Ajax vindt in voormalig korpschef nieuwe voorzitter Raad van Commissarissen
Woensdag, 25 januari 2023 om 13:41

Pier Eringa wordt de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax, zo laat de club weten in een persbericht. Hij volgt Leen Meijaard op, die vorig jaar november zijn vertrek aankondigde. Eringa, die in het verleden onder meer werkzaam was bij de Nederlandse Spoorwegen (NS), ProRail en dienst deed als korpschef van de politie Flevoland, zal tot medio november 2026 tekenen in Amsterdam.

De 62-jarige Eringa wordt hoogstwaarschijnlijk binnen korte termijn aangesteld, daar de huidige RvC en ondernemingsraad de voordracht steunen. De geboren Fries was eerder voorzitter van Stichting Open Nederland, de organisatie die zogeheten coronatoegangstesten verzorgt. Tussen 2015 en 2019 was Eringa werkzaam als president-directeur bij ProRail.

Arco Gnocchi, samen met Freek Jansen verantwoordelijk voor de Pak Schaal Podcast, noemt Eringa op Twitter 'een interessante keuze'. "Hij wordt vaak ingevlogen als er besluiteloosheid in de bestuurskamer en ontgoocheling op de werkvloer heerst. Wellicht een eerste stap richting herstel?", vraagt hij zich af. Over de voordracht van Eringa wordt besloten op de Buitengewone Algemene Vergadering van dinsdag 14 maart.

Afgelopen week uitte oud-speler Keje Molenaar openlijk kritiek op de huidige leiding van Ajax. "In de raad van commissarissen zitten allemaal boekhouders, accountants en weet ik veel wat het allemaal zijn. Er zit he-le-maal niemand met een voetbalvisie", aldus de adviseur van FC Volendam bij de NOS. De huidige RvC bestaat uit Annette Mosman, Georgette Schlick, Cees van Oevelen, Peter Mensing en de hierboven genoemde Leen Meijaard. Adrie Koster is adviseur van de RvC op het gebied van voetbaltechnische zaken.

Meer nieuws
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
0
   
22:53
22:53
Heeft Sparta goud in handen? 'Hij kan zo bij Ajax, Feyenoord of PSV mee'
2
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
14
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
1
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (37)

 
OREELY
 
12
25 januari 2023 om 13:50
ben het wel met keje eens... allemaal bobo's die niks met voetballen te maken hebben. maar aan de andere kant is ajax ook gewoon een bedrijf, en dan zijn dit soort bobo's wel weer op hun plek.
 
PSVMANUNITED
 
10
25 januari 2023 om 14:00
Als voorzitter lijkt het me juist prima om iemand met bestuurservaring te hebben in plaats van een omhooggevallen voetballer. Kan me niet voorstellen dat Blind verschrikkelijk veel toegevoegd heeft aan de RvC. Ja, verstand van het Ajaxspelletje heeft die wel, maar daar is de trainer voor en Blind is hopeloos gefaald als trainer. Spelers die passen bij die voetbalvisie heb je een technisch of sportief directeur die afgaan op basis van een scouting en een jeugdopleiding die dat spelletje aanleert heb je een hoofd jeugdopleidingen voor. In de RvC gaat het vooral om het algemene beleid van een club en toezien, dat hoeft niet per se een oud-voetballer te zijn. Iemand met voetbalvisie is handig om een beleid goed te keuren, maar voor de rest heb je ook mensen nodig die een bedrijf kunnen runnen.
 
