Wéér 'Turkse taferelen' voor Glynor Plet: 'Het is extra zuur voor hem'
Zondag, 19 april 2020 om 08:05

Het lukt Andries Jonker vooralsnog om de spelers van Telstar tijdens de coronacrisis te blijven motiveren om individuele trainingen te blijven doen. De trainer van de Keuken Kampioen Divisie-club erkent dat één voetballer van zijn selectie het in deze periode zwaarder heeft dan anderen: Glynor Plet. De aanvaller keerde afgelopen zomer terug bij Telstar na een bijzonder onfortuinlijk avontuur bij Alanyaspor.

"Hij heeft twee jaar lang in Turkije individueel moeten trainen en dankte God op zijn blote knieën dat hij daar eindelijk van af was", vertelde Jonker bij NH Radio Sportcafé. "Maar na een half jaar bij Telstar is hij weer terug bij af en moet hij weer in zijn eentje met een bal kloten. Om die reden vindt hij het wel zwaar en dat begrijp ik ook wel."

Plet, 33 jaar, kende de beste jaren uit zijn loopbaan tussen 2008 en 2010 bij Telstar, met 39 doelpunten in 75 duels. Daarna volgden transfers naar Heracles Almelo, FC Twente en avonturen in het buitenland. De aanvaller keerde vorig jaar zomer terug naar Velsen-Zuid, waar hij dit seizoen 7 doelpunten in 21 competitieduels maakte.

"Hij is ervaren en snapt dat het nodig is, maar komt er wel voor uit dat het zwaar valt", vervolgt de trainer van Telstar. "Na twee van zulke jaren in Turkije kan ik me voorstellen dat hij zich enorm heeft verheugd om lekker te kunnen voetballen. Voor niemand is deze situatie leuk, maar voor hem is het wel extra zuur."

Plet sprak eerder met VICE Sports over zijn tijd bij Alanyaspor, waar hij in januari 2017 een contract voor 2,5 jaar tekende. "We verloren bij mijn debuut een belangrijke degradatiekraker tegen Rizespor met 3-2, maar ik scoorde wel direct", vertelde de aanvaller vorig jaar. "Alleen werd na die wedstrijd de trainer ontslagen, Hüseyin Kalpar. Hij was de man die mij had gehaald. Ik kreeg snel daarna te horen dat ik weg moest, en ik heb nooit meer in de basis gestaan." Hij speelde nota bene tussen mei 2017 en de dag van zijn rentree bij Telstar geen enkele wedstrijd meer voor de Turken.

"Ik doe al twee jaar lang precies wat de club mij opdraagt", gaf Plet aan. "Op dit moment betekent dat drie keer per dag trainen, van maandag tot en met zaterdag. (…) Ze laten je hier net zo lang rondjes lopen totdat je er helemaal gek van wordt. Ze hebben ons zelfs een tijdje op vijftig kilometer van de club laten trainen. (…) Ze hebben letterlijk in mijn gezicht gezegd: als je blijft gaan we je elke cent betalen, want geld is het probleem niet, maar je carrière gaat wel kapot."

Meer nieuws
   
00:00
00:00
Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
1
   
23:55
23:55
Advocaat noemt opvallende naam voor opvolging Slot: 'Hij lijkt me zeer geschikt'
12
   
23:55
23:55
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
   
23:54
23:54
Jamie Vardy gidst Leicester City naar kampioenschap in Championship
6
   
23:45
23:45
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
20
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (21)

