Aanklager rondt onderzoek af: 'Franken lange tijd bedreigd en gediscrimineerd'
Vrijdag, 3 juni 2022 om 16:48

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft het vooronderzoek naar het gedrag van Giovanni Franken afgerond. De afzwaaiend trainer van ADO Den Haag had enkele keren zichtbaar moeite zijn emoties te beheersen in het knotsgekke duel met Excelsior, (4-4, 7-8 verlies na strafschoppen) in de strijd om een ticket naar de Eredivisie. De voetbalbond besloot een onderzoek in te stellen, maar gaat Franken niet vervolgen.

Franken ging onder meer over de schreef toen Sacha Komljenovic, die de oefenmeester had ingebracht voor Thomas Verheydt, ADO in de verlenging op 4-3 bracht. Franken zou even daarvoor aangesproken zijn door een boze fan van de Hagenezen vanwege de wissel van Verheydt. "Uit het vooronderzoek is gebleken dat Franken tijdens de wedstrijd gedurende langere tijd is bedreigd en op discriminerende en onheuse wijze is bejegend door een grote groep toeschouwers", schrijft de KNVB. "Deze bevonden zich richting het einde van de wedstrijd niet alleen meer op de tribune maar ook langs het veld, direct achter en rondom de dug-outs."

De aanklager betaald voetbal ziet dan ook geen reden om de trainer van ADO te straffen voor zijn gedrag. "De aanklager concludeert dat het geëmotioneerde gedrag van Franken richting (een gedeelte van) de toeschouwers daarop een reactie is geweest en heeft, gezien deze omstandigheden, besloten tot een sepot. Het vooronderzoek naar mogelijk gepleegde wanordelijkheden door toeschouwers gedurende en/of na de wedstrijd loopt nog." Supporters van ADO betraden na het mislopen van promotie naar de Eredivisie massaal het veld om fans van Excelsior te bekogelen. Er werd onder meer met vuurwerk gegooid richting het uitvak.

Franken nam sinds het enigszins verrassende ontslag van Ruud Brood in maart tijdelijk de honneurs waar bij ADO. Bij promotie naar de Eredivisie had hij sowieso niet meer aan het roer mogen staan, daar hij niet over de juiste papieren beschikt. Afgelopen donderdag presenteerde de Keuken Kampioen Divisie-club Dirk Kuijt als nieuwe hoofdtrainer. Voor de voormalig speler van Feyenoord en Liverpool wordt het zijn eerste klus als hoofdtrainer. Kuijt heeft aangegeven geen gebruik te willen maken van Franken in zijn staf. Wel gaat ADO kijken op welke manier het de oefenmeester kan behouden voor de club.

Meer nieuws
   
01:00
01:00
Perez turft bij AZ - Twente het aantal spelers dat meekan bij Feyenoord of PSV
2
   
00:00
00:00
Ajax gaat op zoek naar een rechtsbuiten: 10 potentiële kandidaten op een rij
28
   
23:34
23:34
Sporting is kampioen van Portugal door onverwachtse uitglijder van Benfica
8
   
23:20
23:20
Europese topclub voerde afgelopen weken gesprekken met management Ten Hag
13
   
23:03
23:03
Voormalig keeper van PSV Georg Koch (52) heeft tragisch nieuws: 'Ik ga dood'
6
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (23)

 
FCVoetbal23
 
60
3 juni 2022 om 17:02
Lekker dan, van je eigen “supporters” moet je het hebben, walgelijk. Net als gelijk alle vooroordelen in de media en op dit soort sites. Heerlijke tijd waarin we leven..
 
wandering
 
47
3 juni 2022 om 17:08
Echt he, wil niet beweren dat men racistischer is geworden, maar het lijkt wel of racistisch gedrag meer geaccepteerd wordt, misschien heb ik het mis hoor, en dat hoop ik van harte, maar zie niet heel veel verontwaardiging meer over dat gedrag
 
FCVoetbal23
 
25
3 juni 2022 om 17:14
Hele interessante vraag inderdaad. Als je kijkt hoeveel aandacht bepaalde community’s nu krijgen en hoeveel zij in korte tijd voor elkaar krijgen, hoeveel moeite er gedaan wordt voor die mensen ook vanuit de overheid dan is dat een hele interessante vraag. Zeker wanneer je kijkt dat de overheid laatst toegaf dat er sprake is/was van institutionele racisme bij alleen de belastingdienst alleen al dan schrik ik daarvan. En niemand die het daar over heeft.
 