Marc 433
 
27
25 januari 2023 om 14:31
Als het maar een bestuurder is die beseft dat Ajax een voetbalclub is en geen politiek speeltje is waar je je vrienden de baantjes toeschuift. Johan Cruijff heeft niet voor niets zelfs in de rechtbank gevochten om non-voetballers als Ten Have, Mirjam Olfers en Rik van de Loog eruit te werken. Nooit meer zoiets. En Danny Blind was een van de commissarissen in de RvC met voetbaltechnische ervaring. In de periode met Overmars en Ten Hag werkte het uitstekend. Ik zie niet in waarom hij ongeschikt zou zijn. Niet voor de rol van voorzitter, maar als lid van de Rvc. Ik weet niet wat ik moet vinden van deze aanstaande voorzitter. Geen idee of hij beseft dat Ajax een voetbalclub is. Ik had liever gezien dat Ajax het voorbeeld van Bayern Muchen volgt met oud-voetballers in de top. Dat werkt daar uitstekend.
 
Constant kante
 
4
25 januari 2023 om 16:07
"johan Cruijff heeft niet voor niets zelfs in de rechtbank gevochten om non-voetballers als Ten Have, Mirjam Olfers en Rik van de Loog eruit te werken. Nooit meer zoiets." Nou ja, aangezien uiteindelijk de door hem zelf aangedragen Sar en Overmars slaande ruzie kregen met Jonk en Bergkamp (terwijl Cruijff altijd zei: die jongens spreken de taal van de kleedkamer, die vinden elkaar altijd wel) omdat Jonk en Bergkamp met lede ogen toezagen hoe Sar en Overmars de hele Cruijff filosofie van focus op de jeugd overboord hebben gezet kun je je afvragen of het 'niet voor niets' is geweest allemaal. In feite, als je het aankoopbeleid van Sar en Overmars beziet, is het wel allemaal voor niets geweest. Bovendien kunnen we allemaal zien aan Sar dat een voetballer echt niet zomaar ineens Algemeen Directeur kan worden. Want behalve het feit dat Sar de uitstraling heeft van een totaal verkeerde eend in de bijt, en hij nog steeds tenenkrommende optredens heeft in de media, mist de man werkelijk álle kwaliteiten om een boegbeeld en directeur te zijn van een club als Ajax. En over je vraag waarom Danny Blind ongeschikt is, Danny Blind heeft in feite, op de rol van Assistent Coah na, in alle functies die hij heeft bekleed gefaald. Als trainer, zowel club als oranje, als technisch directeur en ook als RvC lid. Dus de vraag is eerder waarom zou je een type als Danny Blind uberhaupt nog binnen de club ergens op een plek willen hebben. Het is echt niet voor niets dat Danny Blind, die oorspronkelijk alleen tijdelijk uit de rvC ging om Van Gaal te assisteren waarna hij weer in de RvC terug zou keren, uiteindelijk niet terug gekomen is en pas heel laat liet weten dat hij toch niet bij Ajax in die fuctie zou terug keren. Dus dat deze man nu als voorzitter van de RvC is benoemd, dat is gewoon logisch en wenselijk. De RvC moet als toezichthoudend orgaan niet gevuld worden met oud voetballers die geen diploma's hebben of opleidingen terzake hebben gedaan. Daar moeten technocraten zitten, die balanzen kunnen lezen en die snappen hoe financieringen werken. Hooguit voeg je één lid toe dat over voetbaltechnische zaken de andere commissarissen kan informeren. Maar that's it. In het bestuur kunnen dan weer wel oud voetballers, maar dan als ze eerst hebben laten zien dat ze kunnen besturen.
 
jaakke
 
6
25 januari 2023 om 16:32
Het deel over Danny blind is onzin. Je eerste alinea deels waar. De derde klopt.
 
Constant kante
 
7
25 januari 2023 om 17:39
Grappig, dat jij vindt dat Danny Blind wél geslaagd is. Want dat hij in feite in alle functies gefaald heeft, dat is alles behalve onzin.
 
