Ziyech scoort al 125 schoten van buiten de zestien niet in de Eredivisie
Zaterdag, 2 december 2017 om 18:20

Ajax lijkt zich in de strijd om het kampioenschap nauwelijks meer puntverlies te kunnen permitteren, want de achterstand op PSV bedraagt na dertien speelronden acht punten. De Amsterdammers nemen het zaterdag op tegen FC Twente, de nummer zestien van de Eredivisie. Opta blikt vooruit op het duel in De Grolsch Veste, zaterdag vanaf 18.30 uur.

o FC Twente won slechts één van de laatste vijftien Eredivisieduels met Ajax: de thuiswedstrijd van vorig seizoen (11 december 2016, 1-0).

o Ajax wist van alle huidige Eredivisieploegen alleen tegen FC Twente niet tot een uitzege te komen in de laatste vier Eredivisieseizoenen.

o FC Twente verloor 61 procent van de Eredivisieduels met Ajax (62 van de 102), tegen geen enkele andere Eredivisieploeg verloor Twente meer dan de helft van hun Eredivisiewedstrijden.

o De Tukkers kwamen onder Gertjan Verbeek tot gemiddeld dertien balcontacten in de vijandelijke zestien, in de tien duels daarvoor lag dit gemiddelde op 24 balcontacten in het strafschopgebied van de tegenstander.

o Van alle spelers die dit seizoen minimaal vijftig persoonlijke duels aangingen is Stefan Thesker de hoogst genoteerde speler, die niet bij de traditionele top drie speelt, wat betreft het winstpercentage van de deze duels (67,7%).

o Ajax kwam tot veertig doelpunten in de eerste dertien speelronden van dit seizoen, de laatste keer dat de Amsterdammers er meer maakten in de eerste dertien competitieduels was in het seizoen 1997/98 (48 - ook 40 in het seizoen 2009/10).

o De Amsterdammers incasseerden elf doelpunten in de eerste dertien duels dit seizoen, in de afgelopen tien seizoenen lag dit aantal slechts één keer lager (7 in het seizoen 2015/16).

o Ajax is de enige Eredivisieploeg die nog geen treffer van buiten het strafschopgebied incasseerde, de laatste tegentreffer voor de Amsterdammers van buiten de zestien werd gemaakt door Jürgen Locadia (op 23 april 2017 tijdens PSV - Ajax).

o Hakim Ziyech kwam niet tot scoren met zijn laatste 125 schoten van buiten het strafschopgebied in de Eredivisie.

o FC Twente is samen met VVV de enige Eredivisieploeg waartegen Ziyech in actie kwam zonder een treffer te noteren.

Meer nieuws
   
11:31
11:31
Vertrekt Gimenez bij Feyenoord? Spits brengt bezoek aan Premier League-duel
11
   
11:02
11:02
Premier League-clubs komen budgetplafond overeen: dit zijn de details
12
   
10:51
10:51
VZ Kort: Deadline verstreken, nog drie potentiële bondsvoorzitters KNVB over
77
   
10:26
10:26
V/d Vaart poogt transfertarget uit Oostings hoofd te praten: 'Niet verstandig'
21
   
09:50
09:50
Clubleiding van Inter niet blij met actie Dumfries en denkt na over sanctie
41
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (32)

 
SocioFan1
 
47
2 december 2017 om 10:24
Wat is dit? Ik krijg echt steeds meer het gevoel dat spelers met een andere afkomst bij Ajax minder snel mogen falen dat de Nederlandse spelers (uit eigen kweek). Younes wordt vaak genoeg met de grond gelijk gemaakt, vorig seizoen was Traore vaak de pineut. En spelers als Veltman e.d. mogen oneindig fouten maken. Ziyech is zowat de beste speler, vorig seizoen onder Bosz veel beter dan dit seizoen, maar nog steeds belangrijk. Ik zou eerder deze speler koesteren i.p.v. uit te fluiten e.d. En ja kritiek uiten mag, maar wel onderbouwde kritiek die terecht is. Ik mis wat rechtvaardigheid bij dit Ajax en de fans.
 
wolterx
 
24
2 december 2017 om 10:35
En voor die 125 schoten -dus de goal- had hij ook al een hele lange reeks van schoten die niet doeltreffend waren. Was in het buitenland samen met Diamanti zelfs gebruikt als voorbeeld van hoe je als middenvelder niet moet spelen, Diamanti schoot nog veel meer maar schoot er wel jaarlijks 3 in dan. Als hij van die 125 schoten de helft gewoon bij zelfde kleur had gekregen was dat zijn spel al enorm veel ten goede gekomen. Je zou toch denken dat iemand bij Ajax tegen Ziyech zegt dat hij ermee moet stoppen want dit soort grapjes kan je in een topcompetitie niet gaan doen.
 
