AZ kan na droominvalbeurt Aboukhlal achterover leunen tijdens Klassieker
Zaterdag, 16 januari 2021 om 22:52

AZ heeft de knappe uitzege bij PSV met pijn en moeite een passend vervolg kunnen geven. Thuis tegen ADO Den Haag werd ondanks een spervuur aan kansen pas in de slotfase dankzij een invalbeurt van Zakaria Aboukhlal een 2-1 overwinning veiliggesteld. Het team van Pascal Jansen moest winnen om aansluiting te houden met de bovenste clubs uit de Eredivisie. Het gat met koplopers Ajax, dat zondag nog tegen Feyenoord speelt, en Vitesse is nu vier punten: 38 om 34.

Het eerste bedrijf leverde geen doelpunten op, maar kansen waren er wel zeker. Doelman Luuk Koopmans keerde een kopbal van Teun Koopmeiners uit een corner en enkele minuten later lette Kramer niet op toen hij de bal terugkopte op zijn keeper. Albert Gudmundsson schoot de bal net over het Haagse doel. Het team van Jansen zette ietwat meer druk en de mogelijkheden stapelden zich op. Gudmunsson, net even licht aangeraakt door Boy Kemper, wipte de bal net naast het doel van Koopmans, die niet veel later met de hulp van de lat een schot van Myron Boadu onschadelijk maakte.

Het gevaar van ADO bleef beperkt tot standaardsituaties. Enkele minuten voor de pauze werd een vrije trap van Marko Vejinovic bijna in het doel gekopt. Hoewel AZ ook na rust het betere van het spel had en ADO niet verder was gekomen dan één schamel schot, en niet eens tussen de palen van Marco Bizot, nam het team van Brood na 58 minuten toch uit het niets de leiding. Het leer belandde voor de voeten van Kramer en die werkte het leer van dichtbij in het doel van de Noord-Hollanders: 0-1.

Even leek het erop dat ADO de wedstrijd onder controle had, maar een goede kopbal van Boadu was een voorbode van de gelijkmaker na 72 minuten spelen. Een poging van Fredrik Midtsjo viel voor de voeten van Aboukhlal en de vervanger van Jesper Karlsson gleed de bal perfect binnen: 1-1.

AZ drong aan en zette Koopmans aan het werk: de doelman moest eerst een poging van Tijjani Reijnders keren en was daarna ook de reddende engel bij een hoekschop van Reijnders. Het zat de ploeg van Jansen ook niet mee toen Boadu vijf minuten voor het einde de paal raakte, maar vlak voor tijd sloeg Aboukhlal voor een tweede keer toe. Het schot van de aanvaller ging via de binnenkant van de paal tegen de touwen: 2-1.

Meer nieuws
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
1
   
22:53
22:53
Heeft Sparta goud in handen? 'Hij kan zo bij Ajax, Feyenoord of PSV mee'
5
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
18
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
1
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (44)

 
AZ95
 
29
16 januari 2021 om 22:57
Aboukhlal de redder van AZ! Wat ging het weer moeizaam, maar zeer blij dat we toch nog de 3 punten pakken. Op naar woensdag!
 
AzEverton
 
7
16 januari 2021 om 23:00
Ja als hier niet gewonnen werd dan was het weer echt abnormaal. ADO een schot op goal en die zat natuurlijk weer. Az vond ik best redelijk spelen, maar het moet echt beter tegen Ajax.
 
Ruud_AZ
 
11
16 januari 2021 om 22:59
Echt wat is er met mijn ploeg en tegen het rechterrijtje spelen...... Het blijft telkens hetzelfde verhaal eerste helft redelijk tot goed maar weer de moeilijkste oplossingen zoeken. Terwijl als je het simpel houd je gewoon op 2 a 3-0 voorstaat. En dan kom je telkens weer met dezelfde instelling het veld op. Had me al weer op een gelijkspelletje gericht, en dan gebeurd dit.... Zuur voor Ado uiteindelijk, maar voor ons had het eerder beslist worden.we moeten stoppen met tegen ons zelf te spelen tegen de clubs in noot. Wel goed voor het vertrouwen van Aboukhlal, nadat hij een paar keer dramatisch inviel.
 