PaulR_1982
 
4
25 januari 2023 om 14:08
Ik vind het bijzonder dat een adviseur van een bepaalde voetbalclub zich zo uitlaat over de gang van zaken bij een andere voetbalclub. Hij heeft kritiek op de RVC, dat er te weinig voetbalverstand in zou zitten, terwijl hij in het verleden zelf de kans had om met zijn voetbalverstand in de RVC te komen. Maar dit heeft hij destijds geweigerd. En Eringa heeft ook gewoon bij de KNVB gewerkt. Ik zal toegeven dat ik zelf altijd beweer dat daar niet altijd de meest capabele mensen zitten, maar hij zal vast iets van voetbalverstand hebben. Ik ken de man niet, zoals vele hem niet zullen kennen. Maar schijnbaar is het tegenwoordig normaal om mensen nog voor ze de kans hebben gekregen zich te bewijzen helemaal af te zagen en dan gaan we daarna wel kijken of ze misschien toch wel iets kunnen. Als hij niet resteert meld iedereen zich nog even om zijn of haar gelijk te halen en als hij wel presteert dan praten we er niet meer over.
 
Zytto34
 
6
25 januari 2023 om 14:18
Lijkt me vooral van belang dat iemand in de RvC weet hoe je een miljoenenbedrijf moet besturen. Leuk dat een Danny Blind of Edgar Davids tegen een bal aan konden trappen, maar op die positie kun je beter bestuurders hebben. Het voetbaltechnische gedeelte moet door een TD en de scouts worden gedaan. RvC moet beoordelen of een transfer binnen het beleid past en financieel mogelijk is. Die gaan niet zelf op pad om te scouten, maar kijken alleen of een transfer geschikt is en geven vervolgens rood of groen licht.
 
London Calling
 
1
25 januari 2023 om 15:05
Het probleem is natuurlijk deels dat een club uiteindelijk ook een bedrijf is waar bijna 600 mensen werken en er niet zo veel voetballers zijn met bedrijfskundige ervaring en zeker niet veel die ook nog eens op een hoog niveau gespeeld hebben en in het bedrijfsleven behoorlijke functies hebben bekleed. Molenaar is er daar eentje van, ook de reden dat zijn naam elke keer weer omhoog komt als er op bestuurlijk niveau iets aan de hand is of een plek vrij komt. Ik begrijp de kritiek van Molenaar, alleen heeft die vaak genoeg de kans gehad om in verschillende functies in te stappen bij Ajax maar dat nooit gedaan. Wat dat betreft is het wel makkelijk van hem om kritiek te hebben vanuit zijn kant terwijl hij zelf, als een van het beperkte aantal kandidaten met zowel een behoorlijke voetbal als bedrijfskundige achtergrond, niet in wil stappen.
 
armandode
 
1
25 januari 2023 om 16:02
Oreely, je overschat totaal de RvC. De RvC komt maximaal een keer per maand of per kwartaal samen. Verder is hun enige functie het toezichthouden op de directie, en wanneer de directie erom vraagt advies te geven. Verder moet een voorzitter van de RvC over diverse competenties beschikken, juridisch, financieel en weet hoe je een aandeelhoudersvergadering in goede banen moet leiden. En dan is een niet voetbalman hier meestal geschikter voor dan iemand uit het voetbal. Ja binnen de rvC moet je een Blind hebben, maar ook zijn rol moet je echt niet overschatten. Deze voetbalman binnen de RvC moet alleen over een goed netwerk beschikken en advies kunnen geven, dit kunnen ook Molenaar, Rijkaard, of een Ten Cate, of Ronald of Frank de Boer.
 
Constant kante
 
3
25 januari 2023 om 16:08
Eens. Al voeg ik nog toe dat de RvC statutair ook toestemming moet geven bij uitgaven boven de 1 miljoen. Maar dat de rol van de RvC beperkt is op grond van de wet, dat klopt inderdaad. Het bestuur bestuurt, de RvC controleert.
 
armandode
 
0
25 januari 2023 om 16:29
Precies bedankt voor de aanvulling Constant Kante, ik merk sowieso dat binnen de voetballerij de RvC belangrijker wordt gemaakt dan in het bedrijfsleven, waarom geen idee.
 