Finalvoetbal
 
39
2 december 2017 om 10:33
Wat een onzin zeg om het te gooien op afkomst. Overigens kans je Ziyech niet vergelijken met die andere jongens want Ziyech is een Marokkaan maar ook een Nederlander. Ajax is altijd kritisch geweest op zijn spelers. Uitfluiten vind ik er zelf ook niet bij horen, maar dit soort statistieken zijn toch juist onderbouwd. Hij schiet gewoon te vaak op goal zonder resultaat. Beter geeft Ziyech de bal gewoon voor want dan is hij veel gevaarlijker.
 
JasonRhijn
 
7
2 december 2017 om 10:40
Je snapt er blijkbaar niks van. Ziyech is misschien de beste speler. Maar als jij zo simpel keer op keer foute ballen geeft. Mag het publiek kritisch zijn? Dacht jij dat zij het erg vinden als er geen fouten worden gemaakt. Dat boeit niemand in de arena alleen Ziyech heeft een nonchalante houding en hij kan veel meer. Vandaar dat men er etentjes zat mee was. De eerste helft was niet om aan te zien. En gebruik het woordje afkomst niet zo. Dat slaat nergens op.
 
buitenspelval
 
51
2 december 2017 om 10:53
@SocioFan1 Wat is wat? Doel je op het feitje, dat Ziyech al 125 schoten van buiten de zestien meestal een afzwaaier afleverde die niet tot doelpunt werd gepromoveerd? En dat het benoemen van dit feitje een racistische grond heeft en te maken heeft met een ander afkomst?Tja, achter elke boom een vijand zoeken is ook een kunst. Ten eerste geeft VZ dit feitje aan en komt deze niet van Ajax of Ajax-supporters. Ten tweede is 125 afzwaaiers en missers produceren een opvallend gegeven, te meer omdat Ziyech met afstandsschoten in zijn Twentetijd in meer succes resulterende en ten derde is je insinuatie dat het racisme betreft tamelijk ver gezocht en een baude beschuldiging die nergens op gebaseerd is of slaat.Selectief de soms terechte kritiek Younes en Traoré noemen om je punt te ondersteunen, omdat deze spelers ook van buitenlandse (getinte?) afkomst zijn, maar harde en soms terechte kritiek op jongens als Blind, Dijks (Hollandse jongens) Boilesen en Andersen (eigen kweek) te verduren kregen niet meenemen of negeren? Waarschijnlijk omdat het je racistische vermoeden en suggestieve argumentatie onder zal uithalen? En hoe je er bij komt dat Veltman altijd verschoond is gebleven van kritiek... Die jongen is bij veel Ajax-supporters pispaal nr 1..Totaal onzinnig, ongegrond en onbehoorlijk om Ajax, die nota bene de jongens van buitenlandse afkomst die jij noemt zelf gehaald heeft, en zijn supporters te betichten van racisme. Ziyech zijn afstand schoten wekken al een hele tijd irritaties op, zijn onzuiver als maar kan en missen letterlijk elk doel. Dat statistische feitje behoeft dan ook verdere onderbouwing. Kritiek daarop mag dan ook zeker geuit worden of worden benoemd.
 
marrene
 
6
2 december 2017 om 11:45
Onzin. Veltman krijgt het hele seizoen al bakken met kritiek. Trouwens vorig seizoen ook. Je eigen spelers uitfluiten vind ik ook niet goed. Maar Ziyech speelt gewoon slecht, grossiert in balverlies en daar komt zijn irritante houding nog bij. Altijd dat verongelijkte, verschrikkelijk. Iemand die binnen het veld, maar ook daarbuiten toont laks te hebben aan alles en iedereen roept dat over zichzelf af. Wat mij betreft in januari snel verpatsen.
 
NTL-30
 
4
2 december 2017 om 16:29
Dat is gewoon heel negatief. Vorige week was hij ook een helft zeer matig...daarna tovert hij een paar heerlijke paasjes van de schoen waaruit (in sommige gevallen( gescoord wordt. Maar waar ligt de nadruk...het nagatieve. Als elke prof zo behandeld zou worden gaat werkelijk elk balletje breed of terug.
 
JordyB
 
14
2 december 2017 om 15:53
Alarm!!! Alarm!! Slachtofferrol alert, slachtofferrol alert! Ziyech verspeelt te veel ballen, ondanks dat hij een klasbak is. Traore was een egoïst pur sang, heeft veel eindballen zwaar verpest voor iemand die bij Chelsea onder contract stond en zijn dikke salaris door Ajax werd overgenomen gedurende de huur. Younes krijgt niet eens een strandbal in een leeg doel. En Veltman heeft kredits? Aub man, ik breng het liefst veltman zelf nog naar een balophetdakclub en ik zou die club nog geld toegeven ook. Klaar nu?
 
