Xavi vol lof: 'In mijn optiek staat alleen Lionel Messi nog boven hem'
Zondag, 5 april 2020 om 11:26

Xavi speelde bij Barcelona jarenlang samen met Lionel Messi en het duo wist met de Catalaanse grootmacht de nodige prijzen in de wacht te slepen. De huidige trainer van Al-Sadd uit Qatar praat enkele jaren later nog steeds vol lof over de Argentijnse spelmaker. Xavi vindt dat Messi vanwege zijn constante presteren een streepje voor heeft op grootheden als voormalig ploeggenoot Ronaldinho en Juventus-aanvaller Cristiano Ronaldo.

"Ronaldinho behoort tot de allerbeste spelers ooit, maar hij was wellicht niet constant genoeg", verklaart Xavi in een interview met Globo Esporte. "Misschien heeft hij hierdoor maar voor een korte periode aan de top gestaan. In mijn optiek staat alleen Messi nog boven Ronaldinho, vooral omdat hij in de laatste jaren heel erg constant is geweest in zijn prestaties. Messi is de allerbeste. Ronaldinho behoort echter tot de beste spelers ooit. Daarna komt de rest pas."

Meer: Xavi heeft spijt van zijn besluit en blijft langer bij FC Barcelona

Waar of niet waar? - Lionel Messi zou floppen in de 'fysieke' Premier League

Lees artikel

"Ik schaar Ronaldinho in het rijtje met de Braziliaanse Ronaldo, Cristiano Ronaldo en Messi", aldus Xavi, die onlangs in een interview met La Vanguardia een eventuele terugkeer bij Barcelona als trainer besprak. "Het is duidelijk dat ik op een dag wil terugkeren bij Barcelona. Ik denk dat ik als trainer wat te bieden heb aan de spelers." Er zal echter wel eerst aan een aantal eisen moeten worden voldaan. "Ik heb al duidelijk gemaakt dat ik een project voor ogen zie dat vanaf de basis wordt opgebouwd. En ik ben ook degene die de beslissingen zal nemen. Ik wil met mensen werken die ik kan vertrouwen. Giftige elementen wil ik niet in de kleedkamer hebben."

Xavi zou wel weten hoe hij Messi moet coachen bij Barcelona. "Het is een speler die, als je het goed aanpakt als trainer, zelfs als verdediger uit de voeten kan. Hij beschikt over snelheid, zowel fysiek als geestelijk. Hij beheerst alle facetten van het vak van profvoetballer. Als je hem zover krijgt om te rennen, wat doen de anderen dan? Die gaan twee keer harder rennen", zo besluit Xavi.

Meer nieuws
   
13:45
13:45
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
2
   
13:24
13:24
Van Bommel niet naar Milan; onderhandelingen met andere trainer al vergevorderd
9
   
12:58
12:58
Donkerrode kaart in Ligue 1 na karatetrap in het gezicht van tegenstander
9
   
12:30
12:30
Live meepraten in de Premier League: West Ham United - Liverpool
15
   
12:23
12:23
Derksen weet wie topkandidaat is om Arne Slot bij Feyenoord op te volgen
35
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (37)

 
barcalover123
 
5
5 april 2020 om 12:24
Naja of je nou beginnend bent of niet ik vind dat je als coach moet beslissen wie de club koopt en wie niet. Verder zal xavi speler als Vidal zeker niet in de ploeg willen hebben. Iemanr die zeikt op het moment dat ie niet speelt. Zulke spelers verstoren de kleedkamer. Denk dat xavi daar op bedoelt
 
bpreal
 
1
5 april 2020 om 12:50
Vind ik juist van niet en een gevaarlijke visie. Stel je eens voor trainer komt bepaalt x en vertrekt en nieuwe trainer komt en begint ook van alles te bepalen x spelers uit en x erin, klinkt als een totale chaos! Als club moet je naar mijn ogen een visie hebben kwa cultuur en stijl, en een goeie technische directeur die zich daar aan houd en samen met de trainer kan kijken naar aankopen. Wat Xavi hier aan het roepen is vind ik..teveel fifa gedachten naar mijn mening.
 