Constant kante
 
0
25 januari 2023 om 17:43
Ik heb sterk het vermoeden dat dit komt door de Fluwelen Revolutie. Destijds was het bestuur opgestapt en was er een soort machtsvaccuum. Wel waren net de nieuwe leden van de RvC benoemd. En volgens de statuten is het dan zo dat bij gebreke van een bestuur de RvC de bestuurstaken waarneemt tot het moment dat het nieuwe bestuur is benoemd. En daarom leek het destijds voor velen, denk ik, alsof de RvC eigenlijk het hoogste orgaan was omdat Cruijff steeds met die mensen overhoop lag. Terwijl die RvC in feite vooral als taak heeft om juist een neuwe bestuur same te stellen, te installeren en dan weer terug te treden om hun controlerende taken weer uit te voeren. Maar ja, zij hadden dus Van Gaal als Directeur benoemd en dat wilde Cruijff niet. Hoe dan ook, wellicht is daar het idee ontstaan dat de RvC het belangrijkste orgaan is. Maar dat is niet zo.
 
Ravel
 
1
25 januari 2023 om 20:06
Ben wat sceptisch als je de organisatie van NS en pro rail kent. Dat zijn de FC knuddes in organisatie land. We gaan het wel zien maar kan niet zeggen dat je daar nou heel enthousiast van wordt, als je dat al überhaupt kan worden van dat soort benoemingen . Zou ook indicatief kunnen zijn voor de kwaliteit vd mensen die deze beste man aanstellen.
 
j3ro3ntj33__
 
5
25 januari 2023 om 13:51
Ik ken de beste man niet, maar blij dat er in ieder geval iets gebeurd. Nu hopen dat er snel genoeg koppen gaan rollen. van der Sar out, Schreuder out, dat lijken momenteel de 2 belangrijkste namen.
 
Meneer Daniel
 
5
25 januari 2023 om 13:57
Vergeet Hamstra niet.
 
j3ro3ntj33__
 
2
25 januari 2023 om 14:05
H2 is niet het probleem met de hoogste prioriteit. Met een goede AD en nieuwe trainer zal je scouting ook automatisch beter worden, omdat de frotters eruit worden gefiltert. Natuurlijk moet het vervangen worden, maar belangrijkste dingen eerst.
 
Mtardelli
 
1
25 januari 2023 om 16:11
Van der Sar voegt niks toe, wat opvalt is dat na het vertrek van Overmars de hele organisatie in elkaar stort. Van der Sar heeft altijd zwaar op Overmars geleund, en nu hij het voor een deel zelf moet doen valt hij door de mand. Een goede vervanger zoeken voor van der Sar lijkt mij de eerst opdracht voor de Rvc. Schreuder heb ik nog wel vertrouwen in dat hij de ploeg weer aan het voetballen krijgt, maar ik zal toch al gaan scouten voor een hoofdtrainer als Schreuder de ploeg niet aan het voetballen krijgt.
 
leeuw58
 
14
25 januari 2023 om 13:55
1e opdracht voor deze man: nieuwe algemeen directeur, nieuwe TD en een nieuwe trainer.
 
Piranha
 
7
25 januari 2023 om 13:58
Molenaar, van't Schip en Bosz ajb. Het JC gehalte moet terug!
 
Chris Hendriks
 
2
25 januari 2023 om 14:03
Dan past Bosz niet in dat rijtje.
 
afcad3nnis
 
7
25 januari 2023 om 14:03
Dat is inderdaad het belangrijkste criterium, dat bijv. van 't Schip daar geen noemenswaardige ervaring mee heeft is bijzaak..
 
consy
 
1
25 januari 2023 om 15:06
Peter Bosz past juist wel.
 
