet de reden van uitschakeling. Curaçao heeft gewoon prima gedaan. Ze hebben Guatamala en Cuba uitgeschakeld. Zelfs al mag Curaçao rekruteren onder een deel van de eredivise spelers dan nog is het en kunst om landen met evenveel inwoners als Nederland uit te schakelen. Vervolgens in playoffs tegen Panama dat op vorige WK actief was net 1 doelpunt te kort gekomen. Jammer maar is zeker geen blamage.
 
Cas1
 
1
16 juni 2021 om 12:18
Ik schreef niets over het spel van Kluivert en zijn mannen. Integendeel, ondanks het wangedrag van het bestuur en hiddink hebben deze mannen goed gepresteerd. Alle lof voor hen. Het is elders fout gegaan
 
Sirius
 
0
16 juni 2021 om 12:49
Nou ja, als je niet van een Panama kunt winnen wordt het gewoon een lastig verhaal. Een Panama is op een WK een tegenstander waar degelijke landen doorgaans moeiteloos overheen walsen. Totdat Curacao tegenstanders als Panama op kan rollen, kun je je afvragen of een WK veel zin heeft. Het lachertje zijn omdat je op een WK met 5-0 verliest terwijl je de bus parkeert, is ook niet fijn.
 
Cas1
 
1
16 juni 2021 om 13:52
Voor de spelers is het een happening. Maar ook voor de inwoners van Curacoa. Ze weten dat het amateurs zijn, dus pikken ze veel. Maar naarmate er meer "buitenlanders" in het team komen zal ook de stemming veranderen. Dan gaan ze kijken naar de kosten (en baten)
 
Sirius
 
1
16 juni 2021 om 14:47
Dat snap ik, maar het lijkt mij toch dat ze iets willen veranderen. Curacao zal toch eens zelf spelers op moeten gaan leiden, want anders blijf je afhankelijk van de C of D-garnituur van Nederland. Dat schiet ook niet op.
 
Apocalyps
 
2
16 juni 2021 om 09:55
Als je kijkt waar Curacao vandaan komt, dan had je dit maximaal mogen verwachten als prestatie. Bovendien, als je niet in staat bent om Panama te verslaan, dan heb je weinig te zoeken op een Wereld Kampioenschap, gezien de hordes die na Panama nog stonden te wachten. Het is voor zowel Curacao als Suriname zaak om op termijn het huis verder op orde te krijgen, want anders blijft het bij een droom...
 
Bobo101
 
15
16 juni 2021 om 10:11
Mwua Panama plaatste zich voor het vorige WK en als je ziet dat Curaçao er vannacht niet voor onderdeed zou het niet onmogelijk geweest zijn.
 
Apocalyps
 
0
16 juni 2021 om 11:23
@bobo101 Gek, daar was ik niet van op de hoogte (of ik ben het vergeten). Ik heb de wedstrijd zelf niet gezien, maar als ik afga op je reacties dan kan Curacao hier enigszins vertrouwen uit tanken, denk ik.
 
Bobo101
 
8
16 juni 2021 om 10:10
Je ziet wel echt dat de spelers in Nederland (En coach) zijn opgeleid. Dat eindeloze getik of terug naar de keeper zit er helaas goed in. Terwijl als je af en toe iets opportunistisch speelt je ook gevaarlijk kan worden. Waren vandaag de bovenliggende partij en er had vandaag daarom ook meer ingezeten. Vind het daarom ook zonde dat een Bazoer maar vol blijft houden aan dat laatste stukje hoop voor het Nederlands elftal want hij had net minimale verschil kunnen maken om door te gaan. Maar al met al geen schande want Panama Is al een gevestigde naam in die regio en plaatste zich ook voor het vorig WK.