IKEA
 
42
3 juni 2022 om 17:22
Het wordt juist minder geaccepteerd en daardoor wordt het meer zichtbaar.
 
Salerno1919
 
9
3 juni 2022 om 17:33
Dat idee krijg ik ook. Ik zie mezelf als totaal niet racistisch, sterker, ik heb zelf een tint. Maar als ik nu zie dat mijn kinderen mij steeds corrigeren. Dan hoor ik steeds ‘pap dat kan echt niet wat je zegt’ Zij zijn er gewoon heel erg mee bezig en zich er bewust van.
 
TILBURG013
 
12
3 juni 2022 om 17:41
Het is niet geaccepteerd maar leeghoofden willen nou eenmaal iemand zo erg mogelijk beledigen. Helaas uit zich dit vaak in racisme en dus ook vaak in voetbalstadions. Ik heb juist het gevoel dat het minder geaccepteerd wordt en daardoor ook steeds meer in de schijnwerpers komt (en terecht overigens). Overigens discriminatie in voetbalstadions gaat zeker niet alleen over racisme..
 
Raubaht
 
3
3 juni 2022 om 17:59
Alleen is een groot deel van de supporters dat Franken bejegende zelf ook zwart. ADO heeft nl, in tegenstelling tot andere clubs, veel zwarten onder de supporters. Dus nou is mijn vraag, omdat direct het racismekaartje getrokken wordt, als een ene zwarte de andere zwarte beledigd, is het dan ook racisme?
 
Benzema.
 
4
3 juni 2022 om 18:29
Racisme wordt toch helemaal niet genoemd in het artikel?
 
FiliusDeorum
 
9
3 juni 2022 om 19:05
De KNVB heeft het alleen over discriminatie en de reacties hierboven gaan dan wel over racisme, maar in algemene zin. Wat dat betreft zie ik ook geen aanleiding om te zeggen dat iemand "het racismekaartje" trekt. Vind die term sowieso vrij nietszeggend, wordt - die indruk heb ik althans - vooral gebruikt om goede, inhoudelijke discussies over racisme op een hele laffe en kinderachtige manier de das om te doen. Als je betere informatie hebt dan de KNVB en dus precies weet wie er wat riep, wat er geroepen werd en onder welke noemer dat zou moeten vallen en bovendien ook nog weet welke huidskleur de mensen die dit riepen hebben is je vraag dus eigenlijk een retorische. Krijg dan ook een beetje het idee dat je geen open vraag stelt maar meer op zoek bent naar een bepaald antwoord om een eigen standpunt onderbouwd te zien worden.
 
Vernon
 
2
3 juni 2022 om 19:10
@wandering Ik ben het met IKEA eens. Het wordt minder geaccepteerd en daarom meer zichtbaar. Toen bij Excelsior was er ook heel veel aandacht, tot aan oranje (frenkie en Wijnaldum) aan toe. Alleen maar goed.
 
Vernon
 
0
3 juni 2022 om 19:11
@fcvoetbal Dat de overheid dat nu zelf toegeeft is alleen maar goed. Vroeger was dit uberhaupt nooit naar buiten gekomen, laat staan dat de overheid dan ook nog zegt dat het echt zo is. Het is heel erg dat het zo is/was, maar dat er nu over gesproken wordt, is een goed teken.
 
Vernon
 
7
3 juni 2022 om 19:13
@salerno Ook mensen met een tint, zoals jij het zegt, of gewoon een donkere huidskleur, kunnen racistisch zijn he. Richting andere bevolkingsgroepen die ook een kleur hebben bestaat dat ook heel veel, maar kan ook richting blanken. "racistisch" zijn zit overigens in ons systeem, is evolutionair bepaald. Als je iemand ziet die op jou lijkt, dan is dat prettiger en veiliger dan als je iemand ziet die niet op jou lijkt. De kunst is om dat door te hebben en er niet vanuit de onderbuik op te reageren.
 
Vernon
 
1
3 juni 2022 om 19:16
@filius Het kan beide kanten op. Van de week, toen Bogarde op straat werd gezet, werd er op deze site ook direct geroepen dat de diversiteit weer het slachtoffer was. Dat vind ik wel "de racismekaart trekken". Sowieso is het heel moeilijk om in individuele gevallen vast te stellen of er nou racistische motieven bestaan of niet. Daar moet je eigenlijk iets breder voor kijken, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. Daar is het zeer zeker een groot probleem.
 