 
TacticalMove
 
41
19 april 2020 om 08:49
Hoe mooi weer om zo een bevestiging te lezen. Elke professionele ploeg heeft wel shady praktijken maar in Turkije is het echt een andere level. Wat er daar allemaal in de jeugd enzo ook gebeurt is om moedeloos van te worden. Jeugdtrainers/bestuur dat grote bedragen vragen aan jonge gasten zodat ‘ze beter hulp kunnen verlenen’ (lees: gewoon omkopen zodat je een lievelingetje wordt van de trainer en je altijd mag spelen), kinderen met rijke ouders die een basisspeler ineens eruit spelen, raad maar waarom. En dan nog een enorme aantal gasten die zich jonger voordoen dan dat ze zijn, al die jeugdspelers van u17 etc zijn al 20. Dat is waarom ik ook voorstander ben om snel naar het buitenland te vertrekken, als je gescout wordt in Europa. Die Mustafa Kapi heeft bevoorbeeld 100% gelijk met willen vertrekken (geruchten dat hij aanbiedingen heeft vanuit Nederland). En tja, de eerste ploegen moet ik zelfs niet over beginnen, van de grote 3 tot in de kelder van 3e lig. Dus als je ooit nog zegt: Ik ken gasten die 10x beter spelen dan deze speler, heb je waarschijnlijk ook gelijk, want die prof was zelfs niet de beste van zijn jeugdteam.
 
Nr.11
 
26
19 april 2020 om 10:58
Zal vast wel vaker gebeuren in Turkije of anders meer extremer, maar in Nederland gebeurt het ook dat als je ouders veel geld in de club steken of bekend zijn bij de club, het kind eerder naar de eerste elftallen gaan. Ik weet nog dat wij in de B2 echt een veel betere keep hadden dan in de B1
 
TacticalMove
 
3
19 april 2020 om 11:20
Inderdaad, dit gebeurt overal. Misschien is het omdat ik Turkije beter ken dat het allemaal extreem klinkt daar, maar vanuit benelux, Frankrijk, Duitsland en nabij liggende landen hoor je dit gewoon minder. En uit eigen ervaring, in Nederland, België en Turkije weet ik dat het hier veel eerlijker aan toe gaat. Kinderen dat je kapot speelt op training mag je vanaf de bank bekijken hoe ze op het veld sukkelen. In Nederland heb je misschien ook wel favorietjes maar als je eruit ligt voor iemand anders is hij meestal ook wel een baller, tenzij zoals jij aangeeft de ouders superveel geld er in pompen.
 
AlexDeSouza07
 
31
19 april 2020 om 09:05
Ik vind de titel 'turkse taferelen' niet gepast vz. Het is geen citaat van de trainer en nu komt het op mij over alsof dit als normaal wordt beschouwd in Turkije. Zelfs als het vaker zou gebeuren in Turkije, maakt het nog geen Turks tafereel
 
zwig
 
28
19 april 2020 om 10:23
Zelfs als het vaker zou gebeuren? Iedereen weet dat het in Turkije schering en inslag is. Denk dat er weinig ploegen zijn in Turkije die niet aan moderne slavernij doen. Het geld is op papier goed, alleen heel vaak krijg je het niet. Lekker weer en een mooi land voor een korte vakantie. Voor de rest mooi links laten liggen. Politiek en de clubs zijn onbetrouwbaar
 
TacticalMove
 
1
19 april 2020 om 11:25
Dit is 50/50 vind ik. Vaak is het zo dat er geen problemen zijn met de betalingen, maar dat krijg je niet te zien natuurlijk op fora of tv. Alleen die dus niet betaald krijgen geven daar een interview over, die dat wel betaald krijgen gaan hier niet over beginnen in een interview denk ik haha. Maar ja, het is al sowieso niet goed als al 1 speler van je ploeg niet betaald zou krijgen, dat betekent al dat je het niet op de rails hebt. Dus daar heb je zeker gelijk in! En bro, politiek moet je gewoon buiten voetbal laten. In politiek is iedereen shady, van A tot Z.
 
Ajax/barca2014
 
26
19 april 2020 om 09:29
Ik begrijp ook die hele aantrekkingskracht van de Turkse competitie helemaal niet. Waarom blijven toppers als Sneijder, Falcao, Pepe, etc. er naartoe gaan? In drie van de vier gevallen wordt je er weer weggepest omdat ze kennelijk toch niet die absurde salarissen kunnen blijven betalen. Nu kunnen de absolute toppers wel een miljoentje missen, maar niet de spelers zoals Plet, Van Hintum etc. die echt de juiste keuzes moeten maken om van het voetbal te kunnen leven. Wat zijn dit voor onmenselijke praktijken om een speler 2,5 jaar rondjes te laten lopen omdat je van hem af wilt. Misschien is het een optie om er toch maar het beste van te maken en de speler nog een kans te geven? Nu is Plet natuurlijk ook niet echt een topper, maar hij heeft bij Heracles, Genk (ideale pinchitter) en ook in Israel laten zien dat hij wel kan scoren. Maar gewoon kapitaal verbranden omwille van politieke spelletjes is toch gewoon absurd.
 
tegelen27
 
32
19 april 2020 om 09:33
Ja of je zet ze terug naar de beloften en laat ze niet mee spelen omdat ze niet willen bijtekenen. Bestempelen we dat als Nederlandse taferelen dan ?
 