Japie_Krekel
 
1
5 april 2020 om 13:45
@barcalover123 ik vind wel dat een trainer inspraak moet hebben als de scouting namen aandraagt maar een trainer in zijn eentje het aankoopbeleid laten bepalen zou ik nooit aan beginnen. die moet zijn spelers motiveren en een systeem verzinnen die past bij zijn materiaal, de scouting moet kijken wat de club beter kan maken imo en dan met namen komen waaruit de trainer kan kiezen
 
Joga_Bonito10
 
4
5 april 2020 om 14:33
Dan hebben jullie beiden zitten slapen Japie en bpreal. Guardiola besliste namelijk precies wie hij wilde hebben en wie er weg mochten. En dat leverde waarschijnlijke het beste clubteam ooit op. Xavi mag van mij voor 80% inspraak hebben op het aankoopbeleid. Dan weet je zeker dat er spelers komen, voor het spel dat hij wil spelen. En niet 1 of andere popie jopie president die zelf alleen wil pronken met “sterren” die hij binnen heeft gehaald.
 
Joga_Bonito10
 
2
5 april 2020 om 14:34
Dan hebben jullie beiden zitten slapen Japie en bpreal. Guardiola besliste namelijk precies wie hij wilde hebben en wie er weg mochten. En dat leverde waarschijnlijk het beste clubteam ooit op. Xavi mag van mij voor 80% inspraak hebben op het aankoopbeleid. Dan weet je zeker dat er spelers komen, voor het spel dat hij wil spelen. En niet 1 of andere popie jopie president die zelf alleen wil pronken met “sterren” die hij binnen heeft gehaald.
 
Rochester
 
27
5 april 2020 om 11:39
Misschien dat dit een bekende reactie is, want ik heb dit al vaker geplaatst over Ronaldinho hier op Voetbalzone: maar Ronaldinho vond ik echt zo'n fantastische voetballer. Echt gewoon mijn jeugdidool en veel mensen zeggen dat je van voetbal gaat houden als je Ronaldinho hebt zien voetballen, en dat is bij mij ook echt serieus het geval. Ik zag hem voor het eerst op het WK van 2002 spelen (ik was toen 5-jaar) en sindsdien ben ik hem blijven volgen en van voetbal gaan houden. Wat hij allemaal kon met een bal, daar kon ik zo van genieten. Als 5-jarige jongetje had ik toen de droom om ook profvoetballer te worden en echt net zo goed als Ronaldinho te worden en ik probeerde toen ook altijd trucjes, schoten en alle andere dingen van hem na te doen. Maar mij lukte niet eens 'n kwart van wat hij kon. Hij had echt alles: had een techniek waar je u tegen zegt, kon het publiek echt gewoon vermaken, was erg sportief en liep vrijwel altijd met een glimlach over het veld. Zelfs nu nog, kijk ik echt iedere week wel meerdere malen naar filmpjes van Ronaldinho op Youtube (nu nog meer natuurlijk vanwege de coronacrisis, aangezien ik daardoor best veel vrije tijd heb). Ik kan daar echt zo van genieten. Maar helaas is de carrière van Ronaldinho een beetje als een nachtkaars uitgegaan, want zo goed als hij kon voetballen, zo goed kon hij helaas ook feesten en dat heeft ook impact op zijn carrière gehad waardoor hij eigenlijk best vroeg klaar was met presteren. Want toen hij zo'n 27 à 28-jaar was, was het beste er eigenlijk wel vanaf bij Ronaldinho en dat terwijl de meeste spelers dan juist op het hoogtepunt zitten. Bij vlagen was het nog steeds wel genieten van hem, maar niet meer zo goed als in de jaren daarvoor. En nu natuurlijk het bekende verhaal dat hij vastzit in Paraguay en de problemen die hij in de jaren hiervoor heeft gehad, dat doet mij als groot fan en liefhebber van Ronaldinho wel pijn..
 