London Calling
 
2
25 januari 2023 om 15:11
Ik begrijp de obsessie met Bosz oprecht niet. Op een korte periode onder hem was het voetbal ook niet om aan te zien. Hij slaagde er in om in deze fase van het seizoen Ziyech uitgefloten te laten worden door de eigen fans (dat deden ze echt niet omdat het zo lekker liep)... Aanvallend liep het ook lang niet zo goed als wel eens gedacht wordt, rond deze periode had Ajax onder hem bijvoorbeeld ook minder goals gescoord dan onder het oer saaie voetbal van de Boer terwijl hij in 1 jaar meer geld uit mocht geven dan de Boer in 4. Alleen was er een korte periode rond Maart, met als hoogtepunten de thuis wedstrijden in de kwart en halve finale van de EL dat het lekker liep. Die twee wedstrijden zijn blijven hangen bij de meeste mensen, maar die waren totaal niet representatief voor het hele seizoen Daarna is hij ook gewoon overal ontslagen omdat hij het nergens echt aan de praat kreeg.
 
mhda
 
2
25 januari 2023 om 15:49
JC gehalte ?....moet je in Kerkrade zijn.
 
andyking
 
14
25 januari 2023 om 14:08
Een behoorlijke no-nonsense man. Een doorpakker! Ervaring bij NS, politie, Thialf. Geen slechte keuze. Nu nog wat voetbal knowhow erbij.
 
Reinaldinhoo
 
8
25 januari 2023 om 14:11
Aah pro rail ervaring dat moet top worden dit seizoen heeft nu al vertraging opgelopen.
 
 
8
25 januari 2023 om 14:34
Toch mooi, de bedrijfsleven top. Je zou eigenlijk ergens moeten kunnen solliciteren voor de functie van Bobo. Kan natuurlijk ook gewoon door als student bij het corps te gaan en het geluk te hebben dat je vaderrrr vriendjes heeft op de juiste plek. Geldt ook voor de bestuurders van de meeste organisaties waar ik voor werk. Beetje interessant doen, saneren en weer oppleuren. Mooi man.
 