Paauwer
 
47
16 januari 2021 om 23:08
Dat leg ik wel even uit: tegen ploegen uit het rechter rijtje moet je zelf meer het spel maken en speel je op de helft van de tegenstander. De ruimte in de rug van de verdediging is dus kleiner. En aangezien az een counterploeg is hebben ze het lastiger tegen de (kleintjes).
 
Ruud_AZ
 
21
16 januari 2021 om 23:25
Hahaha Az en counter ploeg, je maakt me dag goed!
 
Teesboer
 
24
16 januari 2021 om 23:38
Klopt, Twente kreeg tegen Az ook de ene na de andere kans. Az kwam er 2 keer goed uit na een counter en het was 0-2 bij rust. Ze zijn heel snel in de omschakeling, maar zelf het spel maken hebben ze veel moeite mee.
 
spursfan96
 
8
16 januari 2021 om 23:48
Als je nou naast die ene x tegen Twente az zou kijken zou je kunnen zien dat az juist dominant voetbal probeert te spelen. Dat ze als dat niet lukt overgaan op de counter lijkt me niks geks aan toch?
 
shota1
 
13
17 januari 2021 om 00:01
Als AZ supporter, ik snap wel wat je zegt. ruud_az , Paauwer bedoeld niet dat az een counterploeg is qua tactische spelopvatting , maar dat in de counter wel de kracht van de aanvallers ligt. En dat ben ik met hem eens. Boadu is niet behendig genoeg voor 1x raken en moet eigenlijk gewoon in een sprint terecht komen. Tegen ADO gebeurd dat zelden. Stengs vertraagd ook het spel en dat is winst voor dit soort tegenstanders. Tegen psv en Ajax kan stengs meer vanaf de middenlijn dieptepass geven op boadu of wijndal bijv en daar ligt een grote kracht.
 
AjaxRosenberg
 
14
17 januari 2021 om 00:02
Me dag ?? waar gaat het heen met Nederland. Maar snap wel enigszins wat hij bedoelt, spelers zoals Stengs en Boadu hebbem ruimte nodig anders lijkt het nergens op.
 
AjaxRosenberg
 
3
17 januari 2021 om 00:03
@shota1, precies jij begrijpt het.
 
Ruud_AZ
 
0
17 januari 2021 om 10:51
Az is geen counterploeg, ja ze willen ruimte maar dat is er niet altijd. Genoeg wedstrijden gezien vorig seizoen en dit seizoen, maar goed al die supporters van andere partijen denken het altijd te weten. Concentreer je je op je eigen club, of moet ik dat even voor je doen? Dat zal je een keer een goed naar je club worden bekeken. Az heeft een mentaliteits-probleem, alles op 75 spelen tegen alles wat in het rechter rijtje staat. Laag baltempo, geen beweging voorin. En nu de 2 belangrijkste spelers "de Wit en Svensson`. Pascal die geen zwaar gewicht is. En Stengs en Boa krijgen meer ruimte als ze tegen teams spelen die ook aan willen vallen. Tegen 8 man achterin, moet je iets anders brengen.
 
shota1
 
1
17 januari 2021 om 11:41
@ Ruud, AZ is geen counterploeg dat klopt (alhoewel uit bij Napoli dat wel het geval was haha, en terecht ook). Maar ze zijn veel en veel gevaarlijker met ruimte in de rug van de laatste linie van de tegenstander. Dat verklaart de winsten op rij tegen PSV , Ajax en Feyenoord de laatst 1,5 jaar. Als je boadu vanaf de middenlijn kan wegsteken tegen Schuurs, Blind of Botteghin etc, dan wordt het echt gevaarlijk. Daar ligt de kracht van Boadu door zn snelheid, want zijn balaannames zijn vaak dramatisch (afgewisseld met een zeldzaam hoogtepuntje) en hij struikelt in kleine ruimtes vaak over zn benen (zo ook gister). Hij is ook geen aanspeelpunt met bijv een Schuurs in zn rug. Daar ligt zn zwakte mede door zn slechte balaanname. Over stengs: die is vrij traag. Als je speelt tegen het rechterrijtje staan er zeker 4 verdedigers op de 16 en ws nog 3 middenvelders op 20 meter. Dan kan Stengs geen ruimte vinden voor een schot (zoals woensdag tegen Psv) of een steekpass (zelden). Maar ze gaan uiteaard niet het veld in om te counteren, maar er zijn slechts een paar ploegen die AZ onder druk willen zetten vanaf het begin, en dat zijn Ajax PSV en voor de winter nog Twente (misschien Vitesse uit ook nog aankomende keer).
 