DieGelbeReds
 
20
5 april 2020 om 12:01
Ronaldinho en de oude Ronaldo, beter wordt het niet! Ik keek vorige week wat filmpjes terug van Ronaldo, bizar hoe die gast kon dribbelen op snelheid met de bal aan de voet. Messi kan het ook, maar bij Ronaldo vond ik het er krachtiger (en daarmee in mijn ogen mooier) uitzien. Die schaar van Ronaldo was echt perfect. En Ronaldinho, de man met de lach en de beste uitstraling van een voetballer ooit! Sambavoetbal ten top!
 
CJordan
 
2
5 april 2020 om 13:02
Een kwart van wat hij kon? Dan kan je best een aardig potje voetballen kan ik je zeggen! In mijn ogen had Ronaldinho gelijk met, of misschien wel boven, Messi kunnen staan als hij wat minder feestjes had bijgewoond, hehe.
 
bf1994
 
7
5 april 2020 om 13:42
Gelijk met messi kwa techniek enzo wel ja denk ik. Maar leo haalt toch ongelooflijk veel meer rendement dan ronaldinho op zijn best.
 
Rochester
 
0
5 april 2020 om 13:50
Nee zo goed was ik niet. Ik kon niet eens een kwart van de dingen die Ronaldinho kon.
 
Glossiandzozo
 
2
5 april 2020 om 15:06
Ik blijf het ook altijd zeggen bij elke topic die gaat over deze heerlijke speler Ronaldinho. Hij is voor mij de allerbeste speler ooit! Gevolgd door Dennis Bergkamp. Tuurlijk geniet ik van Messi en CR7, en tuurlijk zijn het legends, maar geen speler doet mij meer genieten dan Ronaldinho. Die man was pure magie, het leek bijna alsof hij straatvoetbal op het veld speelde. Van het passen met zijn rug, no looks, schaar, akka, wipjes over de verdedigers. Een en al genieten. Er is geen enkele speler die zijn techniek en dribbels had en nee ook Neymar niet. Door Ronaldinho ben ik nog meer van het spelletje gaan houden. Met veel nostalgie bekijk ik nog steeds zijn videos op YouTube. Wat was dat een heerlijke speler.
 
robyopursg
 
19
5 april 2020 om 11:41
Ik denk dat ik het wel eens ben met Xavi. Messi is de allerbeste voetballer ooit, vanwege zijn niveau, die hij zijn hele leven lijkt vast te houden. Maar zeg ik iets vreemds als ik zeg dat de piek van Ronaldinho hoger lag dan die van Messi? De dingen die hij met de bal en met verdedigers deed, waren ongelooflijk. Hij hield het helaas alleen niet lang vol.
 
AjaxCunian
 
34
5 april 2020 om 11:49
Ja best vreemd. Het is zeker leuker om naar te kijken, maar Messi heeft het niveau van Ronaldinho vertaald maar efficiëntie. Laten we niet doen alsof Messi Inzaghi is, toentertijd loet hij ook elke wedstrijd bizarre dingen zien en zijn records spreken voor zich. Hij heeft ook menig ploegen/top defensies helemaal laten beven.
 
DieGelbeReds
 
9
5 april 2020 om 11:58
Of de piek van Ronaldinho of Messi hoger is, is voor mij niet zo relevant. Als ik mag kiezen tussen een filmpje met hoogtepunten van Ronaldinho óf een filmpje met hoogtepunten van Messi, dan zou ik altijd voor Ronaldinho kiezen. Voetbal is entertainment en als iemand charisma en uitstraling had, dan was het Ronaldinho wel.
 