Rochester
 
9
25 januari 2023 om 14:51
Nog nooit van deze man gehoord. Maar ik hoop in ieder geval dat hij meerdere dingen zal veranderen. Zaken die sowieso veranderd moeten worden: Schreuder ontslaan, van der Sar ontslaan en Hamstra ontslaan. Dan natuurlijk vervangers voor deze drie. Schreuder dat is al bekend. Dat loopt gewoon niet en hij gaat zijn contract bij Ajax sowieso niet uitzitten. En van der Sar voldoet absoluut niet als algemeen directeur. Heeft teveel cruciale fouten gemaakt en er is nou niks op sportief gebied in de afgelopen jaren geweest, waarin van der Sar een aandeel heeft gehad naar mijn idee. Dat is vooral op het conto van Overmars te schrijven, maar ook op het conto van ten Hag in de afgelopen jaren en in het begin ook de Boer en als algemeen directeur ben je een uithangbord naar de buitenwereld maar ook dat doet van der Sar heel slecht. De treurige zaak met Nouri heeft hij verkeerd aangepakt, het incident met Overmars heeft ten Hag destijds vooral het heft in handen genomen en zo zijn er nog wel wat voorbeelden. Op sportief gebied heeft hij ook gewoon verkeerde keuzes gemaakt en dat is niet 1x voorgekomen. Van der Sar was toen juist een van de mensen (met Bergkamp en Spijkerman) die niet meewilden werken aan de wensen van Bosz, waardoor Bosz vertrok nadat Ajax sinds jaren een geweldig seizoen (ondanks dat er geen prijzen werden gewonnen) had en duidelijk in wederopbouw was. Een lichtgewicht als Keizer werd toen aangesteld, die vrijwel niets had gepresteerd als trainer op 1 seizoen na met Jong Ajax in de KKD waar hij verreweg de beste selectie had en Reiziger het seizoen daarna met veel mindere spelers kampioen werd (maar dat even terzijde) en Keizer kwam natuurlijk omdat van der Sar, Bergkamp en Spijkerman dat wilden. Heeft natuurlijk ook gehad met het treurige incident rondom Nouri, maar dan nog. Ook zonder dat incident had Keizer niet voldaan en van der Sar wist niet hoe snel hij moest kiezen voor de kant van Overmars. Want ten Hag kwam uit het netwerk van Overmars en dat is gewoon een gouden zet geweest. Het eerste halfjaar was moeizaam van ten Hag en de resultaten waren niet best, maar het was al duidelijk dat ten Hag toen zoveel mogelijk puin moest ruimen en moest roeien met de riemen die hij had maar wat hij daarna heeft opgebouwd en gepresteerd met Ajax was gewoon geweldig. Alles wat hij heeft opgebouwd, is nu een half jaar later allemaal kapotgemaakt door Schreuder. Die komt ook weer via van der Sar bij Ajax en ik was al geen voorstander van Schreuder, maar wilde hem wel het voordeel van de twijfel geven. Begon leuk met goed voetbal en dikke overwinningen tegen FC Groningen, SC Heerenveen en Glasgow Rangers maar die 3 wedstrijden zijn letterlijk de enigste wedstrijden geweest waarin Ajax echt goed was en Ajax heeft hun piek toen al gehad onder Schreuder. Aan het begin van het seizoen en ook nog eens voor hele korte duur: 3 wedstrijden. En Raiola had jaren terug gewoon gelijk: bij geen enkel ander (beursgenoteerd) bedrijf zou van der Sar zomaar directeur kunnen worden. Het is nergens zo dat je begint als directeur en het eerst nog gaat leren, je diploma haalt door middel van een korte cursus of opleiding en dan directeur bent zonder 0,0 ervaring. Ik moet wel zeggen dat ik vind dat van der Sar Ajax op marketinggebied zeker vooruit heeft geholpen en voordat hij algemeen directeur werd, was hij actief op de marketingafdeling van Ajax maar daar is hij volgens mij blijven hangen heb ik het idee. Ik zou oprecht van der Sar vervangen door Clarence Seedorf. Heeft gedurende zijn loopbaan aan de Bocconi-universiteit en die staan bekend om hun economische en management opleidingen, terwijl het een van de beste universiteiten binnen Europa is. En Seedorf heeft oprecht een meganetwerk, maar vind hem vaak als ik hem voetbaltechnisch hoor praten ook heel goed en weet hij haar hij het over heeft en van der Sar vind ik altijd overkomen van 'wat moet ik nou?', 'waarom moet ik dit?' en 'ik weet het allemaal niet'. Uiteraard heeft Seedorf een hele sterke persoonlijkheid en zal hij niet de makkelijkste zijn om mee te werken. Maar liever zo iemand, dan iemand als van der Sar die niet voldoet en verzuipt op momenten dat hij er moet staan als algemeen directeur. En verder hoop ik dat Ajax een ervaren technisch directeur kan vinden. Ik weet niet hoe Arnesen met zijn gezondheid zit, maar ik zou Arnesen serieus overwegen en dan Hamstra de deur wijzen. Huntelaar zou ik er nog wel bijhouden, omdat ik denk dat er toch een goede technisch directeur in hem schuilt en hij is nu gewoon in het diepe gegooid en moet het dan doen met Hamstra die niet voldoet. Met Arnesen haal je dan ook iemand binnen met een groot netwerk en kan Huntelaar meekijken en leren van hem en misschien als bijkomend voordeel dat als Arnesen bepaalde zaken niet zelf kan vanwege zijn gezondheid, dat je dan Huntelaar dat werk laat doen en tegelijkertijd Arnesen er dan achterstaat om advies te geven en de kneepjes van het vak te leren. Er moet in ieder geval een hoop veranderd worden op belangrijke plekken bij Ajax.
 