shota1
 
0
17 januari 2021 om 11:43
aanvullend: als je stengs afzet tegen berghuis, heeft Stengs zeker meer talent, maar daar win je geen wedstrijden mee. Stengs zou naar Berghuis kunnen kijken A) qua mentaliteit (want stengs loopt erbij als Diva, dat is gewoon zo) en B) berghuis kan ook 1x raken of snel spelen. Het belangrijkste dat ik Stengs zou willen meegeven is kijk ook of je de bal niet aan hoeft te nemen en te dribbelen maar in 1x door kan spelen naar de spitsen
 
Ruud_AZ
 
0
17 januari 2021 om 13:44
Voor mij is een counterploeg ook heel wat anders, dan dat Az speelt. Ze creëren juist ruimte om te tegenstander naar voren te gaan. Dat eindeloos getik achterin, om de tegenstanders uit te lokken om naar voren te gaan is soms een doorn in me oog. Maar goed er zit een idee achter, om de tegenstander naar voren te laten gaan waardoor je ruimte krijgt. Napoli uit was idd de eerste keer dat we countervoetbal gingen spelen. Is ook niet tegen de Az supporter, meer tegen die wijsneuzen die alleen teletekst of samenvattingen bekijken van Az.
 
Sirius
 
1
17 januari 2021 om 02:29
AZ heeft natuurlijk wel veel jonge jongens en die zijn nou eenmaal wisselvallig. Kijk alleen al naar Boadu die al maanden weinig klaarspeelt. Dat terwijl die jongen echt wel talent heeft. Je kunt van zo'n ploeg niet verwachten dat ze alles maar blijven winnen en dat bijna elke bal erin gaat.
 
Ruud_AZ
 
0
17 januari 2021 om 11:10
Klopt, maar vorig seizoen waren ze wel scherp tegen de teams onderin. Gemakzucht is je grootste tegenstander die je kan hebben. Zeker als je hebt gevoetbald begrijp je je me gevoel. Gelukkig doen de teams erboven het ook slecht als je 7 gelijk speelt en de achterstand maar 4 punten is na vanmiddag
 
shota1
 
0
17 januari 2021 om 11:45
ik kan je zeker begrijpen, maar zo zien vooral vaak Boadu en Stengs eruit. ALs ik gudmonsson zie lopen (niet perse fan van ) , dan zie ik daar meer felheid en fanatisme uit komen. Uiteraard mist het hele elftal Svensson, die ook tegen de mindere clubs meer voorin doet dan Suguwara
 
Sirius
 
0
18 januari 2021 om 14:45
Vorig seizoen had je in Idrissi een relatief ervaren speler met een goed rendement en het is makkelijker voetballen als niemand iets van je verwacht dan wanneer men naar je kijkt. Verder ben ik het met je eens. Door het geschutter bovenin liggen er nog steeds mogelijkheden. Echter is het niet waarschijnlijk dat AZ geen punten meer verspeelt.
 
azchelsea
 
13
16 januari 2021 om 22:59
Wat een wonder zeg. AZ sleept er in de laatste minuut een overwinning uit! En dan ook nog Aboukhlal, wat het wonder echt compleet maakt. Ik blijf erbij dat hij niet het niveau heeft voor AZ, maar dit is toch wel prettig voor hem na alle (terechte) kritiek. Verder ook gewoon wat AZ verdiende. ADO heeft 1 voorzet gehad de hele wedstrijd die via de kluts panklaar voor Kramer kwam en binnenviel. AZ had daarentegen al minimaal 5 keer moeten scoren, maar dat is het bekende verhaal. Prettig dat ze zichzelf nu wél eens belonen, al is het eigenlijk te slecht voor woorden dat dat pas in de 89e minuut is.
 