AjaxCunian
 
12
5 april 2020 om 12:10
Kan ik me zeker voorstellenn, al denk ik niet dat voetbal stopt bij entertainment per se. Maar Ronaldinho is absoluut een van de besten aller tijden geweest, geniaal goed.
 
barcalover123
 
8
5 april 2020 om 12:28
Het is maar wat je dus zelf leuker vind he. Ik kan bijvoorbeeld uren kijken naar Iniesta of Pirlo en bij ronaldinho heb ik dat minder. Vind ronaldinho en geweldenaar maar messi is gewoon fe beste van de 2. Voetbal draait ook om winnen en dingen doen die mensen niet vergeten. Denk dat messi net iets meer heeft dan Dinho.
 
Stijlvol
 
1
5 april 2020 om 17:41
Plus1! Ronaldinho was voetballend gezien het allergrootste voorbeeld voor vele voetballers. Bijna iedereen in het voetbalteam wilde Ronaldinho zijn. Een entertainer is het, van buitenaards niveau. Maakte Real Madrid compleet ten schande in het Bernabeu. Een luid applaus van het Hala Madrid volk volgde. Dan heb je impact gecreerd. Waanzin. Buitengewoon.
 
VoetbalPassie
 
8
5 april 2020 om 12:27
Geef mij maar Zidane, op alle vlakken beter dan Ronaldinho en heeft het bewezen zowel bij Juve als Real als Frans elftal.
 
bf1994
 
16
5 april 2020 om 12:41
Als het puur op bewijs aankomt heeft ronaldinho het toch ook bewezen bij braziliaans elftal, barcelona en PSG.
 
consy
 
0
5 april 2020 om 17:55
Op alle vlakken? Lachwekkend, Ronaldinho was technisch beter.
 
LePenseur
 
6
5 april 2020 om 13:04
Mooi dat Xavi ook de de Braziliaanse Ronaldo noemt, net als Zidane vorig week zei dat hij hem de beste vindt waar hij mee heeft gespeeld. Wat een indruk heeft die jongen achtergelaten in effectief 5-6 jaar.. misschien wel de beste ooit. Sterk, snel, enorm doelgericht, effectief, enorm technisch, zowel in de voeten als in de diepte sterk.. Tja...completer kan haast niet.
 
AjaxCunian
 
2
5 april 2020 om 15:33
Nouja Messi, wellicht niet sterk en zeker niet zo snel. Maar inzicht, passing en zowat de beste afmaker die we kennen, gruwelijke trap. Iedereen vergeet dat hij 1 jaar in de spits speelde en er toen 91 inschoot.
 
LePenseur
 
0
5 april 2020 om 16:42
Oh ik ziende statistieken ook wel he! Dat jaar van Messi was buitenaards. Al blijft het allemaal moeilijk vergelijken met andere tijden en andere type spelers. Misschien ben ik ook niet heel objectief als PSV’er en Real supporter. Tegelijk was ik jong toen R9 schitterde, later (nu in de tijd van Messi en Ronaldo) kijk je toch wat nuchterder.. dat zal ook meespelen. Misschien moet ik Messi wel beter vinden, maar wil ik het niet uitspreken ??.
 
Joy4ever
 
1
5 april 2020 om 13:13
Maradona blijft uiteraard de allerbeste ooit.
 
ElPhenomeno
 
8
5 april 2020 om 13:29
R9 in dat seizoen bij Barca was nog beter dan Ronaldinho in 2006 bij Barca en Leo in 2012. fenomenaal seizoen van hem bij een uiterst matig Barca, ook nog in zijn debuutjaar.
 
barcalover123
 
7
5 april 2020 om 13:56
Ik kan noet oordelen want heb r9 niet zoen voetballen bij Barça maar beter dan messi van 2012? Hmm messi scoorde dat jaar 91 doelpunten en gaf ook tientallen assists. Over zijn spel ga ik et niet eens over hebben. Lijkt me niet dat Ronaldo beter jaar had gedraaid. Dus ben benieuwd naar je argument. Niet hatelijk bedoeld verder maar meer omdat ik R9 niet heb zien voetballen bij Barça dus vind het lastig te geloven
 
ElPhenomeno
 
4
5 april 2020 om 14:02
Ja als je er 49 maakt in 47 duels in een team wat UEFA cup voetbal speelt. Kijk zijn thuiswedstrijd tegen Valencia maar terug, onnatuurlijk gewoon.
 