AndreVidigoal
 
0
3 juni 2022 om 21:45
Juist niet. Het bewustzijn bij mensen dat racisme onacceptabel is, is juist veel groter aanwezig dan in de jaren 90`. Sterker nog, we worden doodgegooid met politieke boodschap na politieke boodschap omtrent racisme in elk facet van de samenleving. Echter, de mensen die men probeert te bereiken (racistische mensen) bereik je hier absoluut niet mee. De reden dat het voor jou zo aanvoelt dat racisme meer aanwezig is, is vrij simpel. Elk bericht of gebeurtenis omtrent hierover bereikt je. Dat komt door de alsmaar vergevorderde communicatie middelen en de manier waarop Google zijn producten inricht. Daardoor lijkt het alsof racistisch gedrag meer geaccepteerd wordt omdat het vaker voor lijkt te komen, terwijl in realiteit we tov 30 jaar geleden stappen vooruit hebben gemaakt.
 
RJV92
 
3
3 juni 2022 om 17:44
Tja, die Franken gedroeg zich ook als een idioot de hele wedstrijd. Maar goed, zijn gedrag na de 4-3 is nu heel verklaarbaar natuurlijk. Eerlijk gezegd dacht ik ook van wat is dit voor een gek joh, leek dat hij zijn emoties totaal niet onder controle had. Maar is nu te begrijpen. Bizar dat hij racistich bejegend wordt, deze jongen is van zijn kruin tot aan zijn tenen gewoon een Hollander.
 
Azulgranito
 
21
3 juni 2022 om 17:37
Kan ook niet echt begrijpen dat je als persoon van kleur een club zoals Ado willen coachen, terwijl je weet dat grotendeels van de Hagenezen openlijk racistisch zijn. Zelf zou ik dit dus nooit doen, maar je ziet ook wel aan die jongen dat hij flink verwesterd is. Het is mooi om te zien dat een club met zulk volk als toeschouwers gedegradeerd is
 
jsdenhaag
 
12
3 juni 2022 om 18:10
Je ben niet goed om dat te zeggen! ADO heeft zelf veel gekleurde spelers waar het publiek goed mee is. Tevens zitten er zelfs op Midden Noord veel gekleurde mensen. Amofa van ADO werd duidelijk gediscrimineerd met onder andere oerwoudgeluiden door het Excelsior publiek bij zijn te nemen penalty.
 
MrKrillin
 
10
3 juni 2022 om 18:44
jsdenhaag Natuurlijk wel als je uit Duindorp komt. Mocht je kleur hebben, niet handig om daar een huis te nemen. Ken een meid die huisje ging bezichtigen. Wachtend op straat liep een oude man langs. Riep dood en liep door. Zij vragen pardon wat zeg je? Loopt gewoon door. Makelaar gaf later ook aan, ik zou hier geen huis accepteren. Gemeente kan niets doen, als je later met spoed weg wilt (weg gepest wordt). Dat tuig, zit ook gewoon bij Ado en is gewoon tuig.
 
Musi26
 
2
4 juni 2022 om 02:05
Ik heb nu een aantal keren er mogen staan, maar ik ga er niet meer staan. Het midden wat direct bij de hekken staat is 100% racistisch tuig. Als het bij wet niet verboden was (lees het kan niet tegen hun werken), dan hadden ze donkere mensen omgebracht, tenzij ze een goal voor Ado kunnen maken/voorkomen.
 
MrGuide
 
4
3 juni 2022 om 18:35
Rustaaaghh! Niet iedereen over een kam scheren aub
 
TILBURG013
 
18
3 juni 2022 om 17:39
Ik blijf het zeggen. Ik ben nog steeds van mening dat ADO gewoon hun proflicentie moet kwijtraken.. nu ook dit weer. Als je de veiligheid van personeel, uitfans en spelers niet kan garanderen dan hoor je niet thuis in het betaald voetbal. Het is overigens altijd hetzelfde bij deze club, geweld en discriminatie. Ik hoor vrijwel nooit iets positiefs over Den Haag..
 
 
10
3 juni 2022 om 17:46
Ja.. discriminatie het blijft vreselijk. Franken is een hele spontane en emotionele man. Ik hoop dat de daders worden aangesproken
 
 
1
3 juni 2022 om 18:57
Discriminatie kan natuurlijk niet en is een schande. Van die bedreigingen wordt Franken volgens mij niet warm of koud. Echt zo'n stapmaatje die zonder enige moeite een halve kroel leegmept