BadrMaghrani
 
2
2 december 2017 om 16:00
Ziyech was een grote aankoop, dus daar is met wat kritischer op. Niks met andere afkomst te maken in dit geval.
 
binny
 
1
2 december 2017 om 16:51
Alsjeblieft man. Ziyech krijgt kritiek omdat het Ajax is en iedereen weet dat hij nog veel beter kan. Hij is nu al de beste van de Eredivisie, maar hij kan nog veel beter worden. Verder is hij de enige nederlander met een buitenlandse afkomst. Younes en Traore worden gefileerd als ze niet presteren, zielig om het op afkomst af te schuiven, maar dat is in de mode tegenwoordig.
 
SRKurd
 
1
2 december 2017 om 18:52
Volgens mij doelt @sociofan op het "feit" dat spelers die vanuit een buitenlandse competitie naar de Eredivisie komen, eerder kritiek krijgen. En dat zou best kunnen. Maar dat is niet alleen in de Eredivisie zo, maar ook bijv. in Engeland. Spelers die vanuit een buitenlandse competitie komen, krijgen snel het label van miskoop. "Homegrown" spelers krijgen daarentegen heel snel lof. Men probeert soms wel kritiek te relativeren door aan te geven dat er nog wat aanpassingsproblemen zijn, maar de titel miskoop wordt inderdaad al snel geplakt op hen. Dat mensen hieronder willen doen alsof @sociofan hier een racisme kwestie van wilt maken, snap ik niet helemaal. Zeker niet met die cynische reacties.
 
AfcaAjaxxx
 
2
2 december 2017 om 19:02
Sinds wanneer komt Ziyech van buiten de eredivisie dan?
 
buitenspelval
 
0
4 december 2017 om 09:00
SocioFan1: "Wat is dit? Ik krijg echt steeds meer het gevoel dat spelers met een andere afkomst bij Ajax minder snel mogen falen dat de Nederlandse spelers (uit eigen kweek). Younes wordt vaak genoeg met de grond gelijk gemaakt, vorig seizoen was Traore vaak de pineut."@SRKurdHoe duidelijker wil je het hebben, dat Sociofan1 doelt op racistische motieven bij Ajax en zijn supporters. Hij noemt vervolgens nog twee etnisch niet-Europese jongens (van een andere afkomst), die vaak terecht kritiek krijgen en geeft Veltman (?) als voorbeeld die nooit wordt beschrimpd. Verder geeft AfcaAjaxxx hierboven ook al terecht aan dat Ziyech gewoon in Nederland is opgegroeid als Nederlandse Marokkaan. Dus je hele betoog gaat niet op. Het is bovendien verre van een 'feit' dat buitenlandse spelers die uit het buitenland komen ook eerder kritiek krijgen. Jongens uit alle windstreken, uit Denenmarken, Zweden, Noorwegen, Mexico, Colombia, Uruguay, Zuid-Afrika, Nigeria, et cetera zijn in de Eredivisie genoeg geliefd en geliefd geweestAls klap op de vuurpijl noemt hij de terechte kritiek op Ziyech, Traore en Younes ononderbouwd en ongerechtvaardigd. Terwijl dat niet het geval is. Ik ben zelf Indo en in de zestiger en zeventiger jaren in Nederland vaak racistisch bejegend (jij zult dat als Koerd ook kennen), maar de baude beschuldigen van Sociofan1 gaan mij veel te ver.
 
Arnout108
 
0
2 december 2017 om 18:57
Veltman wordt anders ook regelmatig met de grond gelijk gemaakt.
 
lausho
 
0
2 december 2017 om 20:04
Dit zijn gewoon stats.. Niks meer en minder en als je goed analyseert zag je dit bij Twente al, maar ook toen was het een en al hosanna rondom Ziyech. Op basis waarvan de beste speler? Ja hij heeft geniale passes en assists en zijn werkvermogen is mij positief opgevallen, maar hij wint nauwelijks duels en zijn rendement is meer dan ondermaats, dan is zijn balverlies ook nog hoog en dan niet alleen door risico ballen, maar soms ook gewoon bij een balletje breedt. Deze kritiek is zelfs onderbouwt met stats, men haat Ziyech ook zeker niet, ik ook niet, maar erger mij rot aan zijn rendement.
 