armandode
 
3
25 januari 2023 om 16:23
Sorry, niet lullig bedoeld, maar gezien je reactie weet je niet helemaal wat de rol van de RvC is en wat deze doet. je zei "maar ik hoop in ieder geval dat hij meerdere dingen zal veranderen. Zaken die sowieso veranderd moeten worden: Schreuder ontslaan, van der Sar ontslaan en Hamstra ontslaan." Als eerst kan en mag de RvC Schreuder en Hamstra niet ontslaan Statutair gezien. Zou wat zijn dat een RvC lid van het bedrijf waar je werkt gewoon mensen ontslaat op de werkvloer. Het enige wat ze mogen is een directielid ontslaan wanneer er sprake is van (juridisch strafbaar) wanbeleid of de continiuteit van een bedrijf ernstig bedreigd wordt, je kan veel zeggen maar na 6 wedstrijden niet winnen is dit nog niet aan de hand. Verder komt de RvC maximaal een keer per maand of een keer per kwartaal samen met de directie, dan bespreken ze wat er speelt en kan de RvC vragen stellen aan de directie over hoe zaken operationeel in elkaar zit. Ook kan de directie vragen om advies, zo is het handig dat er een juridisch adviseur binnen de RvC zit die de directie kan adviseren over juridische aspecten van contracten, vergunningen en geschillen. Ook kan het handig zijn om een financieel iemand binnen de RvC te hebben die advies kan geven aan de directie als ze daarom vragen. Je moet de rol van de RvC echt niet overschatten want zo groot is die niet. Verder het relaas die je geeft over de gehele directie en trainer is erg makkelijk zeker achteraf gezien. Vooraf was de keuze voor Schreuder compleet logisch en ook de keuze om Brobbey, Wijndal en Bergwijn te halen ook logisch, ik hoorde in iedergeval weinig wanklanken over deze aanwinsten, ja achteraf als ze blijken dat ze niet leveren. En dat is heel makkelijk als Hamstra en Huntelaar dat hadden geweten hadden ze het niet gedaan. En Overmars kreeg het vak ook pas onder de knie na 3 jaren, ik heb ooit eens opgeteld hoeveel miljoen hij had aan miskopen en je komt ook aan de 100 miljoen. Verder weten we niet wat van der Sar doet achter de schermen, hij zit echt niet uit zijn neus te eten en te hopen dat Ajax degradeerd, het probleem is dat van der Sar gewoon afgelopen week even voor de camera had moeten verschijnen en uitleggen wat de situatie is binnen ajax, dat kan je hem verwijten.
 
Rochester
 
0
25 januari 2023 om 16:42
Snap dat de RvC niet zoveel kan, maar het functioneren van Schreuder, van der Sar en Hamstra mag toch wel onder de loep gelegd worden door de RvC? Leveren gewoon matig werk af en ik snap dat niet iedere aankoop een goede aankoop zal zijn, maar Overmars die werd in zijn eerste 3 à 4-jaar tegengehouden door de RvC in bepaalde zaken die hij wilde en pas vanaf de zomer 2016 kreeg hij meer vrijheid. Heeft wel eerst puin moeten ruimen in de jaren ervoor door het werk van zijn voorgangers. Maar wist wel waar hij mee bezig was en ik vind aankopen als Wijndal, Bergwijn, Brobbey, Bassey, etc. ook allemaal prima maar ze functioneren nu allemaal niet en dat ligt niet alleen aan de spelers of aan Huntelaar en Hamstra. Schreuder zet het gewoon verkeerd neer en er zit gewoon 0,0 idee achter en daardoor raken deze spelers uitvorm en/of hebben ze geen vertrouwen. Uiteraard begrijp ik ook dat je niet zomaar even Schreuder, van der Sar en Hamstra kan ontslaan want juridisch kan dat dus niet zomaar zoals jij al aangeeft. Maar als je aantoonbaar niet functioneer en/of het laat afweten (van der Sar zaak Nouri en Overmars, Schreuder met de resultaten, Hamstra die door de RvC zelf weinig toestemming/macht krijgt) dan geef je als RvC toch al een soort signaal af dat je niet tevreden bent maar geen actie onderneemt? Dat vind ik apart.
 