komopaz
 
32
16 januari 2021 om 23:03
Stengs en Boadu hebben momenteel ook niet het niveau van AZ. Die gasten zouden de ploeg bij de hand moeten nemen in dit soort wedstrijden maar laten het nu al maanden afweten. Af en toe een leuke goal, of goeie actie maar het wordt echt tijd dat ze constanter worden. Misschien maar eens paar keer vanaf de bank beginnen.
 
azchelsea
 
9
16 januari 2021 om 23:21
Ben het met je eens. Het moet echt veel en veel beter bij die 2. Vond het ook bijzonder dat van de 4 wissels tegelijkertijd Boadu er geen was. Hij zit er echt totaal niet in en als je opportunistischer moet gaan spelen (wat het geval was) gaat hij je ook niet helpen. Hij kan geen bal vasthouden en kaatsen, kan niet koppen en is niet goed als er veel man in de 16 staan. Dan had je eigenlijk toch veel aan een Druijff gehad. Maar goed, ben allang blij dat AZ dit soort wedstrijden ook kan winnen.
 
@Osthoved89
 
1
16 januari 2021 om 23:31
Boadu ging gek genoeg wel beter voetballen na die wissels. Extra spits is wel een must inderdaad.
 
shota1
 
0
17 januari 2021 om 11:47
@azchelsea, hier sluit ik volledig bij aan. Zat mij gisteren weer op te vreten en schreeuwde om Druyf. Zulke spitsen heb je nodig in deze wedstrijden, en niet sprinters zonder balaanname want daar heb je niets aan. Al had Pascal zag ik op Espn een hele goede Boadu gezien..
 
@Osthoved89
 
7
16 januari 2021 om 22:59
Boadu bedacht pas na 80 minuten dat hij op het voetbalveld stond. Waarom wisselt Jansen hem niet ipv Gudmundsson of Karlsson. AZ komt heel goed weg, ADO verdiende ook niets. Hebben alleen maar tijd gerekt!
 
VeluwsAZer
 
5
16 januari 2021 om 23:00
Erg leuk dat Aboukhal de held is. Kende de laatste tijd ongelukkige invalbeurten. Hoop dat dit hem vertrouwen geeft. Ook fijn om zo`n wedstrijd eens over de streep te trekken ipv gelijk te spelen
 
VoetbalVreugd
 
10
16 januari 2021 om 23:01
Erg leuk voor Aboukhlal, opluchting zal groot zijn voor de AZ-supporters. Blijft een bijzonder fenomeen dat sommige spelers het tegen topploegen wel lijken te kunnen opbrengen en tegen ADO niet vooruit te branden zijn. En we kunnen inmiddels wel concluderen dat Stengs niet de potentiã«le topper is die men in hem zag.
 
tinus45
 
2
17 januari 2021 om 10:25
Weet je wat we kunnen concluderen dat alle jonge spelers die opgehemeld zijn geweest een terugval kennen mede omdat ze onder een vergrootglas liggen, van Vd Vaart tot Boadu,allemaal maken ze het mee. Drommel kon vorig seizoen ook geen fatsoenlijke bal pakken en Tagliafico is ook maar een doorsnee verdediger nu het is altijd wat.
 
shota1
 
1
17 januari 2021 om 11:50
ik denk niet dat dat perse biijzonder fenomeen is. Stengs en Boadu zijn gewoon erg goede spelers als er 40 meter ruimte in de rug van de tegenstander is. En dat is 95% van de wedstrijden van AZ niet het geval, maar wel tegen Ajax PSV en soms Feyenoord / Vitesse Boadu kan simpelweg niet zn tegenstander voorbij rennen binnen 10 meter en zn balaanname is dramatisch waardoor hij niet bruikbaar is in deze wedstrijden. Stengs probeert het maar zorgt door zn aannames en lang aan de bal zijn voor vertraging, terwijl je versnelling nodig heb om iemand voor de keeper te krijgen tegen ado. Gevolg is dat ze erg lang blijven 'breien' en daar speel je zon tegenstander niet kapot mee. Dus zul je moeten gaan schieten, en je ziet weer dat beide goals uit een andere situatie komen dan 'breien'.
 