FC_Delft
 
5
2 december 2017 om 11:01
Weet iemand of er ergens ook statistieken zijn hoeveel van deze schoten corners opleverden? Begrijp me niet verkeerd, 125 schoten van buiten de 16 zonder doelpunt lijkt me niet de bedoeling, maar als een groot deel daarvan lastig genoeg is dat het corners oplevert zou het toch nuttig kunnen zijn voor het team. Zeker aangezien Ajax de laatste jaren regelmatig uit corners scoort.
 
buitenspelval
 
4
2 december 2017 om 11:27
De irritatie is voor velen dat het scoren van afstand een obsessieve drang lijkt te zijn te zijn geworden. Die jongen schiet al lange tijd uit alle standen, vanuit vaak onmogelijke hoeken en van afstanden die procentueel weinig kans op succes kunnen hebben op doel. Dat obsessieve blijven proberen zonder resultaat is totaal onnodig geworden. Zelfs als het alsnog een corner opleverde, was het in vele situaties beter en nuttiger om af te geven of te passen.Vele van zijn schoten zeilden hoog naast en over met een verkeerde zwabber. Ook zijn vrije trappen misten standaard doel. Vaak bleven zijn schoten zover me bijstaat daardoor ook onberoerd door de tegenstanders en leverde het nauwelijks corners op. En zeker niet het grootste deel. Wel heeft hij af en toe de paal of lat geraakt.
 
lausho
 
0
2 december 2017 om 20:00
Nog geen procent gaat er in, dat zegt alles en hij blijft maar schieten.
 
Ijsmuts
 
2
2 december 2017 om 18:50
De gemiddelde conversie van een corner in de grote competities lag begin dit seizoen op 1,2 procent uitzonderingen daargelaten, een Tony Pulis is er bijv meester in en kan een percentage van 8 tot 10 procent aantikken, maar dat zijn de uitzonderingen. Ziyech schiet momenteel slechts 40 procent tussen de palen dus hou je 50 schoten tussen de palen over. Geen idee hoeveel er terug het veld in ketsen of klemvast gepakt worden, maar stel dat 25 van die 50 schoten door de keeper tot corner wordt verwerkt (lijkt me hoog ingeschat), en met een scoringspercentage van 8 procent uit corners (best hoog ingeschat), zou het 2 goals opleveren...
 
JeromB
 
7
2 december 2017 om 13:00
Dit is echt een dingetje in het spel van Ziyech. De coach zou samen met hem moeten overleggen en de momenten waarop hij kiest om te schieten analyseren. Als je zo weinig uit afstandsschoten scoort, schiet je of vaak op het verkeerde moment of schiet je vaak heel slecht. Verder vind ik Ziyech echt een toevoeging hoor maar dit is echt een verbeterpuntje. Ik betwijfel of Ziyech over het relativeringsvermogen beschikt om hieraan te werken.
 
NTL-30
 
7
2 december 2017 om 16:25
Ik begin zo doodmoe te worden van die anti Zyjech feitjes. Een van de weinige spelers die altijd naar voren denkt, hij heeft een prachtige steekbal, genoeg assists e zoekt altijd een positieve oplossing. - Mag hij wat minder " pass efficientie" hebben? - Mag hij wat minder aan het eindpunt staan van de aanval? - Mag hij wat meer balverlies leiden? Wat voor irritante geest zit er achter de knoppen dat elke keer Zyjech er uit gepikt wordt? Ga wat leuks doen zodat je wat positiever kunt denken.
 
Maverick
 
1
2 december 2017 om 16:38
Het is erg Hollands om altijd maar mensen af te kraken die boven het maaiveld uitkomen! Zyjech, brengt risico in het spel, en elk nadeel heeft zijn voordeel. Ben benieuwd als je alle feitjes analyseert alla Amerikaanse statistieken wat dat voor beeld opgelevert voor Zyjech
 
Saaff
 
0
2 december 2017 om 17:09
Waar was jij toen al die Andere spelers bekritiseerd werden? Nu Ziyech even terecht kritiek krijgt ga je los. Waar heeft dat dan precies mee te maken? Ben je familie van Ziyech?
 
Xyzz
 
2
2 december 2017 om 17:13
Dermate belachelijk slechte cijfers mogen best benadrukt worden. Als hij gewoon nooit meer op doel zou schieten zou Ajax er al een stuk beter van worden.
 
lausho
 
0
2 december 2017 om 19:59
Dit gaat over zijn rendement, dat puntje Moet er ook nog bij en nee, dat mag niet, niet bij Ajax. Ziyech is voor 12 miljoen gekocht en moet daar ook naar presteren en is veelal overhoog gepraat door velen, toen zijn stats ook al matig waren.
 
Tornado72
 
0
2 december 2017 om 19:05
Vrije trappen en afstand schoten zijn overduidelijk niet de specialiteit van Ziyech.....
 
lausho
 
0
2 december 2017 om 19:58
En hij is maar dom ook in zijn schoten risico te blijven leggen, vandaag ook weer tegen Twente, Schone laat zien hoe je ook gewoon simpel op goal kunt schieten.