armandode
 
0
25 januari 2023 om 17:10
Tuurlijk mogen Schreuder, Hamstra en van der Sar onder de loep genomen worden en die evaluatiegesprekken en beoordelingsgesprekken zijn er ook en de media en wij mogen er ook zeker wat vinden. Alleen wij moeten ook de situatie begrijpen, Overmars is per direct weggegaan bij Ajax en die liet een gat achter, deze werd ingevuld door Hamstra die ook maar in het diepe is gegooid, want Heerenveen is wat anders dan Ajax, en Huntelaar is eigenlijk oneerbiedig gezegd een stagiaire. En door het gebrek aan ervaring door het wegvallen van Overmars, is ook Schreuder opgezadeld met een technische man die het nog niet in de vingers heeft. Schreuder kan je dan wel weer verwijten dat hij keuzes maakt die totaal niet te volgen zijn en ondanks dat niet alle transfers een schot in de roos zijn mag je wel verwachten dat er steeds meer patronen en vorderingen komen in het spel. Van der Sar vind ik het meest verwijten zijn gebrek aan communicatie naar buiten, leg uit waar ze meebezig zijn achter de schermen, leg bepaalde keuzes uit die genomen zijn. Wat hij verder doet binnenkamers hebben wij geen zich op misschien hebben ze al 3/4 potentiele Td's gesproken maar is dat niet doorgegaan. Alleen zou het voor de beeldvorming goed zijn als hij dat een keer uitglegd.
 
armandode
 
2
25 januari 2023 om 15:45
Ik zie mensen hier de RvC echt verschikkelijk overschatten, zeker in het voetbal word dat bestuursorgaan verschikkelijk overschat. De voorzitter van de RvC moet juist meer weten over juridische en financiã«le zaken dan over voetbal. En de overige leden van de RvC moeten bestaan uit iemand die verstand heeft van Financiã«n, eentje met juridische kennis, en weer eentje die verstand heeft van voetbal en misschien iemand die contact heeft binnen de gemeentepolitiek. Verder komt de RvC misschien een keer per maand of een keer per kwartaal bij elkaar zeker in het bedrijfsleven misschien wanneer de halfjaarcijfers of de jaarcijfers bekend zijn. Verder geeft de RvC alleen advies wanneer de directie hierom vraagt. Er wordt altijd gewezen naar de RvC als het minder gaat terwijl een RvC echt niet veel voorstelt. Ja het is goed om iemand te hebben binnen de RvC die voetbalverstand heeft, maar dan gaat het ook echt meer om wat voor netwerk diegene heeft. Een RvC met alleen maar voetballers zonder iemand die kennis heeft van leiding geven van een beursgenoteerd bedrijf of kennis van financien gaat niet werken. Blind heeft in zijn tijd als RvC lid echt wel advies gegeven, maar echt niet meer dan dat, we maken hier echt de RvC dan het eigenlijk is. Ja ze kunnen de directie wegsturen, maar dat komt echt zelden voor. De rol die Blind had kan ook Rijkaard, Ronald de Boer, Frank de Boer, Seedorf Molenaar of La Ling invullen. het is vooral belangrijk dat de voetbalman een breed netwerk heeft.
 
eazy-e
 
1
25 januari 2023 om 15:47
Nou met de wissels zal het dan wel goed komen lijkt me. Hopelijk voor Ajax dat deze man kan doorpakken en op gebied van bestuur het één en ander kan rechtzetten/verbeteren.
 
Corner53
 
1
25 januari 2023 om 18:34
Benieuwd hoe lang hij blijft, is een echte jobhopper als zijn cv zie.
 
 
0
25 januari 2023 om 15:54
Een combi van beide is natuurlijk het mooiste, maar we zien het nu bij vd sar een mooie carrière als voetballer, maar dat is gewoon niet goed genoeg, en zakt nu voorledig door het ijs,
 
Ajaxgodenzonen
 
0
25 januari 2023 om 17:27
Leuke aanvulling als de rest van de leden uit voetballers had bestaan.