Joga_Bonito10
 
9
5 april 2020 om 14:43
@ barcalover123,Ik heb R9 ook zien voetballen. En hij was in dat jaar bij Barca en bij Inter absurd en van een andere planeet. In 2002 en bij Real was hij al niet eens meer zo gruwelijk goed als die jaren bij Barca en Inter. MAAR, hij was niet beter dan Messi in z’n absolute prime. Jij hebt het over 2012, de Messi van 2008-2011 is het allerbeste wat er ooit is laten zien op een voetbalveld. En enkele losse seizoenen erna kan ik ook zo voor je benoemen. Messi was een completere voetballer. Afmaker, vleugelflitser, spelmaker en spelverdeler in 1. Ronaldo was een pure nummer 9. En er is geen betere nummer 9 geweest dan Ronaldo en ik zeg je, die zal er ook niet komen.
 
bf1994
 
2
5 april 2020 om 13:39
Ben mee eens. Messi inderdaad de betere. Mensen zeggen vaak dat messi 2012 piek messi is. Maar ik denk persoonlijk dat messi van 2010-2011 en van 14-15 nog een hoger niveau haalde. Messi van 2010/2011 is dan naar mijn mening ook de beste speler ooit.
 
Afcawesome
 
1
5 april 2020 om 13:50
Tja,voor mij is en zal het altijd Johan Cruijff blijven. Wat deze man heeft gepresteerd binnen het voetbal, ook qua denkwijze en manier van voetballen. Zowel bij Ajax als bij Barça, dan is de keuze zo gemaakt. Plus als trainer en qua inzicht ook een meastro. En ook nog is een keer geen ego of rare maniertjes of tatoeages. En hij heeft ook er ook voor gezorgd dat voetballers een goed salaris kregen. (Tegenwoordig in mijn optiek een veel en veels te hoog salaris. Het heeft een beetje té goed gewerkt) Maar daardoor zullen veel voetballers van nu hebben gekozen voor het voetbal. Als je er nu nog steeds weinig mee zou verdienen,hadden misschien sommige van de geweldenaren die we hier zien,niet eens gekozen voor het voetbal. Dus ja, voor mij is Johan Cruijff de allerbeste.
 
Anunciato32
 
1
5 april 2020 om 15:06
Nog zo een die Ronaldinho tot de beste voetballer schaart. Begrijp mij niet verkeerd Ronaldinho was een prachtige voetballer, maar in no way the beste! Hij heeft niet constant gepresteerd en zijn verval kwam al vroeg.Vaak haalt men dat aan als excuus blablabla,om de beste te zijn moet je constant presteren en niet met mooi weer een balletje hooghouden!De beste zijn C.Ronaldo en Messi! Het is welliswaar een mening die zowaar feitelijk is!
 
Glossiandzozo
 
0
5 april 2020 om 15:11
Mij goeie gunst, insinueer jij hiermee dat Ronaldinho een mooi weer voetballer was?
 
Anunciato32
 
0
5 april 2020 om 15:57
In wijze wel ja,op enkele hoogtepunten na die natuurlijk niet achterwege kunnen worden gelaten!
 
Glossiandzozo
 
0
6 april 2020 om 02:02
Jij hebt er geen kaas van gegeten.
 
Forza Milan
 
0
5 april 2020 om 18:42
Wat was Ronaldinho toch een prachtvoetballer. Jammer dat hij dat niveau niet nog jaren heeft kunnen volhouden net zoals CR7 en Messi. Alhoewel ik het fantastisch vond dat hij toch nog even in Milaan heeft gespeeld. Niet op zijn best, maar je zag af en toe toch nog steeds waar hij toe in staat was. Top voetballer, alleen maar respect!