Ajax/barca2014
 
24
19 april 2020 om 09:54
Vertel me eens. Hoe is het mogelijk dat een speler maar 1 wedstrijd de kans krijgt om zich te bewijzen om dan vervolgens te horen te krijgen dat hij weg moet?
 
DRL80
 
7
19 april 2020 om 10:12
En in die wedstrijd (z’n debuut) nog scoort ook..
 
 
12
19 april 2020 om 10:47
Volgens Wikipedia heeft hij dar 10 wedstrijden gespeeld, met één doelpunt. Met zulkestats snap ik wel dat je gepasseerd wordt.
 
Ajax/barca2014
 
1
19 april 2020 om 11:18
En volgens Voetbalzone waren de overige 9 wedstrijden enkel invalbeurten.hij wordt dus wel degelijk na een basisplaats waarin hij nota bene scoort gewoon tot bankzitter gebombardeerd.
 
TacticalMove
 
3
19 april 2020 om 11:28
Misschien waren er gewoon wel op dat moment betere spitsen? Ik herinner mij deze speler niet hoor dus ik gok alleen maar. Het kan gewoon zijn dat hij niet als basisspeler is gehaald en er gewoon andere spelers waren die minimum hetzelfde niveau hadden. Een trainerswissel helpt ook niet natuurlijk, dat is bij elke club in de wereld zo.
 
zwig
 
2
19 april 2020 om 12:21
Serieus je komt met dit argument? In Nederland krijg je op tijd je geld en kun je met een groep meetrainen met een trainer. Niet in eens 50km buiten de stad en maar rondjes lopen. In de voorbeelden die jij beschrijft weigerde de spelers bij te tekenen of verkocht de worden. Dat is hun recht, maar een club moet ook goed verdienen, het zijn geen amateurs. Het is dus een kwestie van geven en nemen en niet alleen maar nemen zoals veel voetballers in deze situatie willen. Wat mij betreft totaal niet te vergelijken en vervelende maar begrijpelijke maatregel van de club dan.
 
Sirius
 
0
19 april 2020 om 12:23
Voor spelers in de herfst van hun carriere is dat financiele plaatje wel aantrekkelijk, lijkt me zo. Voor spelers als Sneijder, Falcao e.d. ongetwijfeld de belangrijkste reden.
 
mrwiggles
 
12
19 april 2020 om 11:51
Doet me denken aan Miralem Suleijmani in 2012 bij Ajax. Moest met de beloften meetrainen omdat ie niet wilde bijtekenen.
 
Sirius
 
0
19 april 2020 om 12:26
Het verschil is echter dat Plet uberhaupt niet speelde...
 
mrwiggles
 
0
19 april 2020 om 14:25
De ene speler wordt aan de kant gezet door een nieuwe trainer die het niet ziet zitten in een speler. De ene speler wordt aan de kant geschoven omdat ie niet wil bijtekenen. Allebei slecht als je het mij vraagt.
 
Sirius
 
0
19 april 2020 om 19:05
Waarom dan? Sulejmani is nogal onzichtbaar sinds hij bij Ajax vertrokken is, terwijl hij ook bij Ajax nooit een onuitwisbare indruk achterliet...
 
nurisahin18
 
2
19 april 2020 om 15:35
Wat een zeikerd, hij had Vagner Love die topscoorder was met 23 goals voor zich en wilde daarna niet weg omdat hij gewoon een lekker contract had. Als de club je niet wilt maar toch het geld wilt moet je gewoon accepteren dat je op de tribune zit.