VoetbalVreugd
 
0
17 januari 2021 om 15:16
Ik snap dat de ruimtes klein zijn tegen mindere tegenstanders en dat het passeren van tegenstanders lastiger is. Maar als Stengs en Boadu daadwerkelijk zo goed zijn als soms wordt gezegd, verwacht ik veel meer combinatiespel tegen ADO. Zorg dat je ze uit elkaar speelt, dan komt de ruimte vanzelf. Eigenlijk heeft AZ gewoon alle geluk van de wereld gehad gisteren.
 
shota1
 
0
18 januari 2021 om 15:22
Dat klopt, tenminste, het was wel een verdiende overwinning, Bij rust moet je zeker 3-0 voorstaan als je die kans van Boadu en Gudmonsson ziet die waren niet te missen. Ook nog 2x paal in de wedstrijd. Maar je moet dus inderdaad je afvragen of deze spelers goed genoeg zijn voor een club die aanvallend voetbal speelt. Ik denk dat het antwoord - helaas - nee is. Stengs laat zn klasse zo af en toe echt wel zien hoor, maar als je het enorme balverlies, inzet en snelheid meeweegt is het onvoldoende
 
fantje
 
53
16 januari 2021 om 23:01
Hoeveel kansen moet Boadu nog krijgen? Kan toch niet doorgaan zo. Druijff verhuren ze terwijl Boadu zijn neefjes buiten het stadion van ballen voorziet.
 
SocioFan1
 
8
16 januari 2021 om 23:03
Uiteindelijk telt de winst dus dit is heerlijk. Het ging moeizaam maar Gudmun en Boadu ; ) hadden moeten scoren dan was er niks aan de hand. En opeens scoort Ado ja dan wordt het pittig. Gelukkig stond Aboukhlal op, heerlijke invalbeurt van hem. Zeer belangrijke winst.
 
Oelie Wapper
 
3
17 januari 2021 om 05:43
Eindelijk een keer een wedstrijd winnen in de slotfase, in plaats van winst uit handen geven. AZ speelde op zich niet eens zo heel slecht, maar de beslissende pass of het afmaken wilde gewoon niet. Fijn dat Aboukhlal twee keer scoorde, hoop dat hij een betere tweede seizoenshelft weet te draaien, want we hebben een sterke bank nodig. Uiteindelijk wel opgelucht, maar het zou niet zo moeizaam moeten gaan.
 
SabrinaHoving
 
0
17 januari 2021 om 13:13
Wat vinden de az supporters eigenlijk van thijs oosting. Ik zelf kom uit emmen en ben benieuwd waar hij staat in jullie ogen. Speelt bij jong altijd heel goed. Goals assist en altijd doorgaan. Beetje koopmeiners speler?
 
Ruud_AZ
 
0
17 januari 2021 om 13:51
Had persoonlijk ook gehoopt nadat de Wit geblesseerd is geraakt dat ze Oosting ipv Reijnders door hadden geschoven naar het eerste. Vind Reijnders meer een verdedigende 6 speler dan een aanvallende 10. Oosting verdiend het zeker, en hoop dat hij anders volgend seizoen zeker wordt doorgeschoven. Verwacht wel een uitverkoop bij Az, wat normaal gesproken wel gebeurd. Maar Oosting en Teun met elkaar vergelijken?
 
SabrinaHoving
 
0
17 januari 2021 om 16:38
Nee vergelijk niet vraag alleen haha. Maar qua middenvelder scoorend vermogen en aanval opzet toch wel beetje haha. Nou afwachten maar dan. Dank je